Γιατί το ευρώ είναι ένα κακό νόμισμα


ΣΑΒΒΑΤΟ 25-4-2015 
Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το παζάρι με τους Ευρωπαίους εταίρους που γίνεται αυτές τις ώρες για να δοθεί η ανάσα της ελπίδας στην Ελλάδα. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι, αν το θαύμα της ανατροπής του μνημονίου χωρίς εκπτώσεις επιτευχθεί μέσα απ’ αυτές τις επίπονες διαπραγματεύσεις, εμείς θα σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και προεκλογικά, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες αργότερα θα είναι καλύτερες και η καταστροφική πολιτική της Γερμανοποιημένης ευρωζώνης θα ανατραπεί.
Η σημερινή πολιτική συγκυρία όμως, ότι η πολλά υποσχόμενη στο παρελθόν  συμμαχία του νότου έχει αποβιώσει τουλάχιστον κατά την τρέχουσα περίοδο.Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόϊ το υπονόησε ξεκάθαρα. Αν η ευρωζώνη υποχωρήσει στην Ελλάδα, το κόμμα του θα καταστραφεί πολιτικά, αφού το ανερχόμενο Podemos θα σαρώσει στις επερχόμενες εκλογές. Αν πέσουν τα προκεχωρημένα φυλάκια που έχει εγκαταστήσει το Βερολίνο στο νότο και όχι μόνο, τότε θα καταρεύσει και το κεντρικό κάστρο, η ίδια η Μέρκελ και η πολιτική της.
Μόνο ελάχιστα έως ασήμαντες ή λεκτικού τύπου παραχωρήσεις προτίθεται να κάνει το Βερολίνο για να μην αυτοκαταστραφεί. Και συμπληρωματικά, να χαρίσει λίγο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση για να κερδίσει τις εντυπώσεις ότι δείχνει πρόθυμο να διαπραγματευτεί , όχι για την ουσία αλλά για το τυπικό του θέματος.
Η πολιτική της αυστηρής λιτότητας σε συνδυασμό με το υπερτιμημένο ευρώ, μέσα σε μια ασύδοτη αγορά όπου δρουν ανεξέλεγκτα οι γύπες του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, είναι μοιραίο να συμπιέσει έως και να εξοντώσει μια χώρα της περιφέρειας όπως η Ελλάδα. Η υφεσιακή περιδίνηση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα μας μέσα από τις πολιτικές της ακραίας περιοριστικής οικονομικής πολιτικής  που έχει επιβάλλει το Βερολίνο, δεν επιτρέπει αχτίδες αισιοδοξίας για έξοδο από την κρίση.
Η επιβολή συνταγών  σκληρής λιτότητας, ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, οδηγεί σε μεγαλύτερη διεύρυνση της πτωτικής πορείας της οικονομίας. Η φτώχεια φέρνει περισσότερη φτώχεια  Η βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων οδηγεί στην κάθετη πτώση της εσωτερικής ζήτησης και κατ’ επέκταση στον περιορισμό της παραγωγής, στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, στη συμπίεση της φορολογητέας και ασφαλιστικής ύλης, στην τεράστια μείωση των κρατικών εσόδων και του εθνικού εισοδήματος.
Τα χρέη, ως απόλυτο μέγεθος αλλά και ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος μεγεθύνονται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ύστερα από το τελευταίο «κούρεμα» το χρέος, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό πριμοδοτήθηκε από εγχώριους πόρους, διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Το αδιέξοδο της σημερινής πορείας έχουν επισημάνει όχι μόνο έγκυροι διεθνείς αναλυτές όπως ο Paul Krugman, ο Hans Werner Zinn, Jayatti Ghosh, Jojeph Stiglitz, Noam Chomski, Kenneth Rogoff, Marcello de Cecco, KlaousKastner, Max Kaizer, Zack Sapir, Hemout Slesinger, Roger Bootle, Nuerel Rubini, κλπ., αλλά και διεθνείς οίκοι με εκθέσεις τους, όπως η Ιαπωνική Nomura, και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι τυχαίο ότι, κορυφαίος δημοσιογράφος του κατεστημένου παραδέχτηκε δημόσια ότι, «όλοι ξέραμε ότι η πολιτική του Μνημονίου δε βγαίνει, αλλά μας έλεγαν μην το πείτε τώρα δεν είναι σωστό».
Αλλά ακόμα και αν  γίνει η απίθανη υπόθεση εργασίας ότι, κάποια στιγμή οι Γερμανοί υπερκυρίαρχοι αποφασίσουν να μας χαρίσουν το μεγαλύτερο μέρος ή ακόμα και όλα τα χρέη μας, και πάλι μετά από 10-15-20 το πολύ χρόνια, η χώρα μας, όπως και οι άλλες περιφερειακές οικονομίες, θα περιπέσουν σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας. Και αυτό γιατί το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα που δεν επιτρέπει την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα μας βρίσκεται σε  διαφορετική νομισματική ζώνη απ΄αυτήν της Γερμανίας και των άλλων βορειοκεντρικών χωρών, σύμφωνα και με τη θεωρία του Νομπελίστα Robet Mandel, οι οποίες ευνοούνται από την υψηλή ισοτιμία του ευρώ γιατί παράγουν ολιγοπωλειακά προϊόντων έντασης κεφαλαίου και υψηλής τεχνολογίας,   με μικρή προστιθέμενη αξία του συντελεστή εργασία. Η τελευταία αυτή παραγωγική διάρθρωση, επιτρέπει υψηλά περιθώρια κέρδους, χωρίς υπερβολική συμπίεση της αμοιβής εργασίας.
Και για να το απλουστεύσουμε. Ο βασικότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Οι ανταγωνίστριες μας χώρες, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, κλπ., πουλάνε το τουριστικό τους προϊόν πολύ πιο φτηνά, αφού λόγω του υποτιμημένου τους νομίσματος σε σχέση με το σκληρό ευρώ, το ίδιο δωμάτιο εκεί κοστίζει λιγότερο απ’ ότι εδώ. Ακόμα και αν οι Έλληνες ξενοδόχοι συμπιέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, το ημερομίσθιο λχ. στα 20 ευρώ, και πάλι στις ανταγωνίστριες χώρες το ημερομίσθιο θα είναι φτηνότερο λχ. 15 ή και 10 ευρώ.
Ο εργαζόμενος στις χώρες αυτές, μπορεί να αμείβεται με μικρότερο ημερομίσθιο που έχει όμως ίδια περίπου ανταλλακτική αξία με το ημερομίσθιο στην Ελλάδα, γιατί εκεί  το κόστος ζωής εκεί είναι χαμηλότερο. Το ίδιο ισχύει και στο γεωργικό τομέα -ένα άλλο ισχυρό τομέα της ελληνικής οικονομίας-όπου το κόστος εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής, είναι δηλ. προϊόν έντασης εργασίας.
Αντίθετα, η κύρια παραγωγή των  βορειοκεντρικών ευρωπαϊκών χωρών προσανατολίζεται σε τεχνολογικά βιομηχανικά προϊόντα όπου το κόστος εργασίας αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής. Κατά συνέπεια, έχει μικρότερη σημασία αν το ατομικό ημερομίσθιο είναι υψηλότερο απ’ ότι στην Ελλάδα. Οι αξονικοί τομογράφοι που παράγει λχ. η γερμανική Seamens, ανταγωνίζονται προϊόντα υψηλής τεχνολογίας κυρίως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας με επίσης σκληρά νομίσματα και με τεράστια περιθώρια κέρδους, αφού η συμμετοχή του σχετικά ανελαστικού κόστους εργασίας είναι μικρή στο συνολικό κόστος παραγωγής.
Η Κίνα, η οποία έχει αναπτυχθεί βιομηχανικά και ακολουθεί ταχύτατα τις εξελίξεις στη νέα τεχνολογία, πουλά τα προϊόντα της πολύ φτηνά, κυρίως λόγω του υποτιμημένου της νομίσματος του Γουάν. Παρ’ όλες τις εκκλήσεις και απειλές από τους δυτικούς για το θέμα αυτό, ο Ασιατικός κολοσσός, διατηρώντας το νόμισμά του υποτιμημένο, έχει σωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα της τάξης άνω των 4 τρισ. δολαρίων σαρώνοντας τις διεθνείς αγορές και καταστρέφοντας τη δική μας μεσαίου δυναμικού βιομηχανική παραγωγή, λόγω της χαλαρής δασμολογικής πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και στο θέμα αυτό η ΕΕ κάνει διακρίσεις που ευνοούν το βορρά. Για προϊόντα νέας τεχνολογίας όπως λχ. τα πάνελ ηλιακής ενέργειας, επιβάλλει περιοριστικά εμπόδια άμεσα ή έμμεσα. Ενώ δεν κάνει το ίδιο για αγροτικά προϊόντα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Έτσι εξηγούνται ακόμα και παράλογες καταστάσεις όπως οι εισαγωγές.. σκόρδων από την Κίνα!
Φυσικά, η Κίνα είναι μια ανεξάρτητη υπερδύναμη που διαθέτει το δικό της νόμισμα και την πολιτική ισχύ να επιβάλλει τις ισοτιμίες που επιθυμεί.
Το νόμισμα, οι διεθνείς του ισοτιμίες, τα επιτόκια που καθορίζονται, το μέγεθος της κυκλοφορίας του, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, οι διεθνείς εμπορικές ρυθμίσεις σύμφωνα και με τις αναλύσεις του Πωλ Κρούγμαν για το διεθνές εμπόριο, όπως και άλλων κορυφαίων οικονομολόγων, έχουν κυρίαρχη σημασία στη λειτουργία της διεθνούς και της εθνικής οικονομίας. Το νόμισμα αποτελεί κεντρικό μοχλό και συνιστώσα της οικονομίας. «Είναι η οικονομία ηλίθιοι» έχει πει ο Άλαν Γκρίσπαν ο πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο οποίος πολύ πρόσφατα, δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να υπάρξει μια οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Και ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει άμεσα από το ευρώ για το καλό το δικό της και της ευρωζώνης. 
Είναι αστείο και να συζητάμε ακόμα ότι, το νόμισμα δεν παίζει κυρίαρχο ή έστω μερικής σημασίας ρόλο. Και είναι απορίας άξιο πως ορισμένοι οικονομολόγοι ή οικονομολογούντες, υποστηρίζουν αυτή την παράλογη άποψη. Εδώ, αξίζει να θυμηθούμε το δόγμα Ρότσιλντ : «δώσε σε εμένα το δικαίωμα να εκδίδω χρήμα και άσε τους άλλους να φτιάχνουν νόμους». Ή αυτό του Λένιν, « αν θέλεις να καταστρέψεις μια χώρα, μνα καταστρέψεις το νόμισμά της».
Το ευρώ είναι ένα κακό νόμισμα για την Ελλάδα και για τις περιφερειακές οικονομίες.Και επειδή το κακό νόμισμα διώχνει το καλό, αυτό οδηγέι σε αδιέξοδο ολόκληρη την ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία.Ίσως δε θα ήταν υπερβολη να ειπωθεί ότι, το ευρώ σε συνδυασμό με την υφεσιακή και αντιαναπτυξιακή πολιτική και την ανεξέλεγκτη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματιστηριακού κεφαλαίου, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις πρόσφαστες διεθνείς οικονομικές κρίσεις.



'Η θα υπακούσουμε ή θα πάμε σε ρήξη"


15/04/2015
Κατηγορηματικός στη θέση ότι έφτασε η ώρα της επιλογής για το πού θα πάει η χώρα, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας ότι «η  κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός θα πρέπει να διαλέξει», καθώς «δεν υπάρχουν 1000 τρόποι για να γίνουν τα πράγματα».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε: «ή θα κάνουμε αυτό που μας λένε οι δανειστές- γιατί τους βλέπω με πάρα πολύ σκληρές θέσεις (δημοσιονομικά, εργασιακά κα)- που αντιβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της κυβέρνησής μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε την πορεία της ρήξης. Να μην κάνουμε πίσω. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να βρεθεί κάτι μαγικό δε γίνεται».
Προς αποφυγή …παρεξηγήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε μάλιστα ότι: «το θέμα της ρήξης το έχουν θέσει και υπουργοί της κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θα έχει να κάνει με τον τρόπο παροχής ρευστότητας στην οικονομία. Θα πρέπει να δημιουργήσεις νέες πηγές ρευστότητας».
Στη συνέχεια, επικαλούμενος αυτά που ο ίδιος διαβάζει στον Τύπο μίλησε για τη διπλή κυκλοφορία εναλλακτικού νομίσματος, ως σενάριο.« Από ότι διαβάζω-δεν είναι δικιά μου πρόταση- αλλά μιλάμε για παράπλευρες μορφές ρευστότητας. Αν αναγκαστούμε από τους δανειστές να πάμε εκεί-γιατι προς τα εκεί πάμε- δεν είναι εύκολο, πλησιάζει η ώρα της επιλογής», τόνισε.
Τέλος, επέμεινε πως «δεν  πρέπει να υποκύψουμε στους δανειστές τη στιγμή αυτή», καθώς όπως είπε «αν συνεχίσουμε στο πρόγραμμα των δανειστών θα έχουμε τελειώσει. Να με πείσει κανείς ότι ο συμβιβασμός είναι έντιμος γιατί αυτά που προτείνουν οι εταίροι δεν μου φαίνονται πολύ έντιμα».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Στοιχεία-σοκ: Ορδές λαθρομεταναστών "πνίγουν" την Ελλάδα

ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ

15/04/2015
Ορδές λαθρομεταναστών «πνίγουν» την Ελλάδα. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν έκρηξη του φαινομένου, αφού στα τουρκικά παράλια είναι στοιβαγμένοι εκατομμύρια άνθρωποι με τους Τούρκους δουλεμπόρους έτοιμους να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά με κάθε μέσο. 
 
Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή είναι αδύνατον να σταματήσει τα «κύματα» των λαθρομεταναστών παρά τη βοήθεια και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επί χρόνια δεν ήθελε να δει το πρόβλημα και όχι μόνο δεν βοηθούσε την Ελλάδα, αλλά την επέπληττε κιόλας ή της επέβαλε πρόστιμα.
 
Η ελληνική κυβέρνηση βλέποντας πώς η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν, αποφάσισε να απαντήσει δίδοντας τα απαραίτητα έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες που αποτελούν και την πλειονότητα όσων περνούν λαθραία τα ελληνικά σύνορα προκειμένου να ταξιδέψουν στις χώρες της Ε.Ε. που θέλουν. 
 
Αν και την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε η φράση από το κυβερνητικό ανακοινωθέν θα δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στη χώρα της αρεσκείας τους με το θα τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα το νόημα δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «ξεφορτωθεί» τους πρόσφυγες στέλνοντας τους σε αυτούς που μέχρι τώρα κατηγορούσαν την Ελλάδα για ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Έφτασε λοιπόν η ώρα να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους, στην πόρτα τους.
 
Αυτή τη στιγμή χιλιάδες λαθρομεταναστών πιθανόν και βάσει σχεδίου έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Ελλάδα και να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως φαίνεται κλιμάκωση αφού το πρώτο μόλις τρίμηνο του 2015 εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας 10.445 μετανάστες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν μόλις 2.863.
 
Από μόνο του αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα πρόκειται να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2014 είχαν εισέλθει στην Ελλάδα 34.442 λαθρομετανάστες και εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του τριμήνου του 2015, τότε φέτος δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν τους 150.000.
 
Το εφιαλτικό σενάριο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών και διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης μιλώντας χθες στη Βουλή και κάνοντας λόγο για 2.500.000 Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και οι μισοί είναι εν αναμονή να περάσουν στην Ελλάδα από τα παράλια. Οι 1.650.000 είναι καταγεγραμμένοι και 1.200.000 προέρχονται από την Ιορδανία. Συνολικά 4.500.000 απελπισμένα άτομα βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας.
 
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει στελέχη τους για τους μετανάστες (το defencenet.gr έχει επισημάνει εξ’ αρχής πώς είναι το μεγάλο μελανό σημείο της κυβέρνησης αυτής), προφανώς σε συνεννόηση με τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, έλαβαν μία πολύ σωστή απόφαση για να σταματήσει η χώρα να μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών» με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας. 
 
Με μία διαδικασία fast-track χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες από τη Συρία, που θα τους επιτρέψει να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα εκτονώσει την πίεση στο εσωτερικό της χώρας μετά την απότομη διόγκωση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται από τη θάλασσα και την πίεση που δέχονται τα ελληνικά νησιά. Οι πρόσφυγες από τη Συρία αποτελούν το 65% του μεταναστευτικού όγκου που δέχεται η Ελλάδα.
 
Καθώς η ΕΕ αναγνωρίζει τους ανθρώπους αυτούς ως πρόσφυγες, επειδή η Συρία αποτελεί εμπόλεμη ζώνη, εκτιμάται ότι η χορήγηση ασύλου με γρήγορες διαδικασίες θα εκτονώσει την πίεση στη χώρα μας. Η χορήγηση ασύλου συνεπάγεται και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων τρίμηνης ισχύος, που θα επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
 
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ουσιαστικά φέρνει την υπόλοιπη Ευρώπη προ των ευθυνών της θεωρώντας πως η Ελλάδα ήταν μια καλή περίπτωση για την συγκέντρωση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών χωρίς αυτοί να μπορούν να φτάσουν στις υπόλοιπες χώρες.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΕΚΤ ΖΗΤΑΝΕ NA ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Εκτύπωση
-------------------------------------------------------------------------------------europeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeΤΕΤΑΡΤΗ 15-4-2015
TΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ «ΕΤΑΙΡΟΥΣ»!!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
Λίγες μέρες μετά το ΕWG και το κυνικό τελεσίγραφο των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση οι λεγόμενοι εταίροι ως νέου τύπου «αποικιοκράτες» εντείνουν τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για την λήψη αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Και ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εν όψει του κρίσιμου ΕYROGROUP τις 24ης Απριλίου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ  απαιτούν από την Ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά να μην προχωρήσει στο νομοσχέδιο  για την αναστολή των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας καθώς επίσης και σύμφωνα με δηλώσεις της Κριστιν Λαγκάρτν απαιτούν μειώσεις  συντάξεων.
Οι εκβιασμοί που με περισσή κυνικότητα και αγριότητα  τίθενται ακόμα και στις γιορτινές μέρες του Πάσχα από τους «θεσμούς» και το πλαστό δίλημμα υποταγή ή στραγγαλισμός της οικονομίας είναι εμφανές, καθώς οι λεγόμενοi «εταίροι» βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης ζητώντας να βγουν στο σφυρί σπίτια και να μειωθούν ξανά οι συντάξεις .
Δημοσιεύματα του Reuters  αναφέρουν ότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ το Ελληνικό προσχέδιο του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεπερνά τα όρια της προστασίας των προσώπων με χαμηλά εισοδήματα και πιθανώς να ενθαρρύνει κάποιους να προβούν σε ηθελημένη στάση αποπληρωμής των δανείων τους.
«Είναι πολύ πιθανό ότι οι απαγορεύσεις στο προσχέδιο του νόμου, να δώσουν κίνητρα στους δανειολήπτες που δεν τελούν σε ανάγκη προστασίας, ώστε να μην είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, παρότι θα είναι ικανοί να τις εκπληρώσουν», συνεχίζει η ΕΚΤ, θέτωντας  προφανώς στο στόχαστρο των δανειστών τη λαϊκή κατοικία των ελλήνων. 
Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, βάζοντας στο τραπέζι και "δύσκολα θέματα" καθώς μεταξύ άλλων ζητά  να αναμορφωθεί το συνταξιοδοτικό που θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο. «Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι καταδικασμένο να επιβαρύνει αρκετά την ελληνική οικονομία, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναμορφωθεί» σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ. Τοποθετώντας στην «κλίνη του Προκρούστη» τις συντάξεις, στόχος είναι η εξοικονόμηση 3,3 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Οι δανειστές επίσης ζητούν μείωση 1,6 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων κατά 90%, η οποία θα θίξει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ. Αλλιώς θα πρέπει να μειωθούν οι2,9 εκατομμύρια κύριες συντάξεις κατά 13%.
Αν δεν γίνει καμία μείωση στις συντάξεις, ενδέχεται να μην ξεμπλοκαριστούν οι δόσεις των νεοαποικιοκρατών δανειστών προς την Ελλάδα σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων.
Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα  να εφαρμόσει άμεσα το μεταβατικό ριζοσπαστικό  πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση με βάση το οποίο την εξέλεξε ο ελληνικός λαός προκειμένου να δοθεί  «ανάσα ζωης» στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα και να μην υποταχθεί στους κυνικούς εκβιασμούς των δανειστών.
Αποτελεί επίσης πρώτιστη ανάγκη για τη νέα ελληνική κυβέρνηση η χώρα να μην αποτελέσει οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της  ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά να αντιταχθεί στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που της επιβάλλουν. Μέσα από την  αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης και  την πολυδιάστατη  εξωτερική της πολιτική να προβεί σε τολμηρές εναλλακτικές επιλογές απέναντι  στην Γερμανική ευρωζώνη παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάζουν.  

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει χωρίς κρίσεις και σχόλια σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες :
ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΕΚΤ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Το προσχέδιο νόμου για την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστριασμούς υπερβαίνει την προστασία των οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να ενθαρρύνει τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές", αναφέρει η ΕΚΤ σε νομική της θέση επί του κειμένου το Σάββατο.
Σημειώνεται ότι δεδομένου πως ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει μονομερώς τη ρύθμιση, οι ενστάσεις της ΕΚΤ ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση.
Σύμφωνα με το Reuters το ελληνικό υπουργείο οικονομίας ζήτησε την άποψη της ΕΚΤ για το προσχέδιο, που έχει στόχο την προστασία των υπερχρεωμένων πολιτών από το ρίσκο να χάσουν την βασική τους κατοικία - ενώ εκπληρώνει και μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Το προσχέδιο προσφέρει προστασία πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ ενώ θέτει προϋπόθεση, ο δανειζόμενος να μην έχει εισοδήματα υψηλότερα από 50.000 ευρώ ετησίως. Επίσης θέτει περιουσιακό κριτήριο ύψους 500.000 ευρώ για τους οφειλέτες, εκ των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις και άλλα ρευστοποιήσιμα στοιχεία δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.
Οι όροι είναι πιο γενναιόδωροι από το προηγούμενο νομοσχέδιο για πάγωμα των πλειστηριασμών, η ισχύς του οποίου έληξε πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι παρείχε προστασία για κατοικίες έως 200.000 ευρώ και έθετε προϋπόθεση, οι οφειλέτες να μην έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 35.000 ευρώ ετησίως και συνολική περιουσία μικρότερη των 270.000 ευρώ.
"Η διεύρυνση των οφειλετών που μπορούν να μπουν στη ρύθμιση πηγαίνει πέραν της προστασίας των αδύνατων και των οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα, δημιουργεί ηθικούς κινδύνους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές στάσεις πληρωμών, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση", τονίζει η ΕΚΤ.
"Το προσχέδιο νόμου θέτει ευρύτερα κριτήρια σε όρους αξίας της προστατευόμενης περιουσίας, των ετήσιων εσόδων του νοικοκυριού, της αξίας των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και του ύψους των καταθέσεων", αναφέρει σύμφωνα με το πρακτορείο η ΕΚΤ, συγκρίνοντάς το με την προηγούμενη ρύθμιση.
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, οι διευρυμένοι περιορισμοί από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δεν είναι μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των υψηλών κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
"Είναι πιθανό, οι περιορισμοί στο προσχέδιο νόμου να δώσουν κίνητρο σε οφειλέτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, να σταματήσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σημαντικά, ακόμη και αν έχουν τα μέσα να τις καλύψουν στο έπακρο", αναφέρει.
Σημειώνεται ότι τα "κόκκινα" δάνεια των ελληνικών τραπεζών είχαν αυξηθεί στο 34,2% των συνολικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων έως τα τέλη του γ' τριμήνου του 2014, από 31,9% το Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πηγή: euro2day.gr

«ΒΟΜΒΕΣ» ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
To συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να αναμορφωθεί δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη στο Public Broadcasting Service.
Η ίδια εμφανίστηκε επιφυλακτική για το αν όσα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντηση που είχαν το Πάσχα των Καθολικών, θα υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν ανακουφίστηκε που η Ελλάδα κατέλαβε τη δόση η κα. Λαγκάρντ απάντησε: «Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε στην συνάντηση μας την Κυριακή του καθολικού Πάσχα ότι η πληρωμή θα γίνει και η πληρωμή έγινε. Αυτό είναι καλό».
Πρόσθεσε ωστόσο: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν θα εφαρμοστεί και το υπόλοιπο της συζήτησης μας. Δηλαδή να ενεργοποιήσουμε τον διάλογο, τις συζητήσεις των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές πρότειναν ώστε να επιτύχουν τους στόχους του συμβολαίου που έχουν με τους εταίρους».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε για την ελληνική οικονομία ότι τα περισσότερα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί.
Εκείνο όμως που απαιτείται άμεσα είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και θα επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.
Τόνισε ότι διάφορες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν προχώρησαν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βρεφικό γάλα και στις μεταφορές. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Δοκιμάστηκε, πουλιόταν για λίγο στην λιανική αγορά, οι τιμές έπεσαν και επέστρεψε γρήγορα στα φαρμακεία. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα.
Οι μεταφορές είναι υπερβολικά ρυθμισμένες και αποτρέπουν την είσοδο νέων παιχτών» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε «Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι καταδικασμένο να επιβαρύνει αρκετά την ελληνική οικονομία, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναμορφωθεί».  
Πηγή: euro2day.gr ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΠΛΑΣΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ 'Η ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ME ΤΟΥΣ «ΘΕΣΜΟΥΣ» 'Η ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ !

E-mailΕκτύπωσηPDF

ΤΕΤΑΡΤΗ 15-4-2015
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΕ ΚΑΜΙΑ !
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ !
Ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΕΝ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑFM 90,1» ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ
Την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα αποτελούν ένα πρωτόγνωρα θετικό άνοιγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αφορά την φθηνή ενέργεια στη χώρα μας, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αλλά και την διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, εξέφρασε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του την Τρίτη (14/4) στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» με τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Ο Παν. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη «είναι ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ, τεράστιας σημασίας και για το μέλλον του τόπου μας», ενώ η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, η κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό του τμήμα θα φτάσει  δισεκ. ευρώ, θα απασχοληθούν περίπου 20.000 άνθρωποι μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2019, ενώ θα υπάρξουν εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις από αυτό το έργο, με πολύ φθηνές τιμές και μεγάλες εκπτώσεις στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, καθώς και δυνατότητα εμπορίας του προς τις τρίτες χώρες και σημαντικές επενδύσεις παρεμφερείς με τον αγωγό.
«Το έργο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα ελληνικά συμφέροντα. Καταλαβαίνω βέβαια τις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων της Δύσης, αλλά δεν κατανοώ την γκρίνια στην Ελλάδα» δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι οικόπεδο κανενός, ούτε να τη διαχειρίζονται ως μπανανία και ως προτεκτοράτο. Σημείωσε, μάλιστα, το οξύμωρο να υπάρχουν αντιδράσεις για την Ελλάδα που επιχειρεί μια συμφωνία για τη διέλευση του ρώσικου αγωγού, ενώ κανείς δεν μιλά κατά της Γερμανίας που προμηθεύεται όλο το φυσικό της αέριο σε προνομιακές τιμές από τη Ρωσία μέσω του Βόρειου Αγωγού και επιχειρεί να μονοπωλήσει τη ροή του αερίου στην Ευρώπη.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για ισχυρότατη πιθανότητα μαζί με τη συμφωνία για τον αγωγό να υπάρξει και μια άμεση οικονομική συνδρομή από τη Ρωσία προς τη χώρα μας, ως προκαταβολή που θα αποπληρωθεί από τα οφέλη που θα έχει το Δημόσιο από τη λειτουργία του έργου μετά το 2019.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο ΠανΛαφαζάνης τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου «δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα, η οποία έχει πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις και προοπτικές» και σημείωσε πως «αν τα πράγματα δεν πάνε καλά οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα για το γερμανικό κατεστημένο και όχι για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό».
Τέλος, επανέλαβε πως σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα η πολιτική του Δημοσίου θα είναι κυρίαρχη. Για την ΔΕΗ ανέφερε ότι δεν θα τεμαχιστεί, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, ενώ πώληση δεν θα υπάρξει ούτε σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΠΑ. «Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας και το συμφέρον του ελληνικού λαού» κατέληξε στην συνέντευξή του ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον ραδιοσταθμό «ΠαραπολιτικάFM 90,1».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Λαφαζάνη, θα έλεγα ότι οι δικές σας Υπουργικές ημέρες είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Τουλάχιστον έτσι όπως τις παρακολουθώ εγώ δημοσιογραφικά. Γιατί αυτό το διπλωματικό παιχνίδι και ενεργειακό ταυτόχρονα, που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα προς τη Ρωσία, ή με άλλους όρους προς την Κίνα, έχει μια ιδιαίτερη αξία. Να μείνουμε λοιπόν στην Ρωσία για αρχή. Τι περιμένουμε από δω και πέρα από τη Ρωσία; Γιατί η αλήθεια είναι κ. Λαφαζάνη ότι είχατε πάει και σεις και μετά πήγε ο Πρωθυπουργός και όλοι περίμεναν κάτι πιο συγκεκριμένο από τους Ρώσους μετά την επίσκεψη Τσίπρα.  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν κάνουμε πειράματα, ούτε επιχειρούμε μια γεωστρατηγική κατεύθυνση άγνωστη και περίεργη για τη χώρα. Αυτό που προσπαθούμε είναι να υπηρετήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε μια κρίσιμη φάση. Να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντά μας, τόσο από οικονομική άποψη όσο και από πολιτική άποψη. Και θέλω να πω ότι αυτό το οποίο συνέβη στη Μόσχα είναι ένα πρωτόγνωρα θετικό άνοιγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο αφορά τον απλό πολίτη διότι αφορά την φθηνή ενέργεια στη χώρα μας, αφορά τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αφορά την διεθνή μας αναβάθμιση σε ενεργειακό κόμβο. Με δυο λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ, τεράστιας σημασίας και για το μέλλον αυτού του τόπου. Διότι, αναβαθμίζει τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας και με αυτή την έννοια αλλάζει την εικόνα της περιοχής μας και όλης της Ευρώπης. Και αυτό, πιστεύω, ότι δεν είναι καθόλου πείραμα. Είναι μια θετικότατη πρόταση, συμφέρουσα όχι μόνο για την Ελλάδα, τη Ρωσία και τους λαούς μας, αλλά όλους τους λαούς της περιοχής και όλη την Ευρώπη. Αυτό επιχειρήσαμε στη Μόσχα και αυτό πετύχαμε.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να το δούμε λίγο συγκεκριμένα, γιατί βάλατε τρεις παραμέτρους : φθηνή ενέργεια, οικονομική βοήθεια …
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Οικονομικά οφέλη.  
ΕΡΩΤΗΣΗ : Αυτό εννοώ. Να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Φθηνή ενέργεια είναι πρώτα απ΄ όλα η μείωση της τιμής του Φυσικού Αερίου, αν καταλαβαίνω σωστά.    
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς, άνοιξε ο δρόμος με αυτή την επίσκεψη για να κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός στην Ελλάδα πέραν απ΄ αυτόν του ΤΑΡ ο οποίος έχει ξεκινήσει. Ένας νέος αγωγός που θα ξεκινάει από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος και θα φτάνει στα σύνορα της ΦΥΡΟΜ με κατεύθυνση την Ευρώπη. Η συμφωνία γι’ αυτόν τον αγωγό αναμένεται να υπογραφεί και να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ίσως λέω, για να μην καταγραφεί ως είδηση η οποία πρέπει να προεξοφληθεί οπωσδήποτε. Λοιπόν, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Από την Ελλάδα θα περνάει και ένα νέος, δεύτερος αγωγός, πάρα πολύ σημαντικός…  
ΕΡΩΤΗΣΗ: …κύριε Λαφαζάνη, το φυσικό αέριο πώς θα φτάνει σ΄ αυτόν τον αγωγό; Δηλαδή, με ποιόν δρόμο θα φτάνει;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Από τη Ρωσία. Από τη Ρωσία θα ξεκινάει, θα περνάει υποθαλάσσια από τη Μαύρη Θάλασσα, θα φτάνει στην ευρωπαϊκή Τουρκία, από εκεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα ξεκινάει το ελληνικό τμήμα του αγωγού. Θα διασχίζει περίπου 450 χιλιόμετρα και θα φτάνει μέχρι τα σύνορα με τη ΦΥΡΟΜ. Και από εκεί, η προοπτική είναι να κατευθυνθεί προς Σκόπια-Σερβία-Αυστρία-Ουγγαρία και τα λοιπά. Θα είναι ένας αγωγός ο οποίος κατά βάση θα τροφοδοτεί την κεντρική Ευρώπη και ίσως και άλλες χώρες που γειτνιάζουν στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ. Στην Ελλάδα για την κατασκευή του θα δαπανηθούν 2 δις ευρώ, θα απασχοληθούν περίπου 2000 άνθρωποι μέχρι το τέλος του 2019, θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την οικονομία. Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα από αυτό το έργο θα είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι θα έχουμε πολύ φθηνές τιμές αερίου, μεγάλες εκπτώσεις δηλαδή στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, θα έχουμε δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου (transit) από τα σύνορα τα ελληνοτουρκικά προς τις τρίτες χώρες, θα έχουμε δυνατότητα για επενδύσεις παρεμφερείς με τον αγωγό και το φυσικό αέριο πάρα πολύ σημαντικές. Επομένως η Ελλάδα, πέραν της αναβάθμισής της διεθνώς, ως ενεργειακού κόμβου θα μπορέσει να αποκτήσει αυτό που λέμε φτηνή ενέργεια και εκατοντάδες εκατομμύρια δημοσιονομικό όφελος ετησίως. Μένω στη φτηνή ενέργεια γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι θεμελιώδες συστατικό για την αποδοτικότητα της οικονομίας μας. Γιατί χωρίς φτηνή ενέργεια, φτηνότερη ενέργεια από αυτήν που έχουμε σήμερα και η οποία είναι ακριβή, δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα μια διέξοδο από την κρίση.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μας έλεγε νωρίτερα ο ανταποκριτής μας στο Βερολίνο ότι υπάρχει ένα κλίμα στη Γερμανία που λέει ότι οι Έλληνες πήγαν στη Ρωσία, δεν τους έδωσε λεφτά ο Πούτιν, δεν τους έδωσε βοήθεια. Άρα είναι αναγκασμένοι ακόμη πιο πολύ να πέσουν στην αγκαλιά της Μέρκελ και των Γερμανών. Ναι μεν με τη Ρωσία μπορεί να χτίστηκε κάτι σαν αυτό που μας περιγράφετε, αλλά άμεση βοήθεια ή ανάσα σε αυτό που η Ελλάδα ψάχνει, χρήμα δηλαδή, ρευστό, δεν πήραν απ΄ τη Ρωσία.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς αυτά που σας είπα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είναι από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που έχουν γίνει στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Αν αυτό δεν γινόταν από μια χώρα όπως η Ρωσία, αν δηλαδή δεν προερχόταν το φυσικό αέριο απ’ τη Ρωσία, αυτήν την ώρα όλη η Δύση θα έβγαζε ιαχές θριάμβου. Θα έλεγε ότι η Ελλάδα γίνεται επενδυτικό Ελντοράντο. Αλλά επειδή το φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Κατανοώ βέβαια τις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων της Δύσης, αλλά δεν κατανοώ τις αντιδράσεις και την γκρίνια στην Ελλάδα, απέναντι σ’ αυτό το έργο. Διότι το έργο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα ελληνικά συμφέροντα και στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι οικόπεδο κανενός, ούτε να τη διαχειρίζονται ως μπανανία και ως προτεκτοράτο κι όλα όσα επιτρέπονται στους άλλους σε μας να απαγορεύονται.  Ξέρετε ότι αγωγό με τον οποίο προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει η Γερμανία. Έχει τον λεγόμενο Βόρειο Αγωγό που ξεκινάει από τη Ρωσία, υποθαλάσσια περνάει από τη Βαλτική και φτάνει στη Γερμανία. Όλο το φυσικό της αέριο η Γερμανία το προμηθεύεται από αυτόν τον αγωγό, απ’ τη Ρωσία και σε προνομιακές τιμές. Γιατί, λοιπόν, υπάρχουν αντιδράσεις για την Ελλάδα, η οποία επιχειρεί μια συμφωνία για τη διέλευση του ρώσικου αγωγού και δεν υπάρχουν αντιδράσεις για τη Γερμανία, η οποία μάλιστα θέλει να μονοπωλήσει τη ροή του ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διεκδικώντας να διευρυνθεί ο αγωγός της Βαλτικής, προκειμένου να μη γίνει ο Νότιος Διάδρομος. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εδώ παίζεται ένα παιχνίδι σε βάρος της χώρας. Όχι σε βάρος της κυβέρνησης. Σε βάρος της χώρας. Σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός, όμως, καταλαβαίνει τι παίζεται και γι’ αυτό στηρίζει αυτό το έργο, στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω ότι το έργο του αγωγού, όποιος το αμφισβητεί πολύ κακώς το αμφισβητεί. Και καταλαβαίνω καλά πως είναι κάτι που εσάς σας έχει δώσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και είναι κάτι που το πιστεύετε και το στηρίζετε με θέρμη και καλά κάνετε. Πάμε όμως στο άλλο ζήτημα: Η προσφορά σε ρευστό, που έχουμε άμεση ανάγκη, δεν ήρθε από τη Μόσχα, όπως κάποιοι ήθελαν να καλλιεργούν ότι θα έρθει. Άρα σας είπα το κλίμα στη Γερμανία που υπάρχει και λέει ότι θα πέσουμε στην αγκαλιά της Μέρκελ 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να προχωρήσω άλλο λίγο στα ωφελήματα που θα έχουμε από τον αγωγό προς ενημέρωση των ακροατών και θα φτάσω και σ’ αυτό. Μόλις θα υπάρξει συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουμε περεταίρω μείωση για τις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το 2019 που θα κατασκευαστεί ο αγωγός. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να μειωθεί περεταίρω, μέχρι και εκμηδενισμού, το «take or pay», η τιμή που πρέπει να πληρώσουμε στους Ρώσους μέσω της ΔΕΠΑ για τις λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουμε πάρει. Και τρίτον θα έχουμε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα συμμετοχή εταιρειών από τη Ρωσία στους διαγωνισμούς εξόρυξης υδρογονανθράκων που κάνουμε ως χώρα τώρα στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης. Πράγματα που είναι αρκετά σημαντικά. Τώρα ως προς τα άμεσα οικονομικά οφέλη, τα οποία είπατε. Αν έχουμε δυνατότητα άμεσης οικονομικής συνδρομής από τη Ρωσία. Και εδώ υπάρχει ισχυρότατη πιθανότητα να έχουμε ρευστό προς την ελληνική πλευρά, έναντι των ωφελειών που θα έχει το Δημόσιο μετά το 2019. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, μαζί με τη συμφωνία για τον αγωγό να έχουμε και μία χρηματοδοτική ένεση προς τη χώρα μας η οποία θα αποπληρωθεί από τα οφέλη που θα έχει το Δημόσιο από τον αγωγό μετά το 2019.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το εντάσσετε και αυτό σε εκείνο που είπατε ότι ακόμη και μέσα στην βδομάδα είναι ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία; Είναι παρακολούθημα, δηλαδή;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κοιτάξτε. Μιλάω για διεργασίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και επομένως δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τις εξελίξεις. Δεν θα ήταν καλό και για την ενημέρωση των πολιτών. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιστεύω ότι γρήγορα, ανέφερα ίσως και μέσ’ τη βδομάδα, να έχουμε υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη Ρωσία, όσον αφορά τον αγωγό. Και στο πλαίσιο αυτό είναι αρκετά πιθανό, δεν μπορώ να το προεξοφλήσω τώρα, να έχουμε και μια χρηματοδοτική ένεση με την έννοια που σας ανέφερα προς το ελληνικό δημόσιο.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή η χρηματοδοτική ένεση είναι προφανώς προαπαιτούμενο από την ελληνική πλευρά και θα δοθεί άμεσα, δηλαδή με την υπογραφή της συμφωνίας, ή είναι κάτι που πάει για αργότερα;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όχι, όχι δεν βάζουμε προαπαιτούμενα, δεν βάζουμε όρους. Η συμφωνία για τον αγωγό που επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα, με σημαντικά οφέλη, τα εξήγησα προηγουμένως. Από κει και πέρα καταβάλλεται προσπάθεια μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε να υπάρξει και μια χρηματοδοτική ένεση, μια πιστωτική διευκόλυνση θα έλεγα, προς το ελληνικό Δημόσιο, έναντι των ωφελημάτων που θα υπάρξουν από τον αγωγό. Μιλάμε για άμεση. Δεν είναι κάτι το βέβαιο, όπως σας είπα. Υπάρχει όμως μια ισχυρή πιθανότητα μέσα από τις συζητήσεις να έχουμε μια θετική κατάληξη και ως προς αυτό το σημείο. Αλλά καλύτερα να αναμένουμε τις συζητήσεις και την έκβασή τους και να μην τις προεξοφλήσουμε.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει με τους δανειστές μας μέχρι τις 24 Απριλίου; Θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο και ένα πολύ λεπτό σημείο, που είναι παρακινδυνευμένο κανένας, όταν δεν μετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να κάνει μία ασφαλή εκτίμηση ή να προσεγγίσει, έστω, την έκβασή τους. Επομένως δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή εγώ να πω κάτι για τις διαπραγματεύσεις. Καλύτερα να μιλήσουν αυτοί που χειρίζονται το θέμα και έχουν μια καλύτερη γνώση και είναι σε θέση να πουν κάτι που είναι πιο ασφαλές. Ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο, βεβαίως και αισιοδοξούμε. Αλλά τα γεγονότα και οι εξελίξεις θα κριθούν σε ένα πεδίο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο δεν μπορώ εγώ να εκτιμήσω με ακρίβεια.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά κύριε Λαφαζάνη εδώ υπάρχει το μείζον ερώτημα που λέει ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, οι απαιτήσεις των δανειστών παραμείνουν όπως έχουν μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση δεν μπορέσει να συμφωνήσει. Τι γίνεται μετά;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω παρακινδυνευμένες υποθέσεις οι οποίες βεβαίως δεν είναι και το καλύτερο δυνατό σε εξέλιξη για τη χώρα μας. Αλλά από κει και πέρα θέλω να σημειώσω ότι δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα η μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η Ελλάδα έχει πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις. Έχει εναλλακτικές προοπτικές. Δεν είμαστε όμηροι των πιστωτών. Δεν είμαστε όμηροι των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ και των πιστωτών.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι εναλλακτικές όμως ποιες είναι; Είναι εναλλακτική στο νόμισμα; Είναι εναλλακτική στη θέση της χώρας γεωστρατηγικά;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα ήθελα εγώ να κάνω μια συγκεκριμένη αναφορά, αυτήν την ώρα. Όλοι ευχόμαστε να πάνε τα πράγματα στην καλύτερη κατεύθυνση. Αυτό επιδιώκουμε. Αλλά από κει και πέρα δεν πάμε στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι ή θα συμφωνήσουμε ή χανόμαστε. Όχι. Η Ελλάδα δεν θα χαθεί. Έχει εναλλακτικές δυνατότητες να ακολουθήσει. Θα τις ακολουθήσει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα για το γερμανικό κατεστημένο και όχι για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την Ελλάδα έξω από το ευρώ αν τα πράγματα δεν πάνε καλά;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Tο πάτε πολύ μακριά. Αναφέρομαι σε εναλλακτικούς δρόμους που έχει η χώρα μας και οι οποίοι μπορεί να είναι και βιώσιμοι και να έχουν προοπτική για τον ελληνικό λαό. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό το τονίζω για να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεμένη χειροπόδαρα. Και δεν τίθεται το δίλημμα: ή υποτάσσεστε, ή καταστρέφεστε. Τα δίλημμα αυτό είναι απολύτως παραπλανητικό για τη χώρα και δεν ισχύει.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, που είναι κομμάτι και δικό σας κ. Λαφαζάνη. Επειδή γίνεται κουβέντα και τώρα στη διαπραγμάτευση αλλά και διαχρονικά, παραμένουν οι θέσεις της Κυβέρνησης; Δηλαδή, δεν ιδιωτικοποιούνται, για παράδειγμα ρωτάω, αεροδρόμια που είναι υποδομή; Δίνονται ή δεν δίνονται για το διαγωνισμό που ήδη έχει γίνει;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν μπορώ να μπω σε εξειδικευμένες λεπτομέρειες, γιατί δεν ξέρω τους χειρισμούς που γίνονται. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα δεν πωλείται. Δεν πωλούνται οι στρατηγικές επιχειρήσεις της και οι στρατηγικές υποδομές της.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε αυτό εντάσσετε και τον ΟΣΕ, ας πούμε;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η Ελλάδα στις στρατηγικές επιχειρήσεις της θα έχει πάντοτε το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή τη δημόσια πλειοψηφική ιδιοκτησία και αυτές οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Όπως και οι στρατηγικές υποδομές. Γι’ αυτό να είστε σίγουρος. Δεν είμαστε μια Κυβέρνηση της εκποίησης, δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που ήρθαμε για να ξεπουλήσουμε την Ελλάδα στο όνομα των πιέσεων των πιστωτών, που επιχειρούν να λεηλατήσουν τη χώρα. Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω, επίσης, όσον αφορά τον δικό μου τομέα όπου έχω άμεσα την ευθύνη, είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως ιδιωτικοποίηση στους Δημόσιους ενεργειακούς Φορείς. Η ΔΕΗ δεν θα τεμαχιστεί, η ΔΕΗ δεν ιδιωτικοποιείται, δεν θα πωληθεί, η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση. Το ίδιο και ο ΑΔΜΗΕ. Δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση. Δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση στην ΔΕΠΑ επίσης. Και επομένως, σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα ο λόγος και η πολιτική του δημοσίου θα είναι κυρίαρχη. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας και το συμφέρον του ελληνικού λαού.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές βάσεις


© AFP 2015/ Angelos Tzortzinis
RIA NOVOSTI
Αυτά τα θέματα μπορούν να συζητηθούν κατά την προσεχή επίσκεψη στις   15 - 16 Απριλίου  του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδα Πάνου  Καμμένου στη Ρωσία, πιστεύει ο καθηγητής της  γεω-στρατηγικής στο Κολέγιο της Εθνικής Άμυνας Ηλίας Ηλιόπουλος.

Αθήνα, 14 Απριλίου  - RIA Novosti, Gennady Melnik. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας  να καθιερώσει στενότερη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία, ιδίως, η Αθήνα θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιεί  τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με τον  καθηγητή της  γεω-στρατηγικής στο Κολέγιο της Εθνικής Άμυνας (του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Colledge) Ηλία  Ηλιόπουλο.


Χαιρετίζω την επίσκεψη του Υπουργού στη Ρωσία, και πιστεύω ότι έχει  μεγάλη πολιτική και συμβολική σημασία. Η  Ρωσία δέχεται  έναν ανεξήγητο πόλεμο από την Δύση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως οι κυρώσεις, οι  οποίες είναι απολύτως παράνομες από την άποψη του διεθνούς δικαίου, η προπαγάνδα του  πόλεμου , ο  ψυχολογικός και οικονομικός πόλεμος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης, εναντίον  του  ρωσικού  κράτους  και του ρωσικού  λαού. Σε αυτή την εποχή που γίνονται επαφές, επισκέψεις, επικοινωνίες εκ μέρους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με την Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εν λόγω  εντάσεων ", όπου την  ευθύνη για την αύξηση της έντασης έχει  μόνο η δυτική πλευρά, σύμφωνα με τον Ηλιόπουλο .


Ο Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός άμυνας στη Ρωσία θα βρίσκεται  μόλις λίγες ημέρες μετά την «ιστορική» επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη  Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον  Ρώσο  Πρόεδρο  Vladimir Putin και τον  πρωθυπουργό  Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

<<Η επίσκεψη αυτή έχει  μεγάλη πολιτική σημασία και είναι  σημαντική. Όσον αφορά την άμυνα και την επίσκεψη του Καμμένου,  πιστεύω ότι στην  Ελλάδα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πάμε κοντά με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας, αμυντικής πολιτικής, αμυντικής τεχνολογίας, αμυντικής συνεργασίας και Αμυντικής διπλωματίας. Η  Ελλάδα όπως γνωρίζετε, είναι η μόνη χώρα στο ΝΑΤΟ, η οποία πριν από μερικά χρόνια είχε ρωσικά αμυντικά συστήματα, και εξαιρετικής ποιότητας. Η  Εναέρια άμυνα της Ελλάδας βασίζεται πάρα πολύ σε ρωσικά οπλικά συστήματα>>, είπε  ο Ηλιόπουλος.

Κατά την άποψή του, ο Καμμένος θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιτύχει  την Ρωσική υποστήριξη για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την  συντήρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων. «Και αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως. Αυτά τα συστήματα έχουν κάποια σοβαρά προβλήματα, και όχι λόγω της ρωσικής πλευράς, και δεδομένου ότι οι προηγούμενες  Ελληνικές κυβερνήσεις  απλά τα χρησιμοποιούσαν και, υπό την πίεση από τη Δύση, έχει  υποτιμηθεί η αξία της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού τους , "είπε ο εμπειρογνώμονας.

Όσον αφορά τις δυνητικές αγορές αμυντικού υλικού,  τώρα, κατά τη γνώμη του, η ελληνική πλευρά μπορεί να κάνει ελάχιστα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά   με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να «κλείσει εντελώς το παράθυρο."

"Αντίθετα, η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να λάβει  υπόψη το γεγονός ότι το ρωσικό σύστημα είναι το καλύτερο και το πιο αξιόπιστο και όχι μόνο για τεχνικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς λόγους Ξέρετε τι εννοώ,.." - Είπε ο Ηλιόπουλος.

<<Νομίζω ότι ο Έλληνας υπουργός άμυνας και ο Ρώσος ομόλογός του θα διερευνήσουν  τις δυνατότητες για την συντήρηση των οπλικών συστημάτων, κυρίως των  αντιαεροπορικών, τα  οποία έχει στο οπλοστάσιό της , η  Ελλάδα, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών >>, - είπε.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο ίδιος μπορεί να φανταστεί ότι θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο της χρήσης των Ελληνικών  στρατιωτικών βάσεων από τους Ρώσους.

"Και γιατί όχι; 25 χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του κομμουνισμού. Θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, ήρεμα, με ρεαλιστικές συνθήκες σχετικά με τη χορήγηση από την Ελλάδα των παροχών και τη χρήση των βάσεων, του στρατού, του Ναυτικού, της  αεροπορίας, όπως και στο Αιγαίο Πέλαγος, στο κεντρικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, τον έλεγχο σε κάθε περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου  Πελάγους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κέρκυρα,  και τα  Επτάνησα οφείλουν την απελευθέρωσή τους στον Ουσακώφ Fedor, ήταν μια  από τις  λαμπρότερες στιγμές της ναυτικής ιστορίας ", είπε ο επιστήμονας.

Σημείωσε ότι αυτό δεν απαγορεύεται από τους νόμους  ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από κανένα  διεθνή  οργανισμό. "Κανένα διεθνές καταστατικό δεν απαγορεύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ηλιόπουλος.

"Και μπορούμε σήμερα, 25 χρόνια μετά την επίσημη λήξη του ψυχρού πολέμου,  να δούμε  το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάει μπροστά και να παρέχει συγκεκριμένες εξουσίες, βοήθεια, εργαλεία, δυναμικότητα της ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως ήταν στο παρελθόν στις  Κυκλάδες, σε στρατιωτικές βάσεις, στο ναυτικό, . στο βόρειο τμήμα και το κεντρικό τμήμα του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα όπως στη Λέρο  για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά νησιά που έχουν στρατηγική σημασία », - είπε ο επιστήμονας.


Είναι  σίγουρος ότι είναι  πολύ σημαντικό για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, του τζιχάντ, η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, και  ευρέως στην  Μέση Ανατολή και ούτω καθεξής.

"Δεν νομίζω ότι κανείς στη Δύση θα έχει πρόβλημα με αυτό», - κατέληξε στο συμπέρασμα Ηλιόπουλος.

Η Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου στη Μόσχα είναι προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Απριλίου. Αναμένεται ότι θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, θα συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια.

Στις επερχόμενες συνομιλίες μπορούν να συζητηθούν θέματα για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα όπλα και τον εξοπλισμό που παράγεται στη Ρωσία, με τον οποίο είναι εξοπλισμένη η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για το σύστημα αεράμυνας, τους  αντιαρματικούς πυραύλους, τα πλοία,  τα αερόστρωμνα τύπου "Bison".

Τον Δεκέμβριο του 2014, το Υπουργείο  Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας υπέγραψε μια σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια ανταλλακτικών για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας "Tor-M1» και «Osa-AKM". Ωστόσο, για παράδειγμα, για τους  S-300, τα  "Bison",  και για αντιαρματικά Kornet,   χρήσιμα μέρη δεν έχουν αγορασθεί.


http://ria.ru/