Τέλος η τράπεζα Θεμάτων - Επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών

Τ. Κουράκης: 

Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Όπως δήλωσε ο κ. Κουράκης, καταργείται άμεσα η Τράπεζα Θεμάτων όπως και οι εξετάσεις από την Α' και τη Β' Λυκείου που προσμετρούνται ως ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σημείωσε εξάλλου πως θα καταργηθεί ο νόμος για τους «αιώνιους φοιτητές» που διαγράφει σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ακόμα κι αν χρωστούν μόλις 2-3 μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους. 
Επίσης, υποστήριξε πως τα ΕΠΑΛ θα λειτουργούν κανονικά από τον Σεπτέμβριο και θα επαναπροσληφθούν οι καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης.

Όσο για τους διοικητικούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, σημείωσε πως αυτοί θα επιστρέψουν στις θέσεις τους
Συνοπτικά, ο κ. Κουράκης υπογράμμισε πως:
  • Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων»
  • Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου
  • Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
  • Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου
  • Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες
  • Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους
  • Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους
  • Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν
  • Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία
  • Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες»
από left

Σταματάμε άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Π. Λαφαζάνης: 


«Προχωράμε άμεσα στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου δημόσιας ΔΕΗ»

Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα αυτό να είναι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το νέο υπερ-υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, εξέφρασε με δηλώσεις του στο MEGA, ο νέος υπουργός Π. Λαφαζάνης

«Προχωράμε άμεσα στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου δημόσιας ΔΕΗ. Το ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβά και δεν βοηθούν τους πολίτες και τη χώρα. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή της προεκλογικής μας δέσμευσης για το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά», ανέφερε μεταξύ άλλων σε τηλεφωνικές δηλώσεις που έκανε ο νέος υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
από left
 

Το Ανδείκελο της Μέρκελ δεν παρέδωσε στο νέο πρωθυπουργό!

Εκλογές 2015 - Απίστευτος Σαμαράς: Δεν παραδίδει ούτε το Μαξίμου, ούτε το κόμμα

ΕΔΟΞΑΣΘΗ ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Η προσωποποίηση της έλλειψης πολιτικού πολιτισμού θα μπορούσε και να αποτυπωθεί στο πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού που με πρόφαση τη δημόσια εικόνα του ξεπερνά το πολιτικό fairplay. Εκτός από την διάθεση του να παραμείνει γαντζωμένος στη ΝΔ αρνήθηκε να παραβρεθεί ο ίδιος στην παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στον νέο Πρωθυπουργό. Παρά τη συντριπτική ήττα, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να κλείσει τα σενάρια διαδοχής με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 
Η πολιτική μικροψυχία σε... όλο της το μεγαλείο. Ενδεικτικό της ψυχολογικής του κατάστασης αλλά και της ιδιοσυγκρασίας του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι δεν παραβρέθηκε στο Μαξίμου όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για να αναλάβει καθήκοντα. Απλά έδωσε εντολή στον συνεργάτη του Κώστα Μπούρα να παραδώσει αυτός τα κλειδιά στους συνεργάτες του Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΕΚΑΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ



Εκτύπωση
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ακαριαία κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σαρωτική εκλογικήνίκη του ΣΥΡΙΖΑ επί της ΝΔ, αλλά και τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας, αφού έμεινε με 149 έδρες. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη μετά βαΐων και κλάδων είσοδο των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου στη Βουλή με 4,8%, σε πείσμα πολλών δημοσκοπήσεων, οι οποίες έφερναν το κόμμα της αντιμνημονιακής Δεξιάς να μην εισέρχεται καν στο κοινοβούλιο. Γνωρίζοντας ότι θα συνιστούσε σφάλμα με άγνωστες συνέπειες να αφήσει κενό εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας χθες το πρωί συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο, συμφώνησαν και ανακοίνωσαν τη συγκρότηση αντιμνημονιακής κυβέρνησης Αριστεράς - Δεξιάς,ενώ το απόγευμα ορκίστηκε αμέσως πρωθυπουργός. Κανένας δεν ξέρει τι έργο θα παράξει η κυβέρνηση αυτή, ποια θα είναι η διάρκειά της. Το βέβαιο είναι ότι και τα δύο κόμματα που τη συναπαρτίζουν ξεκινούν από αντιμνημονιακές θέσεις - φυσικά, το αν θα συνεχίσουν να τις έχουν και στο μέλλον, είναι κάτι που μάλλον σύντομα θα το δείξει η κυβερνητική πρακτική τους! Ιδωμεν. Εξίσου βέβαιο είναι πως η συγκρότηση και μόνο αυτής της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αίσθηση, αλλά και πολιτική ελπίδα και αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη. Η Αριστερά έχει αναθαρρήσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και η αντιγερμανική Δεξιά επίσης αισθάνεται ενισχυμένη. Η συμμετοχή ενός συντηρητικού και ταυτόχρονα συνεπούς, μέχρι τώρα, αντιμνημονιακού κόμματος όπως οι ΑΝΕΛ ευνοεί την αποδοχή της νέας ελληνικής κυβέρνησηςπου θα σχηματιστεί από πολύ ευρύτερες και όχι μόνο από τις αριστερές δυνάμεις.
Ετσι κι αλλιώς και μόνο η άνοδος στην εξουσία της πρώτης αντιμνημονιακής κυβέρνησης -βάσει των επίσημων διακηρύξεων των κομμάτων που τη συναπαρτίζουν- στην Ευρώπη και δη στην Ευρωζώνη, αποτελεί από μόνο του αξιοσημείωτο γεγονός, το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο. Αριστερή πολιτική σίγουρα αποκλείεται να ασκήσει αυτή η κυβέρνηση, αφού είναι κυβέρνηση συνεργασίας ενός μεγάλου αριστερού κόμματος που ψηφίστηκε από το ένα τρίτο του ελληνικού λαού και ενός μικρού δεξιού κόμματος. Πολιτική ανακούφισης του λαού μας όμως μέσα στο αστικό πλαίσιο βεβαίως και μπορεί να ασκήσει, με την παρουσία μάλιστα των ΑΝΕΛ να λειτουργεί καθησυχαστικά για το σύστημα, αφού ο Πάνος Καμμένος είναι σαρξ εκ της σαρκός του, όσο και αν δεν είναι συμπαθής σε αρκετούς του κύκλου του. Αυτό όμως είναι δευτερεύον, ιδίως για τους ξένους παράγοντες οι οποίοι αισθάνονται ότι μια αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα περιείχε περισσότερους κινδύνους πολιτικών περιπετειών. Αν πάντως η κυβέρνηση αυτή μακροημερεύσει, πράγμα παντελώς άδηλο αυτή τη στιγμή, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ανη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση θα οδηγήσει σε διεύρυνση των αντιμνημονιακών δεξιών ψηφοφόρων, πράγμα που θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε πολιτικές και ίσως και οργανωτικές ανακατατάξεις και στον κύριο κομματικό φορέα της ελληνικής Δεξιάς, τη ΝΔ.
Αυτό όμως είναι ζήτημα του μέλλοντοςόχι του παρόντος. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ναι μεν φαινομενικά έχει δίκιο ο απελθών πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ότι η ΝΔ, παρά τη σκληρή αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική της, έχασε μόνο δύο εκατοστιαίες μονάδες στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν μπορεί να αγνοεί το κύριο ζήτημα των εκλογών αυτών. Η ΝΔ, η οποία στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 υπερείχε του ΣΥΡΙΖΑ κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες (29,7% έναντι 26,9%), τώρα βρίσκεται μακράν πίσω του ΣΥΡΙΖΑ κατά... οκτώμισι μονάδες!!! Εχει σημειωθεί δηλαδή αναστροφή κατά πάνω από... έντεκα εκατοστιαίες μονάδες! Δεν μπορεί επομένως να αναγορευθεί σε κύριο στοιχείο αυτών των εκλογών η «αντοχή» της ΝΔ.
Γι' αυτό άλλωστε και από χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας και όχι πλέον Αντώνης Σαμαράς! Ο προηγούμενος πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει ότι θα ξανάρθει ίσως η σειρά του για να κυβερνήσει πάλι τη χώρα, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Εδώ κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι θα παραμείνει ακόμη και αρχηγός της ΝΔ, για το διάστημα που θα χρειαστεί να περιμένει η Δεξιά μέχρι να κληθεί από τον λαό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015  ανάρτηση από iskra