ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Εκτύπωση
(Πεμ. 9/4/15 - 13:45)
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
Με την επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα άνοιξε ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, το οποίο αλλάζει την πολιτική εικόνα της περιοχής μας και της Ευρώπης.
Η Ελλάδα μετατρέπεται με το νέο αγωγό που φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στον ΤΑΡ, σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο, ενισχύοντας τον διεθνή της ρόλο και την οικονομική και κυρίως πολιτική της βαρύτητα.
Πρώτον: άνοιξε ο δρόμος για τη διέλευση του ελληνορωσικού αγωγού από το ελληνικό έδαφος και η συμφωνία για την κατασκευή και τη διαχείριση του θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η κατασκευή του αγωγού θα φτάσει περίπου στα 2 δισ. ευρώ και στις σχετικές εργασίες θα απασχοληθούν περίπου 20.000 άτομα.
Δεύτερον: τα ωφελήματα της Ελλάδας από τον αγωγό θα είναι εξαιρετικά μεγάλα και υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η χώρα θα προμηθεύεται με φθηνότερες προνομιακές τιμές φυσικό αέριο.
Τρίτον: θα υπάρξουν άμεσα από τη ρωσική πλευρά προκαταβολές προς την Ελλάδα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αποπληρωθούν με τα οφέλη της χώρας από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019.
Τέταρτον: συμφωνήθηκαν τρόποι παράκαμψης του εμπάργκο αγροτικών προϊόντων προς τη χώρα μας, κυρίως μέσω ελληνορωσικών εταιριών εμπορίας.
Πέμπτον: ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέχρι το 2019, για την περαιτέρω μείωση του “take or pay” που μπορεί να φτάσει μέχρι μηδενισμού του, ενώ συμφωνήθηκε η συμμετοχή ρώσικων εταιριών στους διαγωνισμούς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι συζητήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Έκτον: άρχισαν και συνεχίζονται οι συζητήσεις για μεγάλες ρώσικες επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ιστορική ενεργειακή, οικονομική και πολιτική συμφωνία, από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η οποία ανοίγει νέους στρατηγικούς ορίζοντες για την πορεία της περιοχής μας  και της Ευρώπης.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ
Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Α.Τσίπρας: "Η Ρωσία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή



09/04/2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ


"Στρατηγική επιλογή είναι για εμάς η Ρωσία" και «κάποιες υποσχέσεις θα εφαρμοστούν πολύ σύντομα ανεξάρτητα από τις πιέσεις των δανειστών» δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, στη διάλεξή του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας στέλνοντας μήνυμα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο ότι η επίσκεψη στην Μόσχα δεν θα μείνει στα εθιμοτυπικά.

Στην Δύση έχουν κατανοήσει ότι το ταξίδι Α.Τσίπρα στη Μόσχα έιχε ουσία, και ότι πλέον οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην ευρασιατική υπερδύναμη θα είναι συχνές.

Μήνυμα ότι η Ρωσία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας και ανάπτυξης έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάλεξή του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πολύ σημαντική ημέρα αναζωογόνησης της σχέσης των δύο χωρών όχι γιατι σύμφωνήσαμε σε όλα ή κλείσαμε όλες τις συμφωνίες αλλά με τον Πούτιν είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για θέματα συνεργασίας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημιουργία του ελληνικού αγωγού για τη μεταφορά Ρωσικού αερίου αλλά και στους τρόπους που βρέθηκαν προκειμένου να γίνει υπέρβαση στο θέμα του εμπάργκο.

Οι δύο χώρες μας έχουν επιβιώσει από τον τρομακτικό πόλεμο αλλά ποτέ δεν ήμασταν σε διαφορετικές στρατόπεδα ακόμα και όταν η Ρωσία πρέσβευε διαφορετικές ιδεολογικές προοπτικές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρέπει οι ιστορικές σχέσεις να αποτελούν σημείο αρχής για σημαντικά βήματα αναβίωσης των διμερών σχέσεων μας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «ο μόνος τρόπος είναι να το δούμε είναι να γίνει με ειλικρινή και διάφανο τρόπο χωρίς τα λάθη των προκατόχων. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείες για τι το μπορούμε να κάνουμε. Δεν πρέπει να υποσχόμαστε και να παραδίδουμε λιγότερα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κάτασταση πριν από πέντε χρόνια και έχει προοπτικές ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι αν προχωρήσουμε τις συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσκαλέσουμε επενδυτές.

«Κάποιες υποσχέσεις θα εφαρμοστούν πολύ σύντομα ανεξάρτητα από τις πιέσεις των δανειστών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε, επίσης, πεπεισμένος ότι θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στα οικονομικά προβλήματα από την εφαρμογή πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής γιατί η εξωτερική πολιτική θα ωφελήσει έμμεσα την οικονομία

«Είμαστε έτοιμοι να σπείρουμε τώρα και να συλλέξουμε τους καρπούς το επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ EURO GROUP



        Οι Δανειστές δεν υπογράφουν γιατί θέλουν τις Συναξεις και τους Μισθούς του Ελληνικού Λαού καθώς και να κλείσουν τα Νοσοκομεία. 
Αυτό μόνο θέλουν και δεν θα υπογράφουν μέχρι που η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιστέκεται. Τα κανάλια και η Ελιτ της Ελλάδας εναγωνίως ζητάνε να υπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση για να κάνουν την δουλειά τους. Μόνο ο Ελληνικός Λαός δεν θα κάνει την δική του την δουλειά και η δική του η δουλειά  είναι να φύγει από αυτό το Τρελοκομείο που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και αφού βγάλει από πάνω του αυτόν τον ζουρλομανδύα που λέγεται Ευρω.

Αυτό γίνεται πολύ εύκολα, με μια απλή κίνηση, πηγαίνει ο Πρωθυπουργός  στον ΟΗΕ και τους λέει ότι ο Ελληνικός λαός αδυνατεί να πληρώσει αυτά τα ποσά και σβήνει όσα νομίζει εκείνος. Τόσο απλά. Απλά και μόνο να το θέλει και να το απαιτήσει ο Ελληνικός λαός.

ΣΕΛΙΔΑ 3 ΠΑΡΑΓΡΦ 2Recognizing the sovereign right of any State to restructure its
sovereign debt which should not be frustrated or impeded by any measure emanating from another State.
http://taxcoach.gr/wp-content/uploads/2014/09/UN-Resolution.pdf
 
Ηλίας Γαρουφαλάκης

Αφρούς βγάζουν κατά του Τσίπρα για την επίσκεψη στη Ρωσία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ: 

    Μαινόμενος και χθες εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα ο γερμανικός, ο αγγλικός, ο αμερικανικός, ως και ο γαλλικός Τύπος εξαιτίας του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα. «Ηλίθιες (!)» χαρακτήρισε τις ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Περιττό να τονιστεί φυσικά ότι οι κατάπτυστες δηλώσεις του Γκάμπριελ βρήκαν τη θέση τους στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία είχε δύο επιπλέον άρθρα και ένα δηλητηριώδες σχόλιο εναντίον της Ελλάδας. «Οι Ελληνες βάζουν αυτούς που τους δίνουν λεφτά στο εδώλιο του κατηγορουμένου - Ζητούν όμως παρ' όλα αυτά περαιτέρω βοήθεια» ήταν οι τίτλοι του ενός άρθρου. «Ναι, απλώς ηλίθιες» ήταν ο τίτλος του δηκτικού σχολίου, το οποίο έφτανε μέχρι του σημείου να χαρακτηρίζει το αίτημα των αποζημιώσεων ως... «προσπάθειες εκβιασμού»!

Οι Αγγλοι των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» μας... χρεοκόπησαν ως χώρα για μια ακόμη φορά χθες και μας άφησαν και χωρίς μετρητά για να μάθει ο Τσίπρας να πηγαίνει στη Μόσχα! «Το φάσμα του Grexit επιστρέφει, καθώς προβάλλει η εξόφληση» ήταν ο τίτλος του ενός άρθρου. «Η Ελλάδα προορίζεται να ξεμείνει από ρευστό χωρίς μεταρρυθμίσεις» ήταν ο τίτλος του άλλου ρεπορτάζ, που και τα δύο δημοσιεύθηκαν χθες. Μακροσκελέστατο το κύριο άρθρο και των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» με τίτλο ουδέτερο - «Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τον κ. Πούτιν» - αλλά περιεχόμενο γεμάτο με συγκαλυμμένες απειλές. «Θα ήταν θρίαμβος δημοσίων σχέσεων για τον κ. Πούτιν, αν ο κ. Τσίπρας δημοσίως επέκρινε τις κυρώσεις ευρισκόμενος στη Μόσχα» υπενθυμίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «αδιέξοδες» τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, στις οποίες οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να επιβάλουν.

«Αν ο κ. Τσίπρας φανεί να κλείνει συμφωνίες με τον κ. Πούτιν ή να τον υποστηρίζει όταν η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο στο θέμα της Ουκρανίας, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να αποξενώσει παραπέρα τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός να μην αφήσει να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα» καταλήγει το κύριο άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης»! Αν είναι δυνατόν, οι Αμερικανοί να υπερασπίζονται την... «ευρωπαϊκή ενότητα»!

Τι άλλο θα δουν άραγε τα μάτια μας σε αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας; «Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία θα ζητήσει από την Ελλάδα να την υποστηρίξει, αντιτιθέμενη (σ.σ. η Αθήνα) στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εδώ κι έναν χρόνο» έγραφε σε έναν τίτλο της και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ». Μέσα στο κλίμα αυτό και προσπαθώντας να το αποδομήσει, κινήθηκε και έκανε δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα. «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους! Είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση, τηρώντας πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αποσπώντας μάλλον χαμόγελα συγκατάβασης παρά ειλικρινούς συμφωνίας.

Πώς «η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους» όταν η κυβέρνησή της είναι υποχρεωμένη να θέτει κάθε απόφασή της στην έγκριση των Γερμανών και τυπικά της ΕΕ, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από τους Ευρωπαίους όλες σχεδόν οι κυβερνητικές προθέσεις; Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε σίγουρα χωρίς επιτυχία να εμφανίσει την Ελλάδα ως δήθεν ισότιμο μέλος της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει έξω από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλον έξω, το καράβι θα πάει στα βράχια».

Λυρικό βέβαια το φραστικό σχήμα, αλλά ελάχιστα πειστικό. Εν πάση περιπτώσει, αλλού βρίσκεται η ουσία. Το διμερές εμπόριο Ρωσίας - Ελλάδας κατά το 2014 υπέστη μείωση... 40% (!) όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αιτία ήταν οι αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες οδήγησαν στα ρωσικά αντίμετρα απαγόρευσης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ. Σχεδόν εκμηδενίστηκαν δηλαδή οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Αυτή ήταν η αιτία της κατάρρευσης του διμερούς εμπορίου, γιατί φυσικά η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύεται περίπου το 60% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία...