ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ


Συνεχίζονται αμείωτες οι μάχες και την Παρασκευή στην ανατολική Ουκρανία παρά τις νέες ευρωπαϊκές προσπάθειες με στόχο να εξασφαλισθεί η εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός...

Οι Ρώσοι αντάρτες θερίζουν τους ναζί του Κιέβου στην αν. Ουκρανία

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως Ρώσοι αντάρτες επιτέθηκαν σε θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων 49 φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, χρησιμοποιώντας...
ρουκέτες, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι αντάρτες κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι πραγματοποιούν κι αυτές επιθέσεις, μεταξύ άλλων και εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ντονέτσκ, προπύργιου των ανταρτών. Μια γυναίκα σκοτώθηκε από το βομβαρδισμό την Πέμπτη, μετέδωσε η υπηρεσία Τύπου των αυτονομιστών DAN.
Οι σφοδρότερες μάχες από την Κυριακή, που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, σημειώθηκαν μέσα και γύρω από το Ντεμπάλτσεβε, έναν στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο, πριν οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν από εκεί την Τετάρτη.

debaltseve-2Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters πως ένα άρμα μάχης με την επιγραφή «Καλός Λύκος» έβαλε σήμερα το πρωί από ένα σημείο ελέγχου των ανταρτών έξω από το Βίλεχιρσκ, μια πόλη στην πρώτη γραμμή κοντά στο Ντεμπάλτσεβε, καθιστώντας σαφές πως οι μάχες δεν έχουν σταματήσει εντελώς στην περιοχή.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να κάνουν μια νέα προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν για την ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί ναζί του τάγματος Αζόφ πολέμησαν στο Ντεμπάλτσεβε. Τους βλέπετε να ποζάρουν με τρεις σημαίες. Του ΝΑΤΟ, του Τάγματος Αζόφ στα χρώματα της Ουκρανίας και μια μοντέρνα ναζιστική. Αυτά τα καθάρματα στηρίζει η Μέρκελ. Στην κεντρική φωτογραφία, Ρώσοι αντάρτες στο Ντεμπάλτσεβε πατάνε ναζιστική σημαία που άφησαν πίσω τους οι Ουκρανοί.

TRIBUNE.GR

Ναι, η στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ είναι το plan B της κυβέρνησης.


Posted by Εξουσία 
baroufakistsiprasΣε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναρωτηθεί αν η στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ «είναι το εκβιαστικό plan B της κυβέρνησης;». Λοιπόν επιβεβαιωθήκαμε πλήρως από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη.
Σε χθεσινή συνέντευξή του στον Guardian, ο κ. Βαρουφάκης είπε κάτι που λίγοι στην Ελλάδα το πρόσεξαν, όμως οι δανειστές πήραν το μήνυμα. Τώρα να δούμε κατά πόσο είμαστε και σοβαροί να το εφαρμόσουμε. Είπε κατά λέξη: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έρθει ο Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι «ας το αφήσουμε να συμβεί». Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B»». Επομένως ναι, η στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ ήταν το κρυφό plan B της κυβέρνησης. Όποιος διάβαζε τακτικά άρθρα του κ. Βαρουφάκη σε ανύποπτο χρόνο θα υπέθετε αυτό ακριβώς.
Στην ίδια συνέντευξη είπε και κάτι που δεν τόλμησαν άλλοι Έλληνες πολιτικοί να πουν εδώ και πέντε χρόνια, κατά τα οποία έχουμε καταστεί υπόδουλη αποικία χρέους. Συγκεκριμένα είπε πως «Τώρα έχουμε χάσει τα πάντα. Γι’ αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό». «Το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν πρόγραμμα για την Ελλάδα, ήταν για την διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών. Οι πολίτες στη Γερμανία παραπλανήθηκαν πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, ο ελληνικός λαός παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας».
Επιτέλους ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Πεθαίνουμε γιατί διασώσαμε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Ποιος άραγε μπορεί να διαφωνήσει με τις πιο πάνω αλήθειες που λέει ο κ. Βαρουφάκης και ποιος είναι εκείνος που δεν συμφωνεί με την πρόταση: Είτε οριστική λύση μέσα στο ευρώ είτε στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ; Διαφωνούν βέβαια το ΕΛΚ και ο κ. Σαμαράς που καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις εντολές των δανειστών, αλλά όσο ο κ. Σαμαράς συνεχίζει το δρόμο των δανειστών, τόσο θα διαλύει τη ΝΔ.
Εμείς, ήδη από το 2010 προτείνουμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τώρα πια αυτό από μόνο του είναι ένα μέτρο περισσότερο αυτοτιμωρίας σήμερα (αν και μακροχρόνια αποδοτικότατο), αφού με την βοήθεια των προηγούμενων εντολοδόχων ελληνικών κυβερνήσεων, τα κράτη της Ευρωζώνης έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής. Τώρα λοιπόν, σε ό,τι αφορά το σήμερα, έχουμε κι εμείς την ίδια άποψη με τον κ. Βαρουφάκη και προτείνουμε πως αν η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως ένα συνολικό πρόβλημα της Ευρωζώνης και δεν δώσει οριστική λύση, τότε να κάνουμε στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ και «γαία πυρί μιχθήτω». 
Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε μέλλον με τον γόρδιο δεσμό που μας έχουν δέσει. Κι αυτός ο δεσμός κόβεται μόνο με το σπαθί.
Πέτρος Χασάπης

Ελλάδα – Είναι μια επανάσταση, ηλίθιε….


Posted by exomatiakaivlepo στο Φεβρουαρίου 20, 2015
ceb1cebdceaccf83ceb1-ceb1cebeceb9cebfcf80cf81ceadcf80ceb5ceb9ceb1cf82Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει τόσο προσκολλημένοι στο ελληνικό χρέος και την τύχη του ευρώ, αγνοώντας πλήρως τις πολιτικές διαστάσεις της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ευρώπη, που δεν είναι λιγότερο δραματικές. Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δημοκρατική επανάσταση ενάντια στη γερμανική ηγεμονία και την προσπάθεια των Γερμανών
και των ακολούθων τους στην ΕΕ να υπαγορεύσουν την ελληνική εσωτερική πολιτική. Είναι ένας αγώνας από τους Έλληνες για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας.
Ακόμη περισσότερο, αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που ένα πολιτικό κόμμα με πραγματικά αριστερά διαπιστευτήρια ηγείται μια χώρας μέλους. Για την αντιδραστική Γερμανία, με νεοφιλελεύθερη ατζέντα, αυτόείναι απαράδεκτο. Αυτή η σύγκρουση είναι βαθιά, αν όχι υπαρξιακή, και έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δυσεπίλυτη.
Οι Έλληνες έχουν πάρει μια απόφαση για να απελευθερωθούν από ένα καταπιεστικό καθεστώς της λιτότητας και των που οδηγούν σε ανθρωπιστική καταστροφή. Οι Γερμανοί από την άλλη πλευρά αναφέρονται στις εξελίξεις της τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα ως μια επιτυχία. Ναι, ήταν μια επιτυχία, με την έννοια ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ήταν σε θέση να διασώσουν τις τράπεζές τους και να αφήνουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει τον λογαριασμό. Ήταν ακόμη πιο επιτυχημένη στην Ελλάδα όταν απεκδύθηκε της πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας της – με τη βοήθεια των κουΐσλινγκς Αντώνη Σαμαρά και ο Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η γερμανική κυβέρνηση δε θέλησε ποτέ δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αφήνοντας τους δράστες της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ αλώβητες. Επιτυχία για αυτούς σήμαινε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα κράτος υποτελές, αυξάνοντας την αγορά πάνω από όλες τις άλλες αξίες, όπου πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών εταιρειών, θα μπορούσαν να αγοράσουν κερδοφόρα κρατικά περιουσιακά στοιχεία τσάμπα και οι Γερμανοί τουρίστες θα μπορούσαν να απολαμβάνουν φτηνές διακοπές ή να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες σε τιμές ευκαιρίας . Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με το πακέτο διάσωσης είναι κατάληψη, όχι με στρατεύματα αλλά με οικονομικά μέσα.
Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, η Γερμανία και οι σύντροφοί της στην ΕΕ κατέστησαν σαφές ποιος κάνει κουμάντο. Οι Γερμανοί επί του παρόντος δεν προσφέρουν κανένα συμβιβασμό, αλλά επαναλαμβάνουν την ίδια απαίτηση: η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί ό, τι της υπαγορεύεται…
Με άλλα λόγια, να συνθηκολογήσει ή να εκμηδενιστεί. Αυτή τη φορά δεν θα είναι η Βέρμαχτ και η Λουφτβάφε που προσπαθούν να αναγκάσουν το ελληνικό έθνος σε υποταγή, αλλά ένα όπλο εξίσου θανατηφόρο: η εθνική χρεοκοπία.
Αυτό που είναι μια πραγματική ντροπή είναι ο ρόλος του γερμανικού λαού, οι οποίοι πιστεύουν ειλικρινά ότι είναι οι «καλοί», υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη όπου και αν πατήσουν. Υπάρχει ένα ρητό στα γερμανικά που δεν πρέπει να υποτιμάται: «Am Deutschen Wesen mag Die Welt genesen» (Ο γερμανικός χαρακτήρας θα θεραπεύσει τον κόσμο).
Έτσι, η κυβέρνηση, υποβοηθείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που χρησιμοποιούν παλιά πολιτικά εργαλεία: τον εθνικισμό και το ρατσισμό.
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι πλέον μια αφήγηση των σπαταλών, ψεμάτων, εξαπάτησης, διεφθαρμένων ιδιωτικών τραπεζών, αλλά των σπαταλών, ψεμάτων, εξαπάτησης, διεφθαρμένων νότιων Ευρωπαίων. Είναι περίεργο, αν όχι συγκλονιστικό, πώς προετοιμάζονται οι Γερμανοί, πολλοί από τους οποίους έχουν συνήθως μια πολύ μεγάλη πολιτική οξυδέρκεια, να αγκαλιάσουν αυτή την συζήτηση.
Προσθέστε σε αυτό, ότι κανένα έθνος δεν έχει ωφεληθεί περισσότερο από την κρίση του ευρώ από ό, τι η Γερμανία, ανέδεικνύοντας το νέο ηγεμονικό ρόλο της στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Bundesbank, η γερμανική κυβέρνηση είχε το τέλος του 2014 εξοικονομήσει 152, 4 δισ ευρώ απο το ξεκίνημα της κρίσης, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού της….
Η υποτίμηση της αξίας του ευρώ, ένα προϊόν της κρίσης, έχει επίσης όφελος για την εξαγωγικά προσανατολισμένη γερμανική οικονομία και επιστρέφει από το εξωτερικό επενδύσεις. Έτσι, οι Γερμανοί έχουν αγνοήσει την ανθρωπιστική κρίση που αναπτύσσει στο κατώφλι της.
Δυστυχώς ο εθνικισμός γεννά τον εθνικισμό και αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει το υπομόχλιο των μελλοντικών εξελίξεων. Ενώ οι τράπεζες και η ΕΕ είναι μάλλον αόριστοι αντίπαλοι, η Γερμανία δεν είναι. Οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Γερμανοί ομολόγοι τους, είναι πολύ έμπειροι στον εθνικισμό. Έτσι, είναι σε θέση να επικεντρώσουν την οργή τους κατά της Γερμανίας – και η σημερινή αδιαλλαξία της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα επιτείνει αυτό το κλίμα – υπάρχει μια πιθανή ανάπτυξη πολιτικής αντίδρασης.
Η Ελλάδα έχει επιτελέσει τους πολιτικούς χειρισμούς άψογα. Έχουν παρουσιάσει ένα ανθρωπιστικό και δημοκρατικό πρόγραμμα, κερδίζοντας το ηθικό έρεισμα, στη συνέχεια προσφέρουν συμβιβασμούς για να σχεδιάσουν να θέσουναυτά σε δράση. Έχουν εκθέσει το αληθινό πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το eurogroup, κατευθυνόμενο από τη Γερμανία, απαιτεί μια διαιώνιση του προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα Σοσιαλδημοκρατικό που δεν έχει ενδοιασμούς σχετικά με το ξεπούλημα των ψηφοφόρων του. Φαίνεται να είναι προσηλωμένοι στη δημοκρατία και τη μεταρρύθμιση – και έτοιμοι να αγωνιστούν για αυτό.
Αυτό μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αν η Γερμανία κατέβει πάρα πολύ σκληρά κατα της Ελλάδας ή ακόμα την οδηγήσει σε πτώχευση και έξω από το ευρώ, αυτό θα δώσει ώθηση στα πολιτικά κόμματα ενάντια της λιτότητας στη Νότια Ευρώπη. Αυτοί, όπως η Γερμανία πριν από αυτούς, θα είναι σε θέση να μετατρέψουν μια οικονομική σύγκρουση σε εθνικιστική, απλά από την αντίθετη άποψη: οι άπληστοι, πεινασμένοι για δύναμη Γερμανοί και πάλι λεηλατούν την Ευρώπη, όπως έκαναν εβδομήντα πέντε χρόνια πριν. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιειθεί τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά. Σύντομα η Γερμανία δεν θα ασχολείται μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά την ισπανική, ιταλική, γαλλική και πορτογαλική….
Ως ιστορικός ξέρω καλύτερα από το να κερδοσκοπώ στο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά υπάρχει κάτι παράξενα ενοχλητικό σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Όμως μιλάω με και τα περισσότερα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης, και ο καθένας αναλύει την κατάσταση με τη Θεωρία Παιγνίων, κάτι προφανώς μάλλον μοντέρνο αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με αυτούς, οι Έλληνες και οι Γερμανοί θα το τραβήξουν μέχρι επάνω στο χείλος του γκρεμού, οτιδήποτε άλλο θα ήταν τρέλα. 101 χρόνια πριν, έγινε το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη σχετικά με τους Γερμανούς που αφορούσε στη σύγκρουση μεταξύ Αυστροουγγαρίας και Σερβίας.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε….
Μετάφραση άρθρου του Mathew D. Rose
ανάρτηση από ολύμπια

Στρατηγική επιλογή ο κεντροδεξιός Πρόεδρος

Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του είχαν αποφασίσει πριν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πως θα προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποψήφιο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου έπεσε στο τραπέζι καθώς εξυπηρετούσε τη στρατηγική της κεντροδεξιάς επιλογής και ταυτόχρονα προσέφερε ένα ικανοποιητικό αντίδωρο στην κυβέρνηση: Να τοποθετήσει για πρώτη φορά αριστερό στο Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε. Δυσφορία και αντιδράσεις από το εξωτερικό αλλά και το εσωκομματικό μέτωπο «έκαψαν» την επιλογή Αβραμόπουλου.

Δεν ακύρωσαν ωστόσο την κεντροδεξιά στρατηγική επιλογή, η οποία πανηγυρικά επιβεβαιώθηκε με την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από αυτήν την επιλογή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει πολιτικά κέρδη στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, στενού συνεργάτη του γεννήτορα της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί «γέφυρα» ανοχής και υποστήριξης με ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντροδεξιάς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει το εσωτερικό μέτωπο σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με τους δανειστές τις όποιες πιθανότητες αλλαγών στο πρόγραμμα «διάσωσης» που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Αυτό το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από τη δεξιά της Ν.Δ., δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους και τους υπόλοιπους ενδιάμεσους πολιτικούς χώρους. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι – παρά το γεγονός ότι δεν στήριξαν την εκλογή του Παυλόπουλου – αντιλαμβάνονται πιεστικά την ηγεμονία που εδραιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά. Το αν θα αποδώσει η στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα θα το δείξει ο χρόνος. Αυτός ο χρόνος τον οποίο διαπραγματεύεται να εξασφαλίσει από τους δανειστές (Γερμανούς).

Με πιο απλά λόγια, σε ό,τι έχει να κάνει με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει το πλεονέκτημα. Ωστόσο, η πολιτική κυριαρχία που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση θα κριθεί τελικά από το περιθώριο που μπορεί να διεκδικήσει εξασφαλίζοντας μια νέα συμφωνία από τους δανειστές. Όχι μόνο την ενδιάμεση συμφωνία, αλλά και τη μακροπρόθεσμη που θα διαπραγματευθεί τους επόμενους μήνες...

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ