ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΠΕΜΠΤΗ 11/6/15 
Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Το πιο ισχυρό μας όπλο στη διαπραγμάτευση είναι η στήριξη από την κοινωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά με τη διαπίστωση συμφωνεί όχι μόνο η ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος, αλλά κάθε λογικός άνθρωπος. Αν η κοινωνία σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή δεν στηρίζει την κυβέρνηση, αν δεν διαπραγματεύεται στο πλάι της, τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Θέλετε και μια αρνητική απόδειξη; Το δεσμό κυβέρνησης και κοινωνίας προσπαθούν καθημερινά να φθείρουν και να σπάσουν μεγάλα ΜΜΕ και μικροί πολιτικοί της αντιπολίτευσης.
Καλά ως εδώ. Αλλά αν κάποιος θεωρεί δεδομένη αυτή τη στήριξη της κοινωνίας -ή της πλειοψηφία της για να είμαστε πιο ακριβείς- στην κυβέρνηση, κάνει λάθος. Όπως κάνει λάθος κι αν θεωρεί ότι αρκεί στην κοινωνία η εικόνα μιας κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά, για να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα. Διότι μπορεί να υπάρχει και ο αντίλογος, ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες διαπραγματεύσεις. Που πάει να πει ότι η κυβέρνηση δεν οφείλει να πείθει καθημερινά μόνο για τις προθέσεις της. Αλλά και για τις δυνατότητές της να επιτύχει προς όφελος όλων μας.
Εδώ οι αντίπαλοί της δεν την αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Δεν αμφισβητούν μόνο τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Αυτά οι πιο έξυπνοι κατάλαβαν ότι είναι σαμαρακατρανέμια. Αμφισβητούν όμως τη δυνατότητα της έντιμης συμφωνίας. Αμφισβητούν το ρεαλισμό της ελληνικής πλευράς. Της φορτώνουν ιδεοληψίες, προχειρότητα, και αντιφάσεις. Την κατηγορούν για έλλειψη όχι σθένους, αλλά σχεδίου. Και ξεχνώντας τους δανειστές με τους εκβιασμούς τους, εμφανίζουν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις σημερινές δυσκολίες. Θρηνώντας ήδη για τις πολύ χειρότερες αυριανές.
Η τρόικα της αντιπολίτευσης κάνει τη δουλειά της, θα πείτε. Και τα ΜΜΕ του συστήματος επίσης. Και το ΚΚΕ στην κοσμάρα του. Εντάξει, αλλά δίνουμε κι εμείς ένα χεράκι. Για δείτε τη λογοδιάρροια κάποιων δικών μας. Του επίμονου κουτουρού για παράδειγμα, που προαναγγέλλει καναλικώς και εκνευριστικώς     νέο μνημόνιο. Των ανησυχούντων που διανέμουν τηλεοπτικώς τις ανησυχίες τους. Των άμεμπτων που μέμφονται δημοσίως τους μεμπτούς, πριν προκύψει το αξιόμεμπτο. Όλων όσοι παπαριάζουν στην προκαταβολική -και απολίτικη- μαυρίλα.
Εννοείται, ότι η στήριξη από την κοινωνία δεν προϋποθέτει κομματική ομοφωνία. Σωστά. Μήπως όμως θα βοηθούσε κάπως μια μεγαλύτερη κομματική διακονία;
*Δημοσιεύθηκε στην ''ΑΥΓΗ'' την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015-ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ



Εκτύπωση
ΠΕΜΠΤΗ 11/6/15 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Ως ρεαλιστές, οι Γερμανοί μπορεί να μισούν θανάσιμα την κυβέρνηση Τσίπρα και να απεργάζονται την ανατροπή της, γνωρίζουν όμως ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματεύονται στο αμέσως προσεχές μέλλον. Για την ώρα, δεν υφίσταται πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του πρωθυπουργού είναι η αγκίστρωση του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, πράγμα που την καθιστά ανίκανη να κατακτήσει την πρώτη θέση σε -απίθανες- νέες εκλογές. Ο πανικός άλλωστε του προέδρου της ΝΔ μόλις κυκλοφόρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ υπουργικές δηλώσεις περί δήθεν νέων βουλευτικών εκλογών αποδεικνύει την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανοησίες» την υφέρπουσα πολιτική φιλολογία περί εκλογών για έναν απλούστατο λόγο: Η ΝΔ πιθανότατα θα κυμαινόταν γύρω στο... 20% σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών τούς επόμενους μήνες, αν παρουσιαζόταν στον ελληνικό λαό υπό την ηγεσία του νυν αρχηγού της! Οι 3 στους 4 Ελληνες δεν θέλουν με τίποτα να ξαναδούν πρωθυπουργό της χώρας τον Αντώνη Σαμαρά, όπως απέδειξαν με την ψήφο τους στις 25 Ιανουαρίου -αυτό μόνο ο ίδιος και η ΝΔ που τον κρατάει αρχηγό δεν το έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει ή υποκρίνονται ότι δεν το έχουν καταλάβει. Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα ότι κανένα σχεδόν πρωτοκλασάτο στέλεχος δεν επιθυμεί να καταστρέψει την πολιτική του καριέρα αναλαμβάνοντας σήμερα αρχηγός της Δεξιάς που όλοι έχουν επίγνωση ότι θα περιδινείται επί πολύ σε υπαρξιακή κρίση, μετά τη μνημονιακή πολιτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς.
Οποιος άλλος και να αναλάβει αρχηγός της ΝΔ, προσωρινός αρχηγός θα είναι, τίποτα περισσότερο. Εδώ το ΠΑΣΟΚ του 44% έπεσε στο... 13% (!) σε δύο χρόνια, μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου μας έβαλε στο επαίσχυντο Μνημόνιο, και τώρα θα δώσει μάχη για να μπει στη... Βουλή (!) με άκρως αμφίβολα αποτελέσματα, αφού στην τωρινή Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που την... κοπάνησε με ελαφρά πηδηματάκια!) το έβαλε ως... έβδομο (!!!) κόμμα, μην έχοντας πιάσει ούτε το 5%. «Βασιλιάς του... εξωκοινοβουλίου» ο Γιωργάκης με το ΚΙΔΗΣΟ, το προσωπικό κόμμα που έφτιαξε. Κατά εξωκοινοβούλιο μεριά οδεύει και το ΠΑΣΟΚ, αν δεν καταφέρει να προσκολληθεί σε κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα -στη ΝΔ, στο Ποτάμι ή στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μάπα το καρπούζι» και της ΔΗΜΑΡ, αυτής της διαβόητης «Αριστεράς της προσκολλήσεως», που συστηματικά παρασιτούσε είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ κάπου... σαράντα χρόνια! Με το που την έβαλε όμως ο ιδρυτής της, ο Φώτης Κουβέλης, στη μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για έναν χρόνο, παρά τη συνειδητοποίηση της ζημιάς που πάθαινε και την αποχώρησή της προ διετίας με πρόσχημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, και το κόμμα της ΔΗΜΑΡ πέρασε εν τιμή και δόξη στο εξωκοινοβούλιο -και μάλιστα με ποσοστό που αποκλείει την επάνοδό της στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Ονέος πρόεδρος που εξελέγη από το συνέδριό της, ο 36χρονος Θανάσης Θεοχαρόπουλος (συγκρουόμενος με την πρώην βουλευτίνα Μαρία Γιαννακάκη, που ήθελε να οδηγήσει τη ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι ο άνθρωπος που συνεχίζει την παράδοση αυτής της τάσης της Αριστεράς. Στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ αν αυτό επιβιώσει κοινοβουλευτικά ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό τους θα προσκολληθούν τα υποτιθέμενα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας τίποτε περισσότερο από την προσωπική, αυστηρά προσωπική πολιτική τους διάσωση. Εννοείται ότι αν χρειαστεί να συνεργαστούν με τη Δεξιά δεν θα έχουν κανένα δισταγμό να το κάνουν. Επειδή όμως το Ποτάμι δεν είναι παρά ένα ασήμαντο κόμμα του 6%, ο αρχικός στόχος του είναι -όπως και των Γερμανών που το προωθούν ανοιχτά- να διώξει ο Τσίπρας τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και να σχηματίσει κυβέρνηση με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ώστε να καταστεί η κυβέρνηση όμηρός του! Μόνο ένας πολιτικά ηλίθιος θα έκανε φυσικά μια τέτοια κίνηση, αλλά Γερμανοί είναι αυτοί, αυτό θέλουν και νομίζουν ότι θα το επιβάλουν στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Μέχρι να το πετύχουν, πάντως, ακόμη και στο Βερολίνο έχουν καταλάβει ότι με τον Τσίπρα που μισούν και περιφρονούν είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματεύονται, αφού ο κομματικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα καθόλου ώριμος δεν είναι για να τους παράσχει άλλη κυβέρνηση. Χώρια που αν τον ζορίσουν τόσο ώστε να τον υποχρεώσουν να πάει σε εκλογές για να τους αντισταθεί, είναι πιθανότατο να δώσει ο ελληνικός λαός ακόμη και την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα τα πράγματα. Δεξιά εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, όταν σήμερα δημοσκοπικά η ΝΔ βρίσκεται καμιά... δεκαπενταριά (!) εκατοστιαίες μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε σοσιαλδημοκρατική λύση υπάρχει όμως, όταν είναι μεγάλο ερώτημα αν το Ποτάμι, σε περίπτωση νέων εκλογών (που τονίζαμε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να γίνουν), θα μπορέσει να πιάσει το... 10%, στέλνοντας το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στο εξωκοινοβούλιο, όπου ήδη ανήκουν τα δύο από τα τρία αυτά κόμματα. Από τη ΝΔ και το Ποτάμι αποκλείεται να πέσει ο Τσίπρας. Μόνο από τον ελληνικό λαό κινδυνεύει, αν παραβεί τις υποσχέσεις του.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015- ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Ο Α.Τσίπρας πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ - ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
07:44
11/06/2015
Η κυβέρνηση πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές. Η συμφωνία που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές σε καθαρά πλέον πολιτικό επίπεδο είναι να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα χωρίς νέα δάνεια, αλλά με την αποδέσμευση κονδυλίων του τρέχοντος προγράμματος, να μεταφερθεί το χρέος της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στον ESM και να υπάρχει δέσμευση των δανειστών στη συμφωνία που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες για συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά στη διευθέτηση όλου του ελληνικού χρέους με «κούρεμα».
 
Κόντρα στις Κασσάνδρες που ήθελαν ρήξη με τους δανειστές, να καταρρέει η χώρα και να έρχεται η συντέλεια του κόσμου στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του το παιχνίδι, έστειλε στις Βρυξέλλες δύο δικούς του ανθρώπους, τους Παππά και Τσακαλώτο, και με αποφασιστική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έβαλε στην άκρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρεί να κλείσει μία συμφωνία με βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.     
 
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη, να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο.Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα σε όλη την Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε έως τα ξημερώματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. 
 
Τώρα ποια είναι αυτή η συμφωνία που τα συμπεριλαμβάνει όλα και αν κλείσει με όρους κοντά σε αυτούς που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, θα συνιστά μία μεγάλη επιτυχία, δεδομένων βέβαια των συνθηκών.
 
Παρατείνεται η δανειακή συμφωνία μέχρι και εννέα μήνες. Οι θεσμοί λένε μέχρι το Μάρτιο του 2016, που λήγει και το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ, που ήδη χθες έκανε μία εντυπωσιακή κίνηση και αύξησε κατά 2,3 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.
 
Η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν θα έχει νέα δάνεια. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να φορτωθεί με άλλα δάνεια. Τί πρόκειται λοιπόν να συμβεί; Αυτό είναι το άκρως σημαντικό.Να μεταφερθεί όλο το χρέος της Ελλάδας από την ΕΚΤ στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. 
 
Το χρέος αυτό είναι περίπου 27 δισ. ευρώ και αν μεταφερθεί, τότε παύει να ισχύει το αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα πως αν δεν πληρωθεί μία δόση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε πας σε πιστωτικό γεγονός. Η δε μεταφορά αυτή του χρέους μπορεί να γίνει με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, κάτι που συνιστά και ένα έμμεσο «κούρεμα» του αυτού χρέους.
 
Πώς όμως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της χρηματοδότησης της Ελλάδας προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ αλλά και προς τους ιδιώτες εντός της Ελλάδας που έχει γίνει μία εσωτερική στάση πληρωμών; Με χρήματα που θα δοθούν από το τρέχον πρόγραμμα. Αυτό θα προβλέπει η συμφωνία. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.  
 
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει στη διάθεση της, στο χρονικό διάστημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης, τα 3,8 δισ. από τις δόσεις των Ευρωπαίων, τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ, το 1,2 δισ. που αναμένεται να επιστραφούν από την ΕΚΤ και τα κέρδη 1,9 δισ. από ελληνικά ομόλογα που θα επιστρέψουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
 
Επίσης, θα μπορεί να έχει περίπου 1,5 δισ. ευρώ που θα αποδώσουν το 2016 οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα κατά το 2015, ενδεχόμενα 2-3 δισ. ευρώ από αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων και ενδεχόμενα 2-3 δισ. από πιλοτικές εκδόσεις νέων ομολόγων. 
 
Στη συμφωνία, επίσης, θα γίνεται σαφής αναφορά στο πώς και με ποια διαδικασία θα «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο όμως θέλει και το ΔΝΤ να βγει η Ελλάδα στις αγορές εντός του 2016. 
 
Τώρα, προφανώς και οι δανειστές δεν τρελάθηκαν για να κάνουν όλες αυτές τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και αυτό είναι το ζητούμενο. Τα ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει αυτή η συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου ή και συντομότερα, έως τις 18 του μήνα, είναι το θέμα που συζητείται αυτή τη στιγμή.
 
Όλο αυτό το «πακέτο», όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Για να γίνει το επόμενο βήμα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δεν θίγονται οι βασικές «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
 
Ήδη, ο πρώτος συμβιβασμός έγινε στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση μετακινήθηκε στο 1% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2015, ενώ πιθανόν να πάει και στο 2% για το 2016. Το θέμα του ΦΠΑ μένει επίσης να κλείσει, όπως και το τι θα γίνει με τις πρόωρες συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως θα είναι μία ακόμη παραχώρηση της κυβέρνησης.
 
Όσον αφορά σε άλλες μεταρρυθμίσεις, αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών ή αεροδρομίων ή στο φορολογικό σύστημα κ.α.
 
Είναι η πρώτη φορά πάντως που γίνεται μία συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και έχει ως στόχο να δώσει οριστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας με λύση για το χρέος και έξοδο στις αγορές. Αν η κυβέρνηση καταφέρει και το πετύχει, τότε θα πρόκειται σαφώς για μεγάλο deal και μεγάλη επιτυχία.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΤΩΡΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


23:00
10/06/2015

Με το ραντεβού στις 22:30 μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να έχει αποκτήσει πλέον κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ελληνικής υπόθεσης η Ελλάδα και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους αιτήθηκε εννεάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.
Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζεται ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και στην τριμερή συνάντηση αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.
Το γεγονός ότι το ραντεβού ή αλλιώς η τριμερής κλείστηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, γύρω στις 20:00, σημαίνει ότι προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύσεις που κινήθηκαν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Την αρχή για την έξοδο από το αδιέξοδο έκανε η Α.Μέρκελ νωρίτερα σήμερα όταν και προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι βλέπει ως εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα, εκεί που τις προηγούμενες ώρες και ημέρες υπήρχε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Στη συνέχεια η οριστικοποίηση του ραντεβού των τριών που λίγο έλλειψε να εξελιχθεί σε θρίλερ αναφορικά με το αν θα γίνει ή όχι αλλά και δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι βλέπουν μια συμφωνία άλλαξε και πάλι το κλίμα.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως μια λύση στο ελληνικό ζήτημα είναι πιθανή μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις 18 Ιουνίου.
Μερικά μόνο ζητήματα μένουν να διευθετηθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα πρέπει πάντως να υπάρξει χρόνος και για τεχνικές συζητήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.
Φαίνεται πως η αποψινή βραδιά  μπορεί να είναι και η πλέον καθοριστική για τις εξελίξεις.
Κύριο γεγονός είναι πως η διαπραγμάτευση πλέον είναι πολιτική, κάτι που επεδίωκε από την αρχή η κυβέρνηση και ακριβώς για αυτό το λόγο όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πάρει το θέμα προσωπικά αφήνοντας τον υποέργο Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε πρακτικά στο περιθώριο και όχι μόνο, καθώς τα δημοσιεύματα φτάνουν να μιλήσουν έως και για «χάσμα αντίληψης» μεταξύ των δύο.
Το άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.
Σε όλο αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, δίνοντας πλέον το προσωπικό του στίγμα στην διαπραγμάτευση η οποία φαίνεται πως θα αποδώσει καρπούς έπειτα από προσπάθειες 4 και πλέον μηνών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet,gr

EKTAKTO! Ιρανικές Ταξιαρχίες επιτέθηκαν κατά κύματα στη Συρία και ανακατέλαβαν εδάφη από το ISIL

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΙΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΙΝΤΛΙΜΠ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΤΕΡΑΑ

10/06/2015
Mεγάλη επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ περί την Λαττάκεια και την πόλη Ντέραα στην Ν.Συρία, εξαπέλυσαν οι Σύροι και οι Ιρανοί του σώματος  «Αl-Qud» πριν από λίγες ώρες, και ταυτόχρονα επιθέσεις κατά των ισλαμιστών του ISIL και της Αλ Νούσρα στις περιοχές κοντά στην οροσειρά Καλαμούν πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ.
Ήδη έχουν εμπλακεί περί τις 20.000 Ιρανοί "εθελοντές" του σώματος  «Αl-Qud», οι οποίοι ηγούνται της επίθεσης κατά των ισλαμιστών. Τις τελευταίες ημέρες στις 15.000 που έχουν μπει στο συριακό έδαφος μέσω του Ιράκ έχουν προστεθεί άλλες 5.000 και μετά από σκληρές μάχες σταθεροποίησαν τις γραμμές του συριακού Στρατού ο οποίος πιέζεται και πρακτικά βρισκόταν λίγο πριν την κατάρρευση λόγω των τεράστιων απωλειών που έχει υποστεί κατά τα τέσσερα χρόνια του πολέμου.
Της επιθεσης στην Ιντλίμπ και την Ντέραα προηγήθηκε σφοδρός βομβαρδισμός πυροβολικού και ειδικές επιχειρήσεις από τους Ιρανούς με αποτέλεσμα να διαρραγεί η άμυνα των ισλαμιστών σε διάφορα σημεία.
Oι Ιρανοί επιτέθηκαν κυριολεκτικά κατά κύματα.
Η μεγάλη αντεπίθεση των Ιρανών και των Σύρων για την επανάκτηση της επαρχίας Ιντλίμπ, αλλά και της πόλης Ντεραά στα Νότια ,ξεκίνησε σηματοδοτώντας την αλλαγή του « στρατηγικού σκηνικού» στην Συρία.
Οι ισλαμιστές αντάρτες θα βρεθούν ανάμεσα  σε  δύο «πυρά», Σύρων και Ιρανών από την μία πλευρά και της Χεζμπολάχ από την άλλη  .
CncQ7us2vY8
Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση στην Τεχεράνη , παρουσία του Ιρακινού Υπουργού Χάντι αλ-Αμίρι και άλλων ηγετών της στρατιωτικής δύναμης  Badr (της πιο ισχυρής σιιτικής  πολιτοφυλακής του Ιράκ) με εκπροσώπους της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς.
 
Εκεί συνομολογήθηκε η μεταφορά υπό την αυστηρή προστασία των ανδρών της πολιτοφυλακής  Badr εκατό πυραύλων «εδάφους-εδάφους» SCUD. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες πύραυλοι αυτού του τύπου θα μεταφερθούν και  στο συριακό έδαφος για να χρησιμοποιηθούν  εναντίον των ισλαμιστών .
 
Αυτήν την στιγμή 20.000 Ιρανοί σύμφωνα με τον διοικητή του  σώματος «Αl-Qud» , Στρατηγό  Qassem  Soleimani, διευρύνουν το θύλακα γύρω από τον πόλη Χασάκα, κατά 22 χλμ.
 
Σύμφωνα με τα κοινωνικά δίκτυα, ένα τμήμα του συριακού στρατού και των δυνάμεων της εθνικής αυτοάμυνας ISIS εκτοπίζουν  από τα νότια προάστια της Hasaka τους  τζιχαντιστές σε απόσταση τουλάχιστον 22 χλμ από την πόλη.
 
Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου , που έχει ως τελικό στόχο την ανακατάληψη του συνόλου του συριακού εδάφους και την εκδίωξη των ισλαμιστών . Πρόκειται για την δημιουργία ενός σιτικού χερσαίου άξονα που θα διέρχεται  από το ιρανικό έδαφος στο ιρακινό, στο συριακό και θα καταλήγει στο Λίβανο. Αυτός ο « διάδρομος» στο μέλλον προορίζεται  για να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο Θάλασσα.
 
Σε αντίθεση, οι Αμερικανοί είχαν σαν σχεδιασμό να περάσουν τον καταριανό αγωγό φυσικού αερίου από την Συρία μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ, ώστε να πετάξουν έξω από την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά την Ρωσία και να "υποδουλώσουν" ενεργειακά και οικονομικά τους Ευρωπαίους στις ΗΠΑ.
 
Έτσι θα αποκτήσουν τον έλεγχο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και θα διατηρήσουν την κλυδωνιζόμενη "Αυτοκρατορία" η οποία παραπαίει λόγω της μετακίνησης της οικονομικής ισχύος στα ΒRICS και της έναρξης αποδολαριοποίησης του πλανήτη κατόπιν απόφασης των Ρωσία-Κίνα, να αντικαταστήσουν τις συναλλαγές τους με τα δικά τους νομίσματα, εκτοπίζοντας το δολάριο.
 
Η Ιρανική στρατιωτική εμπλοκή στον  συριακό  πόλεμο δεν είναι  μόνο  δικαιολογημένη, αλλά και απολύτως αναγκαία για το καθεστώς του Άσαντ. Στη Δαμασκό, μετά από την μεταστροφή της κατάστασης πριν ένα χρόνο , και  ενώ όλα έδειχναν να υπάρχει  πλεονέκτημα στον εμφύλιο πόλεμο, ξαφνικά μεταβλήθηκε η κατάσταση σε βάρος των Σύρων
 
Ήταν αδύνατο να αναπληρωθούν οι απώλειες ενώ οι ισλαμιστές εξοπλίζονται αφειδώς με οπλισμό και άνδρες από Τουρκία, Κατάρ,Σαουδική Αραβία, με την επίβλεψη των ΗΠΑ. Η είσοδος όμως του Ιράν αλλάζει τα πράγματα. Η ισχύς του επιτρέπει να προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα στον Μ.Άσαντ, και οι εφεδρείες του είναι πάρα πολλές για να αντισταθμιστούν από τους ισλαμιστές.
 
Πρώτο το defencenet.gr σας είχε ενημερώσει για τον σιιτκό-αλαουϊτικό-ελληνορθόδοξο (είτε οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μέση Ανατολής, είτε η Μόσχα) άξονα που έχει σχηματιστεί προστατεύοντας τον ρωσικό Καύκασο και αντιδρώντας στην ανίερη συμμαχία των ισλαμιστών σουνιτών και της άθεης Δύσης.
 
Η είσοδο της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν έδωσε τα απαραίτητα στηρίγματα στον Άσαντ να αντιμετωπίσει τις ορδές των ισλαμιστών που πλήθαιναν συνεχώς, και ήταν εξοπλισμένες με νέα όπλα , από την Τουρκία και κάποιους Εμίρηδες στην Μ. Ανατολή.
 
Οι ισλαμιστές συνέθλιβαν τις κυβερνητικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα. Στα βόρεια και νότια της Συρίας είχαν  ιδιαίτερα σοβαρές επιτυχίες.Τα στρατεύματα των ισλαμιστών , έκαναν ιδιαίτερα αισθητή και  γνωστή την οργάνωση «Dzhabhat en Nusra», παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», η οποία κατέλαβε σχεδόν όλη την βόρεια επαρχία Idlib.
 
Η τελική ήττα του καθεστώτος Άσαντ στο νότο ήταν η πτώση της πόλης του Ντεράα, την  οποία υπερασπίζονταν  η  13η και η 68η Ταξιαρχίες των κυβερνητικών στρατευμάτων .
 
Στο κέντρο της συριακής επικράτειας ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα  ήταν η πτώση της Παλμύρας. Η αρχαία πόλη , η οποία διαθέτει κοιτάσματα  πετρελαίου ,  φυσικού αερίου  και άλλων ορυκτών, καθώς επίσης είναι  γνωστή  σε όλο τον κόσμο  και για τα  αρχαία ερείπια, τα οποία κατέλαβε στα τέλη Μαΐου,  το «ισλαμικό κράτος».
 
Η Τεχεράνη συνειδητοποίησε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση ,θα οδηγούσε σε μείζονα γεωπολιτική ήττα. Έτσι η επίθεση  στην πόλη Hasakah στη βορειοανατολική Συρία, ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική. Αυτή η πόλη  είναι ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο, μιας και αποτελεί το διοικητικό κέντρο που  βρίσκεται κοντά σε  συνοριακό σταθμό μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ.
 
Ο ίδιος ο Χασάν Νασράλα θεωρεί τον Ιησού Χριστό Μεσσία και προσκαλεί Ελληροθόδοξους μαχητές να πολεμήσουν στις τάξεις της Χεζμπολάχ. Σημειώνεται ότι οι Αλαουϊτες -Αλεβίτες είναι σιιτική αίρεση με χριστιανικές δοξασίες. Δέχονται τον Τριαδικό Θεό και αποτελούν τον τρόμο του Ρ.Τ.Ερντογάν στην Τουρκία όπου και απέταξε 700 στελέχη της ΤΗΚ διότι ήταν Αλεβίτες (θεωρούνται ότι είναι το 1/3 που θα γίνουν χριστιανοί μετά την διάλυση της Τουρκίας όπως είχε προφητέψει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Λαπαβίτσας στον Guardian: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί την πρόταση των πιστωτών αυτοκτονεί

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-6-2015


Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τις προτάσεις των πιστωτών οδηγεί την Ελλάδα σε αυτοκτονία, ενώ αυτοκτονεί και η ίδια, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στον Guardian ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.


Ο κ. Λαπαβίτσας χαρακτηρίζει ως ανεφάρμοστες τις προτάσεις των πιστωτών, υποστηρίζοντας ότι αναπαράγουν την αποτυχημένη λιτότητα των προηγούμενων χρόνων, καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που πλήττουν εκ νέου τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί μία τέτοια συμφωνία τότε υπογράφει όχι μόνο τη δική του αυτοκτονία αλλά και την αυτοκτονία της χώρας. Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο επενδυτικό πρόγραμμα και μία βαθιά μεταρρύθμιση της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας. Έχει καταστεί σαφές ότι αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν εντός της Ευρωζώνης», σημειώνει ο κ. Λαπαβίτσας.

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εάν οι πιστωτές συνεχίσουν να πιέζουν για την εφαρμογή των δικών τους προτάσεων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις. «Όσοι πιστεύουν ότι η χώρα θα υποκύψει στον εκβιασμό γιατί δεν ξέρει πως να χειριστεί εναλλακτικές λύσεις κάνουν λάθος. Η Ελλάδα μπορεί και θα επιβιώσει», καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας.

http://www.newmoney.gr

"ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ"; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!



Εκτύπωση
(Τετ. 10/6/15 
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Την ώρα που ο «φίλος της Ελλάδας», ο Μπάρακ Ομπάμα, καλούσε την Ελλάδα να… «σοβαρευτεί», τουτέστιν να συνεχίσει να ζει υπό το καθεστώς των Μνημονίων, των τοκογλύφων, των διεθνών και εγχώριων αρπακτικών, ο υπουργόςκ.Βαρουφάκης προχωρούσε στην διατύπωση μιας ακόμα εκπληκτικής ιδέας:
Απηύθυνε πρόταση στην Γερμανίδα καγκελάριο να προχωρήσει στην εξαγγελία και στην εφαρμογή ενός «σχεδίου Μέρκελ» για την Ελλάδα. Το «σχέδιο Μέρκελ», κατά τον κ.Βαρουφάκη, πρέπει να κινηθεί κατά τα πρότυπα ενός παλιότερου σχεδίου: Του «σχεδίου Μάρσαλ»…
Στο σημείο αυτό, όμως, έχουμε κάτι πραγματικά… σπουδαίο: Έχουμε μια κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερή» που έρχεται να ενστερνιστεί βασικούς πυλώνες της παραχαραγμένης αλήθειας. Που σπεύδει να οικοδομήσει τον λόγο της με τα σκουριασμένα υλικά της ασύστολης μετεμφυλιακής προπαγάνδας. Που επιλέγει να αντλήσει τα σχέδιά της για το μέλλον του τόπου και του λαού αναμηρυκάζοντας την πολιτική αγραμματοσύνη των «παπαγάλων» του συστήματος.
Αυτό είναι πραγματικά… αξιοσημείωτο: Η εκτρωματικά γελοία τακτική της «αποκολοκύνθωσης» της Ιστορίας μετατρέπεται σε «πρώτη φορά Αριστερό»… αφήγημα. Στο όνομα της «σωτηρίας», των «έντιμων συμβιβασμών» και των «σκληρών διαπραγματεύσεων», η «πρώτη φορά Αριστερά» φτάνει να εκθειάζει ακόμα και το σχέδιο Μάρσαλ! Και μάλιστα χωρίς καμία… «δημιουργική ασάφεια».
Αλλά τι ήταν αυτόν το τόσο… «καλό» σχέδιο Μάρσαλ, που «έσωσε» τότε την Ελλάδα, και που τώρα η «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση της Ελλάδας θεωρεί «ευχής έργον» να το ξαναζήσουμε υπό την εκδοχή ενός «σχεδίου Μέρκελ»;
Ας θυμηθούμε:
Το σχέδιο Μάρσαλ, του οποίου την… επέτειο είχαμε πριν μια βδομάδα (εξαγγέλθηκε στις 5 Ιουνίου 1947) πράγματι ήταν «καλό». Όχι, όμως για την Ελλάδα του ελληνικού λαού. Ήταν ωφέλιμο για τους απόντες από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ήταν καλό ακόμα και για συνεργάτες των Γερμανών. Ήταν καλό για τους λίγους. Εκείνους που είχαν στο μυαλό τους την δική τους αποκατάσταση στην εξουσία και την εξασφάλιση τριφυλλού βίου πάνω στην καμπούρα της μετά τον πόλεμο κατεστραμμένης Ελλάδα.
Πέραν της Ελλάδας, το σχέδιο Μάρσαλ φυσικά και λειτούργησε επωφελώς ως εργαλείο του ιμπεριαλισμού για την ανακοπή των επαναστατικών διαθέσεων των μαζών μετά τον πόλεμο και για το στέριωμα του καπιταλισμού στη Δυτική Ευρώπη. Αυτός ήταν και ο λόγος που – και στην Ελλάδα - τα κεφάλαια του δόγματος Τρούμαν και του σχεδίου Μάρσαλ χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του λαϊκού κινήματος για την (ακόμα και με στρατιωτικά μέσα) διατήρηση των πλουτοκρατών στην εξουσία.
Το τι πραγματικά ήταν αυτή η περίφημη «αμερικανική βοήθεια» το μαρτυρά η κατανομή αυτών των κεφαλαίων που διοχετεύτηκαν προς όφελος του προσωπικού θησαυρισμού των κεφαλαιοκρατών.
    • Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συντονισμού Γ. Καρτάλη τον Απρίλη του 1952, το 60% των πιστώσεων που εκταμιεύτηκαν σε εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ είχαν απορροφηθεί από δέκα, όλες κι όλες, βιομηχανίες.
    • Εκατοντάδες εκατομμύρια μοιράστηκαν σε 50 βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις.
Περιττό να πούμε ότι από τα χρήματα αυτά, που διασπαθίστηκαν απροκάλυπτα και που όσοι τα έλαβαν δεν πλήρωσαν ποτέ μια δραχμή, αναδύθηκαν, κάποιες φορές μέσα από τους μαυραγορίτες και τους δοσίλογους, τα νέα τζάκια των αμερικανοθρεμμένων μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων.
Το τι πραγματικά ήταν το σχέδιο Μάρσαλ, το που απέβλεπε και το που οδήγησε το ομολογούσε ο ίδιος ο Paul Porter, ο απεσταλμένος του Τρούμαν στην Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ – έλεγε ο Porter - έκαναν «μια τόσο μεγάλη επένδυση» στη χώρα και συνεργάστηκαν με μια ελληνική κυβέρνηση που «επικαλούμενη τον ίδιο της τοντεραστίων διαστάσεων αντικομμουνισμό ως επιχείρημα για την παροχή βοήθειας σε απεριόριστες ποσότητες (είχε) στόχο της… να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση μιας μικρής κλίκας από τραπεζίτες και εμπόρους, που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».
Ο κ.Βαρουφάκης για λογαριασμό της «πρώτη φορά Αριστερής» κυβέρνησης βλέπει το όφελος του λαού σε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Μόνο που το αυθεντικό σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε καμία σχέση με το λαό. Μέσω του σχεδίου Μάρσαλ η ελληνική άρχουσα τάξη «είναι αποφασισμένη, πάνω απ’ όλα, να προστατεύσει τα οικονομικά της προνόμια, όποιο κι αν είναι το κόστος σε ό,τι αφορά την οικονομική υγεία της χώρας». Αυτή την αλήθεια που ξεχνά ο κ.Βαρουφάκης την τόνιζε ο ίδιος ο απεσταλμένος του Τρούμαν στην Ελλάδα (Paul A. Porter: «Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα – Ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου», έκδοση «Bήμα – Μαρτυρίες»).
Το σχέδιο Μάρσαλ ήταν, όντως, ένα καλό σχέδιο, αλλά για το ξεζούμισμα του λαού από μια δράκα προυχόντων. Ακόμα και οι εκτιμήσεις της εποχής ότι μόλις 500 οικογένειες των Αθηνών ήλεγχαν την Ελλάδα μέσα στα πλαίσια που διαμόρφωσε το σχέδιο Μάρσαλ αποδείχτηκαν… επιεικείς. «Λέγεται – ανέφερε ο Μαρκεζίνης – ότι 500 οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα, εγώ όμως πιστεύω ότι δεν φτάνουν καν τις πεντακόσιες, αλλά είναι μόνο 200» (Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940 – 1950, εκδόσεις «Θεμέλιο»).
Το σχέδιο Μάρσαλ υπήρξε συνώνυμο της χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου με σκανδαλώδη τρόπο. Το βεβαιώνει και πάλι ο Porter, ο οποίος σημειώνει: «Οι βιομήχανοι δεν επένδυαν περιμένοντας “δανεικά κεφάλαια” αν και κατά διάφορες εκτιμήσεις είχαν χρυσές λίρες. Οι εμπορικές τράπεζες όχι μόνο δεν διέθεταν πιστώσεις, αλλά δανείζονταν από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους».
Με αυτό τον τρόπο ξεκοκαλίστηκαν τα περίπου 2 δισ. δολάρια του σχεδίου Μάρσαλ που πολλά από αυτά γύρισαν πίσω στους τότε «σωτήρες» μέσω των υπέρογκων εξοπλισμών που έφτασαν να αγγίζουν το 50% του προϋπολογισμού. Έτσι ξεκοκαλίστηκαν από τον Οκτώβρη του ’44 μέχρι τον Ιούνη του 1953 τα πάνω από 3,2 δισ. δολάρια της συνολικής «αμερικανικής βοήθειας» μέσω της οποίας – κατά τον Porter πάντα – τα μέλη της εγχώριας πλουτοκρατίας βρήκαν τη θέση τους ως «μέλη της κομψής διεθνούς κλίκας»…
Τίποτα λοιπόν από τα παραπάνω δεν είχαν σχέση με «βοήθεια» ή με «σωτηρία» του λαού. Αντίθετα το τίμημα για το λαό ήταν βαρύ. Και πληρώθηκε σε πολλά επίπεδα. Πληρώθηκε με τη φτώχεια, τη μετανάστευση εκατομμυρίων Ελλήνων, με τις ναπάλμ του Εμφυλίου, με τους «Νέους Παρθενώνες» και με μια δημοκρατία, που ένας άλλος ο Αμερικανός, και μάλιστα ο υπεύθυνος του σχεδίου Μάρσαλστην Ελλάδα, ο Τζέιμς Γουόρεν, την περιέγραφε σε συνέντευξή του ως εξής:
  • «(Το σχέδιο Μάρσαλ ήταν)…μια πολύ αυστηρή συμφωνία, πολλές πτυχές της οποίας αποτελούσαν σαφή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.Μπορεί κάλλιστα να πει κανείς ότι επρόκειτο όχι για απλή παρέμβαση, αλλά για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία της χώρας».
Και παρακάτω:
  • «Για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έπρεπε να καταπιεί την περηφάνια της και να αποδεχτεί ευρείες παρεμβάσεις. Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών»(«Καθημερινή», 17 Ιουνίου 2007).
Είναι προφανές πως όταν αυτά τα έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι Αμερικανοί - και μάλιστα οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα - εμείς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο. Τίποτα.
Ούτε για το «σχέδιο Μάρσαλ», ούτε για όσους το μνημονεύουν με «αριστερή» (!) αναπόληση, ούτε για την (αυτή κι αν είναι «πρώτη φορά Αριστερή»!) θεωρία ότι «σωτηρία» για το λαό είναι να ξαναζήσουμε το σχέδιο Μάρσαλ και μάλιστα υπό την εκδοχή του «σχεδίου Μέρκελ»...
* Δημοσιεύθηκε στο www.enikos.gr την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015. ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΑΝ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

10/06/2015

Έτοιμος να δώσει πληρωμένη απάντηση στους δανειστές από τη Ρωσία φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει «λευκός καπνός» για την επίτευξη συμφωνίας. Τέλος της επόμενης εβδομάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για το διεθνές οικονομικό φόρουμ και εκεί θεωρείται αρκετά πιθανή η υπογραφή συμφωνίας με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον αγωγό φυσικού αερίου Greek Stream με ρωσική χρηματοδότηση ή και η υπογραφή συμφωνίας για την είσοδο της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Μία τέτοια εξέλιξη έχει «φωτογραφίσει» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ενώ ο ίδιος θα αποτελέσει και τον προπομπό της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα (18-20 Ιουνίου) μεταβαίνοντας στην Αγία Πετρούπολη στις 16 Ιουνίου. 
Να σημειωθεί πως ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναλύοντας το θέμα της σύστασης της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ» που θα αποτελέσει το όχημα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, είχε πει πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπογράμμισε ότι «ίσως αυτή η συμφωνία να έχει την υπογραφή από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη».
Σε περίπτωση που γινόταν το deal, τότε η ελληνική εταιρεία του Δημοσίου που θα συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού αμέσως θα χρηματοδοτούνταν με ρωσικά κεφάλαια, ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει στην Αθήνα ένα ποσό της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ως προκαταβολή για τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» (εκτιμάται πως θα είναι 100-150 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σε ένα ενδεχόμενο δε συνεργασίας, η Ρωσία είναι έτοιμη επίσης να προσφέρει στην Ελλάδα και ένα δάνειο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. 
Να σημειωθεί πως στα τέλη Ιουνίου θα πέσει η πρώτη… φτυαριά στην Τουρκία για την κατασκευή του Turkish Stream, αφού πρώτα η Gazprom υπογράψει την τελική συμφωνία, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Turkish Stream, συνέχεια του οποίου θα είναι ο Greek Stream, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισ. κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Πέραν ωστόσο του αγωγού φυσικού αερίου, υπάρχει και η τράπεζα των BRICS που αναμένει τη θετική απάντηση της Ελλάδας στην πρόταση της Ρωσίας να γίνει το 6ο μέλος της. Θεωρείται πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας από την Αγία Πετρούπολη να πει το «Ναι», ανοίγοντας έτσι το δρόμο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις πέντε πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.
Αυτή θα ήταν σαφώς μία απάντηση προς τους δανειστές που επιμένουν να μην ανοίγουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Πηγές της κυβέρνησης διαχωρίζουν το ένα θέμα από το άλλο και τονίζουν «δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μην συμμετάσχουμε στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS ή να μην συναινέσουμε στο ρωσικό αγωγό, όταν αυτό είναι προς τον συμφέρον μας». 
Κάτι τέτοιο πάντως προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ που βλέπουν την Ελλάδα να κινείται προς τη Ρωσία. Μάλιστα, ο ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ, Gal Luft, σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu είπε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το σχέδιο του ρωσικού αγωγού, οι ΗΠΑ θα περιμένουν το ΔΝΤ να ανταμείψει την Ελλάδα, εννοώντας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. 
Η διατύπωση αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως εκβιασμός προς την Ελλάδα, αλλά σημασία έχει πως η προσέγγιση της χώρας μας με τη Ρωσία προκαλεί ήδη ισχυρές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. 
«Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την υλοποίηση του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, θα μπορούσαν, ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων μέσω του ΔΝΤ, να χρησιμοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στον οργανισμό και να επιβάλουν «τα θέλω» τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας τη θέση «κλειδί» στο να κλείσει η συμφωνία», υποστήριξε ο Gal Luft. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν το κάνουν μέχρι τώρα. 
Όπως και να έχει, ο ρωσικό αγωγός και η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS αποτελούν ένα από τα δύο βασικά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα. Το άλλο είναι το Grexit. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν συμβεί, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, αφού το ξήλωμα της Ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr