ΣΥΡΙΖέικη Ανθρωπολογία


02.04.2015 | από Σύνταξη
ΣΥΡΙΖέικη Ανθρωπολογία (φύλλο 256)
ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Δημοσίευση: Φύλλο 256 – 28/3/2015
       
  • Τα μεγάλα κανάλια έκαναν τη δουλειά τους στην περίπτωση Κατρούγκαλου. Και η δουλειά τους είναι το ψέμα και η παραπληροφόρηση. Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Από τις πρώτες της ενέργειες θα έπρεπε να είναι η σύγκρουση με τη διαπλοκή και τους καναλάρχες. Όσο υπάρχει χάιδεμα και παρέλαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια σαν να μην τρέχει τίποτα, τόσο αυτά θα αποθρασύνονται. 
  • Ποινή-χάδι για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ένα χρονάκι με αναστολή για τις παρεμβάσεις στη λίστα Λαγκάρντ. Το σίριαλ «θα μας ταράξει η νομιμότητα» συνεχίζεται… 
  • Πολλοί θυμίζουν ότι τον πρώην υπουργό και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων περιμένει η Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Βέβαια, ο υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε ήδη ότι η Εξεταστική θα γίνει για να… μάθει ο κόσμος και συμπλήρωσε: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών. Εμένα, τουλάχιστον, ούτε περνούν από το μυαλό μου ποινικές ευθύνες». Α-πα-πα, ούτε εμένα μου περνάει από το μυαλό τέτοιο πράγμα. Δεν μας φτάνει η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», έχουμε και τους… ανεξάρτητους υπουργούς. 
  • Τουιτάρισμα της Ρένας Δούρου: «Χρειαζόταν η θυσία των 150 για να σκεφτούν κάποιοι και 2η φορά πριν ξεδιπλώσουν τον τυφλό αντιγερμανισμό τους». Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι», τυφλωμένοι από τέτοιο αντιγερμανισμό που έπρεπε να δουν δεκάδες ενήλικους και παιδιά να χάνουν τη ζωή τους για να πειστούν για ποιο ακριβώς πράγμα; 
  • Αξιολογεί η περιφερειάρχης ότι στην ελληνική κοινωνία αναπτύχθηκε ένας τυφλός αντιγερμανισμός που ζητούσε αίμα αθώων και τώρα πρέπει να το ξανασκεφτούμε; Δεν έχω αντιληφθεί καθόλου κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ο «αντιγερμανισμός» των τελευταίων χρόνων είχε την έννοια της οργής για τις πολιτικές που ασκήθηκαν, για τη μετατροπή ειδικά του Νότου και της Ελλάδας σε οικονομική και πολιτική «αυλή» της Γερμανίας. Αυτός ήταν δίκαιος «αντιγερμανισμός» και δεν βοηθούν οι δηλώσεις που τείνουν στην ενοχοποίησή του. 
  • Και, τέλος πάντων, η πληγή της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια ήταν ο «αντιγερμανισμός»; Ή ο «φιλογερμανισμός» και η υποταγή στην πολιτική της Μέρκελ; 
  • Αντίστοιχο προβληματισμό δημιουργούν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ. Εξισώνονται και παρουσιάζονται σαν δύο εξίσου λανθασμένα στερεότυπα το «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» και το «οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας». Συγγνώμη αλλά το πρώτο υπήρξε η νομιμοποιητική βάση μιας ληστρικής και εγκληματικής πολιτικής, έχει μια μικρή διαφορά… 
  • Με το σταγονόμετρο η ενημέρωση για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από όσο ξέρω, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει συζήτηση σε κάποιο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. 
  • Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης ενημερώθηκε σε συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και συμφωνεί με τη λίστα. Αφού συμφωνεί ο Φώτης, καλή θα είναι. Ο άνθρωπος είναι εγγύηση και έχει εμπειρία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους… Μήπως, πάντως, πρέπει να γραφτούμε στη ΔΗΜΑΡ να μαθαίνουμε εγκαίρως κι εμείς τίποτα; Γιατί, στον ΣΥΡΙΖΑ, τηρούνται πολύ αυστηρά οι κανόνες συνωμοτικότητας… 
  • Η λαϊκή εντολή, πάντως, επειδή πολλοί την ερμηνεύουν όπως νομίζουν, δεν ήταν να συνεχίσει η χώρα να χορεύει στο ρυθμό των mail, των λιστών και των προθεσμιών που θέτουν οι «δανειστές». 
  • Άκουσα την ομιλία του πρωθυπουργού στο ΕΚΠΑ για το 1821. Η Ελληνική Επανάσταση απαλλαγμένη από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, από το εθνικοαπελευθερωτικό, ριζοσπαστικό και επαναστατικό της περιεχόμενο, μια απλή μηχανιστική μεταφορά κάποιων ιδεών που γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Και το συμπέρασμα, ένα και μοναδικό, απόλυτα διατυπωμένο: Η Ελλάδα κομμάτι της Ευρώπης. Κι όμως, το 1821 είναι πολλά περισσότερα. Ο ριζοσπαστισμός και οι συμβολισμοί του, ειδικά σήμερα, πολύ πιο πλούσιοι και αιχμηροί.
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στα άκρα το «τεστ κοπώσεως»


Στα άκρα το «τεστ κοπώσεως»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
       
Υπό τον διαρκή χρηματοδοτικό εκβιασμό των δανειστών, η κυβέρνηση υποβάλλει τη λίστα μέτρων- Σε διπλή δοκιμασία, εντός και εκτός, οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις

Στο τεστ κοπώσεως ενίοτε συμβαίνει και το «ατύχημα». Γι’ αυτό κι οι γιατροί είναι διαρκώς παρόντες και κατεβάζουν τον ασθενή από το διάδρομο, όταν η πίεσή του ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Ειδάλλως, μετατρέπουν ένα σωτήριο διαγνωστικό μέσο σε φονικό όπλο. Οι δανειστές εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν τη χώρα ως πολλαπλό εμφραγματία τον οποίο υποβάλλουν σε παρατεταμένο τεστ κοπώσεως, χωρίς φρένο και σημείο συναγερμού. Η μόνη σωτηρία για τον ασθενή είναι να πετάξει τα βύσματα από το σώμα του και να κατέβει μόνος του από τον διάδρομο.
Παρά τη βελτίωση του πολιτικού σαβουάρ βιβρ μετά την οκταμερή των Βρυξελλών και τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο, οι «θεσμοί» πίσω από τους οποίους κρύβονται οι δανειστές συνέχισαν την ακραία δοκιμασία αντοχής προς την κυβέρνηση, με κύριο μοχλό τη χρηματοδοτική ασφυξία. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό το παιχνίδι, υπενθυμίζοντας «ποιος κυβερνά αυτή την Ένωση». Η διπλή της απόφαση να διευρύνει την πρόσβαση των τραπεζών στον ELA κατά 1,3 δισ. ευρώ (στα 71,1 δισ.), αλλά ταυτόχρονα να τους «απαγορεύσει» τη συμμετοχή στις επόμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων περιέχει το σαφές μήνυμα: «στηρίζω τη ρευστότητα των τραπεζών ΜΟΥ και σφίγγω τη θηλιά στη ρευστότητα του δημοσίου ΣΑΣ».

Ο ρόλος του ΔΝΤ
Τον δεύτερο ρόλο στο βασανιστήριο του χρηματοδοτικού στραγγαλισμού τον παίζει το ΔΝΤ. Από το 2012, οπότε ενέκρινε το δεύτερο δάνειο περίπου 28 δισ. ευρώ, έχει διαθέσει στην Ελλάδα μέσω των εξευτελιστικών μνημονιακών αξιολογήσεων μόλις 8,2 δισ. ευρώ. Την τελευταία δόση την εκταμίευσε το καλοκαίρι του 2013. Έκτοτε, δεν έχει δώσει ούτε ευρώ, κι ας εξοφλείται κανονικότατα, έχοντας εισπράξει μέχρι σήμερα πάνω από 10 δισ. Μέχρι και το τέλος του 2018 έχει λαμβάνειν περίπου 16 δισ., έναντι 17 δισ. που είναι να δώσει ως υπόλοιπο δανείου.
Εν ολίγοις, όπως τα παίρνουμε τα δίνουμε, οπότε προκύπτει το ερώτημα αν όντως η Ελλάδα κερδίζει το παραμικρό από τον δανεισμό, εκτός από μια πρόσκαιρη ρευστότητα. Μόνο για φέτος το ΔΝΤ έχει λαμβάνειν 8,6 δισ. στην ώρα τους, χωρίς το ίδιο να δεσμεύεται να κάνει το ίδιο για το υπόλοιπο του δανείου. Επομένως, ο «εκβιασμός» που διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπό του Ουίλιαμ Μάρεϊ ότι «μη εξόφληση οφειλής προς το ΔΝΤ σημαίνει διακοπή της χρηματοδότησης», οικονομικά τουλάχιστον, είναι άσφαιρος.
Εξού και η κυβέρνηση λογικά προειδοποίησε διά «κύκλων» της με το αυτονόητο: Αν οι δανειστές δεν αρχίσουν να εκταμιεύουν δόσεις του δανείου που εκκρεμούν από το 2014, σταματάμε την πληρωμή του χρέους». Εκ των υστέρων, η προειδοποίηση ανακλήθηκε με «διορθωτικό» non paper (σ.σ. η διά των non paper επικοινωνία, εκτός από αδιαφανής, καθίσταται και προβληματική και… γραφική). Ωστόσο, στον βαθμό που η προειδοποίηση έχει και επίσημα διατυπωθεί στην επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ, είναι σαφές ότι αφορά πρωτίστως το ΔΝΤ, στο οποίο αντιστοιχεί το μεγαλύτερο υπόλοιπο δανεισμού (17 δισ.). Από τους ευρωπαίους εταίρους τα «διεκδικούμενα» δεν είναι πάνω από 5 δισ., από τα οποία μάλιστα τα 3 δισ. δεν είναι καν δανεικά, αλλά οφειλόμενα και παρανόμως παρακρατούμενα από τους δανειστές (1,2 δισ. από το «λάθος» του ΤΧΣ που επέστρεψε στο EFSF και δικά του χρήματα συν 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα). Κι όμως, ακόμη κι αυτά, οι «θεσμοί» τα εξαρτούν από την αξιολόγηση της λίστας μεταρρυθμίσεων, όπως κατέδειξε η απόφαση του Euro Working Group να παραπέμψει το κυβερνητικό αίτημα στο EFSF.

Η λίστα των μέτρων
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «κόψει δρόμο» στο ναρκοθετημένο μαραθώνιο που της έχουν στρώσει οι δανειστές. Ενώ τα τεχνικά κλιμάκια «ανακρίνουν» εδώ και μέρες υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων στο Χίλτον, προκειμένου να κτίσουν μια εικόνα για το δημοσιονομικό κενό και το μακροοικονομικό σενάριο του έτους, το λεγόμενο Brussels Group εξετάζει από σήμερα, Σάββατο, τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατάρτισε η κυβέρνηση. Αυτή θα αξιολογηθεί πιθανότατα μέχρι την Πέμπτη διαδοχικά από το Euro Working Group και το Eurogroup.
Από την αντίδραση των δανειστών θα εξαρτηθεί αν υπάρχει πραγματικά διάθεση για συμβιβασμό ή θα οδηγηθεί στα άκρα του το «πείραμα» με τη νέα κυβέρνηση. Οι ενδείξεις από τις συναντήσεις Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο κλίνουν υπέρ ενός συμβιβασμού, η ποιότητα και η κατεύθυνση του οποίου θα κριθεί όχι μόνο από τυχόν εκταμιεύσεις δόσεων και από κάποια χρηματοδοτική χαλάρωση, αλλά και από την κατεύθυνση της λίστας μέτρων που υπέβαλε η κυβέρνηση.
Η λίστα αυτή τελεί υπό διπλή δοκιμασία, εξωτερική και εσωτερική. Η εξωτερική δοκιμασία, αυτή των δανειστών, αφορά κυρίως το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ακόμη και με την αποδοχή ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%, το δημοσιονομικό κενό του 2015 υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Κι αν υποθέσουμε ότι αυτό, κουτσά στραβά, μπορεί καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά, αλλά «μη υφεσιακά» μέτρα (φοροδιαφυγή και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων) τι θα γίνει με το αβυσσαλέο χρηματοδοτικό κενό περίπου 8 δισ. ευρώ; Αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο αν, ως εκ θαύματος, το ΔΝΤ και οι λοιποί δανειστές κατέβαλλαν εντός του έτους το σύνολο των δανειακών υπολοίπων και αν η ΕΚΤ ανταποκρινόταν στην πίεση της κυβέρνησης για αύξηση -σχεδόν διπλασιασμό- της δυνατότητας έκδοσης εντόκων γραμματίων. Αλλά, ακόμη κι αυτές οι λύσεις έχουν ποικίλες παρενέργειες: στεγνώνουν το τραπεζικό σύστημα και αυξάνουν το αβίωτο χρέος.

Η πολιτική δοκιμασία
Η εσωτερική δοκιμασία για την κυβερνητική μεταρρυθμιστική λίστα είναι κυρίως πολιτική, αλλά δεν στερείται κι αυτή λογιστικού ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να είναι διπλά πειστική έναντι της κοινωνίας και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ότι δεν περιέχει υποψία νέας λιτότητας, είτε διά περικοπών είτε μέσω φορολογίας, άμεσης ή έμμεσης. Θα πρέπει να μην απομακρύνεται έτι περισσότερο από τις προεκλογικές και προγραμματικές εξαγγελίες. Θα πρέπει να μην περιλαμβάνει δραματικές υποχωρήσεις από εμβληματικές δεσμεύσεις, όπως στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Και θα πρέπει να προβλέπει ένα minimum αναδιανομής του πλούτου, ώστε να χρηματοδοτηθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.
Εκ πρώτης όψεως, το να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα και οι «έξω» και οι «μέσα» φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο. Οι μεταρρυθμιστικές «ανάγκες» των δανειστών και της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα είναι εξ ορισμού ασύμβατες. Το μόνο που θα μπορούσε, κάπως, να τις γεφυρώσει είναι μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, με ισχύ από φέτος. Αλλά αυτό το κεφάλαιο δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, οι δανειστές οδηγούν στα άκρα του το τεστ κοπώσεως προς την κυβέρνηση. Την ώρα που εξορκίζεται η στάση πληρωμών και η κυβέρνηση αναγκάζεται να στραγγίξει κάθε διαθέσιμο ευρώ από το ευρύτερο Δημόσιο, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν προειδοποιεί την Αθήνα για «άτακτη χρεοκοπία». Και το ίδιο περίπου κάνουν αξιωματούχοι πολλών κυβερνήσεων, σταθερά ο Β. Σόιμπλε, το Bloomberg, η Wall Street Journal, η Bank of America και κάθε πικραμένος που διατυπώνει σενάρια κατάρρευσης ή ταπεινωτικής υποταγής.
Έτσι, το ενδεχόμενο «ατύχημα» πάνω στον διάδρομο του τεστ κοπώσεως εξελίσσεται σε προμελετημένη εξόντωση του ασθενούς. Ο οποίος έχει πάντα την επιλογή που περιγράψαμε στην αρχή. Να πετάξει τα βύσματα και να κατέβει από τον διάδρομο, για ν’ αποφύγει το έμφραγμα. Ας υποθέσουμε ότι αυτή την εναλλακτική υπαινίσσονται οι αναφορές υπουργών της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο «ρήξης, εάν…».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Λαφαζάνης: «Εξαιρετικά επικοδομητική η επίσκεψη στη Μόσχα»


Πηγή: EPA/Vostock-photo

Sputniknews.com
Μόλις μερικές ημέρες πρίν από την ιδιαιτέρως σημαντική επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας στην ατζέντα του ως ένα από τα βασικά θέματα συζητήσεων, την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας — Ρωσίας.
Εξαιτερικά θετική χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την επίσκεψή του στη Μόσχα και ειδικά τις επαφές του με τις ηγεσίες του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και του ενεργειακού κολοσσού, Gazprom. Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι η Ελλάδα θα εξετάσει σοβαρά το ζήτημα του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει υποθαλάσσια (Μαύρη Θάλασσα) στην Τουρκία και θα καταλήγει στα σύνορα Τουρκίας — Ελλάδας.

Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξής του.
ΕΡ: Πώς αποτιμάτε τις συναντήσεις που είχατε στη Μόσχα αυτές τις μέρες;
ΑΠ: Οι συναντήσεις μου, ιδιαίτερα με τον κύριο Μίλερ (σ.σ. επικεφαλής της Gazprom), αλλά πρώτα απ΄όλα με τον κύριο Νόβακ, υπουργό Ενέργειας, ήταν πάρα πολύ ουσιαστικές, εξαιρετικά εποικοδομητικές, και θα έλεγα ότι ανοίγουν ένα νεό κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών και της περιοχής μας. Πιστεύω επίσης ότι συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε μια κρίσιμη φάση για την Ευρώπη, πράγμα που υποβοηθάει σημαντικά τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή μας, και τη βελτίωση των πολιτικοοικονομικών συσχετισμών προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Αγωγός στα ελληνοτουρκικά σύνορα

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, το Δεκέμβριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι σταματάει το σχέδιο για το αγωγό South Stream. Λίγες μέρες αργότερα, είπε ότι θα κατασκευαστεί ενας καινούριος αγωγός φυσικού αεριού που θα σταματάει στα σύνορα της Τουρκίας - Ελλάδος. Τι σημαίνει αυτός ο αγωγός για την Αθήνα, και πώς θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει η Ελλάδα;
ΑΠ: Γι' αυτό το θέμα υπήρξαν αρκετές σκέψεις και προτάσεις από τη ρωσική πλευρά προκειμένου ο αγωγός που θα φτάσει τα ανατολικά σύνορα (της Ελλάδος), να συνεχίσει η πορεία του μέσα από ελληνικό έδαφος, και να κατευθυνθεί μέσω της Σερβίας προς την Κεντρική Ευρώπη. Εμείς θα εξετάσουμε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες, και η κυβέρνησή μας θα δει συνολικά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ουσιαστική συνεργασία με τη ρώσικη πλευρά. Αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω επισήμως κάτι περισσότερο σε σχέση με το ρώσικο αγωγό που θα έρθει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο μύθος του αμερικάνικου υγροποιημένου

ΕΡ: Αυτές τις μέρες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συζητείται το θέμα του υγροποιημένου αερίου, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει το υγροποιημένο άεριο εναλλακτική λύση για την Ευρώπη, ώστε να σταματήσει να παίρνει αέριο από τη Ρωσία;
ΑΠ: Σε καμία περίπτωση αυτό το αμερικάνικο υγροποιημένο άεριο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Νομίζω ότι η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι περισσότερο ένας τακτικός ελιγμός, που θέλει να βοηθήσει την ενεργειακή απομόνωση της Ρωσίας -και γενικότερα, θα έλεγα- τα αντιρώσικα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ. Η ροή του ρώσικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι απαραίτητη για να καλύψει τις ανάγκες της, είναι και συμφέρουσα, θα έλεγα, για την Ευρώπη. Επομένως, από αυτή την άποψη, έτσι είναι η κατάσταση.

Μια δημοσκόπηση που δεν πρόκειται να σχολιαστεί




Το 53% επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος, αλλά το 62% πιστεύει ότι η χώρα δεν είναι έντιμη ακόμη. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία πια πιστεύει ότι δεν πρέπει να μείνουμε στο ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχει πειστεί ποιος, ποια πολιτική δύναμη θα ηγηθεί αυτής της εξόδου.


Η αθλιότητα των ΜΜΕ και η σωστή στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου (2 Βίντεο)


«Ιερή» αγανάκτηση κατέλαβε αστούς πολιτικούς και ΜΜΕ γιατί σήμερα κάποιοι πολίτες ανταποκρινόμενοι στοκάλεσμα από το Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων για διεθνή ημέρα δράσης ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ πολιτικών κρατουμένων από 2/3, πέρασαν ειρηνικά στο προαύλιο του κοινοβουλίου, χωρίς κανένας απ’ αυτούς να έχει καλύψει τα χαρακτηριστικά του, φώναξαν συνθήματα και έριξαν τρικάκια.

Αυτόφωρη αντίδραση από τους μπάτσους δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί θα έπρεπε να έχει προηγηθεί δήλωση της Ζωής Κωντσαντοπούλου ότι παρακωλύεται η λειτουργία της βουλής. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν υπήρξε αλλά με δήλωση της η πρόεδρος της βουλής χαρακτήρισε την ενέργεια διαμαρτυρία που εντάσσεται στο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών.
Επίσης τα άτομα που πήραν μέρος στην διαμαρτυρία στο προαύλιο της βουλής και προσήχθησαν στην ΓΑΔΑ δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες αφού σε κατάθεση του, στην κρατική ασφάλεια, ακόμα και ο ίδιος ο φρούραρχος της βουλής δήλωσε ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα, «ηρθαν κάτι παιδιά, έριξαν φέι βολάν τους ζητήσαμε να φύγουν και αποχώρησαν».

Στο παρακάτω βίντεο ο προβοκατόρικος τρόπος που παρουσίασε το γεγονός το δελτίο ειδήσεων του Mega

Στα πλαίσια του καλέσματος για συμπαράσταση στους απεργούς πείνας είχαμε σήμερα μπαράζ καταλήψεων σε πανεπιστημιακά κτίρια, δήμους, νομαρχίες αλλά και κομματικά γραφεία. Καταλήφθηκε το κτίριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στην Θεσσαλονίκη, ενώ για τρίτη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας του πανεπιστήμιου Αθήνας.  Για τον ίδιο λόγο έγινε κατάληψη σήμερα το πρωί στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης, καθώς και στο δημαρχείο της Ξάνθης. Επίσης ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλαν σήμερα το πρωί και στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πατρα.


Και ενώ τα ΜΜΕ όλο αυτό τον καιρό που οι πολιτικοί κρατούμενοι συμπληρώνουν σχεδόν ένα μήνα απεργίας ρισκάροντας την ίδια την ζωή τους με αιτήματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, δεν έχουν αναφερθεί καθόλου, ξαφνικά ξεσάλωσαν ανακαλύπτοντας «κινδύνους» για την δημοκρατία.  
Κι όσο αν μπορείς να καταλάβεις τις δηλώσεις των αστών πολιτικάντηδων και τα εμέσματα των δημοσιοκάφρων του Αλαφούζου, του ΔΟΛ και του Βαρινογιάννη που κάνουν λόγο για «κατάσταση ανομίας», τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις πώς μπορεί να βρίσκει χώρο στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ένα άθλιο κείμενο που λες και έχει γραφτεί από τον Κασιδιάρη.
Μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό έρχεται η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βουλής να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
 
«Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας «ενημέρωση», από τα γνωστά «έγκυρα» ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:
Ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.

Τα πραγματικά περιστατικά:

Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον Προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανώ στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτηρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών».


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/

Υπάρχει απάντηση στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ: Διαγραφή του χρέους!


Πάνος Κοσμάς
Μπαίνουμε ίσως στο πιο αποφασιστικό δεκαήμερο ύστερα από τις εκλογές. Η χρηματοδοτική ασφυξία του ελληνικού δημοσίου έχει φτάσει στο οριακό σημείο όπου είναι αδύνατο πλέον να συνεχίσουν να πληρώνονται ταυτόχρονα μισθοί και συντάξεις αλλά και τοκοχρεολύσια του κρατικού χρέους, οπότε η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου αδειάζει. Είναι η ώρα που δεν μπορεί να «αγοραστεί» χρόνος και που τα διλήμματα γίνονται απόλυτα. είναι η ώρα των μεγάλων και καθαρών αποφάσεων.
Το δίλημμα

Ύστερα από τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι πλέον δεν είναι οι δανειστές που βιάζονται αλλά η ελληνική κυβέρνηση, που είναι αναγκασμένη να «τρέξει» με τις «μεταρρυθμίσεις», ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Πράγματι, η συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου δεν εξασφάλισε ανάσα χρόνου για την κυβέρνηση αλλά για τους δανειστές. Καθώς δεν προέβλεπε καμία χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου για το άμεσο διάστημα του Μαρτίου και του Απριλίου, η κυβέρνηση βρέθηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο», να πρέπει να πληρώνει τόσο μισθούς και συντάξεις όσο και τοκοχρεολύσια, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα δεν επαρκούσαν για την κάλυψη και των δύο αυτών κατηγοριών δαπανών. Έχοντας αποκλείσει τη στάση πληρωμών στα τοκοχρεολύσια, η κυβέρνηση κατέφυγε στη «λύση» να «σκουπίσει», δεσμεύοντας με τα repos, τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να συνεχίσει να πληρώνει τους τοκογλύφους. Ο χρόνος που κερδήθηκε έτσι είναι πληρωμένος με «αίμα»: αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν σύντομα στα ταμεία των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για να μην κάνουν αυτοί πλέον στάση πληρωμών σε δικές τους πιεστικές ανάγκες.

Στο μεταξύ όμως, ακόμη κι έτσι, και αυτή η πηγή ρευστότητας έχει «στραγγίξει». Τώρα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη είτε να επιβάλει με νομοθετική ρύθμιση τη δέσμευση ρευστών διαθεσίμων και άλλων οργανισμών, για να «κερδηθεί» λίγος ακόμη χρόνος πληρωμένος με αίμα, είτε να απαντήσει άμεσα στο δίλημμα «στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις ή στα τοκοχρεολύσια?».


Η παγίδα του διπλού νομίσματος

Οι δανειστές προτείνουν εδώ μια νέα «λύση», που θα μας βάλει ακόμη πιο βαθιά στην παγίδα: το παράλληλο νόμισμα. Λένε: Αφού δεν κάνετε στάση πληρωμών στα τοκοχρεολύσια και ταυτόχρονα θέλετε να πληρώνετε και μισθούς και συντάξεις, μία λύση υπάρχει: να πληρώνετε τοκοχρεολύσια σε σκληρό νόμισμα (ευρώ) και μισθούς-συντάξεις ή και άλλες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών σε παράλληλο νόμισμα. Αυτό το παράλληλο νόμισμα είναι κουπόνια του Δημοσίου που θα λειτουργούν ως μέσο πληρωμών στην εσωτερική αγορά. Για τους τοκογλύφους το σκληρό νόμισμα, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους το «εσωτερικό νόμισμα», που θα υποτιμηθεί ταχύτατα, θα ανταλλάσσεται με ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την ονομαστική του ισοτιμία και εν ολίγοις θα σημαίνει μια γενναία υποτίμηση του εργατικού μισθού στην πράξη, δηλαδή μια καθολική και σκληρή μνημονιακή ρύθμιση αναδιανομής του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου! (1)
Η απάντηση

Όταν το δίλημμα γίνεται τόσο απόλυτο και τόσο πιεστικό χρονικά, η μόνη αποδεκτή απάντηση από τη σκοπιά της Αριστεράς είναι η στάση πληρωμών στα τοκοχρεολύσια. Όμως, η «ιδρυτική» αυτή πράξη της ρήξης με τους δανειστές και το σύστημα έχει αυτόματες συνεπαγωγές, που όλες εντάσσονται στη γενική κατεύθυνση «οι κοινωνικές ανάγκες πάνω από το χρέος», στη διαγραφή του χρέους, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί μια πολιτική κατάργησης των μνημονίων, ανατροπής της λιτότητας και υλοποίησης μέτρων και πολιτικών με μεταβατικό χαρακτήρα και σοσιαλιστική κατεύθυνση.

Η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα βάζει στα χέρια των δανειστών άλλο ένα όπλο εκβιασμού (να χρηματοδοτήσουν αυτοί την επιστροφή αυτών των χρημάτων, αλλά βέβαια στο πλαίσιο μιας νέας χρηματοδοτικής σύμβασης και του τρίτου μνημονίου) ή μας οδηγεί στο διπλό νόμισμα και μάλιστα στην απόλυτα μνημονιακή και αντεργατική εκδοχή του: να πληρώνουμε τους τοκογλύφους δανειστές-εκβιαστές σε ευρώ και τους εργαζόμενους με υποτιμημένα «χαρτιά»!

1. Όπως για κάθε νομισματική επιλογή, έτσι και για το παράλληλο νόμισμα, η πραγματική του λειτουργία καθορίζεται από το συνολικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, από το συνολικό σχέδιο στο οποίο εντάσσεται. Είναι άλλη η λειτουργία του διπλού νομίσματος (όπως και του εθνικού νομίσματος γενικότερα) όπως την προτείνουν οι δανειστές και άλλη η λειτουργία του αν επρόκειτο για επιλογή ενταγμένη σε ένα πολιτικό σχέδιο στάσης πληρωμών στους τοκογλύφους δανειστές πλαισιωμένη με μέτρα δέσμευσης των ευρώ των πλουσίων. Πρέπει λοιπόν να σπάσει η μυθολογία που θεωρεί το παράλληλο νόμισμα αυτονόητα συνώνυμο της ρήξης.


http://rproject.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ;



02/04/2015
Με την κινητοποίηση 300 βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM) Topol καιVoyevoda απαντά η Μόσχα στην αμερικανική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των συμβατικών της δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και στην αμερικανική άσκηση με επείγοντα μηνύματα έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.
Όπως ανακοινώθηκε από εχθές διεξάγεται μεγάλη άσκηση των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων RSMF (Russian Strategic Missile Forces) με προσωπική εντολή Πούτιν του σχηματισμού OMF (the Orenburg Missile Formation) που βρίσκεται στην ομώνυμη περιφέρεια στην οποία μετέχουν τουλάχιστον 3.500 προσωπικού.
Ο σχηματισμός (ο οποίος στα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ αναφέρεται ως 31η Στρατιά Πυραύλων) είναι ο ένας από τους τρεις που διαθέτει η RSMF και έχει την έδρα του στο Orenburg και είναι εξοπλισμένος με ICBM R-36M και RT-2PM Topol.
Όπως αναφέρεται η εντολή της Διοίκησης είναι η «μετακίνηση σε θέσεις διασποράς και κάλυψης των 300 αυτοκινούμενων εκτοξευτών των πυραύλων σε προετοιμασία επιθετικών/αμ,υντικών ενεργειών».
 Σύμφωνα με πληροφορίες του RT η ενεργοποίηση της 31ης Στρατιάς έρχεται μετά τις δοκιμές του συστήματος ενημέρωσης toy koino;y έκτακτης ανάγκης EAS (Emergency Alert System) στις 30 Μαρτίου το οποίο προκάλεσε πανικό στους Αμερικανούς καθώς προβλήθηκε από τους δέκτες των τηλεοράσεών τους.
«Δοκιμή του συστήματος EAS το οποίο προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ προκάλεσε σ΄τυγχιση και πανικό στο αμερικανικό κοινό. Η δοκιμή ξεκίνησε στις 11 το πρωί ανατολικής ώρας ΗΠΑ και μεταδόθηκε σε μια σειρά πολιτειών όπως η Ουάσιγκτον, η Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέρυλαντ, η Μασαχουσέτη, το Ρόουντ Άιλαντ, τοπ Κονέκτικατ μέχρι την Νότια Καρολίνα και την Βιρτζίνια. Το μήνυμα δεν περιείχε κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες απλά αναφερόταν πως ο συναγερμός θα είναι σε ισχύ από τις 11 έως τις 12 το βράδυ»αναφέρει το RT.
Παράλληλα με το EAS η Google και το Facebook στις περιοχές που μεταδόθηκαν τα EAS ανέστειλαν κάθε πηγή πληροφόρησης προκαλώντας ακόμη περισσότερη σύγχυση.
Η κινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων της 31ης Στρατιάς πρόκειται να κρατήσει έως τις 4 Απριλίου.
Ταυτόχρονα η κινητοποίηση δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη και από την αμερικανική πρωτοβουλία για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη καθώς ήδη έχουν φτάσει τα πρώτα F-15C στην Ολλανδία ενώ τα A-10 από την Γερμανία προωθήθηκαν πιο ανατολικά μέχρι την Ρουμανία όπου και θα παραμείνουν μέχρι τον Ιούλιο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ... «ΚΥΠΡΟ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ



Εκτύπωση
ΠΕΜΠΤΗ 2-4-2015
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Να κατασπαράξουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό επιδιώκουν οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν πλέον ντοπαριστεί από την πολιτική ηγεσία τους και τα μέσα ενημέρωσης με ανθελληνικό μίσος στα όρια της υστερίας. Αυτό συνάγεται και από μια δήθεν «εμβριθή» ανάλυση που δημοσίευσε προχθές η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ, δεξιά φυσικά, με τίτλο «Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από την Κύπρο» και υπότιτλο «Η νησιωτική δημοκρατία εισήγαγε στην κρίση ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και σταθεροποίησε την οικονομία-μοντέλο για την Αθήνα;». Και μόνο από την απλή ανάγνωση του υπότιτλου αντιλαμβάνεται αμέσως κανείς ότι σκοπός της δήθεν ανάλυσης είναι πρωτίστως να αποκρύψει τηληστεία που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Κύπρο και την εν μια νυκτί ολοκληρωτική εξόντωση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου, με την ενεργό βοήθεια και του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Επιπροσθέτως, θέλουν ουσιαστικά οι Γερμανοί συντάκτες της ανάλυσης να απειλήσουν τους Ελληνες με αρπαγή των καταθέσεών τους ώστε να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και έτσι αυτές να χρεοκοπήσουν όλες, με τελική επιδίωξη να συρθεί σαν σκουλήκι και να υποταχθεί στις εντολές του Βερολίνου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η «ανάλυση» δεν υπογράφεται από τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Ελλάδα -ο οποίος σημειωτέον είναι εγκατεστημένος στην Τουρκία (!) και από καιρό σε καιρό κάνει και καμιά βόλτα προς την Ελλάδα- αλλά από ανταποκριτές της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.
Είναι φυσικά γελοίο να προτάσσει κανείς τους... ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, όταν όλη η ουσία είναι ότι κατ' απαίτηση των Γερμανών και με κύριο όπλο στραγγαλισμού τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Κύπριοι έκλεψαν από όσους είχαν την αφέλεια να έχουν καταθέσει τα λεφτά τους στις τράπεζες του νησιού περίπου... 30 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς!!! Δεδομένου ότι τα χρήματα εκλάπησαν διά της αρπαγής όλων των ποσών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, δεν αισθανόμαστε φυσικά συμπόνια προς αυτούς τους καταθέτες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σημειώθηκε ωμή ληστεία εις βάρος τους. Είναι επίσης πραγματικά καραγκιοζιλίκια τα περί «σταθεροποίησης» της κυπριακής οικονομίας μετά την αρπαγή των χρημάτων των καταθετών και τον εκμηδενισμό της ως χρηματοοικονομικού κέντρου.Για ποια «σταθεροποίηση» μιλούν οι Γερμανοί; Το 2008 το δημόσιο χρέος της Κύπρου ήταν μόλις 48,3% του ΑΕΠ, αλλά το 2013, τη χρονιά της ληστείας και της αρπαγής των καταθέσεων, το δημόσιο χρέος... απογειώθηκε στο 112% του ΑΕΠ!!! Εκτινάχθηκε δηλαδή τη χρονιά της «σωτηρίας» της Κύπρου κατά περίπου... 25 εκατοστιαίες μονάδες σε μία χρονιά -από 86,6% που ήταν το 2012! Να δούμε πού θα βρίσκεται το 2014, καθώς τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) αναμένονται στις 22-23 Απριλίου. Αυτά είναι τα «χαΐρια» της Κύπρου μετά τη «σωτηρία» της από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους, με την ΕΚΤ να λειτουργεί ως σκοινί της θηλιάς που απαγχόνισε την Κύπρο ως οικονομικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή καθαυτήν πάντως η σύγκριση της Ελλάδας με την Κύπρο είναι εντελώς φαιδρή.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί βεβαίως χρηματοοικονομικό κέντρο, το οποίο να θέλει το Βερολίνο να εξοντώσει, αφού έτσι κι αλλιώς τα λεφτά που έκλεψαν οι Γερμανοί και οι Κύπριοι ήταν λεφτά πρωτίστως Ανατολικοευρωπαίων ολιγαρχών, δευτερευόντως κάποιων Αράβων καιτριτευόντως μερικών Ελλήνων -καθόλου δηλαδή Γερμανών ή άλλων Ευρωπαίων, οι οποίοι προτιμούν το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, τα νησιά της Μάγχης και τους υπερπόντιους φορολογικούς παραδείσους, πέρα φυσικά από την «αθάνατη» Ελβετία.
Οπως προείπαμε, η ουσία είναι πως οι Γερμανοί θέλουν να απειλήσουν όλο τον ελληνικό πληθυσμό με κατάσχεση των καταθέσεών του, έτσι ώστε να υπονομεύσουν εντελώς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να το οδηγήσουν σε χρεοκοπία. Για να συγκαλύψει μάλιστα τον ρόλο της Γερμανίας στην υπόθεση αυτή και να θολώσει τα νερά, η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έχει τη δήλωση κάποιου οικονομικού παράγοντα του τραπεζικού συστήματος ότι δήθεν «η ΕΚΤ έχει το κλειδί στο χέρι για το Grexit», την αποβολή δηλαδή της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμη και αυτός ο τύπος όμως σπεύδει να προσθέσει ότι «δεν ανήκει στις αρμοδιότητές της» να προκαλέσει η ΕΚΤ την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς πολιτική εντολή. «Η εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα παραμένει μια επιλογή σε διαρκή διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, αν και μια επίθεση του αρχηγού της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ αρχικά συνάντησε περιορισμένη απήχηση», αναφέρει η αρχή του άρθρου, προς λύπη των Γερμανών.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 -ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EWG:ΣΕ 


Εκτύπωση
ΠΕΜΠΤΗ 2-4-2015
ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ «ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΔΙΛΗΜΜΑ ΑΝΤΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία και σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων για λήψη αντιλαϊκών μέτρων το απόγευμα της Τετάρτης (1/4) η διάρκειας δύο ωρών συνεδρίαση του Euroworking Group.Το EuroWorking Group θα συγκληθεί εκ νέου τη M.Τετάρτη για να προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου.
«Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες», δήλωσε πηγή της ευρωζώνης αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group .
Ο «νεοαποικιακού» τύπου χρηματοδοτικός εκβιασμός της χώρας από τους δανειστές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Προφανής  στόχος των πιστωτών και του σκληρού πυρήνα των«εταίρων» της ΕΕ είναι να στραγγαλίσουν τη χώρα, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει άλλες επιλογές από το να υποταχθεί, αφού οι όποιοι εναλλακτικοί δρόμοι προβάλλονται από τα κατεστημένα κέντρα  των ευρωπαϊκών πολιτικών και χρηματιστικών ελίτ ως δήθεν καταστροφικές.
Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών που εδράζονται στο ψευτοδίλημμα χρηματοδοτική ασφυξία ή αντιλαϊκά μέτρα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε ταπεινωτική υποχώρηση και αναδίπλωση την κυβέρνηση. 
Η πρόκληση αυτήν την ώρα για την κυβέρνηση δεν είναι άλλη από την αταλάντευτη εφαρμογή του προγράμματος της παρά και ενάντια στις απειλές και τους χρηματοδοτικούς εκβιασμούς τωνκατεστημένων κέντρων της ΕΕ.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το σημερινό EuroWorking Group έκανε μία επισκόπηση της προόδου που έχει καταγραφεί τόσο το Brussels Group όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Ο ίδιος απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει αν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup πριν τις 24 Απριλίου.

Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα να απαιτηθεί από τους δανειστές καινομοθέτηση των μέτρων, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση οποιασδήποτε δόσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, έκτασης 26 σελίδων, «εκτιμώντας ότι τα έσοδα από τα μέτρα μπορούν να ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο».
Στην ερώτηση πάντως αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να έρθουν τα χρήματα από τις δόσεις, τόσο τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές όσο και για μισθούς και συντάξεις, η ίδια πηγή περιορίστηκε να απαντήσει «κανένα σχόλιο».
Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών σημείωναν πως «ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει επειδή είναι ένας κακός νόμος θα το κάνουμε την ώρα που μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε σωστά, ακόμα και σταδιακά.  Δεν θα δημιουργήσει τρύπα, θα φέρει μικρότερα έσοδα αλλά θα καλυφθεί με ισοδύναμα, περικοπές δαπανών ή άλλα έσοδα».
Βασικές εστίες διαφωνίας που διαπιστώθηκαν με τους δανειστές είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθώς ισχυρές ενστάσεις από την πλευρά των «θεσμών» εγείρει η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ο δανειστές αξιώνουν περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και πλήρη εξαέρωση των συντάξεων με όπλο το χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας.
«Πεδίο συνεννόησης υπάρχει πάντως στις αποκρατικοποιήσεις , αλλά προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να επιμένουν στον εισπρακτικό στόχο», σημείωνε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
«Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με κάποιο μίνιμουμ απαιτήσεων για επενδύσεις, έστω και αν μειωθεί το τίμημα για να μην πέσει στον «κουβά» του χρέους η είσπραξη, αλλά να ενισχύσει την απασχόληση και το ασφαλιστικό», κατέληγε η ίδια πηγή διατηρώντας έντονο τον προβληματισμόκαι τις ανησυχίες για το κατά πόσο μια τέτοια επιλογή έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις ίδιες τις αξίες και του αγώνες της Αριστεράς.  
ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
FINANCIAL TIMES: ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Έσοδα έως 6,1 δισ. προσδοκά η κυβέρνηση από την επικαιροποιημένη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στους θεσμούς. Προβλέπει και «παροχές» 1,1 δισ. ευρώ. Βάζει το πρωτογενές πλεόνασμα έως και στο 3,9% του ΑΕΠ. Επιμένουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό και τοεργασιακά.
Η Ελλάδα υπέβαλε μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές, εκτιμώντας ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να προσφέρουν έως 6 δισ. ευρώ για αυτή τη χρονιά. Είναι η πλέον ολοκληρωμένη προσπάθεια έως τώρα για να ξεκλειδώσει 7,2 δισ. ευρώ πριν οδηγηθεί σε πτώχευση.
Το 26σελιδό που ήρθε στην κατοχή των Financial Times, [ για να διαβάσετε ολόκληρο το έγγραφο κάντε κλικ εδωστηρίζεται σε σχέδια να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά προκειμένου να συγκεντρωθούν τα περισσότερα έσοδα. Αυτά περιλαμβάνουν 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.
Η πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των ελεγκτών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες και έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία για τα μέτρα τη επόμενη εβδομάδα.
«Ο βασικός στόχος αυτού του κειμένου είναι στην πρώτη ευκαιρία να ξεκλειδώσειβραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή.
«Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της περήφανο και ακατάρητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσής και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης».
Η παράδοση [της νέας λίστας] έρχεται μετά από τη χλιαρή υποδοχή εκ μέρους των ευρωπαϊκών οργάνων της προηγούμενης προσπάθειας που, κατά δήλωση των οργάνων, στερείτο λεπτομερειών και ουσίας. Οι συνομιλίες για την αρχική παράδοση διακόπηκαν την Τρίτη χωρίς συμφωνία και οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η πιθανότητα να επανεκινήσουν δίχως περισσότερη συνεργασία από την Αθήνα ήταν μικρή.
Παρά τη βελτιωμένη ατμόσφαιρα, πολλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. είπαν ότι δεν αναμένουν συμφωνία πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου. Κάποιοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι για το αν η Αθήνα θα έχει επαρκή κεφάλαια για την πληρωμή στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου ύψους 450 εκ. ευρώ, όμως Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι μπορούν να μαζέψουν αρκετά ώστε να βγει ο λογαριασμός.
Παρότι η παράδοση της νέας λίστας σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια από τη μεριά της Αθήνας για να καθησυχάσει την Ευρωζώνη, τα μέτρα είναι παρόμοια με την αρχική λίστα της Παρασκευής και δεν θίγουν πολλά από τα ζητήματα, στα οποία επιμένουν οι ελεγκτές του προγράμματος βοήθειας, τα οποία περιλάμβαναν αναθεώρηση του ελληνικού συστήματος ασφάλισης, και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, η πρόταση φαίνεται να ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις σε πολλούς από αυτούς τους τομείς.
Έτσι, το κείμενο περιλαμβάνει 1,1 δισ. νέων δαπανών για φέτος, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λεγόμενης 13ης σύνταξης – ενός επιπλέον μήνα πληρωμών – για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κείμενο λέει ότι η αλλαγή αυτή θα προσθέσει 660 εκ. δαπανών για φέτος. Επίσης ακυρώνει την αποκαλούμενη ρήτρα μηδενικού ελλείματος, η οποία θα εξανάγκαζε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Το μέτρο θα προσθέσει άλλα 326 εκ. ευρώ.
Κι ενώ το κείμενο περιλαμβάνει πέντε χωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», τα μέτρα αυτά συνίστανται στη σταδιακή άνοδο του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – και τα δύο μέτρα που αναιρούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί νωρίτερα στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης.
Παρ΄ όλα αυτά, το κείμενο περιλαμβάνει αρκετές υποχωρήσεις προς τις ευρωπαϊκές αρχές, ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης από την πιο αριστερή πτέρυγα του κυβερνόντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας ιδιοκτησίας θα τερματιστεί.
Ωστόσο, το νέο κείμενο λέει πως «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν». Οι ιδιωτικοποιήσεις που απομένει να γίνουν θα εκτιμηθούν «κατά περίπτωση» και αναμένεται να αποφέρουν 1,5 δισ. μέσα στη χρονιά, κάτω από τα 2,2 δισ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του προγράμματος βοήθειας.
«Σπάνια έχει αποτύχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο εντυπωσιακά», δηλώνεται στο κείμενο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητών είναι μικρός».
Παρά το αίτημα της Αθήνας να της επιτραπεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – δηλ. το σύνολο των εσόδων μείον τα έξοδα όταν δεν προσμετρώνται οι αποπληρωμές των δανείων και τόκων – το κείμενο αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να επιφέρουν πλεόνασμα μέχρι και 3,9% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο του στόχου του 3% που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ
Οι φόροι
* Ελεγχοι σε εμβάσματα και off shore: από 725 εκατ. έως 875 εκατ. ευρώ
* Λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνού και αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ.
* Ελεγχοι τριγωνικών συναλλαγών: 40 έως 60 εκατ.
* Λοταρία για τις αποδείξεις: 270 έως 600
* Καταπολέμηση φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ: 350 ως 420 εκατ.
* Βελτίωση μηχανισμού είσπραξης φόρων: 225 ως 235
* Ρύθμιση 100 δόσεων: 300 ως 400 εκατ.
* Πρωτοβουλίες για αύξηση εσόδων: 414 ως 450 εκατ.
* Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις: 50 ως 70 εκατ.
* Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ.
* Μεταρρυθμίσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (φοροαπαλλαγές κ.τλ.): 300 έως 400 εκατ.
* Πάταξη φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες: 20 ως 30 εκατ.
* Πρωτοβουλίες για πληρωμή φόρων μέσω φορολογικών ελέγχων: 100 ως 200 εκατ.
* Λύση εκκρεμών υποθέσεων για θέματα φορολογικής περιουσίας: 50 ως 70
* Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες: 5 ως 10
ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
  • Άδειες e-gaming: 125 ως 175 εκατ
  • Τηλεοπτικές άδειες: 350 ως 380 εκατ.
  • Πλαίσιο κρατικών προμηθειών: 180 εκατ. ευρώ
  • Ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών για τη φοροδιαφυγή: 200 ως 266 εκατ.
  • Συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία: 200 ως 210 εκατ.
  • Ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ.
  • Βελτιωμένη νομοθεσία για τα χρέη των Ταμείων: 50 εκατ.
  • Ενίσχυση του κρατικού ελέγχου: 150 ως 300 εκατ.
  • Συγχωνεύσεις Ταμείων: 10 εκατ.
Πηγή: www.euro2day.gr
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ EUROWORKING GROUP  
Xωρίς αποφάσεις, όπως αναμένονταν άλλωστε, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup για την Ελλάδα. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής τηςΝαυτεμπορικής στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, σύμφωνα με πηγή της Eυρωζώνης, στη συζήτηση που είχε διάρκεια μικρότερη των δύο ωρών, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
«Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει και σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων», κατέληξε η ίδια πηγή.
Από ελληνικής πλευράς έγινε λόγος για καλό κλίμα και βήματα σύγκλισης των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο κείμενο 27 σελίδων που βασίζεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.
«Υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις» τόνιζε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι υπάρχουν και σημεία μεγάλων διαφορών όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά διαφωνούν οι πιστωτές μας.
Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, πηγές του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι ο φόρος αυτός θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος».Όπως τόνισαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης.
Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.
Πηγή: www.naftemporiki.gr- ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ