Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ!



Εκτύπωση
ΠΕΜΠΤΗ 28/5/15 
Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Ο Γιούνκερ δεν είναι ακριβώς στρατάρχηςούτε καν Γερμανός,όπως ήταν ο Ρόμελ. Ωστόσο έχει κάτι από την πονηριά του παλιού Γερμανού στρατάρχη, συνδυασμένη με το χαμόγελο του έμπειρου και κωλοπετσωμένου Λουξεμβούργιου διπλωμάτη. Κι αν τον Ρόμελ τον αποκάλεσαν λόγω Αφρικής αλεπού της ερήμου, τον πρόεδρο της Κομισιόν μπορούμε, λόγω τακτικής, να τον αποκαλέσουμε αλεπού του ευθύμου.
Γιατί αλεπού; Μα γιατί κυνηγάει την κότα -εμάς δηλαδή- με την επιμονή και την πονηριά του συμπαθούς τετράποδου. Με ελιγμούς, πλαγιοκοπήσεις, υλακές, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μας φάει. Και γιατί ευθύμου; Μα γιατί όλα τα κάνει με χαμόγελα, με χασκόγελα, με καλαμπούρια, με τρικλίσματα. Εν ευθυμία δείχνει να τελεί συνεχώς, με αποτέλεσμα να γίνεται αντικείμενο σκληρής σάτιρας ανά την Ευρώπη.
Τελευταία φόρεσε τη γραβάτα του στον Τσίπρα. Και γελάσαμε όλοι. Αλλά πριν το γέλιο κοπάσει μας εξήγησε με λέξεις την εύθυμη χειρονομία. Μας είπε σε προχτεσινή συνέντευξή του ότι οΤσίπρας γίνεται όλο και πιο υπεύθυνος! Δεν εμπιστεύεται όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι κανονικό κόμμα, αλλά μίγμα πολλών τάσεων. Δεν εμπιστεύεται και τον Βαρουφάκη επίσης. Αλλά αυτό είναι χτεσινά ξινά σταφύλια.
Διευκρίνισε εν συνεχεία τι σημαίνει η γραβάτα. Σημαίνει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Σημαίνει δρακόντειο ΦΠΑ. Σημαίνει σωφροσύνη στην αντιμετώπιση του Σόιμπλε και του ΔΝΤ.Σημαίνει οικονομίες στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό. Σημαίνει στάσου κότα να σε φάω, εν ολίγοις. Παρεμπιπτόντως ξέχασε τη διαπλοκή, τη διαφθορά, και τα κλέη του στενού του φίλου Αντώνη Σαμαρά.
Δεν είναι λοιπόν αλεπού του ευθύμου; Από τη μια πατερναλισμός για τον Τσίπρα, που τον βρίσκει όλο και πιο κανονικό. Από την άλλη βαρβαρισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον βρίσκει καθόλου κανονικό. Φαγωθείτε μεταξύ σας, δηλαδή. Και από την παράλλη όλο το πακέτο της Κομισιόν. Mε ολίγον από καλά λόγια κατά του Grexit, και υπέρ των Ελλήνων, μην το ξεχάσουμε κι αυτό. Για αλεπού μιλάμε.
Καλά όλα αυτά. Θεατρικά, γελαστικά, και αλεπουδίσια. Τέτοια όμως διαθέτουμε κι εμείς. Να, ας πούμε, το κατάλληλο για τον Γιούνκερ και τον Τσίπρα: Η αλεπού εκατό χρονών, το αλεπουδάκι εκατόν δέκα. Άσε που στον μη κανονικό ΣΥΡΙΖΑ έχουν κανονική όραση. Και η αλεπού κι αν κρύβεται προβάλλει η ουρά της...
*Δημοσιεύθηκε στην ΄΄ΑΥΓΗ'' την Πέμπτη 28 Μαίου 2015 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΓΓΛΟΙ



Εκτύπωση
ΠΕΜΠΤΗ 28/5/15 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Δύο άρθρα κορυφαίων και πασίγνωστων και έξω από τη χώρα τους Αγγλων δημοσιογράφων εμφανίστηκαν την ίδια μέρα σε δύο κορυφαίες εφημερίδες - στους αμερικανικούς «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και στους βρετανικούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Νέες εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα κουράγιο» ήταν ο τίτλος του άρθρου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το υπέγραφε ο Χιούγκο Ντίξον. «Η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα» ήταν ο τίτλος του άρθρου στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το υπέγραφε ο Βόλφγκανγκ Μινχάου. Ο Αγγλος, που γράφει στην αμερικανική εφημερίδα, ο Ντίξον, προτείνει στον Ελληνα πρωθυπουργό να κάνει ξανά εκλογές -τις οποίες μάλιστα προσδιορίζει ότι πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο- με μοναδικό στόχο να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας στο... μνημονιακό στρατόπεδο, να γίνει «γερμανοτσολιάς» κι αυτός σαν τους προκατόχους του στο πρωθυπουργικό αξίωμα!
Γράφει μεταξύ άλλων: «Υπό αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα συμφωνήσει σε μερικά αντιλαϊκά μέτρα τώρα και θα τα προωθήσει στο Κοινοβούλιο. Αυτό θα προκαλέσει μερικούς από τους σκληροπυρηνικούς του να εξεγερθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να νικήσει... Τότε ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει τις εκλογές. Επειδή θα γίνουν σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, βάσει του ελληνικού νόμου, θα του επιτραπεί να διαλέξει ο ίδιος ποιοι θα είναι υποψήφιοι με το κόμμα του. Επομένως θα μπορέσει να διώξει με τις κλωτσιές τους αντάρτες, οι οποίοι υποθέτουμε θα μπορούσαν να φτιάξουν το δικό τους ακροαριστερό κόμμα.
Ως συνέπεια των δεύτερων εκλογών, θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίζεται από πιο μετριοπαθή ομάδα βουλευτών, οι δανειστές θα είναι πρόθυμοι όχι μόνο να δανείσουν περισσότερα χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα συμφωνούσαν επίσης σε κάποια ανακούφιση των τεράστιων χρεών της χώρας, πιθανόν επεκτείνοντας τις παρούσες διακοπές αναφορικά με τα επιτόκια και την περίοδο κατά την οποία αυτά τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν»! Ωραία που τα λέει!
Εντελώς ασήμαντη θεωρεί ο Εγγλέζος την υποτιθέμενη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, με κυβερνητικές πράξεις εντελώς αντίθετες από τις προεκλογικές υποσχέσεις, αν ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτά που του συνιστά να κάνει...
Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου αρχίζει το άρθρο του τρομολαγνικά στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Ολα τώρα βρίσκονται πάνω στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι συμφωνία με τους δανειστές του που θα επιτρέψει στην Αθήνα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν πει ''όχι'', η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε εκείνο το σημείο, είναι πιθανόν η χώρα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»! Μετά από αυτή την εισαγωγή, όπου ταυτίζει την άρνηση υποταγής στους γερμανικούς όρους με την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Αγγλος δημοσιογράφος προσδιορίζει και την οικονομική διάσταση του ζητήματος, καθορίζοντας ότι ο Τσίπρας πρέπει να συμφωνήσει και να αποδεχθεί «οτιδήποτε χρειάζεται για να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα».
Γράφει επίσης ότι, «για να είναι βιώσιμη μια συμφωνία, χρειάζεται να μειώνει στο μηδέν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Μιας και έλυσε, λοιπόν, τα ζητήματα που αφορούν τους επενδυτές, ο Μινχάου λέει και μια αλήθεια αναφορικά με την ελληνική οικονομία: «Το κλειδί για μια αναβίωση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να είναι ένα τέλος στη λιτότητα» γράφει πολύ σωστά. Το εξηγεί κιόλας με πειστικό τρόπο: «Η ελληνική οικονομική κακοδιαχείριση έφερε την κρίση του 2010, αλλά οι δανειστές είναι υπεύθυνοι για την παρούσα αναστάτωση, επειδή επέμεναν σε ένα οικονομικά αγράμματο (!) πρόγραμμα προσαρμογής.
Δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της παράγεται και καταναλώνεται στο εσωτερικό. Αν υποχρεώσεις μια τέτοια οικονομία σε ακραία λιτότητα κατά τη διάρκεια ύφεσης, παραμένει παγιδευμένη» υπογραμμίζει. Έχει δίκιο. Ο Μινχάου χαρακτηρίζει «παράλογη» την «περαιτέρω επιβολή λιτότητας» στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς όμως απαιτούν ο Σόιμπλε και οι Γερμανοί από τον Τσίπρα! Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός λέει και ξαναλέει ότι πάμε πολύ σύντομα σε συμφωνία, εμείς ανησυχούμε γιατί, μέχρι να δούμε το κείμενο της υποτιθέμενης συμφωνίας και να κρίνουμε, δεν ξέρουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει νικήσει ή αν έχει υποταχθεί κατά κράτος στους γερμανικούς όρους. Σύντομα θα μάθουμε.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Πέμπτη 28 Μαίου 2015- ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Καμιά μείωση στα εφάπαξ του Δημοσίου


Στρατούλης: Καμιά μείωση στα εφάπαξ του Δημοσίου

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 30% -80%

Τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου (ΜΤΠΥ) θα στηριχθούν ακόμα και μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού αν χρειαστεί και τα εφάπαξ θα διατηρηθούν στα επίπεδα της 31/8/2013, δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που θα μείωνε τις αποδοχές από 30% έως 80%, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των Συνταξιούχων.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ, ο Δημ. Στρατούλης τόνισε: «Εγγυηθήκαμε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις και ότι το πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα μετατραπεί σε νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε ότι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεσμευτήκαμε ότι -σε καμία περίπτωση- δεν θα θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, υπογράμμισα σε όλους τους τόνους ότι θα στηρίξουμε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο -λόγω λεηλασίας από το PSI και λόγω της μνημονιακής κατάργησης του πόρου 3%- κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Και πιο συγκεκριμένα, δεσμευτήκαμε ότι θα το στηρίξουμε άμεσα από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που είναι για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξει μέριμνα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Σχετικά με τα εφάπαξ ενημερώσαμε την ΑΔΕΔΥ, ότι τηρούμε τη δέσμευση μας για κατάργηση του νέου μνημονιακού μαθηματικού τύπου, με τον οποίο τα εφάπαξ θα μειώνονταν από 30 έως και 80% και ότι ο νέος μαθηματικός τύπος που θα συνθέσουμε θα οδηγεί τα εφάπαξ στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονταν την 31η/8ου/2013, πριν δηλαδή εφαρμοστεί ο μνημονιακός μαθηματικό τύπος που θα οδηγούσε σε μεγάλες μειώσεις.
Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι του υπουργείου μας έχουν λάβει οδηγίες να υπερασπίσουν την άποψη, ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, δεν θα θίξουμε θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και ότι θα πάμε σε λειτουργικές -και όχι οργανωτικές- ενοποιήσεις, καθώς ζητήματα οργανωτικών ενοποιήσεων θα συζητηθούν πρώτα με τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα και τους επιστημονικούς φορείς από το φθινόπωρο, με κύριο στόχο τη διασφάλιση και την ενίσχυση του αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Σχετικά με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, γνωρίζω ότι το 2011 με μνημονιακό νόμο μπήκαν υπέρμετρες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων. Χθες, συναντήθηκα με τους διοικητές των τριών κλάδων του ΕΤΑΑ και –ήδη- επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο για πολλούς ασφαλισμένους των τριών κλάδων -και ιδιαίτερα τους νέους- οι πολύ μεγάλες εισφορές δημιουργούν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης.»
Προς παράταση στη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία
Παράταση στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη στη Βουλή, νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, 28 Μαΐου
Όπως είπε ο κ. Στρατούλης αποδέχεται σχετική τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι οι ουρές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστιες και οι οφειλέτες δεν έχουν μπορέσει να ανταποκριθούν.
όπως είπε, μέχρι τώρα έχουν ρυθμιστεί οφειλές 4,2 δις ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία. 
«Έχουν μπει στη ρύθμιση περίπου 200 χιλιάδες οφειλέτες και έχουμε εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 150 εκατ. ευρώ» τόνισε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί παράταση τριμήνου και στην προθεσμία που είχαν οι σχολικοί φύλακες για να ρυθμίσουν ασφαλιστικά τους ζητήματα.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ     Newsbomb.gr

Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/591203/stratoylis-kamia-meiosi-sta-efapax-toy-dimosioy#ixzz3bRo4JKb3

Προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας


Προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες, Τετάρτη (27/05/2015), σχέδιο τορπιλισμού κάθε συμφωνίας με την Ελλάδα, με εμπνευστές και εφαρμοστές του, τους Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντράγκι, οι οποίοι ελέγχουν απόλυτα το Brussels Group και τους εκπροσώπους του, που συζητούν με τους Έλληνες εκπροσώπους.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
«Αντιμετωπίζουμε πλέον μία ανοιχτή προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας» επεσήμανε πριν λίγη ώρα στο Newsbomb.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, «γιατί κάποιοι δεν θέλουν συμφωνία Ελλάδας-δανειστών και επέλεξαν μία ακραία αδιαλλαξία απέναντι στη χώρα μας, για να την σύρουν ακόμα και εκτός ευρωζώνης».
Και ενώ μέχρι χθες το πρωί ήταν σχεδόν όλα έτοιμα, για να αρχίσει να καθαρογράφεται μία καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς, που θα ερχόταν σε έκτακτο Eurogroup στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, για να γίνει αυτή η πρώτη συμφωνία αποδεκτή και να απoδεσμευθούν τα χρήματα για την Ελλάδα, άρχισαν οι τορπίλες κατά της συμφωνίας, με εξωφρενικές απαιτήσεις Σόιμπλε και Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤΜάριο Ντράγκι, που τους ακολουθεί τυφλά, κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, στέλνοντας την πρώτη τροχιοδεικτική βολή κατά της Ελλάδας. Ήταν ανεπίσημο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι συμφωνία δεν θα υπάρξει, γιατί υπάρχουν νέες απαιτήσεις.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ, να μην προσληφθούν οι καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών, απόφαση που έχει πάρει ήδη όμως η ελληνική κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ, δηλαδή η Λαγκάρντ, βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ένα μέτρο ασήμαντο μεν σε κόστος για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ένα μέτρο άνευ οικονομικής σημασίας για τη συμφωνία, γνωρίζοντας όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση, αν υποχωρήσει στο μέτρο αυτό, θα αυτοκτονήσει ηθικά και πολιτικά και θα εξευτελιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Άρα, συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Το τριήμερο που αρχίζει αύριο, Παρασκευή 29 Μαΐου και τελειώνει το βράδυ της Δευτέρας, ίσως είναι το πιο κρίσιμο –μεταπολιτευτικά- τριήμερο για τη χώρα μας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα. «Ουδεμία απόφαση και συμφωνία που θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών τάξεων, των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων». Αυτή είναι η απαράβατη «κόκκινη γραμμή»αξιοπρέπειας για την ελληνική κυβέρνηση.
Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα, με νέες εξωφρενικές απαιτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, να μην πληρώσει καμία δόση στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις σε διεθνή χρηματιστήρια και αγορές.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ     Newsbomb.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/591116/provokatsia-se-varos-tis-elladas#ixzz3bRnA7a9g

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει στον Γιούνκερ

 Δεν θα γίνουμε «κανονικό κόμμα» για τους δανειστές





28-5-2015

Δεν ξέρω πώς εννοεί ο κ. Γιούνκερ τα «κανονικά» κόμματα και τα «μη κανονικά», 
σχολίασε, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, η εκπρόσωπος Τύπου του 
ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.
Απαντούσε έτσι στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι 
κανονικό κόμμα. «Εάν εννοούν "κανονικά" τα κόμματα που είχαν συνηθίσει στην Ελλάδα και 
τα οποία υπέγραψαν τις μνημονιακές συμφωνίες που όλοι γνωρίζουμε, τότε δεν είμαστε κανονικό 
κόμμα. "Κανονικό" που αποδέχεται οτιδήποτε εξοργιστικό ζητούν οι δανειστές, ναι, τέτοιο κανονικό
 κόμμα δεν είμαστε και ούτε θέλουμε να γίνουμε», είπε η κ. Σβίγκου.
Η κ. Σβίγκου εκτίμησε, επίσης, ότι υπάρχει μια διάθεση και από Ευρωπαίους αξιωματούχους,
 αλλά και από μια μερίδα του διεθνούς Τύπου, επειδή γνωρίζει πολύ καλά τη δημοφιλία 
του Αλέξη Τσίπρα -ήταν και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, έχει και μια ευρωπαϊκή 
ακτινοβολία- να πλήξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, την εικόνα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που έχει
 άνοδο και στην Ισπανία αυτή την περίοδο.
Ακόμη είπε ότι «δεν μπορούμε να πάμε για χάρη μιας πρόσκαιρης ρευστότητας σε μια διαδικασία
 όπου δεν θα υπάρχει προοπτική πραγματικής λύσης», ενώ αναφερόμενη στη χθεσινή 
παρέμβαση του πρωθυπουργού, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ήταν πολύ 
σημαντική και καταδεικνύει τόσο την ψυχραιμία όσο και την αποφασιστικότητα της ελληνικής
 κυβέρνησης.
«Σε όλα τα βήματα αυτής της διαπραγμάτευσης ο ελληνικός λαός ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις,
 όπως πρέπει να είναι και τώρα. Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας συμφωνίας, η οποία 
πρέπει να είναι θετική τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Θα πρέπει να έχει 
ενταγμένο στο πλαίσιό της τόσο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, όσο και την
 ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να πάμε για χάρη μιας πρόσκαιρης ρευστότητας σε μια διαδικασία 
όπου δεν θα υπάρχει προοπτική πραγματικής λύσης», ανέφερε η κ. Σβίγκου.

Επίθεση Β.Πούτιν στις ΗΠΑ για την FIFA:

'"ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ"
13:00
28/05/2015
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως πριν λίγο τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κρύβονται πίσω από την υπόθεση του "σκανδάλου" της FIFA για να χάσει η Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.
 
Και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ "Eπιδιώκουν την μη επανεκλογή του Ζεπ Μπλάτερ ο οποίος τυγχάνει της ρωσικής υποστήριξης".
 
«Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες. Δεν ειχαν κανεαν δικαιωμα να κανουν συλληψεις σε μια άλλη χώρα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ανακατεύονται πέρα από αυτό που τους επιτρέπει η δικαιοδοσία τους με τη σύλληψη αξιωματούχων της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας FIFA.
 
"Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες με το να προχωρούν σε θεαματικές συλλήψεις στο έδαφος μιας άλλης χώρας".
 
Ο Πούτιν πρόσθεσε πως οι συλλήψεις ήταν μία "σαφής προσπάθεια" να εμποδιστεί η επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ και πως ο τελευταίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.
 
Η Μόσχα, γενικά γρήγορα εξέφρασε την αντίδρασή της: «Χωρίς να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες των κατηγοριών, πρόκειται ξεκάθαρα για άλλη μία παράνομη εφαρμογή του αμερικανικού δικαίου εκτός των [αμερικανικών] συνόρων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε ξανά την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις προσπάθειες να αποδώσει δικαιοσύνη πολύ έξω από τα σύνορά της ακολουθώντας τις δικές τις νομικές διαδικασίες και να ακολουθήσει τις γενικώς αποδεκτές διεθνείς νομικές διαδικασίες» ανέφερε η ανακοίνωση.
 
Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξέι Σορόκιν, δήλωσε πως ο ίδιος και η χώρα του δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. 
 
«Οι συλλήψεις αυτές είναι δυσάρεστα γεγονότα σε ένα πολύ περίεργο τάιμινγκ. Όμως οι εξελίξεις αυτές δεν αγγίζουν τη Ρωσία με κανέναν τρόπο. Δεν φοβόμαστε καμία έρευνα», τόνισε. 
 
Όσο για την υποτιθέμενη εξαφάνιση κάποιων υπολογιστών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρήσιμα για την έρευνα στοιχεία, είπε: «Αυτό που είπαμε και στις αρχές είναι η αλήθεια. Μας τα είχαν δανείσει και τα επιστρέψαμε. Οι υπολογιστές δεν είναι αυτοκίνητα-αντίκες. Δεν κρατάνε για πάντα». 
 
Τέλος, για την πορεία της προετοιμασίας για το Μουντιάλ του 2018, ανέφερε: «Έχουμε προχωρήσει πολύ στην προετοιμασία μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και έχουμε κάνει ήδη πολλά πράγματα. Η εκτελεστική επιτροπή της FIFA είναι πολύ ικανοποιημένη». 
 
Σίγουρα οι ενδείξεις είναι ότι η υπόθεση της FIFA δεν έσκασε τυχαία. Δείχνει να αποτελεί πράξη υβριδικού πολέμου από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
 
Από χθες σε όλες τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων καταγράφεται προσπάθεια να αποσπάσουν το μουντιάλ του 2018 από την Ρωσία.
 
Το περίεργο είναι ότι ο βασικός μάρτυρας "κατηγορίας", είναι ένα από τα πρώην αφεντικά της FIFA, ο 70χρονος Αμερικανός  Τσακ Μπλέιζερ, όπου χρησιμοποιώντας μια συσκευή καταγραφής κρυμμένη σε ένα μπρελόκ, υποτίθεται ότι υπέκλεψε συνομιλίες κορυφαίων αξιωματούχων της Ομοπσονδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Λονδίνο το 2012,
 
«Η κύρια πηγή για την έρευνα είναι ο Μπλέιζερ», παραδέχτηκε πηγή που ασολείται με την υπόθεση.
 
Ο γενειοφόρος Μπλέιζερ αποτέλεσε τον γνωστότερο ποδοσφαιρικό παράγοντα στις ΗΠΑ και άνθρωπο-κλειδί στη προσπάθεια να αναλάβει η χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, δηλαδή επί της ουσίας έδωσε το Μουντιάλ στις ΗΠΑ,όταν στην χώρα δεν ήξερα αν η μπάλα ήταν στρογγυλή ή είχε σχήμα...ελιάς όπως στο American Football.
 
Το ποδόσφαιρο (το soccer όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί) δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, κάποτε δύο χώρες έκαναν πόλεμο για έναν αγώνα! Ήταν το 1969 η Ονδούρα με το Ελ Σαλβαδόρ.
 
Το παιχνίδι αυτό έχει κοινωνικές προεκτάσεις, και επιβάλλει μια πλήρη γοητεία στα λαϊκά στρώματα, και για αυτό αποτελεί και μέσο υψηλής προπαγάνδας. Η FIFA είναι ένα από τα πολλά μέτωπα σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τους Αμερικανούς να είναι υπέυθυνοι για το "πρώτο αίμα"
 
Οι ελβετικές αρχές συνέλαβαν στη Ζυρίχη εννέα μέλη της κορυφής της FIFA σε εκτέλεση εντάλματος των ΗΠΑ στην έρευνα για δωροδοκίες και διαφθορά. Υπό έρευνα δεν βρίσκεται ο πρόεδρός της Σεπ Μπλάτερ (που οδεύει προς επανεκλογή την Παρασκευή), αλλά βρίσκονται οι στενότεροι συνεργάτες του μεταξύ των συνολικά 14 ατόμων (με στελέχη εταιρειών) που συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία.
Στη διπλή έρευνα εξετάζονται -από την πλευρά της ελβετικής Δικαιοσύνης- και υποθέσεις που αφορούν τις δύο επόμενες διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ.
Μεταξύ των συλληφθέντων δεν βρίσκονται ρώσοι αξιωματούχοι.
Ρεπόρτερ στο ρωσικό κανάλι Rossiya24 «εξήγησε» ότι η FIFA «είχε κάνει εσωτερική έρευνα για την ψηφοφορία που κατέληξε στην ανάθεση του Μουντιάλ στη Ρωσία και δεν βρήκε παρατυπίες, κι έτσι οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν χρησιμοποιώντας εκφοβισμό και εκβιασμό».
Αν κι ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Μούτκο απέρριψε ως εικασίες» το πολιτικό κίνητρο πίσω από την έρευνα, διάφοροι ρώσοι πολιτικοί δεν βρήκαν λόγο να είναι επιφυλακτικοί: «Η στόχευσή τους είναι ευρύτερη από το να μας πάρουν απλά το Μουντιάλ» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Νικολάι Λεβίτσεβ στο ρωσικό κανάλι NTV.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να σαρώσει Σόιμπλε, Ραχόι και Σαμαράδες


11150801_293334177457169_7358678916239347377_n

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε για το πανίσχυρο εδώ και μια εικοσαετία μπλοκ εξουσίας -δεξιάς, κεντροδεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας- η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Η μία πτέρυγα υπό τον υπ.Εξωτερικών Στάινμαγιερ ανιχνεύει συστηματικά την απεμπλοκή της απο το θανάσιμο εναγκαλισμό εξουσίας με τη γερμανική δεξιά. Κάτι που δεν επιθυμεί η υπό τον Ζ.Γκάμπριελ δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Μετά το σχηματισμό κυβέρνησης Αριστεράς –Πράσινων-Σοσιαλδημοκρατών στο ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας, αλλά και υπό το βάρος των αντιδράσεων των υπό σοσιαλδημοκρατικό έλεγχο εργατικών συνδικάτων στη Γερμανία που ζητούν να μπει τέλος στη λιτότητα, η κεντρική πολιτική συμμαχία των κομμάτων της γερμανικής Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας έχει μπει σε μια φάση δοκιμασίας.

Υπό το βάρος της αμετροέπειας του Σόιμπλε και των ακραίων κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζει η δοκιμασία αυτή έχει αποκτήσει και εύρος και βάθος.

Αλλά και στην Ισπανία αμέσως μετά τις προχθεσινές εκλογές το Ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα δεν δίστασε υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος να διακηρύξει ότι ήρθε ο καιρός των συμμαχικών κυβερνήσεων με την Αριστερά και να σπεύσει να υποστηρίξει για δήμαρχο Μαδρίτης κοινή υποψήφιο με τους PODEMOS και την Ενωμένη Αριστερά.

Στη Γαλλία ο Ολάντ δείχνει πλέον περισσότερο αποφασιστικός στην καταγγελία της πολιτικής της λιτότητας, ενώ ο Ρέντζι έχει εδώ και καιρό ευθυγραμμιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα αυτό.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους «θεσμούς» θα αποτελέσει καταλυτικό σημείο και για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Αυτό κάνει και πιο εύκολη αλλά και πιο δύσκολη την θετική για την Ελλάδα έκβαση της περίφημης διαπραγμάτευσης.

Υπό τοιαύτας συνθήκας η μέχρι στιγμής επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει το πεδίο της πολιτικής και όχι της θεσμικής –τεχνοκρατικής προσέγγισης της σχέσης Ελλάδας –Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αποτελεί λαμπρή διαπραγματευτική επιλογή. Και πολύ λίγο θέλει ακόμη για να αποδειχθεί και νικηφόρος….

Πάντως η Ευρώπη αλλάζει και η αλλαγή σαρώνει Σαμαράδες, Ραχόι και όλο το παρηκμασμένο συντηρητικό πολιτικό προσωπικό.

Η τράπεζα των BRICS και η πρόσκληση που απηύθυναν στην Ελλάδα


28.05.2015 | από Σύνταξη
Η τράπεζα των BRICS και η πρόσκληση που απηύθυναν στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσίευση: Φύλλο 264 – 23/5/2015
       
Είναι καιρός να γνωρίσουμε λίγα περισσότερα για την πραγματικότητα*
Του Γιώργου Τοζίδη

Η επενδυτική τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) New Development Bank (NDB) εισέβαλε στην ελληνική επικαιρότητα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος-αντιπρόσωπος της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ. Σε αυτήν τη συνέντευξη ο εκπρόσωπος της Τράπεζας απεύθυνε πρόσκληση συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα τράπεζα και αυτήν την πρόσκληση την επανέλαβε και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Η πρόταση συνάντησε ακραίες θετικές και αρνητικές αντιδράσεις χωρίς να αναλυθούν τα πραγματικά δεδομένα της νέας τράπεζας και, κυρίως, οι δυνατότητες που δημιουργούνται για τη χώρα μας.
Τι προβλέπει το καταστατικό της νέας τράπεζας:
1. Η συμμετοχή θα είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που συμφωνούν με τις αρχές που περιγράφονται στα Άρθρα της Συμφωνίας της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας και τους όρους και προϋποθέσεις που θα προσδιορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο. Στην τράπεζα θα μπορούν να συμμετάσχουν δανειζόμενες και μη χώρες ενώ καθιερώνεται και ο θεσμός του παρατηρητή για τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη και για τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.
2. Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει ένα αρχικό κατατεθειμένο κεφάλαιο ύψους 50 δισ. δολαρίων που προβλέπεται να αυξηθεί σε 100 δισ. δολάρια με τη συμμετοχή και άλλων χωρών-μελών. Το αρχικό κεφάλαιο θα καταβληθεί ισομερώς από τα πέντε ιδρυτικά κράτη-μέλη και αντίστοιχη θα είναι και η κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου.
3. Η έδρα της τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη και η προεδρία θα είναι εναλλασσόμενη ανά πέντε έτη μεταξύ των ιδρυτικών μελών.

Σημαντικοί λόγοι
Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της νέας τράπεζας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
1. Αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα παροχής χρηματοδοτικών μέσων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στους τομείς των υποδομών και της αειφόρου ανάπτυξης στις χώρες BRICS και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
2. Διαπιστώνεται η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού με σκοπό τη διευκόλυνση παροχής χρηματοδοτικών μέσων για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
3. Επιδιώκεται η συνεισφορά σε ένα διεθνή χρηματοοικονομικό σύστημα που συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και σέβεται το παγκόσμιο περιβάλλον.
Η δημιουργία της NDB είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομία την τελευταία δεκαετία. Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ και, πιο συγκεκριμένα, συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξησή του μετά την πρόσφατη κρίση. Πρόσθετα, η δημιουργία της Τράπεζας θα δώσει τη δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης των υψηλών συναλλαγματικών διαθεσίμων που κατέχουν οι χώρες BRICS. Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, αυτά τα διαθέσιμα επενδύονται στις αναπτυγμένες χώρες καλύπτοντας τα ελλείμματα των προϋπολογισμών ή των ισοζυγίων τους, ενώ στόχος της Τράπεζας είναι η αξιοποίησή τους για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων που θα στοχεύουν στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους της, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να εγγυηθεί, να συμμετέχει σε κοινοπρακτικά σχήματα, να δανειοδοτεί η ίδια ή να παρέχει την υποστήριξή της μέσω άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων για την υλοποίηση δημόσιων ή ιδιωτικών (συμπεριλαμβανομένων των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) επενδυτικών σχεδίων, σε κάθε δανειζόμενο κράτος, όπως επίσης και να επενδύει στο μετοχικό κεφάλαιο ή να διευκολύνει την πρόσβαση επιχειρήσεων από όλους τους τομείς της οικονομίας (αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, υπηρεσίες) στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Επίσης, η Τράπεζα θα συγχρηματοδοτεί, εγγυάται ή συνεγγυάται με άλλους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, εμπορικές τράπεζες ή άλλες κατάλληλες εταιρίες, τα επενδυτικά σχέδια που είναι σύμφωνα με την αποστολή της. Θα μπορεί, επίσης, να παρέχει τεχνική υποστήριξη για την προετοιμασία και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα.

Πρόσκληση – πρόκληση για την Ελλάδα
Όσον αφορά στα κράτη μη μέλη, το Ανώτατο Συμβούλιο της Τράπεζας, με ειδική πλειοψηφία, έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει μια γενική πολιτική βάσει της οποίας η Τράπεζα εξουσιοδοτείται να αναπτύξει τις εργασίες που περιγράφονται στους σκοπούς της σε σχέση με δημόσια ή ιδιωτικά έργα σε τρίτες χώρες υπό τον όρο ότι με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα ενός κράτους-μέλους, όπως καθορίζονται από την εν λόγω πολιτική. Ακόμη, το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, δύναται,σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να χρηματοδοτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων, δημόσιων ή ιδιωτικών, έργων σε τρίτες χώρες, εφόσον αυτά είναι συμβατά με τις αρχές που περιγράφονται στο καταστατικό της νέας τράπεζας.
Η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα τράπεζα, με βάση τα όσα, συνοπτικά, αναφέρθηκαν παραπάνω θα ληφθεί με καθαρά πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια:
1. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες που καλύπτει η νέα τράπεζα μπορούν να καλυφθούν, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (η οποία, με βάση τα στοιχεία για το 2012, έχει παράσχει δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις διπλάσιου ύψους σε σύγκριση με την Παγκόσμια Τράπεζα). Δυστυχώς, παρόμοια σχέδια απουσιάζουν από τον επενδυτικό χάρτη της χώρας μας που τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στο ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και όχι στη διατύπωση αναπτυξιακών σχεδίων για την αξιοποίησή τους.
2. Παρότι δεν υφίσταται τυπική απαγόρευση συμμετοχής στη νέα τράπεζα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. (άλλωστε πολλές χώρες της Ε.Ε. έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη νέα επενδυτική τράπεζα της Κίνας) η σχετική απόφαση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο αναθεώρησης του γεωπολιτικού προσανατολισμού της. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των όρων του Mνημονίου είναι και η απαγόρευση κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της από πηγές εκτός Ε.Ε. και ΔΝΤ.
3. Οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει να εντάξουν στο πλευρό τους την Ε.Ε. στον νέο ψυχρό πόλεμο με αντιπάλους την Κίνα και τη Ρωσία και η περιοχή μας είναι ένα από τα βασικά πεδία διεξαγωγής αυτού του «πολέμου» (π.χ. αυτές τις μέρες διεξάγεται, για πρώτη φορά, στη Μεσόγειο κοινή άσκηση των ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας και Κίνας). Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου (βλέπε αναταραχή στην πΓΔΜ) αποτελούν ένα μικρό δείγμα των απειλών που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας εάν θελήσει να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική θέση της. Η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα είναι, και σε αυτήν την περίπτωση, ο αποφασιστικός κρίκος που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος.

* Με αυτόν τον τίτλο ο Fidel Castro δημοσίευσε άρθρο του στη Granma στις 21.07.2014, με το οποίο χαιρέτισε τη δημιουργία της επενδυτικής τράπεζας των BRICS και κάλεσε σε συμμετοχή και άλλων χωρών και ιδιαίτερα αυτών που αγωνίζονται για την ανάπτυξή τους και θέλουν να συμβάλλουν στην προώθηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Roberts: Οι ΗΠΑ φοβούνται "την παραδοση " του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη



RIA NOVOSTI

Οι ΗΠΑ οργάνωσαν  πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ,  έτσι τα Σκόπια να αποχωρήσουν  από την  "Bad Company" της Ελλάδας  και της Σερβίας – τις χώρες δηλαδή  που υποστηρίζουν το ρωσικό σχέδιο της  «τουρκική ροής », λέει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.

ΜΟΣΧΑ, 27 Μάιος - RIA Novosti. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ουάσιγκτον μαχόταν   το κομμουνιστικό καθεστώς, νικώντας το  με την «δημοκρατική αντιπολίτευση»,  οι ΗΠΑ  τώρα επαναλαμβάνουν  την ίδια πολιτική για να σταματήσουν  την  αυξανόμενη επιρροή του ρωσικού ενεργειακού τομέα στην Ευρώπη, δήλωσε   ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και πρώην πολιτικός Paul Craig Roberts.


Μιλώντας σχετικά για το   πιθανό  ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αλλαγή της εξουσίας στη ΠΓΔΜ , ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας εφιστά την προσοχή διότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ  δεν αποδέχθηκε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και σημειώνει επίσης ότι τα Σκόπια υποστηρίζουν  τη διαδικασία των έργων της «τουρκικής ροής», μέσω της  οποίας  το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί θα παραδίδεται  στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας από τα  Ελληνικά σύνορα.

Η Ελλάδα, γράφει ο πολιτικός επιστήμονας, είναι υπό σοβαρή πίεση από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς και τις  γερμανικές και ολλανδικές τράπεζες.
Η  Σερβία – είναι  μια χώρα που έχει πληγεί από την πολιτική της Δύσης: αρκεί να θυμηθούμε τον βομβαρδισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ.  Οι φόβοι της Ουάσιγκτον πηγάζουν από το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται μεταξύ των δύο χωρών και  θα είναι μέρος μιας ιδιόμορφης συμμαχίας των ευρωπαϊκών κρατών που υποστηρίζουν ενεργά την  ρωσική ενέργεια.

«Η Ουάσιγκτον φοβάται τη διείσδυση της  ρωσικής  ροής της ενέργειας, που δεν ανήκει στις  Ηνωμένες Πολιτείες  και που θα παραδίδεται στις Ευρωπαϊκές χώρες μέσω του εδάφους των συμμάχων της Μόσχας στην Ευρώπη."

Εάν οι ΗΠΑ μπορούν  θα επιτύχουν την αλλαγή της εξουσίας στην ΠΓΔΜ, λέει ο Roberts, η Ουάσιγκτον και  θα είναι σε θέση να σταθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία, και ίσως να προσπαθήσει  να πείσει  την Ελλάδα να ενταχθεί στο  αμερικανικό  έργο της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν, μειώνοντας έτσι, την  Ευρωπαϊκή  σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ο αναλυτής εφιστά επίσης την προσοχή στην ύπαρξη της Αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, η οποία χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εργαλείο για τη  μη βίαιη  αλλαγή της  εξουσίας και την άσκηση πίεσης για  τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Έτσι την ίδια στιγμή  κατά ειρωνεία της τύχης, λέει ο Paul Craig Roberts, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να εκφράζει την ανησυχία του για την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ,  την κρίση που οι ίδιες οι  ΗΠΑ εξαπέλυσαν.


http://ria.ru

Business Insider: Η Μέρκελ φοβάται την προσέγγιση της Ελλάδας και της Ρωσίας



RIA NOVOSTI
ΜΟΣΧΑ, 27 Μαΐου - RIA Novosti. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στη διαμάχη με τους πιστωτές  για να  αποτρέψει την έξοδό της από την ευρωζώνη, αναφέρει Business Insider.


Μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ γίνεται όλο και πιο πιθανή, εκτιμά η  εφημερίδα . Η χώρα δεν μπορεί , προφανώς, δεν έχει τα  χρήματα για την επόμενη πληρωμή του δανείου προς  ΔΝΤ. Αν η Αθήνα χάσει  μια πληρωμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρνηθεί τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος της  Ελλάδας και η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή για την ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και με  πολιτικές συνέπειες - λόγω των ιστορικά  στενών  δεσμών  της Ελλάδας  με τη Ρωσία. Η Μόσχα θα μπορούσε ν΄ αρπάξει την ευκαιρία και να αυξήσει την επιρροή της στην Ελλάδα, λέει το άρθρο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανησυχεί για την προοπτική αυτή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η Μέρκελ προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα, η οποία «βυθίστηκε  στο χάος» και «μπορεί ακόμη να κινηθεί  προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και αυτό  οφείλεται στα αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ,« η δημοσίευση ανέφερει  ένα άρθρο στην Die Welt. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων Charles Grant και Christian  Odendal διευκρινίζουν ότι σε αυτό το ζήτημα η  Μέρκελ »τελεί υπό την κρυφή πίεση της κυβέρνησης  του Ομπάμα ο οποίος ανησυχεί για τον κίνδυνο της προσέγγισης της Ελλάδας και τη Ρωσίας».



http://ria.ru/

Πρώτη φορά τόσο τιποτένια


Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει αντιπολίτευση στον λαό. Διάλεξε τους συμμάχους της, με πρώτον και καλύτερο τον Γιούνκερ, ενώ συνεχίζει να παίζει με την υπομονή των Ελλήνων μέσω Βαρουφάκη... 


του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

Την ίδια στιγμή, τα νταούλια της "αριστεράς" άλλαξαν χέρια. Ο νταουλιέρης δεν είναι πλέον ο Τσίπρας, αλλά ο Λαφαζάνης. Ο πλατφόρμας που εκ του ασφαλούς αυτοχρίστηκε φρουρός των κόκκινων γραμμών που όταν γινόταν η προεργασία για την διεθνή ξεφτίλα που υφιστάμεθα αυτήν την στιγμή, ο ίδιος έκανε τον Κινέζο. Τον Λαφαζάνη τον ενόχλησε πολύ η εμπλοκή του...

Γιούνκερ με τους σχολιασμούς του για το εσωτερικό του Σύριζα. Τώρα ενοχλήθηκε ο Λαφαζάνης, που ο Γιούνκερ είναι δημοκρατικός Θεσμός της Ε.Ε και όχι όταν ο Τσίπρας έδινε αιματηρό αγώνα να κάνει τον Γιούνκερ υπερπρωθυπουργό της Ε.Ε, δηλαδή από διορισμένο υπάλληλο, Θεσμό. 


Ο Λαφαζάνης εκείνη την εποχή δεν ήξερε τίποτε για το ποιόν του Γιούνκερ. 40 χρόνια στην πολιτική δεν είχε ακουστά τι σόι κουμάσι είναι ο αλκοολικός Λουξεμβουργέζος, ούτε ότι είχε κανταντήσει την πατρίδα του φορολογικό παράδεισο παγκόσμιου μαύρου χρήματος. 

Τώρα ο Λαφαζάνης θυμήθηκε ότι ο Γιούνκερ είναι σκληρός πυρήνας της ευρω-ατλαντικής συνομωσίας. Έλληνας ο οποίος δεν έχει καταλάβει ότι τετέλεσται η Ελλάδα που γνώριζες ειδικά μετά από δανειστές- καθίκια που βαφτίστηκαν Θεσμοί της χώρας, μετά από μακροχρόνια σχέδια της Ε.Ε που υποστηρίζει ο Τσίπρας από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης και μετά την μετατροπή των αποθεματικών σε ρέπος, είναι και με την βούλα ευρω-αμερικανάκι γερμανοτσολιαδάκι. 

Όμως τα μαντάτα έφτασαν από τον πρωθυπουργεύοντα και έτσι οι στρουθοκάμηλοι, που έχουν και το προσωνύμιο "Έλληνες ψηφοφόροι", θα νιώσουν τι εστί Ράιχ. Ο Τσίπρας στη (νέα) λίστα μεταρρυθμίσεων στο λέει ξεκάθαρα: Οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι ανάλογες 5-6 κρατών της Ε.Ε. Εσύ τι λες γερμανοτσολιαδάκι; Θα σε ανταμείψουν για το παλαμάκι στο κόμμα οι Θεσμοί με μισθό ίσο με του Γερμανού ή με μισθό ίσο του Ρουμάνου, Λετονού, Εσθονού, Βούλγαρου, Πολωνού; Σε ποιο στάδιο είσαι; Των αναπτυγμένων κρατών της Ε.Ε ή των υπό ανάπτυξη; 

Διότι η υπό ανάπτυξη Ρουμανία αυτή την στιγμή έχει μόλις 6% ανεργία αλλά ο μισθός είναι στα 221 ευρώ και τον Σεπτέμβρη ίσως τον πάνε στα 261. Θεωρείς ακόμη ότι θα σου στέλνει λεφτά η Μέρκελ και η παρέα της για τον μισθό των 1,500 ευρώ και άνω επειδή είσαι απόγονος του Περικλέους; Όχι, βεβαίως-βεβαίως. Τώρα ειδικά που έκανες όλη την δύσκολη δουλειά που ήθελαν οι αποικιοκράτες τι να σε κάνουν; Έβαλες με τα μπούνια το τελευταίο χαρτί που οι ίδιοι είχαν γαλουχίσει 20 χρόνια γι' αυτή την στιγμή (χαρτί με το όνομα Σύριζα) και με αυτό το ακραίο, αριστερό, αντιστασιακό μα πρώτα απ' όλα ευρωπαϊκό κόμμα τελείωσες. 

Τελείωσες ολοκληρωτικώς και σου κάνει πλάκα ο Βαρουφάκης. Έφτασε ο Βαρουφάκης να σου κάνει πολύ χοντρή πλάκα. Λέει ξαφνικά φόρο στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Γελάει κανένα δίωρο με τον πανικό σου και μετά σου λέει "Πλάκα σου έκανα". Τον φόρο θα τον βάλει, εφόσον αυτή εδώ η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το σχέδιο "Όλα θα περνούν από την Τράπεζα". Θα σου τον βάλει τον φόρο, αλλά σου κάνει ένα κρύο ντους να καταπιείς κι αυτό το χαράτσι θεωρητικώς για να σε βάλει μετά στην κατάψυξη πρακτικώς. 

Ξέρεις με τι έχεις μπλέξει, Έλληνα; Αμ δεν το ξέρεις. Ούτε οι πασόκοι ψηφοφόροι δεν ξέρουν πού πήγαν και έδωσαν την ψήφο τους. Νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με ένα ΠΑΣΟΚ που από τα 40 χρόνια σήψης ξεχνούσε να πάρει ανάσα και εσύ έχωνες τα φακελάκια από εδώ, την κοπανούσες από την δουλειά όποτε σου γούσταρε, έπαιρνες και τα εξτραδάκια σου ως κομματάρχης ή κομματόσκυλο. 

Τούτοι εδώ δεν δουλεύουν για την πάρτη τους όπως οι προηγούμενοι. Τούτοι εδώ δουλεύουν για το σύστημα αποκλειστικώς. 20 χρόνια ήταν σε αναμονή της διαταγής. Έφτιαχναν προσωπείο λαϊκού και αντιδραστικού, σήκωναν σημαίες σε "κοινωνικούς αγώνες", σε δούλεψαν μια χαρά και σε έχωσαν την ώρα της Ελπίδας στο λάκκο της απολυταρχίας της Ε.Ε. Τούτοι εδώ θα αλλάξουν πραγματικά την ιστορία της Ελλάδας, της Ευρώπης και του πλανήτη. Από εδώ θα ξεκινήσει η νέα ιστορία της παγκοσμιοποίησης και εσύ γέλα. 

Αυτή την στιγμή τα 7 πιο αναπτυγμένα κράτη συζητάνε στην Δρέσδη για σένα με πρώτο βιολί τις ΗΠΑ. Τώρα εσύ συνεχίζεις να πιστεύεις ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει και χάσουν τα 312 δις δανεικά οι εταίροι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Σε δουλεύει ο Βαρουφάκης με το "αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, τότε η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει" κι εσύ νιώθεις άρχοντας. Ελληνάκι, 312 δις είναι μια φουρνιά όπλα που στέλνει η Αμερική και η ΕΕ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Με δύο φουρνιές έβγαλαν και κέρδος. Τι νομίζεις ότι είσαι η Κίνα με το 1,5 δις πληθυσμό και όπως θα κινήσεις προς στις στέπες θα πάρεις κεφάλια; Έχεις καταλάβει ότι είσαι όσο ο πληθυσμός του Λονδίνου; 

Έχεις καταλάβει ότι έχεις γίνει βάσανο από μόνος σου στον πλανήτη των ισχυρών διότι εδώ πρέπει να απλωθούν σύνορα, γεωπολιτικά συστήματα, αέρια της Ρωσίας, συμφέροντα του Ισραήλ, μετανάστες που κάπου πρέπει να τους βάλουν διότι πρέπει να μοιράσουν νερό, πετρέλαια, διαμάντια, ουράνιο, πλουτώνιο από τις περιοχές που τους διώχνουν; Δεν το έχεις καταλάβει γιατί εσύ έχεις κολλήσει στο επίδομα, στην επικουρική σύνταξη και στο τρίμηνο του Καλοκαιριού να έχεις λεφτά να απλώνεσαι στις παραλίες. Σου' ρχεται πρώην Έλληνα, νυν αποικιοκρατούμενε, και μελλοντικέ μειονοτικέ. 

Σου' ρχεται γιατί πάνω από την Ελπίδα και την Αξιοπρέπεια είναι η Πατρίδα και όχι "το γεωγραφικό σύστημα" των προεκλογικών λόγων της "Αριστεράς", ούτε "τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα" της γαλαζοπρασινοποταμίσιας στρούγγας. Έτσι τυχαία νομίζεις ότι το μίσθαρνο όργανο της Ε.Ε, Γρηγόρης Ψαριανός, απείλησε ότι αν βγούμε από το ευρώ να ξεχάσουμε Μακεδονία και Θράκη; 

Σού τα λένε αλλά δεν θέλεις να ακούς. Μόνο το πορτοφόλι σου έχει αυτιά και μάτια και αυτά ανοίγουν μόνο όταν δουν την σχισμή στην κάλπη. Τετέλεσται, πρώτη φορά τόσο τιποτένια. Στην επόμενη εκλογική διαμάχη πήγαινε προς την ευρωκουμουνιστική πλευρά του Λαφαζάνη. Να νιώθεις ότι έχεις φωνή και αγώνες διεκδίκησης των καταπατημένων δικαιωμάτων σου από αυτούς που εξέλεξες για πολλοστή φορά να τα καταπατήσουν. Τετέλεσται, διότι τελικά μόνο ως νικημένος, νιώθεις ισχυρός.-