Χανς Βέρνερ Ζιν : Η παραμονή στο Ευρώ εξυπηρετεί μόνο τις περιουσίες πλούσιων

ΔΕΥΤΕΡΑ 9-3-2015
O γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη δραχμή κι ότι η παραμονή στο Ευρώ εξυπηρετεί μόνο τις περιουσίες πλούσιων Ελλήνων.Grexit... με αλεξίπτωτο προτείνει ο Hans-Werner Sinn - Καταστρέφεται μια γενιά
Σε συνέντευξή του στη Deutche Welle o γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, υποστήριξε για άλλη μια φορά την επιστροφή στην δραχμή. «Με 27% ανεργία και με πάνω από τους μισούς νέους εκτός αγοράς εργασίας αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχουμε μια ανυπόφορη κατάσταση», είπε.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θυσιάζουμε μια γενιά για να σωθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία πλούσιων Ελλήνων. Αλλά πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους!». Προσέθεσε μάλιστα ότι η Ευρώπη κρατά την Ελλάδα στο ευρώ παρότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δε βοηθάει την αγορά εργασίας. Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ αυτό θα ενίσχυε την αγροτική παραγωγή και την απασχόληση. Η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στο μέλλον στο κοινό νόμισμα.
Παρ' όλα αυτά μία πτώση του επιπέδου ζωής θα ήταν αναπόφευκτη επειδή η Ελλάδα δε θα μπορεί να εισάγει πλέον στο βαθμό που το έκανε παλαιότερα. Για όσα όμως εισαγώγιμα αγαθά είναι απαραίτητα, όπως π.χ. τα φάρμακα, ο Sinn υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσει ώστε να δίνονται με χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα μέσω μίας μορφής επιδοτήσεων στους προμηθευτές.
Με βάση το σενάριο του Sinn, οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αποδεχτούν μεγάλες απώλειες στα δάνειά τους. Αυτό όμως είναι το μικρότερο κακό, γιατί σε αντίθεση περίπτωση θα πρέπει να δίνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλους (σ.σ. καθώς εκτιμά ότι το ίδιο αίτημα θα διατυπώνονται και από άλλους), δάνεια με εγγυήσεις και ελάχιστο επιτόκιο στο διηνεκές!
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/hans-verner-zin-i-paramoni-sto-eyro-exypiretei-mono-tis-perioysies-ploysion#sthash.ZhQbDreB.dpuf

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΔΕΥΤΕΡΑ 08903/15 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ  ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΙΝ" (8/3) ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ*
Η Ιskra παραθέτει την συνέντευξη της Δέσποινας Σπανού μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνης του τμήματος εργατικής πολιτικής, στην εφημερίδα "ΠΡΙΝ" (8/3) και στον Λεωνίδα Βατικιώτη.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΕΡ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε στο διάγγελμά του τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία. Εσείς πώς την αποτιμάτε;
ΑΠ: Την αποτιμώ ιδιαιτέρως αρνητικά, αφού οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από τους δανειστές παραπέμπουν ουσιαστικά σε υλοποίηση του παρόντος προγράμματος και σε νέα αξιολόγηση πριν από την ολοκλήρωση της οποίας δεν θα καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Άλλωστε και οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποδεικνύουν ότι η χώρα οδηγείται σε οικονομική ασφυξία προκειμένου να υποχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις τους.
Εξάλλου, η «δημιουργική ασάφεια» που επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ουσιαστικά είναι δημιουργική σαφήνεια, αφού το περιεχόμενο του email που στάλθηκε είναι στο πλαίσιο των επιβεβλημένων δεσμεύσεων από τις συμφωνίες των προηγουμένων κυβερνήσεων.
Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αφορούν μισθούς και συντάξεις, κοινωνικό κράτος για τα οποία είχαν αναληφθεί ιδιαίτερες δεσμεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν κατατεθεί σχέδια νόμου, το πλαίσιο που τίθεται είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό: Πρώτο, συνέχιση του εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος (ο μόνος εκσυγχρονισμός που είδαμε μέχρι τώρα είναι η προσπάθεια πλήρους κατάρρευσής του – έχουν χαθεί 33 δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια). Δεύτερο, συλλογικές διαπραγματεύσεις υπό την αίρεση της έγκρισης από το κράτος και τους θεσμούς και, τρίτο, μισθοί που να είναι στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας.
Βέβαια -για να μην είμαι άδικη- ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις προγραμματικές του δηλώσεις τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, όμως η υλοποίησή τους προϋποθέτει μάχη και αγώνα και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
ΕΡ: Η ηγεσία του κόμματος ισχυρίζεται ότι βρέθηκε ενώπιον σοβαρών πιέσεων και της απειλής να επαναληφθεί ό,τι έγινε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Δεν τις θεωρείτε επαρκείς δικαιολογίες για την υποχώρηση που έγινε;
ΑΠ: Αυτό είναι αλήθεια, όμως η ηγεσία του κόμματος -και αναφέρομαι στην πλειοψηφία- όφειλε να γνωρίζει τις δυσκολίες. Ήταν αφελές να πιστεύουν ότι στα πλαίσια της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών θα μπορούσε να επιλυθεί το θέμα και μόνο με διαπραγμάτευση και φυσικά είναι εντελώς παράλογο να πηγαίνεις σε διαπραγματεύσεις χωρίς σχέδιο Β σε περίπτωση απόρριψης εκ μέρους των συνομιλητών των προτάσεων σου (πράγμα που λογικά είναι το πλέον πιθανό) ή να μην είσαι προετοιμασμένος και για γενικότερες ρήξεις.
Επομένως δεν είναι επαρκείς οι δικαιολογίες για τη μη προετοιμασία και πρέπει ακόμα και τώρα να υπάρξει σχέδιο και να ενημερωθεί ο λαός.
ΕΡ: Λέγεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εντολή από τους ψηφοφόρους του για ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ. Άρα δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί πιο σκληρά. Δεν συμφωνείτε;
ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα από όλα είχε εντολή για υλοποίηση του προγράμματός του. Αν υπαναχωρήσει για να μην έλθει σε ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ, σημαίνει ότι έρχεται στις θέσεις και τη λογική της προηγούμενης κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη μου, αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για στάση πληρωμών.
ΕΡ: Πώς αξιολογούν οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τον πρώτο μήνα της κυβέρνησης;
ΑΠ: Μέχρι στιγμής η αποδοχή της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους είναι θετική. Ο ελληνικός λαός, ακόμη και ψηφοφόροι της ΝΔ είχαν ανάγκη να αισθανθούν περηφάνια και αξιοπρέπεια απέναντι σε όλη αυτή την ταπείνωση που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια.
Εξαρτάται όμως από την κυβέρνηση αν αυτό θα συνεχισθεί. Αν έχουμε υπαναχώρηση και συμβιβασμούς, αυτό το πολιτικό κεφάλαιο θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα.
Θέλω να τονίσω εδώ ότι η ανάγκη για συνέπεια και αγωνιστικότητα ώστε να μην έχουμε απογοητεύσεις δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρη την Αριστερά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διότι υπάρχει μετά κίνδυνος συνολικής απαξίωσης και ενίσχυση των ακροδεξιών-ρατσιστικών μορφωμάτων.
ΕΡ: Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά είχαν τη δική τους σημαντική συμβολή στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Είδαμε ωστόσο τον πρωθυπουργό να κάνει ανοίγματα στην Κίνα με αφορμή το χαιρετισμό του σε πλοίο του κινέζικου στόλου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, σε ένα διάλειμμα από τις συνεντεύξεις του, να επισκέπτεται την COSCO, προαναγγέλλοντας την επέκτασή της στον Πειραιά. Δεν είναι όλα αυτά διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών;
ΑΠ: Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το λιμάνι του Πειραιά αλλά όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη και να δεχθούμε ότι για το λιμάνι η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με την Κίνα, για να μην ανοίξει πολλά μέτωπα, υπάρχουν οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη προχθές ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, δήλωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι κι άλλες που έγιναν (ΟΠΑΠ) αντί πινακίου φακής, και για τις οποίες υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα επανεξετασθούν, δεν θα επανεξεταστούν. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι μέγα ζήτημα διότι μαζί με το θέμα των τραπεζών (που παραμένουν στους ίδιους τραπεζίτες) είναι η βασική προϋπόθεση για την όποια παραγωγική συγκρότηση της χώρας. Θα υπάρξουν αντιδράσεις -υπάρχουν ήδη και από τον αρμόδιο υπουργό Παν. Λαφαζάνη- αλλά απαιτούνται ολόκληροι αγώνες.
Το χρέος ούτε το αποφάσισε ούτε το δημιούργησε ο λαός – Η αποπληρωμή του σημαίνει συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών
ΕΡ: Ποια εκτιμάτε πως είναι τα σχέδια των πιστωτών για το ελληνικό χρέος;
ΑΠ: Οι πιστωτές με βάση το χρέος θέλουν να πνίξουν τη χώρα, την κοινωνία ολόκληρη, και να επιβάλουν την πιο σκληρή μονεταριστική πολιτική που να αποτελέσει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς.
ΕΡ: Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας με το δημόσιο χρέος;
ΑΠ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ είναι η μόνη λύση. Ήδη από το 2011 είχε συγκροτηθεί επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, που όμως συνάντησε την αντίδραση της τότε κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως όμως του ελέγχου, η μόνη λύση είναι η διαγραφή. Άλλωστε το χρέος αυτό ούτε το αποφάσισε ούτε το δημιούργησε ο ελληνικός λαός.
ΕΡ: Δεδομένου ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε απόφαση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με λογιστικό έλεγχο, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της κοινωνίας και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχωρήσει από αυτή τη δέσμευση;
ΑΠ: Η αντίδραση της κοινωνίας και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη δεδομένου ότι από το χρέος εξαρτώνται τα πάντα. Αν όλα τα έσοδα προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους και εξαιτίας αυτού επιβάλλονται πολιτικές λιτότητας, τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Θα συνεχισθούν οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών. Η μεγαλύτερη μάλιστα υπαναχώρηση που περιλαμβάνεται στο email του Γ. Βαρουφάκη είναι η ουσιαστική αναγνώριση του χρέους. Τα ζητήματα όμως εξακολουθούν να είναι «ανοικτά», οι μάχες είναι μπροστά μας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος να αγωνιστεί, διαφορετικά δεν θα υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε από το 4,6% (2009) στο 36,8% (2015) λόγω των δεσμεύσεών του. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ με ακόμα γρηγορότερο ρυθμό, όταν ένα πανίσχυρο κόμμα του 44% το 2009 έπεσε στο 4,68% το 2015.
Εμείς όλοι όμως, οι άνθρωποι που αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια στην Αριστερά και στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα το επιτρέψουμε. Αποτελεί υποχρέωσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό, στην Αριστερά και σεβασμό στη στάση ζωής που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ''ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ"



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΔΕΥΤΕΡΑ 09/03/15 
ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΦΟΣΟΝ ΧΡΕΑΣΤΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ 
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ*
Με τη φράση «αν οι δανειστές δεν δώσουν, δεν θα πάρουν», κορυφαίο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει, μόλις άρχιζε η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, περί τις αρχές Φεβρουαρίου, την άποψη πολλών εντός του κυβερνώντος κόμματος για το πώς πρέπει να βαδίσει η κυβέρνηση
Υποστήριζε δηλαδή πολύ απλά ότι η χώρα δεν πρέπει να διστάσει να κηρύξει ακόμα και στάση πληρωμών προς τους δανειστές εάν η διαδικασία αναχρηματοδότησης του χρέους και η ομαλή δανειοδότηση διακοπούν από τους εταίρους- όπως ουσιαστικά έγινε στο μεταξύ τόσο με την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου όσο και με τις πρόσφατες αρνήσεις της ΕΚΤ στα αιτήματα για παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Γενικά η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται στην κορυφή της από ιστορικά στελέχη όπως οι κύριοι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεωτσάκος, Αλέκος Καλύβης, Αντώνης Νταβανέλλος κ.ά., είναι σε σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών και δεν κρύβει την κριτική της στάση απέναντι στην στρατηγική που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η προσδοκία για έναν έντιμο συμβιβασμό είναι ουτοπική. Επιμένει μάλιστα στη γραμμή της σύγκρουσης με τους δανειστές,  ακόμη κι αν αυτή είναι οριακή. Θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να απειλήσει με όσα μέσα διαθέτει, ακόμη και με έξοδο από το ευρώ αν χρειαστεί, προκειμένου να αποτραπεί ο εκ νέου εγκλωβισμός της χώρας στη μνημονιακή μέγγενη και να μην υπάρξει απαίτηση από τους δανειστές για εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Πριν από το σενάριο αυτό, θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, πέραν των λεγόμενων «θεσμών», όπως η Ρωσία ή η Κίνα, ώστε να απεγκλωβιστεί η χώρα από το δόκανο των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ακόμα βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο αν και πώς θα επιμείνει σε αυτές τις απόψεις της η αριστερή πτέρυγα, καθώς από τη στάση της ίσως κριθεί και η τύχη της κυβέρνησης. Διότι, όπως φαίνεται, δεν είναι στη λογική της η επιλογή της διάσπασης του κόμματος και η πτώση της κυβέρνησης. Ωστόσο μέχρι τώρα τραβά αρκετά το σχοινί, αμφισβητώντας επιλογές της ηγεσίας. Ιδίως τώρα που φαίνεται ότι η λογική της ρήξης την οποία εισηγείται βρίσκει απήχηση σχεδόν στο μισό κόμμα.
Είναι ενδεικτικό ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών η πρόταση που κατατέθηκε για απόρριψη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup έλαβε περισσότερο από το 40% των μελών του οργάνου. Την προπερασμένη εβδομάδα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περισσότεροι από 35 βουλευτές -  η πλειονότητα ήταν δικής της επιρροής -  διαφώνησαν με τη συμφωνία. Ουσιαστικά χωρίς την αριστερή πτέρυγα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον όπως τον γνωρίσαμε – και τυχόν μετωπική σύγκρουση εντός του κυβερνώντος κόμματος θα οδηγήσει σε θεαματική και απρόβλεπτη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, τόσο στην Αριστερά όσο και γενικότερα. Και για την ίδια την αριστερή πτέρυγα, όμως, το δίλημμα είναι μεγάλο. Δεν είναι διόλου εύκολο να σηκώσει το βάρος μιας τελικής σύγκρουσης με την ηγεσία. Γι’ αυτό δείχνει να κινείται μεταξύ «ισορροπίας και επανάστασης», πότε με υπομονή και πότε με εκρηκτικά ξεσπάσματα. Έτσι κι αλλιώς τα στελέχη της δεν έχουν αποφασίσει ακόμα εάν η Αριστεράκινδυνεύει να πάει σε μια «νέα Βάρκιζα» ή απλώς κινείται στα όρια ενός αναγκαίου ελιγμού, ώστε να επιλέξουν ανάλογα και τις κινήσεις τους. Έτσι, η τακτική τους θυμίζει συχνά περισσότερο αντάρτικο πόλεων ή κλεφτοπόλεμο παρά οργανωμένη στρατηγική αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας.
Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι κυρίαρχη ηγετική μορφή στην Αριστερά και περισσότερο θέλουν να τον πείσουν να ενστερνιστεί τη δική τους προσέγγιση παρά να τον ρίξουν. Είναι δηλαδή η αριστερή συνείδηση που θα τραβά διαρκώς το μανίκι της κυβέρνησης, όπως ζήτησε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή.
ΕΚΛΟΓΕΣ 'Η ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Σε κάθε περίπτωση, η αριστερή πτέρυγα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή εντολή. Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, θεωρεί ότι ηκόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ, έστω με μια ευελιξία και κάποια λογική χρονική καθυστέρηση. Εάν όμως τεθεί θέμα σοβαρής και δομικής υπαναχώρησης από το πρόγραμμα αυτό, υπό τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών και του εγχώριου κατεστημένου, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί είτε σε εκλογές είτε σε δημοψήφισμα με σκοπό την αναζήτηση εναλλακτικής προοπτικής για τον τόπο. Θεωρούν τον λαϊκό παράγοντα σημείο-κλειδί για τις πολιτικές και κοινωνικές αναμετρήσεις, πιστεύοντας ότι αυτός είναι η δύναμη μιας αριστερής κυβέρνησης.
Όπως λένε οι πιο ψύχραιμοι, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση από μόνη της. Δεν θα αποσύρει εύκολα δηλαδή τη στήριξή της στην κυβέρνηση, αλλά θα προσπαθήσει να επηρεάσειτους συσχετισμούς στο εσωτερικό της και σε αυτό του κόμματος. Ευελπιστεί ότι μέσα από τα αδιέξοδα που θα προκύψουν από την προσπάθεια της κυβέρνησης  για έναν έντιμο και λειτουργικό συμβιβασμό με την ευρωπαϊκή ηγεσία θα καταδειχθεί η ανάγκη για μια άλλη στρατηγική επιλογή, εκτός Ευρωζώνης. Σταθερό σημείο της ανάλυσης που κάνει η αριστερή πτέρυγα αποτελεί το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία της Ευρωζώνης είναι ουσιαστικά ένα υπερεθνικό, ανεξέλεγκτο ιερατείο που ισοπεδώνει οποιαδήποτε προοδευτική φωνή στην Ευρώπη και ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί είναι άκρως νεοφιλελεύθερες, μακριά από τις ανάγκες των λαών και υπέρ των πολυεθνικών συμφερόντων.
Η λογική της αναμέτρησης που έχουν υιοθετήσει τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας- ή Πλατφόρμας όπως έχει κωδικοποιηθεί στην εσωκομματική ορολογία-, και η οποία έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία του «win-win» που έχει ενστερνιστεί ο πρωθυπουργός, εδράζεται στην εξής προσέγγιση: πιστεύουν ότι το Βερολίνο με τους διάφορους δορυφόρους του και άλλες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, που δεν επιθυμούν να επιτύχει το πείραμα της Αριστεράς στην Ελλάδα, εργάζονται στην πραγματικότητα για να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και όχι για να τη βοηθήσουν. Γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι κακώς μπήκε στη συζήτηση επί τεχνικών θεμάτων η ελληνική κυβέρνηση και ότι έπρεπε να επιμείνει σε μια πολιτική διαπραγμάτευση γύρω από τα θεμελιώδη ζητήματα του ελληνικού προβλήματος, όπως είναι το χρέος. Σημειώνουν ακόμα ότι έπρεπε να θέσει ως απαραβίαστη κόκκινη γραμμή το πρόγραμμα της ΔΕΘ με το οποίο εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην το αφήσει στην κρίση των δανειστών. «Αν σε πάνε στα τεχνικά, στο τέλος θα σε απονευρώσουν πολιτικά και θα σε σύρουν στα δικά τους», προειδοποιούσε κορυφαίο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας μόλις είδε το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις στο Eurogroup.
ΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η αριστερή πτέρυγα παρακολουθεί με επιφύλαξη και τα σενάρια που κυκλοφορούν περί διεργασιών ώστε να αλλάξουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό και ιδίως ο κυβερνητικός συνασπισμός. Θεωρούν δηλαδή ότι κατεστημένα συμφέροντα θα ήθελαν να φύγουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τη συγκυβέρνηση, αλλά και να αποχωρήσει η αριστερή πτέρυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργηθεί μια νέα κυβερνητική συνεργασία με δυνάμεις όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή και η Ν.Δ. με άλλη ηγεσία σε ένα οικουμενικό σχήμα. Γι’ αυτό και η αριστερή πτέρυγα διαφώνησε μεν με την ηγεσία και στην επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλουγια την Προεδρία της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να ενισχύσουν τις λογικές συναινέσεων, αποφάσισε όμως να μη δώσει μάχη γύρω από αυτό το θέμα. Επέμεινε, ωστόσο, να ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου στα συλλογικά όργανα του κόμματος και όχι σε διάγγελμα του πρωθυπουργού ως αδιαπραγμάτευτη ΑΡΧΗ της συλλογικής, δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.
*Πηγή : Εφημερίδα ''Πρώτο Θέμα'' (8 -3 -2015)- ανάρτηση από ίσκρα

ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ



E-mailΕκτύπωσηPDF
Δευτέρα 9/3/15 
Του ΣΤΑΘΗ*  
Δύο πράγματα καθορίζουν τις τύχες μας σαν ναναι αυτές μοίρα και κισμέτ. Το ευρώ και το χρέος.
Το ευρώ είναι ένα νόμισμα ζουρλομανδύας. Είναι αναντίστοιχο με τις διαφορετικές δημοσιονομικές πραγματικότητες, ανόμοιων κατά την εθνική τους στρατηγικής χωρών που μάλλον αποκλίνουν παρά συγκλίνουν (και οι  χώρες και οι στρατηγικές). Ως εκ τούτου
σιγά – σιγά το ευρώ μετατρέπεται σε ένα πανίσχυρο μάρκο που ηγεμονεύει, υπαγορεύει και εν τέλει διατάσσει υπηκόους και υποτελείς διαφόρων διαβαθμίσεων, απ’ τους Ολλανδούς έως τους Έλληνες. Με έναν παράδοξο τρόπο που παράδοξος δεν είναι το ευρώ εισάγει στην πολιτική και κοινωνική ζωή των χωρών που κατέχει, ένανοικονομικό ρατσισμόταξικό, που καταλήγει στην αναπαραγωγή (και παραγωγή νέων) εθνικιστικώνστερεοτύπων.
Μέσα στον ορυμαγδό της εποχής, όπου η κρίση εστιάζει την προσοχή των πολιτών στο μερικό κι όχι στο όλον, έχει περάσει απαρατήρητο (σχετικώς) το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αλλάξει ακόμα και το αμυντικό της δόγμα (στην πραγματικότητα εκ νέου επιθετικό! Και μάλιστα βασισμένο στο «DNA της Γερμανικής εξωτερικής πολιτικής» όπως αναφέρθηκε σε αυτό, και κατά συνέπειαν στο φρικτό γερμανικό προηγούμενο, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Σταϊνμαγιερ).
Η Γερμανία σήμερα ξετσίπωτα διακηρύσσει urbi et orbi ότι τα οικονομικά της συμφέροντα (κι όχι τα συμφέροντα της Ένωσης) είναι υπεράνω όλων, uber alles. Προσέτι προχωρά ένα ΒΗΜΑ παραπάνω (μάλλον κάνει ένα τεράστιο αλμα προς το φρενοκομείο) διακηρύσσοντας επίσης, ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα πλέον να υποστηρίζει με στρατιωτικά μέσα τα οικονομικά της συμφέροντα!
Για μια χώρα που έως μόλις πριν από λίγα χρόνια το Σύνταγμα της απαγόρευε στον στρατό της να επιχειρεί εκτός των συνόρων της, η απόσταση που έχει διανυθεί είναι μεγάλη και φθάνει έως το Αφγανιστάν, το Κίεβο και την Αθήνα. Η Γερμανία στήνει συστηματικώς έναν «ζωτικό χώρο» στα ανατολικά της, κατά το χιτλερικό προηγούμενο, και εξακτινώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη δημιουργώντας αλλούσφαίρες επιρροής, άλλου προτεκτοράτα και άλλου ειδικές οικονομικές ζώνες. Δια της βίας. Της οικονομικής βίας και της συνεπακόλουθης πολιτικής υπαγόρευσης, κοινώς δικτατορίας, η οποία μάλιστα φιλοδοξεί στο εγγύς μέλλον να διαθέτει και στρατιωτικά μέσα!
Κανονικά, θα έπρεπε να έχει βαρέσει συναγερμός. Όπως έγραφα και στην «Πράβδα» στη Real Newsτης Κυριακής, η Γερμανία μετατρέπεται ταχύτατα στον «Μεγάλο Ασθενή της Ευρώπης», τον «τρελό ασθενή» που οδηγεί τη Γηραιά Ήπειρο σε δεσμά, σε υποταγή ή σε πόλεμο. Ουδείς το 1980 θα πίστευε ότι η Γερμανία θα διέλυε τη Γιουγκοσλαβία κι όμως! απ’ το 1990 η Γερμανία προελαύνει. Βρίσκεται έξω απ’ το Κίεβο και μέσα στην Αθήνα. Αν ισχυροποιηθεί κι άλλο τί άλλο θα επιδιώξει και μπορέσει να κάνει;
Και το χειρότερο όλων είναι ότι στην παρούσα φάση ουδείς τολμά να μιλήσει στη Γερμανία τη γλώσσα της αλήθειας που προκύπτει απ’ το σκοτεινό παρελθόν της και τις καθόλου λαμπρές φιλοδοξίες της. Αν οι ναζί ήταν «γίγαντες με μυαλό νάνου» η σημερινή Γερμανία πάει για Κύκλωπας με ένα μάτι – το ευρώ – μάτι που δεν βλέπει πέρα απ’ τη μύτη του.
Στον ίδιο παρονομαστή με το νόμισμα τύραννο βρίσκεται και το χρέος τύραννος. Η ίδια Η Γερμανία χρωστάει τα κερατά της, επιφυλάσσει όμως για το χρέος της μια σεισάχθεια που βασίζεται στη «δημιουργική λογιστική» αλλά και στη «δημιουργική ασάφεια». Όλα τα κράτη είναι χρεωμένα. Αν συνυπολογισθεί το τριπλό χρέος – δημόσιο, ιδιωτικό, τραπεζικό – η φούσκα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ τον πλανήτη με πρωταθλήτριες στην τοξικότητα τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία κι άλλες ων ουκ έστι αριθμός – ή μάλλον υπάρχει αριθμός, ακούει στο όνομα 199 τρισεκατομμύρια δολάρια χρεών που αντιστοιχούν στο 285% του παγκοσμίου ΑΕΠ!!
Αν το Ευρώ είναι όπλοόπλο είναι και το χρέος. Όπως όλο και περισσότεροι παραδέχονται, το διεθνέςχρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολεμικό εργαλείο για τη διαμόρφωση των διακρατικώνσχέσεων, όπως επίσης και για τη διαμόρφωση των ταξικών σχέσεων στο εσωτερικό των χωρών.
Η Ελλάδα επί πέντε χρόνια τώρα αναδομείται με εργαλείο το χρέος και αναμορφώνεται ή μάλλον διαμορφώνεται σε μια χώρα παρία. Ο ελληνικός λαός πληρώνει ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος και όχι μόνον αυτό, αλλά μπαίνει υπό τα καυδιανά δίκρανα μιας «συμφωνίας» που θα διαρκέσειγενιές και δεκαετίες. Με έναν λόγο, υποδουλώνεται.
Το 1% των πλουσίων (Γερμανών, Ελλήνων και όλων των φυλών του Ισραήλ) υποχρεώνει το 99% των υπολοίπων σε έναν τρόπο ζωής που κινείται γύρω από ένα χρέος, όχι μάλιστα δικό τους, αλλά του 1% που το δημιούργησε. Που όχι μόνον  το δημιούργησε αλλά θέλει και να το εισπράττει.
Πρόκειται για έναν παραλογισμό που για να εφαρμόζεται προϋποθέτει οικονομική λιτότητα καιπολιτική δικτατορία. Ο παραλογισμός αυτός, ανήθικος όσον δεν γίνεται ναναι κάτι ανήθικο, μετέρχεται ένα στρατήγημα για να υπάρχει: τη συναίνεση των μαζών. Αυτό είναι το νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο»: η ευπιστία και η τιμιότητα των μαζών να χρησιμοποιείται εναντίον τους. Αυτό είναι και το (κάθε) Μνημόνιο: να αποδέχεσαι ως δικό σου, εσύ το 99%, το χρέος που δημιούργησε το 1%! Να αποδέχεσαι στη συνέχεια μια «συμφωνία» για να το ξεπληρώσεις, που, επί δεκαετίες θα ρυθμίζει τη ζωή σου και τη ζωή των ερχομένων γενεών, με τους κανόνες μιας δικτατορίας.
Έτσι το κακό εμφανίζει τον εαυτόν του ως «αναγκαίο κακό» και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλοαυτοτροφοδοτούμενης υποδούλωσης.
Με Σκύλλα το Ευρώ και Χάρυβδιν το Χρέος, κανένας απ’ τους συντρόφους του Οδυσσέα δεν θα φθάσει στην Ιθάκη κι αν φθάσει ο ίδιος, θα φθάσει μόνον για το πικρό του τέλος...  
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 -ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

KAMAΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ… Οι 174 έλληνες βουλευτές που έβγαλαν τα λεφτά τους στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

vouli olomelia
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ –ΛΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΛΕΦΤΑ ΕΞΩ.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει ονόματα βουλευτών και υπουργών από αρχή της κρίσης  μέχρι το τέλος του  2012. Θα έρθει άλλη λίστα για 2013-2014

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 120.333,220 ΕΘΝΙΚΗ- ΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΡΩ 667.000,000 ΚΥΠΡΟΥ-ΠΑΣΟΚ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΡΩ 153.000,000 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 180.000,00 ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 150.000,000 MARFIN
ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΡΩ 67.677,420 EUROBANK-ΝΔ
ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 92.429,200 ALPHA
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΕΥΡΩ 151.500,000 ASPIS.. -ΝΔ
ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 50.000,000 MILENNIUM.-ΛΑΟΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 118.728,130 ΕΘΝΙΚΗ    ΝΔ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 112.400,000 ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡ/ΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ ….
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 113.286,730 ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡ/ΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ
ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 174.589,000 DEUTSCHE BANK ΝΔ
ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 102.300,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ – ΜΑΡΙΑ ΕΥΡΩ 58.899,850 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΒΑΪΤΣΗΣ (ΒΑΗΣ) ΕΥΡΩ 1.000.000,000 MILENNIU-ΛΑΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΒΑΪΤΣΗΣ (ΒΑΗΣ) ΕΥΡΩ 195.580,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 65.000,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 100.828,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 56.262,770 ΠΕΙΡΑΙΩΣ    ΝΔ
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 1.462.840,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ 2.175.530,010

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΥΡΩ 145.000,000 ΜΕΤΡΗΤΑ- ΛΑΟΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 130.000,000 EUROBANK- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 500.000,000 EUROBANK
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 454.295,530 MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 500.000,000 MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 82.836,360 ΕΘΝΙΚΗ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 170.000,000 EUROBANK
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 54.000,000 MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 83.000,000 MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 209.000,000 MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 210.621,030 ΕΘΝΙΚΗ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 93.939,460 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 214.498,200 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 56.738,960 ΚΥΠΡΟΥ- ΠΑΣΟΚ
ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 58.426,860 ΚΥΠΡΟΥ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 684.000,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΝΔ
ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) ΕΥΡΩ 99.794,290 ΠΕΙΡΑΙΩΣ    ΝΔ
ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) ΕΥΡΩ 400.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΕΥΡΩ 201.283,870 MILENNIUM    ΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΕΥΡΩ 52.147,930 ΕΘΝΙΚΗ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 250.972,130 ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ
ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 149.041,950 ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣ- ΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΓΑΛΗΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 60.000,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 58.401,070 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ- ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 165.093,750 ΕΘΝΙΚΗ
ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΥΡΩ 61.578,890 ΕΘΝΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ  ΠΑΣΟΚ-ΠΡ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΥΖΥΓΟΣ USD 53.527,530 MARATHON BANK

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΡΩ 56.030,570 EUROBANK
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 160.000,000 ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣ-ΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΡΩ 150.000,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΝΔ- ΠΡΩΗΝ-ΑΝΕΛ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 100.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΕΥΡΩ 117.640,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΝΔ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 74.794,910 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΡΩΗΝ-ΝΔ
ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 53.083,940 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 100.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΕΥΡΩ 48.382,960 ΕΘΝΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ
ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΕΥΡΩ 51.757,440 ΚΥΠΡΟΥ
ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΕΥΡΩ 55.000,000 ΚΥΠΡΟΥ
ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΕΥΡΩ 200.000,000 ΚΥΠΡΟΥ
ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΕΥΡΩ 11.485,090
ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΕΥΡΩ 1.209.306,000

ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 51.757,960 FIRST BUSINESS BANK-ΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΡΩ 75.300,000 ALPHA- ΝΔ
ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΡΩ 82.500,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 68.944,700 ΕΘΝΙΚΗ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ-ΜΕ ΑΝΕΛ
ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 120.000,000 EUROBANK-ΠΑΣΟΚ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ´ΑΝΝΑ ΕΥΡΩ 70.000,000 ING – FIDELITE  ΠΑΣΟΚ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ´ΑΝΝΑ ΕΥΡΩ 140.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ´ΑΝΝΑ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΕΥΡΩ 59.703,750 ΕΘΝΙΚΗ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 85.739,850 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 49.987,720 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 93.602,000 EUROBANK- ΠΑΣΟΚ
ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 124.168,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΈΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΩ 113.840,001 ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΡΩ 69.600,000 KBG ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΠΑΣΟΚ
ΖΩΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΡΩ 142.000,000 ΕΘΝΙΚΗ-  ΠΡΩΗΝ -ΝΔ
ΖΩΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 109.060,000 MARFIN
ΖΩΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 65.000,000 ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ
ΖΩΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 48.200,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΖΩΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 56.000,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡΙΑ ΕΥΡΩ 53.901,550 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΙΑΤΡΙΔΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΕΥΡΩ 50.000,000 ΚΥΠΡΟΥ-ΝΔ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 620.732,620 CITYBANK-ΝΔ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ USD 1.014.221,000 CITYBANK
ΚΑΪΛΗ ΕΥΔΟΞΙΑ (ΕΥΑ) ΕΥΡΩ 62.998,030 ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 75.000,000 ΕΘΝΙΚΗ  ΝΔ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ USD 171.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 240.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΕΥΡΩ 65.000,000 EUROBANK ΚΚΕ
ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΡΩ 111.933,690 EUROBANK-ΝΔ
ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΡΩ 149.380,220 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 140.600,000 ΕΘΝΙΚΗ Πρώην πρωθυπουργός
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ USD 167.935,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 297.177,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 302.175,920 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 85.306,590 ΕΘΝΙΚΗ

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ (ΚΟΙΝΟΣ) ΕΥΡΩ 91.422,980 ALPHA-ΠΑΣΟΚ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ (ΚΟΙΝΟΣ) ΕΥΡΩ 112.198,450 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 52.000,000 ALPHA-ΝΔ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 80.000,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 62.523,840 ATTICA-ΠΑΣΟΚ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 61.027,850 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΥΡΩ 54.837,340 ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 62.210,780 ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΕΥΡΩ 50.247,640 ΕΘΝΙΚ-ΝΔ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΌΛΓΑ ΕΥΡΩ 127.883,800 ΕΘΝΙΚΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΡΩ 60.000,000 EUROBANK-ΝΔ-ΠΡ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΡΩ 185.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 55.000,000 EUROBANK
ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 100.000,000 ΚΥΠΡΟΥ  ΝΔ-ΛΑΟΣ
ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 80.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΝΔ
ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 100.000,000 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
ΚΟΠΠΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΩ 300.158,000 KBG ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ   ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής
ΚΟΠΠΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ USD 50.000,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΚΟΠΠΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΩ 51.060,900 ΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΚΟΠΠΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΩ 87.800,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΡΩ 51.158,430 ΕΘΝΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ USD 48.061,220 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΡΩ 68.512,890 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΡΩ 73.700,580 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΡΩ 74.313,570 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ – ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 112.717,360 ΕΘΝΙΚΗ  ΔΗΜΑΡ πρόεδρος
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ – ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 85.407,990 ΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ – ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 237.952,430 ΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 107.000,000 BNP PARIS BAS FORTIS (ΒΕΛΓΙΟ) ΝΔ
ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 55.000,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΝΔ
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 50.466,000 EUROBANK ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 57.664,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 124.963,620 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 70.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΡΩ 50.000,000 MILENNIUM-ΠΑΣΟΚ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΡΩ 135.014,700 ΚΥΠΡΟΥ
ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΡΩ 300.000,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 59.245,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΚΡΑΤΣΑ ΡΟΔΗ ΕΥΡΩ 220.000,000 BNP PARIS BAS FORTIS   ΝΔ
ΚΡΑΤΣΑ ΡΟΔΗ ΕΥΡΩ 122.200,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΡΑΤΣΑ ΡΟΔΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 120.000,000 BNP PARIS BAS FORTIS
ΚΡΑΤΣΑ ΡΟΔΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 160.000,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 412.747,880 EUROBANK  ΠΑΣΟΚ
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 162.366,000 ΑΓΡΟΤΙΚΗ
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 354.010,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 178.191,230 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 176.837,000 ALPHA

ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΡΩ 93.683,460 ALPHA  ΠΑΣΟΚ
ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΡΩ 267.085,000 ING ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 49.214,000 ALPHA
ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 112.886,000 MARFIN
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 60.500,000 ΕΘΝΙΚΗ  ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 60.500,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΕΥΡΩ 70.000,000 ΕΘΝΙΚΗ-ΝΔ
ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 49.924,900 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΡΩ 87.997,380 ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΝΔ
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 84.835,650 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 48.500,000 EUROBANK
ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ‘ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 66.518,780 ALPHA-ΠΑΣΟΚ
ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ‘ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 50.537,850 ΕΘΝΙΚΗ
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΡΩ 180.000,000 ΕΓΝΑΤΙΑ-ΝΔ
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 60.000,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΡΩ 65.365,620 ALPHA  ΝΔ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ & ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΡΩ 84.300,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΜΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 62.611,440 EUROBANK  ΝΔ-ΠΡΩΗΝ ΑΝΕΛ
ΜΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 85.599,450 ΕΘΝΙΚΗ
ΜΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 260.125,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΥΡΩ 280.000,000 ΕΘΝΙΚΗ  ΝΔ ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 166.000,000
ΜΟΣΙΑΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩ 171.444,140 EUROBANK
ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΡΩ 108.510,070 ALPHA  ΣΥΡΙΖΑ
ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΡΩ 77.126,121 ΕΘΝΙΚΗ

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) USD 512.720,280 ALPHA   ΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΕΥΡΩ 857.461,000 DEUTSCHE BANK
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΕΥΡΩ 549.723,300 EUROBANK
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΕΥΡΩ 182.289,680 HYQOVEREINS BANK
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΕΥΡΩ 112.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΣΥΖΥΓΟΣ USD 131.169,270 HSBC
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΣΥΖΥΓΟΣ USD 89.184,960 ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΡΩ 80.000,000 KBG ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΠΑΣΟΚ
ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 65.000,000 ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ
ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΡΩ 65.301,370 ΕΘΝΙΚΗ
ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 65.222,020 ΕΘΝΙΚΗ-ΝΔ
ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΡΩ 93.428,280 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 75.458,460 ΑΓΡΟΤΙΚΗ
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ-ΧΟΝΔΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ GBP 70.700,000 BOUTTS ΠΑΣΟΚ -ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ-ΧΟΝΔΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΡΩ 77.647,760 PROBANK
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ-ΧΟΝΔΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΡΩ 60.000,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 90.000,000 ΕΘΝΙΚΗ  ΝΔ
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 160.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 70.000,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 250.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΝΔ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ´ΕΚΤΟΡΑΣ ΕΥΡΩ 147.419,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 150.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΝΔ
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 83.450,570 ΕΘΝΙΚ-ΠΑΣΟΚ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ (ΒΕΡΑ) ΕΥΡΩ 100.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΝΤΑΛΑΡΑ ΆΝΝΑ ΕΥΡΩ 85.237,001 ALPHA    ΠΑΣΟΚ
ΝΤΑΛΑΡΑ ΆΝΝΑ ΕΥΡΩ 150.000,001 ALPHA
ΝΤΑΛΑΡΑ ΆΝΝΑ ΕΥΡΩ 550.000,001 ALPHA
ΝΤΑΛΑΡΑ ΆΝΝΑ ΕΥΡΩ 125.624,001 SOCIETE GENERALE

1-ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 100.516,330 ΕΘΝΙΚΗ  ΝΔ
2-ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΕΥΡΩ 100.516,330 ΕΘΝΙΚΗ
3-ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 100.516,330 ΕΘΝΙΚΗ
ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 69.650,000 EUROBANK- ΠΑΣΟΚ
ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 122.407,420 ΕΘΝΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 52.094,780 MILENNIUM- ΠΑΣΟΚ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΥΡΩ 462.000,000 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ- ΠΑΣΟΚ
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 51.835,960 ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΥΡΩ 52.361,450 CITYBANK
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 1.353.499,510 EUROBANK ΝΔ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 183.974,030 ΕΘΝΙΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΩ 101.305,040 ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 215.869,310 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ (ΈΛΕΝΑ) USD 58.000,000 ALPHA- ΝΔ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 93.000,000 ΑΓΡΟΤΙΚΗ     ΠΑΣΟΚ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 81.500,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 93.000,000 ΑΓΡΟΤΙΚΗ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΈΛΣΑ) ΕΥΡΩ 250.000,000 ALPHA
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΈΛΣΑ) ΕΥΡΩ 150.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 136.500,000 ΕΘΝΙΚΗ     ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 240.600,000 ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡ/ΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΥΡΩ 65.001,580 ΑΓΡΟΤΙΚ-
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 317.967,330 ALPHA -ΝΔ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΥΡΩ 193.382,000 ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΣΟΚ ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΥΡΩ 230.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ ΕΥΡΩ 86.217,280 ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΠΑΣΟΚ ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 51.435,490 ΕΘΝΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 50.000,000 ALPHA

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 51.000,000 MARFIN- ΝΔ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 48.000,000 ΚΥΠΡΟΥ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 60.955,580 MILENNIUM -ΠΑΣΟΚ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 125.811,290 ALPHA  ΠΑΣΟΚ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 366.770,780 EUROBANK
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΡΩ 263.728,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ USD 357.000,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 83.000,000 ΕΘΝΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 86.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 51.000,000 MARFIN
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 83.500,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 86.000,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 81.884,000 ALPHA- ΝΔ
ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ USD 105.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΠΟΔΗΜΑΤΑ ΆΝΝΥ ΕΥΡΩ 55.000,000 IN- ΠΑΣΟΚ
ΠΟΥΠΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΡΩ 154.815,000 ING ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ  ΝΔ
ΠΟΥΠΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΡΩ 65.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 244.000,000 EUROBANK-ΠΑΣΟΚ
ΡΑΠΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΛΒΑΝΑ ΕΥΡΩ 204.703,410 ING - ΠΑΣΟΚ
ΡΑΠΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΛΒΑΝΑ ΕΥΡΩ 54.025,060 ΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΡΑΠΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΛΒΑΝΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 60.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΩ 253.862,140 EUROBANK  ΝΔ
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΩ 329.466,790 MARFIN

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 203.165,980 ΕΘΝΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΝΤΙΝΟΣ) ΕΥΡΩ 225.300,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΕΥΡΩ 90.000,000 ING ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ  ΠΑΣΟΚ
ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΕΥΡΩ 87.275,620 ΕΘΝΙΚΗ
ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 49.929,440 ΕΘΝΙΚΗ
ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΡΩ 81.366,900 EUROBANK ΛΑΟΣ Τ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ GBP 173.686,260 EUROBANK
ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΡΩ 65.597,500 ING
ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 57.137,700 ΕΘΝΙΚΗ
ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 61.998,410 ΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΥΡΩ 285.467,000 KBG ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΝΔ ΠΡ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΥΡΩ 100.000,000 ΕΘΝΙΚΗ  ΠΑΣΟΚ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΥΡΩ 265.776,190 ΕΘΝΙΚΗ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 55.180,000 ALPHA

ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΡΩ 120.819,810 ΕΘΝΙΚΗ -ΠΑΣΟΚ ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 198.537,020 INVESTMENT BANK OF GREECE
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΡΩ 80.695,750 HSBC ΠΡΩΗΝ   ΔΙ ΑΓΡΑΜΕΝΟΣ  ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 213.356,000 ALPHA
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 120.072,000 EUROBANK

ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ (ΆΡΗΣ) ΕΥΡΩ 187.706,250 ALPHA  ΝΔ
ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ (ΆΡΗΣ) ΕΥΡΩ 400.000,000 EUROBANK ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ (ΆΡΗΣ) ΕΥΡΩ 130.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ (ΆΡΗΣ) ΕΥΡΩ 102.613,350 ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΡΩ 190.000,000 MARFIN- ΝΔ
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΥΡΩ 165.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 75.000,000 EUROBANK- ΠΑΣΟΚ
ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 60.000,000 ING- ΠΑΣΟΚ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΡΩ 80.000,000 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ- ΠΑΣΟΚ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 115.000,000 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΕΥΡΩ 235.000,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ- ΝΔ-ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΡΩ 117.017,760 EUROBANK ΝΔ
ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΡΩ 60.051,450 ΕΘΝΙΚΗ
ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΡΩ 62.719,870 ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 170.000,000 ΕΘΝΙΚΗ- ΝΔ-ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΡΩ 58.902,001 ΕΘΝΙΚΗ-ΝΔ
ΤΖΑΒΕΛΑ ΦΕΡΟΝΙΚΗ ΕΥΡΩ 75.000,000 EUROBANK-ΛΑΟΣ-ΝΔ
ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 70.000,001 ALPHA-ΠΑΣΟΚ
ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 64.523,490 ΕΘΝΙΚΗ-ΝΔ
ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 54.437,000 ΑΓΡΟΤΙΚΗ
ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΡΩ 50.000,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 50.000,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ- ΝΔ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΡΩ 143.202,000 PROBANK- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΡΩ 158.888,940 ΕΘΝΙΚ- ΝΔ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 56.111,581 ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΣΟΚ
ΤΣΟΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ (ΜΑΓΙΑ) ΕΥΡΩ 80.000,000 ALPHA ΠΑΣΟΚ
ΤΣΟΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ (ΜΑΓΙΑ) ΕΥΡΩ 300.000,000 ALPHA
ΤΣΟΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ (ΜΑΓΙΑ) ΕΥΡΩ 370.000,000 ALPHA
ΤΣΟΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ (ΜΑΓΙΑ) ΕΥΡΩ 50.000,200 EUROBANK
ΤΣΟΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ (ΜΑΓΙΑ) ΕΥΡΩ 125.000,000 EUROBANK

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΥΡΩ 105.511,280 ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΠΑΣΟΚ
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 160.040,271 ING  ΣΥΡΙΖΑ 
ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΡΩ 71.723,000 ΕΘΝΙΚΗΝΔ
ΤΣΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 101.534,000 ΑΤΤΙΚΗΣ  ΠΑΣΟΚ-ΠΡ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΣΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 102.735,000 ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΣΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΡΩ 55.088,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΦΑΡΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΥΡΩ 153.124,820 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 51.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΡΩ 65.185,890 ΑΓΡΟΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΥΡΩ 70.751,080 ΕΘΝΙΚΗ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 62.000,000 ALPHA  ΝΔ ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 105.000,000 ING ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΡΩ 53.000,000 ΕΘΝΙΚΗ

ΧΡΙΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΕΥΡΩ 359.000,000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΣΟΚ ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 90.000,000 ING- ΠΑΣΟΚ-ΠΡ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 341.724,000
ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΕΥΡΩ 148.319,570 ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ ΠΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΕΥΡΩ 200.000,000 ΕΘΝΙΚΗ
ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 107.221,080 ΕΘΝΙΚΗ
ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 120.000,000 ΕΘΝΙΚΗ

http://www.zougla.gr/blog/article/618870

Συμφωνία Αξιοπρέπειας η Κάλπες!

soloup-630.jpg

Σκίτσο του Soloup

«Εκλογές ή δημοψήφισμα»Τις λέξεις είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης; Συνάγονται «νομίμως» από τα συμφραζόμενα;
Είναι αλήθεια πως αυτές οι δύσκολες λέξεις, που αποδίδονται στον υπουργό Οικονομικών, έχουν αρχίσει να τριβελίζουν τα μυαλά πολλών βουλευτών της πλειοψηφίας και αρκετών κυβερνητικών στελεχών:
♦ Για προσφυγή στις κάλπες έχουν μιλήσει δημοσίως ο Αλέκος Καλύβης και ο Κώστας Λαπαβίτσας.
♦ Υπουργοί της κυβέρνησης, όχι μόνο αυτοί που προέρχονται από την «Αριστερή Πλατφόρμα», παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να απευθυνθεί στους πολίτες για να εγκρίνουν ή όχι μια συμφωνία με τους δανειστές.
♦ Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εξετάσαμε το σενάριο της ρήξης, αλλά το απορρίψαμε».
♦ Την «απειλή» για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία έχει εκτοξεύσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αρκετούς συνομιλητές του. Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν σίγουρα ο Ντάισελμπλουμ και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.
Η «δήλωση» Βαρουφάκη έρχεται μία μέρα πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, όπου, απ’ ό, τι φαίνεται, το κλίμα θα είναι εχθρικό για τις ελληνικές θέσεις.
Αν προσθέσουμε και τις δυσοίωνες προβλέψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το τι θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή στην περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, έχουμε μπροστά μας σε πλήρη ανάπτυξη μια αμυντική τακτική εκφοβισμού που έχει στόχο να πείσει τους εταίρους ότι για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ με όρους αξιοπρέπειας, αυτοί πρέπει να εγκαταλείψουν κάποιες αδιάλλακτες θέσεις τους, διαφορετικά η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πράξει το αυτονόητο.
Ως τακτική είναι σωστή. Για να έχει όμως τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα πρέπει να γίνει καθαρό στην αντίπαλη πλευρά ότι δεν είναι ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός αλλά εντάσσεται σε μια στρατηγική που περιλαμβάνει και την εκδοχή της ρήξης.
Αν η κυβέρνηση συνειδητοποιήσει στην πορεία των διαπραγματεύσεων (σύντομα ή στο τέλος του τετραμήνου) ότι, παρά τις προσπάθειές της, οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός της (όχι όλες, αλλά οι πιο σημαντικές) δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί οι δανειστές επιμένουν να απαιτούν την παράδοσή της, οφείλει πράγματι να ρωτήσει τον ελληνικό λαό.
Ερήμην του, δεν δικαιούται να πάει ούτε σε εξευτελιστικό συμβιβασμό ούτε σε μετωπική σύγκρουση. Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια, όπως πιστεύουν οι καγκελαρίες της Ευρώπης και πολλοί επιδραστικοί δημοσιολόγοι της εγχώριας σκηνής.
ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ