Ανατροπή των αμερικανικών συμφερόντων στο Λεβάντε


Ενώ πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Μόσχα υπό την προεδρία του Σεργκέι Λαβρόφ, δύο ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και 32 ηγετών της αντιπολίτευσης της, σχεδόν όλοι στην Ουάσιγκτον εύχονται τη νίκη του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μόνο τα κόμματα που υποστηρίζουν την αρχή του αγώνα κατά των τζιχαντιστών θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη μελλοντική κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

του Τιερί Μεϊσάν

Ενώ ο πόλεμος κατά της Συρίας είχε αποφασιστεί το 2001 για να σπάσει τον «Άξονα της Αντίστασης», για να αρπάξουν τα αποθέματα φυσικού αερίου της, και να αναμορφωθεί η «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», οι προτεραιότητες της Ουάσιγκτον έχουν ανατραπεί . Ο νέος στόχος είναι να σταματήσει τη μετάδοση της τρομοκρατίας η οποία τροφοδοτείται από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη και την οποία κανένα κράτος δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, οι προύχοντες της Ουάσιγκτον και των κυρίαρχων ΜΜΕ ελπίζουν τώρα τη νίκη της Συρίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η κατάσταση στο Λεβάντε είναι πιθανό να κινηθεί γρήγορα από τη μία πλευρά λόγω της κρίσης εξουσίας στην Ουάσιγκτον και από την άλλη λόγω της προσχώρησης του Πρίγκιπα Salman στο Σαουδικό θρόνο. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να διευκολυνθεί και με μια πολιτική αλλαγή στο Ισραήλ.
Πρώτον, η κρίση εξουσίας που παραλύει τις ΗΠΑ συνεχίζει να κινητοποιήσει την άρχουσα τάξη. Μετά την κλήση του επίτιμου προέδρου του Council on Foreign Relations (CFR) για να περιβάλλεται ο Πρόεδρος Ομπάμα από έμπειρους προσωπικότητες από τις δύο πλευρές [1], η εφημερίδα New York Times αφιέρωσε ένα κύριο άρθρο [2] σχετικά με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο από το Rand Corporation [3].
Η κύρια δεξαμενή σκέψης αφιερωμένη στις στρατιωτικές υποθέσεις έκανε μεταστροφή 180° σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τη τελευταία, η νίκη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας είναι πλέον «η πιο επιθυμητή επιλογή» για τις ΗΠΑ, ενώ η πτώση της θα ήταν «η χειρότερη κατάληξη».
Οι ένοπλες ομάδες έχουν χάσει κάθε υποστήριξη μέσα στον αστικό πληθυσμό, οι αποστασίες έχουν σταματήσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και ο συριακός στρατός συνεχίζει την απελευθέρωσή της χώρας.
Πράγματι, συνεχίζει το Rand Corporation, η νίκη της Συρίας δεν θα ωφελήσει το Ιράν όσο το Ισλαμικό Κράτος θα εξακολουθεί να παραμείνει στο Ιράκ. Το ινστιτούτο προεξοφλεί ότι τα κράτη μέλη που μέχρι σήμερα τροφοδότησαν τους τζιχαντιστές θα σταματήσουν να το κάνουν.
Πράγματι, δεν μπορούν να ελπίζουν να νικήσουν τη Συρία με αυτόν τον τρόπο και φοβούνται τώρα ότι οι τζιχαντιστές θα στραφούν εναντίον τους. Ως εκ τούτου, καταλήγει το Rand Corporation, δεν θα υπάρξει λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τα κράτη χορηγούς, αλλά μια καθαρή νίκη του «καθεστώτος» στην οποία αναμένονται οι ΗΠΑ να συμμετέχουν.
Θα παρατηρηθεί κανείς τη ριζική αλλαγή της θέσης του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος.
Πριν έναν χρόνο, το Rand Corporation πρότεινε να βομβαρδιστεί η βόμβα Συρία όπως στη Λιβύη, και να διεξήχθη μια περιορισμένη δράση στο έδαφος δημιουργώντας προστατευόμενες περιοχές υπό τη διοίκηση των «επαναστατών». Σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι δεν υπήρξε ποτέ επανάσταση στη Συρία και ότι, μετά από μεγάλο δισταγμό για το μέλλον της, η σουνιτική πλειοψηφία υποστηρίζει και πάλι την κοσμική Δημοκρατία.
Η ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον σήμερα μοιάζει με εκείνη των αρχών του 2006, όταν ο στρατός ξηράς είχε βουρκώσει στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ ενώ ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προσπαθούσε να κρύψει την ήττα.
Εκείνη την εποχή, το Κογκρέσο δημιούργησε την Επιτροπή Μπέικερ-Χάμιλτον. Η τελευταία, μετά από οκτώ μήνες εργασίας, κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να σταθεροποιήσουν τις χώρες που είχαν καταλάβει χωρίς τη βοήθεια του Ιράν και της Συρίας.
Η εικόνα της στρατιωτικής κατάστασης ήταν τόσο τρομακτική στο βαθμό που οι Αμερικανοί τιμώρησαν τον Τζορτζ Μπους στις ενδιάμεσες εκλογές. Ο Πρόεδρος θυσίασε τότε τον Ράμσφελντ και τον αντικατέστησε με ένα μέλος της Επιτροπής, τον Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο νέος Υπουργός Άμυνας σύναψε συμφωνίες εδάφους με τη Τεχεράνη και τη Δαμασκό, αγόρασε τις κύριες ομάδες της ιρακινής αντίστασης (το καρότο) και αύξησε τον αριθμό των στρατευμάτων επί τόπου (το ραβδί) μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Δεύτερον, στην Αραβία, ο νέος βασιλιάς Salman προσπάθησε πρώτα να απολύσει όλους τους πρώην υποστηρικτές του προκατόχου του, φτάνοντας στο σημείο να απολύσει τον Πρίγκιπα Miteb και τον Γενικό Γραμματέα του παλατιού δύο ώρες μετά το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα.
Μετά, απέσυρε την απόφασή του μετά τη ΛΉΨΗ των συλλυπητήριων από τον Αμερικανό Επικυρίαρχο. Ο Miteb θα είναι ο μόνος επιζών της προηγούμενης περιόδου, ενώ ο πρίγκιπας Μπαντάρ απολύθηκε. Αλλά ο Μπαντάρ διατηρούσε το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια της CIA, προκειμένου να ασκήσει πίεση στον βασιλιά Αμπντάλα προς το συμφέρον της φυλής των Sudeiris.
Η αποπομπή του, που απαίτησε ο Πρόεδρος Ομπάμα, σηματοδοτεί μάλλον το τέλος της Σαουδικής επικράτησης στην διεθνή τρομοκρατία.
Αυτή η φορά -η τέταρτη- πρέπει να είναι η καλή:
- το 2010, ο πρίγκιπας είχε διωχθεί επειδή προσπάθησε να οργανώσει πραξικόπημα, αλλά τον έφεραν πίσω για τον πόλεμο κατά της Συρίας,
- το 2012, ήταν θύμα μιας επίθεσης σε αντίποινα για τη δολοφονία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Συρίας, αλλά γύρισε πίσω στις επιχειρήσεις ένα χρόνο αργότερα, αδύναμος και εμμονικός,
- το 2014, ο Τζον Κέρι απαιτούσε πάλι την απόλυσή του, αλλά ήρθε πίσω στη σκηνή με την ευκαιρία της αιγυπτιακής κρίσης
- Θυσιάστηκε από την ίδια τη φατρία του, γεγονός που δεν του αφήνει καμία προοπτική επιστροφής, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.
Τρίτον, η επίθεση της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ που ακολουθήθηκε από την απάντηση της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ αναδεικνύει παραδόξως την αδυναμία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη μέση της προεκλογικής περιόδου.
Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός ήλπιζε ότι η Λιβανική αντίσταση δεν θα ήταν σε θέση να απαντήσει στην επίθεση και ότι θα έβγαινε δοξασμένος ​​από αυτή τη σύγκρουση.
Ο λανθασμένος υπολογισμός του θα μπορούσε να του στοιχίσει τη θέση του, προς μεγάλη χαρά του Λευκού Οίκου ο οποίος εδώ και πολύ καιρό δεν έκρυβε την αγανάκτηση του για τον φανατισμό του.
Από τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, στο Ριάντ και ίσως σύντομα στο Τελ Αβίβ, μπορούμε λογικά να συμπεράνουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους στον αποκλεισμό του Ισλαμικού Κράτους στο Λεβάντε και το πετάξουν έξω από την περιοχή επιρροής τους, έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να προσπαθήσει να σώσει ταυτόχρονα την εξουσία της στους γείτονες, στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη, ενώ θα παρέχει βοήθεια στον μεγάλο ηττημένο του πολέμου κατά της Συρίας, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον όποιον οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να ανατρέψουν.
Η διάρκεια αυτής της εξέλιξης θα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών στο Τελ Αβίβ.
Παρότι οι τζιχαντιστές έχουν γίνει μια απειλή για τη σταθερότητα όλων των Κρατών του Λεβάντε, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, ο Νετανιάχου φέρεται να θέλει να συνεχίσει να θέσει την αεροπορία και τα νοσοκομεία του στην υπηρεσία τους.
Αλλά δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα εξακολουθεί να το πράξει όταν όλα τα άλλα κράτη της περιοχής θα τους πολεμήσουν.
Αντίθετα, στη περίπτωση που ο πρωθυπουργός χάσει τις εκλογές, ο διάδοχός θα βοηθήσει αμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των τζιχαντιστών.
Για άλλη μια φορά, η Δαμασκός, η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη στον κόσμο, θα έχει επιζήσει από τους βαρβάρους που ήθελαν να την καταστρέψουν.
Μετάφραση 
Κριστιάν

ΕΝΦΙΑ τέλος:


04/02/2015
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται προς κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας βάσει του περιουσιολογίου.
Οσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.
Επίσης, ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης-κατανάλωσης, όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και αυτοκίνητα.
Τέλος, όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Ο Τσίπρας αλλάζει την ιστορία της Ευρώπης

ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

Μέσα σε μια εβδομάδα διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να γίνει το σύμβολο της ανατροπής σε μια Ευρώπη που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε τις ανθρώπινες ψυχές ως αριθμούς, σε μια Ευρώπη που έχει απολέσει την πολιτική της ταυτότητα και χορεύει ξέφρενα στους ρυθμούς των ξένων funds και των χρηματοπιστωτικών ομίλων.
Μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και στον οικονομικό σπαραγμό του Νότου, την στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή (3/2/2015) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ματέο Ρέντσι.
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού ότι «το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών φέρνει μήνυμα ελπίδας» που βάζει στην άκρη τον φόβο.
Όπως εκτίμησε ο κ. Ρέντσι η έλευση του Τσίπρα στην Ευρώπη θα είναι όπως είπε μια ευχή: « Έχω περάσει πολύ χρόνο στην Ευρώπη με κατηγορίες ότι είμαι ένας επικίνδυνος αριστερός, αλλά πέρασα στην Ιταλία πολύ χρόνο ότι είμαι ένας επικίνδυνος δεξιός. Τα λέει η ιταλική αριστερά, όμως τώρα, ο ερχομός του Αλέξη είναι μια ευχή στην Ευρώπη».
Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται τόσο από τη νομεκλατούρα των Βρυξελλών, όσο και από τους εκπροσώπους της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λυγίζει.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε ευθέως στους λαούς της Ευρώπης και ξεκαθάρισε πως το υπάρχον πρόγραμμα της τρόικας κρατάει δεμένη την Ελλάδα σε συνεχή δανεισμό με χρήματα που θα πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης, για να αποπληρώνει η χώρα μας παλιά δάνεια.
«Δεν ήρθαμε για να διχάσουμε την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ήρθαμε για να «επαναφέρουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης».
Όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, οι βεβιασμένες κινήσεις των τεχνοκρατών της Ε.Ε. αλλά και η περίεργη σιωπή της Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύουν ότι το status quo της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης έχει ταρακουνηθεί από τα θεμέλια.
Όλος ο Ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται αποκλειστικά με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο ακολουθούν τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Γιάνη Βαρουφάκη σε κάθε τους βήμα.
Οι λαοί της Ευρώπης διψούν για ηγετικές φυσιογνωμίες αφού οι χαρισματικές μορφές των μέσων του 20ου αιώνα - Τσόρτσιλ, Αντενάουερ και Ντε Γκολ - δεν έχουν ομοίους τους στις μέρες μας.
Οι πολίτες συνδέουν την Ευρώπη πρωτίστως με τεχνοκρατική εκλογίκευση και γραφειοκρατική μουντάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει έναν άλλο αέρα κάτι που αποκάλυψε και ο Ρέντσι που δήλωσε «οπαδός της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση».
Η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης είναι βέβαιον ότι βρίσκεται σε σύγχυση αφού οι «κομιστές» των μηνυμάτων της, απέτυχαν να τρομοκρατήσουν τη νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση.
Οι κύριοι Σούλτς και Ντάισελμπλουμ γύρισαν πίσω άπραγοι, ενώ η στήριξη Ομπάμα δημιούργησε περισσότερα σύννεφα στο Βερολίνο.
Μετά την κίνηση – ματ Βαρουφάκη να ρίξει στο τραπέζι την αντιπρόταση για ανταλλαγή ομολόγων με ομόλογα ανάπτυξης ή με ομόλογα χωρίς λήξη, δημιούργησε εντονότατους προβληματισμούς.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά την πρόταση – βόμβα Βαρουφάκη η Μέρκελ έδωσε εντολή στον Σόιμπλε να δει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Είναι προφανές ότι ο δρόμος του οικονομικού επιτελείου δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Όμως τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Βαρουφάκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν συνομιλούν με πολιτικούς, αλλά με εκπροσώπους ξένων funds και τραπεζών που απλά βρίσκονται μέσα σε… πολιτικά κοστούμια.
Εκείνο που φοβίζει περισσότερο την «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» δεν είναι ούτε το κούρεμα χρέους, ούτε το θέμα της τρόικας.
Ο Τσίπρας «χαλάει» τη δουλειά και τη μεγάλη «μπίζνα» που έστησαν τα hedge funds με πειραματόζωο την Ελλάδα για πλήρη υποταγή του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μια γερμανοκρατούμενη ομοσπονδία.
Αυτό που τους τρομάζει περισσότερο είναι ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν ευήκοα ώτα στους λαούς της Ευρώπης που βιώνουν τον εφιάλτη της περίφημης δημοσιονομικής προσαρμογής. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας κινείται σταθερά και θεσμικά. Αφήνει τα υπόλοιπα χαρτιά του για το τέλος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι τούτη την ώρα χρειάζονται «ασκήσεις αναπνοών» γιατί ο πόλεμος με τα γεράκια των αγορών είναι ανορθόδοξος. Διενεργείται πάνω στη λογική του ανταρτοπόλεμου: «Hit and run».

ΑΟΥΣΒΙΤΣ–ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ–ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εκτύπωση
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΤΣΟΥ*  
Δεν ξέρω αν, όταν η νέα κυβέρνηση έκανε τη συμβολική κίνηση και επισκεπτόταν το μαρτυρικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής, γνώριζε ότι η 27 του Γενάρη συνέπιπτε με δύο ιστορικές επετείους εξ ίσου συμβολικές. Τα 70χρονα της απελευθέρωσης του κολαστηρίου τουΑουσβιτς και τα 71 χρόνια από το σπάσιμο του αποκλεισμού τουΛενινγκράντ.
Στο κολαστήριο του Αουσβιτς συνέρρευσαν πολλοί για να τιμήσουν την απελευθέρωση -Πολωνοί, Γερμανοί, Ουκρανοί βετεράνοι κ.α.- εκτός των... απελευθερωτών (!). Τσιμουδιά και στρουθοκαμηλισμός σχεδόν στο σύνολο του ελεύθερου και δημοκρατικού Τύπου. Μόνο οι οργανώσεις των βετεράνων σήμερα, εγκλείστων τότε, τόλμησαν και ύψωσαν φωνή: Τιμή και δόξα στον Κόκκινο Στρατό απελευθερωτή μας.
Η Αγκέλα Μέρκελ λίγες μέρες πριν την επέτειο της απελευθέρωσης του Αουσβιτς είχε υποδεχτεί στο Βερολίνο τον ουκρανό πρωθυπουργό, Γιατσενιούκ, ο οποίος πριν τη συναντήσει φρόντισε -προφανώς- με τη σύμφωνη γνώμη της να "ενημερώσει" το γερμανικό λαό ότι κινδυνεύει από τον...Πούτιν, διότι "όλοι μας θυμούμαστε πως στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο σοβιετικός στρατός επιτέθηκε κατά της Γερμανίας και της... Ουκρανίας"(!). Έτσι ακριβώς... Το πιο σημαντικό είναι ότι η Α.Μέρκελ δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη μετά τη δήλωση του ουκρανού "δημοκράτη", όπως πάσχιζε να τον παρουσιάσει το Μάρτιο του 2014 ο πάλαι ποτέ "αρχιτέκτων" του ελληνικού δήθεν BBC -της Δ.Τ., ντε!-, Παντελής Καψής (συνεχίζει άραγε και σήμερα να έχει την ίδια γνώμη;). Μόνο ένα μέρος του γερμανικού Τύπου αντέδρασε. Ωστόσο, στην πλειοψηφία της η νέα γενιά της Γερμανίας συνεχίζει να διαπαιδαγωγείται με το... αντιρωσικό δηλητήριο.
ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ
Με την άλλη επέτειο, αυτή της απελευθέρωσης των αποκλεισμένων επί 900 μέρες από τα χιτλερικά στρατεύματα "ζωντανών - νεκρών" στο αδούλωτο Λενινγκράντ, που είχε ως θύματα 500 χιλιάδες ανθρώπους αλλά "ελεύθερους πολιορκημένους", δεν ασχολήθηκε κανείς πέρα από τη Ρωσία. Στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στην Ε.Ε γενικά, ποντάρουν στην ιστορική αμνησία και, ακόμα χειρότερα, στο βιασμό της ιστορίας. Στο ξαναγράψιμο της οποίας παίρνουν μέρος εδώ και αρκετά χρόνια "δυνατοί" ιστορικοί ανιστόρητων χωρών: Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες αντιπάλεψαν και νίκησαν το φασισμό, δήλωνε το 2005, την παραμονή των 60 χρόνων της νίκης ο τότε ΠρόεδροςΤζόρτζ Μπούς, λίγο πριν προσγειωθεί στη Μόσχα για να πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό του ότι μπορεί κάποιος "αδαής" να αναρωτηθεί, "αν είναι έτσι, τότε γιατί συρρέουν όλοι στην κόκκινη πλατεία και δεν πάνε στην...Ουάσιγκτον;"
Η επίσκεψη της κυβέρνησης Τσίπρα, λοιπόν, στο Σκοπευτήριο είχε, εκτός από συμβολισμό, και ουσία. Διότι κοινωνία που επιτρέπει να ξεθωριάζουν λαμπρές σελίδες του ιστορικού της υπόβαθρου, γρήγορα οδηγείται στον αφανισμό. Και αυτό που απομένει είναι οι... αγορές.
ΑΓΑΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ!
Το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη είναι η πρώτη φορά που το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία πέρασε σε δεύτερη θέση στα ρωσικά ΜΜΕ. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και η σθεναρή αντίδραση της νέας κυβέρνησης στις πιέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου κρατά το ενδιαφέρον στα ύψη. Στην πλειονότητα των πολιτικών τοκ-σόου, των τοποθετήσεων αναλυτών, η Ελλάδα φέρεται ως η χώρα που τόλμησε να ορθώσει ανάστημα και να διεκδικήσει φωνή.
Ακόμα και πολιτικοί αναλυτές φιλελεύθερων προσεγγίσεων που ασκούν σκληρή κριτική στον Πρόεδρο Πούτιν για εσωτερικά θέματα, όπως ο Σεργκέι Στανκέβιτς, εκθειάζουν τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Ειδικά στο θέμα των κυρώσεων ο Στανκέβιτς έλεγε χαριεντιζόμενος, πως αν η Αθήνα καταφέρει και σπάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, " τότε θα προτείνω να κάνουμε άγαλμα του Τσίπρα στη Μόσχα".
ΠΑΚΕΤΟ 5-10 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μια σειρά μελών της ρωσικής κυβέρνησης, βουλευτές και γερουσιαστές με δημόσιες τοποθετήσεις αναδείχνουν την ιστορική σχέση των δύο χωρών και καθένας, ανάλογα με το πόστο που κατέχει, πιστοποιούν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα. Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής (Συμβουλίου Ομοσπονδίας) έλεγε χαρακτηριστικά πως είναι εκ του πονηρού οι απόψεις που διαδίδονται ότι η Ρωσία βρίσκεται τάχα, στα όρια... οικονομικής κατάρρευσης (άποψη που εξέφρασε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος Ομπάμα), άρα δεν μπορεί να βάλει πλάτη πουθενά. Μια αρχική στήριξη με 5-10 δισ δολάρια στην Ελλάδα και ένα πακέτο ενεργειακών, εξαγωγικών, τουριστικών κ.α. συμφωνιών είναι μέσα στις απόλυτες δυνατότητες και άμεσες προθέσεις της ρωσικής κυβέρνησης, τονίζει.
Ταυτόχρονα, στη Μόσχα θεωρούν ανυπόστατες και κακόβουλες τις προσεγγίσεις που παρουσιάζουν το Κρεμλίνο ωσάν να αναζητεί πολιτικούς "Δούρειους Ιππους" για να πλήξει τηνεσωτερική ενότητα της Ε.Ε. Η Ρωσία έχει κάνει σαφές πως η κρίση στις ευρωρωσικές σχέσεις έχει τις ρίζες της στην απόλυτη υποταγή των Βρυξελλών στις στρατηγικές επιλογές τηςΟυάσιγκτον. Η Μόσχα επιθυμεί μια δυνατή ευρωπαϊκή... Ευρώπη. Έχοντας αυτή την αφετηρία, στηρίζει ευρωπαϊκές φωνές και προσεγγίσεις σαν την ελληνική.
*Πηγή: gr.rbth.com ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΛΙΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκτύπωση
Του PAUL KRUGMAN*
Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε που ξέσπασε η κρίσητης Ευρωζώνης δεν περίσσεψε η καθαρή σκέψη. Τώρα όμως πρέπει να τελειώσει αυτή η ασάφεια. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα αποτελούν θεμελιώδη πρόκληση για την Ευρώπη: Μπορεί να ξεπεράσει τους μύθους και την ηθικολογία και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με τρόπο που να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της ηπείρου; Αν όχι ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, η προσπάθεια να οικοδομηθεί ειρήνη και δημοκρατία θα υποστεί τρομακτικό, ενδεχομένως και μοιραίο, χτύπημα.
Ας αρχίσω με τους μύθους: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τότε που εμφανίστηκε η κρίση επιδοτούν τις δαπάνες της. Όμως η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δανεικών χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου του χρέους. Ενας τρόπος για να εξετάσει κανείς τις απαιτήσεις της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης είναι να θεωρήσει ότι ζητάει να μειωθεί αυτή η συνεισφορά της. Κανείς δεν μιλάει για αύξηση των δαπανών πάνω από τα έσοδα. Όμως δεν είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη που επέλεξε να συσσωρεύσει η κυβέρνησή της; Εδώ αρχίζει η ηθικολογία.

Είναι αληθές ότι η Ελλάδα (ή ακριβέστερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση που κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2004-2009) δανείστηκε με τη θέλησή της τεράστια ποσά. Όμως είναι εξίσου αληθές ότι οι τράπεζες στη Γερμανία και αλλού δάνεισαν επίσης με τη θέλησή τους τα χρήματα στην Ελλάδα. Κανονικά θα περίμενε κανείς να πληρώσουν το τίμημα και οι δύο πλευρές. Όμως οι ιδιώτες επενδυτές διασώθηκαν σε μεγάλο βαθμό (παρά το «κούρεμα» του 2012) και στο μεταξύ περιμένουν από την Ελλάδα να εξακολουθήσει να πληρώνει. Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν περιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια. Οπότε, γιατί να μην παραδεχτεί κανείς την πραγματικότητα και να μειώσει τις πληρωμές σε επίπεδο που να μην ισούται με ατελείωτο βάσανο;
Είναι στόχος να γίνει η Ελλάδα παράδειγμα για άλλους δανειολήπτες; Αν ναι, πώς συμβαδίζει κάτι τέτοιο με τις αξίες μιας υποτιθέμενης ένωσης κυρίαρχων, δημοκρατικών κρατών; Το ερώτημα περί αξιών ενισχύεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστούμε γιατί εξακολουθούν να έχουν δύναμη οι πιστωτές της Ελλάδας. Αν επρόκειτο απλώς για ζήτημα δημοσίων οικονομικών, η Ελλάδα θα μπορούσε, απλούστατα, να κηρύξει χρεοκοπία. Ωστόσο, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι ευάλωτες τράπεζές της, οι οποίες έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Οπότε, για όσο διάστημα η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, θα εξαρτάται από την καλή θέληση της κεντρικής τράπεζας, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να εξαρτάται από την καλή θέληση της Γερμανίας και των υπολοίπων πιστωτών. Αναλογιστείτε όμως πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Είναι πράγματι προετοιμασμένη η Γερμανία να πει ουσιαστικά σε μια άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία «πλήρωσε αλλιώς θα καταστρέψουμε το τραπεζικό σου σύστημα;».
Σκεφτείτε τώρα τι θα γίνει εάν αρνηθεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, πολύ εύκολα μπορεί να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ με δυνητικά καταστροφικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Οπότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι απλό: Επιτρέψτε στην Ελλάδα να έχει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και επιτρέψτε στη νέα κυβέρνηση να πει ότι πέτυχε, παροπλίζοντας τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που περιμένουν στο περιθώριο. Το κόστος για τους φορολογουμένους των χωρών-πιστωτριών θα ήταν ελάχιστο. Για να γίνει όμως αυτό που είναι σωστό, θα πρέπει οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ιδίως οι Γερμανοί, να εγκαταλείψουν τους βολικούς μύθους και να πάψουν να υποκαθιστούν την ανάλυση με ηθικολογία. Μπορούν να το κάνουν; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα.
*Δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου 2015 ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Ο έντιμος Γιώργος Σούρλας αποκαθηλώνει τον φαύλο Θεοχάρη


Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 3, 2015

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥΡΛΑ ΣΕ ΘΕΟΧΑΡΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΠΙΕΣΕΩΝ
Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων και νυν βουλευτή του «Ποταμιού» Χ. Θεοχάρη, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είσπραξη των φόρων «δεχόταν απειλές» και ότι «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει», ο Γ. Σούρλας ερωτά:
Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;
Δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, η εγκύκλιός του αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες. Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, «διαγράφηκαν» τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες

Ελλάδα – Ρωσία μια γροθιά στην Μεσόγειο!

Διθύραμβος στην Ρωσία για τον Πάνο Καμμένο: 

Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 3, 2015

Η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής και αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα είναι το αντικείμενο της επικείμενης συνάντησης των υπουργών “Αμυνας των δύο χωρών
γράφει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενο τη γνώμη Ρώσων αναλυτών και δίνοντας στο σχετικό τηλεγράφημα τον τίτλο ότι «Μόσχα και Αθήνα θα αναγεννήσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία».
Σχολιάζοντας την είδηση ότι ο υπουργός “Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού προσκάλεσε στη Μόσχα τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ο γνωστός Ρώσος ειδικός Ίγκορ Κοροτσένκο, μέλος του Κοινωνικού Συμβουλίου παρά το υπουργείο “Αμυνας και διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Διεθνούς Εμπορίου Όπλων, εκτίμησε ότι τα βασικά θέματα, που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι «η ανταλλαγή πληροφοριών, οι προσκλήσεις παρατηρητών σε ασκήσεις, η απλοποιημένη διαδικασία εισόδου των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Ελλάδας», καθώς και η παροχή πολεμικών συστημάτων, όπως και η εκπαίδευση των χειριστών των συστημάτων αυτών.
«Έχουμε συγκεντρώσει πλούσια εμπειρία στον τομέα αυτό. Τις τελευταίες δεκαετίες η Ρωσία προμήθευσε την Ελλάδα με ποικίλα συστήματα και μονάδες αεράμυνας, ειδικότερα τους S-300, αερόστρωμνα αποβατικά πλοία τύπου «Zubr», καθώς και οχήματα μεταφοράς πεζικού, τα οποία χρειάζονται επισκευή και εκσυγχρονισμό», διαπιστώνει ο κ. Κοροτσένκο.
Μια επίσκεψη του νέου υπουργού “Αμυνας της Ελλάδας στη Ρωσία μπορεί να είναι αποδοτική ως προς την αμυντική-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών, εκτιμά ο αντιστράτηγος Γεβγκένι Μπουζίνσκι, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης διεθνών συμφωνιών του ρωσικού υπουργείου “Αμυνας.
«Ενδεχομένως κάτι να προέκυψε ως προς την αμυντική-τεχνική συνεργασία. Νομίζω ότι πρόκειται για μια φυσιολογική επίσκεψη, μια γνωριμία με τον νέο υπουργό, μπορεί κάτι παραγωγικό να προκύψει από αυτό μελλοντικά», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μπουζίνσκι, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική από τις ευρωπαϊκές νατοϊκές χώρες, η οποία έχει προμηθευθεί συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αερόστρωμνα πλοία».
«Νομίζω ότι τώρα αποκαθίσταται η αμυντική-τεχνική συνεργασία των χωρών μας, εάν στο παρελθόν προμηθεύσαμε την Ελλάδα με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, τότε προοπτικά λόγος μπορεί να γίνει και για S-400», υποστήριξε ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Προγνώσεων Ανατόλι Τσιγκανόκ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για αποβατικά σκάφη και να συμφωνηθούν ανταλλαγές επισκέψεων πολεμικών πλοίων των δύο χωρών και ειδικότερα την πρόσκληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού σε ρωσικά λιμάνια και εισόδους των πλοίων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε ελληνικά λιμάνια

Ρέντσι: Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας


Μήνυμα Στήριξης

 
“Μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου”, χαρακτήρισε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, επισημαίνοντας πως με τον Αλέξη Τσίπρα “εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες” και “θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα”. Ο Ρέντσι εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπάρχουν οι συνθήκες για να υπάρξει μια συνεννόηση των ευρωπαϊκών αρχών με τις ελληνικές και δήλωσε “οπαδός της ελληνικής προσπάθειας”. 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα με τους δύο ηγέτες να χρησιμοποιούν τα μικρά ονόματα “Αλέξης” και “Ματέο” στις τοποθετήσεις τους, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε την πεποίθησή του ότι μαζί “Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη να ξαναβρεί τον εαυτό της”. Όπως είπε ο Ματέο Ρέντσι “υπάρχουν οι συνθήκες για μια συνεννόηση των ευρωπαϊκών αρχών με τις ελληνικές αρχές”, επισημαίνοντας πως “στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”. “Είμαστε ανοιχτοί και στη διμερή συνεργασία και στον διμερή διάλογο”, τόνισε.
Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως έχει δεχτεί επιθέσεις στην Ευρώπη ως Αριστερός και στην Ιταλία ως Δεξιός. “Ο ερχομός του Αλέξη είναι μια ευχή για μένα τόσο στην Ευρώπη αλλά και στην Ιταλία”, είπε αστειευόμενος και συνέχισε: “Υπάρχουν επιμέρους διαφορές, αλλά είμαι ευτυχής που θα μπορέσω να συνεργαστώ με τον Αλέξη Τσίπρα”. Ο κ. Ρέντσι σημείωσε πως όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ένα μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μία γενιά, η οποία αποτελείται από άτομα που ζητάνε περισσότερο ενδιαφέρον για αυτούς που υποφέρουν από την κρίση και όλους αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά λόγω της κρίσης αλλά θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική. Όπως είπε, "η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου". Η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, τόνισε ο Ρέντσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. "Πρέπει να μιλήσουμε" για ανάπτυξη, για πολιτισμό, για παιδεία, για κουλτούραΕπισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής ο Ρέντσι τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους θεσμούς της ΕΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη και για τις αυριανές συναντήσεις του με τον Φρ.Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο τέλος της κοινής συνέντευξης και σε θερμό κλίμα ο Μ.Ρέντσι χάρησε στο Αλέξη Τσίπρα μια γραβάτα για να τη φορέσει όταν θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι αυτή θα είναι η γραβάτα που θα φορέσει όταν διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους και χάρισε από την πλευρά του στον Μ. Ρέντσι ένα cd με ελληνικά τραγούδια.
Τσίπρας: Στόχος ο επαναπροσδιορισμός, όχι ο διχασμός
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσιπρας, σχολιάζοντας αστειευόμενος στα περί πολιτικής ταυτότητας του Ματέο Ρέντσι (*στην Ευρώπη με λένε Αριστερό, στην Ιταλία Δεξιό) είπε πως “είναι χαρούμενος αν μπορεί να βοηθήσει στο να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του ταυτότητα ο Ματέο Ρέντσι στο διάστημα Αριστερά - Δεξιά". Όμως επισήμανε ότι αυτήν την ώρα περισσότερη σημασία έχει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες στην Ευρώπη, χωρίς να δημιουργήσουμε ένα διχασμό μεταξύ του Βορρά και του Νότου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιστρέψει η Ευρώπη στις πραγματικές της αξίες. “Είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, τώρα είναι η ώρα να φέρουμε συναισθήματα όπως ελπίδα και αισιοδοξία”, είπε ο Αλέξη Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η  Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλλει στην αλλαγή προοπτικής.
Ο  Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για τη νέα κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο “για το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τις δικές μας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί μέχρι τώρα δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι»” είπε  και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει άδικα, ενώ επεσήμανε πως το κράτος παραμένει πελατειακό και διεφθαρμένο υποσχόμενος ότι η νέα κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα αυτά. “Ανήκουμε στην ίδια γενιά. Τη γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο των αποτυχημένων πολιτικών. Μία γενιά που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ξαναβρεί το όνειρό της και έχουμε την υποχρέωση να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να μπορέσει να ελπίσει ξανά» είπε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρείχε εγγυήσεις πως η ελληνική κυβέρνηση “δεν θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση σε πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας”. “Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί διχασμοί που έχει δημιουργήσει η λιτότητα για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στο βορρά και το νότο. Θέλουμε τη συμμαχία της λογικής”, τόνισε.
Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για τις προτάσεις του και σημείωσε ότι “είμαι ανοιχτός, όμως, να ακούσω και την εναλλακτική πρόταση”. Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι “θα είχαν να φοβηθούν αν συνεχιζόταν η αδιέξοδη αυτή πολιτική που θα διόγκωνε ακόμη περισσότερο το χρέος και θα δημιουργούσε την ανάγκη για νέα δάνεια”. “Αυτή είναι η στρατηγική μας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δεχθούμε κάθε εναλλακτική πρόταση” είπε.
ΑΠΟ tvxs

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ


Σοκ και δέος με αποκαλύψεις που έρχονται
Χωρίς αιχμαλωσίες από διαπλοκές με το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και χωρίς «χρέη» του παρελθόντος σε «χορηγούς» του ΣΥΡΙΖΑ (όπως υπάρχουν για άλλα κόμματα) η κυβέρνηση, μία εβδομάδα μετά την εκλογή της, κάνει το μεγάλο άλμα.
Δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών και των εφοριών, στη γενική γραμματεία κατά της Διαφθοράς και στους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, να προχωρήσουν άμεσα στη διαπίστωση και δημόσια αποκάλυψη «όσων κατάκλεψαν το κράτος σε όποιο υψηλό οικονομικό επίπεδο κι αν βρίσκονται» (μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και λοιποί).

Με πρωτοβουλία της αν. υπουργού ΟικονομικώνΝάντιας Βαλαβάνη, δημιουργούνται ήδη οι μηχανισμοί έρευνας και ελέγχου όσων είναι ύποπτοι για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, για φοροδιαφυγή και εξαγωγή τεράστιων, αδήλωτων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, ενώ τρεις ομάδες με ειδικούς εφοριακούς και οικονομικούς ελεγκτές έχουν ήδη ανοίξει και εγκύψει πάνω στις λίστες ΛαγκάρντΛουξεμβούργου και Λονδίνου, εξετάζοντας μία προς μία τις περιπτώσεις μεγάλων ελληνικών καταθέσεων από ιδιώτες στο εξωτερικό.
«Θα τους βρούμε όλους και όλα θα γίνουν σε πλήρη διαφάνεια και στο φως της δημοσιότητας και τα ονόματα που θα αποκαλυφθούν, θα προκαλέσουν σοκ και δέος στην ελληνική κοινωνία» δήλωσε στο Newsbomb.gr, σήμερα το πρωί, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο -προς το παρόν- γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο ΔικαιοσύνηςΓιώργος Σούρλας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης όλους τους φακέλους με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, που είχε συγκεντρώσει στο γραφείο του, με μεγάλα ονόματα κατηγορουμένων, υποθέσεις όμως που δεν προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε ερώτησή μας, αν θα παραμείνει στη θέση του μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι θα βοηθήσει με κάθε μέσο τη νέα κυβέρνηση, για να διαχειριστεί όπως πρέπει τα μεγάλα σκάνδαλα που έχει στο αρχείο του, αλλά για λόγους ιδεολογικούς-πολιτικούς έχει ήδη δηλώσει την παραίτησή του στο σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/kwstas-chardabellas/story/551990/sok-kai-deos-me-apokalypseis-poy-erxontai#ixzz3QiTAFuYP

Τα «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ και οι Κασσάνδρες της μοιρολατρίας…



Ακόμα και οι πιο μικρές πολιτικές ρήξεις καθορίζονται, σε τελευταία ανάλυση, από τη δυναμική των κοινωνικών διεργασιών, και ταυτόχρονα βελονιάζουν την κοινωνική δυναμική: Είναι υποταγμένες στη διαλεκτική των κοινωνικών (ταξικών) συγκρούσεων… 
Η ΡΗΞΗ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους αποικιοκράτες της ευρω-κακουργίας δεν είναι καθόλου μικρή, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχτεί και πού θα καταλήξει:

Σε ανεξέλεγκτη και τελική σύγκρουση, ή σε καιροσκοπικούς συμβιβασμούς, ή ακόμα σε οδυνηρή και θεαματική κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ… 

Η ρήξη αυτή είναι μεγάλη και με ισχυρό εύρος δυναμικής: Και αυτό είναι το πολιτικά ΟΥΣΙΩΔΕΣ τώρα… 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις βάρβαρες κατοχικές δυνάμεις των ευρω-ληστών και αυτό αντανακλά τη σαρωτική «λαϊκή εντολή» και υπαγορεύεται από αυτήν: Την εκρηκτική δυναμική της ελληνικής κοινωνίας. 

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από τη διαλεκτική των εκρηκτικών κοινωνικών ζυμώσεων και της λαϊκής ΟΡΓΗΣ, καθώς και από τις μεγάλες προσδοκίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έθρεψε: Βρόχος στο λαιμό του… 

Ταυτόχρονα η ρωμαλέα ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ληστές και δήμιους της ελληνικής κοινωνίας πυροδοτεί τη δυναμική των λαϊκών ζυμώσεων και απαιτήσεων: πυροδοτεί τον Πόλεμο των εργατικών και λαϊκών μαζών (των θυμάτων) εναντίον των θυτών τους: τους ευρω-αποικιοκράτες… 

Το «ΟΧΙ» αυτό του ΣΥΡΙΖΑ αποκτάει μεγάλη ιστορική βαρύτητα και πολιτική διάσταση και για έναν άλλο ιδιαίτερο λόγο: Τον χθεσινό και πάγιο εφιαλτικό ραγιαδισμό της κυβερνητικής συμμορίας Σαμαρά-Βενιζέλου και λοιπών… 

Επί χρόνια είχε παγιωθεί δραματικά το ΟΝΕΙΔΟΣ των ανδρεικέλων: Οι δεκανείς που εκτελούσαν, με υπερβάλλοντα ζήλο και μοχθηρό ραγιαδισμό, τα «συμβόλαια θανάτου» των τοκογλύφων και του 4ου Ράιχ… 

 

Όταν επί τόσα χρόνια λες ΝΑΙ σε όλα, είσαι θλιβερός καρπαζοεισπράκτορας και γλείφεις τις μπότες των ληστών και δημίων της Ελλάδας, τότε το «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ αποκτάει τεράστια ιστορική βαρύτητα, με πελώρια πολιτική και ηθική διάσταση… 

Είναι ένα «ΟΧΙ» που μπορεί να πυροδοτήσει το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, να κινήσει τα πολιτικά μας πράγματαΚΙΝΗΜΑΤΙΚΑ… 

Το να το παίζουμε «εκτιμητές» εκ του ασφαλούς, όπως η ηγεσία του ΚΚΕ («ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει»), αυτό δείχνει όχι απλώς το βαθμό της μοιρολατρίας σου, αλλά και την ολοκληρωτική ανικανότητά σου να σκεφτείς, υποτυπωδώς, διαλεκτικά και να διακρίνεις τη διαλεκτική των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. 

Να διακρίνεις την ιστορική βαρύτητα αυτών των ρήξεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους νέους αποικιοκράτες, τις κοινωνικές δυνάμεις που υπαγορεύουν αυτές τις ρήξεις, καθώς και τις πυροδοτήσεις που αυτές οι ρήξεις προκαλούν. 

Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις ρήξεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι να το παίζουμε Κασσάνδρες… 

Πρέπει αυτές οι ρήξεις να γίνουν ΚΙΝΗΜΑ, να στηριχθούν σ’ αυτό και να υποταχθούν στη ΛΟΓΙΚΗ των διαρκών και μεταβατικών ΡΗΞΕΩΝ…

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ