Τι συζήτησαν Τσίπρας-Πούτιν


Τι συζήτησαν Τσίπρας-Πούτιν
Με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας
Η συνομιλία αφορούσε στην επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ.
Επίσης, συζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία εξέδωσε και το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας πως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ενεργειακά θέματα.
«Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Α. Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας», αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στις 18-20 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί ως τιμώμενος ξένος ηγέτης.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, κατά τη συνομιλία συζητήθηκε το σχέδιο της κατασκευής κόμβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας«από όπου οι χώρες της Ε.Ε πρέπει με δικές τους δυνάμεις να κατασκευάσουν υποδομές μεταφοράς αερίου για περαιτέρω υποδοχή του φυσικού αερίου στο έδαφός τους».
Σχολιάζοντας τη συνομιλία το κρατικό, επίσης, πρακτορείο ΤΑΣΣ διαπιστώνει ότι «οι ηγέτες Ρωσίας και Ελλάδας τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει τις επαφές τους» και προσθέτει ότι το θέμα του αγωγού μέσω της Ελλάδας συζητήθηκε στις 7 Μαΐου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, οι οποίοι είχαν συναντηθεί στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  Newsbomb.gr

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/593639/ti-syzitisan-tsipras-poytin#ixzz3cFbd9xGd

Τσίπρας: Αν προσπαθήσουν να μας υποτάξουν θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο

Τσίπρας: Αν προσπαθήσουν να μας υποτάξουν θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο (video)
Σφοδρά πυρά κατά των δανειστών για τα «ακραία» μέτρα που πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει σε παράλογες απαιτήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς την αντιπολίτευση - Ποιοι οι ελληνικοί στόχοι της διαπραγμάτευσης.
Παρά πάντως την πρόταση Γιούνκερ που τον εξέπληξε δυσάρεστα, αποτέλεσε «μια κακιά στιγμή από την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ» και «θα πάρουν σύντομα πίσω», ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία», καθώς «κανείς δεν θέλει τη ρήξη», ενώ στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια «ευρωπαϊκή λύση» που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ θα δίνει και λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Από την πλευρά της, δε, «η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή της για ένα συμβιβασμό», ενώ ήταν «μια σαφής απόδειξη του σεβασμού της στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές της».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσίπρας«το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα», ενώ δεν παρέλειψε τέλος να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν αν αποδέχονται ή απορρίπτουν την προτεινόμενη συμφωνία, κάνοντας λόγο για ώρα ευθύνης.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και στην πιο κρίσιμη καμπή της. Να ενημερωθούν όλοι για το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να πάμε. Έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική μου ευθύνη. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τον ελληνικό λαό. Για λογαριασμό του παλεύουμε», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
«Από την πρώτη στιγμή αναζητούσε μια ευρωπαϊκή λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα λύσει το πρόβλημα του χρέους. Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δώσει μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Να διασφαλίσουμε πως η Ευρωζώνη είναι ενιαία και αδιαίρετη», συμπλήρωσε ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναφερθεί στην ελληνική πρόταση:
«Καταθέσαμε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για βάση συμφωνίας με τους θεσμούς. Η πρόταση δεν αποτύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Brussels Group. Η ελληνική πρόταση αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική βάση για συμφωνία. Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πρότασης είναι η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η εφαρμογή της ελληνικής πρότασης προϋποθέτει την ύπαρξη μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση για το χρέος. Εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας. Πρώτιστο κριτήριο για τη συμφωνία είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Δεν χρειαζόμαστε μία ακόμη συμφωνία, αλλά μία οριστική λύση. Η λύση πρέπει να βάζει τέλος στα σενάρια Grexit».
Αφού δε υπογράμμισε: «Η λιτότητα αποτέλεσε τον πυρήνα μίας αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής. Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε ποτέ», αναφέρθηκε στην πρόταση των δανειστών:
«Η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Η πρόταση Γιούνκερ δεν περιελάμβανε το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αδυνατούν να κατανοήσουν πως οι Έλληνες βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν υπάρχει Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%. Οι προτάσεις των δανειστών είναι μη ρεαλιστικές. Αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων. Θέλω να πιστεύω πως η πρόταση Γιούνκερ αποτέλεσε μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί η Μέρκελ τάσσεται τόσο δυναμικά υπέρ της Ελλάδας;

Γιατί η Μέρκελ τάσσεται τόσο δυναμικά υπέρ της Ελλάδας;

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. Θέλω να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης για την πρόταση του Γιούνκερ στην Ελλάδα. Καλοδεχούμενη η κριτική της αντιπολίτευσης».
Ακολούθως, δεν παρέλειψε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στους δανειστές: «Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μίας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης. Πρέπει να αποδείξουν όλοι πως δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν ένα λαό. Όποιος επιθυμεί να υποτάξει ένα λαό, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν στην Ευρώπη δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν ένα λαό να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι Έλληνες μάς ζητούν να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας».
Αφού ξεκαθάρισε πάντως: «Παρά το πισωγύρισμα με την πρόταση Γιούνκερ, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», σημείωσε: «Από τον Ιούνιο του 2014 δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση προς την Ελλάδα, και η κυβέρνηση πληρώνει κανονικά τις δόσεις. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν αδιαφορεί για τους κανόνες της Ε.Ε. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουμε κατορθώσει να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια».
Για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους. Οι εταίροι πρέπει να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό και στις ελληνικές θέσεις», ενώ όσον αφορά στους στόχους της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε:
«Στόχοι της διαπραγμάτευσης είναι τα χαμηλά πλεονάσματα, η αναδιάρθρωση - απομείωση χρέους και η προστασία μισθών και συντάξεων. Στόχοι της διαπραγμάτευσης είναι η αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των πολλών και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στόχοι της διαπραγμάτευσης ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα. Για να κοπούν τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση».
Και κατέληξε: «Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Όσο προχωρούμε προς την τελική ευθεία, θα ακούγονται πολλά. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό πως η αντοχή και η υπομονή στη διαπραγμάτευση θα φέρει σύντομα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε»

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  




Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/593733/tsipras-an-prospathisoyn-na-mas-ypotaxoyn-tha-petyxoyn-akrivos-to-antitheto#ixzz3cFah5YQl

Με ευρώ δεν έχουμε καμία προοπτική ζωής

Ξεκαθαρίζει το τοπίο - Τι άλλο πρέπει να δούμε για να κατανοήσουμε ότι όσο είμαστε δεμένοι στο ευρώ, δεν έχουμε καμία προοπτική ζωής

ΣΑΒΒΑΤΟ 06/06/2015 - 17:45
Γιάννης Μακριδάκης 

Επιτέλους λοιπόν μάθαμε κι εμείς κάτι από αυτά που συζητά η κυβέρνησή μας τόσον καιρό με τους “εταίρους” μας, ψάχνοντας και αισιοδοξώντας κιόλας για έναν “αμοιβαίο και έντιμο συμβιβασμό”! 
Επιτέλους μάθαμε τουλάχιστον τις προτάσεις των “εταίρων” διότι τις δικές μας ακόμη μας τις κρατούν κρυφές. 

Ύστερα λοιπόν και από τις τελευταίες εξελίξεις αναρωτιέται κανείς: 
Αυτά διαπραγματεύεται κρυφά από τους πολίτες η κυβέρνηση τόσον καιρό; Με βάση αυτές τις απαιτήσεις των δανειστών αναζητούμε “έντιμο συμβιβασμό”; Είναι προφανές ότι ακόμη και στο μισό να “τις ρίξουμε”, είναι δυσβάσταχτες και “γενοκτονικές” για την ελληνική κοινωνία. 
Πότε ακριβώς η κυβέρνηση θα μιλήσει στους πολίτες ξεκάθαρα και θα τους ενημερώσει για το ποιες ακριβώς είναι οι επιλογές μας και ποιες αναμένονται οι συνέπειες της κάθε επιλογής; 

Τι άλλο πρέπει να δούμε και να ακούσουμε για να κατανοήσουμε ότι όσο είμαστε δεμένοι στο γερμανικό ευρώ, δεν έχουμε καμία προοπτική ζωής, ότι θα εξαθλιωθούμε και θα εκποιήσουμε την δημόσια και την ιδιωτική μας περιουσία χρόνο με τον χρόνο όλοι πλην ελαχίστων που βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας; 

Πώς θα πορευτούμε ως χώρα και ως κοινωνία σε τόσο αντίξοες οικονομικοπολιτικές συνθήκες όταν έχουμε μια κυβέρνηση που επιμένει να διαπραγματεύεται ακόμη και υπ’ αυτούς τους μη βιώσιμους όρους, δίχως να έχει παρουσιάσει εναλλακτικό πλάνο και προετοιμάσει τους πολίτες για αυτό, μια κυβέρνηση δηλαδή εγκλωβισμένη στις ανειλικρινείς και αδιέξοδες επιλογές της αλλά, κυρίως, μιαν αντιπολίτευση τρομακτικά αναξιοπρεπή, … η οποία ζητά “συμφωνία με κάθε κόστος”, ζητά δηλαδή να εκποιήσει τη χώρα …για να λάβει ευρώ;

Η κατάσταση αυτή την ιστορική στιγμή είναι σαφέστατη. Παραμονή στην ευρωζώνη σημαίνει συνεχής περιδίνηση μέσα σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης μέχρι να αλλάξει χέρια η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία των υπό εξαθλίωση κατοίκων της, οι οποίοι, άλλος αργότερα και άλλος πιο σύντομα, θα εκδιώκονται από τις εστίες τους και από τη ζωή τους.

Προφανώς υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από αυτόν και είναι πλέον σαφές ότι αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να σώσουμε την αξιοπρέπεια, τη ζωή και την δημόσια και ιδιωτική περιουσία μας. Είναι χρέος της κυβέρνησης να τον αναδείξει επιτέλους αυτόν τον δρόμο και να ενημερώσει τους πολίτες για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δυσκολίες και προοπτικές του, μιλώντας ειλικρινά και ζητώντας την εξίσου ειλικρινή τους στήριξη στις προσπάθειές της και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Όσοι διαθέτουν ικανότητα στοιχειώδους τουλάχιστον σκέψης αλλά και ψήγματα έστω συναισθηματικής νοημοσύνης θα ανταποκριθούν με όλες τους τις δυνάμεις στο κάλεσμα αυτό διότι κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και νιώθουν ότι κανείς δεν πρόκειται να γλυτώσει αν δεν αλλάξουμε πορεία…

- See more at: http://www.drachmi5.gr/oikonomia/xekatharizei-topio-ti-allo-prepei-na-doyme-gia-na-katanoisoyme-oti-oso-eimaste-demenoi-sto#sthash.cj5NySnq.dpuf

Πόλεμος της κυβέρνησης με τους δανειστές

Ένα non paper φωτιά: 

ΣΑΒΒΑΤΟ  06/06/2015 - 21:15

«Πόλεμο» κατά των δανειστών, ανοίγει με non paper – βόμβα που έστειλε το Μαξίμου στους δημοσιογράφους, το βράδυ της Πέμπτης, και με το οποίο κατηγορεί ευθέως τους Θεσμούς ότι έχουν σκοπιμότητες και δεν θέλουν να προχωρήσει μια επωφελής συμφωνία.
Η κυβέρνηση κάνει μια ενδελεχή σύγκριση των δύο προτάσεων θέλοντας να δείξει ότι οι ελληνικές θέσεις είναι οι πιο ρεαλιστικές και «καρφώνει» τους δανειστές για τις ακραίες απαιτήσεις που έχει καταθέσει και που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί.
Συγκεκριμένα, στο non paper τονίζεται: 
Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες προχθες, Τετάρτη, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.
Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group! Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει.
Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις –όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις- αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά σημεία:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
γΑναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος
δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.
Οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016!
1. Πρωτογενή πλεονάσματα 
Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.
2015
2016
2017
2018
Μνημόνιο Σαμαρά
3%
4,5%
4,5%
4,2%
Δανειστές
1%
2%
3%
3,5%
Κυβέρνηση
0,6%
1,5%
2,5%
3,5%
Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα.
2. ΦΠΑ 
Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.
Συντελεστής ΦΠΑ
Δανειστές
Κυβέρνηση
6%
Φάρμακα, Βιβλία, Θέατρα
11%
Φάρμακα, Τρόφιμα
Σίτιση, Εφημερίδες, Ενέργεια, Περιοδικά, Ξενοδοχεία, Φρέσκα τρόφιμα, Νερό
23%
Ενέργεια, Σίτιση
Ειδική κατηγορία τροφίμων, αλλαντικά
Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1ηΟκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Συντάξεις – ΕΚΑΣ 
Δανειστές: 
·         Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουνανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.
·         Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.
·         Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ!]
Κυβέρνηση:
·         Καμιά περικοπή σε συντάξεις.
·         Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
·         Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
·         Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
4. Φάρμακα
Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.
5. Ασφαλιστικό σύστημα
Οι δανειστές ζητούν:
·         Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].
·         Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
·         Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.
·         Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.
6. Εισφορά αλληλεγγύης
Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:
* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7%
* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4%
* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 1,4%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 2,1%]
* 100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 2,8%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ` 8,0% [νέα κλίμακα]
7. Φορολογική δικαιοσύνη
Δανειστές:
·         Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
·         Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών
·         Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.
Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων –και όχι μόνο- προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
·         Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
·         Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
·         Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
·         Τηλεοπτικές άδειες.
·         Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
·         Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
·         Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
·         Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
·         Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].
8. Δημόσιο
Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους!
Φωτογραφία: Αθηναϊκό Πρακτορείο

- See more at: http://www.drachmi5.gr/oikonomia/ena-non-paper-fotia-polemos-tis-kyvernisis-me-toys-daneistes#sthash.mDUIonFR.dpuf

ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΛΕΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ


Εκτύπωση

ΣΑΒΒΑΤΟ 6-6-2015
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ «ΜΕΣΑΙΩΝΑ», ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΠΑ ΣΕ ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Οι εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι λεγόμενοι «Θεσμοί» επιδιώκουν συμφωνία – ολετήρα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα, αμετακίνητοι στη λογική του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ «ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ», ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τα οποία τα ζητούν νέα μέτρα – «φωτιά» ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος, δραστικές περικοπές στις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό σύστημα και καμία ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης των «θεσμών» που δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των δανειστών προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο η πρόταση περιλαμβάνει :

1. Πρωτογενή πλεονάσματα: 1% για το 2015, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν και είναι χαμηλότερα από τους στόχους που υπήρχαν στο Μνημόνιο (3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018), είναι υψηλότερα από αυτά που προτείνει η Αθήνα (0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επί της ουσίας, για να επιτευχθούν οι στόχοι που προτείνουν οι δανειστές, απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 3 δισ. για φέτος.
2. ΦΠΑ: Να υπάρχουν δύο συντελεστές, 11% και 23%. Στο 11% θα υπάγονται φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία, ενώ στο 23% όλα τα υπόλοιπα προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-ΟΤΕ). Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την πρόταση των «Θεσμών» θα κληθεί να επιλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα υπαχθούν στο 23%. Υπενθυμίζεται ότι οι «εταίροι» (sic) έχουν ζητήσει από τις αλλαγές στον ΦΠΑ να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,8 δισ. ευρώ.
3. Ασφαλιστικό: Παραμένει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θέλουν κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επίσης, η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να αυξήσει τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος από 0,25% του ΑΕΠ σε 0,5% του ΑΕΠ (περικοπή περίπου 450 εκατ. ευρώ) και να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση 1% του ΑΕΠ το 2016 (άλλο 1,8 δισ. ευρώ). Κάτι το οποίο αν υιοθετηθεί οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις.

4. Εργασιακό: Να σταματήσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων , να μην προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού και να υπάρξει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της «μικρής ΔΕΗ» και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Να συνεχιστούν οι "μεταρρυθμίσεις" από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

7. Ρύθμιση για 100 δόσεις: Να επανεξεταστεί η ρύθμιση.

8. Στην πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει αναφορά για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Αποδεικνύεται , πλέον, ότι οι «εταίροι» και δανειστές δεν ενδιαφέρονται καν για ένα έντιμο συμβιβασμό και επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε πλήρη υποταγή.
Μια τέτοιου είδους συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει και δεν μπορεί καν να αποτελέσει βάση συζήτησης.
Θα σήμαινε, δε, πλήρη ακύρωση της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης και της λαϊκής εντολής που πήρε στις 25 Ιανουαρίου για ακύρωση μνημονίων και λιτότητας.
Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΕΜΟΥΛΗΣ