ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ - Ο ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟΣ ΦΕΡΕΤΖΕΣ

 ΠΟΥ ΘΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Το Φλεβάρη του 1945, οι Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ, φοβούμενοι εαυτούς και αλλήλους και με νωπή τη μυρωδιά του αίματος  που άφησε στο εφιαλτικό διάβα του ο ναζισμός, επεχείρησαν να οριοθετήσουν κανόνες και θεσμούς για το μεταπολεμικό σκηνικό στην Ευρώπη και στον κόσμο…


Ήταν η διάσκεψη της Γιάλτας που σε έναν γεωπολιτικά μοιρασμένο κόσμο, θεσμοθέτησε και ανέθεσε στον ΟΗΕ το ρόλο του θεματοφύλακα στην κατανεμημένη πλέον πίτα των γεωπολιτικών συμφερόντων και προτεραιοτήτων τους.

Ο ψυχρός πόλεμος που ακολούθησε, αφυδάτωσε στην πράξη το ρόλο του ΟΗΕ, περιορίζοντάς των σε μια βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων και ευχολογίων (που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίστηκαν ως κουρελόχαρτα στη γεωπολιτική αντιπαράθεση), για να ακολουθήσει τέσσερις δεκαετίες αργότερα η καθολική αποδόμηση και του  ίδιου του πλαισίου αυτής της γεωπολιτικής συνθήκης, η οποία ενεργοποιήθηκε μετά την κατάρρευση του Σοσιαλισμού, με αφετηρία εκκίνησης την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης στα εξ ων συνετέθη, και κορυφώθηκε με την αντιρωσική μανία που ακολούθησε στις χώρες που συναποτέλεσαν το γνωστό μπλοκ του συμφώνου της Βαρσοβίας.

Σήμερα, η καπιταλιστική παντοκρατορία, συμπιεσμένη μέσα στα ίδια της τα αδιέξοδα και τις αντιπαραθέσεις συμφερόντων, επιχειρεί να αναβιώσει λογικές Γιάλτας που αποσκοπούν στην...
περιχαράκωση ενότητας αγορών και γεωπολιτικών συμφερόντων, κι αυτό σε μια προσπάθεια χαλιναγώγησης των ακραίων φωνών αλλά και του ρίσκου των ισχυρών, που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανάφλεξης σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Η επανάληψη ενός τέτοιου εγχειρήματος…
Θα δημιουργήσει μια νέα φυλακή για τους λαούς… Επιδιώκει να περιορίσει δραστικά τη δυναμική του Έθνους – Κράτους στη σύγχρονη γεωστρατηγική… Θα είναι εκ των πραγμάτων μπολιασμένη με τα στοιχεία της σύγχρονης νεοταξίτικης αντίληψης για τη δομή του κόσμου σε συνθήκες Νέας Εποχής… Και εν τέλει θα προσδώσει ελάχιστα στο εμφανιζόμενο ως κυρίαρχο ζητούμενο, αφού…
  • Πρώτον: Οι πρωταγωνιστές μιας τέτοιας νέας συνθήκης, ταυτόχρονα με την υπογραφή της θα έχουν ενεργοποιήσει και τους μηχανισμούς της δραστικής της αυτοϋπονόμευσης. Και…
  • Δεύτερον: Σε συνθήκες πραγματικής τεχνολογικής επανάστασης και εκρηκτικότητας των αντιπαραθέσεων στο επίπεδο της γεωπολιτικής, οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία είναι προκαταβολικά και εκ των πραγμάτων καταδικασμένη ΚΑΙ να είναι βραχύβια, ΑΛΛΑ ΚΑΙ με τρόπο εκρηκτικό και ανεξέλεγκτο θα επαναφέρει τις οξυμένες αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα.
Και για να προλάβουμε τους αφελείς στους παιδαριώδεις ισχυρισμούς τους, επισημαίνουμε πως, η επένδυση τέτοιων επιδιώξεων με αντινεοταξίτικη φρασεολογία, δεν προσδίδει αντινεοταξίτικο περιεχόμενο σε χειρισμούς που έχουν ταυτότητα πολλαπλά δοκιμασμένηστο πρόσφατο παρελθόν. 

Η επίκληση τέτοιας φρασεολογίας, στην καλύτερη περίπτωση συνιστά έναν ύπουλο φερετζέ που αποσκοπεί στο να συγκαλύψει επικοινωνιακά ένα τέρας, που αν σχηματοποιηθεί δε θα αργήσει καθόλου μα καθόλου να αποκαλύψει την αποκρουστική του εμφάνιση.

Από την άποψη αυτή, οι λαοί και οι κυβερνήσεις τους που θέλουν να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πατριωτικό πρόσημο, έχουν μία και μόνη επιλογή…
  • Να αντιταχθούν σθεναρά σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις…
  • Να ενισχύσουν τη λογική της δυναμικής του Έθνους – κράτους ως τη μοναδική βιώσιμη εγγύηση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών…
  • Να εργασθούν αταλάντευτα, πέρα και έξω από επίπλαστα ψευτοδιλήμματα, για την ακύρωση και αποδόμηση υπαρχόντων αλλά και επιχειρούμενων ενοποιήσεων, διότι πίσω από τις όποιες διακηρυγμένες προθέσεις, το μόνο βέβαιο είναι πως αποτελούν και τώρα και στο μέλλον, τα σύγχρονα κολαστήρια των λαών.
Θυμηθείτε τα όμορφα λόγια (χρυσά κουτάλια, διεθνής ασφάλεια κλπ) που επένδυσαν στο ευρωενωσιακό εγχείρημα… Δείτε τη κατάντια του στη ζωή και στη καθημερινότητα όλων…  Και τότε θα γίνει κατανοητό με πόσο όμορφα λόγια ντύνονται στις μέρες μας οι σύγχρονοι εφιάλτες.

ΞΕΤΙΝΑΞΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


Η ελληνογερμανική σύγκρουση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλά “όπλα” για να αντιπαρατεθεί στην “οικονομικά ισχυρή” Γερμανία κι έχουν σπεύσει να προδικάσουν το αποτέλεσμα της “αναμέτρησης” ,ίσως να πρέπει να κρατήσουν ακόμη για τους εαυτούς τους τις προβλέψεις τους...

Image

Η ελληνική πλευρά έχει σκοπό να “χτυπήσει” την Γερμανία σ΄ έναν τομέα στον οποίο υποτίθεται ότι το Βερολίνο μας έχει …κατηγορούμενους. Κι αυτό είναι η διαφθορά. Οι πρώτες ενδείξεις γι΄ αυτή την στρατηγική εκδηλώθηκαν στον...
χώρο της Εθνικής Άμυνας με το έγγραφο που έστειλε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το “νόημα” του οποίου συνοψίζεται στην εξής θέση:

•Κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός με γερμανικές εταιρείες ,όπως έγινε στην περίπτωση της Siemens

•Η Ελλάδα θα παραστεί σ΄ ολες τις δίκες που γίνονται και θα γίνουν -και στην Γερμανία- και θα απαιτήσει μεγάλες αποζημιώσεις από εταιρείες αλλά και φυσικά πρόσωπα

•Ο στόχος δεν είναι τόσο η είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών, αλλά η ανάδειξη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο θόρυβο και προβολή όσων κατηγορούνται ότι διέπραξαν γερμανικές εταιρείες στον χώρο των εξοπλισμών. Και όχι μόνο.
•Οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που φαίνεται ότι θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν όχι μόνο για την είσπραξη των ποσών που θα επιδικαστούν αλλά κυρίως ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την διόγκωση του ελληνικού χρέους. Για το οποίο υπάρχει πάντα η άποψη -ανάμεσα σε πολλές άλλες- ότι μπορεί να κηρυχθεί επαχθές. Τα όσα φαίνεται ότι έγιναν στον χώρο των εξοπλισμών με ευθύνη και Γερμανικών εταιρειών φαίνεται ότι εξυπηρετούν αυτές τις απόψεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχει δοθεί εντολή και κατευθύνσεις προς την ομάδα “αδιάφθορων”που δημιουργησε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος να δοθεί προτεραιότητα ελέγχου σ΄ όλες τις “γερμανικές συμβάσεις”. Για την ακρίβεια υπάρχει η διάθεση να “ξετιναχτούν” κυριολεκτικά όλες οι συμβάσεις με σφραγίδα Βερολίνου! Δεν θα είναι δύσκολο αφού οι γερμανικές δικαστικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει πολλές υποθέσεις και χωρίς να το θέλουν προφανώς βοηθούν το ελληνικό σχέδιο ανάδειξης των γερμανικών ευθυνών για το “φούσκωμα” του ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν και την απάντηση της Αθήνας σ΄ όσα απίθανα ακούγονται αυτές τις ημέρες ακόμη και από στενούς συνεργάτες της Μέρκελ που με μεγάλη αλαζονεία δήλωσαν ότι η Γερμανία …έσωσε την Ελλάδα από τα ερείπια. Η Αθήνα θέλει να αποδείξει ότι …πριν την σωτηρία είχε προηγηθεί το …γκρέμισμα με “γερμανικές βόμβες διαφθοράς”.

Φάιμαν: Όσοι ελπίζουν πως ο Τσίπρας θα αποτύχει, πέφτουν έξω

Το Ποντίκι Web


Εκείνοι οι οποίοι τώρα ήδη ελπίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει, πέφτουν έξω και μια τέτοια χαιρεκακία είναι ανάρμοστη, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ» ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, έπειτα από δική του πρόσκληση, θα υποδεχθεί σήμερα στη Βιέννη για συνομιλίες, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για το πώς θα κάνει οικονομίες η Ελλάδα και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα, επισημαίνει ο κ. Φάιμαν απαντώντας στο ερώτημα ποια πλευρά υποστηρίζει στην «αναμέτρηση ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα».

Κατά την άποψή του, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάποιες καλές προσεγγίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημιουργία ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, που μπορεί να μην αρκούν, ωστόσο αποτελούν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη, ο κ. Τσίπρας θα ενημερωθεί σχετικά με την αυστριακή πολιτική απασχόλησης, σημειώνει ο κ. Φάιμαν.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη, στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία και στην ερώτηση αν η Αυστρία έχει στο θέμα αυτό σύμμαχο την Ελλάδα, ο καγκελάριος αναφέρει πως αυτό θα συζητηθεί επίσης κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ διαμορφώνουν έναν ισχυρό άξονα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Προσθέτει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει φυσικά να βρεθεί μια ενιαία γραμμή, καθώς η κατάθεση τριών διαφορετικών ειρηνευτικών σχεδίων για την Ουκρανία, θα ήταν αντιπαραγωγική και σημειώνει ότι το αν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη ο ίδιος θα συναινέσει σε διεύρυνση του καταλόγου των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θα εξαρτηθεί από τους καταλόγους και από τις κυρώσεις.

Ο ίδιος προτίθεται σε κάθε περίπτωση να έχει εκ νέου συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως λέει, θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε ευκαιρία για ειρήνη.

Tags

Α. Τσίπρας: "Σ' αυτό το λαό αξίζει, να ζει περήφανος και με αξιοπρέπεια"

(video)

Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού 


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων διαμήνυσε ότι στόχος της διακυβέρνησης του είναι η χώρα μας να γίνει οικονομικά αυτοδύναμη, κυρίαρχη και ισότιμος εταίρος στην Ευρωζώνη. 

Κατά συνέπεια βασικοί άξονες της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας είναι η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και του ισότιμου ρόλου της χώρας εντός της Ε.Ε. καθώς και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε για την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τιμήσει στο σύνολο τους και να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις. 
«Ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση και απογοήτευση μετά από 5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης».

Η πορεία για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας θα είναι μακροχρόνια στηριγμένοι στις δυνάμεις του κυρίαρχου λαού, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει μόνο μία δέσμευση να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού και προς χάρη αυτού προτίθεται να συγκρουστεί με τις παθογένειες που βύθισαν τη χώρα στην κρίση.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση επεσήμανε ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικών επιλογών. Όσο επιμένουν στην λιτότητα τόσο το χρέος θα ανακυκλώνεται. Αν συμφωνήσουμε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική μέσα από διαπραγματεύσεις θα βρεθούν οι λύσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά ότι δεν δέχθηκε εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, αλλά δίμηνη, για να δυσχεράνει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΣΤΟΊΧΗΜΑ της ενωμένης Ευρώπης είναι να μην επιστρέψει στην «εποχή των τεράτων» και να μην τροφοδοτεί το μίσος μεταξύ των λαών αλλά να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη. «Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε γιατί η συμφωνία αυτή θα είναι το σήμα ότι η Ευρώπη εμμένει στη Δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει ένα λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό».

Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των πληγών του Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την αμεση αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στον δημόσιο τομέα: καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ. Ανακοίνωσε επίσης τον περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και των προνομίων των βουλευτών.
Άμεση αποσυμφόρηση του δημοσίου από το στρατό των συμβούλων των υπουργών. "Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ και θα πωληθεί επίσης ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη" επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%».

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

- Νέος κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια, νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.
- Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καταπολεμήσει την υψηλή διαφθορά ενάντια στο σύστημα διαπλοκής. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα. Έλεγχος των λιστών Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν.
- Πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
- Έλεγχος στις τριγωνικές συναλλαγές Άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών.
- Τέλος στα θαλασσοδάνεια.
- Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, όχι για εκδίκηση αλλά για να διευρυνθούν όλες οι πτυχές αν υπάρχουν ευθύνες και να αποδωθούν.
- Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, χωρίς κάστες προνομίων και προκλητικές αμοιβές
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ
- Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία των πολιτών. Επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς.
- Σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας μετονομάζεται η ΕΥΠ.
- Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, περιουσιολόγιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- 100 δόσεις εξόφλησης των οφειλομένων χρεών στο δημόσιο.
- Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας.
- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά μέσα στο 2016.
- Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας
- Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο
- Απαγόρευση πλειστηριασμών α' κατοικίως και την εναπόθεση δανείων σε Έλληνες ή ξένους κερδοσκόπους.
Στήριξη των διωτικών επενδύσεων που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
- Διεύρυνση κοινωνικού κράτους, διάσωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
- Προωθούμε μορφές κοινωνικής οικονομίας και συνεργατισμού που θα οικοδομούν ένα νέο πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας.
- Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
- 13ης σύνταξη και δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως.
- Ίδρυση ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.
- Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας.
- Διάλογος για την αλλαγή των τριών βαθμίδων στο χώρο της Παιδείας. Κατάργηση την επιλογή κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων. Καταργούνται οι διατάξεις για τα συμβούλια ιδρυμάτων γιατί απέτυχε ο θεσμός αυτός και παραβίασε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στην έρευνα με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού.
- Η εξωτερική πολιτική θα αναδεικνύει τη χώρα ως πόλο ειρήνης και σταθερότητας σε ένα περιβάλλον αστάθειας που περικλείεται από την κρίση στη Συρία, την Ουκρανία και την Β. Αφρική. Αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου του τζιχαντισμού που εξαπλώνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, για πρώτη φορά από Έλληνα πρωθυπουργό, το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημειώσεων ως ιστορική υποχρέωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης
"Είναι το χρέος μας απένταντι στην ιστορία" αναδεικνύοντας την μεγάλη προσφορά του Μανώλη Γλέζου και τον κεντρικό ρόλο που θα αποδώσει η νέα κυβέρνηση στην Εθνική Επιτροπή και στην εμβληματική αυτή μορφή της Εθνικής μας αντίστασης. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την συνεισφορά του στη νέα κυβέρνηση.
"Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού, στην τιμή και την ιστορία που κουβαλά αυτός ο λαός εμείς μόνο η θέλησή του μπορούμε να είμαστε."
"Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού"
"Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους" δήλωσε συγκινημένος ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.
 

ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ:

ΤΟ 92% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ!


E-mailΕκτύπωσηPDF
«ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ».
Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ*
Πλήρη απομυθοποίηση της περιλάλητης «γενναιοδωρίας» των πιστωτών μας, οι οποίοι τη στιγμή που η Ελλάδακινδύνευε έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και την έσωσαν, όπως ισχυρίζεται η επίσημη αφήγηση, αποτελεί έκθεση βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Με βάση την ίδια αφήγηση, που κυριαρχεί στις στήλες όχι μόνο του λαϊκίστικου γερμανικού Τύπου (βλ. Bild), αλλά και σε σημαντικό μέρος του ελληνικού, το κίνητρο των δανειστών μας δεν ήταν άλλο από την ανιδιοτελή αλληλεγγύη. Κι έτσι κι εμείς οφείλουμε τώρα, αφού εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, να φανούμε τυπικοί με τις υποχρεώσεις μας και να επιστρέφουμε τα χρήματα που όλοι μαζί υποτίθεται πως δανειστήκαμε…
Τίποτε απ” όλα αυτά δεν αντιστοιχεί στην αλήθεια, αναφέρεται σε μια καλά τεκμηριωμένη έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, με τίτλο «Έξι κρίσιμα σημεία για το ελληνικό χρέος και τις επερχόμενες εκλογές», η βρετανική οργάνωση Jubilee Debt Campaign. Να τονίσουμε ότι από το 2010ακόμη η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προειδοποιήσει για τη μεροληψία και την κρυφή ατζέντα των προγραμμάτων δανειοδότησης στην Ελλάδα. «Επαναλαμβάνονταν λάθη που είχαν γίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Με βάση την παρούσα έκθεση, εν συντομία, το 92% των χρημάτων που δανειστήκαμε από την τρόικα από το 2010 μέχρι σήμερα έχει επιστρέφει στους πιστωτές!
Το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει τυπικά στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Μάιο του 2010 -όταν ο Γιώργος Παπανδρέου με την παρέα του υπέγραφαν το πρώτο Μνημόνιο του ξεπουλήματος- μέχρι το τέλος του2014 ήταν 252 δις ευρώ, σε ένα σύνολο χρέους που στα τέλη του 2014 έφτανε τα 317 δις ευρώ. Από αυτά τα 252 δις ευρώ που χρεώθηκαν στα βιβλία του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), 149,2 δις ευρώ -δηλαδή η μερίδα του λέοντος- κατευθύνθηκαν στην αποπληρωμή παλιότερων χρεών.
Επίσης, 48,2 δις ευρώ διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων τον Φεβρουάριο του 2012, και 34,5 δις ευρώ ήταν τα διάφορα «γλυκαντικά» που δόθηκαν στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων για να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση. Άθροισμα όλων αυτών, 231,9 δις ευρώ ή το 92% των χρημάτων που δανείστηκε η Ελλάδα για να σωθεί, υποτίθεται. Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη, ωστόσο, είναι ο υπερδανεισμός της Ελλάδας και η βαθύτερη υποδούλωσή της στους δανειστές, μέσω της κρατικοποίησης του δημόσιου χρέους!
Αυτό ωστόσο, που από την δεύτερη κιόλας σελίδα της επισημαίνει η έκθεση ήταν πως η μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους εύκολα μπορούσε να προβλεφθεί από το 2010 κιόλας. Ο κίνδυνος που ελλόχευε είχε περιγράφει πολύ καθαρά και σήμερα είναι αποτυπωμένος σε επίσημα πρακτικά. Ουδείς, επομένως, δικαιούται να επικαλείται το τεκμήριο της άγνοιας!
Η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στη συζήτηση που διεξήχθη στη διοίκηση του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 και είδε το φως της δημοσιότητας το 2013 από τις στήλες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Τονίζεται, για παράδειγμα, η τοποθέτηση της Βραζιλίας για τον δανεισμό της Ελλάδας στη σχετική συζήτηση, όπου, τον Μάιο του 2010, ο εκπρόσωπος της λατινοαμερικανικής χώρας ανέφερε ότι τα δάνεια του Ταμείου «μπορούν να ιδωθούν όχι ως διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να υποστεί μια στρεβλή προσαρμογή, αλλά ως διάσωση των ιδιωτών κατόχων χρέους στην Ελλάδα, κυρίως τωνευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΝΤ, τον Μάιο του 2010, η Αργεντινή είχε υποστηρίξει ότι «θα έπρεπε να είναι στο τραπέζι μια αναδιάρθρωση χρέους». Το ίδιο είχε πει και ο εκπρόσωπος του Ιράν.
Κριτική άσκησαν εκπρόσωποι πολλών χωρών (Αίγυπτος, Κίνα κ.ά.) απέναντι επίσης στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την Ινδία να προειδοποιεί ότι οι περικοπές θα πυροδοτήσουν ένα σπιράλ ανεργίας, μειωμένων εσόδων και αύξησης του χρέους, που θα έκανε αναπότρεπτη μια μελλοντική αναδιάρθρωσή του. Όπως ακριβώς συνέβη…
Το συμπέρασμα που εξάγει η βρετανική οργάνωση είναι πέρα για πέρα εύστοχο: «Η διάσωση και τα προγράμματα λιτότητας δεν πραγματοποιήθηκαν επειδή πίστευαν ότι θα βοηθούσαν τον ελληνικό λαό ή θα μείωναν το βάρος του χρέους. Έγιναν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες και για να προστατευτούν τα κέρδη των κερδοσκόπων»…
ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ!
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η έκθεση του Jubilee Debt Campaign στην προθυμία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση -αντίθετα με ό,τι έκανε η κυβέρνηση της Αργεντινής- δέχτηκε να αποπληρώσει τους κερδοσκόπους που αρνήθηκαν να δεχτούν το «κούρεμα», τα περίφημα «αρπακτικά κεφάλαια». «Στο τέλος, ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία ιδιωτών δανειστών συμφώνησε με τη μείωση του χρέους, διάφορα αρπακτικά κεφάλαια αρνήθηκαν να το κάνουν. Αυτοί οι κερδοσκόποι αγόρασαν φθηνά ελληνικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί υπό το βρετανικό δίκαιο και συνεχίζουν να ζητούν να πληρωθούν στο ακέραιο. Το συνολικό ποσό του χρέους των «αρπακτικών κεφαλαίων» που αρνήθηκε τη συμφωνηθείσα αναδιάρθρωση ήταν 6,5 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε νόμο για να επιβάλει τη συμφωνηθείσα μείωση χρέους σε όλα τα ομόλογα υπό τον ελληνικό νόμο, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει το ίδιο. Τα αρπακτικά κεφάλαια έχουν συνεχίσει να πληρώνονται, πραγματοποιώντας ένα τεράστιο κέρδος επί του ποσού που αγόρασαν το χρέος. Αυτό, στην πραγματικότητα, ήταν ένα κέρδος που δόθηκε στα αρπακτικά κεφάλαια από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, που άφησαν το χρέος για τον ελληνικό λαό».
Τέλος, η έκθεση κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 (με 124 ψήφους υπέρ και 11 κατά), με την οποία ζητείται η θεσμοθέτηση ενός νέου νομικού πλαισίου για τις αναδιαρθρώσεις δημόσιων χρεών, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν τον Φεβρουάριο. ΕΕ και Ελλάδα απείχαν από την ψηφοφορία, κρίνοντας προφανώς ότι δεν τους… αφορούν τέτοια θέματα, ενώ Αγγλία και Γερμανία ψήφισαν κατά, επιλέγοντας τη διαιώνιση του σημερινού ληστρικού καθεστώτος, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αρπακτικών και του Δ” Ράιχ.
Παρότι αυτή είναι η δεύτερη έκθεση από το εξωτερικό (μετά τη μελέτη της Attac τον Αύγουστο του 2013) η οποία αναλύει πού τελικά αξιοποιήθηκαν τα χρήματα των πιστωτών, αρμόδιες υπηρεσίες από την Ελλάδα -από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τη Στατιστική Υπηρεσία- ουδέποτε…καταδέχτηκαν να ενημερώσουν τον λαό για το ποιοι ωφελήθηκαν από τις δόσεις των δανείων.
Καθόλου τυχαία, μπορεί να πει κανείς, μια και έτσι συντηρούνταν ο μύθος της «διάσωσης της Ελλάδας» και αποκρύβονταν οι μεγάλοι κερδισμένοι των δανείων: οι ίδιοι οι δανειστές και οι τράπεζες. Συμπέρασμα που μπορεί να αποτελέσει και το πιο ισχυρό χαρτί από τη μεριά της νέας ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με τους πιστωτές, για να διεκδικήσει τη διαγραφή του χρέους.
*Πηγή: Επίκαιρα ανάρτηση από ισκρα

Βαθιά Πατριωτική η Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή!

Και τώρα…Ευρώπη



Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης διέψευσαν τις διαρροές για μεγάλες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και κλείσιμο ματιού στην Μέρκελ. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας ανέγνωσε ένα συγκρουσιακό κείμενο προσθέτοντας στου στόχους της κυβέρνησης τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.
Newsroom
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά εξήγγειλε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο 100% βάζοντας ωστόσο 3 αστεράκια. Αφενός δεν αποσαφήνισε πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, έβαλε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στο κάδρο για την επαναφορά των νόμων προστασίας των εργαζομένων και έσπρωξε για ένα χρόνο (και όχι 3 ή 4 που έλεγαν τα ΜΜΕ) την αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού.

Κατά τα άλλα η νέα κυβέρνηση δεν έκανε πίσω στον ΕΝΦΙΑ ο οποίος καταργείται από το 2015, δεν έκανε πίσω στην νομοθεσία ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε προστασία της πρώτης κατοικίας και άμεσο πρόγραμμα σίτισης, στέγασης, περίθαλψης, μετακίνησης για όσους έχουν χτυπηθεί από τα μνημόνια.

Σημαντικές κρίνονται επίσης οι αναφορές του Τσίπρα στην ακύρωση της νομοθεσίας που προσέφερε άσυλο σε όσους εμπλέκονται με το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και την ΤτΕ όπως και η εξαγγελία για την έναρξη εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.

Κόντρα σε αυτά που διέρρεαν τα καθιερωμένα ΜΜΕ ήταν και η εξαγγελία άμεσου νόμου που θα δίνει αυτόματα την ιθαγένεια στους μετανάστες 2ης γενιάς, μέτρο που οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη πει ότι δεν θα ψηφίσουν, το οποίο όμως αναμένεται να περάσει στη βουλή με ευρήτατη πλειοψηφία εξαιτίας της αποδοχής του αιτήματος και σε άλλες πολιτικές πτέρυγες της Βουλής.

Θετικά κρίνονται και οι 5 αναφορές στους ολιγάρχθες, την δημιουργία φορολογικού συστήματος που θα μεταφέρει τα βάρη προς τους πλούσιους, τα θαλασσοδάνεια και την εκμετάλλευση της λίστας Λαγκάρντ.

Κυριότερο χαρακτηριστικό της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν ωστόσο η συγκρουσιακή ρότα που χάραξε με την Ευρώπη. Ήδη τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για πορεία ρήξης και μεγάλης μάχης την Τετάρτη στο Eurogroup. Αυτή φαίνεται να ήταν και η εκτίμηση μεταξύ των βουλευτών εντός του κοινοβουλίου σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό μας συντάκτη, Γεράσιμο Λιβιτσάνο. Κερασάκι στην τούρτα της υπόθεσης υπήρξε η σαφής θέση της κυβέρνησης για την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη των πολιτών σε πολλά σημεία της ομιλίας του με χαρακτηριστικότερη την παράκληση προς τους πολίτες «να βάλουν πλάτη» πληρώνοντας τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014. Στο τέλος της ομιλίας του συγκινήθηκε και σχεδόν βούρκωσε.

Όλα κρίνονται την Τετάρτη

Σε μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνάντηση αναμένεται να εξελιχθεί το έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη. Το ThePressProject θα καλύψει τηλεοπτικά ζωντανά την συνάντηση αλλά και την συγκέντρωση συμπαράστασης που έχει οργανωθεί στην πλατεία Συντάγματος την ίδια ημέρα.

Τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ επισημαίνουν τώρα ότι η ρήξη είναι κάτι περισσότερο από πιθανή. Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε σε σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά για να περιορίσει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας αναφέροντας ότι από τις συνομιλίες του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας συμπέρανε ότι η Ελλάδα επέμενε σε δίμηνη τεχνική παράταση του μνημονίου όταν οι εταίροι μας πρότειναν την εξάμηνη παράταση.

Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα έδειξε ανυποχώρητη στις αιτιάσεις των δανειστών, απέρριψε την πιθανότητα υποβολής αίτησης για νέα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στην πρόσφατη κυβερνητική εντολή που δέχτηκε και χάραξε πορεία για την πλήρη ρήξη.

Η στάση του Τσίπρα αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ δηλώσεων εκ μέρους των ευρωπαίων ηγετών τις επόμενες ώρες. Στην χθεσινή συνάντησή με το υπουργικό συμβούλιο ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το κλίμα τρόμου που αναμένει να αντιμετωπίσει στο Eurogroup της Τετάρτης. Έκανε λόγο για πλήρες 30σέλιδο πρόγραμμα που θα καταθέσει στους πιστωτές και μίλησε για το δίκαιο του αιτήματος της χώρας. Την ίδια αναφορά έκανε δύο φορές σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα άλλαξε σήμερα σελίδα. Η νέα δημοκρατική πνοή στο Κοινοβούλιο ήταν εμφανής στους διαδρόμους του κτηρίου. Τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι η αριστερά μπορεί να λέει ότι θέλει επειδή τα λόγια της δεν χρειάζεται να δοκιμαστούν στον στίβο της πραγματικής πολιτικής. Να που ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν. Οι οπαδοί της real politic σημειώστε πάντως ότι στη πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Αλέξης Τσίπρας δεν άλλαξε τα λόγια του. Ακούσαμε αυτά που περιμέναμε και τώρα μένει να δούμε πως δοκιμάζονται στην ζωή.