ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


17:06
30/01/2015
"Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε" δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης και έτρεψε  κυριολεκτικά σε "φυγή" τον Γ.Ντάισενμπλουμ αφού είπε αυτό που όλος ο ελληνικός λαός ήθελε να ακούσει ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, δηλαδή "τρόικα τέλος".
 
Με αυτή του την φράση ο Γ.Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι οι ημέρες που οι υπάλληλοι της τρόικα "σουλατσάριζαν" ελεύθερα στα υπουργεία και έκαναν ότι ήθελαν έχουν περάσει.
 
Αρκεί να δει κανείς το πρόσωπο του Γ.Ντάισενμπλουμ που "πάγωσε" κυριολεκτικά όταν άκουσε αυτή τη δημόσια δήλωση, και μάλιστα μπροστά του, όχι σε κάποια συνέντευξη που ΄δοθηκε σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.
 
"Θα κάνω ένα σχόλιο για την Τρόικα. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων δομών, των διεθνών οργανισμών με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εταίρους της. Αλλά με την τρόικα, μια επιτροπή εντεταγμένη στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει δεν θα συνεχίσει. Μόνο με τους νόμιμους θεσμούς της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα συνεργαστούμε. Με την Τριμερή επιτροπή, η οποία είναι αντιευρωπαϊκής λογικής, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε. Με αυτή τη σαθρά οργανωμένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε" είπε ο Γ.Βαρουφάκης.
"Η κυβερνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτισης του εφαρμοζόμενου προγράμματοςτο οποίο δεν επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους. Δεν θα αμφισβητήσουμε αυτή τη λογική, δεν θα ζητήσουμε επέκταση του προγράμματος. Εχουμε τη διάθεση να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρητείται από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των ευρωπαίων."
«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης
 
Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.
 
Είχε προηγηθεί η διάρκειας μόλις μισής ώρας συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μεάγρο Μαξίμου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.
 
«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».
 
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».
 
Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.
 
«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» συμπλήρωσε.
 
«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
 
Και συνέχισε: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν»
 
«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον ότρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηαν εν μία νυκτί.
 
«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον». 
 
Μετά από αυτό που του είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πιστεύουμε ότι το συνειδητοποίησε πολύ καλύτερα και σίγουρα θα το εμπεδώσει και στον προϊστάμενό του Β.Σόιμπλε.
 
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Eurogroup θα παραμείνει στη χώρα μας μόλις έξι ώρες.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΟΤΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ «ΚΑΘΑΡΙΣΕ» ΤΟΝ ΝΤΑΙΣ


Όταν ο Τσίπρας «καθάρισε» τον Ντάις
Ο έντονος διάλογος του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup στο Μαξίμου
Σε κλίμα... έντασης πραγματοποιήθηκε το πρώτο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον διατεθειμένη να εφαρμόσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα.
Ο χαρακτηριστικός διάλογος:
Τσίπρας: Εδώ και 4 χρόνια η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.
Ντάισελμπλουμ: Έχω διαφορετική άποψη.
Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από το 124%, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί.
Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε σύμφωνα με το Left.gr ο πρωθυπουργός.
Στον διάλογο που εξελίχθηκε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του Eurogroup ο πρωθυπουργός ρώτησε: «τι καιρό έχει στη χώρα σας;» Ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Κρύο, χιόνια, παγωνιά, εδώ είναι πολύ ωραία».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «πάντοτε η Ελλάδα είναι η πιο ζεστή χώρα», με τον Ντάισελμπλουμ να λέει ότι «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του να ζεις στην Ελλάδα».
Είναι προφανές ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες, κάτι που έχουμε επισημάνει και από τα ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται να κάνει πίσω και να δεχθεί να μιλήσει με οικονομοτεχνικούς όρους. Επιμένει να μιλά στους δανειστές με όρους πολιτικούς και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το αν θα καταφέρει να γυρίσει τούμπα το παιχνίδι είναι ένα ζήτημα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια νέα στρατηγική πάνω στον καμβά της μεθόδου: «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/550669/otan-o-tsipras-katharise-ton-ntais#ixzz3QKDqiNg5

Οι Γερμανοί να κάνουν το σωστό για την Ελλάδα και να εγκαταλείψουν μύθους και ηθικολογία

Π. Κρούγκμαν: 
 «Πολλοί πιστεύουν πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαν για να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο του χρέους» αναφέρει σε νέο άρθρο του για την Ελλάδα, στη New York Times, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν και υπογραμμίζει «την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την οικονομική κατάσταση και στην περίπτωση της Ελλάδας».
Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, προβάλλει τη θέση ότι «οι Γερμανοί ειδικότερα πρέπει να κάνουν το σωστό και να εγκαταλείψουν τους μύθους και την ηθικολογία», επισημαίνοντας ότι «με την παρούσα κατάσταση, το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα μέσω του διεθνούς δανεισμού είναι να συντηρεί την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου».
Επίσης, προτείνει «ως την πλέον συνετή λύση την απομείωση του ελληνικού χρέους και τη θέσπιση μικρότερων και ρεαλιστικών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό της, λύση που θα βοηθήσει και τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της περί πάταξης της λιτότητας -σε αντίθεση βέβαια με την κρατούσα συλλογιστική/ ηθικολογία της Ευρώπης περί απαίτησης των δανειστών να τηρήσει η Ελλάδα κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της».


Το πλήρες τηλεγράφημα του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις ΗΠΑ Π. Παναγιώτου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Πόσα δισ. έφυγαν από την Ελλάδα και πού πήγαν


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ελληνικές καταθέσεις 4 δισ. ευρώ επενδύθηκαν κυρίως σε ακίνητα από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα. Το διάστημα αυτό περιλαμβάνει την πρώτη και δεύτερη φάση της μεγάλης φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό λόγω της κρίσης και του φόβου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και την περίοδο κατά την οποία υπήρξε μερική επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.

Οι συνολικές εκροές κεφαλαίων μπορεί να έφτασαν στην κορύφωσή τους τα 115 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα υπολογίζεται ότι η καθαρή απώλεια ανέρχεται σε 56,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», από το ποσό αυτό, τα 32,5 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία κεντρικών τραπεζών και του ευρωσυστήματος (target 2) δείχνουν ότι ελληνικές καταθέσεις 32,5 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό ως εξής:

• Καταθέσεις: 22,2 δισ. ευρώ.

• Ομόλογα: 5,3 δισ. ευρώ.

• Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια (πλην μετοχικών αμοιβαίων): 1 δισ. ευρώ.

• Μη τραπεζικά προϊόντα, όπως ακίνητα και χρυσός: 4 δισ. ευρώ.
Χώρες προορισμού

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προορισμού, πρώτη επιλογή αναδείχθηκε η Βρετανία, δεύτερη η Ολλανδία, τρίτη η Γερμανία και ακολούθησαν Κύπρος και Ελβετία. Σε κάποια στιγμή μέσα στο 2012, όταν ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε κορυφωθεί, παρατηρήθηκαν μικρότερες εκροές κεφαλαίων σε πολλούς προορισμούς, όπως Ιταλία και Αυστραλία.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που ανέλυσαν στοιχεία του ισοζυγίου, της ΕΚΤ και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) συγκλίνουν στα εξής:

• Προς τη Βρετανία πρέπει να κατέφυγαν περίπου 10 δισ. ευρώ και στην κορύφωση να έφτασαν μέχρι 15 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα, καθώς τα κεφάλαια κατέφυγαν προς άλλους προορισμούς (κυρίως φορολογικούς παράδεισους).

• Στην Ολλανδία υπολογίζεται να πήγαν τουλάχιστον 6 έως 10 δισ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως ξένα κεφάλαια τα οποία επαναπατρίστηκαν.

• Στη Γερμανία κατευθύνθηκαν περίπου 8 δισ. ευρώ. Στη χώρα εκτιμάται ότι δεν έμειναν ούτε τα μισά, καθώς η Γερμανία έπαιξε κυρίως τον ρόλο του ενδιάμεσου σταθμού.

• Στην Ελβετία δεν πρέπει να έφτασαν τελικά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ή 4 δισ. ευρώ στην κορύφωση των εκροών.
• Στην Κύπρο οι ελληνικές καταθέσεις έφτασαν σε κάποια στιγμή τα 7 δισ. ευρώ, αλλά τελικά είναι ζήτημα εάν απέμειναν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ.
Στα «σεντούκια»
Η έρευνα της «Κ» κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υπόλοιπα 24,3 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 56,8 δισ.) έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά παρέμειναν εντός συνόρων για την κάλυψη αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ενα μεγάλο μέρος αυτών μπήκε κάτω από στρώματα και γλάστρες για ασφάλεια. Εκτιμάται ότι τα 10 με 12 δισ. ευρώ έμειναν στα «σεντούκια» για ασφάλεια.
Τα υπόλοιπα, περίπου 12-15 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή φόρων, μισθών και άλλων υποχρεώσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. To ποσό αυτό εκτιμάται ότι μέσα στο 2012 έφτασε τα 18 δισ. ή και λίγο μεγαλύτερο.
Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η κρίση στην Κύπρο («κούρεμα» καταθέσεων το 2013) συνέβαλαν στην επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η επιστροφή αυτή προήλθε κυρίως από χρήματα που είχαν αποθεματοποιηθεί («κάτω από το στρώμα», τραπεζικές θυρίδες) και από την Κύπρο.

Η πρώτη μεγάλη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες παρατηρήθηκε το 2010 και η δεύτερη κορύφωση υπήρξε το πρώτο μισό του 2012. Στη συνέχεια υπήρξε αργή, αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας με συνέπεια την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.
Από την έρευνα της «Κ» προκύπτει πως η συνολική εκροή κεφαλαίων έφτασε τα 115 δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και της εγχώριας αγοράς.
Πρώτο κύμα «εξόδου» το 2010
Η πρώτη φάση της μεγάλης φυγής ελληνικών καταθέσεων πραγματοποιήθηκε το 2010. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι εκροές καταθέσεων το 2010 είχαν φτάσει τα 40 δισ. Από αυτά, τα 34 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στη συνέχεια.

Από το σύνολο των 40 δισ., στα 10,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν το 2010 εκτός Ελλάδος από κατοίκους του εξωτερικού. Πρόκειται κυρίως για καταθέσεις που είχαν εισρεύσει στη χώρα μας την περίοδο 2003 - 2008, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία και οι οποίες επαναπροωθήθηκαν σταδιακά στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και όλο το 2009.

Στα 8 δισ. ευρώ είχαν εκτιμηθεί οι καταθέσεις των Ελλήνων που κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό με κύριους προορισμούς την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα 2/3 της εκροής να λαμβάνουν χώρα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Αντίθετα, η ανάγκη χρηματοδότησης τρεχουσών αναγκών του ιδιωτικού τομέα και η τοποθέτηση μετρητών σε θυρίδες ή ακόμα και στο σπίτι από τους κατόχους των χρημάτων κυριάρχησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το ύψος των κεφαλαίων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ. Τέλος, ένα ποσό της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής, ότι τοποθετήθηκε σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως έντοκα γραμμάτια ή χρυσό.
Επιστροφή ρευστότητας στην αγορά από το 2015
Την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν καθαρές εισροές κεφαλαίων 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Τράπεζας. Τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από αγορές μετοχών και αυξήσεις κεφαλαίου (31,2 δισ. ευρώ), από την εξαγωγική κυρίως δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων (15,3 δισ. ευρώ) και από άμεσες ξένες επενδύσεις (4,1 δισ. ευρώ). Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ή επενδύσεις στον δημόσιο τομέα.

Οι εισροές αυτές τόνωσαν τη ρευστότητα, γεγονός το οποίο σε πρώτη φάση φάνηκε περισσότερο στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τα δάνεια της ΕΚΤ. Δηλαδή, οι εισροές αυτές δεν ήταν αρκετές ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Ομως, η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τον δανεισμό από την ΕΚΤ κατά 91 δισ. ευρώ! Στη μείωση αυτή συνέβαλαν: αύξηση καταθέσεων κατά 21 δισ., απομόχλευση (μείωση χαρτοφυλακίου δανείων) 40 δισ. και αυξήσεις κεφαλαίων 15 δισ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραπάνω τάσεις, η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί σε 2 με 3 τρίμηνα.
Η ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό θα ξεκινήσει από τα πιο υγιή και ανταγωνιστικά τμήματα του ελληνικού επιχειρείν, τα οποία θα περάσουν στην επόμενη φάση: επεκτάσεις και επενδύσεις. Δηλαδή, ύστερα από τη φάση της συρρίκνωσης και του «νοικοκυρέματος» θα περάσουν στον δανεισμό για επενδύσεις.

Η ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά θα ακολουθήσει, καθώς οι επενδύσεις και το θετικό επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιώσουν τα εισοδήματα και θα περιορίσουν την ανεργία ή τον φόβο για ανεργία.
Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την επόμενη διετία (2015-2016) θα ανέλθουν στα 22 δισ. ευρώ.
Ηδη, οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις στελεχών τους, προγραμματίζουν πιστωτική επέκταση 10-12 δισ. ευρώ για τo 2015.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, από τα 10-12 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην οικονομία, περίπου τα μισά, δηλαδή 5 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από αποπληρωμές παλαιότερων δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τη ρευστότητα των τραπεζών. Η σταδιακή αύξηση των δανειοδοτήσεων δεν σημαίνει ότι τα δάνεια είναι για όλους. Οπως τονίζουν οι τράπεζες, τα δάνεια θα χορηγηθούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια μόνο σε αξιόχρεες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στόχος είναι η ενίσχυση υγιών επιχειρήσεων με ισχυρή παραγωγική βάση, εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Η ζήτηση για δάνεια 22 δισ. ευρώ στη διετία αναμένεται να υπερκαλυφθεί, καθώς οι τράπεζες θα είναι σε θέση να χορηγήσουν δάνεια 22 δισ. κυρίως επειδή θα συνεχίσουν να περιορίζουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ. Σε αυτό θα συμβάλει και η αναμενόμενη ετήσια εισροή κεφαλαίων περίπου 25 δισ. ευρώ, που αναμένεται να καταγραφεί στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Τέλος, θετικά αναμένεται να συμβάλει η μείωση των ποσοστών που επιβάλλει η ΕΚΤ στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Η Moody’s πρόσφατα εκτίμησε πως η απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση του «κουρέματος» θα απελευθερώσει ρευστότητα περίπου 7 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή θα μπορούν να δανειστούν επιπλέον 7 δισ. ευρώ χωρίς να «καταθέσουν» επιπλέον εγγυήσεις. Πάντως, στελέχη των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αναλυτών, ανεβάζουν το ποσό αυτό στα 12 δισ. ευρώ.

Οποιο κι αν είναι το ακριβές μέγεθος, η πραγματικότητα είναι ότι η ρευστότητα γεννάει ρευστότητα. Οι εισροές επενδύσεων, η σταθεροποίηση του οικονομικού και πολιτικού κλίματος, τα ντιλ κ.λπ. δημιουργούν διάθεση για επενδύσεις και δανεισμό. Ο δανεισμός δημιουργεί νέα κυκλοφορία χρήματος κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται οι τράπεζες να χορηγήσουν 22 δισ. για να ανταποκριθούν στις δανειακές ανάγκες του ιδιωτικού τομέα. Μπορεί τα δάνεια να είναι λιγότερα, αλλά ο πολλαπλασιαστής ρευστότητας να φτάσει τα απαιτούμενα κεφάλαια στα επίπεδα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να αναπτυχθούν.
Κρίσιμη παράμετρο σε όλα αυτά αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και γενικά η βεβαιότητα για το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Η αβεβαιότητα είναι ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις και για χρηματοδότηση από τις τράπεζες ακόμη και αν τα λεφτά υπάρχουν και περιμένουν στα θησαυροφυλάκια τραπεζών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κράτους.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη

Η ξεκάθαρη Θέση του Τσίπρα γκρέμισε την αλαζονεία του Σουλτς!

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος έμπειρος ώστε να διακρίνει την απίστευτη ταραχή του Σουλτς κατά την διάρκεια των δηλώσεων του.

Ήταν προφανές οτι κάτι του χάλασε την ατζέντα οδηγώντας τον σε στροφή 180 μοιρών και παντελή εγκατάλειψη της πολιτικής των απειλών. Τι ήταν αυτο;
Η αντρίκια στάση και τοποθέτηση του Αλέξη κατα την διαρκεια της κατ’ ιδίαν συζήτησης των δύο ανδρών. Συγκεκριμένα, όταν ο Σουλτς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καταπολέμησης ……της φοροδιαφυγής, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε και του επισήμανε: «Γνωρίζετε ασφαλώς ότι μια εκ των βασικών αιτιών απώλειας φόρων, ειναι ο τρόπος λειτουργίας μεγάλων γερμανικων εταιρειών που κάνουν εικονικές ενδοομιλικές συναλλαγές… Ελπίζουμε να σας έχουμε στο πλευρό μας κατά την επίλυση αυτής της κατάστασης!»
Και συμπλήρωσε στον Σουλτς που ήδη είχε αρχίσει να ιδρώνει ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις απώλειας δισεκατομμυρίων απο το δημόσιο λόγω εταιρικής διαφθοράς όπως επιβεβαίωσε και η… Γερμανική δικαιοσύνη! Και αυτά θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε»!!
Ηταν η πρώτη φορά εδω και πέντε χρόνια που Έλληνας πρωθυπουργός έκοψε το παραμύθι της δαιμονοποίησης των Ελληνων ως φοροφυγάδων και έδειξε έναν Γερμανό πισω από καθε Έλληνα απατεώνα.
Το αποτέλεσμα; Η θλιβερή εικόνα του Σουλτς που αντί να κουνά το δάχτυλο, έψαχνε για σωσίβιο στο… Ποτάμι!

Περικυκλωμένοι οι Ουκρανοί Στρατιώτες!

Ο επικεφαλής της DRR κάλεσε τους στρατιώτες που είναι περικυκλωμένοι στο Ντεμπαλτσέβο να παραδώσουν τα όπλα τους


Επίσης ο Αλέξανδρος Zakharchenko  υποσχέθηκε στους  Ουκρανούς   υπαλλήλους ασφαλείας  ότι θα επιβιώσουν και θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο Αναπληρωτής Διοικητής του αρχηγείου της πολιτοφυλακής Edward Basurin προβλέπει ότι αυτοί που έχουν περικυκλωθεί είναι  περίπου 10 χιλιάδες μαχητές.


ΜΟΣΧΑ, 30 Ιανουαρίου - RIA Novosti. Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk Αλέξανδρος Zakharchenko είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλωθεί από τις  μονάδες των πολιτοφυλακών στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο   και κάλεσε τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού να παραδώσουν  τα όπλα τους σε αντάλλαγμα τους δίνει την υπόσχεση  του να τους κρατήσουν στη ζωή.

Προηγουμένως ο αναπληρωτής διοικητής του αρχηγείου της πολιτοφυλακής Eduard Bacurin ανέφερε ότι παραστρατιωτικές ομάδες έχουν πάρει υπό τον έλεγχο τους  το χωριό  Mikhailovka στα Νότιο-δυτικά της Γκορλόβκα, και επίσης, το  το ήμισυ του χωριού  Uglegorsk. Εξήγησε ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό  στην περιοχή του Debaltsevo. Χθες , είπε ότι οι περικυκλωμένοι  μπορεί να είναι εκεί περίπου  τους 10 χιλιάδες μαχητές των ενόπλων δυνάμεων της  Ουκρανίας.


“Η πόλη (του Delbatsevo)  είναι υπό τον έλεγχο μας  , από το ξεχωριστό Τάγμα των ειδικών δυνάμεων και τις  δυνάμεις της  Προεδρικής φρουράς των δύο διοικήσεων και από ομάδες  της τρίτης ταξιαρχίας, που υποστηρίζονται  από το πυροβολικό. Μας πήρε  μία ημέρα... Ναι, σήμερα έχουμε αποκλείσει τελείως το Debaltsevo..., και σήμερα η περιοχή είναι όλη υπό τον έλεγχο μας εντελώς ",- είπε ο Zakharchenko σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι" Ρωσία 24 ".

Ο επικεφαλής της DPR, επίσης, έκανε  έκκληση σε όλους τους Ουκρανούς στρατιώτες.

"!.. Τα παιδιά, πρότασή μου είναι να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν λάθος να πολεμούν Έχουν μια ευκαιρία να σώσουν την ζωή τους ... ... να εγκαταλείψουν και θα ζήσουν .. υπόσχομαι ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους," - είπε στην συνέντευξη.

Οι Ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους μια στρατιωτική επιχείρηση στο  Donbass κατά των δυσαρεστημένων κατοίκων της περιοχής με το πραξικόπημα που  συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο . Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΟΗΕ τα  θύματα της σύγκρουσης έχουν φτάσει  να είναι περισσότερα από 5.000 άμαχοι. Τον Σεπτέμβριο, με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ, των Ρωσικών αρχών, των αρχών της Ουκρανίας και της πολιτοφυλακής των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών  DPR και  LPR συμφώνησαν σε ανακωχή στο Μινσκ. Εν τούτοις   η πολιτοφυλακή  και οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας  περιοδικά αλληλοκατηγορούντο ότι την παραβίαζαν, όμως  κατά τη γνώμη των μερών της σύγκρουσης, και κατά την γνώμη  των παρατηρητών του ΟΑΣΕ παρατηρήθηκε  κατάπαυση του πυρός στο σύνολο της.

Ωστόσο, από τις 9 Ιανουαρίου η ένταση των επιθέσεων στην περιοχή και ο αριθμός των θυμάτων της σύγκρουσης αυξήθηκαν.
 Το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι  δυνάμεις ασφαλείας  δημιουργούσαν αποθεματικά  σε όλα τα μέρη όπου γίνονταν  μάχες .Η  Πολιτοφυλακή, με τη σειρά της, είπε ότι «έσπρωξε  την πρώτη γραμμή" για να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των κατοικημένων περιοχών των πόλεων από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Donbass επιβεβαιώνουν τις πιο σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόθεση του Κιέβου για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας  και για την επίλυση της κατάστασης στην Donbass.







http://ria.ru/

Κρεμλίνο καλεί Α.Τσίπρα

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
10:16
30/01/2015
 
Επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα ακόμη και εντός του Μαρτίου αναμένεται να δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες μετά την αποτροπή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που πήγε κόντρα στους «πολεμοχαρείς» των Βρυξελλών.  
 
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολύ θετικά σχόλια στη Μόσχα, με αξιωματούχους της χώρας και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς όπως είναι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ να εκφράζονται εγκωμιαστικά. 
 
Ο κ. Λαβρόφ πριν καν εξελιχθεί το θέμα της ελληνικής αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Μόσχα. 
 
Είχε δώσει άλλωστε δείγματα ο κ. Κοτζιάς για το άνοιγμα προς τη Ρωσία, το οποίο έκανε πολύ πιο σαφές την ημέρα που παρέλαβε την ηγεσία του υπουργείου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αυτόν που έσπευσε κατ’ εντολή της Ε.Ε. να επισκεφθεί την Ουκρανία και να ανταλλάξει χειραψίες με τη νεοναζιστική ηγεσία του Κιέβου, κάνοντας μάλιστα επίθεση στη Ρωσία.
 
Αυτή η τακτική μας στοίχισε το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία ωστόσο είναι τώρα αποφασισμένη να άρει το εμπάργκο για την Ελλάδα και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές της σε ελληνικά προϊόντα βλέποντας πώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατίθεται ευνοικά απέναντι της.
 
Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θεωρείται πιθανό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να επισκεφθεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα στον επόμενο μήνα.  
 
Ένα τέτοιο ταξίδι θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει ότι περισσότερο μπορεί τη στιγμή που η Ρωσία της προσφέρει στήριξη.
 
Ακόμη και χθες, και πέραν της άρσης του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα που εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο βήμα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην καταχρεωμένη Ελλάδα.
 
«Εάν μία τέτοια αίτηση υποβληθεί στη ρωσική κυβέρνηση, θα το εξετάσουμε σίγουρα, αλλά θα λάβουμε υπόψιν όλους τους παράγοντες των διμερών μας σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, επομένως αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω. Αν υποβληθεί θα την εξετάσουμε», δήλωσε ο Siluanov στο CNBC.
 
Μπορεί αυτό να φαντάζει δύσκολο, αλλά σίγουρα έχει «τσούξει» τους Ευρωπαίους το γεγονός ότι για την Ελλάδα ανοίγεται πλέον ένας άλλος δρόμος χρηματοδότησης. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Γερμανία βλέποντας την Ελλάδα να διδαχθεί από το παρελθόν της

Η «Ουάσινγκτον Ποστ»: 
«Στην ελληνική κρίση, η Γερμανία θα πρέπει να διδαχθεί από το δικό της δημοσιονομικό παρελθόν» τονίζεται σε άρθρο του Χάρολντ Μέιρσον στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Όπως αναφέρεται, «τόσο για λόγους στρατηγικής, όσο και οικονομικούς, θα αποτελούσε καταστροφή για τη Γερμανία εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην αποκήρυξη των χρεών της και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, καθώς μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει, το λιγότερο, τη ρήξη με την πρότερη κακοδιαχείριση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του Αντενάουερ ως προς εκείνη του Χίτλερ. Οι πρώτοι διορισμοί σηματοδοτούν μία καινοφανή εξέλιξη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού που διαβρώνουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας» προστίθεται.

Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, «η Γερμανία, μολονότι έχει κατανοήσει τα διδάγματα από τα λάθη που διέπραξε τον 20ο αιώνα, δεν φαίνεται να διδάσκεται από το κόστος που ενέχει η προσκόλληση στη δημοσιονομική ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ευημερία της οφείλεται στην απόφαση των αντιπάλων της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που επέτρεψε στη μεταπολεμική Δ. Γερμανία να διαγράψει το ήμισυ των χρεών της.

Μετά την κατάρρευση του 2008, η Γερμανία, ως η κυρίαρχη οικονομία της Ευρώπης και η σημαντικότερη πιστώτρια χώρα, υποχρέωσε τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης και κυρίως την Ελλάδα να λεηλατήσουν τις ίδιες τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε στη συρρίκνωση της Ελλάδας στο επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπέρασε το 50%, η οικονομία βυθίστηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%.

Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα, δόθηκαν, είτε για την κάλυψη των επιτοκίων, είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Μόλις το 11% εξ΄αυτών δόθηκε πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν μία νέα κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Οι αξιωματούχοι της Γερμανίας και της ΕΕ αντέδρασαν σθεναρά στις όποιες αλλαγές. Ευτυχώς για τη Γερμανία, οι δικοί της πιστωτές είχαν υιοθετήσει διαφορετική στάση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος, το 1953, 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που είχαν δανείσει χρήματα στη Γερμανία κατά την προναζιστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μετά το 1945, συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Δ. Γερμανίας κατά το ήμισυ.

Επιπλέον, συμφώνησαν ότι η αποπληρωμή του δεν θα προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αποκλειστικά από τις εξαγωγές. Με τη συγκατάθεση όλων των μερών, η συμφωνία του Λονδίνου και οι διαδοχικές τροποποιήσεις της, κατέστησαν τη Γερμανία ισότιμη με τους πιστωτές της, διαθέτοντας τη δυνατότητα, την οποία χρησιμοποίησε κατά καιρούς, να απορρίπτει τους όρους των πιστωτών και να εμμένει σε νέες διαπραγματεύσεις».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος, αν οι Γερμανοί γνωρίζαν την ιστορία τους».

Tags