Διπλό νόμισμα το "plan B" του κ. Βαρουφάκη;


 
     του Όθωνα Κουμαρέλλα

Η κυβέρνηση όντας από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη «στρατηγική» της -με κάθε τρόπο και μέσο- παραμονής στην ευρωζώνη και την αυταπάτη ότι με επικοινωνισμούς και τεχνάσματα μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν οι λεγόμενοι «θεσμοί», προσήλθε άοπλη σε μια εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη «διαπραγμάτευση» με αυτούς τους «θεσμούς».

Το αποτέλεσμα είναι να οδηγείται από υποχώρηση σε υποχώρηση, με τους «θεσμούς» να σφίγγουν τη θηλειά της έλλειψης ρευστότητας γύρω από το λαιμό του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, μα πρώτα και κύρια της Ελλάδας.


Προσήλθε -η κυβέρνηση- «χαρούμενα» με την άνεση ενός jeune premier και με την «εφηβική» αφέλεια να πιστεύει ότι έχει απέναντί της δεκαοχτάχρονα κορίτσια που εντυπωσιάζονται από κενολογίες και το εξαντρίκ ντύσιμο. Άναυδοι έμειναν αρχικά οι «εταίροι» από αυτό που αντιμετώπισαν. Πολύ γρήγορα όμως κατάλαβαν με τι είχαν να κάνουν και η αρχική αμηχανία μετατράπηκε γρήγορα σε λοιδορίες και εξευτελιστικές για τη χώρα και τον ελληνικό λαό συμπεριφορές.

Σήμερα και ενώ έχει ήδη καταρρεύσει πλήρως ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός υπήρχε (αν υπήρξε ποτέ), της κυβέρνησης, τα στελέχη της επιμένουν με τον ίδιο τρόπο, να προσπαθούν μέσα από την πολυγλωσσία και τους ανέξοδους βερμπαλισμούς να πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι προχωρούν -καβάλα στ’ άλογο- προς τη δόξα που τους επιφυλάσσεται έχοντας κατατροπώσει την Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

Ο δε νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης βεβαίως -και με την άνεση που τον χαρακτηρίζει-, δεν χάνει ευκαιρία να πλέκει το εγκώμιο αυτών που «κατατροπώνει», δηλαδή του Σόιμπλε και της Μέρκελ, γλύφοντας επί της ουσίας εκεί που ο ελληνικός λαός θα ήθελε πολύ να φτύσει!

Αλλά μετά τις πρώτες «χαριτομενιές» -που όντως εξέπληξαν πολλούς-, διαπιστώνοντας τώρα ότι αυτά δεν πιάνουν, έρπουν και γλύφουν στο εξωτερικό και λεονταρίζουν, -χρησιμοποιώντας την περίφημη πλέον «δημιουργική ασάφεια»- στο εσωτερικό. Όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν ήδη αυτοεγκλωβιστεί σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή στην πλήρη υποταγή, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση, οδηγώντας τη χώρα σε χωρίς προηγούμενο καταστροφή.

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Βαρουφάκης είναι ο «χρήσιμος» ηλίθιος στη περίσταση, ή βαλτός, αλλά τα καμώματά του μόνο τεράστια ζημιά έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα στη χώρα, όπως και στην ίδια την κυβέρνηση, που ψάχνει να βρει δικαιολογίες στην «ανδρεοπαπανδρεϊκής» έμπνευσης κινδυνολογία, περί οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησής της.

Λύπη προκαλεί έτσι η προσπάθεια ακόμα και των πιο σοβαρών στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσουν να απαριθμήσουν τους λόγους που επέβαλαν την αναδίπλωση, όχι μόνο σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά και τις ίδιες τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Ποιοι όμως από τους λόγους αυτούς που επικαλούνται δεν ήταν σε όλους γνωστοί πριν τις εκλογές;

Και ο τελευταίος δυστυχής πολίτης αυτής της χώρας καταλάβαινε ότι η νέα κυβέρνηση αν ήταν ειλικρινής στις προθέσεις της θα αντιμετώπιζε τεράστιους κινδύνους και αντιδράσεις. Ίσως αυτός να ήταν και ένας λόγος που χιλιάδες πολίτες συνέρευσαν στις πλατείες, τις πρώτες εβδομάδες με χιόνι και βροχή, για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο δεν το αντιλαμβανόντουσαν;

Δεν μπορούσαν να προβλέψουν την επιθετικότητα των «εταίρων» και δανειστών μας; Ήταν δύσκολο να διακρίνουν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και ότι αυτός δεν ανατρέπεται όταν είναι τεράστιας ισχύος τα συμφέροντα που διακυβεύονται; Ήταν μη προβλέψιμος ο στραγγαλισμός μέσω της έλλειψης ρευστότητας; Δεν γνώριζαν τα χρηματοδοτικά κενά;

Όμως, όταν ήδη έχουν φτάσει στο σημείο με το να ερωτούν προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: «Μα τι ζητάτε, να ρίξουμε το καράβι στα βράχια;» Τότε ήδη έχουν βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού εξ αρχής εγκατέλειψαν τα μόνα ισχυρά όπλα που διαθέτει η χώρα, δηλαδή την άρνηση αναγνώρισης του χρέους, την άμεση παύση αποπληρωμής του και προφανώς την έξοδό μας από την ευρωζώνη, με δική μας πρωτοβουλία και με καλά επεξεργασμένο σχέδιο.

Γιατί το plan B που μόλις ανακάλυψε ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό των Γερμανών για διπλό νόμισμα, με την -κατοχικού τύπου- δραχμή στις εσωτερικές συναλλαγές και το χρέος ακέραιο σε σκληρό ευρώ να απομυζά οτιδήποτε θα έχει απομείνει.

Εκεί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, εκτός κι εάν όλες οι δυνάμεις αυτού του τόπου -που έχουν επίγνωση των τεκταινομένων- συσπειρωθούν, οργανωθούν και ανατρέψουν.


http://hereticalideas-gr.blogspot.gr

Η μόνη πατριωτική λύση είναι η ηρωική έξοδος...


Γράφει ο Κλεισθένης.
Έχουμε κυκλωθεί και μας βάλουν από παντού.
  Απ' τη μια η νεοφιλελεύθερη έως φασίζουσα Ε.Ε μας κόβει την ανάσα εμποδίζοντας την ρευστότητα και απειλώντας καθημερινά, απ' την άλλη τα ντόπια τσιράκια της προβοκάρουν σε αγαστή συνεργασία με τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
  Δεν μας επιτρέπουν να παράξουμε αγροτοκτηνοτροφικά με τις ποσοστώσεις, ενταγμένες στην διευκόλυνση των πωλήσεων των δικών τους προϊόντων (της Ε.Ε).
  Μας επέβαλαν μέσω της τρόικα και των μνημονίων υπερφορολόγηση, διαλύοντας την μεσαία τάξη και οδηγώντας στα λουκέτα τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

  Δεν εγγυώνται τα σύνορά μας σαν σύνορα της Ε.Ε και αποδέχονται την στρατιωτική κατοχή της Κύπρου μας, Ευρωπαϊκού κατά τα άλλα εδάφους, από τους Τούρκους.
  Κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Μας φόρτωσαν χρέη και μας ζητούν για ένα κομμάτι ψωμί την εθνική μας περιουσία.
  Μας διέλυσαν την υγεία, την παιδεία, έχουμε 1,5 εκτ. ανέργους, συντάξεις πείνας, υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία.
  Πληρώσαμε με αίμα και αυτοκτονίες τις παράλογες και ανθελληνικές επιλογές τους.
  Μας πήραν, με την βοήθεια των εδώ υποτακτικών τους, την εθνική μας ανεξαρτησία, μας προσβάλουν, καταπατούν την Ελληνική αξιοπρέπεια. Μας αντιμετωπίζουν σαν κατοίκους Γερμανικής αποικίας.
  Να συνεχίσω; Υπάρχουν χιλιάδες δεινά που υφιστάμεθα σαν Έλληνες απ' τον καιρό που ο "εθνάρχης(!)" μας έβαλε στην ΕΟΚ και ο "γερμανόδουλος" Σημίτης στην ευρωζώνη.
Τι μας μένει;
  Πρίν μερικές δεκάδες χρόνια κάποιοι Έλληνες βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση, ήταν 10 Απριλίου το 1826. Σε περίπου ένα μήνα συμπληρώνονται 189 χρόνια από τότε. Το Μεσολόγγι ήταν αποκλεισμένο από στεριά και θάλασσα, δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας. Οι Μεσολογγίτες τότε αποφάσισαν, ΕΞΟΔΟ.  Αυτή η θυσία των Μεσολογγιτών ήταν και η απαρχή για ένα φιλελληνικό κίνημα στην τότε Ευρώπη της ιεράς συμμαχίας(βλέπε Ε.Ε), την αλλαγή της διεθνούς τότε πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και τελικά την απελευθέρωσή μας .
  Σήμερα γιατί καθόμαστε και μοιριολογάμε, γιατί παρακαλάμε τους Ευρωπαίους να μας λυπηθούν. Οι Ευρωπαίοι με ηγεμόνα την Γερμανία δεν πρόκειται να θυσιάσουν ούτε ένα ευρώ για να μας σώσουν απεναντίας αισχροκερδούν δανείζοντάς μας σε ένα αέναο σπιράλ χρέους.
  Η λύση είναι απλή. Να κάνουμε ότι και οι πρόγονοί μας Μεσολογγίτες, ΕΞΟΔΟ.
  Θα είναι επώδυνη, τουλάχιστον στην αρχή αλλά, θα αποκτήσουμε αξιοπρέπεια, θα ξαναβρούμε την χαμένη μας υπερηφάνεια, θα ξαναστήσουμε την χώρα μας. Έχουμε τα μέσα, έχουμε την θέληση, έχουμε την όρεξη. Θα δουλέψουμε όπως κάναμε χιλιάδες χρόνια τώρα.
Η μόνη πατριωτική κίνηση που εκφράζει όλους τους Έλληνες, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς είναι:
Έξω απ' την Ε.Ε και την ευρωζώνη ΤΩΡΑ.

http://ideopigi.blogspot.gr


Νόαμ Τσόμσκι: Βάναυση και ενορχηστρωμένη η επίθεση εναντίον της Ελλάδας


Ο Νόαμ ΤσόμσκιΟ Νόαμ Τσόμσκι
“ Τι δήλωσε ο σπουδαίος Αμερικανός διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Democracy Now και την Amy Godman ”

«Την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια ενορχηστρωμένη επίθεση, με κύριο εκφραστή την Γερμανία, που θέλει να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε ασφυξία», τόνισε ο σπουδαίος Αμερικανός διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Democracy Now και την Amy Godman. 

Ο Νόαμ Τσόμσκι, υποστήριξε ότι η επίθεση εναντίον της Ελλάδας είναι βάναυση και παρόλο το μικρό κέρδος που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου Eurogroup, η Γερμανία τους στραγγάλισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «είναι παράλογο σε περίοδο κρίσης να αναγκάζουν την Ελλάδα να εφαρμόζει προγράμματα περαιτέρω λιτότητας». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι PODEMOS θα αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο του συστήματος γιατί ξεκίνησαν πόλεμο ενάντια στην λιτότητα», υπογράμμισε ο Τσόμσκι, κατηγορώντας την τρόικα ότι προτεραιότητά τους είναι η αποπληρωμή των τραπεζών και όχι των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν και της πραγματικής οικονομίας. «Αυτό είναι ταξικός πόλεμος», τόνισε ο Αμερικανός διανοητής για να προσθέσει ότι όλα αυτά γίνονται στην πλάτη της λαϊκής βούλησης και των εκλεγμένων αντιπροσώπων της. 

Κλείνοντας, ο σπουδαίος Αμερικανός διανοητής, τόνισε ότι «σαφώς είναι υγιές που υπάρχει αντίδραση από τους λαούς ορισμένων χωρών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή και επικίνδυνη», για να προσθέσει ότι αν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ η εναλλακτική μπορεί να είναι η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ PERIODISTA

Ο Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ Ή ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ


Εκτύπωση
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
H Ιskra παραθέτει ολόκληρη την πρώτη παρέμβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζει την Πέμπτη (5/3) στις Βρυξέλλες με θέμα την Ενεργειακή Ένωση, η οποία έχει ως εξής:
"Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, κύριε αντιπρόεδρε και κύριε Επίτροπε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είμαι μέλος μίας νέας κυβέρνησης και έχω την τιμή να βρίσκομαι για πρώτη φορά σε μια τέτοια σημαντική συνάντηση, εκπροσωπώντας τη χώρα μου.
Επιτρέψτε μου, γι' αυτό, να ξεκινήσω με μια δήλωση αρχών και ταυτότητας. Η ενέργεια στην αντίληψή μας δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη εμπόρευμα για την αποκόμιση εταιρικών κερδών, αλλά είναι πρώτα απ' όλα και κυρίως, ένα πρωταρχικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να είναι προσβάσιμο στους πάντες με όρους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.
Σε γενικές γραμμές δεν αμφισβητούμε τους διακηρυγμένους στόχους της ενεργειακής ένωσης.Αμφιβάλλουμε, όμως, αν τα μέσα που προτείνονται μπορούν να τους επιτύχουν ή αν, αντίθετα, επιτείνουν τις ανισότητες και επώδυνες οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες που βλέπουμε να κυριαρχούν σήμερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ.
Πολύ φοβούμεθα ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο της σταδιακής ενεργειακής ένωσης αντιμετωπίζεται από ισχυρούς κύκλους όχι τόσο ως αναπτυξιακό και κοινωνικό όραμα σύγκλισης, συνανάπτυξης, προσέγγισης και ευημερίας λαών και χωρών, αλλά περισσότερο ως όχημα μετάβασης.
Σταδιακής μετάβασης σε μία μεγάλη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, η οποία μπορεί να μεγεθύνει τις ενεργειακές ανισότητες, τους αποκλεισμούς και τους διαχωρισμούς, ίσως και νέα τείχη στην Ευρώπη.
Μετάβασης, επίσης, σε ένα μεγάλο ενεργειακό χώρο στον οποίο μπορεί να κυριαρχήσουν, ήδη αυτό εξελίσσεται, μία χούφτα πολυεθνικοί εταιρικοί γίγαντες, του τύπου των 7 αδελφών που δέσποζαν παλιότερα στον χώρο του πετρελαίου.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι τα βήματα, συχνά βίαιης, νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης στον τομέα της ενέργειας που με επιμονή και της Επιτροπής και τα τελευταία χρόνια με τη μανιώδη προσήλωση της Τρόικας ακολουθήθηκαν στην χώρα μας, ευνόησαν, πιστέψτε με, κατά κύριο λόγο ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ υποβοήθησαν δύο εφιαλτικές παρενέργειες: αύξησαν δραματικά την ενεργειακή φτώχεια και τίναξαν στα ύψη τις ενεργειακές τιμές. Η προτροπή για ιδιωτικοποιήσεις και η κατάτμηση δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων, καθόλου δεν υποβοήθησε την παραγωγικότητα και την διέξοδο από την κρίση.
Με έκπληξη επίσης παρατήρησα την πρόταση του κειμένου για την εκ των προτέρων ενημέρωση και συμμετοχή της Επιτροπής στις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών-μελών με τρίτες χώρες. Δεν είναι μόνο ο ασφυκτικός περιορισμός της κυριαρχίας των κρατών που ενοχλεί στην προκειμένη περίπτωση, αλλά κυρίως η γραφειοκρατική διαδικασία και ιδιαίτερα η απουσία εθνικής ευελιξίας στη διαμόρφωση αποδοτικών, πολυεπίπεδων και πολυδιάστατων διεθνών ενεργειακών σχέσεων των χωρών μελών.
Να υπογραμμίσω επίσης ότι ο ρόλος των εθνικών κρατών και των αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεών τους στο χώρο της ενέργειας είναι αναντικατάστατος.
Και αυτός ο ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ή και να εκμηδενιστεί, όπως περίπου προτείνεται από την ενίσχυση των εξουσιών του ευρωπαϊκού οργανισμού και των ανεξαρτήτων αρχών των κρατών μελών, τα οποία συχνά βάζουν τις αγορές και τις μεγάλες εταιρείες πάνω από τις οικονομίες και τις κοινωνίες, τροφοδοτώντας αβυσσαλέες ανισότητες.
Μία γνήσια ενεργειακή ένωση στην Ευρώπη είναι αναγκαία αλλά αυτή πρέπει να συμβαδίσει με μία προοδευτική στροφή της Ευρώπης και να κτιστεί βήμα-βήμα σε γνήσια αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση και όχι στη βάση των ψευδεπίγραφων νόμων της αγοράς που συχνά κρύβουν την κυριαρχία άτεγκτων συμφερόντων."
Η δεύτερη παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για τις Ενεργειακές Υποδομές έχει ως εξής:
«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ»
"Έχουμε την προφανή άποψη ότι οι πιο προωθημένες ενεργειακές διασυνδέσεις με δίκτυα, αγωγούς και μεταφορικούς δρόμους μπορούν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη ανάμεσα σε χώρες και λαούς και να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού με καλύτερους όρους και μικρότερο κόστος.
Προϋπόθεση είναι αυτές οι ενεργειακές διασυνδέσεις να μην προκύπτουν ως αποτέλεσμα ηγεμονικών πιέσεων και επιβολής, να μην υποκρύπτουν εξαρτήσεις και να αναπτύσσονται σε ισότιμη βάση και στη βάση του προφανούς αμοιβαίου οφέλους.
Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας θέλει να αναπτύξει ενεργειακές διασυνδέσεις και διεθνείς ενεργειακές σχέσεις που θα είναι πολυδιάστατες, πολύπλευρες και θα κινούνται, χωρίς προσκολλήσεις και αγκυλώσεις, σε πολλούς και διαφορετικούς ορίζοντες. Η Ευρώπη θα έχει μεγάλο όφελος αν δεν θέτει προσκόμματα και υποβοηθήσει την Ελλάδα σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Η Ελλάδα, μία νησιωτική χώρα που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε μία νευραλγική γεωπολιτική περιοχή, η οποία συνορεύει με διακεκαυμένες ζώνες, έχει συγκριτικά πολύ περισσότερο ανάγκη από την ευρωπαϊκή στήριξη στον τομέα της ενέργειας και των ενεργειακών δικτύων, και ειδικότερα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία είναι απολύτως ανεπαρκής.
Θεωρούμε για ευνόητους λόγους, απόλυτα αναγκαίο και στρατηγικής σημασίας έργο την ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας, το οποίο πρέπει να ενταχθεί στο σύνολό του στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να τύχει, επίσης στο σύνολό του, γενναίας χρηματοδότησης.
Στην ίδια κατεύθυνση θεωρούμε εύλογη και δίκαιη την ευρωπαϊκή στήριξη στην ενεργειακή διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου, με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αιολικού τους δυναμικού και τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων.
Να σημειώσω, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται στην ενέργεια είναι ανεπαρκείς, κατανέμονται μάλλον άδικα, ενώ από τις χρηματοδοτήσεις ευνοούνται οι χώρες και οι εταιρείες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. Αν δεν ληφθούν μέτρα που να διορθώνουν αυτήν την κατάσταση μπορεί σειρά από οικονομικά πιο αδύνατες χώρες να καταστούν ενεργειακά εξαρτήματα των πλουσίων κρατών και των μεγάλων εταιρειών.
Τέλος, δεν θα παραλείψω και μια άλλη πτυχή που συνδέεται με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές διασυνδέσεις και τις ενεργειακές υποδομές και αφορά στην ανάγκη ανάληψης κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών με στόχο να υποβοηθήσουν την οριοθέτηση και την ασφάλεια όλων των θαλάσσιων ζωνών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο."
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Εκτύπωση
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-3-2015
Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίαςεπιχειρεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Ελλάδα, όπως και την Κύπρο , λειτουργώντας ωςδικτάτορας στην Ευρώπη με προφανή στόχο την εδραίωση των πολιτικών του μονεταριστικού μονόδρομου της λιτότητας, που θέλει να επιβάλλει το ευρωπαϊκόνεοαποικιακό κατεστημένο.
Η ΕΚΤ έρχεται με τη σειρά της να εκβιάσει με πνίξιμο τη χώρα, αν στις επόμενες μέρες δεν προσφέρει «γη και ύδωρ» και δεν εφαρμόσει πλήρως τη «συμφωνία», προχωρώντας άμεσα στις επιθυμητές για τους κυριάρχους κύκλους της ΕΕ «μεταρρυθμίσεις».
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους ωμούς αυτούς εκβιασμούς που καλούν σε συμμόρφωση και υποταγή καλείται να εφαρμόσει πλήρως και με συνέπεια το πρόγραμμά της, επιδεικνύοντας  τόλμη και αποφασιστικότητα, καθώς είναι πλέον προφανές ότι η «συμφωνία» με τις«δημιουργικές ασάφειες» στο πρόσφατο eurogroup αποθράσυνε τους δανειστές , αντί να χαλαρώσει τις πιέσεις σε βάρος της χώρας.

Ο Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΪΜΠΛΕ
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είναι χαρακτηριστικές της εκβιαστικής πολιτικής που ακολουθεί η ευρωτράπεζα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η ΕΚΤ υπόκειται σε κανόνες δεν είναι πολιτικός θεσμός και απαγορεύεται ρητά η έμμεση ή άμεση νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκιαπορρίπτοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σημείωσε προκλητικά ότι «το τελευταίο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η ΕΚΤ δεν στηρίζει την Ελλάδα».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών-μελών. Είναι ίδρυμα με κανόνες» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου.
«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι αφορούν πρόοδο, που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος» επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ευρωτράπεζα θα ξανακάνει αποδεκτά ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα.
Ως υπεύθυνη δε για τη διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι υπέδειξε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι δηλώσεις και η ρητορεία της δεν άφηνε άλλη επιλογή».
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο Μ. Ντράγκι σημείωσε ότι «είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, εξού και η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης».
«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να διατηρήσουμε την φερεγγυότητα και την ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ ζήτησε από τα μέλη του Eurogroup να διασφαλίσουν ότι το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των περίπου 10 δισ. ευρώ θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ξαφνική συγκυρία» είπε.
Ο Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΠΝΙΞΕΙ» ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
Ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα δεν θα μετέχει στο QE για μια σειρά λόγων», όπως είπε. «Καταρχάς, ως χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση δεν μπορεί να περιληφθεί. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της οικονομίας της από την τρόικα. Όταν χώρες που ακολουθούν οικονομικό πρόγραμμα βρίσκονται υπό αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων», σημείωσε.

«Τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τους όρους ώστε να είναι επιλέξιμα. Η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τονΙούλιο ή Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος QE δεδομένου ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει η ΕΚΤ υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη(33%) και έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές», προσέθεσε
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ
ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΟΣ

Η ανάγκη ανακήρυξης της ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-3-2015 
Η Τουρκία εκδήλωσε από τις 27/2~2/3 τ.έ. τη μεγαλύτερη πολιτική επίθεσή της κατά της ελληνικής κρατικής υπόστασης στο Αιγαίο και, υπό το κράτος της ελληνικής άκαμπτης αποφασιστικότητας, αναδιπλώθηκε.Η επίθεση αυτή ακολούθησε την εισβολή στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. και τη διαρκή απόρριψη ύπαρξης της κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αναβαθμισμένη επίθεση στην Ελλάδα, εκθετική ακολουθία των συνεχών πολεμικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, της προώθησης πλημμύρας λαθρομεταναστών, της εθνικιστικής διέγερσης στην Θράκη, της απόπειρας κατάληψης των Ιμίων, της απαγόρευσης ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα 12 ν.μ.. Είναι η πρώτη άμεση, ολική επίθεση στον ελληνισμό, μετά την εισβολή και Κατοχή της Κύπρου το 1974.
Και είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που η Ελλάδα απέκρουσε και νίκησε, πολιτικά, την τουρκική ηγεμονική, ρατσιστική, επεκτατικότητα. Μάλιστα η νίκη αυτή συνέβη καθόσον η Ελλάδα βρίσκεται διπλωματικά απομονωμένη υπό τη Γερμανία και τις μνημονιακές δεσμεύσεις εντός της Ευρωζώνης.
Η πρωτοφανής νίκη που κατήγαγε η χώρα μας, την οποία πληθώρα ελληνόφωνων δουλοφρόνων θα σπεύσουν να υποβαθμίσουν και υπονομεύσουν, θα διατηρήσει την αξία της μόνο και εφόσον αποτελέσει εφαλτήριο αντεπίθεσης συνολικά του ελληνισμού.
Ενώ είναι πια εξόφθαλμη  η αλληλοσύνδεση της αμυντικής και της οικονομικής πολιτικής, ενώ η χώρα και η κοινωνία μας υφίστανται πολιτικές οικονομικής εξόντωσης και εθνικής αλλοτρίωσης, παρεμφερείς -σχεδόν ταυτόσημες- και στην Κύπρο, η τελευταία εξέλιξη στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο και η μοναδική και ολοσχερής πολιτική ήττα της Τουρκίας, δείχνει τον ορθό και αποτελεσματικό, απελευθερωτικό δρόμο:
Να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε τα Δίκαιά μας!
Υπό αυτό το πρίσμα, προβάλλει η ανατρεπτική αξία ανακήρυξης της ελλαδικής Α.Ο.Ζ. .
Η οποία:
  1. Επαναφέρει την αυτοτέλεια κυριαρχίας στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
  2. Αναβαθμίζει τη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική αξία της Ελλάδας.
  3. Δρομολογεί προοπτικές γεωοικονομικής ανάδυσης της Ελλάδας, στη Μεσόγειο, στη Βαλκανική,στην Ευρώπη.
  4. Αποδίδει πολυεπίπεδη, ισχυρότατη, διαπραγματευτική ισχύ, σε όλους τους τομείς και τα ανοιχτά ζητήματα.
Κατά την περίοδο που διανύουμε, ως χώρα και κοινωνία σχεδόν γονυπετείς, συντρέχουν τεράστιες αναδιατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Στην ιστορική φάση κάμψης της Δύσης και ανάκαμψης των BRICS. Τα περιθώρια αυτοτελούς παρουσίας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό είναι ιστορικά μοναδικά. Να τα αξιοποιήσουμε.
Φαίνεται πως μπορούμε. Με πρώτιστο όπλο μας, την Πολιτική.
Νίκος Καραβαζάκης
ΑΠΟ ΔΡΑΧΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/i-anagki-anakiryxis-tis-aoz-elladas-kyproy-israil#sthash.5kMPYRLS.dpuf

Με το Μνημόνιο του 2010 δεν σώθηκε η Ελλάδα αλλά οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 6-3-2015 
«Βόμβες» έριξε μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ, περιγράφοντας το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ως «πρόγραμμα διάσωσης των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών»!
Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, o Νογκέιρα Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, παραδέχτηκε ότι τα προγράμματα προς την Ελλάδα φόρτωσαν μεγαλύτερο βάρος στη χώρα απ’ ό,τι στους πιστωτές.
«Τα ελληνική προγράμματα δεν ήταν από τα καλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του ΔΝΤ. Επέκρινα τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το ελληνικό ζήτημα η τρόικα και το ΔΝΤ», δήλωσε ο Νογκέιρα Μπατίστα.
«Ένα από τα βασικά προβλήματα των προγραμμάτων που προτάθηκαν είναι ότι φόρτωσαν με μεγάλο βάρος τις πλάτες της Ελλάδας και όχι με αρκετό τους πιστωτές της. Για παράδειγμα, το 1ο πρόγραμμα του 2010, παρουσιάστηκε ως πρόγραμμα διάσωσης, όμως ήταν κυρίως πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα, αλλά πήγαν κυρίως στη διάσωση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που αποζημιώθηκαν χωρίς καμία συνεισφορά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας», περιέγραψε ο ίδιος.
Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Μπατίστα παραδέχτηκε ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και η αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη.
«Θεωρώ ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και η λύση της ελληνικής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τους επίσημους ευρωπαίους πιστωτές της», είπε ο κ. Μπατίστα διευκρινίζοντας όμως πως αυτό δεν πρέπει να αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει το ταμείο ως «προνομιακό πιστωτή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
- See more at: http://www.drachmi5.gr/oikonomia/me-mnimonio-toy-2010-den-sothike-i-ellada-alla-oi-germanikes-kai-gallikes-trapezes#sthash.38Y99lyU.dpuf

Άρθρο ΒΟΜΒΑ του Κούλογλου για... πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης


Ο Στέλιος ΚούλογλουΟ Στέλιος Κούλογλου
“ Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ”
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 11:45
Ένα σιωπηλό πραξικόπημα και βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και έχει ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από ένα σχήμα που θα εκτελεί πειθήνια τις εντολές του Βερολίνου και της ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας, σύμφωνα με άρθρο που έγραψε ο Στέλιος Κούλογλου.

Όπως τονίζει, «είναι ένα σχέδιο που διαμορφώνεται στα σαλόνια της Αθήνας από εφοπλιστές, που φυσικά έχουν βγάλει τα χρήματα έξω από την Ελλάδα, ξεσκολισμένους φιλοσαμαρικούς δημοσιογράφους και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. Αλλά που δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας, χωρίς την ενεργό ανάμειξη της γερμανικής ηγεσίας».

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Στέλιου Κούλογλου που δημοσιεύεται στο Τvxs.gr έχει ως εξής:

Ήταν σίγουρα προς όφελος της δημοκρατίας ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν για τα υπέρ και τα κατά της τετράμηνης εκεχειρίας, που έκλεισε πρόσφατα η κυβέρνηση με τους δανειστές. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για το πραξικόπημα;

Γιατί ένα σιωπηλό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Έχει σαν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την αντικατάσταση της από ένα σχήμα που θα εκτελεί πειθήνια τις εντολές του Βερολίνου και της ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας. Είναι ένα σχέδιο που διαμορφώνεται στα σαλόνια της Αθήνας από εφοπλιστές, που φυσικά έχουν βγάλει τα χρήματα έξω από την Ελλάδα, ξεσκολισμένους φιλοσαμαρικούς δημοσιογράφους και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. Αλλά που δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας, χωρίς την ενεργό ανάμειξη της γερμανικής ηγεσίας.

Από απειλές μέχρι ανοικτούς εκβιασμούς, οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα της σύγχρονης διπλωματίας: ακόμη και ο Χένρι Κίσινγκερ τις δεκαετίες 60-70, την εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας, φρόντιζε να ωραιοποιεί την πολιτική του με φιοριτούρες για την δυτικού τύπου δημοκρατία. Εδώ έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που όταν δεν κατηγορεί δημοσίως την ελληνική κυβέρνηση για ανευθυνότητα ή ειρωνεύεται τον Έλληνα συνάδελφο του, φτάνει να δηλώνει ότι «αν δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή(των δόσεων) έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του (του Γιάννη Βαρουφάκη) και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».

Είμαστε σε ιστορική καμπή. Όπως και το 2010, το φόβητρο είναι η χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι όχι μόνο τα ίδια μέσα αλλά και οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται στο εκβιασμό, όπως άλλωστε συμβαίνει τις μαφίες που σέβονται τον εαυτό τους. Όπως το 2015 με το «ΟΧΙ», έτσι και το 2010 η ναυαρχίδα των επιθέσεων ήταν η κίτρινη Bild και ο αναπληρωτής διευθυντής της Nikolaus Blome, που έγραφε τότε: «Αποχωρήστε, Έλληνες ...Μετά τα πρώτα δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν κι άλλα. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια». Το 2011 η Bild κέρδισε το Βραβείο Γαϊδουράγκαθου για την ανθελληνική της εκστρατεία. Το ατιμωτικό για κάθε δημοσιογράφο βραβείο παρέλαβε ο ίδιος ο Blome, υπερασπιζόμενος τις προτάσεις της Bild να πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της και υπερηφανευόμενος ότι είναι η εφημερίδα του που επηρεάζει την Μέρκελ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, δημοσιεύθηκε στο Spiegel ένα άρθρο για την «βασανιστική σχέση μεταξύ Βαρουφάκη και Σόιμπλε». Όπως συμβαίνει συχνά τελευταία με το γερμανικό περιοδικό, το άρθρο περιέχει, προφανώς κατασκευασμένες, ανακρίβειες. Για να δείξει ότι, παραδείγματος χάριν, τον Σόιμπλε δεν τον πειράζει το ντύσιμο του Βαρουφάκη, γράφει ότι ο Γερμανός υπουργός δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας ερχόταν «στις συνεδριάσεις του eurogroup με τα μαλλιά του πιασμένα κοτσίδα». Λεπτομέρεια: η Σουηδία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης για να παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις του eurogroup.

Το άρθρο παρουσιάζει τον Σόιμπλε σαν τον Σίσυφο που είναι λυπημένος γιατί η Ελλάδα μάλλον δεν θα τα καταφέρει και θα φύγει από το ευρώ. Ο μύθος του Σισύφου δεν εξηγείται, αλλά αυτό έχει... την εξήγηση του: ένας από τους τρεις συντάκτες του άρθρου είναι ο Nikolaus Blome, που με το βραβείο του γαϊδουράγκαθου στο λαιμό του πήρε μεταγραφή από την κίτρινη Bild στο σοβαροφανές Spiegel!

To ενδιαφέρον στο άρθρο είναι ότι εξηγεί τις αιτίες της αντιπάθειας του Σόιμπλε για τον Bαρουφάκη: επαναλαμβάνει ότι ο τελευταίος προσπάθησε να απομονώσει την Γερμανία, κάτι που δεν επιτρεπόταν ποτέ να συμβεί, από την στιγμή μάλιστα που ο Σίσυφος (καλύτερα ο θεός της λιτότητας) Σόιμπλε έχει εφαρμόσει την σωστή πολιτική. Όπως έχει από πολλές πλευρές διαπιστωθεί, η αιτία για την άτεγκτη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα δεν είναι οικονομική αλλά πολιτική: αν το 1973 η κυβέρνηση του Αλιέντε στη Χιλή απειλούσε να παρασύρει όλη την Λατινική Αμερική προς τα αριστερά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων στην Ευρώπη του 2015. Και για αυτό πρέπει να ανατραπεί με όλα τα μέσα.

Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να αντιδράσουμε στο πρώτο μεταμοντέρνο πραξικόπημα της ιστορίας, στο οποίο δεν χρησιμοποιούνται τανκς αλλά οικονομικά μέσα.

Πρώτον, αφού έγινε εξαντλητική (κυριολεκτικά) ενημέρωση και ζύμωση για την συμφωνία, πρέπει να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη για το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Και να κινητοποιηθεί για να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία, όχι για να πάρει κανένα ψηφουλάκι ή την ρεβάνς, όπως το θλιβερό ΚΚΕ.

Δεύτερο, αφού οι Έλληνες δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερήφανοι και θέλουν να βοηθήσουν, να γίνει έκκληση στον πατριωτισμό τους: να επαναφέρουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα και τις τράπεζες.

Τρίτον, ανάλογες προσπάθειες θα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες του εξωτερικού-και ιδιαίτερα της Γερμανίας- πληροφορώντας την κοινή γνώμη για την πραγματικότητα, την οποία δεν γνωρίζουν ούτε οι περισσότεροι Γερμανοί.

Tέταρτον, θα πρέπει να διαβάσουμε και αυτά που έγραψε ο Γερμανός δημοσιογράφος Thorsten Denkler στη σοβαρή Süddeutsche Zeitung, στο άρθρο του με τίτλο «τα καμώματα ενός ανίσχυρου». Ο ανίσχυρος είναι λοιπόν ο Σόιμπλε γιατί «η μη συνέχιση της «βοήθειας» δεν είναι καμία επιλογή για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, για λόγους αυτοπροστασίας. Για αυτό δε θα πρέπει καθόλου να περνά από το κεφάλι των Γερμανών πολιτικών ιθυνόντων η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει στάση πληρωμών. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας για τη γερμανική ελίτ». Δεν χρειάζεται να πάρουμε κατά γράμμα τον αρθρογράφο, αλλά στη μάχη για να μην περάσει ο ωμός εκβιασμός, θα πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά.

 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ PERIODISTA

Ο Βενιζέλος,ενώ εξαθλίωνε τον ελληνικό λαό, έβγαλε στο εξωτερικό 3 εκατομμύρια ευρώ!!!

Αποκάλυψη Βόμβα… 

Η «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» αποκαλύπτει το ντοκουμέντο της ντροπής για αρχηγό κόμματος, ο οποίος την ώρα που φόρτωνε χαράτσια στις πλάτες του λαού, έβγαζε στο εξωτερικό, ούτε λίγο ούτε πολύ, 3 εκατομμύρια ευρώ!!! Πρόκειται για επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο λόγος για τον ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ αρχηγό του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος έβγαζε χρήματα στο εξωτερικό, την ώρα που ζητούσε από το ελληνικό λαό θυσίες και «αίμα»!
Σύμφωνα με τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που έχει στα χέρια της η «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» και τα οποία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο 2010-2012, ο Βαγγέλης Βενιζέλος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους 174 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ ακολουθούν του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, την ώρα που φόρτωνε χαράτσια στις πλάτες του λαού έβγαζε στο εξωτερικό, ούτε λίγο, ούτε πολύ 3 εκατομμύρια ευρώ!!!
2015-03-04_201745

Μας εκβιάζουν με νέο μνημόνιο και τρίτο δάνειο οι "σύμμαχοι"τοκογλύφοι



Εν μέσω σκληρών πιέσεων από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, συνεδριάζει το Euroworking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να επεξεργαστεί τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου, τις άμεσες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και το αν τελικά θα δοθεί στην Ελλάδα μέρος της δόσης των 7.2 δισ.
Τα μηνύματα όμως που έρχονται από τους σημαντικούς παίκτες της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυστηρά δείχνοντας ότι οι εταίροι πιέζουν και εκβιάζουν ξεκάθαρα πλέον για τρίτο δάνειο και τρίτο μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουις ντε Γκουίντος, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Έχουμε και εμείς αυτούς τους τέσσερις μήνες, πρώτον, για να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση, για να δούμε πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στους όρους και να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια (...) που ουσιαστικά είναι μια τρίτη διάσωση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βαρκελώνη.
Όπως εκτίμησε, το «προκαταρκτικό εύρος» μιας νέας διάσωσης της Ελλάδας είναι στα 30-50 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό δεν έχει ακόμα καθοριστεί.Σημείωσε, δε, πως είναι απίθανο η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο, και θα χρειαστεί κάποιο νέο ντιλ.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας και τις λήξεις των ομολόγων στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη μεριά ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι «προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», ενώ το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καταφέρει εξαρτάται από την Αθήνα. Συγχρόνως προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι αν προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας θα το κάνει με δική του ευθύνη γνωρίζοντας ότι είναι λάθος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλούμ που δήλωσε σε συνέντευξη στην ολλανδική τηλεόραση ότι «υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που λένε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα αξίας 30-50 δισ. ο κ. Νταίσελμπλουμ τα χαρακτήρισε αναληθή, ενώ δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τότε η ευρωζώνη είναι έτοιμη να το κοιτάξει. «Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν γνωρίζει το ποσό που θα προταθεί στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά «οι εκλογές δεν αλλάζουν συνθήκες».
Ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα είναι απίθανο να τηρηθούν και ότι αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απευθύνει τις σωστές ερωτήσεις. Αλλά δεν έχει δώσει ποτέ τις κατάλληλες απαντήσεις», δήλωσε ο Juncker.
Την ίδια ώρα τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τρέχουν με 1 δισ. ευρώ τον μήνα δημιουργώντας ένα πολύ κακό κλίμα στην διαπραγμάτευση.Από τις προβολές που έχουν κάνει σε έσοδα και δαπάνες στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι ο Απρίλιος παρουσιάζει χρέη που σε σωρευτική βάση φτάνουν τα 2,918 δισ. ευρώ.
Τα χρέη αυτά συνιστούν το ύψος της δημοσιονομικής εκτροπής που θα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός στα τέλη Απριλίου έναντι των 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.Σύμφωνα με πληροφορίες τα συνολικά έσοδα τον Απρίλιο προβλέπεται να φτάσουν στα 15,444 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 18,361 δισ. ευρώ.
Έτσι δημιουργείται ένα σημαντικό αρνητικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και με αυτά τα «ψυχρά» δεδομένα προσέρχεται στο επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης με στόχο να πείσει ότι είναι αναγκαία η ανάσα ρευστότητας για τη χώρα μα
πηγή - oneminute.gr
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/mas-ekviazoyn-me-neo-mnimonio-kai-trito-daneio-oi-symmahoitokoglyfoi#sthash.BJLAeHay.dpuf

Απομυθοποίηση του ευρώ



Στη διάρκεια της πενταετίας, διαδοχικές κυβερνήσεις εστήριξαν μία πολιτική βιαίας οικονομικής προσαρμογής σε μία πράγματι ανθεκτική υπόθεση εργασίας ότι οι Ελληνες πολίτες είναι διατεθειμένοι να υποστούν δραματική απομείωση εισοδημάτων, εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα πρωτοφανή, αρκεί η χώρα να παρέμενε εντός της Ζώνης του Ευρώ.
Ισως αυτό να οφείλεται στην έντονη ακόμη ανάμνηση μιας πλαστής ευημερίας δάνειου χρήματος που κατασπαταλήθηκε με αφροσύνη από το κράτος και τους ιδιώτες· ή πάλι στη διαχρονικώς καλλιεργηθείσα εντύπωση ότι το έθνος των Ελλήνων ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στη Δύση, παρά τα «ανατολικά» στοιχεία της ιδιοσυστασίας του. Ούτως ή άλλως η ψυχολογική διερεύνηση του όλου θέματος είναι άνευ νοήματος σε αυτή τη φάση.
Πριν από έναν μήνα, όμως, ανεδείχθη κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ακολουθήθηκε διαπραγματευτική τακτική εντόνου θεατρικότητος και ευρείας δημοσιότητος. Βεβαίως, η θεατρικότητα είναι στοιχείο αναπόσπαστο της πολιτικής σε όλα τα καθεστώτα - μοναρχικά, κοινοβουλευτικά ή όποιας άλλης μορφής. Ακόμη και η νεκρά φύση των σοβιετικών ηγετών στο Μαυσωλείο του Λένιν κατά τις παρελάσεις για τον εορτασμό της μπολσεβικικής επαναστάσεως ή της Πρωτομαγιάς εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μιας κάποιας αντιλήψεως θεατρικής.
Εισέβαλε λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε αυτή τη φαιά ομάδα των Ευρωπαίων ομολόγων του και τους αποδιοργάνωσε. Ακαδημαϊκός εξ επαγγέλματος, συνηθισμένος να ομιλεί από καθέδρας ανέπτυξε θεώρηση του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης και της Ελλάδος -εννοείται- εξαίροντας και διάσταση της ανθρωπιστικής κρίσεως στη χώρα μας. Και ήταν απλούστατα ακατάληπτος.
Οι ομόλογοί του δεν είναι οικονομολόγοι και όσοι εσπούδασαν την επιστήμη, πριν από χρόνια απώθησαν τους όποιους προβληματισμούς περί του θέματος στα χρόνια της φοιτητικής ζωής τους. Εφαρμόζουν πολιτική, την οποία επεξεργάσθηκαν τεχνοκράτες και ο ρόλος τους είναι να την διοχετεύσουν στους ψηφοφόρους τους, ως μία αδήριτη πραγματικότητα, μη επιδεχόμενη αμφισβητήσεως.
Λογικό να εκνευρισθούν και να αντιδράσουν και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με ιδιαίτερη βιαιότητα, ως Γερμανός λαϊκιστής και εθνικιστής πολιτικός. Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να είναι ο Alberich, που έκλεψε τον Χρυσό του Ρήνου από τις ανέμελες και αφελείς νύμφες, που ανέλαβαν τη φύλαξή του, αλλά η ζωή δεν είναι βαγκνερικό δράμα που εκτυλίσσεται επί σκηνής. Το αντελήφθη η κυβέρνηση σε κάποια φάση και ελίχθη, αλλά το πρόβλημα δεν έπαυσε υφιστάμενο.
Το ουσιώδες είναι ότι στην τελευταία πενταετία ανεδείχθη η άτεγκτη όψη του ευρωπαϊκού συστήματος 
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/apomythopoiisi-toy-eyro#sthash.0H4iVaqj.dpuf

Ο Τσίπρας βάζει φωτιά στο Κουρδιστάν!

Posted by olympiada στο Μαρτίου 5, 2015

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ!

Ξεπλένει την ντροπή της προδοσίας Σημίτη.


Επίσημη ανοιχτή πρόσκληση στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ Αλέξη Τσίπρα, να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της μεγαλύτερης κουρδικής εορτής, της κουρδικής πρωτοχρονιάς γνωστής σαν Nevruz στο Ντιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που θεωρείται και σαν η πρωτεύουσα των Κούρδων της Τουρκίας, απεύθυνε ο εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Κοινωνικού Κογκρέσου», Seydi Fırat, συμφώνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.
Το Nevruz είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων, είναι η κουρδική πρωτοχρονιά γι” αυτό και θεωρείται μεγάλη τιμή η πρόσκληση αυτή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς για πρώτη φορά καλείται ξένος ηγέτης να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις αυτές. Στο παρελθόν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών που είχαν χαρακτήρα υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων της Τουρκίας, είχαν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές πόλεις κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκια.
Φέτος οι εκδηλώσεις αυτές που θα γίνουν στις 21 Μαρτίου, αναμένεται να πάρουν μεγάλη έκταση ενώ πολλοί αναμένουν επί τη ευκαιρία των εκδηλώσεων αυτών την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οσταλάν, που κρατείται από το 1999 στην νήσο Ιμραλί στην θάλασσα του Μαρμαρά και ο οποίος πρόσφατα κάλεσε το κουρδικό ΡΚΚ να σταματήσει τις ένοπλες συγκρούσεις και να καταθέσει τα όπλα του.
Σημειωτέον ότι μαζί με τον κ Τσίπρα οι Κούρδοι καλούν να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις τους για το Nevruz και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θέλοντας να δώσουν για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη διεθνή διάσταση στις εκδηλώσεις τους.
Αναμένεται να δούμε την απάντηση της Αθήνας στην πραγματικά αυτή εκπληκτική πρόσκληση που σίγουρα θα έχει ήδη θορυβήσει την Άγκυρα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://www.nikosxeiladakis.gr