ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΧΗ ΑΣ ΠΡΟΤΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ


Η ταχύτητα με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αποπομπή της τρόικας και στην παρεμπόδιση επιβολής νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποτέλεσε –κατά γενική ομολογία– ένα είδος πολιτικού Blitzkrieg, που ξάφνιασε και αναστάτωσε το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες αλλά και τους εν Ελλάδι μνημονιακούς υποτακτικούς τους... 
 
ekloges-stin-ellada-o-fobos-tis-isopalias.w_l
 
του ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΪΛΟΠΟΥΛΟΥ
 
Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και η συμβολική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή εκνεύρισε τους Γερμανούς, καθώς έγινε αντιληπτό ότι αργά ή γρήγορα το κατοχικό δάνειο θα έρθει –για πρώτη φορά με αξιώσεις– στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και... ο ευμενής τρόπος που το 1953 οι νικητές του πολέμου αντιμετώπισαν την ηττημένη και καταχρεωμένη Γερμανία.

Ο αιφνιδιασμός πήρε τέτοιες διαστάσεις που η Handelsblatt είδε ξαφνικά να πλανάται ένα νέο «φάντασμα πάνω από την Ευρώπη», με τον Τσίπρα σε ρόλο «επαναστάτη του παρόντος και μαέστρο της αλλαγής», επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο «η ελληνική επανάσταση να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη»[1]. Τέτοια «φαντάσματα» προφανώς και δεν είναι ευχάριστα για την καγκελάριο Μέρκελ, γεγονός που επισημαίνει και το Spiegel: «η νίκη του Τσίπρα είναι ήττα της Μέρκελ» και με τη νίκη αυτή «υπάρχει ένα πρόβλημα για όλους, κυρίως όμως για την Μέρκελ, η οποία καλείται τώρα να λύσει αυτό το πρόβλημα»[2]. Επικαλούμενη το ίδιο μαρξιστικό «φάντασμα» αλλά πολύ πιο ανήσυχη η Welt αναρωτιέται μήπως «η Μέρκελ σε λίγο δεν θα έχει λόγο στην Ευρώπη», καθώς «ο θρίαμβος του Τσίπρα στην Ελλάδα αλλάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση», κάνοντας «δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές να πανηγυρίζουν για τη νίκη του – και οσφραίνονται την ευκαιρία τους να τελειώσουν την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η καγκελάριος»[3].

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μην αντέδρασε με την ίδια ταχύτητα, προτιμώντας να κρατήσει στάση αναμονής. Το σύνθημά της, όπως σημειώνει η Welt είναι: «αφήστε τους Έλληνες να έρθουν. Σ’ ένα μήνα τελειώνει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας». Αντιθέτως, άμεση ήταν η αντίδραση από τα καθεστωτικά και συνεργαζόμενα με μυστικές υπηρεσίες «έγκριτα» ΜΜΕ της Γερμανίας[4] που προχώρησαν σε μια πρωτόγνωρη, εν παραλλήλω ομοβροντία μίσους, απαξίωσης, εχθρότητας, ύβρεων, περιφρόνησης και εκβιασμών κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της. Και αν η οικονομική διάσταση της ανθελληνικής υστερίας των γερμανικών ΜΜΕ είναι εν πολλοίς γνωστή σε όλη τη διάρκεια της νέας «ελληνικής τραγωδίας», αυτό που προστέθηκε πλέον στη γερμανική φαρέτρα είναι και οι γεωπολιτικές αντιθέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία.

Επικεφαλής στη νέα φάση δαιμονοποίησης της Ελλάδας αυτή τη φορά δεν είναι η «κίτρινη» Bild αλλά η «ποιοτική» die Zeit, η οποία εύχεται όχι μόνο τη γρήγορη αποτυχία της νέας, δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, λόγω «της εσωτερικής της αντίφασης και του εξωτερικού παραλογισμού της»[5], αλλά και μεγαλύτερη δυστυχία στον ελληνικό λαό. Για τους διαπλεκόμενους φιλοατλαντιστές λομπίστες, γύρω από τον εκδότη της εφημερίδας Josef Joffe, «η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη», όχι τόσο για τις όποιες οικονομικές απώλειες των δανειστών της Ελλάδας αλλά επειδή με τη στάση της στο ουκρανικό ζήτημα «απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ψυχή της Ευρώπης», γιατί «προδίδει σχεδόν όλες τις ηθικές και νομικές αξίες που για την Ευρώπη είναι άγιες»!

Κι όμως για τα γερμανικά ΜΜΕ αυτές οι δυο «άγιες» ευρωπαϊκές «αρετές» δεν απειλούνται όταν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που απογειώνονται και από τη Γερμανία, δολοφονούν αμάχους, όταν Αμερικανοί και Γερμανοί πράκτορες, σε αγαστή συνεργασία με καθαρόαιμους ναζί υποκινούν πραξικοπήματα ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις (Ουκρανία), ούτε βεβαίως όταν προκαλούν πολέμους σε τρίτες χώρες (Λιβύη, Ιράκ, Συρία) και συνεργάζονται άψογα με σκοταδιστικά καθεστώτα σαν τη Σαουδική Αραβία, ούτε όταν συμβάλουν στη γιγάντωση του ισλαμικού χαλιφάτου ή όταν ανέχονται φυλακές–βασανιστήρια, ακόμα και εντός της Ευρώπης (Πολωνία, Ρουμανία) και διευκολύνουν απαγωγές και βασανιστήρια υπόπτων. Στο όνομα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και της «ευρωπαϊκής ψυχής» απαιτούν θρασύτατα τον «σεβασμό»[6]από την Ελλάδα και παράλληλα εύχονται την καταστροφή της επειδή τόλμησε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να μην εννοεί την εθνική κυριαρχία και τη διπλωματία όπως αυτοί επιθυμούν – την ώρα μάλιστα που ίδιοι οι ευρωπαίοι ιππότες της ηθικής και της αξιοπρέπειας ανέχονται δουλοπρεπώς οι ΗΠΑ και οι λοιπές αγγλοσαξονικές χώρες του «Five-Eyes Club» να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα και που δεν ενοχλούνται όταν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπης, Αμερικανός στρατηγός Ben Hodger, μοιράζει σε τραυματισμένους στρατιώτες στα ουκρανικά στρατιωτικά νοσοκομεία «μετάλλια ανδρείας» των ΗΠΑ.

Ο μέσος Γερμανός πολίτης γνωρίζει πλέον από τα ΜΜΕ της χώρας του ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών είναι «εθνικιστής, θαυμαστής του Πούτιν, φίλος της Κίνας, ιδεολόγος του μίσους κατά της Γερμανίας»[7], με «προσβάσεις στη ρωσική ακροδεξιά», η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – «επηρεάζει τον Πούτιν» και ότι ο «ακροδεξιός» υπουργός Άμυνας μιας χώρας που αρνείται πλέον να είναι αποικία χρέους της Δύσης «προκάλεσε αναίτια» τους «φιλήσυχους» Νεοοθωμανούς, όταν τόλμησε να τιμήσει τους νεκρούς αξιωματικούς των Ιμίων, πετώντας σε ελληνικό εναέριο χώρο. Για τα γερμανικά ΜΜΕ, που ουδέποτε ασχολούνται με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αυτή η υπουργική ενέργεια δεν θεωρήθηκε απλά και μόνο «ελληνική πρόκληση» αλλά και η αιτία να επανακυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, δύο σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, άρθρο με τον προκλητικό τίτλο: «η λαιμαργία της Ελλάδας για πρώτες ύλες προκαλεί την Τουρκία»[8].

Είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει επιθετικά τη γερμανική κοινή γνώμη για μια σκληρή αντιπαράθεση με την Ελλάδα, απειλώντας την με καταστροφή, αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να αμφισβητεί τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Η Γερμανία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει το δικό της οικονομικό Blitzkrieg και να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεωκοπία, δίνοντας έτσι και το παράδειγμα στους λοιπούς Νοτιοευρωπαίους. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της απέναντι στη γερμανική επίθεση και κυρίως αν η Αμερική, η Κίνα, η Γαλλία αλλά και η Ρωσία θα επιτρέψουν αυτό που για τη Μέρκελ και τους Γερμανούς προτεστάντες μπορεί –πέρα από τις προφανείς γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς παραμέτρους– να εκλαμβάνεται και σαν αυτονόητη τιμωρία για αυτούς που «αμάρτησαν» ή που τόλμησαν να τους αντισταθούν.

[1] Stefan Kreitewolf, «Η Ελληνική Επανάσταση», Handelsblatt, 31-1-2015.
[2] «Ο θυμωμένος Έλληνας», Spiegel, τχ. 5/2015, 2-2-2015.
[3] Claus Christian Malzahn, Jan Dams, «Η Μέρκελ σε λίγο δεν θα έχει λόγο στην Ευρώπη;» die Welt, 2-2-2015.
[4] Βασίλης Στοϊλόπουλος, «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας», Ρήξη φ. 108/10ος-2014.
[5] Jochen Bittner, «Ο Δούρειος ίππος του Πούτιν», die Zeit, 29-1-2015.
[6] www.tagesschau.de 29.01.2015
[7] Michael Martens, «Ο Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ», Frankfurter Allgemeine Zeitung, 28.01.2015
[8] Alkman Granitsas, Stelios Bouras, «Η λαιμαργία της Ελλάδας για πρώτες ύλες προκαλεί την Τουρκία», die Welt, 8-3-2013 (αναδημοσίευση από τη WSJ.de, που είχε διαφορετικό όμως τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει πρόσβαση στο μαύρο χρυσό»).

άρδην

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ



Εκτύπωση
(Τρ. 3/2/15 - 09:17)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN, η οποία προβλήθηκε προχθές και προκάλεσε πανευρωπαϊκή τουλάχιστον αίσθηση, όταν ερωτήθηκε για την Ελλάδα: «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται εν μέσω ύφεσης» υπογράμμισε στην απάντησή του: «Οταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση, πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλά μια προσπάθεια να στύβειςολοένα και περισσότερο έναν πληθυσμό που υποφέρει όλο και χειρότερα» πρόσθεσε στο τέλος της απάντησής του, αφού είχε παρεμβάλει ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. «Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης για να πληρώσουν(σ.σ. οι Ελληνες) τα χρέη τους και να εξαφανίσουν κάποια από τα ελλείμματά τους» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το αυτονόητο είπε. Αυτά που είπε ο Ομπάμα είναι αυτονόητα, όμως, αν το ενδιαφέρον αυτού που επιβάλλει την οικονομική πολιτική και τα μέτρα εστιάζεται στο πώς θα αναπτυχθεί η χώρα. Θέλει όμως όντως αυτό το πράγμα η Γερμανία; Επιβάλλει δηλαδή σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιτότητα και μειώσεις εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στοχεύοντας στην... «ανάπτυξη» του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών των ευρωπαϊκών κρατών; Μα πώς γίνεται να συνδυαστεί η ραγδαία, σοβαρή ή αβυσσαλέα στην περίπτωση της Ελλάδας πτώση του βιοτικού επιπέδου με την... ανάπτυξη; «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Ελλάδας είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων» διακήρυξε ο Ομπάμα.
Οι Ελληνες «έπρεπε να αρχίσουν μια σειρά αλλαγών» για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές. «Είναι όμως πολύ δύσκολο να αρχίσουν εκείνες οι αλλαγές, αν το επίπεδο ζωής του κόσμου πέφτει κατά 25%. Με την πάροδο του χρόνου, δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία» υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ομπάμα ως πολιτικός άνδρας που καταλαβαίνει τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής. Αυτό είναι στοιχειώδες. Δεν είναι λοιπόν ότι δεν το καταλαβαίνουν οι Γερμανοί, ενώ το καταλαβαίνουν όλοι οι θιγόμενοι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτή η πολιτική της λιτότητας που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ, υπηρετεί άλλους στόχους, όχι την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κρατών!
Και μόνο το γεγονός άλλωστε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να αποφασίζει το Βερολίνο και μόνο το Βερολίνο για την οικονομική πολιτική των 19 κρατών της Ευρωζώνης και των 28 κρατών της ΕΕ, δείχνει την υπερενίσχυση του ηγεμονικού ρόλου της Γερμανίας στη Γηραιά Ηπειρο. Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Στο ερώτημα αυτό, κατά τη γνώμη μας, απαντούσε με έμμεσο, συγκαλυμμένο τρόπο ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν είπε στη συνέντευξή του στο CNN (στο κανάλι δηλαδή που ήταν απολύτως βέβαιος ότι ακαριαία θα μάθαιναν τις θέσεις του σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην αμέσως ενδιαφερόμενη Ελλάδα) τις ακόλουθες φράσεις: «Η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» είπε. Δεν θα υποταχθεί δηλαδή η Ελλάδα στις εντολές της Γερμανίας, θα γίνουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, άρα και εκ μέρους του Βερολίνου, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Προσοχή, αυτό το καθορίζει η Ουάσιγκτον, όχι η Αθήνα! Και ερχόμαστε τώρα στην κρισιμότερη φράση της συνέντευξης του Μπαράκ Ομπάμα: «Νομίζω ότι υπάρχει αναγνώριση εκ μέρους τηςΓερμανίας και άλλων ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνηπαρά να είναι έξω από αυτήν και ότι οι αγορές θα είναι προφανώς νευρικές γύρω από αυτό»! Πρόκειται για απλή διαπίστωση του Αμερικανού προέδρου; Σε αυτό το επίπεδο οι πολιτικοί δεν δίνουν συνεντεύξεις για να κάνουν διαπιστώσεις απλώς. Συνήθως λένε τι θέλουν να γίνει.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Ομπάμα κατονόμασε μόνο τη Γερμανία! Κι εκείνη η μικρήφρασούλα -«οι αγορές θα είναι προφανώς νευρικές» γύρω από το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη- είναι... πρόβλεψη του Ομπάμα ο οποίος ξαφνικά ζήλεψε τη δόξα των... «γκουρού των αγορών»; Πρέπει να είναι υπερβολικά καχύποπτος κανείς για να διακρίνει μια σκιά απειλής ότι αν οι Γερμανοί πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ, οι αμερικανικοίχρηματοπιστωτικοί οίκοι θα επιχειρήσουν «νευρικά» να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, κάτι που καθόλου δεν θα ωφελήσει την Ευρωζώνη; Εμάς, οφείλουμε να ομολογήσουμε, μας πέρασε η ιδέα της απειλής από το μυαλό! Λέτε γι' αυτό οι Γερμανοί να διακηρύσσουν συνεχώς ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit;  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΤΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Εκτύπωση
ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ!
Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ*
Εδώ και λίγες μέρες, ζούμε μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα που πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαμε να την φανταστούμε καν. Η κυβέρνηση που προήλθε μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας καιπροετοιμάζεται για την υλοποίηση του προγράμματός της.
Ήδη μετά την ορκωμοσία και τις πρώτες δηλώσεις των Υπουργών, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, να ανατρέψει τους μνημονιακούς νόμους, να αμφισβητήσει την παρουσία της τρόικας, να προστατεύσει τον εθνικό πλούτο, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (αναιρώντας ιδιωτικοποιήσεις π.χ. ΔΕΗ και ξηλώνοντας το ΤΑΙΠΕΔ), να αντιμετωπίσει άμεσα την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει το λαϊκό εισόδημα.
Οι ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ανακούφιση στον ελληνικό λαό και στην Ευρώπη αλλά και μεγάλη ανησυχία στους συντηρητικούς παράγοντες. Οι επισκέψεις Schulz και Dijsselbloem είχαν ουσιαστικά ως στόχο να προειδοποιήσουν και ναεκφοβίσουν την ελληνική κυβέρνηση για τα δεινά που έχουμε να υποστούμε αν δεν εξακολουθήσουμε να τηρούμε ευλαβικά το πρόγραμμά τους. Αν σκεφτούμε φυσικά το τι έχουμε υποστεί ακλουθώντας το – εκρηκτική αύξηση του χρέους, ύφεση, 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 2,5 εκατομμύρια φτωχούς - καταλαβαίνουμε ότι τα χειρότερα μας περιμένουμε αν εξακολουθήσουμε να το υλοποιούμε.
Το Βερολίνο και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζουν ότι διακυβεύονται ουσιαστικά τα συμφέροντά τους και ότι και οι ίδιοι είναι στριμωγμένοι δεδομένου ότι η πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Νότου αντιδρούν στη λιτότητα και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα.
Ήδη χθες, Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, έγινε στην Ισπανία, με κάλεσμα του Podemos, μια τεράστια διαδήλωση, με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με συνθήματα καταδίκης της λιτότητας και έκφρασης συμπαράστασης στην Ελλάδα.
Η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, τα συναισθήματα υπερηφάνειας που έφεραν στον λαό και η έκφραση αλληλεγγύης από τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης δεν είναι κάτι που γίνεται αρεστό από τους εκπροσώπους του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Οι αντιδράσεις, λοιπόν, μπορεί να είναι μεγάλες τις επόμενες ημέρες από αυτούς που ξέρουν ότι τα παίζουν όλα για όλα.
Ποια μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα αυτά; Η κινητοποίηση του ίδιου του λαού. Τα συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς, λαϊκές επιτροπές, όλες οι συλλογικότητες είναι αναγκαίο να ενεργοποιήσουν τον λαό και να προχωρήσουν σε πραγματοποίηση μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων.
Τα αιτήματα για τα οποία ψήφισε ο λαός την Αριστερά - διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων, άμεση απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη - πρέπει να είναι αιτήματα των ίδιων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων που πρέπει να τα διεκδικήσουν μέσα από μεγάλες, λαϊκές κινητοποιήσεις στήριξης και απαίτησης από την κυβέρνηση να μη κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.
Να μη κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την υλοποίηση του προγράμματος της εκφράζοντας την απαίτηση του ίδιου του λαού να αποκτήσει ξανά το δικαίωμα στη ζωή, στην ελπίδα, στο μέλλον.
Ήρθε η ώρα λοιπόν, τα ίδια τα συνδικάτα και τα κινήματα σε κάθε πόλη και σε κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα να αναλάβουν την ευθύνη τους για διοργάνωση μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που θα εκφράζουν την απαίτηση και την αποφασιστικότητα του ίδιου του ελληνικού λαού να διώξει την τρόικα, να συγκρουστεί με αυτούς που έχουν λεηλατήσει τη ζωή του.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΛΟΙΠΟΝ!
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
* Η Δέσποινα Σπανού είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΣΟΚ !! Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη.

Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. 


Συγκλονιστική είδηση. Τα ΜΜΕ το κρύβουν. Στην Ελλάδα η είδηση έσκασε σαν ατομική βόμβα.

 Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  Schultzέστειλε αρκετά μηνύματα για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ.



Και όχι μόνο αυτό. Στην πράξη ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα από όλες της απάτες που έστησαν Έλληνες και γερμανοί βιομήχανοι σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας.

Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι συνεργάστηκε με ολιγαρχες για το συμφέρον Γερμανικών πολυεθνικών.

Η Γερμανία μας έχει οδηγήσει στην χρεοκοπία με τα σκάνδαλα της Siemens, του ΟΤΕ, τα υποβρύχια, της κατασκευαστικές εταιρίες, την φοροδιαφυγή τους και την μόνιμη ανοσία που είχαν για όλα τα εγκλήματα που έκαναν.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι μια απλή λίστα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ένα άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Schultz …εμείς σκοπεύουμε να στείλουμε την Ανγκελα Μερκελ στο ποινικό δικαστήριο της Χάγης και εκεί θα αποδειχτούν όλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έμεινε ζαλισμένος και με κομμένη την ανάσα …δεν ήξερε τι να πει … μπροστά στα έγραφα που του κατέθεσε ο Τσίπρας.

 

 




 

BBC: Η Ελλάδα, το επικίνδυνο παιχνίδι και η «Κόκκινη Άνοιξη»



Τον φόβο των Ευρωπαίων, πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει και άλλα αντίστοιχα κόμματα στην εξουσία, διαβλέπει σε εκτενές άρθρο του για την Ελλάδα το BBC.

Το νέο εκτενές άρθρο του BBC, για την Ελλάδα, μιλά για τις πρώτες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να έχει και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι» τονίζει «και η απόφασή τους δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μπορεί να ισχυροποιήσει τα αντισυστημικά κόμματα και αλλού στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία είναι ευρωσκεπτικιστικά».

«Έτσι» συμπληρώνει «μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, η σύνδεση της αποπληρωμής του με τους δείκτες ανάπτυξης και η χαλάρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης με αντάλλαγμα τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων».

Εδώ όμως, εντοπίζει και το πρόβλημα το BBC. «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πουλήσει την οποιαδήποτε συμφωνία στους ψηφοφόρους. Στην προεκλογική του εκστρατεία, υποσχέθηκε πως η πρώτη μέρα της κυβέρνησής του είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας. Υποσχέθηκε ακόμα ότι το χρέος της χώρας θα μειωθεί. Στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει χαλάρωση της λιτότητας».

«Η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες, φοβούνται πως αν βοηθήσουν την Αθήνα, άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα έρθουν και θα ζητήσουν βοήθεια για το χρέος τους και με τα προγράμματα λιτότητας.» σημειώνει το BBC.

«Η Ισπανία, χαρακτηριστικά, θα παίξει σκληρό παιχνίδι. Έχει να αντιμετωπίσει την εκλογική πρόκληση των Podemos, ένα κόμμα όμοιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το Σάββατο, ο ηγέτης τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε «ο άνεμος της αλλαγής άρχισε να φυσά στην Ευρώπη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δεν θα δεχθεί ο,τιδήποτε που ενισχύει τη ριζοσπαστική αριστερά στην Ισπανία. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να δώσουν κανένα σημάδι υποχώρησης μπροστά σε αυτό που ονομάζουν «Κόκκινη Άνοιξη». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα κάνουν ο,τιδήποτε για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ό, τι και αν λένε δημοσίως, φοβούνται ότι μια ελληνική έξοδος θα είναι η αρχή απρόβλεπτων συνεπειών που θα ταράξουν συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα υποσκάψουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης.»

«Χωρίς κάποιου είδους συμβιβασμό, η ενότητα της Ευρωζώνης δοκιμάζεται» καταλήγει το άρθρο του BBC, το οποίο διαβλέπει πως αυτός είναι ο λόγος που Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξομολογείται σε  κατ’ ιδίαν συναντήσεις πως «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες όσο και εκείνες των μαύρων ημερών του 2011 και 2012».

Tags

Στην Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας



Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Έλληνας πρωθυπουργός όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - Συνεχής ενημέρωση από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα

Το Κυπριακό και η κατάσταση της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός  Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του εκτός Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 8.00 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου τον υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Εωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ στις 10.00 αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των Τσίπρα και Αναστασιάδη αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέματα οικονομίας καθώς και διμερή και διεθνή ζητήματα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις των δύο ηγετών στα ΜΜΕ.

Συνεχής ενημέρωση:

10:12 Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με το Νίκο Αναστασιάδη στο σαλονάκι του προεδρικού, επεσήμανε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. "Η κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας. Η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης", ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στα ΜΜΕ.
 
10:05 Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Name
Name
10:00 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήλθε του Προεδρικού προκειμένου να υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό
Name
09:55 Πρωτοφανης η προσέλευση ξένων ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο όπου φθάνει σε λίγο Αλέξης Τσίπρας
 09:45 Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα από τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Κύπρο εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα διεξαχθεί ανοικτός και ειλικρινής διάλογος για το πώς αντιμετωπίζονται τα διάφορα θέματα και κυρίως το Κυπριακό. Τόνισε επίσης ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί τη νέα αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας Λευκωσίας - Αθήνας. 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης:
Δύο υπουργοί της ελληνικής Κυβέρνησης συνοδεύουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο B'.
Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακολούθως θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα έχει συνομιλίαμε τον πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στη συνέχεια θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής, ενώ το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Ρώμη και Παρίσι:

Την Τρίτη 3/2, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα γευματίσουν μαζί στην έπαυλη της Ρώμης Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς. Κύρια θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και η στενότερη συνεργασία των μεσογειακών χωρών.
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο και θα συναντηθεί. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LEFT