Η Ελλάδα και η Γερμανία σε απροκάλυπτη εχθρότητα πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης




Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχθηκε  ότι οι  σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία για την  τελευταία διάσωση  έχουν μειωθεί σε μια κατάσταση «ανοικτής εχθρότητας."

Γράφοντας στην εφημερίδα    των επιχειρήσεων  Handelsblatt, ο Βαρουφάκης, δήλωσε: «Αυτό το τοξικό παιχνίδι του Schwarzer Peter [ένα παιχνίδι καρτών] ωφελεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης. Πρέπει να σταματήσει."


Η Ελλάδα δέχθηκε πολύ μεγάλη  κριτική αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης  θα πετάξει στη Μόσχα στις 30 Μαρτίου για να διαπραγματευτεί τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για τη χώρα του και να βρει τρόπους για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ για το θέμα της  Ουκρανίας.




Θα  βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο αργότερα σήμερα για να συζητήσουμε  την πορεία των διαπραγματεύσεων μας. #Greece


Εν τω μεταξύ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  αναμένεται να ταξιδέψει στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον  Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, σε μια κίνηση που έχει αφήσει τους Γερμανούς πολιτικούς κατάπληκτους και οργισμένους,   με τον Πρόεδρο της  Ομοσπονδιακής Βουλής [γερμανικό Κοινοβούλιο]  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Gunther Krichbaum να κατηγορεί   την Ελλάδα ότι  " χαραμίζουμε μαζί τους  πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη” και  πρόσθεσε:

  • «Αντί να ζητά  βοήθεια από τους συντρόφους του στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα πρέπει τελικά υποβάλει  συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις μεταρρύθμισης."


Πολύ επικίνδυνη στρατηγική

"Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική», είπε ο ηγέτης της συντηρητικής ομάδας του ΕΛΚ  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο   Manfred Weber,  είπε το  Der Spiegel.




Έλληνας υπουργός Ενέργειας Σλαμ "Αδίστακτοι, ιμπεριαλιστική" #Germany, θα επιδιώξει "Bold εναλλακτικές λύσεις" Σε #Russia! http://www.zerohedge.com/news/2015-03-28/greek-minister-slams-unscrupulous-imperialist-germany-will-seek-bold-alternatives-ru ...




Ευρασιατικός άξονας; Μόσχα αναμένει «Πρόοδο» από την επίσκεψη του  Τσίπρα
Παρά το τι είναι αναμφισβήτητα μια μάλλον τρομερή προοπτική, η Αθήνα έχει  μία κάρτα ακόμη να παίξει γιατί όπως είπαμε την περασμένη εβδομάδα, «μόλις την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου  έρχεται από  την Ελλάδα επίσημα...

«Το φλερτ του με τη Ρωσία δυσχεραίνει μια εποικοδομητική λύση με την Ευρώπη σε αυτές τις δυσκολες οικονομικά καταστάσεις.»

Η Ελλάδα την Παρασκευή έστειλε τους πιστωτές την  πολυαναμενόμενη λίστα των μεταρρυθμίσεων με την υπόσχεση ότι θα παράγει  ένα μικρό πλεόνασμα φέτος με την ελπίδα ότι θα ξεκλειδώσει το αναγκαίο ποσό μετρητών.

Οι δανειστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ανεπίσημα ονομάσθηκαν Ομάδα των Βρυξέλλες, και άρχισαν τις  συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Η  έγκρισή τους, ακολουθούμενη απο την  ευλογία των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, θα είναι απαραίτητη για την Αθήνα για να ξεπαγώσει η περαιτέρω ενίσχυση και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα δεν έχει δηλώσει αν η τελευταία λίστα θα περιέχει  πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις  του προγράμματος από μια προηγούμενη λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων  που αναφέρονται γενικά σε  θέματα που αφορούν τη φοροδιαφυγή και τις μεταρρυθμίσεις     στον δημόσιο τομέα και  που απέτυχαν  να εντυπωσιάσουν  τους δανειστές.

http://sputniknews.com/

Η Ελλάδα ξεκινά επίσημα την εξάλειψη της διαφθοράς

            όπως και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και φορολογίας


Η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στη φορολογία , στο  εκλογικό  σύστημα  και θα ξεριζώσει τη διαφθορά και το παράνομο εμπόριο.

ΑΘΗΝΑ (Sputnik) - Η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στην  φορολογία και στα εκλογικό  σύστημα και θα ξεριζώσει τη διαφθορά και το παράνομο εμπόριο,αυτά δήλωσε την Δευτέρα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο γενικός γραμματέας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.


 Ο Βερναρδάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι τη Δευτέρα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες.

"Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε έτοιμες , περιέχουν  κυρίως μια σειρά από αλλαγές στο διοικητικό σύστημα ... και  θα φέρουν  ακόμη μεγαλύτερο  οικονομικό κέρδος. Εμείς θα απελευθερώσουμε  τον κρατικό προϋπολογισμό από τα βάρη του  2015 και για τα επόμενα 2-3 χρόνια ", δήλωσε ο Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με τον επίσημο, η  εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφέρουν  περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν εκείνα της διαφθοράς, της φορολογίας, απαλλαγές  από τη φορολογία για τους πλούσιους, και το εμπόριο λαθραίων καυσίμων και τσιγάρων.

Ο Βερναρδάκης πρόσθεσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την ακύρωση των  φορολογικών  απαλλαγών  για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, τη στιγμή που έχουν  στην κατοχή τους  σχεδόν το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, αλλά  και οι  οποίοι, σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, πληρώνουν τους λιγότερους φόρους,  ακόμη και από τους  μετανάστες που εργάζονται σε  χαμηλές  θέσεις εργασίας .

"Επί του παρόντος, οι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ζουν παράνομα στη χώρα πληρώνουν  κάποια 40-50 ευρώ για να αποκτήσουν μια κάρτα εργασίας ή άδεια διαμονής  και αποφέρουν περισσότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό από τα έσοδα που  φέρνουν οι πλοιοκτήτες» ... Αυτό πρέπει να αλλάξει και αν [οι πλοιοκτήτες] αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα - θα τους αφήσουμε να  φύγουν », είπε ο Βερναρδάκης.

Ο Βερναρδάκης είπε επίσης ότι είναι μύθος ότι η Ελλάδα έχει περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και σημείωσε ότι  η χώρα πραγματοποίησε μια πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση για τη μείωση του αριθμού των υπουργικών συμβούλων  μισθοδοτούμενων από την κυβέρνηση και εκεί που υπήρχαν 30  πήγαμε στους  5 το  μέγιστο. 

Το Χρέος της  Ελλάδας  προς την  την τρόικα των ξένων πιστωτών, που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπολογίζεται σε περίπου 270 δισεκατομμύρια αμερικάνικα  δολάρια.


Τον Φεβρουάριο, η Αθήνα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της  Ελλάδας για τέσσερις μήνες σε αντάλλαγμα την  υπόσχεση από την Ελλάδα να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μερικές  από τα οποίες πρόκειται να παρουσιαστούν  τη Δευτέρα.

Την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μέτρα όπως μείωση των μισθών και των συντάξεων ή αναγκαστική μαζική παραίτηση δεν ήταν μέρος της διαπραγμάτευσης.


http://sputniknews.com

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ! Η ΤΗ ΡΗΞΗ??


Η «Σοσιαλδημοκρατική» πλειοψηφούσα  πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από ότι τα σημάδια δείχνουν  ίσως να ετοιμάζει νέους συμβιβασμούς! Αφού αυτό το πάση θυσία στο ευρώ! Δεν έχει άλλο δρόμο διαφυγής!  Η νέα σοσιαλδημοκρατία  είναι εδώ και πάλι παρούσα! Είναι μέσα στις τάξεις του πολυσυλλεκτικού ΣΥΡΙΖΑ! 

ΤΡΙΤΗ 31-3-2015

Του Θανάση Σιαβρακά 




 Άρα? Αν δεν έρθει ολική ρήξη με τους δανειστές τον Ιούλιο το πιο πιθανό είναι   να βρεθούμε κοντά σε ένα τρίτο οδυνηρό μνημόνιο! Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να επιφέρει ισχυρούς διασπαστικούς τριγμούς μέσα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ!  Με πολύ σοβαρή  την προοπτική  αποχώρηση  της αριστερής πλατφόρμας! Συμπαρασύροντας έτσι σε πτώση τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ! 
 Εν το μεταξύ, στα κόμματα της υποταγμένης στους δανειστές μνημονιακής αντιπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  θα έχουν προηγηθεί οι ανάλογες πολιτικές αλλαγές, (λίφτινγκ)  με Καραμανλική «πατριωτική» ταμπέλα η ΝΔ! Και χωρίς τον μισητό Βενιζέλο! τα απομεινάρια του  ΠΑΣΟΚ, θα είναι εκ νέου έτοιμα για κυβερνητική δράση!!
Αυτό το σενάριο το θέλουν διακαώς οι δανειστές! Καθώς έτσι πετυχαίνουν  μια νέα δική τους κυβερνητική μνημονιακή«συμμαχία» που μπορεί να τύχει της στήριξης από τη παρούσα βουλή  230-240, βουλευτών! Μαζί  βέβαια  με τη «Σοσιαλδημοκρατική» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ  και το Ποτάμι  
Τα πράγματα  για την ώρα παρά τις διαφαινόμενες υποψίες ακόμα δεν δείχνουν οριστικά να πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση τόσο με την πίεση των "ΑΝΕΛ", όσο και της "αριστερής πλατφόρμας", αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πολιτικά ακόμα  φαίνεται να αντιστέκεται σθεναρά!
 Υπάρχει  όμως πάντα κατά νου και η προσφυγή στο λαό μέσω  εκλογών, η δημοψηφίσματος για την τελική λύση στο μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο που βρίσκεται από το 2010 η Ελλάδα λόγο των κάκιστων εθελόδουλων χειρισμών των κυβερνήσεων Γ.Α. Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά! 
 Όλα όμως θα ξεκαθαρίσουν μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού  Αλέξη  Τσίπρα στη Μόσχα στης 8 Απριλίου! Αν εκεί ο κ Τσίπρας βάλει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης την άμεση χρηματοδότηση απευθείας από τη Ρωσία, ( Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Ρώσος πρέσβης της Αθήνας έθεσε αυτή την προοπτική )η από τους  BRICS και πάρει το ΝΑΙ του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε η Ελλάδα θα χαλαρώσει για την ώρα την οικονομική θηλιά που της έχουν βάλει και την σφίγγουν συνεχώς ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και θα μπορεί να δώσει με άλλους όρους τη διαπραγματευτική μάχη!
Σήμερα όμως και λόγο της αποικιοκρατικής διπλωματικής αντίληψης που έχει η Γερμανία και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και της σκληρής εκβιαστικής γραμμής που ακολουθούν  στις διαπραγματεύσεις οι δανειστές, για την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχουν  μόνο δυο δρόμοι! 
Ο ένας είναι αυτός των δανειστών, δηλαδή αυτός της χρηματοδότησης μέσω των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ, αυτή η προοπτική σημαίνει συνέχιση των μνημονίων «πρόγραμμα-θεσμοί» με πολιτική και οικονομία πλήρως υποταγμένες στους τοκογλύφους δανειστές της ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ!  Αλλά το κέρδος για τους  αμαθείς «Έλληνες ραγιάδες ευρωληγούριδες»! Θα είναι η Ελλάδα να εξακολουθήσει να παραμένει πάντα μέσα στην κόλαση του ευρώ!
 Ο άλλος είναι της ολικής ρήξης!  Με τους δανειστές και την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της Γερμανίας!  Αν αυτός ο δρόμος επιλεγεί ? Τότε το πλάνο δύο δεν είναι άλλο από αυτό της Χρηματοδότησης μέσω  BRICS  Οικονομικός άξονας «Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, Ν. Αφρικής, Βραζιλίας» ! Ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο του  εσωτερικού δανεισμού από υψηλούς καταθέτες?  Αυτό το σενάριο φέρνει και τη σωτήρια έξοδο της Ελλάδας από την ευρώ ζώνη!
 Με κέρδη, την Εθνική Ανεξαρτησία και το  πέρασμα σε εθνικό νόμισμα «Δραχμή» όσο και τη χάραξη μιας μεγάλης εθνικής πατριωτικής αυτόνομης οικονομικής ανάπτυξης! Υπάρχει πάντα το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών στους δανειστές! εντός του ευρώ, στα τέλη Απριλίου. Αυτό είναι ένα όπλο της κυβέρνησης στον αφόρητο εκβιασμό της ΕΕ και της ΕΚΤ και ήταν στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ, Τσίπρα στο Βερολίνο.
Πίσω όμως από αυτές τις ορατές διαδρομές και για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους! Οι  ΗΠΑ, πιέζουν για ένα τρίτο ενδιάμεσο σενάριο! Αυτή τη διαδρομή εδώ και καιρό τη φωνάζουν πολλοί οικονομικοί  αναλυτές, και διακεκριμένοι οικονομολόγοι των ΗΠΑ! Και είναι αυτό της ύπαρξης διπλού νομίσματος! Του εθνικού εντός? Και του ευρώ εκτός? Μέσω αυτής της πολιτικό οικονομικής διαδρομής και εφόσον υπάρξει πλήρης υποχώρηση των δανειστών «ΕΕ-ΔΝΤ» η Ελλάδα μπορεί να χαλαρώσει από την παρούσα οικονομική ασφυξία και όταν οι οικονομικοί δείκτες το επιτρέψουν να κρατήσει και πάλι ως μοναδικό νόμισμα το ευρώ. 
Αυτό το σενάριο περνά ανάμεσα από την ολική υποταγή και τη ρήξη!  Και το κυριότερο οι ΗΠΑ αποφεύγουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να περάσει στην πιθανή  επιρροή της Ρωσίας, σε μια εποχή που ο νέος «ψυχρός» πόλεμος δύσης «ΗΠΑ-ΕΕ» Ρωσίας έχει ανάψει, από τη μια στην Ουκρανία και από την άλλη στη Συρία, όπου ΗΠΑ-ΕΕ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα γεωπολιτικά συμφέροντα! Από την Ρωσική «αρκούδα» που βρυχάται! Καθώς βλέπει την προσπάθεια που κάνουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για την γεωπολιτική περικύκλωση της !



Το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής της Ευρώπης


ΤΡΙΤΗ 31/03/2015 

Δημήτρης Μακροδημόπουλος*

Η επιμονή της Γερμανίας να αξιοποιεί την κρίση γιανα επιβάλλει την ηγεμονία της ίσως αποδειχθεί καταστροφική για την Ευρώπη για τρίτη φορά μέσα σε έναν αιώνα με αυτουργό πάντοτε την ίδια χώρα. Διότι η κρίση χρέους είναι η δεύτερη κρίση που δοκιμάζει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση των τοξικών ομολόγων και είναι νομοτελειακά βέβαιο τι ακολουθεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Η άποψη πως οι κρίσεις αυτόματα φθείρουν και οδηγούν αναπόφευκτα στον θάνατο ένα κοινωνικό σύστημα είναι λανθασμένη. Αντίθετα παρουσιάζεται παραπέρα ανάπτυξη του συστήματος. Οταν όμως σταματήσει να συμβαίνει αυτό, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ε.Ε., τότε απαιτείται η βίαιη επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση. Απαιτείται δηλαδή η «δημιουργική καταστροφή» των παραγωγικών δυνάμεων (μέσων παραγωγής και υποδομών) με την εκδήλωση ισχυρότερης κρίσης ή πολέμου ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.

Η πορεία της οικονομίας στον καπιταλισμό ήταν συγκεκριμένη: άνθηση, ύφεση, κρίση, αναζωογόνηση, άνθηση κ.ο.κ. Ομως μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση 1929-1932 και πριν ο κόσμος συνέλθει από τις συνέπειές της, νέα παγκόσμια κρίση άρχισε το 1937 στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γαλλία κ.λπ. Τι σήμαινε αυτό; Οτι η οικονομική κρίση του 1929-1932 δεν έφτανε και χρειάζονταν πολύ μαζικότερες καταστροφές των παραγωγικών δυνάμεων. Οσοι υποστηρίζουν ότι το New Deal του προέδρου Ρούσβελτ οδήγησε τις ΗΠΑ στην έξοδο από την κρίση του 1929-1932 σφάλλουν διότι τους διαψεύδει η κρίση του 1937(1,2). Η κρίση ξεπεράστηκε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που άφησε άθικτες τις ΗΠΑ, αφού βρίσκονταν πολύ μακριά από τα πολεμικά μέτωπα, τους έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη πολεμική βιομηχανία του κόσμου, ενώ οδήγησε στην πλήρη καταστροφή των μέσων παραγωγής και των υποδομών των κρατών της Ευρώπης αναζωογονώντας την αμερικανική βιομηχανία. Η οικονομική καταστροφή των ευρωπαϊκών δυνάμεων εξαιτίας του πολέμου οδήγησε μετέπειτα στη διάλυση των αποικιοκρατικών τους αυτοκρατοριών με αποτέλεσμα την επικράτηση του αμερικανικού κεφαλαίου στις αγορές που ήλεγχε προπολεμικά η Ευρώπη. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε η χρυσή εποχή για τις ΗΠΑ, το εφαλτήριο που τις οδήγησε στην παγκόσμια ηγεμονία. Ετσι ξεπεράστηκε η κρίση.

Οι δύο αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρώπη, του χρηματοπιστωτικού τομέα κατ’ αρχάς και του χρέους που ακολούθησε, αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της Ευρώπης στις «χρυσές δεκαετίες» από το 1945 έως το 1973 διήρκεσε όσο η αποκατάσταση των ερειπίων της «δημιουργικής καταστροφής» που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το γεγονός ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ και η απελευθέρωση αγορών στην Ανατολική Ευρώπη και πλουτοπαραγωγικών πηγών σε ολόκληρο τον χώρο της επιρροής της Μόσχας δεν λειτούργησαν προωθητικά ή τουλάχιστον ανακουφιστικά για την οικονομία της Ευρώπης αποδεικνύει ότι οι αιτίες των κρίσεων έχουν προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα, οπότε οι κρίσεις λογικά θα είναι αλλεπάλληλες και η ανάκαμψη θα προκύψει μόνον αν σοβαρότερες κρίσεις ή ένας πόλεμος οδηγήσουν σε μαζικές καταστροφές, εκτός κι αν προωθηθεί κατά προτεραιότητα η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η αντίφαση η οποία δυναμιτίζει τη λειτουργία της ευρωζώνης είναι αφ' ενός η συγκρότησή της από κράτη διαφορετικού βαθμού ανάπτυξης και αφ' ετέρου η κοινή νομισματική πολιτική. Η αντίφαση αυτή, όσο θα επιβάλλεται η δημοσιονομική ενοποίηση, θα οξύνεται επαυξάνοντας την ανισομέρεια της ανάπτυξης μεταξύ των κρατών και οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις κ.ο.κ. Αυτό το γνωρίζει το Βερολίνο. Ομως όσο η ανισομέρεια της ανάπτυξης μεταξύ των κρατών θα εντείνεται θα οξύνονται και οι διαφορές με συνέπεια τη διάλυση ή τη σύγκρουση. Η Ευρώπη δύο φορές αυτοκαταστράφηκε στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα εξαιτίας του ανταγωνισμού των ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία και απώτερο στόχο την ηγεμονία της στην Ευρώπη. Οπως γράφει ο Χάινριχ Α. Βίνκλερ στο έργο του «Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία», «μέρος του σχεδίου (της Μεγάλης Γερμανίας του "Ράιχ") ήταν η πολιτικοοικονομική ένωση της “ενδιάμεσης Ευρώπης” (Μεσευρώπης)» και συμπληρώνει: «Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (1929-1932) ενισχύθηκαν οι τάσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροευρωπαϊκού οικονομικού χώρου υπό την κυριαρχία της Γερμανίας». Τα σχέδια του Ράιχ μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που απέτυχαν μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 και τη διεύρυνση της Ε.Ε. και υλοποιούνται σήμερα εκτοπίζοντας σε ρόλο οικονομικής αποικίας τις χώρες του Νότου και επαυξάνοντας την οικονομική εξάρτηση των υπόλοιπων κρατών-μελών. Γι' αυτό η νέα γερμανική εξουσία στην Ευρώπη δεν βασίζεται στη βία, όπως παλαιότερα. Δεν της χρειάζονται όπλα για να επιβάλει τη θέλησή της στα άλλα κράτη. Διότι, η εξουσία που εδράζεται στην οικονομία είναι πολύ πιο ευέλικτη: είναι πανταχού παρούσα χωρίς να χρειάζεται να κάνει εισβολή. Το δυναμικό εκβίασης που διαθέτει δεν πηγάζει από τη λογική, αλλά από την επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση.

(1) Ν. Ψυρούκη, Ιστορία της αποικιοκρατίας, τόμος ΣΤ', σελ. 269, Επικαιρότητα 1985.

(2) Paul Krugman, «Τέλος στην Υφεση, Τώρα!», σελ. 55, Πόλις 2012.

*πολιτικός μηχανικός

** REUTERS/Alkis Konstantinidis


Ντοκουμέντο-Στα ίχνη της τρόικας



ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: "ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ"- "ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΗ" - "ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ"


Εκτύπωση

ΤΡΙΤΗ 31/3/15 
Το ντοκυμαντέρ που παρουσιάζουμε, προβλήθηκε από το γαλλογερμανικό κανάλι Arte, στις 24 Φεβρουαρίου και στις 9 Μαρτίου από το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD1. Δυστυχώς, υποτιτλησμένη στα ελληνικά είναι μόνο η σύντομη εκδοχή (43 λεπτά) που προβλήθηκε στο γερμανικό κανάλι. Μπορείτε να βρείτε την πληρη εκδοχή (90 λεπτά), σταγαλλικά και στα γερμανικά.
Παραδόξως, ο τίτλος που επελέγη στα ελληνικά, είναι ο πιο αδύναμος: «Στα ίχνη της Τρόικα». Σε αντίστροφη αναλογία, με εμπειρίες που έχουμε στην Ελλάδα από την Τρόικα, οι τίτλοι σε Γαλλία και Γερμανία, είναι πιο πετυχημένοι, και σίγουρα πιο κοντά στην πραγματική της δράση: «Puissante et Incontrôlée : La Troïka» («Πανίσχυρη και ανεξέλγκτη: η Τρόικα») στη Γαλλία, «Macht ohne Kontrolle - Die Troika» («Ανεξέλεγκτη ισχύς- η Τρόικα»)στη Γερμανία.

Στην περιγραφή του ντοκυμαντέρ, το κανάλι ARTE αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι χώρες της Ευρωζώνης για να καταφέρουν να πάρουν τα έκτακτα δάνεια, αναγκάστηκαν να υπακούσουν στις απαιτήσεις αξιωματούχων, που βρίσκονταν εκτός οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού ελέγχου. Προερχόμενοι από το Δ.Ν.Τ., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, απαιτούσαν περικοπές σε καταστροφικό βαθμό […] Εξανάγκασαν τα κράτη,σε μέτρα λιτότητας που απειλούν τον κοινωνικό ιστό και αλλάζουν ριζικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων[…] Μετά το βραβευμένο ντοκυμαντέρ του, «Κρατικό μυστικό: η διάσωση των τραπεζών» ( «Staatsgeheimnis Bankenrettung»), ο οικονομικός ρεπόρτερ και συγγραφέας best-seller, HaraldSchumann, θέτει το σημαντικό ερώτημα: τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στο όνομα της Τρόικα;[…]Ταξιδεύει στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλλία, την Κύπρο, τις Βρυξέλλες και τις Η.Π.Α. και παίρνει συνεντεύξεις από υπουργούς, οικονομολόγους, δικηγόρους, τραπεζίτες […] Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρώπης; Ο HaraldSchumannκαλει παθιασμένα για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία, για μια κοινωνική Ευρώπη. Στο μεταξύ παίρνει το κοινό του, σε ένα συναρπαστικό ερευνητικό ταξίδι, πηγαίνοντας στις πηγές και τις επιπτώσεις των, κάθε φορά, συγκεκριμένω αποφάσεων της Τρόικα, κατά τόπο.»
Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Ο Π. Ρουμελιώτης, ο πρώην εκρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ., διαβάζει mail, του Μαϊου του 2010, των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, προς τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, όπου εκτιμώνται οι καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Ρωτάει λοιπόν ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Δηλαδή όλα αυτά έγιναν για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος». «Ακρίβως!» απαντάει ο Ρουμελιώτης.
Μιλώντας με τον εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. στην Πορτογαλία, Albert Jaeger, ο Γερμανός δημοσιογράφος ρωτάει: «Αυτό το είδος μεταρρύθμισης όπου οι άνθρωποι, έχουν μικρότερο μισθό και δουλεύουν περισσότερες ώρες, δεν έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή λιγότερη απασχόληση«Αυτό είναι που χρειάζεται τελικά η οικονομία για να γίνει ανταγωνιστική!»
Από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια, είναι η συνέντευξη με τον Thomas Wieser, επικεφαλής του EuroWorkingGroup (που είναι και της μοδός τελευταία). Ο Γερμανός δημοσιογράφος, τον κατακεραυνώνει, αραδιάζοντας ερωτήσεις για την παραβίαση του θεσμικού πλαισίου των συνθηκών της Ε.Ε. και ο αμήχανος λογιστάκος, παραδέχεται ότι η δράση της Τρόικα, ήταν εκτός αυτού του πλαισίου, αλλά με τη συναίνεση του Eurogroup και της Κομισιόν!

Πηγή: stasi.gr   ανάρτηση από ισκρα

Η λίστα με τα μέτρα του Βαρουφάκη


Posted by onpolitika στο Μαρτίου 30, 2015
βαρουφακης

Tο υπουργείο Οικονομικών «υπέδειξε» μέσω κύκλων την παρακάτω λίστα μέτρων η οποία φαίνεται ότι ετέθη υπόψη των Θεσμών.
Ξεχωριστό σκέλος της πρότασης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται:
-Ο ΟΛΠ
-Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια
-Ο ΟΔΙΕ
Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στην λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:
– 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
– 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
– 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες
– 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
– 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
– 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
– 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
– 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
– 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα
Στο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στο 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.
13η σύνταξη
Η λίστα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, που κοστίζει 600 εκατ. ευρώ, και θα διατηρήσει τα σημερινά όρια για το ΕΚΑΣ, μέτρο που αποδίδει εξοικονόμηση 82 εκατ. ευρώ.

ΕΤΟΙΜΗ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΑΝ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!!!



ΕΤΟΙΜΗ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΑΝ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!!!
Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμα κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια προκειμένoυ
να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, αλλά αν το πράξει
η Ρωσία θα εξετάσει αμέσως το αίτημα προκειμένου να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος
χρεοκοπίας τη χώρας με την οποία μας συνδέουν τόσα κοινά, δηλώνει σε συνέντευξή
 του στην εφημερίδα «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα
Αντρέι Μασλόφ, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στη Μόσχα
όπου θα έχει κρίσιμη συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την Διεθνείς Οικονομικές
Σχέσεις Ε.Τσακαλώτος,ο οποίος είναι ενεργό μέλος της ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης
με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δήλωσε σε εκπομπή του καναλιού STAR και στην
Πόπη Τσαπανίδου ότι "Σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια στην διαπραγμάτευση με τους
 δανειστές για να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε έτοιμοι για όλα", εννοώντας ακόμα και
την πιθανότητα να καταφύγει η χώρα σε οικονομική βοήθεια εκτός ευρωζώνης και
 Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να καλύψει το χρέος της!

O E.Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά πως «τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αισθάνονταν
τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”», ενώ ξεκαθάρισε πως η προτεραιότητα της
 κυβέρνησης είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε υφεσιακά μέτρα. Mε τους εταίρους υπάρχει μία συμφωνία ότι
 εδώ τα μέτρα που χρειάζεστε είναι διαρθρωτικά, φορολογικά μέτρα».
Όλα αυτά ενώ σε 11 ημέρες πραγματοποιείται η συνάντηση που αποτελεί το "δυνατό χαρτί"
 της Ελλάδας στην διαπραγμάττευση με τους δανειστές, δηλαδή το ταξίδι του Έλληνα
πρωθυπουργού στην Μόσχα όπου εκεί μπορεί να υποβληθεί το αίτημα για οικονομική
 βοήθεια.

Σε ότι αφορά τα ανταλλάγματα μιας πιθανής παροχής οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία
στην Ελλάδα (υπάρχει στο τραπέζι ένα πρώτο πακέτο 10 δισ. ευρώ και αν συνεχεία μια
μεγαλύτερη διαπραγμάτευση που μπορεί να αγγίξει και τα 30 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα
διετίας, αυτό σύμφωνα με την συνέντευξη του Ρώσου πρεσβευτή αφορά το λιμάνι της
 Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ , ενώ εξ όσων αναφέρει η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει
στην άρση του εμπάργκο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Ας δούμε ορισμένα από τα σημεία της συνέντευξης του Ρώσου πρεσβευτή στον ανταποκριτή
της στην Αθήνα, Αλεξάντρ Γκασιούκ, με την ευκαιρία της προετοιμασίας της επίσκεψης
του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Ερ.: Στο πλαίσιο της αλλαγής της κυβέρνησης στην Ελλάδα και του ερχομού στην εξουσία
του κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πώς θα χαρακτηρίζατε
 την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνο-ρωσικών σχέσεων;

Αντρέι Μάσλοφ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο θέλει τη συνέχεια των σχέσεων μας,
αλλά εξέφρασε την επιθυμία για πιο γρήγορη ανάπτυξής τους. Στη Ρωσία είναι θετικοί
ως προς αυτό, κάτι το οποίο ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας
του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,
 στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών
 Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η διμερής συνεργασία βρισκόταν εμφανώς σε
αδιέξοδο και πλέον άνοιξε η προοπτική της ανάκαμψης της.

Κύριος φορέας της συνεργασίας μας θα είναι η προετοιμασία εκδηλώσεων, αφιερωμένων
στο «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και στο «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία το 2016. Είμαστε
πρόθυμοι να συνεργαστούμε ενεργά με την Ελλάδα. Τη βλέπουμε ως ένα σοβαρό και φιλικό
εταίρο, ο οποίος είναι ανοικτός για διάλογο.

Ερ.: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φτάσει στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, μετά από πρόσκληση
του Προέδρου της Ρωσίας. Ποια θέματα θα αποτελέσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις;

Αντρέι Μάσλοφ: Η ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι πολύ πλούσια και θα περιλαμβάνει
την εξέταση των προοπτικών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στο εμπόριο, την
ενέργεια, το στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, τον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Απαιτείται περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου. Φυσικά, θα υπάρξει
 ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών
ζητημάτων.

Ερ.: «Λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, η Ελλάδα θα μπορούσε να
 διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.
Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Πώς
 αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την πρωτοβουλία αυτή;

Αντρέι Μάσλοφ: Με λύπη σημειώνουμε, ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας
και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια βιώνουν δύσκολες στιγμές. Ακόμη και
στο σημερινό περιβάλλον, όμως, διατηρείται η πολύπλευρη αλληλεπίδραση με τις
ευρωπαϊκές χώρες, διατηρούνται οι επαφές και πραγματοποιούνται ανταλλαγές σε
διαφόρους τομείς. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης
 είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς η ρωσική κουλτούρα είναι αδιαχώριστη από την
 Ευρώπη.

Τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης, ισότιμου και με αμοιβαίο σεβασμό, πολιτικού διαλόγου
 με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εάν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με την οποία μας
ενώνει η εγγύτητα του πολιτισμού, της ιστορίας και των παραδόσεων και η οποία
παράλληλα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι έτοιμη να γίνει μια «γέφυρα»
στο διάλογο, εμείς αυτό το χαιρετίζουμε.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα το ρόλο της Ελλάδας στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας
 και ΝΑΤΟ, μετά την επιθετικότητα της Γεωργίας στη Νότια Οσετία το 2008. Η έναρξη,
 από την Αθήνα, της τότε «διαδικασίας της Κέρκυρας», υπήρξε καταλύτης για την
 αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Συμμαχίας. Τώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι
θα μπορούσαν να ακούσουν τα λογικά επιχειρήματα της Αθήνας, για την βελτίωση
της ατμόσφαιρας στο διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερ.: Η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία αλλά και με την
Ουκρανία, εξέφρασε την προθυμία της να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση
της κρίσης της Ουκρανίας. Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις προώθησε η Αθήνα προς αυτή
 την κατεύθυνση;

Αντρέι Μάσλοφ: Στο ζήτημα της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αθήνα
υποστηρίζει σθεναρά τις συμφωνίες του Μινσκ, καλεί τις πλευρές στο τραπέζι των
 διαπραγματεύσεων και εκφράζει την επιθυμία να παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης.
 Κατά την διάρκεια των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, για το θέμα της κρίσης στην
 Ουκρανία, οι Έλληνες επέμεναν στο να παραμείνουν ανοικτοί οι πολιτικοί και διπλωματικοί
 δίαυλοι, μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ και να πραγματοποιούνται τακτικές συζητήσεις
ευαίσθητων θεμάτων.

Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ουκρανική
κρίση αποδείχθηκε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας
Νίκου Κοτζιά, στη Μόσχα και το Κίεβο.

Η Ελλάδα φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση της κρίσης. Στην Ουκρανία,
όπως είναι γνωστό, κατοικεί μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, οι λεγόμενοι «Έλληνες
της Μαριούπολης» που βρέθηκαν στη ζώνη των μαχών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας
της Ουκρανίας και των παραστρατιωτικών ομάδων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ερ.: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κάνει δηλώσεις, σχετικά με την
αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη σας,
θα καταφέρει η Ελλάδα να συνεισφέρει στην κατανόηση από την ΕΕ της
 αναποτελεσματικότητας του σπιράλ των κυρώσεων;

Αντρέι Μάσλοφ: Πράγματι, ακόμη και πριν έρθει στην εξουσία, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης
 Τσίπρας τασσόταν κατά των αντι-ρωσικών κυρώσεων, υπογραμμίζοντας, ότι είναι εξίσου
επιβλαβείς σε αυτούς που επιβάλλονται, αλλά και για αυτούς που τις επιβάλλουν.
Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω
 των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έμμεσα, η επιβολή των κυρώσεων είναι ένα βαρύ
πλήγμα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τους εξαγωγείς προϊόντων γούνας,
 των οποίων οι απώλειες υπερβαίνουν κατά πολύ τις απώλειες των αγροτών.

Μετά τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο νέος Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη
 για την ομαλοποίηση της συνεργασίας Ρωσίας-ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε την πορεία των
κυρώσεων ως αδιέξοδο. Ειδικότερα, τόσο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου των
 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Ιανουάριο, όσο και στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ
 τον Φεβρουάριο, χάρη στις ενεργείς εργασίες των Ελλήνων κατέστη δυνατή η μείωση
της έντασης και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών
 και Μόσχας.

Ερ.: Η Αθήνα πραγματοποιεί δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές
για την αναδιάρθρωση του χρέους της και την έξοδό της από την κηδεμονία της Τρόικα.
 Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος δεν απέκλεισε
το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για οικονομική στήριξη σε χώρες εκτός της ΕΕ.
Απευθύνθηκε η ελληνική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία και είναι
 δυνατή μια τέτοιου είδους υποστήριξη από τη ρωσική πλευρά;

Αντρέι Μάσλοφ: Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε προς τη Ρωσία για οικονομική στήριξη.
Ως μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της ΕΕ, η Ελλάδα διαπραγματεύεται
 και συντονίζει με τους εταίρους της συμμαχίας τις δράσεις της, στον τομέα της νομισματικής
 πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του δανεισμού.

Ωστόσο, αν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρξουν τα οποιαδήποτε αιτήματα,
 τότε, όπως επιβεβαίωσε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών
της Ελλάδας, θα εξετασθούν. Αλλά, ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να εξετασθούν,
 αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών.

Ερ.: Μια σειρά από ρωσικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλες επενδύσεις,
 συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και υποδομών logistics.
 Ωστόσο, μια από τις δεδηλωμένες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας
ήταν η άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων πολλών στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.
Υπάρχουν προοπτικές για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα;

Αντρέι Mάσλοφ: Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ξεκαθαρισθεί όλα σχετικά με τα σχέδια
ιδιωτικοποίησης της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπήρξαν δηλώσεις ότι
οι
διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

Αυτό δίνει την δυνατότητα στη ρωσική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», να συνεχίσει
να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την αγορά της "ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, της "Rosco" και του
 λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, ο οποίος θα
 συνδέεται με τον κόμβο του Turkish Stream στην Ανατολική Θράκη ξεκίνησε ήδη
στην ΠΓΔΜ. Η διέλευσή του από την Ελλάδα θα συνεπαγόταν τεράστια οικονομικά
 και πολιτικά οφέλη για τη χώρα.

Ερ.: Ενδιαφέρει ή όχι την Ελλάδα το έργο του αγωγού «Τurkish Stream» και υπό ποιούς
 όρους η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό;

Αντρέι Μάσλοφ: Στην Αθήνα δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο έργο. Η Ελλάδα επιδιώκει
να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη και ιδίως,
να ασκεί καθήκοντα διαμετακομιστή φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική
Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό, ο αγωγός “Turkish Stream” μπορεί να γίνει για την Ελλάδα ένα
ενδιαφέρον γεω-στρατηγικό έργο. Οι Έλληνες εταίροι θα μπορούσαν να συμμετέχουν
ισότιμα, καθώς προτίθεται να υπάρξει κέντρο διανομής αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα,
 ή, όπως συχνά λέγεται ένας «ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος».

Ωστόσο, μη έχοντας δικά της μέσα και την δυνατότητα σημαντικής αύξησης της
κατανάλωσης φυσικού αερίου, η Ελλάδα, ως προς την υλοποίηση αυτού του έργου,
 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πιθανούς επενδυτές και τους καταναλωτές,
οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, μπορεί να είναι μεγάλες χώρες της Δυτικής
Ευρώπης και γνωστές εταιρείες ενέργειας. Για την Ελλάδα, μία τέτοια συμμετοχή θα
ήταν επωφελής, καθώς θα εξασφάλιζε οφέλη, όχι μόνο από τη διαμετακόμιση, αλλά
 και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω της κατασκευής των εγκαταστάσεων
 υποδομής.

Πηγή: http://oimos-athina.blogspot.gr/2015/03/blog-post_93.html
http://www.eleysis-ellinwn.gr/el/articles/epikairotita/oikonomia/etoimh_h_rosia_na_
mas_daneisei_
an_poyme_epiteloys_to_oxi_stoys_tokoglyfoys.html

Δύο μήνες πέρασαν χωρίς παροχές προς τα λαϊκά στρώματα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την ένταση των στραγγαλιστικών πιέσεων που ασκούν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση Τσίπρα, αξιοποιώντας τόσο όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ όσο και πρωτίστως την ΕΚΤ για να προκαλέσουν ασφυξία ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Γνωρίζαμε άλλωστε άριστα εκ των προτέρων τη στάση που θα τηρούσε η Γερμανία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ως εκ τούτου να καταπνίξει εν τη γενέσει της την αντίσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αυτός ήταν ο λόγος που επιμέναμε επί ματαίω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να έχει νομοθετήσει περνώντας μέσα από τη Βουλή -ει δυνατόν ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου, υπογραμμίζαμε- το σύνολο του αστικού μεν, αλλά βαθύτατα ανακουφιστικού για τον λαό μας "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης". 

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουν πλέον παρέλθει δύο ολόκληροι μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά απολύτως καμία από τις προς υλικό όφελος των λαϊκών στρωμάτων προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ο νόμος για τις 100 δόσεις είναι διευκόλυνση, όχι όμως για να πάρουν λεφτά από το κράτος οι πολίτες, αλλά για να... πληρώσουν το κράτος! 

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα στα πολλά άλλα, είχε εξαγγείλει και πέντε πολύ σοβαρά μέτρα, θεμελιώδη θα τα αποκαλούσαμε, τα οποία θα σήμαιναν πραγματική οικονομική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. 

Πρώτον, είχε επί λέξει πει: "Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ". 

Δεύτερον, είχε πει: "Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας... Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση". 

Τρίτον, είχε πει: "Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ILO, την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας". 

Τέταρτον, πάντα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διακηρύξει: "Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρου Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως". 

Πέμπτο θεμελιώδες σημείο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα διά στόματος πρωθυπουργού ήταν η εξαγγελία της κατάργησης των χαμηλότερων αμοιβών για τους νέους έως 25 ετών και η επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους εκεί που ήταν επί διακυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή:"Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, όπως επιβάλλουν η λογική, η ηθική και οι αξίες του κόσμου της εργασίας. "Ισος μισθός για ίση εργασία" είναι η αρχή μας και σε αυτή την αρχή θα μείνουμε πιστοί. Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016...". 

Κανένα από τα θεμελιώδη αυτά μέτρα (αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων, 13η σύνταξη και κατώτατος μισθός 751 ευρώ) δεν έχει νομοθετηθεί, δεν έχει περάσει από τη Βουλή, έστω και αν πρόκειται να εφαρμοστεί αργότερα. 

Τίποτα δεν απαγορεύει π.χ. να ψηφιστεί τώρα, μέσα στον Απρίλιο, ένας νόμος από τη Βουλή που να λέει ρητά ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 651 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 θα πάει στα 751 ευρώ ή ότι τον Δεκέμβριο του 2015 θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ τον μήνα. 

Τίποτα τέτοιο δεν γίνεται και αυτό γεννά υποψίες και έντονες ανησυχίες αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να φανεί συνεπής προς τις υποσχέσεις της. 

Το αντίθετο γίνεται, όλα απομακρύνονται. Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θέλει τουλάχιστον... έξι μήνες (!) για να καταρτιστεί, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. "Ζήσε, Μάη μου" δηλαδή. 

Εδώ ούτε την ΕΡΤ δεν έχουν ακόμη ανοίξει και θα έχουν τουλάχιστον τρεις μήνες στην κυβέρνηση πριν το κατορθώσουν! Και μιλάμε για το άνοιγμα της κρατικής ΕΡΤ για να προβάλλουν το έργο τους! 

Πώς, λοιπόν, να μην ανησυχεί ο κόσμος για τα πολύ δυσκολότερα θέματα; 

Το είδαμε εδώ: 
http://www.klassikoperiptosi.blogspot.gr/2015/03/blog-post_56.html
 

ΠΗΓΗ: 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64163792