ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ



Εκτύπωση
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Οι Γερμανοί και τα εγχώρια φερέφωνά τους έχουν τρελάνει τον ελληνικό λαό. «Χρωστάτε» του λένε «και γι' αυτό πρέπει να εξαθλιωθείτε!». Αφού χρωστούν, σκύβουν το κεφάλι οι Έλληνες και υφίστανται θυσίες για να πληρώσουν τα χρέη τους, τα οποία όμως -ω του θαύματος!- συνεχίζουν να αυξάνουν ως ποσοστό του ΑΕΠ! Ο λαός μας φτωχαίνει, το ΑΕΠ της χώρας καταβαραθρώνεται και τα χρέη των Ελλήνων, κρατικά και ιδιωτικά, αυξάνονται ως ποσοστό του καταποντιζόμενου ΑΕΠ. Εκείνο που, όμως, αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό είναι ότι όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου χρωστούν πολύ περισσότερα από την Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, αν υπολογιστεί το σύνολο των χρεών τους. Ως σύνολο των χρεών μίας χώρας ορίζεται το δημόσιο χρέος συν το χρέος των επιχειρήσεων, συν το χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα, συν το χρέος των νοικοκυριών. Πάταγο προκάλεσε στους επαΐοντες, αλλά «θάφτηκε» για το ευρύ κοινό, μία έκθεση του διεθνούς ομίλου συμβούλων επιχειρήσεων ΜακΚίνσεϊ, η οποία ασχολείται ακριβώς με το θέμα αυτό. Η έκθεση εξετάζει 47 χώρες, τις 22 πιο ανεπτυγμένες του κόσμου και 25 αναπτυσσόμενες. Αναφέρει για κάθε μία από τις χώρες αυτές σε πόσο ποσοστό του ΑΕΠ της αντιστοιχεί το δημόσιο χρέος, το χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα, τα χρέη των επιχειρήσεων και τα χρέη των νοικοκυριών. Για τον αμύητο Έλληνα αναγνώστη, τα αποτελέσματα προκαλούν κατάπληξη. Ποια νομίζετε ότι είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη; Η... Ολλανδία! Ναι, αυτοί οι Ολλανδοί, που ως πιόνια των Γερμανών τόσο συχνά μας κουνούν το δάχτυλο, χρωστούν ως κράτος, ως τραπεζίτες, ως επιχειρηματίες και ως ιδιωτικά νοικοκυριά ένα βουνό λεφτά!
Σχεδόν... επτά φορές το ΑΕΠ τους - το 687% του ΑΕΠ τους για την ακρίβεια! Πάνω απότρεισήμισι φορές το ΑΕΠ της Ολλανδίας (362%) είναι οι υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού της τομέα! Πάνω από ένα ΑΕΠ της χώρας (127%) χρωστούν οι ολλανδικές επιχειρήσεις και επίσης πάνω από ένα ΑΕΠ (115%) χρωστούν τα ολλανδικά νοικοκυριά! Δεύτερα στον κόσμο είναι τα ολλανδικά νοικοκυριά σε χρέη! Ποια είναι πρώτα σε χρέη νοικοκυριά; Κρατηθείτε! Πρόκειται για τους ιδιώτες μίας χώρας που δεν περνάει καν από το μυαλό σας - είναι τα νοικοκυριά της... Δανίας! Μάλιστα! Τα δανέζικα νοικοκυριά χρωστούν το... 129% του ΑΕΠ της χώρας! Και η μεν Δανία αναφορικά με το δημόσιο χρέος της βρίσκεται ακριβώς στο όριο που ορίζει το Μάαστριχτ, στο 60% του ΑΕΠ, και είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν το έχουν υπερβεί, αλλά συνολικά οι «νοικοκύρηδες» της Δανίας ως κράτος, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα τους στην... τρίτη (!!!) θέση των πιο χρεωμένων κρατών του πλανήτη. Η Δανία οφείλει πάνω από... πέντε φορές το ΑΕΠ της!!!
Χρωστάει το 538% του ΑΕΠ της για την ακρίβεια. Πάνω από δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας (235%) χρωστούν οι δανέζικες τράπεζες! Η Ελλάδα, στον πίνακα αυτόν, βρίσκεται κάπου στη μέση, μεταξύ ΗΠΑ (οι οποίες συνολικά χρωστούν το 269% του ΑΕΠ τους) και Γερμανίας (που χρωστάει το 258% του ΑΕΠ της)! Είπαμε για τον πρώτο οφειλέτη, την Ολλανδία, είπαμε για τον τρίτο οφειλέτη, τη Δανία, δεν είπαμε όμως για τον δεύτερο. Ποια χώρα είναι; Πρόκειται για τον υποτιθέμενο... «τον πιο καλό τον μαθητή» των μνημονίων και της γερμανικής ευρωλιτότητας, που μας έχουν ζαλίσει τα αυτιά και διαρκώς μας λένε να μοιάσουμε στη χώρα αυτή: είναι η Ιρλανδία! Σχεδόν επτά φορές το ΑΕΠ τους χρωστούν οι «υπέροχοι» Ιρλανδοί! Ούτε τρεις φορές το ΑΕΠ δεν χρωστούν οι Ελληνες, που τους έχουν κάνει οι Γερμανοί «του κλώτσου και του μπάτσου» και μας έχουν ξεφτιλίσει σε όλη την Ευρώπη! Μάλιστα, το 680% του ΑΠΕ τους χρωστούν οι Ιρλανδοί! Τρεις φορές το ΑΕΠ της Ιρλανδίας χρωστάει μόνο ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας (291%), ο οποίος φόρτωσε στο κράτος και ένα δημόσιο χρέος ύψους 115% του ΑΕΠ για τη διάσωσή του!
Όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης χρωστούν περισσότερα από την Ελλάδα! Οι Βρετανοί χρωστούν συνολικά το 435% του ΑΕΠ της Βρετανίας, οι Ισπανοί το 402% του ΑΕΠ της χώρας τους, οι Γάλλοι 374%, οι Ιταλοί 335%. Φεύγοντας από τη Γηραιά Ηπειρο, ας μην κάνουμε καλύτερα λόγο για την τρίτη οικονομία του πλανήτη, την Ιαπωνία. Οι Γιαπωνέζοι χρωστούν το... 517% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και είναι οι τέταρτοι μεγαλύτεροι οφειλέτες σε πλανητικό επίπεδο, μετά τους τρεις νοικοκύρηδες Ευρωπαίους! Συνολικά στις 47 χώρες που εξετάζει η έκθεση της ΜακΚίνσεϊ, τα χρήματα που χρωστούν ανέρχονται στα 199 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιστοιχούν στο 286% του ΑΕΠ τους! Ήταν 142 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007 και μέσα σε μία επταετία αυξήθηκε κατά 57 τρισεκατομμύρια - ποσοστό 40%! Είναι φανερό ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός ζει με δανεικά, αλλά αυτό είναι ένα άλλο, κολοσσιαίο θέμα.
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΕΕ

Εκτύπωση
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ, ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια απέραντη λαοθάλασσα,παρά το τσουχτερό κρύο, ξεχύθηκε από νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει ενάντια στους εκβιασμούς που ασκούν η Γερμανία και άλλοι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, ώστε να επιβάλλουν τις πολιτικές διαρκούς λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό της πρόγραμμα.
Τη συγκέντρωση του Συντάγματος, που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Έκτακτου Eurogroup στη Φρανκφούρτη ,παρατηρητές τη χαρακτηρίζουν ανάλογη, ίσως και μεγαλύτερη, του Μαίου του 2011 και ως ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλατης κυβέρνησης.
Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν, στη συγκέντρωση, με εκπροσώπους τους οι Ισπανοί του κόμματος των Podemos, Κούρδοι και Σύριοι πρόσφυγες.
Στις μεγαλειώδεις αυθόρμητες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται, επίσης, σε όλη τη χώρα,οι διαδηλωτές διατρανώνουν την απαίτησή τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας , χωρίς μνημόνια και την ξένη κηδεμονία.  
Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν, λοιπόν, σε πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια, την Κύπρο, το Παρίσι, την Φρανκφούρτη έξω από τοκτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις.Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος, Άμφισσα, Λαμία, Τρίκαλα, Καστοριά, Δράμα, Κατερίνη, Σέρρες, Καβάλα, Καλαμάτα,Τρίπολη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Φλώρινα, Ξάνθη, Σπάρτη, Πύργος, Κόρινθος, Αίγιο, Χανιά, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαος ,Ρέθυμνο, Ρόδος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέσβος, Πάρος, Σύρος, Σάμος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Χίος και Κως είναι μεταξύ των ελληνικών πόλεων που πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις πλατείες.
Όπως τόνιζαν πολιτικοί παρατηρητές, ένα ατελείωτο λαϊκό ποτάμι, όπου κυριαρχεί η παρουσία της νεολαίας, έχει πλημμυρίσει τις πόλεις της χώρας κατά της λιτότητας και των εκβιασμών των δανειστών που επιχειρούν να "ξεδοντιάσουν" τη φιλολαϊκή νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και την πρόσφατη σαφή λαϊκή εντολή!
Μέγα το πλήθος, μέγα το πάθος! Μεγάλα και ελπιδοφόρα τα αιτήματα:
- να φύγουν εδώ και τώρα τρόικα και μνημόνια,
- να στηριχθεί η κυβέρνηση ώστε να παραμείνει αταλάντευτη στο ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό της πρόγραμμα
- να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης της χώρας!
Όπως μεταδίδει η ελεύθερη ΕΡΤ,ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος από την περασμένη Πέμπτη, όταν είχε γίνει ανάλογο κάλεσμα. "Μέρκελ φύγε από την Ε.Ε.", ένα από τα συνθήματα που ακούγονται. Ενώ υπάρχουν και πολλά πανό με συνθήματα όπως : "Ούτε βήμα πίσω!".
Όπως σημειώνουν οι διoργανωτές της εκδήλωσης με τίτλο "Ανάσα αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα", το πρώτο μήνυμα εστάλη στην πρώτη συγκέντρωση της Πέμπτης. "Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του" αναφέρουν.
Αίσθηση και θαυμασμό προκάλεσε και στους απεσταλμένους των διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, η μεγάλη αποψινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών.
Τόσο στα ρεπορτάζ που υπέγραψαν οι απεσταλμένοι συντάκτες στις ιστοσελίδες των ΜΜΕ στα οποία εργαζόνται, όσο και σε αναρτήσεις στους λογαριασμούς τους στο Twitter, ανέφεραν ότι οι Έλληνες «ξαναβγήκαν μαζικά στους δρόμους για πρώτη φορά μετά από χρόνια, διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους», που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ χάθηκε στον απόηχο της επιβολής των μέτρων του Μνημονίου.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι στάθηκαν ακόμη στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμειςστη συγκέντρωση, και ότι σε αντίθεση με το παρελθόν έχουν απομακρυνθεί τα κάγκελα που υπήρχαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έξω από τη Βουλή.
Δείτε φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα:
Γέμισε ο σταθμός μετρό του Συντάγματος

Δείτε φωτογραφίες από τον Λευκό Πύργο:
Χιλιάδες Πατρινοί φώναξαν απόψε από την Πλατεία Γεωργίου..."Δεν μασάμε-Δεν κάνουμε πίσω"
Ρέθυμνο Κρήτης
«Και με χαλάζι, Και με βροχή, Εμείς θα είμαστε εκεί» λένε από το Ηράκλειο της Κρήτης οι συγκεντρωμένοι
Μυτιλήνη
Στην Κέρκυρα
ΒΓΗΚΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΕ ΤΡΙΠΟΛΗ , ΚΟΡΙΝΘΟ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με πρόσκληση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, διαδηλωστές συγκεντρώθηκαν μαζικά στις 6.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, στα Περιβολάκια της Κορίνθου, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις-πρωτεύουσες των νομών τηςΠελοποννήσου, δηλώνοντας εμπράκτως τη στήριξή τους στην κυβέρνηση.
 
Με σύνθημα «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν φοβόμαστε», άτομα κάθε ηλικίας αψήφησαν το τσουχτερό κρύο- το θερμόμετρο έδειχνε μείον 2 βαθμούς στο κέντρο της Τρίπολης- και συμμετείχαν στη συγκέντρωση υποστήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης για το τέλος της σκληρής λιτότητας και τη διάσωση της χώρας.
ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Με κεντρικά συνθήματα «Ανάσα Αξιοπρέπειας» και «Δεν εκβιαζόμαστε, Δεν κάνουμε πίσω, ΝΙΚΑΜΕ», πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια υποστήριξης των θέσεων της κυβέρνησης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου.
Από τις 6 το απόγευμα, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πλήθος πολιτών κατέκλεισε τις κεντρικές πλατείες των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας και της Άρτας.
Το κάλεσμα των πολιτών έγινε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Στα Ιωάννινα
Στο Αίγιο
Στη Λάρισα
Καρδίτσα
Στη Λαμία
Πτολεμαίδα
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε πολλές χώρες πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό καιενάντια στις πολιτικές λιτότητας με συνθήματα «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί», "Είμαστε όλοι Έλληνες" "Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία", "Όχι στον εκβιασμό των Ευρωπαίων στην Ελλάδα"κ.α.
Πολίτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, και από άλλες χώρες της Ευρώπης, δίνουν το «παρών» σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης.
Στη Λευκωσία, εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης κατά του Μνημονίου και την προώθηση μιας συμφωνίας πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λεωφόρο Βύρωνος.
Παρά το ψιλόβροχο και το κρύο, πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση ενόψει και της συνεδρίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, συντεχνιών, κινήσεων και νεολαίας συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ελλήνων Πολιτών Κύπρου και θα επαναληφθεί ακόμα πιο μαζικά, όπως ελπίζουν οι διοργανωτές, την ερχόμενη Κυριακή το απόγευμα.
Υπήρχαν πλακάτ με συνθήματα όπως "Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν υποκύπτουμε – ΝΙΚΑΜΕ""Όχι στη λιτότητα, η Ευρώπη γυρίζει σελίδα", "Η ελπίδα θα νικήσει το φόβο και στην Κύπρο", αλλά και στα αγγλικά "Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια της Ευρώπης, όχι να την οδηγήσει κατευθείαν στην απόλυτη οικονομική καταστροφή". Ακούστηκαν επίσης συνθήματα όπως "Η Ελλάδα ανήκει στο λαό της", "Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα", "Έξω η Τρόικα από την Κύπρο", "Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές", "Πληρώσαμε το χρέος δύο και τρεις φορές, τώρα να πληρώσουνε κι οι καπιταλιστές" κ.ά.
Την Κυριακή στις ΗΠΑ, Βραζιλία, Πορτογαλία,Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Κύπρο, Γαλλία, Πορτογαλία Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Δανία και Λετονία θα πραγματοποιηθούν νέες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια υποστήριξης των ελληνικών αιτημάτων.
Την Κυριακή 15 του μήνα και ώρα 1 μ.μ, διοργανώνεται συγκέντρωση συμπαράστασης στηνπλατεία Trafalgar του Λονδίνου, για το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αλλάξει σελίδα στην οικονομία .
Υπό το σύνθημα «η Ελλάδα άλλαξε, ας αλλάξουμε την Ευρώπη» το συνδικάτο Cgil, πολίτες, ενώσεις και οργανώσεις, η ιταλική Αριστερά και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος δίνουν ραντεβού στις 14:30 του Σαββάτου στο κέντρο της Ρώμης για να φωνάξουν πως η πολιτική της λιτότητας απέτυχε και έχει έρθει η στιγμή η Ευρώπη να αλλάξει πορεία.
Το hashtag που «συνοδεύει» την πανιταλική συγκέντρωση του Σαββάτου είναι #dallapartegiusta (Από τη Σωστή Πλευρά), ενώ απευθύνεται ηλεκτρονικό κάλεσμα στη διαδήλωση στην ιστοσελίδα Cambia la Grecia - Cambia l'Europa με το σύνθημα Atene Chiama (Η Αθήνα καλεί).
Δυναμικό «παρών» θα δώσει Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα (L'Altra Europa con Tsipras), ενώ την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως στη συγκέντρωση καλεί τα μέλη του και το συνδικάτο Cgil.
- Στην έδρα του Γερούν Ντάισελμπλουμ την Ολλανδία, στην κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ, εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας και της πολιτικής του Βερολίνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Συγκέντρωση στις Βρυξέλλες
Συγκέντρωση στο Λονδίνο
- Μιλάνο Ιταλία
- Παρίσι, Γαλλία
- Στην Ρώμη συγκεντρώθηκαν, ίσως, στο πιο σωστό μέρος: Έξω από την Γερμανική Πρεσβεία
- Συγκέντρωση στη Λωζάνη
- Λισαβόνα, Πορτογαλία
- Συγκέντωση υποστήριξης στον ελληνικό λαό και στην Νάπολη της Ιταλίας
- Μεγάλη συγκέντρωση στην Γένοβα της Ιταλίας

- Συγκέντρωση και στο Βερολίνο όπου παρά το κρύο ο κόσμος είναι αρκετός
Βενετία: Διαδήλωση ενάντια στην λιτότητα και υπέρ της Ελλάδας στο Γερμανικό Προξενείο
- Σε ένδειξη συμπαράστασης στην ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, έξω από το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.
- Συγκέντρωση και έξω απο το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ με πλακάτ «Η ελπίδα έρχεται»
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ


Όλο το παρασκήνιο για το ΟΧΙ στις Βρυξέλλες

 

Θρίλερ μέχρι τη Δευτέρα

Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ χθες οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως αρκετά για να καταλήξουν οι υπουργοί σε κοινά συμπεράσματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Eurogroup θα ξανα-συνεδριάσει.
«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος. «Απλώς προσπαθούμε να εργαστούμε για να βρούμε το βηματισμό μας για τις επόμενες ημέρες, ως τη Δευτέρα», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουμε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, που λήγει στο τέλος του μήνα. Σημείωσε πως κάποια κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η παράταση του προγράμματος ήταν η προτιμότερη επιλογή.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι το χθεσινό Eurogroup ήταν χρήσιμο και βοήθησε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, ενώ η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όπως σχολίασε, υπάρχει «διττή θέληση». Από τη μία να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και από την άλλη, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
ΜΑΡΙΑ ΡΩΝΗ, ANA-MPA
Δραματική συνεδρίαση και ναυάγιο στις Βρυξέλλες – Θρίλερ μέχρι τη Δευτέρα
Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ (www.imerisia.gr), μετά από 4 ώρες συνεδρίασης και 2,5 ωρών «μαγειρέματος» μιας κοινής δήλωσης, τελικά μετά τη 1 τα ξημερώματα ανακοινώθηκε ότι δεν μπόρεσαν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν και έτσι η συνεδρίαση κατέληξε σε ναυάγιο.
Σε θρίλερ πέντε ημερών εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, εκεί που πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία ή ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Μετά από 4 ώρες συνεδρίασης και 2,5 ωρών «μαγειρέματος» τελικά μετά τη 1 τα ξημερώματα ανακοινώθηκε ότι δεν μπόρεσαν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση και έτσι η συνεδρίαση κατέληξε σε ναυάγιο.
Πλέον οι επόμενες ημέρες μέχρι την συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται να ήταν πολύ βαρύ στις Βρυξέλλες, αν και όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές «έγινε κάποια πρόοδος». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε ποτέ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Βαρουφάκη.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν διαφωνίες και εντός της συνεδρίασης αλλά και αργότερα όταν οι εταίροι έθεσαν ως όρο να μπει στο κοινό ανακοινωθέν παράγραφος που θα ανέφερε πως η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του μνημονίου. Αν και όπως τονιζόταν με έμφαση και από τα δύο «στρατόπεδα»… τίποτε δεν έχει τελειώσει σε κάθε περίπτωση το αδιέξοδο επιτείνει την αβεβαιότητα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντικές θεωρούνται και οι σημερινές συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και μια ενδεχόμενη συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου Κ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες αλλά υπάρχουν πολλά ανοικτά θεματα. ανέφερε ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη: «Ηταν μια πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Εγινε χρήσιμη και επικοδομητική συζήτηση, υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά».
Ακόμη ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας τη Δευτέρα γιατί έχουμε πολλά θέματα ακόμη. Δεν έχω πολλά αποτελέσματα να συζητήσω μαζί σας. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή». Δεν επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες για την έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, όπερ σημαίνει ότι δεν θα έρθει κανείς τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες επί κάποιου προγράμματος, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Η Δευτέρα είναι μια προθεσμία. Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα. Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα, συζητήσαμε παράταση, για κάποιους ήταν η προτιμητέα λύση αλλά δεν συμφωνήσαμε. Εχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τη Δευτέρα», κατέληξε.
Ο Π. Μοσκοβισί δεν θέλησε να απαντήσει για το αν ο κ. Βαρουφάκης ήταν καθαρός στα στοιχεία που παρουσίασε. Είπε ότι έγινε κάποια πρόοδος αλλά παρά τις καλές προσπάθειες δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή δήλωση.
Ο Βαρουφάκης
Την ώρα εκείνη και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως στο γεγονός ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση του Μνημονίου.
“Είχαμε μια εποικοδομητική και εκτεταμένη συζήτηση για όλο το φάσμα της ελληνικής κρίσης και τον τρόπο με τον οποίο το Eurogroup μπορεί να μεταβεί σε μία νέα φάση. Ακούσαμε πολλές και διαφορετικές ενδιαφέρουσες απόψεις και είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις δικές μας και πλέον το Eurogroup θα συνεδριάσει και πάλι σε μερικές ημέρες, τη Δευτέρα, ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν συμπεράσματα, τα οποία θα είναι τα καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους μας”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Και συνέχισε: “Σε αυτό το Eurogroup, ήταν δεδομένο εξ αρχής ότι δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε διευθέτηση θεμάτων. Προσκλήθηκα διότι είμαι ο… νέος της παρέας, για να μιλήσω. Μου δόθηκε μια υπέροχη ευκαιρία και ένα θερμό καλωσόρισμα, για να εκθέσω τις απόψεις μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας”.
Όπως είπε υπήρξε αίτημα – απαίτηση για επέκταση του μνημονίου. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντελώς διαφορετική εντολή και δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα», είπε ο κ. Βαρουφάκης, αναφέροντας ωστόσο ότι: «τίποτε δεν τελειωσε»
Ο υπουργός μίλησε για τη σύνθεση των δύο προγραμμάτων και ότι η συμφωνία – γέφυρα θα μπορούσε να δώσει χρόνο. Επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, καθώς φαίνεται ότι οι εταίροι ζήτησαν να μπει όρος στο κοινό ανακοινωθέν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του μνημονίου.
Δραματική συνεδρίαση
Η συνεδρίαση έληξε γύρω στις 11 το βράδυ. Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε ένα θρίλερ για το κοινό ανακοινωθέν που θα έπρεπε να βγει, όμως, επί δύο και πλέον ώρες Ευρωπαίοι και Ελληνες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Επίσης, ξεκίνησε ένας απίστευτος «βομβαρδισμός» διαρροών για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αλλά και για πιθανή έλευση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να συνεχιστεί η συζήτηση και τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την Ημερησία, το κοινό ανακοινωθέν «μαγειρευόταν» αλλά δεν υπήρξε κατάληξη καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στη φράση για «επέκταση του μνημονίου». Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι δεν αποδέχθηκαν την επέκταση του μνημονίου που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.
Άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής».
Πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι την πιο σκληρή στάση μέσα στη συνεδρίαση εκτός από τους Γερμανούς κράτησαν οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και οι Φινλανδοί.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist Tom Nuttall, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση έχοντας την εικόνα ότι είχε επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Αθηναϊκό Πρακτορείο