ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Εκτύπωση
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Γέμισε τον κόσμο με ελπίδα και αισιοδοξία. Το προφανές γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα ασκήσει πολιτική σε αστικό πλαίσιοκαι δεν θα ασκήσει φυσικά αριστερή πολιτική ενοχλεί βεβαίως τουςαριστερούς. Ομως για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό συνιστά παράγοντα καθησυχασμού, στον βαθμό φυσικά που μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει πείσει ότι δεν θα μεταβληθεί κι αυτός σε υπηρέτη των γερμανικών συμφερόντων. Η αλήθεια είναι πως η σφοδρότητα της γερμανικής επίθεσης εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθύς αμέσως μετά τη συγκρότησή της, συνδυαζόμενη με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργόςπαρέμεινε στις προγραμματικές δηλώσεις πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσειςεκτόξευσεστα ύψη το κύρος του Αλέξη Τσίπρα. Πέρα όμως από τον αρχικό ενθουσιασμό του λαού για το ότι η διακυβέρνηση της χώρας ανατίθεται στο νεαρότερο πρωθυπουργό της Ελλάδας τον τελευταίον αιώνα, πέρα από τα λόγια των προγραμματικών δηλώσεων, τα έργα και ο πράξεις της κυβέρνησής του είναι που θα σφραγίσουν την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα.
Οι επόμενες μέρες ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για τον χαρακτηρισμό αυτής της κυβέρνησης. Αύριο, Τετάρτη, συνέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών στο πλαίσιο του Eurogroup και φυσικά θα συζητήσουν τι θα γίνει με την περίπτωση της Ελλάδας. Μεθαύριο, Πέμπτη, θα συνέλθει σύνοδος κορυφής της ΕΕ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει το ντεμπούτο του. Και εκεί θα ληφθούνενδεχομένως σοβαρές αποφάσεις για την Ελλάδα. Την Παρασκευή είχαν πει αρχικά, αλλά οι τελευταίες φήμες λένε ότι δεν αποκλείεται να μετακυλιστεί και στο Σάββατο, θα γίνει η κυβερνητική πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείεται και να εκλεγεί αμέσως, αν πάρει από 180 ψήφους βουλευτών και πάνω. Θα προτείνει άραγε η αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάποια μνημονιακή προσωπικότητα; Σε ελάχιστα 24ωρα το αργότερο θα ξέρουμε, αν ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώσει το όνομά του απόψε, μετά τα μεσάνυχτα, αφού η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης διά της υπερψήφισης των προγραμματικών της δηλώσεων. Εχουμε την εντύπωση ότι η μέχρι τώρα μυστικοπάθεια γύρω από το θέμα αυτό ήταν συναρτημένη πολύ περισσότερο με τη διελκυστίνδα της κυβέρνησης με την αντίστοιχη του Βερολίνου παρά μεεσωτερικές ίντριγκες και αντιδράσεις.
Αντικειμενικά, κανένας λόγος δεν υπάρχει που να επιβάλλει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση μνημονιακού Προέδρου. Οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που συγκροτούν την κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία είναι υπεραρκετοί για να εκλέξουν όποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θελήσει ο πρωθυπουργός, αφού στη δεύτερη κιόλας ψηφοφορία αρκούν 151 βουλευτικές ψήφοι. Θα δούμε ποιο πρόσωπο θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας. Οποιο και να επιλέξει όμως, η επιλογή του θα εμπεριέχει λόγω των συνθηκών σοβαρότατα πολιτικά μηνύματα. Το Μνημόνιο είναι αυτό που εξαθλίωσε τον ελληνικό λαό, τον δίχασε υπέρ αντιμνημονιακών και φιλομνημονιακών πολιτικών δυνάμεων και διέλυσε εκλογικά όλα τα κόμματα που υπηρέτησαν το Μνημόνιο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ). Εκτός της ΝΔ που βρίσκεται σε αναμονή εσωτερικής κρίσης, η οποία θα εκδηλωθεί, αν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να πετύχει αξιοπρεπή συμβιβασμό με την Γερμανία.
Εναν συμβιβασμό που να μην οδηγεί σε εξαθλίωση τους Ελληνες και πρωτίστως να μην ερμηνευθεί από όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσαν την εξουσία ως πολιτική «κωλοτούμπα». Ας μη γελιόμαστε, ο κόσμος δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο λαός μας ήθελε αριστερή πολιτική. Μια οικονομική ανακούφιση θέλει. Αν η κυβέρνηση κατορθώσει να του τη δώσει, θα έχει κερδίσει το παιχνίδι. Μόνο που αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει από όσο φαντάζονται πολλοί υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η χαλάρωση της εξοντωτικής λιτότητας αντιβαίνει στη γερμανική πολιτική εξανδραποδισμού όλων των χωρών τηςΕυρώπης και καθυπόταξής τους στη γερμανική επικυριαρχία του Τέταρτου Ράιχ. Μέχρι την Κυριακή πάντως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ενδέχεται να έχουν υποχρεωθεί να πάρουν αποφάσεις που θα σφραγίσουν τη διακυβέρνησή τους.
 *Δημοσιεύθηκς στο ''ΕΘΝΟΣ'' ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ


Ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτου σεβασμού, πρωτίστως στη λαϊκή κυριαρχία και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Γενάρη, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, σε δανειστές, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, τονίζοντας ότι, σεβόμενος τους θεσμούς, θα προασπιστεί τα συμφέροντα της πατρίδας, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία-γέφυρα που θα βάζει οριστικά και αμετάκλητα τέλος στα μνημόνια - «Να στείλουμε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά, ως απάντηση στο τι ζητάει η κυρία Μέρκελ από εμάς», τόνισε με νόημα, ενώ δεσμεύτηκε, τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και για διευκόλυνση στα «κόκκινα» δάνεια. 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, όχι μόνο κατέστησε σαφές πως το μνημόνιο τελείωσε, αλλά απέκλεισε κάθε πισωγύρισμα σε αυτό. «Μας εκβιάζουν, αλλά η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο. Ας έρθουν οι τροϊκανοί να καταλάβουν τα υπουργεία και τις θέσεις των βουλευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ» - «Αύριο δεν διαπραγματεύεται ο Βαρουφάκης, διαπραγματεύεται όλη η Ελλάδα», υπογράμμισε επίσης, λίγο πριν ζητήσει από τους βουλευτές την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρωτοφανές κύμα στήριξης από Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους πολίτες.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μια κυβέρνηση πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαχειριστεί μια τόσο δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση για τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Πρώτη φορά μια κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς πριν καν αναλάβειΕίναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους που μια κυβέρνηση πριν καν λάβει εμπιστοσύνη από τη Βουλή έχει κερδίσει πρωτοφανή εμπιστοσύνη από την ελληνική κοινωνία. Τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων αποδεικνύουν μια πρωτοφανή συσπείρωση στην αποδοχή των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη, δεν μας στηρίζουν άλλοι ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα. Μόνη στήριξη είναι αυτή του ελληνικού λαού. Αυτήν την εμπιστοσύνη θα διευρύνουμε, αλλά είμαστε χαρούμενοι για την αποδοχή και την εμπιστοσύνη από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Δεν έχει ξαναγίνει να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός στην Αυστρία εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης στον ελληνικό λαό».
Για τη διαπραγμάτευση τόνισε: «Ο ελληνικός λαός υπέφερε άδικα, αγωνίζεται και πρέπει να πετύχει, η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει στο όνομα όλων των λαών που θέλουν μια καλύτερη πολιτική έξω από τη λιτότητα.
Και μας γεμίζει δύναμη για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αύριο στο Eurogroup δεν θα είναι ο Βαρουφάκης, θα βρίσκεται η Ελλάδα και μαζί 10 εκατ. Έλληνες με προσδοκία για καλύτερο μέλλον στον τόπο. Μαζί 1.5 εκατ. άνεργοι, 2.5 εκατ. φτωχοί, 200.000 νέες και νέοι που έφυγαν μετανάστες. Θα είναι όλοι εκεί και θα μας τραβάνε από το μανίκι και θα απαιτούν να μην γυρίσουμε πίσω για άλλη μια φορά με το κεφάλι σκυμμένο.
Δεν υπάρχει, εδώ που βρισκόμαστε, άλλος δρόμος επιστροφής. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στο δρόμο της υποτέλειας. Αν υπήρχε θα σήμαινε ότι στην Ευρώπη των μεγάλων κατακτήσεων η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια.Αν συνεχίζαμε από το σημείο που σταμάτησε ακριβώς η προηγούμενη κυβέρνηση, θα αποδεχόμασταν ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία ισχύ στον τόπο που γεννήθηκε. Ας έρθουν εδώ οι τεχνοκράτες της τρόικας να καταλάβουν έδρανα και υπουργεία. Ποιος μπορεί να ζητά κάτι τέτοιο από μια κυβέρνηση με πρωτοφανή αποδοχή και στήριξη, ότι ο λαός δεν είναι κυρίαρχος;»
Για όσους επενδύσουν στην αποτυχία της κυβέρνησης, τόνισε: «Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν τεράστιο λάθος. Πρέπει να το καταλάβετε, στις 25 Γενάρη δεν ηττηθήκατε απλά εκλογικά. Είχαμε το τέλος ενός καθεστώτος, το τέλος του παλαιού καταστημένου που κυβέρνησε 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση, με τα καλά και τα άσχημα. Δεν μηδενίζουμε.
Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της Ελλάδας να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανοίξει το δρόμο της δικής τους επιστροφής. Ό,τι και να γίνει ανήκουν ήδη στην ιστορία και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά. Αυτό που επενδύουν, σε μια αποτυχία της κυβέρνησης, μόνο στους εχθρούς της δημοκρατίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο, τόσο εδώ όσο και Ευρώπη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το αφήσουμε να συμβεί».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία της Ευρώπης. Θα κριθεί αν γυρίσει σελίδα και προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας ή θα δώσει τη θέση της σε μια Ευρώπη του τρόμου, του διχασμού και της αποσταθεροποίησης. Σε αυτή την κρίση της Ευρώπης η μικρή Ελλάδα παίζει τον καθοριστικό λόγο, υπερασπιζόμενη ισχυρές οικουμενικές αξίες, την ενωμένη Ευρώπη, τη δημοκρατία και thn αλληλεγγύη. Προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση δύσκολη που θα απελευθερώσει δημοκρατικές δυνάμεις. Σε αντίθεση με τους εταίρους μας που στο όνομα πολιτικών σκοπιμοτήτων θέλουν να παίξουν με τη φωτιά και την αποσταθεροποίηση.
Εμείς προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με όλη τη θετική ενέργεια. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος με διάθεση να μείνουμε σε μια Ευρώπη δίκαιη για τους λαούς και όχι σε Ευρώπη που θα έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Σεβόμαστε το ειδικό οικονομικό βάρος των εταίρων μας που είναι ατμομηχανή Ευρώπης, όπως η Γερμανία, όμως προειδοποιούμε ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν, όχι με εξόντωση αντιπάλων, αλλά με πειθώ. Η ευρωπαϊκή Γερμανία έχει καταφέρει να γίνει ηγέτιδα στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή Γερμανία όμως, όχι η γερμανική ΕυρώπηΔεν τραυματίζουν τους αδύναμους, πρώτα από όλα τραυματίζουν τον εαυτό τους, την ίδια την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό τους μέλλον.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δεν είναι μόνη απέναντι σε όλους. Καταφέραμε σε λίγες μέρες το ζήτημα της μικρής Ελλάδας να γίνει παγκόσμιο ζήτημα. Η χώρα απέκτησε κύρος διεθνώς, αξιοπρέπεια, μια λέξη είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε λίγες μέρες διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο, αυτό απορρίφθηκε από τη λαϊκή κυριαρχία. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση».
Για το μνημόνιο, σημείωσε: «Το μνημόνιο είναι αποτύπωση του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Οι εφαρμοστικοί νόμοι, πάνω από 450, με τους οποίους βομβαρδίστηκε η βουλή. Με διαδικασίες που παραβίαζαν κατάφορα τον κανονισμό. Ήταν το φυτοφάρμακο που επέβαλλαν αγορές για να επιβάλλουν το μοντέλο που επιθυμούσαν στην Ελλάδα, ένα πείραμα διεθνές. Τα μνημόνια ήταν η σκληρή λιτότητα και η ασφυξία ενάντια στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, το μέσο για να συνεχίσει η ολιγαρχία και η διαφθορά να μεγεθύνει τα κέρδη της, ενώ εργαζόμενοι εξαθλιώνονταν. Και να περάσει η δημόσια περιουσία στα χέρια συγκεκριμένων συμφερόντων. Και ταυτόχρονα η ευκαιρία, η Ευρώπη του διαφωτισμού να μετατραπεί σε έναν μεσαίωνα».
Για την πρόταση της κυβέρνησης, συμπλήρωσε: «Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε είναι η ευημερία. Να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Η πλειοψηφία αυτών των χρημάτων δόθηκε για να στηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άρα και το ευρωπαϊκό και κυρίως για να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Άρα η δανειακή σύμβαση έχει αμοιβαίο συμφέρον, δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας, αλλά αλληλεγγύης και συνευθύνης για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να μην συνοδεύεται από όρους τιμωριτικούς για τον ελληνικό λεό και καταστροφικούς για την οικονομία. Όχι γιατί το φυτοφάρμακο αυτό έκανε χειρότερα τον ασθενή, αλλά γιατί θα βρισκόμαστε συνεχώς στην ανάγκη να ζητούμε νέα δάνεια για να πληρώνουμε τα παλαιά. Δεν επιθυμούμε να επιβαρύνουμε Ευρωπαίους φορολογούμενους ζητώντας νέα δάνεια. Πάμε στη διαπραγμάτευση με μια ρεαλιστική προσέγγιση για αμοιβαία επωφελή λύση.
Διαπραγματευόμαστε το κρίσιμο ζήτημα του χρέους, όρους και διαδικασίες αποπληρωμής, γιατί έχει σχέση με το λεγόμενο δημοσιονομικό περιθώριο, να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη. Ένα χρέος έφτασε 170% του ΑΕΠ. Όχι μόνο δεν καθίστασαι ικανός να αποπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγείσαι στο χείλος της χρεοκοπίας. Όχι μόνο δανειστές δεν θα πληρώνεις, αλλά και οι λαοί θα χάσουν τα χρήματά τους. Και εδώ υπάρχει ζήτημα συνευθύνης. Υπάρχουν δεκάδες τεχνικοί τρόποι, αλλά το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό. Είναι η απομείωση χρέους μια πολιτική απόφαση και μόνο. Όσοι επιλέγουν δρόμο λιτότητας δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να γιγαντώνουν το χρέος. Εμείς λέμε τέλος στη λιτότητα για να μπει τέλος στη γιγάντωση.
Το κάνουν γιατί το χρέος δεν είναι τίποτα άλλο από το εργαλείο που θα περάσουν τη λιτότητα. Εμείς λέμε τέλος στη λιτότητα και αυτό θα γίνει με την πρόταση που καταθέτουμε σε εταίρους.
Ζητάμε χρόνο και χώρο. Αυτό είναι το πρόγραμμα - γέφυρα. Μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι να φτάσουμε σε μια συμφωνία για ανάπτυξη στην Ευρώπη. Νέο μνημόνια θα ήταν αν συνοδεύονταν με μέτρα λιτότητας. Αυτά τελείωσαν 25 Γενάρη, τα κατήργησε ο λαός μας και δεν έχουμε δικαίωμα να τα ξαναφέρουμε από την πίσω πόρτα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε πρόκειται για ένα νέο δάνειο όπως διαδίδουν ξένα ΜΜΕ που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα.
Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών 1.9 δις. από ΕΚΤ που μας οφείλονται. Να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ για να εξυγιάνουμε τα κόκκινα δάνεια. Να αυξηθεί το όριο εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις όχι άλλα χρήματα. Αυτό ζητάμε εμείς. Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει, άκουσα τον κ. Ομπάμα να ρωτά την ίδια την κ. Μέρκελ. Τι ακριβώς προτείνουν, ποια η εναλλακτική πρόταση, να συνεχίσουμε στο δρόμο του μνημονίου σαν να μην έγιναν εκλογές στην Ελλάδα. Να πάρουμε και άλλα δανεικά, να αγνοήσουμε τον ελληνικό λαό, να συνεχίσουμε το μνημόνια, μήπως να αγνοήσουμε και την ελληνική λαό. Να στείλουμε την ομιλία του κ. Σαμαρά, αφού δεν απάντησε η κ. Μέρκελ. Να δούμε τι προτείνει η άλλη πλευρά».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ανέφερε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω συνάδελφοι της μνημονιακής αντιπολίτευσης να μην επαναλαμβάνετε όσα παράλογα ζητά ο Σόιμπλε, να ζητήσουμε δηλαδή παράταση στο ίδιο το λάθος. Τα ξέρουμε τα επιχειρήματα, τα εφαρμόσατε 4 χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και εμείς στης κυβέρνησης. Απέτυχε το πρόγραμμα που εφαρμόσατε. Πείτε μας κάτι πιο πρωτότυπο.
Είπατε η αύξηση θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία, ενώ η μείωση κατώτατου μισθού την αναζωογόνησε ελληνική οικονομία. Πείτε μας κάτι πιο πρωτότυπο για το ξεπούλημα της χώρας. Είδαμε μείωση μισθού, 25% συρρίκνωση οικονομίας, αλλά καμιά ελπίδα εξόδου από την κρίση. Η αύξηση θα δημιουργήσει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για να είμαι πιο ακριβής πρέπει να πω πολιτική ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας, των δικτύων και των υποδομών. Την αποτιμήσατε το 2010 σε 50 δις. ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά την αποτιμήσατε 5 δις ευρώ. Αυτό εμείς θέλουμε να το αποκόψουμε γιατί αν συνεχίσετε έτσι θα γίνουμε η μόνη χώρα χωρίς δημόσια περιουσία. Ιδιωτικοποιήσεις είχαν γίνει περισσότερες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη πριν το μνημόνιο. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Αναγνωρίζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις ως αναγκαίες για την ελληνική οικονομία. Συνδυάζονται με τομείς υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας και όχι με ξεπούλημα υποδομών. Το έχω ξεκαθαρίσει, αλλά θέλω να το επαναλάβω. Όσο και αν το ζητά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Σόιμπλε, εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση μνημονίου, δεν δεχόμαστε προαπαιτούμενα της τρόικας για ολοκλήρωση αξιολόγησης».
Επανερχόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το τέλος του Μνημονίου, ανέφερε: «Η τρόικα για εμάς και τους συνομιλητές μας έχει τελειώσει από τις 25 Γενάρη. Δεν υπήρξε καμία νομιμοποίηση σε αυτό το θεσμό, δεν ελέγχεται από κανένα θεσμοθετημένο όργανο. Επιδιώκουμε να βρούμε λύση εντός ευρωπαϊκών θεσμών, για να βρεθεί συμφωνία σε ένα πρόγραμμα - γέφυρα για να έχουμε την άνεση να συζητήσουμε ειλικρινά χωρίς εκβιασμούς.
Και να συμφωνήσουμε για την αναγκαία πορεία του ελληνικού χρέους που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του 2012 και ποτέ δεν διεκδικήθηκε από την ελληνική πλευρά.
Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες της ευρωζώνης και δεν θα αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες. Διεκδικούμε μια συμφωνία - σχέδιο ανασυγκρότησης που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη να βγει από το ζουρλομανδύα του αποπληθωρισμού και της λιτότητας. Όπως αρμόζει στους λαούς της Ευρώπης. Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Παρότι διαφωνούμε με τους κανόνες, είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε. Πάνω από όλα η συμφωνία θα σέβεται το λαό και τις επιλογές του. Δεν θα τον καταδικάζει σε αιώνια δυστυχία. Η κρίση είναι παρούσα στην Ευρώπη, όχι ελληνική ιδιαιτερότητα.
Σε αυτήν την Ευρώπη, η επιμονή στο λάθος και η άρνηση στην επιστροφή στην ανάπτυξη, όσο και η επιμονή στην εκδικητική τιμωρία θα είναι η αρχή του τέλους στην Ευρώπη που γνωρίζαμε. Ποιος μύθος της Ιφιγένειας; Η Ιφιγένεια θυσιάστηκε να πνεύσει ούριος άνεμος. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η ρήξη με την Ελλάδα θα πνεύσει ούριο άνεμο στην Ευρώπη, να σπέρνει ανέμους για να θερίσει θύελλες;
Γνωρίζω και είναι λογικό πως πολλοί δεν ήθελαν το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή εντολή που λάβαμε και εντός, λογικό, αλλά και εκτός από τη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τίποτα από όσα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για να βρεθεί στα σχοινιά η κυβέρνηση πριν καν αναλάβει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η υπονόμευση αυτή έχει να κάνει με την Ελλάδα. Και άλλος δρόμος υπάρχει και άλλη λύση υπάρχει, μη βιάζεστε θα το δείτε σύντομα. Καθόλου πειστικές οι απαντήσεις για το γιατί πήγατε όσο πιο κοντά στις εκλογές το τέλος της σύμβασης.
Ήταν μια επιλογή που εξυπηρετούσε μικροκομματικές σας σκοπιμότητες. Γιατί ξέρατε πως αν υπήρχε παράταση μέχρι τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία από την ΕΚΤ για διακοπή της χρηματοδότησης.
Η ΕΚΤ θέλει ένα δανειακό πρόγραμμα όχι μνημονιακό πρόγραμμα. Εμείς με αυτή δυνατότητα θα εφαρμόζαμεμ τη λαϊκή εντολή, το πρόγραμμά μας χωρίς κανείς να μας εκβιάζει για χρηματοδότηση τραπεζών. Εσείς εξακολουθείτε να ονειρεύεστε παρενθέσεις, προγραμματίσατε τον εκβιασμό της Ελλάδας και αυτό ήταν επιλογή μοχθηρή, προσωπική δική σας. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η ιστορία, καταλάβετέ το, η ιστορία σας έχει καταπιεί. Η μόνη παρένθεση στη χώρα είναι η δική σας παρουσία, η παρένθεση της κατάργησης της δημοκρατίας στη χώρα, αυτή τελείωσε οριστικά στις 25 Γενάρη. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεταικαθώς δεν έχει αδιέξοδα. Όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν».
Ακολούθως, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Σαμαρά, τονίζοντας: «Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι αυτός θα είναι εύκολος δρόμος. Θα είναι δύσκολος ο δρόμος της διαπραγμάτευσης. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε. Η στάση αντιπολίτευσης; Δύο μέρες ακούμε εξωφρενικά πράγματα. Από τη μια ότι είμαστε έτοιμοι για κωλοτούμπες, να αθετήσουμε προεκλογικές δεσμεύσεις και από την άλλη οδηγούμε τη χώρα στα βράχια.
Αποφασίστε, τι ακριβώς κάνουμε; Επειδή άκουσα προσεκτικά αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς, θέλω να του θέσω το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες. Είναι δυνατόν σήμερα να πασάρει ξαναζεσταμένο φαγητό το success στόρι της Ελλάδας, σε ποια χώρα ζείτε, δεν καταλάβατε τίποτα από το εκλογικό αποτέλεσμα; Καμπάνια τρόμου κάνατε προεκλογικά, αλλά ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία απόφαση. Θα περίμενα να κάνετε σήμερα αυτοκριτική, δεν ξέρετε όμως τι θα πει αυτοκριτική. Θα περίμενα νε πείτε στην πράξη ότι θα στηρίξετε την ελληνική προσπάθεια, όχι στα λόγια.
Φεύγοντας από τον καγκελάριο της Αυστρίας, ένα πραγματικό φίλο, μου είπε ότι βλέπει την πρότασή μας ρεαλιστική και λογική, ενώ θα τη μεταφέρει στην καγκελάριο της Γερμανίας. Μου είπε: “εγώ θα το πω”, ο κ. Σαμαράς θα το υποστηρίξει;
Τι θα υποστηρίξετε, παράταση του προγράμματος που ζητά η Mέρκελ ή ό,τι ψήφισε ο λαός, να πάρουμε μια ανάσα; Και βέβαια επειδή σας άκουσα να λέτε ότι είμαστε απομονωμένοι, τα ίδια άκουσα και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Θέλω να σας πω σήμερα διάβασα άρθρο του επικεφαλής της ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ένα άρθρο υποστηρικτικό της Ελλάδας, του τηλεφώνησα να τον ευχαριστήσω μου είπε πως αυτή είναι η επίσημη θέση Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο. Τηλεφώνησαν Ρέντσι, Ολαντ και Γιούνκερ ζητώντας στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση.
Εσείς πού ανήκετε κ. Σαμαρά στο ευρωκοινοβούλιο; Στη σοσιαλιστική ή στην ομάδα που ανήκει η κ. Μέρκελ του Λαϊκού Κόμματος; Η Ελλάδα βρίσκει συμμάχους, απέκτησε φωνή, διεκδικεί. Η καταστροφή είναι ο πόθος σας. Το ατύχημα δεν το καταφέρατε προεκλογικά, το επιδιώκετε τώρα μπας και καταφέρετε να κρύψετε τις ευθύνες σας».
Για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές: «Αισθάνομαι την ευθύνη να διαβεβαιώσω ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Η τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στο λαό είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και αξιοπιστίας. Η υλοποίηση προγραμματικών δηλώσεων δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια. Θα προχωρήσουμε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανοικοδόμηση της οικονομίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, παράλληλα με διαπραγματεύσεις εταίρους. Να δω στα μέτρα που θα φέρουμε για την ανθρωπιστική κρίση αν θα ψηφίσετε εναντίον. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε ένα πιάτο φαγητό;
Tα δύο πρώτα νομοσχέδια είναι έτοιμα. Το πρώτο αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και διευκόλυνση διαδικασίας για κόκκινα δάνεια. Αν θέλετε να βοηθήσετε να τα ψηφίσετε. Δεν μπορεί εν έτει 2015 να έχουμε πολίτες απροστάτευτους από πλειστηριασμούς.
Το δεύτερο είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Θα ρίξουμε τα θεμέλια για την υλοποίηση ενός προγράμματος και θα ακολουθήσουν μέτρα για σαρωτική αλλαγή κράτους και αναδιανομή του πλούτου υπέρ εργαζομένων.
Δεν έχουμε απαισιοδοξία νου, αλλά αισιοδοξία βούλησης. Είμαστε αισιόδοξοι και με το νου και με τη βούληλή μας, αισιόδοξοι γιατί οι προτάσεις μας μπορούν να βάλουν τέλος στον παραλογισμό, να βάλουν ξανά τη χώρα στο δρόμο της λογικής.
Είμαι αισιόδοξος ότι οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας και θα φτάσουμε σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι δυνάμεις της Ευρώπης θέλουν να εκδικηθούν και να τιμωρήσουν, εξευτελίζοντας τον ελληνικό λαό και γνωρίζοντας ότι αυτή η επιλογή μόνο αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει.
Η Ευρώπη τα άφησε αυτά πίσω το 1953 όταν επέλεξε το δρόμο της λογικής για χάρη της Γερμανίας τότε και της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτήν την ιδέα καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης και τους εταίρους να υποστηρίξουν. Για τερματισμό λιτότητας και επιστροφή της αναπτυξιακής ατζέντας σε όλη την Ευρώπη. Θα συνεχίσουν αυτοί οι λαοί να είναι στο πλάι μας. Είναι το μέλλον της Ευρώπης.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Στις 25 Γενάρη ο λαός μας πήρε την τύχη στα χέρια του, σήμερα αισιοδοξεί, μαζί του κι εμείς, ελπίζει, αισθάνεται υπερήφανος, είναι έτοιμος να στηρίξει την προσπάθειά μας.
Ακούστηκε ένας λόγος καθαρός. Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων. Χάραξη μιας πολιτικής που βάζει τους ανθρώπους πάνω από όλα. Σε αυτούς κάνουμε το κάλεσμά μας. Πρώτα από αυτούς ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είμαστε τίποτα, μαζί με το λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και μόνο μαζί με αυτόν θα τις ασκήσουμε. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, μας την έχει δώσει ήδη η ελληνική κοινωνία, για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε από κοινού για το δικαίωμα αυτού του λαού στην ελπίδα, την αισιοδοξία, το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον…».
ΠΗΓΗ NEWSBOMB

ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ ΤΟ plan B. ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!


Την αποκάλυψη ότι σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει την αδιαλλαξία της ακολουθώντας την γραμμή του Βερολίνου η χώρα θα αναζητήσει αλλού πηγές χρηματοδότησης όπως η Ρωσία και η Κίνα έκαναν πριν από λίγο σε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό οι Μ.Χρυσοβελώνη και ο Ν.Χουντής.Μάλιστα ο Ν.Χουντής αποκάλυψε ότι ήδη υπήρξαν προσφορές από Ρωσία και Κίνα χωρίς να τους έχει ζητηθεί. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έιδηση καθώς επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενες υπερδυνάμεις για το γεωπολιτικό “μαγαζί-γωνία” που λέγεται Ελλάδα. Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη ότι ήδη έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ και θα ανακοινωθεί στις 16 επισήμως! Προφανώς όταν μια χώρα έχει plan Β και πατάει “πόδι” στο τέλος επιβάλλει την φωνή της λογικής σε…παρανοϊκούς “κυρίαρχους”. Και τα δύο στελέχη ανήκουν στους ΑΝΕΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν τις συνιστώσες της κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο που στη χθεσινή βραδινή συνέντευξή του μίλησε περί plan B και άλλων οικονομικών διεξόδων. Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μιλώντας στον realfm 97,8 και την Κάτια Μακρή απάντησε, μεταξύ άλλων και στο ερώτημα αν υπάρχει για την κυβέρνηση plan B και προσανατολισμός για εξεύρεση οικονομικών πόρων από την Ρωσία και την Κίνα.
«Δεν είναι plan B. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιζητούμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οπως γνωρίζετε υπήρξαν προτάσεις, προσφορές θα έλεγα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, πρόσφατη, αμέσως μετά την εκλογή, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την πλευρά της Κίνας, όσον αφορά το θέμα της βοήθειας, των επενδυτικών δυνατοτήτων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής.
Στην επισήμανση ότι η Ρωσία κατά το παρελθόν έχει αρνηθεί βοήθεια στην Κύπρο, ενώ και στην Ελλάδα στην πρώτη φάση του μνημονίου μας είχε παραπέμψει στο ΔΝΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊικών υποθέσεων ανέφερε: «Και αυτό το ξέρω και γι’ αυτό είπα προσφορά από την πλευρά τους.
Εμείς δεν την έχουμε ζητήσει, αυτή την προσφορά. Σε κάθε περίπτωση όμως θα κάνουμε και επί τόπου επισκέψεις, θα κάνουμε και επαφή. Υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων, έχει τεθεί και από την πλευρά της Ρωσίας και όχι μόνο για οικονομική βοήθεια».
Στο ερώτημα αν αυτό μας οδηγεί σε αλλαγή προσανατολισμού καθώς πλέον εταίροι μας δεν θα είναι οι Ευρωπαίοι, αλλά ενδεχομένως οι Ρώσοι ο κ. Χουντής απάντησε:
«Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται να υπάρξει οικονομική βοήθεια ή οικονομική συνεργασία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλωστε, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τέτοιες μορφές συνεργασίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όχι μόνο με τη Ρωσία ή την Κίνα αλλά και με άλλες χώρες. Επομένως δεν απαγορεύεται αυτό.
Εμείς το πρώτο πλάνο που έχουμε είναι να βρούμε λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους διότι ξέρουμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που συγκροτεί η παρουσία μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να πετύχουμε μία λύση, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείουμε και άλλου τύπου συνεργασίες, αυτό έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να γίνει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μ.Χρυσοβελώνη που είναι και η εκπρόσωπος των ΑNEΛ, πριν από λίγο δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό σε ερώτηση για το αν θα στραφούμε προς την πλευρά της Μόσχας για χρηματοδότηση ότι 
“πρώτο μέλημα είναι να μην γυρίσουμε την πλάτη στην ΕΕ και στο ευρώ αλλά εάν είναι να επιλέξουμε μεταξύ του ευρώ και της ΕΕ και της ευημερίας του ελληνικού λαού τότε θα επιλέξουμε το δεύτερο”.
Σαφέστατη δήλωση που ξεκαθαρίζει μεχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι ΑΝΕΛ προκειμένου να απελευθερώσουν τον ελληνικό λαό από την οικονομική σκλαβιά του Βερολίνου.
Όμως “φωτιά” έβαλε και ο Νικήτας Κακλαμάνης πριν απο λίγο και αυτός σε τηλεοπτικό δίαυλο , υποστηρίζοντας με απόλυτη βεβαιότητα ότι η «συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί»! Μάλιστα έδωσε και το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης:
«Μην περιμένετε να το ανακοινώσουν αύριο… Στις 16 θα υπάρχει και η επίσημη ανακοινωση»!
Αλήθεια, τι έχουν να πουν τωρα; Εάν αυτό ισχύει τότε κάποιοι παίζουν με το ευρώ κερδοσκοπικά παιχνίδια και βγάζουν ένα σωρό “αερολεφτά”, με ευθύνη της Α.Μέρκελ και του Β.Σόιμπλε.
Πάντως η όποια συμφωνία δεν θα ήταν ποτέ δυνατή εάν η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και η κοινή λογική (που τόσο μίσούν οι εξουσιαστές του πλανήτη): Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
πηγή:tromaktiko

Ο Καμμένος επιτέθηκε στον Θεοδωράκη

 Κάτι σαν και εσένα χρεοκόπησαν την ΕΡΤ!

Σκληρή επίθεση στον Σταύρο Θεοδωράκη έκανε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας τις αναφορές του τελευταίου για την δημόσια τηλεόραση.Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πως η ΕΡΤ χρεοκόπησε από ανθρώπους σαν τον Σταύρο Θεοδωράκη, που έπαιρναν 20.000 ευρώ ανά εκπομπή και έτσι έφτασε στο σημείο να κλείσει από την κυβέρνηση Σαμαρά. Χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος τόνισε: «Ποιοι ήταν αυτή που βουλιάξανε την ΕΡΤ ; Πόσα έπαιρνε ο ίδιος από την ΕΡΤ; Τα 20αρια και τα 30αρια των εκπομπών μας βουλιάξανε». Ακολούθως ο Σταύρος Θεοδωράκης, απάντησε λέγοντας πως κάποιοι δεν τα βρήκαν έτοιμα από τα πατέρα τους, αναφερόμενος στην καλή οικονομική κατάσταση του πατέρα του Πάνου Καμμένου, με τον τελευταίο να απαντάει εκ νέου, πως δούλεψε στην ζωή του και ο πατέρας του πλήρωνε κανονικά φόρους, ενώ τόνισε ακόμα πως «δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση από το ΠΑΣΟΚ, όπως εσείς κύριε Θεοδωράκη» αναφερομένος ξανά στα 20.000 ευρώ ανά επεισόδιο.
Όταν ο Λαζόπουλος είχε επιτεθεί στον Θεοδωράκη για την ΕΡΤ Σφοδρή επίθεση στον ιδρυτή του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, είχε εξαπολύσει από το τηλεοπτικό «Τσαντίρι» ο Λάκης Λαζόπουλος τον Νοέμβριο, δίνοντας την δική του ερμηνεία για τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζει ο πρώην δημοσιογράφος και νυν πολιτικός. Ο γνωστός ηθοποιός, μιλώντας για τον ιδρυτή του Ποταμιού, τόνισε ότι είναι «ο τρίτος Καρατζαφέρης του συστήματος, τον οποίο πήρε το σύστημα της διαπλοκής για να μην υπάρξει ποτέ ανατροπή στο υπάρχον σύστημα, δεν ξέρετε ποτέ γιατί τον ετοιμάζουν», δείχνοντας παράλληλα ένα video με τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη να μιλάει και να λέει σε εκδήλωση του κόμματός του στο Ωραιόκαστρο ότι «έχω μεγάλη ιδέα για την προσπάθειά μου. Θα στο πω εδώ στο Ωραιόκαστρο. Πιστεύω ότι εγώ μπορώ να σώσω την χώρα». Συνεχίζοντας, ο Λάκης Λαζόπουλος, σημείωσε ότι «ξέρει αυτός γιατί τον ετοιμάζουν. Η πνευματική τύφλωση που έχουν επιβάλει τα κανάλια σε νοήμονες ανθρώπους είναι εντυπωσιακή. Έχει απίστευτη ασυλία στα κανάλια. Δεν τον ρωτούν ποτέ τίποτε», δείχνοντας ένα νέο βίντεο με δημοσίευμα για τους «χρυσούς μισθούς» της ΕΡΤ όταν εργαζόταν εκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Αναφέρομαι γιατί τα χρήματα 
είναι του Δημοσίου. Τα ιδιωτικά κανάλια μπορούν να δίνουν ότι θέλουν. Όποιος όμως παίρνει χρήμα δημόσιο πρέπει να μας εξηγεί ορισμένα πράγματα», τόνισε ο γνωστός ηθοποιός, για να προσθέσει ότι «με ποια προσόντα πήρε εκείνη την περίοδο τα τριπλάσια χρήματα από όλους τους υπόλοιπους; Ποιος του έδωσε χρήματα μελλοντικής επιτυχίας;». «Ο εντεταλμένος του συστήματος έχει ξεκινήσει το έργο του για τα καλά. Μέσα σε αυτά είναι και η αποδόμηση του Πολυτεχνείου. Μη νομίζετε ότι είναι τυχαία αυτά που ακούγονται», δείχνοντας νέο βίντεο με δηλώσεις του ιδρυτή του «Ποταμιού» για το Πολυτεχνείο. «Το σύστημα τον αφήνει να ψαρέψει στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής», τόνισε ο Λάκης Λαζόπουλος, δείχνοντας παράλληλα βίντεο με τον Στέλιο Ράμφο σε εκδήλωση του «Ποταμιού» να κάνει λόγο για «μηδενικό χρέος της Χούντας». Ο ηθοποιός σημείωσε ότι «ζούμε έναν πνευματικό χρυσαυγιτισμό», απαντώντας βέβαια για τα χρέη που άφησε η Χούντα.
πηγή:tribune.gr

Π. Λαφαζάνης: Μνημόνια και τρόικα τέλος



Λαφαζάνης: Μνημόνιο και τρόικα τέλος – Τι θα γίνει με ΔΕΗ, Ελληνικό, Σκουριές [ΒΙΝΤΕΟ]


Σταματά κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε, ο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επανεξεταστεί με στόχο την ακύρωσή του ο διαγωνισμός για το Ελληνικό. Δήλωσε αντίθετος στην επένδυση στις Σκουριές τονίζοντας πάντως ότι θα στηρίξει τους εργαζόμενους στα μεταλλεία. Παρουσίασε σχέδιο για νέα αγροτική τράπεζα και νέα στρατηγική στους υδρογονάνθρακες. Τέλος ανακοίνωσε 300KW ρεύμα στους φτωχούς.
Αναφερόμενος την ΔΕΗ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ανασυγκρότηση του ομίλου, πρόσληψη προσωπικού και απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. «Η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει από 20 έως 40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, και αυτό θα οφελήσει τους καταναλωτές» σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι θα αναθεωρηθεί το καθεστώς λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε η κυβέρνηση να έχει περισσότερα περιθώρια ελιγμών. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι θα δοθούν δωρεάν 300 KW ανά μήνα σε φτωχές οικογένειες. 
Για την αγορά φυσικού αερίου υποστήριξε ότι θα γίνουν κινήσεις για να μειωθεί το κόστος προμήθειας της Ελλάδας που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Για τη ΔΕΠΑ πρόσθεσε ότι σταματά κάθε κίνηση για ιδιωτικοποίηση, ενώ για το ΔΕΣΦΑ (στο διαγωνισμό για την εξαγορά του οποίου επικράτησε η Socar από το Αζερμπαϊτζάν) υποστήριξε ότι θα περιμένει την απόφαση της Κομισιόν. Για τις έρευνες πετρελαίου ανέφερε ότι θα συσταθεί ενιαίος κρατικός φορέας και θα γίνει επανεξέταση του τρόπου που θα γίνουν οι διαγωνισμοί στα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Για Ελληνικό και Σκουριές

Για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι «είμαστε αντίθετοι και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να υποστηρίξουμε τη θέση μας. Θα στηρίξουμε όμως όλους τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία». Όσο για το Ελληνικό χαρακτήρισε τα σχέδια ανάπτυξης αντιπεριβαλλοντικά και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη σύμβαση με στόχο την ακύρωσή της.

«Μνημόνιο και τρόικα τέλος. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν είναι «σημαία ευκαιρίας» για να περιφέρεται στα ευρωπαϊκά όργανα και να αλλάζει «σαν τα πουκάμισα» είπε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν επιχειρήσουν κάποιοι να στείλουν τελεσίγραφα στην ελληνική πλευρά τότε "οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το Μαξίμου δεν μπορεί να εκβιαστεί γιατί τότε θα εκβιαστεί μαζί του ένας ολόκληρος λαός που στηρίζει ομόθυμα την προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο όπως στα μνημονιακά χρόνια» σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την μετατροπή της Ευρωζώνης σε χώρο ευρωαποικιοποίησης. Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει αγώνα μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Η συγκίνηση και η αποθέωση του Αλέξη Τσίπρα [BINTEO]




Το χειροκρότημα


Εμφανώς συγκινημένος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών εν μέσω ενθουσιωσών χειροκροτημάτων.
"Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του και θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας.Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού", ήταν το καταληκτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Μήνυμα Τσίπρα σε ΕΕ-ΗΠΑ μέσω Μόσχας και Πεκίνου





Οι προνομιακές σχέσεις που διεκδικεί η Αθήνα με τη Ρωσία και την Κίνα έχει χτυπήσει σαν καμπανάκι στα αυτά των παραδοσιακών συμμάχων της χώρας


Το μήνυμα είναι ισχυρό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στην 
Ουάσιγκτον.
Οι εδώ διπλωματικές τους αποστολές ακόμα το επεξεργάζονται και όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να το αποκωδικοποιήσουν πλήρως. Ο λόγος αφορά στις «ιδιαίτερες» σχέσεις που δείχνει διατεθειμένη να καλλιεργήσει η νέα διακυβέρνηση της χώρας με την Μόσχα και το Πεκίνο.
Το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του (με διαφορά μικρότερη των 24 ωρών) με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στην Ελλάδα, όπως και η στάση του νέου ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στο θέμα της Ουκρανίας, έχει χτυπήσει σαν καμπανάκι στα αυτιά των παραδοσιακών συμμάχων της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας, λένε όσοι τον γνωρίζουν, με αυτόν τον τρόπο διαμηνύει όπου δει ότι «από εδώ και στο εξής τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο».
Βεβαίως, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει να διεκδικεί προνομιακές σχέσεις με την Ρωσία και να καλλιεργεί τις πολύ καλές σχέσεις της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης με την Κίνα.
Η τελευταία έχει μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα στην Ελλάδα και προτίθεται να τα διευρύνει, ενώ η πρώτη αποτελεί τον βασικό εταίρο στον ενεργειακό τομέα. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ξεπερνά το γεγονός ότι τελεί υπό απομόνωση, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να αναλάβει κι ένα μεγάλο ρίσκο: να ανεβάσει ψηλά τα «όπλα» της διαπραγμάτευσης του με τους Ευρωπαίους, λέγοντας τους με έμμεσο τρόπο ότι υπάρχει κι εναλλακτική λύση.
Το πρόβλημα στην περίπτωση του είναι μήπως του πουν «καλή πορεία». Η Αθήνα πάντως είναι αποφασισμένη να παίξει αυτό το χαρτί μέχρι τέλους και αυτό το μήνυμα έστειλε στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, την Παρασκευή και αφού προηγουμένως είχε δει ακόμα και δύο φορές (πχ τον Κινέζο) τους άλλους πρέσβεις των μεγάλων δυνάμεων στην χώρα μας.
[www.voria.gr]

Βαρουφάκης: Η τρόικα με κλειστά μικρόφωνα παραδέχεται το αδιέξοδο...


-Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά!
 -«Η κυβέρνηση υφίσταται πιέσεις που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες».
-Θα προσέλθω στο Eurogroup, σκεπτόμενος όλο τον ελληνικό λαό &   το ευρωπαϊκό μας καθήκον.
-«Θα θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ΚΚΕ και τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν θα είμαι κλεισμένος στις αίθουσες των Βρυξελλών». 
Έμφαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τις ασφυκτικές πιέσεις και την ελληνική πρόταση για τη «συμφωνία γέφυρα» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών 2 ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης - Στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους προσερχόμαστε με ένα και μοναδικό αίτημα. Να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.
Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:...
Η ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας θα γίνεται πρώτα στη Βουλή και μετά στα ΜΜΕ.

Δεν μπορώ να παρουσιάσω προγραμματισμό τετραετίας. Η διαπραγμάτευση θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα για ένα πρόγραμμα που δε οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση. «Η κυβέρνηση υφίσταται πιέσεις που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Η αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν οφείλεται στην έλλειψη ικανότητας για την εφαρμογή του προγράμματος.

Το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε το 2010 και το πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας, με το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Μια τοξική φαντασίωση που οδήγησε την Ελλάδα στα πέτρινα χρόνια.

Η κρίση το 2012 έκανε μετάσταση στον παραγωγικό ιστό της χώρας και ολόκληρης της Ευρώπης με αποτέλεσμα τον αποπληθωρισμό που κατατρώει την προοπτική ανάπτυξης.

Η τρόικα με κλειστά μικρόφωνα παραδέχεται το αδιέξοδο. Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά
 Η εμμονή σε αποτυχημένες πολιτικές και η διγλωσσία οφείλεται στο ότι για χρόνια οι ευρωπαίοι παραπλανούσαν τους λαούς τους ότι τα μνημονιακά δάνεια ήταν πράξη αλληλεγγύης στους τεμπέληδες νότιους, γεγονός που αποτελεί μέγιστο ψεύδος.
Με το πρώτο μνημόνιο σώθηκαν αποκλειστικά οι τράπεζες της βόρειας Ευρώπης. Αφού σώθηκαν, έγινε μία αναδιάρθρωση, το καταστροφικό PSI.Απαιτούμε μία νέα συζήτηση για τη λύση του προβλήματος.

Μόνο μας αίτημα στη διαπραγμάτευση, να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Παντού δεχόμαστε τον εκβιασμό. «Είτε υπογράφετε, είτε...».
Υπάρχει νέα λαϊκή εντολή ακύρωσης του προγράμματος. Ζητούμε μία συμφωνία γέφυρα μεταξύ του μνημονιακού προγράμματος και ενός νέου συμβολαίου Ευρώπης - Ελλάδας. Στο διάστημα της γέφυρας δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο διάστημα αυτό θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις δομικές σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος που εξυπηρετούν το σχέδιό μας.

Τρόικα τέλος. Δηλαδή το κλιμάκιο των τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιοκρατική λογική και δεν συζητά. Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Η δική μας εντολή έχει ίδια ισχύ με των άλλων κρατών. Ζητούμε όμως να ακουστούμε, να μας δοθεί χρόνος να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Θα προσέλθω στο Eurogroup αισθανόμενος ότι εκπροσωπώ το σύνολο του ελληνικού λαού. Θα θυμάμαι ότι τον «yesman» δεν τον σέβεται ούτε αυτός που ακούει συνέχεια «ναι, ναι, ναι».  Θα ορθώσουμε ανάστημα στις καταστροφικές για τη δημοκρατία και την Ευρώπη πολιτικές. Λαμβάνω ως δεδομένο ότι θα σας έχουμε όλους και όλες μαζί μας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση.

«Θα θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ΚΚΕ και τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν θα είμαι κλεισμένος στις αίθουσες των Βρυξελλών»

Δείτε το βιντεο:
Από nonews-news