ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ



12/06/2015
Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους και ζητά να μπει οπωσδήποτε στη συμφωνία δέσμευση των δανειστών για το πότε και πώς θα γίνει ένα «κούρεμα». Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κλείσει ακόμη έτσι ώστε να τεθεί το ελληνικό ζήτημα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 18ης Ιουνίου. 
 
«Αγωνιζόμαστε διαπραγματευόμενοι. Όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα κρατά δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που δεν θα είναι απλά συμφωνία, αλλά θα είναι μία λύση που θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, θα δίνει την αναπτυξιακή προοπτική και ταυτόχρονα θα δίνει λύση στο μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και άρα θα δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΕΡΤ, όπου βρέθηκε επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.
 
Το θέμα του χρέους είναι λοιπόν το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και χωρίς αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «δεν μπορεί να ανοίξει η προοπτική μίας συμφωνίας η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Η ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχουν παραδεχτεί και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν μπορεί να συνηγορήσει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις εκ μέρους της, χωρίς να υπάρχει μακροπρόθεσμα έξοδος της χώρας από το τούνελ. 
 
Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται η «χρυσή τομή» και αναμένεται το Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει το Brussels Group και τη Δευτέρα εκ νέου το Euroworking Group στην αναζήτηση συμφωνίας. Πέραν του χρέους, ωστόσο, φαίνεται πως παραμένουν τα αγκάθια του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ΦΠΑ.  
 
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ οι δανειστές 1%. Η «μπίλια»  αναμένεται να κάτσει κάπου μεταξύ 0,80-0,90%. Η διαφορά κυβέρνησης και δανειστών είναι κάπου 50-150 εκατ. ευρώ για φέτος και περίπου διπλάσια για το 2016. 
 
Το άλλο μείζον θέμα είναι ο ΦΠΑ. Οι αυξομειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν σημαίνουν τίποτα για τους δανειστές αν δεν αφορούν σε προϊόντα που έχουν ευρεία κατανάλωση και για τα οποία ο ΦΠΑ αποδίδεται ολόκληρος στο δημόσιο. Κοινώς, αν δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος. 
 
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το ρεύμα. Θέλει το χαμηλό συντελεστή έστω και στο 6,5% από το 6% και δεν επιθυμεί την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, για την οποία έχουν αντιδράσει πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Πάνος Καμμένος. 
 
Όσον αφορά στο θέμα του ΔΝΤ και την απόσυρση των εκπροσώπων του από το Brussels Group, στην Αθήνα δεν ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς θεωρούν πως το ΔΝΤ ούτως ή άλλως δεν θα έδινε ξανά καμία δόση στην Ελλάδα και το μόνο που θέλουν από το Ταμείο είναι απλώς να μην μπλοκάρει τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, κρατώντας για τον εαυτό του τους ...αστερίσκους και τις διαφωνίες.
 
Οι δανειστές με τελεσίγραφα, αποχωρήσεις και απειλές επιχειρούν να κάμψουν την κυβέρνηση όσο περνάει ο χρόνος και πλησιάζει η 30η Ιουνίου, οπότε λήγει και το πρόγραμμα, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί μία συμφωνία με επαχθείς όρους και χωρίς βέβαια να υπάρχει λύση στο θέμα του χρέους.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/6/15 
Του ΣΤΑΘΗ*
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί, οι ΗΠΑ προειδοποιούν (με κάποιον φόβο), ο Spiegel επιμένει ότι το κόστος ενός Grexit θα μπορούσε να αγγίξει (κατ’ αρχήν) το 1 τρισ. ευρώ, η Ιταλία γνωρίζει ότι αν «σκάσει» η Ελλάδα οι κερδοσκόποι θα την κάνουν «Κύπρο», ο Guardian βλέπει στην έξοδο της Ελλάδας την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης,
η Πορτογαλία βγήκε απ’ τη ζώνη της επιτήρησης για να μπει στη ζώνη της σκλαβιάς και της οικονομίας της φρίκης, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν τις δημοκρατίες να εκφυλίζονται, και
βεβαίως η κυρία Μέρκελ επιμένει! Οχι στην ασάφεια που σαν ομίχλη κάθε φορά κυκλώνει την προοπτική και τη διαδικασία των συναντήσεών της με τον κ. Τσίπρα, αλλά στην τευτονική σαφήνεια των δηλώσεών της ύστερα απ’ αυτές τις συναντήσεις. Και αυτήν τη φορά λοιπόν η κυρία Μέρκελ ήταν σαφής σαν διαταγή, ου μην και τελεσίγραφο. Η Ελλάδα, είπε, πρέπει μετ’ επιτάσεως να ολοκληρώσει τις συνομιλίες (δηλαδή να δεχθεί αμάσητα και άνευ ετέρας τα προαπαιτούμενα των «θεσμών») και ότι πρέπει να καταλάβει ότιτώρα κάθε μέρα μετράει.
Τι είχες, Γιάννη μου; τι ’χα πάντα.
Παρ’ ότι στην Αθήνα ο άλλος Γιάνης ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε συμφωνήσει για το 1% (περί το πρωτογενές πλεόνασμα) και ότι αν συμφωνήσουμε για αυτό και κάποια άλλα ακόμα, σε έξι μήνες ή δώδεκα θα βρισκόμαστε στην ίδια δεινή θέση.
Γιατί όμως η κυρία Μέρκελ (με τον κ. Ολάντ μαϊντανό και τον κ. Σόιμπλε δεξί εξτρέμ) επιμένει να συνθλίψει την Ελλάδα, χωρίς να φοβάται πως τυχόν ρήξη θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνον τη συνοχή της ευρωζώνης, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Γερμανίας για Ευρώπη των δύο ταχυτήτων;
Διότι η Ελλάδα πήγε στις διαπραγματεύσεις χωρίς την απειλή της ρήξης πρώτο όπλο στη φαρέτρα της (με δεύτερο το κόστος της ρήξης για τους Γερμανοευρωπαίους και τρίτο όπλο τον λαό στους δρόμους,εμψυχωμένο από τα πρώτα δέκα-δεκαπέντε φιλολαϊκά νομοσχέδια που θα είχαν υπερψηφισθεί από τη Βουλή, ανεξαρτήτως κόστους).
Το θηρίο αν δεν το ξεδοντιάσεις, σε τρώει. Ισως κάποιοι στην κυβέρνηση να θεώρησαν τότε ότι μια τέτοια πολιτική θα ήταν πολιτική υψηλού ρίσκου. Η πολιτική χαμηλού ρίσκου που ακολουθήθηκε απεδείχθη πολιτική «κατευνασμού». Με αποτέλεσμα σήμερα να υφιστάμεθα (στην πραγματικότητα) την «πέμπτη αξιολόγηση», να φιλοδοξούμε μόνον σε μεταβατικές συμφωνίες ή ακόμα-ακόμα να καταφεύγουμε σε αιτήματα για παράταση του τρέχοντος Μνημονίου (ως τον Μάρτιο του 2016) προκειμένου να αποφύγουμε το τρίτο Μνημόνιο (όπως κι αν ονομασθεί στην περίπτωση που θα επισυμβεί). Μακάρι να πρόκειται περί παραπληροφόρησης.
Λέει τώρα ο κ. Φίλης (και σωστά, αλλά εκ των υστέρων) ότι η κυβέρνηση δεν προέβη στις μονομερείς εκείνες ενέργειες αμέσως μετά τις εκλογές, όταν η ορμή του λαού ήταν πρόσφατη, ώστε οι δανειστές να βρεθούν ενώπιον μιας κατάστασης όντως διαφορετικής από εκείνην που είχαν συνηθίσει. Στο μεταξύ όμως το πουλί πέταξε! Και για αυτό έχουν ευθύνες όσοι (καλών προθέσεων) πίστευαν ότι ο «δρόμος για τη Ρώμη» δεν κρύβει παγίδες, όσον κι εκείνοι που ευθύς εξαρχής δεν ενδιαφέρονταν να μάθουν αν ο δρόμος τους τούς οδηγεί στα Σούσα, αρκεί στο μεταξύ να προλάβαιναν να κρεμάσουν το ταγάρι τους στης διακυβέρνησης τον ναό.
Τώρα, το μόνον που μένει είναι η κυβέρνηση να επικεντρώσει στο χρέος, όχι ως εις μιαν υποσχετική διευθέτησης, ούτε ως εις ένα άλλοθι που θα χρύσωνε το χάπι για την κατάποση ενός ακόμα δηλητηρίου: παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου, ή είσοδος σε τρίτο, που μόνον την ολοκληρωτική καταστροφή της μισοκατεστραμμένης Ελλάδας μπορεί να υποσχεθεί.
Ομως ο αγώνας για το χρέος (έτσι που ως τώρα έχει παραμεληθεί κι αυτός) θα διεξαχθεί από ακόμα δυσμενέστερες θέσεις για την κυβέρνηση. Αν μάλιστα αυτός ο αγώνας δεν έχει απτά αποτελέσματα στο ορατό μέλλον των αμέσως επόμενων εβδομάδων, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την αποσάθρωση, ακόμα και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με την καταληκτική απογοήτευση και αποξένωση του λαού.
Θα μείνει, δηλαδή, άοπλη. Και θα έχει την ανάλογη τύχη. Πράγμα χωρίς ιδιαίτερη σημασία μπροστά στο ιστορικής σημασίας γεγονός ότι η Αριστερά στην Ελλάδα θα έχει γίνει στραπάτσο, τραυματίζοντας και την υπόλοιπη Αριστερά στην Ευρώπη. Οτι η Ελλάδα η ίδια θα έχει μείνει ανυπεράσπιστη απέναντι στογερμανικό κισμέτ, με την εγχώρια παλινόρθωση των ραγιάδων και των γενίτσαρων τρομερότερη για τη χώρα παρά ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει ακόμα ο καιρός να «το πάρει η κυβέρνηση αλλιώς»; Δεν το γνωρίζω. Βλέπω όμως πολλούς «παράλυτους» μέσα στην κυβέρνηση (που μάλιστα έχουν αρχίσει να κατηγορούν ο ένας τον άλλον) και δυο-τρεις (ευτυχώς μετρημένους στα δάκτυλα) πονηρούς.
Αυτοί οι τελευταίοι καλό είναι να ξέρουν ότι ο καιρός που το είδος τους έκανε διαδρομές πάνω στην καμπούρα των ανιδιοτελών αριστερών έχει παρέλθει οριστικώς. Δεν υπάρχουν σήμερα οι ιστορικοί εκείνοι εξαναγκασμοί, που έφεραν στο παρελθόν πολλούς αγωνιστές στην απελπισμένη εκείνη θέση τού σφάξε με αγά μου να αγιάσω, διότι το κόμμα είναι αλάνθαστο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που οι αντιθέσεις βγαίνουν στον αφρό, οι γνώμες αλληλοσυγκρούονται και για αυτό ακριβώς τις ευθύνες (και για το καλό και για το κακό) οι πολίτες τις βλέπουν, τις εντοπίζουν και τις αποδίδουν. Κανείς μανδαρίνος δεν μπορεί να κρυφθεί μέσα σε σκιές, σε επικοινωνιακές παρλαπίπες και σε καφενειακού επιπέδου εξυπνακισμούς.
Ο λαός έχει υπομονή και υποστηρίζει την κυβέρνηση, έστω με κομμένη την ανάσα και πάντως με την ψυχή το στόμα. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει (όχι ένεκεν ενός ευγενικού αγώνα αλλά ένεκεν μιας ενσωμάτωσης στο πλέγμα των δυναστών), τότε θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση του λαού. Τηνόντως αντίδραση, κι όχι τις συγκεντρώσεις της πλάκας, σαν αυτές που κάνει το ΠΑΜΕ για την τιμή των πανώ...  
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015- ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟ ΔΝΤ: ΤΕΧΝΗΤΗ «ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ» ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ


20:12
11/06/2015
Ακόμη και στα επόμενα 24ωρα είναι πιθανό να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου εν μέσω πυρετωδών διαπραγματεύσεων για την γεφύρωση των «εναπομεινουσών διαφορών», όπως δήλωσε και εχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός.
Πιο συγκεκριμένα και σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης  δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα», ενώ τόνισε ότι  «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».
Είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου δίνει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της συμφωνίας και μάλιστα υπό την μορφή «24ωρων» γεγονός που καταδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία.
 Αυτό τόνισε άλλωστε και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αυτό είχε δηλώσει και εχθές βράδυ μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» είπε πιο συγκεκριμένα ο Α.Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνοντας πρακτικά τα όσα συμφωνήθηκαν εχθές το βράδυ.
Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και επαφές που πραγματοποίησε αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές.
Αυτό διαπιστώνεται και από το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τριμερούς όσο και κατά την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Όπως γίνεται γνωστό από το περιβάλλον του Α.Κ.Γιούνκερ  ο τελευταίος ζήτησε να υπάρχει τακτική επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διαψεύδοντας έτσι και εκ των πραγμάτων τα δημοσιεύματα για ψύχρανση των σχέσεων των δύο ανδρών.
Αν και δεν επιβεβαιώνεται άλλο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, στις προθέσεις του προέδρου της Κομισιόν, είναι να υπάρξει η αναγκαία συνεννόηση ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και άλλα εμπόδια και να εξακολουθήσει να υπάρχει κοινό έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως επιβεβαιώνουν κύκλοι της ΕΕ, οι δύο άνδρες είχαν μια «σημαντική, φιλική κι εποικοδομητική συνάντηση η οποία διήρκησε δύο ώρες». Ο πρόεδρος Γιούνκερ διευκρίνισε πως «η πιθανή διαδικασία με τους τρεις θεσμούς θα επιτρέψει αμοιβαία αποδεκτή λύση εντός χρόνου».
Ακόμη και η τεχνητή και εσκεμμένη «αποχώρηση» του ΔΝΤ από τις Βρυξέλεςεντάσσεται στο πλαίσιο της διαφαινόμενης λύσης καθώς κάθε μέρος λίγο πριν την συμφωνία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του.
Μάλιστα η «αποχώρηση» του ΔΝΤ έγινε με την δικαιολογία ότι «οι συζητήσεις έχουν μεταπηδήσει σε πολιτικό επίπεδο και εμείς είμαστε τεχνοκράτες»(!) όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Με άλλα λόγια «κάναμε στην άκρη» καθώς το θέμα έχει να κάνει τώρα μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας, ΕΕ και ΗΠΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αποσύρεται το ΔΝΤ "ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ" ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η Κ.ΛΑΓΚΑΡΝΤ;


18:02
11/06/2015
Αποσύεται από το λεγόμενο Brussels Group το ΔΝΤ επιχειρώντας να προκαλέσει ρήξη λίγο πριν την επίτευξη συμφωνίας, όπως δείχνουν άλλωστε οι σημερινές δηλώσεις της Α.Μέρκελ αλλά και του Α.Τσίπρα ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση σε καλό κλίμα μεταξύ των Ζ.Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού.
 
Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στη γεφύρωση των διαφορών, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, όπως μεταδίδει το CNBC
 
«Σοβαρές διαφορές» υπάρχουν με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους.
 
«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία» είπε ο ίδιος, κάνοντας σαφές πως υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
 
Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα. 
 
Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ράις, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, έκανε λόγο για μείζονες (major) διαφορές ανάμεσα στις απόψεις των δανειστών και στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 
 
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, φέρεται να προέβη σε σχόλια ακόμα και για το ύψος των συνταξεων στην Ελλάδα, συγκρίτικα με τις συντάξεις που απονέμονται στους Γερμανούς πολίτες.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου τονίζοντας ότι «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ μας σε κεντρικά σημεία. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές πρόσφατα».
Χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν πετυχαίνουν τους στόχους
Ο Τζέρι Ράις μίλησε και για τις συντάξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.  Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξαν παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου. Τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Πολύπλοκο το ΦΠΑ
Χαρακτήρισε, ακόμη, εξαιρετικά πολύπλοκη την δομή του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι η απλοποίησή της θα προσφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ.
«Πρέπει να βγαίνει η χρηματοδότηση»
Για την χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει».  «Υπάρχει ένα πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους αναφορικά με τη χρηματοδότηση το οποίο έχει συμφωνηθεί. Υπάρχει, όμως, και σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και τη χρηματοδότηση» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογραμμίζοντας «Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα: Η σφαγή του Διστόμου, 10 Ιουνίου 1944


Πέμ, 11/06/2015 - 11:30


Περιοδικό Life, 27 Νοεμβρίου 1944, σελ. 21-27

Λεζάντα: Η Μαρία Παντίσκα εξακολουθεί να δακρύζει, τέσσερις μήνες αφ΄ότου οι Γερμανοί σκότωσαν την μητέρα της στη σφαγή στην Ελληνική πόλη του Διστόμου
Διαβάζουμε από το κείμενο του άρθρου του περιοδικού LIFE, 27.11.1944
 (σελ.21 & 22):
« Καθώς Βρετανικά στρατεύματα συμπλήρωναν την κατάληψη της Ελλάδας,
 η ψυχρή  αδιαφιλονίκητη απόδειξη της γερμανικής σκληρότητας και του 
ελληνικού πόνου άρχισε να φτάνει στον κόσμο. Ήταν στοιχεία, με όρους ανθρώπων
 ζωντανών και νεκρών και ανθρώπων που ήταν κάπου στο ενδιάμεσο. 
Ήταν πάρα πολύ να το πούμε με λέξεις, έτσι ώστε η πιο ακριβής μαρτυρία ήταν
 σε φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες σε αυτές τις σελίδες, που ελήφθησαν από 
τον Πολεμικό Φωτογράφο του Life Dmitri Kessel, δείχνουν με λεπτομέρειες τι έκαναν
 οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Το πιο τραυματικό γερμανικό έγκλημα στην Ελλάδα ήταν η δολοφονία. 
Η Νέα Τάξη ουδεμία θέση είχε για τους Έλληνες, και στην αρχή οι Γερμανοί 
φαίνονταν αποφασισμένοι για την εξόντωσή τους……»Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

«Μία από τις τελευταίες επίσημες γερμανικές πράξεις στην Ελλάδα ήταν
 η δολοφονία του Διστόμου, μιας πόλης περίπου 60 μίλια βορειοδυτικά της Αθήνας.

Τον περασμένο Ιούνιο ένα περαστικό γερμανικό απόσπασμα ρώτησε τον ιερέα
 του Διστόμου, Πατέρα Σωτήριο Ζήση, εάν υπήρχαν Αντάρτες στην περιοχή.
 Ο ιερέας είπε ότι δεν ήξερε κανένα. Οι Γερμανοί, όμως, δέχτηκαν επίθεση
 στην πόλη. Στην αρχή ήρθαν πίσω και σκότωσαν τον Πατέρα Ζήση. Λίγες μέρες
 αργότερα, μια ομάδα ανδρών SS με μαύρες στολές έφθασε στο Δίστομο, διέταξε
τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι
 πυροβολώντας κάθε πρόσωπο που μπορούσαν να βρουν… Οι λίγοι επιζώντες
 έτυχε να βρίσκονται μακρυά στους λόφους και στα χωράφια.

Αφού οι Γερμανοί είχαν τελειώσει με τη σφαγή λεηλάτησαν και έκαψαν τη μικρή
 πόλη. Δεκαπέντε μέρες αργότερα επέστρεψαν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά 
οι χωρικοί είχαν προειδοποιηθεί και κατέφυγαν στα βουνά. Οι Γερμανοί μπορούσαν
 να λεηλατήσουν ξανά μόνο αυτά που είχαν ήδη λεηλατήσει μία φορά.»
 





Λεζάντα: Στο νεκροταφείο του Διστόμου έχουν ταφεί οι περισσότεροι από τους 
νεκρούς της σφαγής. Πολλοί άλλοι μεταφέρθηκαν έξω από τα σπίτια και ετάφησαν
 σε τάφους σε πίσω-αυλές από τους λιγοστούς επιζώντες που ήταν έξω από την 
πόλη όταν ήλθαν οι Γερμανοί.

 Επιμέλεια - απόδοση στα Ελληνικά: Γράτσιας Θωμάς
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/ti-ekanan-oi-germanoi-stin-ellada-i-sfagi-toy-distomoy-10-ioynioy-1944#sthash.2dkDk8Qt.dpuf

ΒΡΟΧΕΡΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ: (από το Στάθη πολύ καλό)



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΠΕΜΠΤΗ 11/6/15 
Του ΣΤΑΘΗ*
Να μην το αφήσουμε να πέσει κάτω. Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Ιάσων Φωτήλας, μιλώντας στο Mega (θαρρώ) -μιλώντας μαινόμενος και με τη γλώσσα του σώματος να προσθέτει σ’ αυτά που έλεγε εμπάθεια, κόμπλεξ ανωτερότητος και μίσος- αποκάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου«νεόπλουτη Κατίνα». Ακριβώς ό,τι θα έλεγε ένας ποταπός χρυσαυγίτηςπνιγμένος μέσα στον ρατσισμό του και τον σεξισμό του.
Μάλιστα ο κ. Φωτήλας διέπραξε την ίδια αθλιότητα για δεύτερη φορά. Διότι προ ημερών στο ίδιο κανάλι, ή σε άλλο, είχε αποκαλέσει και τότε την κυρία Κωνσταντοπούλου «νεόπλουτη Κατίνα». Ως φαίνεται, του άρεσε του εν λόγω άντρουκλα το φασίζειν και το επανέλαβε - με τη γλώσσα του σώματος, επαναλαμβάνω, να δείχνει ότι «τη βρίσκει».
Δεν τον πάει τον άντρουκλα μια βόλτα στον Εχίνο ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης (παρ’ ότι τα ίδια μυαλά έχει κι αυτός), εκεί που κυκλοφορεί τις νύχτες αδέσποτος ένας επιτάφιος, να κάνει σ’ αυτό το λαμπρό τέκνο του διαφωτισμού κανένα ευχέλαιο ο Ναζωραίος; Ισως να μην το ξέρουν εκεί στο Ποτάμι, αλλά ενίοτε (κι όταν δεν μας βαριέται) ο την Γην κρεμάσας κάνει και θαύματα που λυτρώνουν τους ασθενείς απ’ τονρατσισμό τους, τον σεξισμό τους και τον φασισμό τους.
Κατά τα άλλα η χώρα βρίσκεται μέσα σε μια γκρίζα ζώνη, με πολλές απ’ τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν θολώσει, να έχουν πάρει μετάθεση σε βάθος χρόνου, ενώ ταυτοχρόνως στο κυβερνητικό σχήμα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημεία φθοράς (ακόμα και αποσάθρωσης) που συνήθως χρειάζονται πολύ περισσότερον χρόνο απ’ τους πρώτους πέντε μήνες για να εμφανισθούν. Για παράδειγμα
ο κ. Μητρόπουλος φέρεται πλέον (ανεξαρτήτως αν έχει δίκιο ή άδικο) ως αυτονομημένος και «ανέπαφος» με το υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα.
Ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενημερώνει καθημερινώς τους δημοσιογράφους με κίνδυνο να ακυρώνεταιαπό σμήνη non paper κάθε είδους προς πάσαν κατεύθυνση με συχνότητα ταμ-ταμ.
Ο κ. Πανούσης βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία του κόμματος. Ανεξαρτήτως σε ποια σημεία έχει δίκιο και σε ποια όχι, ο κ. Πανούσης αρθρογραφεί ανοικονόμητος, εκστομίζει αμετροέπειες, αφήνει υπαινιγμούς (και ο γιος τουύβρεις), ζητά κάλυψη, είναι διαρκώς υπό παραίτησιν κι επικαλείται για ψύλλου πήδημα (ή κατούρημα) τον Πρωθυπουργό.
Ομως, όλα αυτά και κάποια άλλα σαν αυτά είναι το τελευταίο πρόβλημα της κυβέρνησης. Το πρόβλημά της βρίσκεται απέναντι κι έχει να κάνει με τη στρατηγική (στις διαπραγματεύσεις) και συνεπώς τους στόχους των δανειστών-δυναστών. Οπως έχει φανεί από καιρό, κι όπως οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν, η Γερμανική Ηγεμονία
θέλει να ταπεινώσει τον κ. Τσίπρα,
θέλει να ταπεινώσει (και να διαλύσει) την Αριστερά,
θέλει να ταπεινώσει κι άλλο την Ελλάδα και, κυρίως, να την κρατήσει αιχμάλωτη.
Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ύλη και το πρόπλασμα του μοντέλου που θέλει η Γερμανία να εγκαθιδρύσει στην Ευρώπη. Ενός νέου «ζωτικού χώρου» περιοχών και χωρών, διαβαθμισμένων σε δορυφόρους, προτεκτοράτα και ειδικές οικονομικές ζώνες. Μάλιστα
η Γερμανία κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με τέτοια ταχύτητα και τέτοιο σθένος, ώστε να εγείρεται το ερώτημα αν η χώρα αυτή παραμένει υπεργολάβος των ΗΠΑ (για τα ευρωπαϊκά πράγματα), ή αν έχει αυτονομηθεί πλήρως.
Οπως και να ’χεισυμφωνία ή ρήξη δεν γίνεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τη διάλυση της Ελλάδας. Την ύστατη έστω ώρα, η συμφωνία μπορεί να επιλεγεί μόνον αν εμπεριέχει την παράμετρο (ή έστω την πρόνοια) της ρύθμισης του χρέους. Και η ρήξη δεν γίνεται παρά να υπολογισθεί στη βάση τουκόστους της (ένα τρισ. ευρώ το υπολόγιζε χθες ο Spiegel, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκφράζειιδιαίτερη ανησυχία και οικονομολόγους όπως ο κ. Στίγκλιτς να δηλώνουν ότι πιθανό Grexit
θα πυροδοτούσε αμέσως κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ιταλίας).
Αυτό που διακυβεύεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι το αν οι ελληνικές προτάσεις συγκλίνουν προς τις θέσεις των δανειστών, με απόκλιση 710 εκατομμυρίων (πόσω μάλλον 440!) - το ποσόν είναι γελοίο! κι αντιστοιχείπερίπου στα χρέη της Διαπλοκής στη χώρα μας. Αλλο είναι το διακυβευόμενο: η σχέση κυριαρχίας - υποταγής.
Το εθνικό αυτεξούσιο (έστω στο πλαίσιο της Ενωσης) είναι το ζητούμενο σήμερα. Αν ανακτηθεί, όλα μπορούν να διορθωθούν. Με αγώνα, κόπο και ελπίδα. Αν όχι, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην εποχή που ήταν οθωμανικό σαντζάκι, απλώς με ένα ευρωλελέ λούστρο...
ΥΓ.: Τσίμπησαν το Mega να κλέβει ρεύμα έχοντας «πειράξει» ρολόι. Δεν λέγατε, βρε κακόμοιροι, σε όλους εκείνους που κακίζατε για τα πάθη τους απ’ τη ΔΕΗ, να σας δώσουν από ένα ευρώ ο καθένας, να πληρώσετε τον λογαριασμό σας για να μη γίνετε ρεζίλι των σκυλιών (και των ντόμπερμαν της δημοσιογραφίας που εκτρέφετε);..
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015  ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ!! Γερμανικά ΜΜΕ: "H A.Mέρκελ αφαίρεσε από τον Β.Σόιμπλε την εντολή διαπραγμάτευσης

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΣΚΛΗΡΟΥ" ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΙΚ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
11:59
11/06/2015
Ολοκληρωτικά εκτός διαπραγμάτευσης Αθήνας και δανειστών μένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αυτό οφείλεται στον Γ.Βαρουφάκη!
 
Τα δημοσιεύματα στη Γερμανία αποκαλύπτουν το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στις απόψεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον υπουργό της, ο οποίος μένει στο περιθώριο προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις.
 
Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων από το Bloomberg, χθες προστέθηκαν νέα δημοσιεύματα, με κυριότερο αυτό της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αλλά και οι δηλώσεις του πρωτοκλασάτου στελέχους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Κάρστεν Σνάιντερ.
 
Ο Κάρστεν Σνάιντερ αποκάλυψε ότι: «Πρέπει όμως να πούμε πως η Χριστιανική Ένωση είναι διχασμένη, όπως και η κυβέρνηση. Ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σόιμπλε υπάρχει μια σχέση, όπως ανάμεσα στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Βαρουφάκη.Του αφαίρεσε την εντολή διαπραγμάτευσης, αλλά υποθέτω ότι η Χριστιανική Ένωση στηρίζει την καγκελάριό της, διαφορετικά θα ήταν το τέλος της κυβέρνησης».
 
Μάλιστα, τόνισε στην κρατική τηλεόραση ZDF ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με το συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάννη Βαρουφάκη: «Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις,αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Τώρα, συμπλήρωσε, μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν.
 
Με το γενικό τίτλο «Το μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρεται στους χειρισμούς της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε αναφορικά με την ελληνική υπόθεση.
 
Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.
 
Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σκληρή θέση του Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, ο οποίος «παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις» και που αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 
Λέγεται ότι τυχαία έμαθε για τη συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί.
 
Τουναντίον, στον αντίποδα, σύμφωνα με την «Handelsblatt» η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται τη σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.
 
Αυτό που παραμένει μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι δύο υπουργοί Οικονομικών, όταν πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές...
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr