Αλέξης Τσίπρας συνέντευξη στο TASS : οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας - ένας δρόμος στο πουθενά



ΑΘΗΝΑ, 31 Μαρτίου. / TASS /. Η  Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, είναι ένας δρόμος στο πουθενά. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της TASS Μιχαήλ Gusman σε σχέση με την επικείμενη  επίσκεψη  στις  8  Απριλίου στη Μόσχα.


Ο επικεφαλής της κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι δυνατό  να επιτευχθεί  ένα νέο επίπεδο  εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. "Μπορούμε να έχουμε μια σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία, - δήλωσε ο Τσίπρας -. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια η σχέση αυτή χτυπήθηκε από το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας μου δεν έκανε  αυτό το οποίο  θα μπορούσε να κάνει  για να αποφευχθεί αυτό,που  κατά την γνώμη μου είναι παράλογο δηλαδή   η πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία. Αυτό είχε  ως αποτέλεσμα την επιβολή εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα,  πράγμα το  οποίο  προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία. "

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι μόλις ανέλαβε  στο αξίωμα του πρωθυπουργού, έλαβε ένα μήνυμα από τον  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ), " ο  οποίος   θεωρούσε  σχεδόν δεδομένη την  θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων». «Του τηλεφώνησα, και (στη  Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) Federica Mogherini και τους είπα:« Να μην θεωρείτε  τη θέση της Ελλάδας  καθορισμένη , η κατάσταση έχει αλλάξει, και τώρα μια άλλη κυβέρνηση υπάρχει  στην Ελλάδα. Τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε  πριν από τη λήψη αποφάσεων », - είπε ο Τσίπρας.« Εμείς δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στο πουθενά. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος, οι διπλωμάτες θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν  λύσεις στα μεγάλα προβλήματα », - είπε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ". Οικονομικό πόλεμο ως συνέχεια αυτού του πολέμου είναι μια αδιέξοδη πολιτική" Είμαι υπέρ της διπλωματίας », είπε ο Τσίπρας -. Είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα η  συμφωνία του  Μινσκ πιστεύω ότι θα πρέπει να  κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία ".

Σύμφωνα με τον Έλληνα ηγέτη, κατά την πρώτη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Μάρτιος 19-20), , στράφηκε  προς τους συναδέλφους του, τους πρωθυπουργούς  και  τους αρχηγούς  κρατών και τους  είπε: «Πείτε   μου πώς οραματίζεστε  μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Είστε με τη Ρωσία στην  αντίθετη πλευρά ή με τη Ρωσία  στη διαδικασία του διαλόγου και της κατανόησης; ». « Την απάντηση από πολλούς δεν την  έχω λάβει», είπε ο Τσίπρας. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι σαφής: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία ».

Συχνά  ο δύσκολος δρόμος της διαπραγμάτευσης είναι πάντα προτιμότερος από την εύκολη , αλλά  αδιέξοδη πορεία των κυρώσεων
Αλέξης Τσίπρας

Δυνατότητες συνεργασίας: Η  ενέργεια και ο τουρισμός 

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει πολλές δυνατότητες, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στον  τουρισμό, είπε ο Τσίπρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η  συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει  μεγάλες δυνατότητες, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. "Νομίζω ότι η ευκαιρία να ενισχύσουμε  τις σχέσεις που  σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, - δήλωσε ο πρωθυπουργός -. Στη Ρωσία, εκτός από μια πολύ σημαντική συνάντηση που θα έχω με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον  πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών, θα είμαι σε θέση να κάνω μια ομιλία σε ένα από τα Κεντρικά Πανεπιστήμια  της Μόσχας. Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και η  συνεργασία στο εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ των  ελληνικών  και των  ρωσικών  πανεπιστημίων  είναι επίσης μια πολύ σημαντική πτυχή για την ενίσχυση των αμοιβαίων σχέσεών μας ".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν κοινές ρίζες, κοινούς αγώνες, κοινή θρησκεία , και πολιτισμό. "Η χώρα σας είναι πλούσια σε πολιτισμό και η  ελληνική κουλτούρα είναι επίσης το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού. Νομίζω ότι σε αυτές τις περιοχές μπορεί να έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι «το 2016 είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων, επειδή θα διασχίσει έτος της Ρωσίας και την Ελλάδα.
"Το 2015, γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, την νίκη των λαών κατά του ναζισμού», είπε ο Τσίπρας. - Η επέτειος αυτή είναι πολύ σημαντική για τον ρωσικό λαό, και για τον  ελληνικό. Οι λαοί μας έχουν σφυρηλατήσει μια αδελφότητα επειδή είχαν ένα κοινό αγώνα σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές ». Η  Ελλάδα και τη Ρωσία πλήρωσαν  το μεγαλύτερο τίμημα με το αίμα τους στον αγώνα κατά του φασισμού, και αυτό είναι μια κοινή βάση, και η  κοινή πεποίθηση, είπε ο Πρωθυπουργός.

“Δεν θα πρέπει λοιπόν να τα παρατήσουμε. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στις βάσεις για  να μην μείνουν μόνο ευσεβείς πόθοι. Ας δούμε πως είναι δυνατόν να γίνουν οι σχέσεις των δυο χωρών και  των δυο λαών πιο ουσιαστικές στα  πραγματικά προβλήματα. Έχουμε ένα λαμπρό παρελθόν στον κοινό  αγώνα και γενικά βλέποντας μπροστά, μπορεί να έχουμε  ένα όμορφο μέλλον», τόνισε ο Τσίπρας.


«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας"

Η επίσκεψη στη Μόσχα θα θέσει σε νέα βάση τις  ρωσο-ελληνικές  σχέσεες, είπε ο Τσίπρας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επίσκεψη αυτή "θα δώσει την ευκαιρία να θέσουμε  σε νέα βάση τις  ρωσο-ελληνικές  σχέσεις." "Αυτό είναι - μια πραγματική ευκαιρία για να γίνει η επανεκκίνηση τους, και  να δώσει νέα ώθηση στις ρωσο-ελληνικές  σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και σφυρηλατούνται στον κοινό αγώνα των  λαών  μας», - είπε ο Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία, μπορούμε να πούμε, ήταν  «παγωμένες».
«Δεν ξέρω αν αυτές έμοιαζαν με χειμώνα της Σιβηρίας, αλλά ήταν χειμώνας, και τώρα είμαστε στην άνοιξη και την άνοιξη έχουμε την δυνατότητα για να δημιουργήσουμε  μια πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας », - είπε ο Τσίπρας, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο για να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας σε μια σειρά από βασικούς τομείς .
«Είμαστε σε μια ειδική γεωπολιτική κατάσταση  έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και πρέπει να δούμε πώς να τις  αντιμετωπίσουμε, - δήλωσε ο πρωθυπουργός -. Πρέπει να δούμε πώς τα έθνη και οι χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν στην πραγματικότητα σε πολλούς τομείς – στην  οικονομία, στην  ενέργεια, στο εμπόριο, στη γεωργία , μπορούμε να καταλάβουμε και  να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και κυρίως να διερευνήσουμε πώς η συνεργασία μας μπορεί να είναι εποικοδομητική, επειδή πιστεύω πραγματικά ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να είναι μια σύνδεση, μια γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας " .





http://tass.ru

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

 Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*


Η κορύφωση της κρίσης, που για πολλοστή φορά  βιώνει τις τελευταίες αυτές εβδομάδες  ο ελληνικός λαός, επαναφέρει στο προσκήνιο το συνονθύλευμα των κοινών χαρακτηριστικών, που αποτυπώνονται  σε  όλες τις  προηγούμενες κρίσεις.
Δηλαδή, εκβιασμοί, απειλές για GREXIT, επαναλαμβανόμενη απαίτηση για δήθεν μεταρρυθμίσεις που στην πραγματικότητα αποτελούν στυγνή  αφαίμαξη του δημόσιου πλούτου,  μεμψίμοιρη αναγνώριση ότι επιτύχαμε «κάτι λίγα, αλλά ποτέ αρκετά γιατί είμαστε ανίκανοι»,  συντονισμένες  ενέργειες εκφοβισμού μας, δηλώσεις  ιθυνόντων της ευρωζώνης για την πρόκληση  πανικού, που καταλήγει  σε μαζική έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα. κ.ο.κ.

Παράλληλα, σε περιόδους κρίσης, παίρνει τη σκυτάλη και ο γερμανικός κυρίως Τύπος,  που δήθεν  αυθόρμητα προβαίνει, σε καθημερινής βάσης  προσβλητικά σχόλια, σχετικά με  τις δήθεν μειωμένες  δυνατότητες του ελληνικού λαού, τις κακές του συνήθειες,  την εγγενούς φύσης διαφθορά του, ενώ  πρόσφατα οι απαράδεκτες  αυτές κρίσεις περιλαμβάνουν και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που δεν τυγχάνει της έγκρισης των εταίρων μας.
 Για παραπάνω από πέντε χρόνια, αυτό το μεθοδικά χαλκευμένο  περίβλημα των ελληνικών κρίσεων αποδείχθηκε  αρκετό για να πείσει τις  προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις να αποδεχτούν την αδιάκοπη εφαρμογή  βαρβαροτήτων,  που μετέβαλαν σταδιακά την Ελλάδα σε περίπου  τριτοκοσμική χώρα. Ωστόσο, ώ του θαύματος,  όλες οι μέχρι σήμερα κρίσεις έχουν αίσιο τέλος. Η θηλιά  στο λαιμό χαλαρώνει την ύστατη στιγμή χάρις στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
 Γιατί, βέβαια,  οι εταίροι μας  δεν διακινδυνεύουν με τίποτε την έξοδό μας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα κερδίζει, έτσι χρόνο, μέχρι την επόμενη κρίση. Στο ενδιάμεσο διάστημα η κρίση βαθαίνει, τα άγρια μέτρα εντείνονται, ο βαθμός εξαθλίωσης  του λαού επεκτείνεται, η οικονομία ρημάζεται. Μέχρι πότε μπορεί να συνεχιστεί  αυτή η διελκυστίνδα;  Να θυμηθούμε, στο σημείο αυτό,  ότι το χρέος μας δεν  είναι βιώσιμο,  σε πείσμα των απεγνωσμένων προσπαθειών, κυρίως της ΕΕ, να το  βαπτίσει βιώσιμο, για να μην αποχωρήσει το ΔΝΤ από την τρόικα. Το  χρέος μας, ωστόσο,, όταν συρθήκαμε στο ΔΝΤ, ήταν βιώσιμο με ποσοστό 120% στο τότε ΑΕΠ. Σε πείσμα των  πενταετών  ανθρωποθυσιών, για τη μείωσή του,  το χρέος μας  σήμερα  είναι μη  βιώσιμο έχοντας σκαρφαλώσει στο 176%  του ΑΕΠ. Και, σίγουρα,  δεν θα είναι βιώσιμο ούτε το 2020. Η δουλεία χρέους μας, με επιτηρήσεις, προσβολές, στραγγαλιστική λιτότητα και ύφεση,  προβλέπεται να περατωθεί μόνο μετά την  αποπληρωμή του 75% του χρέους. Δηλαδή, σε χρόνο που δεν είναι ορατός. Ωστόσο, μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλλει 331 δισεκατομμύρια ευρώ, για την εξυπηρέτηση αυτού του μη βιώσιμου  χρέους της.

 Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλήρως ενήμερη, σχετικά  με το απόλυτο αδιέξοδο που επικρατεί, στο ευρύτερο περιβάλλον του ελληνικού χρέους. Γι αυτό, και έδωσε ρητή προεκλογική υπόσχεση στον ελληνικό λαό, ότι θα τον απαλλάξει από τα μνημόνια, την τρόικα, τις εγκληματικές μεταρρυθμίσεις, τη στραγγαλιστική λιτότητα, το αλύπητο  ξεπούλημα της χώρας, αλλά και ότι θα σπεύσει να γιατρέψει τις πληγές του που κακοφόρμισαν και αιμορραγούν. Και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε απλόχερα από τον μαρτυρικό ελληνικό λαό, και έτσι βλέπει τη δημοτικότητά του να ανέρχεται σε καθημερινή βάση.
 Όμως, δυστυχώς, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του υποσχέθηκαν μια ημιτελή, και γι αυτό αναποτελεσματική ΡΗΞΗ με το μνημονιακό καθεστώς, καθώς δεν τόλμησαν να περιλάβουν σε αυτήν  και την ευρωζώνη.  Έτσι, με  ισοδύναμα, που βαφτίζονται μη υφεσιακά, με το σταγονόμετρο των ευρώ, που όταν  ευαρεστείται  μας δανείζει η ΕΚΤ, με τις εμμονές των θεσμών για την επιτάχυνση των καταστρεπτικών  μεταρρυθμίσεών της, με τον εκβιασμό να συνεχίσουμε το ξεπούλημα της Ελλάδας,  δεν είναι δυνατόν να  ανορθωθεί η ρημαγμένη ελληνική οικονομία . Για να σταθεί και πάλι στα πόδια της  η  οικονομία μας, ύστερα από πενταετή εξοντωτικό οικονομικό πόλεμο, χρειάζεται  σταθερό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης τουλάχιστον του 4-4.5%, και για περισσότερο από μια  δεκαετία.

Αυτήν την πραγματικότητα  πρέπει να τολμήσετε  να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό, και μάλιστα γρήγορα κ. Πρωθυπουργέ. Μόνον εσείς  το μπορείτε. Γιατί εσάς περιβάλλει  με τόση  εμπιστοσύνη, ο λαός μας,  που ουδείς ομόλογός σας  θα μπορούσε να την ονειρευτεί, αλλά ακόμη  και γιατί το ποσοστό  της  συναίνεσής  του στις επιλογές σας είναι εξαιρετικά υψηλό. Να υποθέσω ότι η πρόσφατη επιστολή σας προς την Γερμανίδα καγκελάριο αποτελεί προοίμιο  μιας μελλοντικής  ομολογίας σας;

Και τώρα, ακούστε, κ. Πρωθυπουργέ, ποιο ήταν το συμπέρασμα, για την Ελλάδα, με το οποίο περατώθηκε στο Παρίσι  στις 6/3 το συνέδριο του Ινστιτούτου POMONE και του MANIFESTO, που έλαβε χώρα με συμμετοχή πολλών γνωστών οικονομολόγων από ολόκληρη την Ευρώπη: «Η Ελλάδα είναι αδύνατον να σωθεί εντός της ευρωζώνης. Πρέπει να αποχωρήσει κατεπειγόντως από αυτήν. Αλλά, όμως, την κρατούν αλυσοδεμένη, για να μην κινδυνεύσει το ευρώ».

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Πρ.πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη  24.03.2015

 (δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτική Kontranews στις 29.3.2015

http://marianegreponti-delivanis.blogspot.gr

Λαφαζάνης: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα για τα Ρωσικά σχέδια ενέργειας.




Οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών πιέζουν  την Ελλάδα, προσπαθώντας να την  αναγκάσουν να αποσύρει  τη συμμετοχή της  στην υλοποίηση του έργου του  «τουρκικού  ρεύματος “, με το οποίο θα να αποστέλλεται  στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός της βιομηχανικής ανασυγκρότησης προστασίας του περιβάλλοντος  και της ενέργειας της Ελλάδας  Παναγιώτης Λαφαζάνης.

"Μας ασκούν μεγάλη  πίεση», - δήλωσε ο Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του  RIA Novosti σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2015 από τον συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ  και τους «Ανεξάρτητους  Έλληνες" στην ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να καθοδηγείται από τα εθνικά της  συμφέροντα.

“Πιστεύουμε ότι πρέπει να αφήσουμε να περάσουν όλοι οι   αγωγοί  της Ρωσίας », - δήλωσε ο Λαφαζάνης, εξηγώντας ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι  ανταγωνιστικός ο  « Τουρκικός   Stream » προς  τον  Trans Adriatic Pipeline (TAP)  επειδή αυτός  δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ο Λαφαζάνης σημείωσε ότι η Ελλάδα ζητά από την "Gazprom" για τη χορήγηση στο 2016 και την περαιτέρω χορήγηση στο μέλλον την  μείωση της τιμής  για το φυσικό αέριο που παραδίδεται από τη Ρωσία και τη μείωση του όγκου των παραδόσεων σε μια κατάσταση "take-or-pay".


«Ζητήσαμε από την" Gazprom "τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Το αίτημά μας το  υποδέχθηκαν  θετικά. Στην  "Gazprom" έχουν υποσχεθεί να το μελετήσουν, "- είπε ο Λαφαζάνης (όπως αναφέρθηκε από  το RIA Novosti).

Με τη σειρά τους, οι ελληνικές αρχές πρότειναν στις  ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την έρευνα και την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη υφαλοκρηπίδα  κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ελλάδας και την νότια ακτή της Κρήτης.


http://top.rbc.ru


ΑΘΗΝΑ, 31 Μαρτίου - RIA Novosti, Gennady Melnik. Οι ΗΠΑ ασκούν  πίεση στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμμετέχει ε στο νέο έργο της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δήλωσε  ο υπουργός της βιομηχανικής  Ανασυγκρότηση, προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας στην Ελλάδα Παναγιώτης Λαφαζάνης.

"Αυτοί (οι ΗΠΑ) μας πιέζουν πολύ ," - είπε ο Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του RIA Novosti σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη στη Μόσχα, όπου ο Υπουργός συζήτησε κυρίως την συνεργασία της Ελλάδας με την Ρωσία σε θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Λαφαζάνη , η Ελλάδα προτίθεται να ακολουθήσει μια πιο ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική από ό, τι προηγουμένως ,και θα καθοδηγείται κυρίως από τα εθνικά συμφέροντα της.


Ο Λαφαζάνης δεν σχολίασε  τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου   κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Καμμένο , κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του με την Βοηθό Υφυπουργό Victoria Nuland, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ενδιαφέρονταν για τη διακυβερνητική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη εκμετάλευση  των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.


http://ria.ru


Αναρτήθηκε από 

Μήνυμα Β.Πούτιν προς Γερμανία-ΗΠΑ



ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

01/04/2015
Αυστηρό μήνυμα σε όσους προφανώς με την απουσία τους από τις εορταστικές εκδηλώσεις της «Ημέρας της Νίκης» εναντίον του ναζιστικού καθεστώτος το 1945 επιχειρούν να αλλοιώσουν και διαστρεβλώσουν ή και να απαξιώσουν την ιστορική νίκη της Ρωσίας για λόγους γεωπολιτικούς (Ουκρανία) έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας μάλιστα  «ανόητους» αυτούς που το πράττουν. Στο στόχαστρο του μπήκε σαφώς η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες της Δύσης, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ που θα απέχουν από εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
 
Συγκεκριμένα, Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής των εορτασμών συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο για προσπάθειες «να χρησιμοποιηθούν ιστορικοί καιροσκοπισμοί στην εξυπηρέτηση γεωπολιτικών παιχνιδιών». Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη «συνεχώς, τεκμηριωμένα, σθεναρά και επίμονα να υπερασπίζεται την αλήθεια σχετικά με τον πόλεμο».
 
«Δεν βλέπουμε μόνο προσπάθειες να αλλοιωθούν-διαστρεβλωθούν τα γεγονότα εκείνου του πολέμου, αλλά και ένα κυνικό και απροκάλυπτο ψεύδος, ένα θρασύ αμαύρωμα μια ολόκληρης γενιάς ανθρώπων οι οποίοι πρόσφεραν ουσιαστικά τα πάντα γι’ αυτή τη νίκη, για την υπεράσπιση της ειρήνης στη γη. Μερικές φορές ηχεί απλά σαν καθαρή ανοησία, είναι εκπληκτικό το πώς κάποιοι φτάνουν να λένε τέτοια πράγματα», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
 
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές ο Β. Πούτιν θεωρεί ότι σκοπός αυτών των καιροσκοπισμών είναι να υποσκάψουν την ισχύ και το ηθικό κύρος της χώρας, να της στερήσουν το στάτους της χώρας-νικητή. Όπως είπε «σε μεγάλο βαθμό σήμερα, δυστυχώς, εξακολουθούν να δοκιμάζουν τη Ρωσία και την κοινωνία μας, όσον αφορά την ωριμότητα και ενότητα, την αντοχή των ιστορικών μας παραδόσεων και της σύνδεσης μεταξύ των γενεών».
 
Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου. Με ευθεία και σαφής παραπομπή στο παρελθόν είπε «μη μας δοκιμάζεται» και όποιοι το κάνουν αυτό θα πρέπει να θεωρούνται «ανόητοι».
 
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη RBTH ο διευθυντής του Κέντρου αποτελεσματικής πολιτικής, Γκλεμπ Παβλόβσκι, οι δηλώσεις του Β. Πούτιν δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως μια αργοπορημένη απάντηση στην Πολωνία. Σύμφωνα με τον Παβλόβσκι, «θα ήταν παράξενο για τον Πούτιν να απευθυνθεί με αυτό τον τρόπο ξεχωριστά στην Πολωνία. Τον ενοχλεί περισσότερο η αντίδραση της Γερμανίας και της ΕΕ συνολικά».
 
Η τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσίας δεν έχει συγκεκριμένο αποδέκτη, ούτε χαρακτηρίζεται από σκόπιμη τραχύτητα, θεωρεί ο πολιτικός επιστήμων. Πιθανόν συνδέεται «κατά πρώτο λόγο με το μποϊκοτάζ του εορτασμού της Ημέρας της νίκης από αρκετούς ηγέτες του κόσμου», αναφέρει. Πρόκειται -κατά τον ίδιο- για μια οδυνηρή στιγμή και ο Πούτιν δεν μπορεί να προσποιηθεί πως δεν συνέβη τίποτα, ενώ η ουκρανική κρίση ως κίνητρο για την άρνηση συμμετοχής στον εορτασμό, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
 
Σε μία δεύτερη ανάγνωση, ο διευθυντής της «Ομάδας πολιτικών εμπειρογνωμόνων», Κονσταντίν Καλάτσεφ, βλέπει πίσω από τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας και ένα μήνυμα προς την κοινή γνώμη της Ρωσίας. Ο ειδικός εκτιμά ότι «η θεωρία της “περικυκλωμένης από εχθρούς Ρωσίας” δεν απαιτεί μόνο την επιβεβαίωση, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία θα κάνουν τον πληθυσμό να συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη της χώρας». 
 
Όπως προσθέτει, «το να αναφερθεί ότι κάποιοι επιβουλεύονται τον βασικό λόγο εθνικής υπερηφάνειας -τη νίκη στον πόλεμο- σημαίνει την αυτόματη επιστράτευση της κοινής γνώμης εναντίον αυτών που το κάνουν».
 
Σημειώνεται πώς μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιώσει πώς στον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα θα συμμετάσχουν ηγέτες τουλάχιστον 26 κρατών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Μογγολία, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Αφρική, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Ισλανδία, η πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.
 
Την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία ήταν προγραμματισμένο να παρακολουθήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά μετά την επίσπευση της επίσκεψης του στη Μόσχα την επόμενη Τετάρτη έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Θεωρείται ωστόσο σχεδόν βέβαιο πώς θα υπάρξει εκπροσώπηση από ελληνικής πλευράς σε υψηλό επίπεδο.
 
Από την άλλη πλευρά την απόφασή τους να μην στείλουν εκπροσώπους στη Ρωσία για τους εορτασμούς έχουν ανακοινώσει ήδη Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Σε αυτές τις χώρες απευθύνεται το μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά κυρίως στρέφεται κατά της Γερμανίας από την πλευρά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
 
Την ίδια στιγμή η Ρωσία ετοιμάζει μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία "κατεβάζοντας" ότι πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα διαθέτει στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα της απέναντι σε όσους θέλουν να τοποθετήσουν αντιπυραυλικά συστήματα στη γειοτονιά της.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ 'Η ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ»



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΤΕΤΑΡΤΗ 1-4-2015
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Χωρίς περιστροφές οι διατυπώσεις: «Η Γερμανία είναι αναντίρρητα η τρομερή οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης ... Φάρος ευημερίας είναι για την ώρα», έγραφε το Σάββατο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου ο κατόπιν προσκλήσεως Γερμανός αρθρογράφος Νικολάους Μπλόμε. Συνεχίζει ακάθεκτος: Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «κατέχειδεσπόζουσα θέση που είναι χωρίς προηγούμενο για μεταπολεμικό Γερμανό ηγέτη». Τι σημαίνει αυτό για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το ξεκαθαρίζει και αυτό ο Γερμανός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
Θεμελιώδης αρχή της Μέρκελ είναι, όπως μας πληροφορεί, ότι «κανένα κράτος δεν θα διασώζεται χωρίς να συμφωνήσει σε χαμηλότερα ελλείμματα και δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το θέμα πραγματικά κατόρθωσε να επιβάλει τους όρους», επισημαίνει με πρόδηλη ικανοποίηση ο Μπλόμε. Όπως ίσως έχετε αρχίσει να ψυχανεμίζεστε, αποκλείεται η Ελλάδα και ο λαός της να γλίτωναν από έναν τέτοιο τύπο. Σωστά το ψυλλιάστηκε. Εν πρώτοις, να βάλει ο άνθρωπος τα πράγματα στη σωστή τους θέση: «Είναι αλήθεια πως η επιρροή της καγκελαρίου επί σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η Μέρκελ θα αποφασίσει αν η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη ή όχι», υπογραμμίζει και συνεχίζει, ακόμα κι αυτός: «Ενώ όμως αυτό είναι ένα πανίσχυρο χαρτί, οι ευαισθησίες που περιβάλλουν την Ιστορία της Γερμανίας το καθιστούν σχεδόν αδύνατον να παιχθεί».
Είδατε κατ' αρχάς με πόση λεπτότητα εκφράζεται ο Γερμανός; Το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας χαρακτηρίζεται... «ευαισθησίες που περιβάλλουν την Ιστορία της Γερμανίας»! Έκτακτος ορισμός! Όσο για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει το «πανίσχυρο χαρτί» που έχει στα χέρια της, είμαστε σίγουροι πως έχετε καταλάβει ότι φυσικά φταίει ο πανούργος Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Γερμανία είναι απλώς μια χώρα μεταξύ ίσων, υποβάλλει την ιδέα η Μέρκελ», γράφει ο αρθρογράφος και μας εξηγεί τι γίνεται από εκεί και πέρα: «Αυτό είναι ένας μύθος, όπως υποδεικνύει ασταμάτητα ο κ. Τσίπρας. Αυτός μετατρέπει μια κρίση ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και τους νομισματικούς θεσμούς της Ευρωζώνης σε μια αναμέτρηση μεταξύ δύο εθνών, βάζοντας το δικό του έθνος στον ρόλο του πολεμιστή που έχει δίκιο εναντίον του υπερόπτη Γολιάθ της Γερμανίας. Πρόκειται για μια πονηρή απόπειρα να επηρεάσει κυβερνήσεις και ψηφοφόρους σε όλη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο», αποκαλύπτει ο Γερμανός αρθρογράφος, ο οποίος τυχαίνει να είναι και δημοσιογράφος - και μάλιστα να δουλεύει στο καλύτερο περιοδικό της Γερμανίας, το πασίγνωστο «Σπίγκελ», ως επικεφαλής του γραφείου του στο Βερολίνο. Προσέξτε, λοιπόν, πώς αναλύει ο Γερμανός την ελληνική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα: «Οι ελληνικές ικεσίες για ανεκτικότητα περιγράφονται όχι ως η αγνώμων απαίτηση ενός έθνους που έχει ήδη διασωθεί δύο φορές, αλλά ως τελευταία θέση μιας χώρας που έχει πέσει θύμα της ισχυρής Γερμανίας, η οποία μπορεί σύντομα να κατευθύνει την οργή της για να τιμωρήσει και άλλα έθνη. Η παράδοση στην κ. Μέρκελ, υπονοεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα σηματοδοτούσε την παραδοχή γερμανικής νίκης εφ' όλης της Ευρώπης»!
Ολα αυτά τα σατανικά πράγματα τα σκέφθηκε και τα υλοποιεί, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο δημοσιογράφος του «Σπίγκελ» όμως τον αποδομεί ανελέητα κατά τον εξής τρόπο: «Αυτή η ρητορική είναι τόσο ισχυρή όσο είναι και τερατώδης (!). Η ελληνική αφήγηση είναι ηθική, η γερμανική είναι μαθηματική. Αυτό αφήνει λίγο κοινό έδαφος επί του οποίου να επιτευχθεί το είδος των ρεαλιστικών συμβιβασμών, στους οποίους διαπρέπει γενικά η ΕΕ.
Και όταν η οικονομία μιας χώρας είναι σε κίνδυνο αποσύνθεσης, τα μαθηματικά είναι ψυχρό πράγμα να πουλήσεις, ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος για την αξιοθρήνητη κατάσταση της ελληνικής διακυβέρνησης»! Μπουρδολογίας το ανάγνωσμα δηλαδή για να συγκαλυφθούν οι ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας σήμερα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Ακόμα και ο δημοσιογράφος του «Σπίγκελ» όμως αναγκάζεται ουσιαστικά να ομολογήσει ότι η Μέρκελ δεν πρόκειται να πετάξει ποτέ την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, όταν επισημαίνει στην τελευταία κυριολεκτικά πρόταση του άρθρου του: «Υπάρχει όμως ένα πράγμα που η καγκελάριος φοβάται περισσότερο από την εντύπωση της γερμανικής κυριαρχίας (σ.σ. εννοεί στην Ευρώπη) - και αυτό είναι να θεωρηθεί υπεύθυνη για την επιτάχυνση μιας ελληνικής εξόδου» από την Ευρωζώνη! Να δούμε πότε θα το ενσωματώσει αυτό στην πολιτική της και η κυβέρνηση Τσίπρα...
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ

ΓΙΑ ΝΕΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» - ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


Εκτύπωση
ΤΕΤΑΡΤΗ 1-4-2015    
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΕΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Οι συνθήκες στην Ελλάδα βρίσκονται σε οριακό ή κάτι παραπάνω από οριακό σημείο, εξαιτίας των«νεοαποικιακού» τύπου και ύφους εκβιασμών που ασκούν οι δανειστές απειλώντας να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Tην Δευτέρα (30/3) το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του "Brussels Group", ενώ αύριοΤετάρτη (1/4) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει και τη συνεδρίαση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.
Τα τεχνικά κλιμάκια ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην ελληνική πρωτεύουσα διαφώνησαν σε πολλά από ταεισπρακτικά μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους «θεσμούς» και περιλαμβάνονται στη λίστα με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια εξέτασαν με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάποιες από τις 22 φορολογικές παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση , ενώ σήμερα Τρίτη (31/3) αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.
  Οι εκπρόσωποι των «θεσμών», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασαν έντονες ενστάσειςτόσο για την εισπρακτική απόδοση κάποιων μέτρων (έσοδα π.χ. από το συντονισμό του φορολογικού μηχανισμού) όσο και για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής (π.χ. η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών).
Είναι φανερό ότι οι «θεσμοί» προσπαθούν να πιέσουν για σκληρές και αντιλαϊκές«μεταρρυθμίσεις» - απορρυθμίσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές τόνιζαν με κάθε ευκαιρία , με σκοπό να «βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό» της ελληνικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση του ελληνικού λαού ότι ο χρόνος πιέζει!
Προσέθεταν, δε, ότι την Τετάρτη (1/4) το βράδυ τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα προκειμένου να περάσουν με τις οικογένειες τους τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών.
Στο χορό των εκβιασμών του ελληνικού λαού , μπήκε και η γνωστή και μη εξαιρετέα σε όλο τον κόσμο αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας, Goldman Sachs, η οποία απηύθυνε "προειδοποίηση"πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Απέναντι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των περιβόητων «θεσμών» αλλά και των πολτικο-οικονομικών ελίτ η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει αυξημένη ετοιμότητα και όχι απλά νααποκρούσει με κάθε τρόπο τις πιέσεις αλλά να εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμά προς όφελος του λαού και του τόπου.
Οι εκβιασμοί αυτοί βασισμένοι στο «νεοαποικιακού» τύπου ψευτοδίλημμα χρηματοπιστωτική ασφυξία ή αντιλαϊκά μέτρα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υποχώρηση.
Η ελληνική κυβέρνηση τιμώντας την λαϊκή εντολή για απαλλαγή από την ξένη κηδεμονία, καλείται να επιλέξει νέους εναλλακτικούς προοδευτικούς δρόμους, ώστε να οδηγήσει σε έναν νέο κοινωνικό μετασχηματισμό προς όφελος της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα , πάντως, με πολιτικούς αναλυτές, έντονο προβληματισμό και ανησυχίες γεννούν οι πληροφορίες που θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).
XΡΗΣΤΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΜΕΤΡΑ 3,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ, ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
Μέτρα που εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, και συζητείται στο Brussels Group από την Παρασκευή, προκειμένου να ξεκλειδώσει η σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης, των 7,2 δισ. ευρώ, της ευρωβοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο 1,5 δισ. πέφτει ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015, αναφέροντας στη σχετική παράγραφο τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί σειρά μέτρων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη λίστα με τις κοστολογημένες προτάσεις της Αθήνας για έσοδα, πρωτογενές πλεόνασμα, Ασφαλιστικό (με επαναφορά 13ης σύνταξης, αλλά και κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), πάταξη φοροδιαφυγής, φορολογική μεταρρύθμιση (με εξάλειψη φοροαπαλλαγών) κτλ. το Bloomberg αναφέρει ότι καλύπτει πολλούς από τους βασικούς τομείς που συζητήθηκαν με τους εταίρους το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενο έρευνα του Macropolis, συνδρομητική ενημερωτική ιστοσελίδα.

Ωστόσο, συμπληρώνει, μέχρι τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και το πόσο πλήρης και λεπτομερής είναι η ελληνική λίστα. Πάντως, προσθέτει, «η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στον σωστό δρόμο και ότι έχει προετοιμάσει διεξοδικά τις προτάσεις της».

Την ύπαρξη των εν λόγω μέτρων και μεγεθών στη λίστα «επιβεβαίωσε» αργότερα μέσω κύκλων και το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην κριτική -κυρίως από το Βερολίνο- που μιλούσε για μη κατάθεση πλήρους και λεπτομερούς λίστας. Μάλιστα οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ότι πέρα από τη βασική αυτή λίστα υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (σε Excel) και το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί, ούτε μέσω διαρροών. Επισημαίνουν ότι θα δοθεί μόνο αν το δώσουν και οι δανειστές. Απορρίπτουν επίσης ότι υπάρχει θέμα «φόρου λίπους» και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι με βάση τη βασική λίστα το ελάχιστο ποσό που μπορεί να επιτευχθεί ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, με το μέγιστο ποσό να ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ.

Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ακόμη ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν πρόκειται να έρθει άμεσα αλλά σταδιακά, ότι δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και ότι τίθεται στο τραπέζι σενάριο παραμονής του ΕΝΦΙΑ.
 
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ

 
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Το νέο πλαίσιο μακροοικονομικών μεγεθών που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπειανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ το 2015, από 2,9% που ήταν η πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης όπως καταγράφηκε στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Όπως αναφέρει το Bloomberg η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει βαριά σκιά στην κατανάλωση και στις επενδύσεις κατά το πρώτο μισό του 2015.

Πλέον ανάκαμψη αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους και ισχυροποίηση της ανάπτυξης στο 2,9% του ΑΕΠ το 2016, στηριζόμενη κυρίως στην κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων.

Η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 23,4% σε σύγκριση με το 22,6% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό, και αναμένεται να μειωθεί στο 21,1% το 2016.

Το 2015 αναμένεται να είναι άλλο ένα έτος αποπληθωρισμού, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο -0,5% (σε σύγκριση με το 0,3% που αναγράφεται στον προϋπολογισμού του 2015). Σε θετικό έδαφος, διαμορφούμενος στο 0,6%, αναμένεται να επιστρέψει το 2016 ( πληθωρισμό στο 1,1% το 2016 προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση).
 
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Macropolis, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να υπερβεί το 1,2% του ΑΕΠ φέτος και να φτάσει ακόμα και στο 1,5%, εάν εφαρμοστεί σειρά δημοσιονομικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν 3,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών εξαρτάται επίσης από την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, που θα θέσει τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων αναμένεται να προέλθει, σύμφωνα με τα στοιχεία που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Οικονομικών, από:
  • ελέγχους μεταφοράς χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό (725 εκατομμύρια),
  • καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω καταπολέμησης της απάτης στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ),
  • δημόσιους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες (350 εκατομμύρια ευρώ),
  • διακανονισμό φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τις νέες ρυθμίσεις (θα προσφέρουν συνδυαστικά 600 εκατ. ευρώ).
  • εξορθολογισμό του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (300 εκατομμύρια ευρώ),
  • σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις α λα πορτογαλικά (270 εκατ. ευρώ),
  • αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού (250 εκατ. ευρώ),
  • ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης εσόδων (225 εκατομμύρια ευρώ)
  • νέους διαγωνισμούς για το e-gaming (200 εκατ. ευρώ)
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13Η ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Στο καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Επίσης υπολογίζει το κόστος επαναφοράς της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, (κοστίζει 600 εκατ. ευρώ) και τη διατήρηση των σημερινών συνθηκών και για την παροχή σε συνταξιούχους του ΕΚΑΣ (κοστίζει 82 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, δηλαδή η δημοσιονομική επίπτωση των παραπάνω τριών παρεμβάσεων -που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων που προέβλεπε το μνημόνιο- είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.
 
1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πλέον η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά το 2015 από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, 700 εκατ. λιγότερα από το στόχο των 2,2 δισ. ευρώ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο προϋπολογισμό. Τα βασικά σχέδια που αναμένεται να προχωρήσουν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ), τον ΟΔΙΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η αγοραστική αξία του 67% των μετοχών του ΟΛΠ εκτιμάται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το macropolis.

Αναφορικά με τον ΟΔΙΕ, η μεγαλύτερη προσφορά είναι εκείνη του ΟΠΑΠ, ύψους 40,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι σκοπεύει να προχωρήσει τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς για 40ετή παραχώρηση της χρήσης, λειτουργίας και διοίκησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε τον Νοέμβριο ότι η κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής, έχοντας καταθέσει προσφορά που ανήλθε σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα.

Αντί να επιδιώξει την πώληση περιουσιακών στοιχείων- φωτιά, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να επιλέξει τις συμφωνίες εκείνες που αφήνουν στο κράτος αρκετά μεγάλο ποσοστό και εξασφαλίζουν ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα προστατευθούν, σχολιάζει το macropolis.
 

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 
STOP ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θέλει να καταθέσει οκτώ νομοσχέδια που περιλαμβάνουν διαρθρωτικά μέτρα στους εξής τομείς:

1. Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της απελευθέρωσης της από παρεμβάσεις, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των πιστωτών της Ελλάδας.

2. Μπλόκο στις πρώιμες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3. Εκσυγχρονισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4. Εισαγωγή συστήματος συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών κράτους και ιδιωτών.

5. Νόμος για τον προϋπολογισμό που θα βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

6. Εξωδικαστικός διακανονισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7. Υιοθέτηση νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας που θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και θα εγκαινιάζει σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

8. Βελτίωση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεδομένων των παραπάνω, το διεθνές πρακτορείο εκτιμά ότι η Αθήνα έχει δείξει την προθυμία της να συμφωνήσει σε σειρά μέτρων που απομένουν από τις προηγούμενες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος, όπως αυτά που αφορούν τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, τον οργανικό νόμο για τον προϋπολογισμό, τη δικαστική μεταρρύθμιση, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων (εκτός από τη ρύθμιση της αγοράς για το φυσικό αέριο) και την αξιοπιστία των στατιστικών.

Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει πορεία. Η συγκυβέρνηση, σημειώνει, δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δεν σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα τουρισμού, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Αθήνα, προστίθεται, πιστεύει ότι η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας θα ήταν επιζήμια και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της μη δηλωμένης εργασίας.

Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τον εξορθολογισμό της μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, αλλά δεν συναινεί σε ξαφνική μείωση μισθών για 70.000 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού με την κατάργηση του επιδόματος που δόθηκε για να μειωθεί το πλήγμα από τις μεγάλες μειώσεις μισθών.
 
ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Με τις προτάσεις που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να επαναφέρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα καθοδηγείται από τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και τη σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.

Με το βλέμμα στο τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Ιούνιο του 2015, οπότε η τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές λήγει, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διενέργεια νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να καθοριστούν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει.

Η Αθήνα προτείνει ακόμα τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Προτείνεται ακόμη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός καταλόγου έξυπνων ανταλλαγών (swaps) που περιλαμβάνουν ομόλογα συνδεδεμένα με το ονομαστικό ΑΕΠ με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα ότι οι αποπληρωμές θα είναι πιο διαχειρίσιμες στο μέλλον, ενώ οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας να επεκτείνεται.
 
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τα NPLs μέσω της δημιουργίας bad bank με τη χρήση των ομολόγων 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα η λίστα, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).
 
Αργυρώ Τσατσούλη, Αγγελική Στελλάκη
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Τη θέση ότι έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και το Eurogroup πρέπει να συνεδριάσει σύντομα εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, θα είναι χρήσιμο. Στο αυριανό Euro Working Group θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου έχει γίνει πολύ δουλειά. Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε στον ANT1.
Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα «αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή καταβολή συντάξεων και μισθών», ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε δίλημμα 'συντάξεις ή ΔΝΤ'», τονίζοντας πως «ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις», αλλά «οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ».
Σχετικά με το ότι μόνο μέρος της συμφωνίας έχει δοθεί στη δημοσιότητα, κι αυτό από διαρροές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι «η διαπραγμάτευση να γίνεται στο τραπέζι κι όχι να υπάρχουν διαρροές» ως δείγμα σεβασμού προς τη διαδικασία.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε και ερωτηθείς για τις θέσεις της κυβέρνησης απάντησε: «Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, η στάση της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος μπορεί να κριθεί από τον κόσμο. Επιχειρήματα για τη συμφωνία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές. Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και ο κ.Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε».
Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «παρουσίασε όλα τα βήματα που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα».
ΜΑΡΔΑΣ: ΒΛΕΠΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ακόμα και αύριο, Τετάρτη, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο Mega.
Όπως ανέφερε, και με βάση τις πληροφορίες που έχει, οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. «Τη βλέπω την συμφωνία αύριο» είπε χαρακτηριστικά.
GOLDMAN SACHS: ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Την προειδοποίηση πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της απηύθυνε σήμερα η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, η οποία βασίζεται στα συμπεράσματα επαφών στελεχών της στην Αθήνα.
Όπως τονίζεται στην ανάλυση, τα στελέχη της Goldman Sachs στην Αθήνα συναντήθηκαν με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στελέχη της κυβέρνησης και τον  εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις σχετικές συναντήσεις η επενδυτική τράπεζα σημειώνει τα εξής:
  • Ο δρόμος για μια πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και διεθνών δανειστών είναι ακόμα ασαφής. «Με όσους μιλήσαμε αναμένουν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι», σημειώνεται και προστίθεται πως οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης παραμένουν σχετικά περιορισμένες, αν και η αντιμετώπισή τους μπορεί να απαιτήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από τους πιστωτές της Ελλάδας.
  • Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν το Μάρτιο σε 2-3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις εκροές 25 δισ. ευρώ της περιόδου Δεκεμβρίου Φεβρουαρίου. Ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων εκροών μπορεί να αποδοθεί στην απόσυρση καταθέσεων στη λιανική τραπεζική ( λογαριασμοί κάτω των  100 χιλ. ευρώ). Οι καταθέσεις των φορέων του δημόσιου τομέα μειώθηκαν, αλλά συνολικά έπαιξαν λιγότερο σημαντικό ρόλο.  Το ήμισυ των εκροών αφορούσαν σε μετρητά, με τα υπόλοιπα χρήματα να μοιράζονται μεταξύ μεταβιβάσεων σε επενδυτικά προϊόντα και σε εκροές στο εξωτερικό. «Με όσους μιλήσαμε πιστεύουν ότι η  φύση των εκροών γεννά την ελπίδα ότι τουλάχιστον μερικά ποσά καταθέσεων θα επιστρέψουν τελικά στο σύστημα», σημειώνει η ανάλυση της GS.
  • Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω της μη εξυπηρέτησης ήδη αναδιαρθρωμένων δανείων. Στο σημείο αυτό η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως οι προεκλογικές υποσχέσεις για άφεση χρέους έπαιξαν ρόλο, αλλά όσο περνάει ο καιρός η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να προέλθει λιγότερο από εκείνους που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους (strategic defaulters) και περισσότερο από την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων των δανειοληπτών (πραγματική αδυναμία πληρωμών).
  • Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι πιθανό να μετατεθούν για διάστημα 6-12 μηνών. Όσον αφορά στις προοπτικές πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με όσους μίλησαν στην GS, αυτό δεν θα είναι δυνατό για τις τις τράπεζες για κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Η χρήση της ρευστότητας της ΕΚΤ ύψους 104 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες παραμένει υπό τον σταθερό και καθημερινό έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Το περιθώριο του ELA εξαρτάται από τις ροές των καταθέσεων και μέχρι στιγμής παραμένει χωρίς περιορισμούς, λόγω της διαθεσιμότητας ενεχύρων (40-50 δισ. ευρώ).
  • Η ορατότητα για τις κυβερνητικές πολιτικές στον τραπεζικό κλάδο εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με όσους μίλησε η Goldman Sachs, μέχρι στιγμής, υπάρχει μικρή ορατότητα για το μέλλον πολιτικών που μπορούν να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει μάλλον εποικοδομητικός, ενώ ταυτόχρονα ο SSM λειτουργεί ως παράγοντας διαφύλαξης του τραπεζικού συστήματος, από πολιτικές επιρροές.
«ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΚΑΙ «ΚΙΤΡΙΝΕΣ» ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ «ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ»
«Κόκκινες» και «κίτρινες» κάρτες μοίρασαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα σε πολλά από τα εισπρακτικά μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς και περιλαμβάνονται στη λίστα με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Τα τεχνικά κλιμάκια εξέτασαν με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάποιες από τις 22 φορολογικές παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση , ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.
Ήδη οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν αντιρρήσεις τόσο για την εισπρακτική απόδοση κάποιων μέτρων (έσοδα π.χ. από το συντονισμό του φορολογικού μηχανισμού) όσο και για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής (π.χ. η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών).
Μεγάλο ζητούμενο είναι το τι τελικά θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ ένα φόρο που έφερε στα δημόσια ταμεία το 2014 περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Για να ξεκαθαρισθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 θα πρέπει να αποσαφηνισθεί άμεσα το εάν ο φόρος θα διατηρηθεί ως έχει ή θα αντικατασταθεί. Εάν ισχύσει το δεύτερο θα πρέπει να ενημερωθούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το νέο φόρο ακινήτων και τα έσοδα που αναμένεται να αποδώσει.
Σημειώνεται πως τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πήραν χθες για πρώτη φορά τη λίστα «Βαρουφάκη» στα χέρια τους και  – παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – επιχείρησαν και την τεχνοκρατική (από ελληνικής πλευράς) αποτίμηση των μέτρων.
Στις διαπραγματεύσεις επί των φορολογικών μετέχει και ο Άγγελος Κούρος, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη  και ειδικός επί φορολογικών θεμάτων.
Σημειώνεται πως στο σκέλος των εσόδων η ελληνικά λίστα προβλέπει τα εξής:
  • Έσοδα 725 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού.
  • Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
  • Έσοδα 600 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
  • Έσοδα 270 εκατ. ευρώ από τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων.
  • Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος.Έσοδα 225 εκατ. ευρώ από την σύσφιγξη του μηχανισμού είσπραξης φόρων.
  • Έσοδα 250 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου καπνού.
  • Έσοδα 200 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες για τα διαδικτυακά παίγνια.
  • Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τους δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης.
Ο χρόνος πάντως πιέζει καθώς αύριο Τετάρτη το βράδυ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα προκειμένου να περάσουν με τις οικογένειες τους τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών. Θα επιστρέψουν δε  ξανά από την επόμενη εβδομάδα.
Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: in.gr

Το αλφαβητάριο του εθνικού νομίσματος


)

Σπύρος Στάλαις   ΤΕΤΑΡΤΗ
1-4-2015
Τρεις είναι οι θεμελιώδεις στόχοι, των οποίων την επίτευξη, ένα κυρίαρχο κράτος, πρέπει να επιδιώκει παντοιοτρόπως.Την πλήρη απασχόληση, την προστασία της αξίας του εθνικού νομίσματος και την παροχή αξιοπρεπών μισθών, συντάξεων και υγείας.Τα μέσα που έχει μια κυβέρνηση για να επιτύχει αυτούς τους στόχους είναι η φορολογία και οι δαπάνες του κράτους, ο δανεισμός και η αποπληρωμή των δανείων του και η έκδοση και κυκλοφορία νέου χρήματος καθώς και η απόσυρση του.
Άλλα μέσα δεν υπάρχουν, όποια μορφή και αν πάρει ένα καθεστώς, εκτός από τις χώρες τις ΕΕ, που τα μέσα είναι λιγότερα και κατά συνέπεια στόχοι και δημοκρατία συρρικνώνονται.Ο τρόπος υλοποίησης των στόχων αυτών, με τα δεδομένα μέσα, αφορούν σε πολιτικές που τα κόμματα θα εισηγηθούν και ο Λαός θα αποφασίσει.Εδώ τίθεται το ερώτημα. Μπορούμε με το ευρώ τους παραπάνω στόχους να τους ικανοποιήσουμε; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Και γιατί όχι;
Γιατί η αξία του ευρώ είναι αντίστροφη του επιπέδου απασχόλησης.Η πραγματική του αξία του ευρώ δεν στηρίζεται στην δαπάνη του για να παραχθεί πλούτος αλλά στον αποθησαυρισμό του, γιατί είναι σαν τον χρυσό.Ως προς την παραγωγή του ΑΕΠ, το ευρώ είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν επηρεάζει την παραγωγή και την απασχόληση.
Η χρήση του ευρώ απαιτεί διαρκή λιτότητα και υψηλή ανεργία. Είναι ξένο νόμισμα.Ας πάμε να δούμε το ίδιο θέμα, δηλαδή την πλήρη απασχόληση, την διατήρηση της αξίας του νομίσματος και τους αξιοπρεπείς μισθούς, έχοντας κατά νου ένα κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα.Πως ένα τέτοιο κράτος λειτουργεί με τα παραπάνω μέσα. Ας αρχίσουμε με ένα απλό ορισμό με το τι είναι αυτό το εθνικό νόμισμα, το εθνικό χρήμα.
Το χρήμα είναι μια αφηρημένη αξία που την εκδίδει το κράτος. Γίνεται αποδεκτό αυτομάτως, όχι γιατί πίσω από αυτό κρύβεται χρυσός ή άλλα πολύτιμα μέταλλα ή οτιδήποτε άλλο έχει αξία -τι μύθος και αυτός- αλλά γιατί απλά το κράτος σε αυτό εισπράττει φόρους και γενικά στις συναλλαγές του αυτό αποδέχεται ως νόμιμο χρήμα. Έτσι γίνεται καθολικά αποδεκτό χωρίς άλλο μυστήριο!
Η αξία του καθορίζεται από την δυνατότητα που έχει να απαιτεί δικαιώματα κάποιος επί της μελλοντικής παραγωγής. Η παραγωγή πραγματοποιείται ακριβώς επειδή το χρήμα έχει αυτή την εξωτερική αξία.Η αξία του χρήματος είναι τόσο πιο μεγάλη όσο η απασχόληση τείνει προς την πλήρη απασχόληση.Ας αναλύσουμε λίγο τον παραπάνω ορισμό σε ορισμένα θέματα που τρόπον τίνα αποτελούν το Αλφαβητάριο του Εθνικού Νομίσματος ως προς τους στόχους του και τα μέσα.
Κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα ποτέ δεν πτωχεύει.Ένα κράτος πτωχεύει για τέσσερεις λόγους.Όταν ως νόμισμα έχει τον χρυσό ή το ευρώ άλλο ξένο νόμισμα, όταν έχει σταθερή ισοτιμία αναφερομένη σε ξένα νομίσματα ή χρυσό, όταν έχει εξωτερικό δανεισμό σε ξένα νομίσματα ή χρυσό ή ευρώ και όταν έχει εσωτερικό δανεισμό σε ξένα νομίσματα ή χρυσό ή ευρώ.
Η Ελλάδα πτώχευσε το 1827, το 1832, το 1843, το 1893, το 1932, το 1945 και το 2010 και συνέτρεχαν οι παραπάνω προϋποθέσεις.Με άλλα λόγια, όσες φόρες πτώχευσε δεν είχε δικό της νόμισμα.Ήσαν σπάνιοι οι πόροι στην Ελλάδα για να γίνουν επενδύσεις ή σπάνιος ο χρυσός και το ευρώ;Το ξένο κεφάλαιο επενδύει εκεί όπου υπάρχει η υψηλότερη απόδοση. Τα υπόλοιπα τα αφήνει, και η φτώχεια, η πτώχευση και η υποταγή είναι το επακόλουθο. Απλά λοιπόν σπάνιο ήταν το χρήμα, όπως σήμερα το ευρώ, που δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις και όχι σπάνιοι οι εθνικοί πόροι.
Ε, λοιπόν αν μια ανθρωπινή σύμβαση καταντά το χρήμα σπάνιο και τους ανθρώπους και κράτη φτωχά, και αλλά πάμπλουτα και ισχυρά, ας φτιάξουμε μια άλλη σύμβαση που θα κάνει το χρήμα άφθονο και θα καλυτερεύσει την ζωή όλων μας. Τι το πιο απλό.Ένα κράτος λοιπόν που εκδίδει το δικό του νόμισμα είναι αδιανόητο να πτωχεύσει. Πάντα μπορεί να δαπανά, να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να αγοράζει οτιδήποτε του είναι αναγκαίο για να επιτύχει τους στόχους του.
Το χρήμα που δαπανά μια κυβέρνηση δεν προέρχεται από κάπου, δεν το παίρνει από κάπου, δεν πέφτει από τον ουρανό, και δεν κοστίζει τίποτα να παραχθεί.Το χρήμα δημιουργείται στην εποχή μας από ένα κομπιούτερ, που κάποιος πληκτρολογεί αριθμούς. Δηλαδή θέλει το κράτος να πληρώσει έναν προμηθευτή του ή μισθούς και συντάξεις;Απλά πληκτρολογεί ένα ποσό στο λογαριασμό του δικαιούχου και το πράγμα τελείωσε. Δεν γίνονται ατέλειωτες συσκέψεις σε eurogroup για να βρεθεί το χρήμα.
Ένα κράτος που εκδίδει το νόμισμα του ποτέ δεν πτωχεύει και δεν έχει κανένα περιορισμό στις δαπάνες του.Πλήρης Απασχόληση και Κρατικές Δαπάνες.Εφ’ όσον το κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα και δεν έχει κανένα περιορισμό ως προς τις δαπάνες του, τότε:1. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρεί το επίπεδο της εθνικής δαπάνης-ζήτησης ανάλογα με το ύψος της απασχόλησης. Αν υπάρχει ανεργία, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να μείωση τους φόρους και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες με στόχο την πλήρη απασχόληση. Αν μετά υπάρξει μεγάλη δαπάνη που υπονομεύει την αξία του νομίσματος (πληθωρισμός) η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο, αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις δαπάνες της.
2. Η Κυβέρνηση πρέπει να διατηρεί τα επιτόκια σε αυτό το ύψος που να καθιστούν τις επενδύσεις εφικτές. ‘Δανείζεται’ ΧΡΗΜΑΤΑ από τους πολίτες μέσω ομολόγων ή αγοράζει τα ομόλογα δίνοντας χρήμα πίσω για να μπορεί να διατηρεί τα επιτόκια στο ύψος που κάνει ελκυστικές τις επενδύσεις.3. Κάνοντας αυτά η Κυβέρνηση θα πρέπει να αδιαφορεί για το αν ο προϋπολογισμός της είναι ελλειμματικός όσο και αν είναι το έλλειμμα είναι υψηλό. Αν πάλι χρειαστεί να είναι πλεονασματικός αυτό πάλι μπορεί να το κάνει. Όλα γίνονται σύμφωνα με την απασχόληση, την αξία του νομίσματος και τις ικανοποιητικές αμοιβές. Οι έννοιες ελλειμματικός ή πλεονασματικός προϋπολογισμός δεν είναι καλές ή κακές, απλά είναι καταστάσεις για την επίτευξη στόχων. Τι προκύπτει από τις παραπάνω προτάσεις;
Η φορολογία δεν αποτελεί εισπρακτικό μηχανισμό για να δαπανήσει το Κράτος μετά, όπως με το Ευρώ.Η πλήρης απασχόληση και η διατήρηση της αξίας του νομίσματος είναι θεμελιώδη προαπαιτούμενα για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών μιας χώρας. Τέτοια θέματα ποτέ δεν αφήνονται στην ‘ελεύθερη αγορά’.Αφού το χρήμα είναι δημιούργημα του κράτους, το κράτος πρέπει το δημιούργημα του αυτό, το χρήμα, να το προστατεύει ως προς την αξία του, για λογαριασμό των πολιτών του.
Η φορολογία λοιπόν δεν είναι μέσο για να βρει το κράτος χρήμα για να το ξοδέψει μετά, όπως πολλοί αφελώς πιστεύουν, αφού το εκδίδει.Είναι μέσο για την προστασία της άξιας του νομίσματος. Με άλλα λόγια, μέσω της φορολογίας το κράτος, αποσύρει χρήμα από την οικονομία για να διατηρήσει την αξία του νομίσματος, για να προστατεύει την οικονομία από τον πληθωρισμό.
Το χρήμα αυτό μετά το πετάει, το καταστρέφει. Όταν η οικονομία θερμανθεί επιβάλλεται φορολογία για την προστασία της αξίας του νομίσματος. Όταν η οικονομία μπαίνει σε ύφεση η φορολογία μειώνεται και οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται για την δημιουργία θέσεων εργασίας.Οίκοθεν νοείται, ότι η φοροδιαφυγή σε ένα κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα, όπως και ο πληθωρισμός που πάντα έχει αιτία τους πολιτικούς εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, πρέπει να θεωρούνται εγκλήματα ειδεχθή, αφού αυτά υπονομεύουν την αξία του νομίσματος. Είναι εγκληματικές πράξεις εναντίον όλων.
Το Κράτος δεν δανείζεται για να δαπανήσει, όπως με το Ευρώ.Πόσος καυγάς γίνεται με τα ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, αν θα τα δεχτεί ο κύριος Ντράγκι ή δεν θα τα δεχτεί, ή πόσα θα δεχτεί, και ένας ολόκληρος λαός υποφέρει. Αν είναι δυνατόν. Στείλετε στο διάολο την ΕΚΤ να τελειώνουμε.Σε μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα το κράτος πουλάει ομολόγα ή αλλιώς ‘δανείζεται’, πολύ άστοχη λέξη, για τον εξής απλό και σπουδαίο λόγο.Αποσύρει χρήμα από την αγορά ή ρίχνει χρήμα στην αγορά, πουλώντας ομόλογα του ή αγοράζοντάς τα πίσω, για να διατηρεί τα επιτόκια σε ένα ορισμένο ύψος που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Δεν είναι πράξη χρηματοδότησης του κράτους, αλλά πράξη προστασίας των επενδύσεων, μέσω του μηχανισμού στήριξης του επιτοκίου, σε ένα ορισμένο ύψος. Τελεία και παύλα.Αυτό πολλοί το λένε ‘έλλειμμα’, όταν το κράτος πουλάει ομόλογα. Φυσικά είναι ογκώδες λάθος. Απλώς είναι μια οικιοθελής κατάθεση στο κράτος, σε ένα λογαριασμό αποταμιευτικό, που όταν λήξη, το κράτος δίνει πίσω τα λεφτά σου με τόκο.Με άλλα λόγια, όταν ένα Ταμείο ας πούμε, ή ένας ιδιώτης, αγοράζει ένα ομόλογο του Κράτους παίρνει τα λεφτά του από ένα λογαριασμό της Τράπεζας που τα έχει και τα καταθέτει σε ένα άλλο λογαριασμό του Κράτους. Όταν λήξει το ομόλογο ή το ανανεώνει ή παίρνει πίσω τα χρήματα του με τόκο.
Όταν μια Τράπεζα έχει πολλές καταθέσεις λέμε πόσο ισχυρή είναι. Όταν ένα κράτος έχει πολλές καταθέσεις λέμε έχει ‘έλλειμμα’ και ‘χρεωστάει’.Αυτό λέγεται ψυχική τύφλωση ή παράκρουση ή και άγνοια. Πολλοί μάλιστα λένε ότι όσο πιο μεγάλο το έλλειμμα και μακροχρόνιο, θα βαρύνει τα παιδιά μας και εμείς θα έχουμε να πληρώσουμε πιο πολλούς φόρους. Αυτό ισχύει για το ευρώ, αλλά για ένα κράτος που εκδίδει το νόμισμα του αυτό ως επιχείρημα είναι γελοίο.
Το ‘έλλειμμα’ του κράτους είναι ο πλούτος μας ή αποταμίευση μας.
Συνοψίζοντας, η φορολογία και ο ‘δανεισμός’ ή ‘έλλειμμα’ του κράτους δεν είναι πράξεις χρηματοδότησης του κράτους για να δαπανήσει αυτό μετά, αλλά πράξεις που αποσκοπούν στην πλήρη απασχόληση μέσω επενδύσεων, και στην προστασία της αξίας του νομίσματος. Πάντα προηγείται η δαπάνη της είσπραξης και όχι η είσπραξη της δαπάνης.
Η δαπάνη του κράτους για την πλήρη απασχόληση, ποτέ δεν περιορίζεται από την ικανότητα του να φορολογεί ή να δανείζεται όπως με το ευρώ.ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ευρώ: Πρέπει να αποταμιεύετε για να χρηματοδοτείτε τις επενδύσεις.Εθνικό Νόμισμα: Οι επενδύσεις δημιουργούν αποταμιεύσεις.Η ΕΕ και οι νεοφιλελεύθεροι μέσα από την απαράμιλλη σοφία τους, μας έχει διαμηνύσει ότι για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, και η χώρα να έχει μια αυτοδύναμη ανάπτυξη, θα πρέπει η οικονομία της να αποταμιεύει για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις.
Φυσικά αυτό είναι μια τεράστια ανοησία.Σε μια οικονομία που παράγει, η δαπάνη που γίνεται, θα πρέπει να ίση με τα συνολικά εισοδήματα της οικονομίας, έτσι ώστε ότι παράχτηκε να πουληθεί για να ξαναπαραχτεί.Αν κάποιος αποταμιεύσει πιο πολύ, δεν δαπανήσει, τότε κάποιος άλλος θα πρέπει να δαπανήσει παραπάνω, έτσι ώστε η οικονομία να παράξει πάλι το ίδιο. Αν αυτό δεν συμβεί το αποτέλεσμα θα είναι μείωση της παραγωγής και ανεργία.
Με άλλα λόγια η αποταμίευση δεν παράγει χρηματικά κεφάλαια για επενδύσεις, αντίθετα η αποταμίευση τα μειώνει με αποτέλεσμα την ανεργία και την μείωση της παραγωγής και την περαιτέρω μείωση των αποταμιεύσεων. Παράδοξο αλλά αληθές.Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα πρέπει να έλθει και να καλύψει το κενό της δαπάνης στην κατανάλωση και την επένδυση και να αποκαταστήσει την πλήρη απασχόληση. Οι δαπάνες δεν έχουν κάποιο όριο σε ένα κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα.Κατά συνέπεια το ποσό που αποταμιεύουμε εξαρτάται από το εισόδημα μας, και το εισόδημα μας από τις επενδύσεις που πραγματοποιούμε. Δηλαδή οι αποταμιεύσεις εξαρτώνται από τις επενδύσεις και το αντίθετο είναι λάθος. Στην ΕΕ ισχυρίζονται αυτό το αντίθετο.
Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία
Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι έχουμε δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας που είναι πλήρως χρηματοδοτημένο.Στο κάθε συνταξιούχο αντιστοιχεί ένα ικανό πόσο για την σύνταξη του και την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη.Ας υποθέσουμε επίσης ότι η συνολική δαπάνη στην οικονομία δεν είναι στο επίπεδο της πλήρους απασχόλησης και ακόμα η κυβέρνηση λαϊκίζει και έχει αφήσει τον πληθωρισμό να τραβάει προς τα πάνω.Ποιο νομίζετε θα είναι το αποτέλεσμα μια τέτοιας κατάστασης για το ‘εξασφαλισμένο’ σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας; Είναι απλό, σε λίγο καιρό θα καταρρεύσει λόγω πληθωρισμού, από την έλλειψη αγαθών στην αγορά.
Άρα το πρόβλημα των συντάξεων και της υγείας δεν έχει να κάνει με την χρηματοδότηση του, σε μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα, ή πόσοι εργαζόμενοι, πόσους συνταξιούχους, μπορούν να τρέφουν από τους τρεχούμενους μισθούς τους και εργασία τους και άλλα τέτοια παλαβά που μας ζαλίζουν.Έχει να κάνει με το κατά πόσο η οικονομία δουλεύει στο επίπεδο της πλήρους απασχόλησης με ελάχιστες πληθωριστικές πιέσεις. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν, που επιλύεται πολιτικά, ανάλογα με τις επιλογές του Λαού, είναι πόσο από το ΑΕΠ θα προσφέρουμε στους απόμαχους της εργασίας με μορφή κατανάλωσης αγαθών και υγείας και οτιδήποτε άλλο.
Αυτό είναι το πραγματικό κόστος για μας και όχι η χρηματοδότηση, που είναι απλή πληκτρολόγηση αριθμών στους λογαριασμούς των δικαιούχων.Σήμερα, με το ευρώ, κάνουν μελέτες για το πόσο θα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις, για να έχουμε πιο πολύ χρήμα στο μέλλον, με λιγότερες απολαβές, για πιο πολλούς συνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα λόγω των επιπρόσθετων αποταμιεύσεων, το ΑΕΠ μειώνεται, η χώρα έχει αποαγροτοποιηθεί και αποβιομηχανοποιηθεί και τα έλλειμμα αυξάνονται. Τι είναι αυτά, ο ένας δουλεύει τον άλλον;
Το Έλλειμμα στο Ισοζύγιο Πληρωμών
Ο πραγματικός πλούτος ενός έθνους συνίσταται από την παραγωγή που καταναλώνει, από τις εισαγωγές που καταναλώνει μείον τις εξαγωγές, που ως αγαθά καταναλώνονται από αλλά έθνη που τα εισάγουν.Με άλλα λόγια οι εισαγωγές ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής μας, είναι όφελος, ενώ οι εξαγωγές είναι ένα πραγματικό κόστος, αφού είναι αγαθά που παράγουμε, αλλά δεν θα καταναλώσουμε.Ακόμα το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών είναι όφελος με την έννοια ότι ένα πλήθος αγαθών εισέρχονται στη χώρα με αντάλλαγμα το εθνικό νόμισμα, που σημαίνει ότι η μεταφορά εθνικού νομίσματος σε ξένο κάτοχο, αποτελεί μελλοντική αξίωση δική του, επί της εθνικής παραγωγής.
Όσο λοιπόν το νόμισμα είναι αποδεκτό, επιθυμεί κάποιος να το διακατέχει, το έλλειμμα δεν μπορεί να αποτελεί πρόβλημα!Όταν πάψουν να επιθυμούν να διακατέχουν το νόμισμα σου τότε δεν θα μπορείς να εισάγεις.Γιατί να πάψει ο υπόλοιπος κόσμος να επιθυμεί το νόμισμα σου; Δυο είναι οι αιτίες.Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η οικονομία δεν δουλεύει στο επίπεδο της πλήρους απασχόλησης και ο δεύτερος είναι οι εσωτερικές πληθωριστικές πιέσεις. Και οι δυο καταμαρτυρούν πολιτική αδυναμία και λαϊκισμό.
Κατά συνέπεια σε μια μικρή ανοικτή οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών είναι πάντα υποστηρίξιμο όταν η χώρα εκδίδει το δικό της νόμισμα, στοχεύει στην πλήρη απασχόληση και προστατεύει εσωτερικά την αξία του νομίσματος της. Ως προς την εξωτερική αξία του νομίσματος, με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων σήμερα, το νόμισμα αφήνεται ελευθέρα να διακυμαίνεται.
Στην ΕΕ με την περισσή σοφία τους τα βλέπουν τα πράγματα ανάποδα. Μας επιβάλλουν μισθούς πείνας για να γίνουμε εξαγωγική χώρα χωρίς να μπορούμε λόγω μισθών μετά να εισάγουμε τίποτα. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το εμπόριο είναι επωφελές όταν τα συναλλασσόμενα μέρη έχουν επιτύχει την πλήρη απασχόληση πριν τις εμπορικές πράξεις.
Εδώ ολοκληρώθηκε το Αλφαβητάριο του Εθνικού Νομίσματος. Ίσως μπορεί να προστεθούν και άλλα ‘γράμματα’, αλλά έχω την αίσθηση ότι και με αυτά μπορούμε να γράψουμε μια νέα Ιστορία για μας στο πλαίσιο μιας υγιούς Δημοκρατίας και ανθούσας Οικονομίας, κάτι που το ευρώ δεν μας το εξασφαλίζει.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ "ΑΠΟ ΔΡΑΧΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"