ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ», ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ

Εκτύπωση
ΚΥΡΙΑΚΗ 21-6-2015
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ*
Αλήθεια ποια μέρα κατέβηκαν περισσότεροι στο Σύνταγμα; Την Τετάρτη όπου οι φίλοι της κυβέρνησης διεκδικούσαν «να πάρουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας» ή την Πέμπτη όπου άλλοι διατράνωναν ότι «Μένουμε Ευρώπη»;
Οι άνθρωποι, οι κόσμοι, ήταν διαφορετικοί στις συγκεντρώσεις.
Η γλίτσα έρρεε από παντού την Πέμπτη. Τα χρυσά ρολόγια, τα κομοδινί  μαλλιά ανδρών και γυναικών και τα αλαζονικά καπέλα, μιλούσαν ίσως πιο πολύ από τα πλακάτ του τύπου «θέλουμε σαμπουάν από την Ευρώπη» ή «το χρέος είναι οι υψηλές συντάξεις».
Ως εκεί όμως.
Διότι στο πολιτικό ‘’δια ταύτα’’, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι στο  «συρφετό κατσαρόλας», αντιπαρατέθηκαν  «λαϊκές κινητοποιήσεις».
Όχι ότι δεν υπήρξε αυτό  στη σκέψη και την αγαθή πρόθεση πολλών στελεχών, μελών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν  οργάνωναν  τα  αποτυχημένα τελικά συλλαλητήρια της Τετάρτης.
Όμως, η σκληρή πραγματικότητα υποδηλώνει ότι οι «διαπραγματευόμενοι» παίζουν μέσα στο γήπεδο των κατσαρολάδων. Το πρόταγμα «Μένουμε Ευρώπη», σε όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, στην αντιπαράθεση για τις πρόσφατες εκλογές, αλλά και στην τετράμηνη «διαπραγμάτευση», δεν το έθεσαν με πάθος μόνο οι Τζήμεροι και οι κυρίες του Κολωνακίου. Το υπεράσπισε με φανατισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας σε κάθε ευκαιρία όρκους πίστης στο θυσιαστήριο της Ευρωζώνης.
Στο συμβολικό επίπεδο, οι «αυθεντικοί» Ελβετόψυχοι που έλεγε κάποτε και ο Πανούσης (ο Τζίμης, όχι ο ακατονόμαστος), θεωρούν ότι είναι καταφανώς ανώτεροι, έναντι όσων πιστεύουν  πως προσκυνούν την κατα-δική τους ΕΕ, την ΕΕ του κεφαλαίου (αυτή και μόνο υπάρχει),  από φόβο, κόμπλεξ και ιδεολογικό αδιέξοδο  μιας και χάθηκε η «Σοβιετία».
Στο πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν πολύ δρόμο και χρόνο μπροστά τους, έως ότου τολμήσουν να βγουν στην πιάτσα ως κόμματα, χωρίς να εισπράξουν τομάτες. Αναζητούν όμως με αγωνία τη δικαίωση της ευρωπαϊκής τύφλωσης και της πρόθυμης γονυκλισίας στην επιτροπεία και τις διαταγές των αρχόντων της ευρωζώνης, ακριβώς στην πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με τους «εταίρους». Γνωρίζοντας πολύ καλά πως αν αυτή υπάρξει, θα είναι ταπεινωτική. Όχι επειδή υπάρχει το  νέο στοιχείο «αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αλλά επειδή βαραίνει το παλιό δεδομένο «αντιδραστική ΕΕ».
Στην πραγματική ζωή, ο θλιβερός διαγωνισμός για το ποιος είναι περισσότερο με την «Ευρώπη» λες και  μιλάμε για τη νύφη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, έχει ως δύσοσμο έπαθλο μια νέα συμφωνία-μνημόνιο, με τρομακτικές κοινωνικές συνέπειες.
Τα μέτρα για το ΦΠΑ, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση,  σημαίνουν μισό ακόμη ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που αυτός που είχαμε δεν καταργείται. Η αύξηση της «εισφοράς αλληλεγγύης»,  σημαίνει νέο εργατικό φόρο 220 εκ,  που  εκμηδενίζει το ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (200 εκ).
Ωστόσο, ίσως είναι πιο βαριές οι πολιτικές συνέπειες: Αν υπογραφεί συμφωνία, θα έχουμε το πρώτο μνημόνιο του οποίου εισηγητής, εφαρμοστής και απολογητής θα είναι μια κυβέρνηση που θα μιλά στο όνομα της αριστεράς, γεγονός που περιέχει ένα σαφή κίνδυνο στρατηγικής πολιτικής ήττας για κάθε έννοια αριστερής πολιτικής, φέρνοντας στο νου εφιάλτες τύπου Ιταλίας και Κύπρου.
Οι μεγαλόσχημοι της ευρωζώνης, δεν κρατήθηκαν άλλο. Πέταξαν τα κοστούμια,  τα ντοσιέ και τα laptops παραπέρα, σήκωσαν το μανίκια, τράβηξαν το κνούτο και άρχισαν να απειλούν ανοιχτά και πρόστυχα.
Οι «διαδηλωτές» των Βορείων Προαστείων φαίνονται αρκετά γελοίοι, όταν ψελλίζουν «Ευρώ-πη, Ευρώ-πη», αλλά ο κόσμος που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη τους,  είναι πολύ πραγματικός και απτός.
Δεν είμαστε αντιμέτωποι απλά με μια αντεργατική εκστρατεία στην Ελλάδα, αλλά με μια επιχείρηση ανθρωπολογικής μετάλλαξης σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Ας αποκωδικοποιήσουμε λίγο τη συζήτηση που γίνεται γύρω μας: είναι σα να κατοικούνται οι χώρες και οι πόλεις από επιχειρήσεις και εταιρείες.
Σα να διέπονται τα πάντα από ένα βαμπιροπολιτισμό που ακούει στο όνομα «επιχειρηματικότητα». Δικαιούται κανείς να τσοντάρει επίθετα: Υγιής, κοινωνική, αριστερή ή ότι άλλο.
Προσέξτε τους δείκτες: πλεόνασμα, ΑΕΠ, απόδοση κεφαλιών, ποσοστό κέρδους, αντικειμενικές αξίες, δείκτης ανταγωνιστικότητας  ή παραγωγικότητας, άμεσες ξένες επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων. Μέχρι και για Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων μιλούν!
Αντίθετα, έννοιες όπως πλήρης και αξιοπρεπής εργασία, για  όλους και με όλα τα δικαιώματα,  εισόδημα, πολιτισμός, παιδεία, δημιουργική ζωή, θεωρούνται θλιβερά κατάλοιπα  μιας αρρωστημένης παρακμιακής εποχής τεμπέληδων καλοπερασάκηδων, ίσως και μιας «Σοβιετίας» και ας μην υπήρξε ποτέ.
Στην καλύτερη περίπτωση, εμείς όλοι, μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό,  είμαστε απλώς άτομα, ξένοι σε πόλεις και χώρες αποθήκες καταναλωτών υπορρευμάτων πάσης φύσης, πρόθυμοι και διαθέσιμοι προς εργασία και εκμετάλλευση, ασπόνδυλα χωρίς δικαιώματα. Κάτι σαν τις αδήλωτες πόρνες που πρέπει ταυτόχρονα μέσα στη δυστυχία και τη μοναξιά τους,  να καμώνονται πως λάμπουν, χαμογελούν,  ακόμη και ότι ηδονίζονται, δοξάζοντας πάντα το νταβατζή τους.
Θα έπρεπε να τα δούμε έτσι τα πράγματα. Σε αυτή τη περίπτωση η ρήξη δε θα ήταν ένα διαρκώς αναβαλλόμενο, φαντασιακό  «σχέδιο Β». Δε θα παρουσιαζόταν σαν  κάτι μεταξύ αναγκαστικής λύσης και ατυχήματος, λόγω της «αφροσύνης» κάποιων συντηρητικών της ΕΕ.  Αντίθετα, θα ήταν η μοναδική περήφανη, συνειδητή και σχεδιασμένη ΕΠΙΛΟΓΗ διεξόδου από τη σημερινή εργατική και ευρύτερη κοινωνική γενοκτονία που επιβάλλει το κεφάλαιο σε όλο τον κόσμο.
Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα με το όνομα τους, όποιο κυβερνητικό, διακυβερνητικό, εθνικό ή υπερεθνικό πρόγραμμα  ή κομματικό πρόγραμμα αστικού κόμματος αν ανοίξει κανείς, θα αντικρύσει ένα  υπερ-αντι-εργατικό πρόγραμμα άμεσης και βίαιης εφαρμογής. Ένα σουπερ αντι-επαναστατικό πρόγραμμα αναίρεσης κοινωνικών και δημοκρατικών καταχτήσεων αιώνων. Σε μια επιχείρηση καπιταλιστικής αναδόμησης και ανάταξης από την κρίση, πατώντας επί πτωμάτων και δικαιωμάτων και υπακούοντας στο δόγμα ‘’οι μισοί άνεργοι και άχρηστοι και οι άλλοι μισοί εργαζόμενοι ως δουλοπάροικοι ατέλειωτες ώρες’’. Χωρίς δικαίωμα, ούτε στα γηρατειά…
Έχουμε  το αρνητικό προνόμιο να ζούμε σε μια  χώρα μέλος της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που λέγεται ΕΕ που δρα ακριβώς σαν ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ αυτής της αντεργατικής εκστρατείας, με διπλό μάλιστα δείκτη σε χώρες της περιφέρειάς της όπως η Ελλάδα.
Όχι λοιπόν, δε στηρίζουμε την κυβέρνηση στη «διαπραγμάτευση» με την «Ευρώπη».
Αντίθετα, επιδιώκουμε να σημάνει  συναγερμός ανατροπής αυτής της προοπτικής, με ένα σαφή πολιτικό στόχο: Να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση τώρα, άρνηση πληρωμών και διακήρυξη μονομερούς διαγραφής χρέους, όχι σε νέα συμφωνία μνημόνιο.
*Πηγή: pandiera.gr ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/6/15 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Τι είναι αυτά που είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ευρωομάδας και τα οποία σχεδόν «εξαφανίστηκαν» από τα μέσα ενημέρωσης στη συνέχεια; Φρίξαμε κυριολεκτικά μόλις ακούσαμε τι αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης ότι πρότεινε η κυβέρνηση Τσίπρα στους Γερμανούς και στους υπόλοιπους δανειστές, με φορέα τον ίδιο τον Βαρουφάκη! Δεν περιμέναμε να προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αφαίρεση ουσιαστικά όλων των οικονομικών αρμοδιοτήτων από κάθε ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική εκχώρησή τους σε ανδρείκελα των δανειστών και του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας!
Ας δούμε όμως τις επονείδιστες προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα πιο συγκεκριμένα. Όπως είπε ο Βαρουφάκης στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε δυο πράγματα.Πρώτον, την εκχώρηση της συλλογής των εσόδων του κράτους σε μια Ανεξάρτητη Αρχή Φόρων και Τελών. Δεύτερον, το διαρκή έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε ένα ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης, Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Μάλιστα, κατά την κυβερνητική πρόταση όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα έχει την εξουσία σε περίπτωση που διαπιστώνει ότι κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμούπαρουσιάζονται αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους (λιγότερα έσοδα, περισσότερα έξοδα), νααποφασίζει και να προβαίνει το ίδιο σε οριζόντιες περικοπές σε όλα τα υπουργεία! Με άλλα λόγια, οι κυβερνητικές προτάσεις εκχωρούν τόσο τη συλλογή των εσόδων του κράτους όσο και τηνπαρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε δήθεν «ανεξάρτητες αρχές». Γιατί όμως οι πολίτες θα προσέρχονται στις κάλπες και θα εκλέγουν κυβερνήσεις από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αυτές θα έχουν εκχωρήσει σε μη εκλεγμένους ιδιώτες το σύνολο ουσιαστικά της οικονομικής πολιτικής;

Η κυβέρνηση Τσίπρα προβαίνει σε απαράδεκτες υποχωρήσεις, με μοναδικό στόχο να παραμείνει στην εξουσία, προκειμένου να απολαμβάνει τα οφέλη από την άσκησή της. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν μια αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση να μην συνειδητοποιεί ότι οι κατ’ όνομα «ανεξάρτητες αρχές» συνιστούν θανάσιμα πλήγματα για την αστική δημοκρατία! Η εκχώρηση εξουσιών σε μη εκλεγμένες αρχές που δεν λογοδοτούν σε κανέναν και επομένως εξαγοράζονται από οποιονδήποτε τους δώσει αρκετά λεφτά, συμβολίζει παραστατικά το θάνατο της αστικής δημοκρατίας. Δεν διασφαλίζουν απλώς την απρόσκοπτη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, σκοτώνουν εν ψυχρώ την αστική δημοκρατία χωρίς προσχήματα. Η άνθηση των «ανεξάρτητων αρχών» στη σημερινή εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, εκφράζει ακριβώς την τάση κατάλυσης της αστικής δημοκρατίας και της πλήρους «αποξήρανσής» της σε μια εκλογική συμμετοχή για την τοπική ανάδειξη κυβέρνησης, η οποία όμως έχει διαρκώς και πιο περιορισμένες αντικειμενικά εξουσίες, αφυδατωμένες από πραγματικό περιεχόμενο. Όταν μια δεξιά κυβέρνηση, για παράδειγμα, διορίσει για πέντε χρόνια την κατά Βαρουφάκη Ανεξάρτητη Αρχή Φόρων και Τελών και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τι νόημα έχει να ψηφίσει ο λαός μια αριστερή κυβέρνηση, αν αυτή δεν μπορεί να ασκήσει αριστερή οικονομική πολιτική; Μόνο και μόνο για να βολευτούν και οι αριστεροί κυβερνήτες στα προνόμια της εξουσίας; Αυτό σίγουρα δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Στο βαθμό που μια κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να καθαιρέσει τους εγκάθετους πράκτορες των Γερμανών και της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης και να τους αντικαταστήσει με ανθρώπους που να ενστερνίζονται τη δική της πολιτική και οι οποίοι θα άλλαζαν αμέσως μόλις η κυβέρνηση αυτή θα έχανε την εξουσία, οι βουλευτικές εκλογές στα αστικά κράτη μεταβάλλονται σε κραυγαλέα φαρσοκωμωδία. Δεν θα έχουν καμιά επίπτωση στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, αφού τίποτα στο οικονομικό πεδίο δε θα μπορεί να αλλάξει, αφού κάθε αστική κυβέρνηση -δεξιά, κεντροαριστερή ή και αριστερούτσικη- θα είναι και θα παραμένει εγκλωβισμένη στο προκαθορισμένο αυστηρά πλαίσιο των εξουσιών της. Στην Ευρώπη, στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, δεν είναι μόνο η αδυναμία οποιασδήποτε οικονομικής αλλαγής που χαρακτηρίζει το σύστημα. Επειδή βρισκόμαστε στη φάση οικοδόμησης του Τέταρτου Ράιχτης Γερμανίας με όπλα αυτή τη φορά το ευρώ, την ευρωζώνη και την ΕΕ, η αντανάκλαση της υποτέλειας επεκτείνεται και πέραν της οικονομίας, στα «εθνικά» θέματα της αστικής κυριαρχίας. Δεν είναι όλες οι αστικές τάξεις της Ευρώπης μαθημένες στο ραγιαδισμό της προσκολλήσεως, όπως η ελληνική ή οι νεόκοπες αστικές τάξεις των πρώην χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού», οι οποίες είναι γερμανόδουλες, αμερικανόδουλες, ρωσόδουλες, αγγλόδουλες και πάει λέγοντας.
Ειδικά οι αστικές τάξεις των μεγάλων χωρών της Ευρώπης – Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας – φυσικά και ευνοούνται από τη συρρίκνωση των εργατικών μισθών και δικαιωμάτων, αλλά τα μη γερμανόδουλα τμήματά τους υφίστανται πολύ μεγαλύτερες ζημιές από την ταυτόχρονο οικοδόμηση του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας και ως εκ τούτου αναπτύσσεται ιδίως στην Ευρωζώνη και την ΕΕ ο αστικός αντιγερμανισμός. Δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τον αριστερό αντιγερμανισμό, ο οποίος άλλωστε είναι σχεδόν περιθωριακό φαινόμενο σε πολλά κράτη της ΕΕ. Ο αστικός αντιγερμανισμός, όμως, που εδράζεται σε κορυφαία συμφέροντα, δεν αποκλείεται καθόλου να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πρόκληση πολιτικών εξελίξεων, όπως ακριβώς έγινε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
*Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ο ΕΥΡΩ-ΘΑΝΑΤΟΣ.



Εκτύπωση
ΚΥΡΙΑΚΗ 21-5-2015
Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΟΥΛΗ*
Όσο και να φαντάζει ο τίτλος αυτού του άρθρου υπερβολικός, αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα για την σημερινή Ελλάδα. Ας δούμε συνοπτικά, λίγα σημεία για το «κόστος» παραμονής στο ευρώ:
ΠΡΩΤΟΝ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ-ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΦΕΣΗ-ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ
Η Ελλάδα για να μηδενίσει ένα πρωτογενές έλλειμμα 8%του ΑΕΠ (ας δεχτούμε ότι ήταν τόσο το 2009), χρειάστηκε να θυσιάσει 25% του ΑΕΠ της και η πραγματική ανεργία να υπερβεί το 30%. Δηλαδή, για κάθε μονάδα διόρθωσης και δημοσιονομικής προσαρμογής του πρωτογενούς ελλείμματος, είχαμε περίπου 3% υποχώρηση του ΑΕΠ. Σήμερα, το 2015 έχει παρουσιαστεί πάλι έλλειμμα, τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ. Αν πάμε σε πλεονάσματα, της τάξης του3%, σταδιακά τα επόμενα χρόνια (π.χ. 1% το 2015, 2% το 2016 κλπ), ποιος μπορεί να αποδείξει ότι δεν θα υπάρξει η ίδια πορεία; Γιατί να μην υπάρξει περαιτέρω ύφεση (χονδρικά) 12%; Έπαψε ως δια μαγείας να ισχύει ο περίφημος «πολλαπλασιαστής» κλπ. Και γνωρίζουμε καλά, ότι με αυτόν τον τρόπο ότι η νέα ύφεση θα γεννάει νέα μέτρα κλπ .

Είναι αλήθεια ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο ευνοϊκοί λόγοι, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία, η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και η πολιτική της Ε.Κ.Τ. που οδηγεί και σε υποτίμηση του ευρώ. Ήδη όμως ως οικονομικό έτος, το 2015 (λόγω οικονομικοπολιτικής εγχώριας συγκυρίας έχει χαθεί, ενώ είναι βέβαιο ότι σε σύντομο ορίζοντα (ενός- δύο ετών) οι παράγοντες αυτοί θα αρθούν, με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, και γενικότερα για την ζώνη του ευρώ.
Ακόμη δηλαδή και στο πιο ευνοϊκό σενάριο, μπορεί η ύφεση να είναι μικρότερη από 12%, αλλά η οποιαδήποτε ανάπτυξη αποκλείεται. Αντίθετα θα παραμείνει ο αποπληθωρισμός, ενώ ως κύρια πολιτική ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας η εσωτερική υποτίμηση, η οποία θα ενταθεί. Εν ολίγοις, η παραμονή στο ευρώ συνιστά αυτοκτονία.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η ΧΩΡΑ, -ΑΙΩΝΙΑ- ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ
Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει ένα σημαντικό άθροισμα (πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης) ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, δεν μεταβάλλεται, όσο χαμηλά και αν κινηθούν τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια δανεισμού. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο εξ αιτίας της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων που οδηγούν πιο βαθιά στην ύφεση, αλλά και εξ αιτίας της απώλειας της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας λόγω της συμμετοχής της στο κοινό νόμισμα. Άλλωστε η είσοδος στο ευρώ –όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές και δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε- είναι αυτή που οδήγησε στην δίδυμη χρεοκοπία, παραγωγική και δημοσιονομική. Συνεπώς, ακόμη και αν υπάρξει μια νέα ελάφρυνση-αναδιάρθρωση του χρέους, η μοίρα και αυτής της αναδιάρθρωσης, δεν θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2012.
ΤΡΙΤΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΡΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΓΕΡΝΑΕΙ, Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΤΑΙ.
Ακόμη και αν η κατάσταση μπορούσε να σταθεροποιηθεί (πράγμα που αποκλείεται για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια) η πληγή της ανεργίας δεν θα έκλεινε.
Αντίθετα, θα συνεχίζονταν οι υπάρχουσες τάσεις: α) αντικατάσταση της σταθερής και οκτάωρης εργασίας από υποαπασχόληση, πράγμα που (ψευδώς) σήμερα δείχνει σταθεροποίηση στην απασχόληση, -δηλαδή ίδια ποσοστά ανεργίας, ενώ στην πραγματικότητα η σταθερή εργασία μειώνεται-. β) Πτώση μισθών. γ) μετανάστευση των «καλύτερων» στο εξωτερικό, αύξουσα αιμορραγία νεολαίας και επιστημονικού δυναμικού. δ) Εξ ‘ αιτίας της μετανάστευσης αλλά και της τραγικής μείωση γάμων-γεννήσεων λόγω φτώχειας, δραματική επιδείνωση της πυραμίδας ηλικιών. ε)Η Ελλάδα προσπαθεί να στηριχθεί στο όλο και μικρότερο κόστος εργασίας ως μοναδικό πλεονέκτημα στη ζώνη του ευρώ. Κάποιοι τομείς έντασης και ανειδίκευτης εργασίας επιβιώνουν, η χώρα μετατρέπεται σε ζώνη φτηνής εργασίας, μέσα στον καταμερισμό του ευρώ, αλλά δυστυχώς, χωρίς να λύνεται το ζήτημα της ανεργίας. Έχουμε δηλαδή «αφρικανοποίηση»   και όχι «κινεζοποίηση».
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ήδη δημόσια σχολεία και νοσοκομεία βρίσκονται κοντά στο σημείο τήξης. Δεν αποκλείεται από φέτος, ένστολοι εκπαιδευτικοί και ιατροί, αντί να κάνουν θητεία, να μπαλώνουν τρύπες στην εκπαίδευση και στην υγεία. Π.Χ.:  Σε δημοτικά, λύκεια και γυμνάσια απαιτούνται 28000!!! διορισμοί. Αν παραμείνουμε στο ευρώ, θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική, οπότε γυρνάμε στην προπολεμική εποχή και στο αλληλοδιδακτικό σχολείο.
Αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα τείνει να καταρρεύσει, αφού σύντομα πλησιάζουμε τον λόγο 1:1 σε εργαζόμενους, ενώ οι ημιαπασχολούμενοι που προσμετράμε σε κανονικά εργαζόμενους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Συνεπώς λείπουν θέσεις εργασίας που μετριούνται πλέον σε εκατομμύρια.
ΠΕΜΠΤΟΝ : ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΠΑΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΝΤΡΑΓΚΙ, ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,-ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ….
Παρά τα όσα λέγονται για τους «κακούς» εύπορους έλληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό κλπ, ενώ βέβαια στα ιερά και στα όσια της Ε.Ε. είναι η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, η αλήθεια είναι άλλη. Τα δάνεια του κατασκευαστικού «θαύματος» της χρυσής εποχής του ευρώ,στηρίχτηκαν σε δανεισμό των τραπεζών από το εξωτερικό, κύρια σε ξένους καταθέτες (φυσικά πρόσωπα) που είχαν τις αποταμιεύσεις τους σε ελληνικές τράπεζες λόγω καλών επιτοκίων. Αυτά τα κεφάλαια έφυγαν πρώτα, λόγω του υψηλού ρίσκου της κρίσης. Ακολούθησαν κεφάλαια επιχειρήσεων και λόγω ρίσκου, αλλά και λόγω αλλαγής-μεταφοράς έδρας στην αλλοδαπή, που προέρχεται από το ότι ήταν αδύνατον να χρηματοδοτηθούν από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, ήρθαν οι «εύποροι έλληνες», που αφού αγόρασαν ένα σπίτι χρυσό και το βλέπουν μολυβένιο, αφού έχουν πάθει το κάζο του χρηματιστηρίου, προσπαθούν και αυτοί να σώσουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους, στέλνοντας τις καταθέσεις τους είτε σε τράπεζες της αλλοδαπής, είτε στον πάτο της γλάστρας, στην βεράντα του διαμερίσματός τους.
Από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λείπουν τουλάχιστον 100 δις ευρώ καταθέσεις, που «καλύπτονται» από την Ε.Κ.Τ.. Είναι απίθανο πλέον, ξένοι αποταμιευτές να ξαναεμπιστευθούν την Ελλάδα. Η εγχώρια αποταμίευση επίσης, είναι αδύνατον να καλύψει το κενό, χωρίς επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, μια που η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι απελπιστική. Άλλωστε η «ισχυρή» Ελλάδα, ήταν η μόνη χώρα της Ζ.Ε., που είχε όλη την πρώτη χρυσή δεκαετία της ΟΝΕ, αρνητική καθαρή αποταμίευση.
Άρα δεν είναι εφικτό να υπάρξει υγιές τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να δημιουργήσει την ρευστότητα, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
ΈΚΤΟΝ: ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Mια χώρα που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση όπως η Ελλάδα για να βγεί από την κρίση χρειάζεται επεκτατική πολιτική συνδυάζοντας την νομισματική επέκταση, τις δημόσιες επενδύσεις και την διόρθωση της ακριβής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Επίσης μια αδύναμη παραγωγικά χώρα όπως η πατρίδα μας, χρειάζεται βιομηχανική και εμπορική πολιτική.
Οι δύο τελευταίες πολιτικές απαγορεύονται λόγω συμμετοχής στην Ε.Ε.. Η νομισματική επέκτασηκαι η συναλλαγματική πολιτική δεν είναι εφικτή λόγω συμμετοχής στην ΟΝΕ, ενώ ούτε μια αύξηση της ρευστότητας δεν είναι εφικτή (λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα και περιγράψαμε παραπάνω). Επί της ουσίας, μια χώρα που ανήκει την ΟΝΕ και βρίσκεται σε τέτοια κρίση μπορεί να ξεφύγει από την λιτότητα, μόνο αυξάνοντας το δημόσιο έλλειμμα και κατά συνέπεια το δημόσιο χρέος, κάνοντας δηλαδή επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Όπως είναι κατανοητό, αυτό, είναι ανέφικτο για την Ελλάδα. Άρα η πρόταση: «έξοδος από την λιτότητα και παραμονή στο ευρώ» στερείται νοήματος.
ΈΒΔΟΜΟΝ: ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ…
Ενώ η χώρα θα «σταθεροποιείται» στο ευρώ, ο ξένος παράγοντας θα ενισχύεται οικονομικά και πολιτικά. Καθώς τα έσοδα του δημοσίου θα μειώνονται από την ύφεση και μακροπρόθεσμα από τις ιδιωτικοποιήσεις, όλο και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις θα απαιτούνται, μέχρι να ξεπουληθούν τα πάντα. Η πολυετής υποταγή στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο θα δημιουργήσει αμνησία για την λεγόμενη δημοκρατία (έστω και για αυτή που ο Καστοριάδης έχει ορθώς χαρακτηρίσει ως φιλελεύθερη ολιγαρχία) την οποιαδήποτε εθνική και      λαϊκή κυριαρχία. Η χώρα θα μετατραπεί σε οιονεί προτεκτοράτο, που για να σωθεί θα χρειάζεται ξένη εισβολή….
*Πηγή: sxedio-b.gr

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

 ΚΑΙ ΟΙ «ΕΤΑΙΡΟΙ» ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ


Εκτύπωση
ΚΥΡΙΑΚΗ 21-6-2015      
ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΣΦΥΞΙΑΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
Την ώρα που η Ελλάδα, με την ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού, χαράζει νέους ελπιδοφόρους δρόμους για την αναπτυξιακή της προοπτική, «εταίροι» και πιστωτές στέλνουν πανικόβλητα τελεσίγραφα. Με στοχευμένες δηλώσεις αλλά και διαρροές ακατάσχετης κινδυνολογίας, επιχειρούν να εκβιάσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συμφωνία στα μέτρα τους, προκειμένου να κρατήσουν τη χώρα αλυσοδεμένη στα δεσμά της νεοαποκιακής κηδεμονίας και το λαό καθηλωμένο στο μαγκανοπήγαδο της λιτότητας.
Με πρώτο βιολί τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που συγκάλεσε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι «θεσμικοί» εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κατεστημένου ανεβάζουν στροφές και κλιμακώνουν τις πιέσεις σε βάρος της χώρας, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν στις έκτακτες συνόδους των ευρωπαίων ηγετών (Σύνοδος Κορυφής) και των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα (22/6).
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης της Δευτέρας (22/6) που συγκάλεσε για την Ελλάδα «δεν θα δώσει μαγική λύση», επιχειρώντας να θέσει την ελληνική κυβέρνηση προ του εκβιαστικού διλήμματος «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Να σταματήσει το παιχνίδι του δειλού και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, διότι δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια», δήλωσε σε τελεσιγραφικό τόνο ο Ντ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι «στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που την συγκάλεσε. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι «η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών».
Είναι φανερό ότι οι προετοιμασίες των «μανδαρίνων» της ΕΕ εντείνονται τις τελευταίες ώρες και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη σπουδή, την ώρα που στην Αγ. Πετρούπολη υπογράφονταν η ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο Ντ. Τουσκείχε τηλεφωνική επικοινωνία με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα, ''στο πλαίσιο της προετοιμασίας (sic) της Συνόδου της Δευτέρας'',προκειμένου να τους καλέσει να συμμετάσχουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup.
Συντονιστικό ρόλο στην αυξημένη ευρωενωσιακή κινητικότητα διαδραματίζει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν ΖΚΓιούνκερ, που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Παρασκευής (19/6) έναν εντατικό γύρο ανεπίσημων επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της προαναφερθείσας Συνόδου Κορυφής. Σε δηλώσεις του δε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel o Z. K Γιούνκερ ανέφερε προκλητικά και εμφανίζοντας εαυτόν και πάλι «αδικημένο»: «Πολλάκις έχω προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα έπρεπε να επαφίεται στο ότι μπορώ σε κάθε περίπτωση να εμποδίσω αποτυχία των διαπραγματεύσεων».
Από την πλευρά της Κομισιόν, εξάλλου, ο επίτροπος Βλάντις Ντομπρόβσκις πλειοδοτώντας στις τελεσιγραφικού τύπου πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για αποφάσεις, διότι το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής και αποφάσισε την αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA των ελληνικών τραπεζών. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε το νέο αυξημένο όριο, τραπεζικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι το νέο όριο αγγίζει τα 87,6 δισ. ευρώ από 84,1 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι την Τετάρτη (17/6).
Επιτομή της στοχευμένης κινδυνολογίας με την οποία οι κυρίαρχοι κύκλοι του ευρωενωσιακού πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό αποτελεί δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο «η αύξηση της έκτακτης ρευστότητας προορίζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών για την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο και μέχρι το κλείσιμο των ιδρυμάτων τη Δευτέρα»!
Το πρακτορείο Reuters, εξάλλου, σε χαρακτηριστική αναφορά του που επιχειρεί να συνοψίσει το κλίμα των εντεινόμενων πιέσεων και εκβιασμών των «εταίρων» σε βάρος της χώρας, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχος μετέδιδε την Παρασκευή ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη Δευτέρα τον τρόπο διαχείρισης μίας ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Αθήνα».
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παρεμβάσεις εκ μέρους ατλαντικών μας «συμμάχων». «To NATO ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας», ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του, Αλεξάντερ Βέρσμποου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης συμμερίστηκε τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι «το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα».
Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς ανέφεραν στην Iskra ότι η αυξημένη κινητικότητα που επιδεικνύει τις τελευταίες ώρες η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που φτάνει στο σημείο να εκφράζεται με πανικόβλητα τελεσίγραφα σχετίζεται με τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα με την επίσημη επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία υπό τον πρωθυπουργό. Πολλώ δε μάλλον που αυτή είχε σημαντικά και απτά αποτελέσματα που σηματοδοτούν ένα νέο κεφαλαίο στις ελληνορωσικές σχέσεις και την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική, με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον .
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΑ “ΡΟΛΕΞ” ΣΤΙΣ “ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ”



Εκτύπωση
ΚΥΡΙΑΚΗ  21/6/15 
Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΥ*
Το… μεθυσμένο ΔΝΤ και μια συγκέντρωση ανήμερα της επετείου του Βατερλό
Είναι τραγικό το ΔΝΤ, όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, να επιβάλ­λει δραστική περικοπή των συ­ντάξεων και δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, όταν τα στελέχη του συνταξιοδοτούνται στα 51 τους χρόνια, με μη­νιαίες απολαβές 100.000 δολαρίων!
Εάν το παραπάνω είχε ειπωθεί η γραφτεί στην Ελλάδα, οι εγχώριοι «νεοφιλελέδες» θα έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «λαϊκι­σμός», 20 ώρες το 24ωρο. Μόνο που η πα­τρότητα του προαναφερθέντος σχολίου ανή­κει στον Ντιν Μπέκερ, δι­ευθυντή του αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου Οι­κονομίας και Πολιτικής και συγγραφέα του διάση­μου βιβλίου «Άνοδος και Πτώση της Οικονομίας της Φούσκας».
Αυτά τα ανέφερε ο Μπέ­κερ πριν από πέντε χρόνια περίπου. Ήταν φυσιολογι­κό – αν όχι αναπόφευκτο- να τα θυμηθούμε τούτες τις ημέρες, καθώς το θέμα των συντάξεων στην Ελλά­δα κατέστη και πάλι «φλέ­γον». Δεν έχει καμία ση­μασία εάν τους σχετικούς ισχυρισμούς του ΔΝΤ τους κονιορτοποιούν ακόμη και οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ που συντάχθηκαν προ μνημο­νίων (γνωστό τι ακολούθη­σε στο ελληνικό ασφαλιστι­κό σύστημα). Διότι, τελικά, αυτή είναι η «δουλειά» του ΔΝΤ: Να «παράγει δίκαιο», να παράγει μια δική του, ξεχωριστή πραγματικότητα, να πα­ράγει δικούς του, καταρτισμένους «δημοσι­ογράφους». Να παράγει, βρε αδελφέ, συνε­χώς και γενικώς…
Συνέχιζε, τότε, ο Μπέκερ: «Πενήντα χρόνια του ΔΝΤ πείθουν πως θα ήταν προτιμότερο να συμβουλεύονται οι κυβερνήσεις τους… με­θυσμένους στο δρόμο. Αυτοί είναι τουλάχι­στον έντιμοι».
«Μεθυσμένοι»; Χμ …Ενδιαφέρουσα ημερο­λογιακή σύμπτωση: Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αμόλησε την ασύλληπτη αρλού­μπα, ότι οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα από τους Γερ­μανούς, προσφάτως, ανήμερα των γενεθλίων της «Άμστελ» (11 Ιουνίου)…
«Μισός αιώνας αποτυχημένων συνταγών λιτότητας του ΔΝΤ σε δεκάδες χώρες του Τρί­του Κόσμου θα έπρεπε να έχει διδάξει την Ευ­ρώπη πόσο ολέθρια είναι η αντίληψη ότι η λι­τότητα οδηγεί στην ευημερία» τόνιζε, την ίδια περίπου εποχή, ο Μάικλ Χάτσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, παλιότερα οι­κονομολόγος της Wall Street.
Δεν παρασύρονται από λανθασμένες εκτι­μήσεις οι χώρες που ακολουθούν τις συνταγές του ΔΝΤ, έγραφε – με αρκετή διεισδυτικότητα- το αμερικανικό περιοδικό Counter Punch. Και πρόσθετε: «Είναι πολιτική επιλογή, με στό­χο την εξασθένιση του κρατικού τομέα, προς όφελος του ιδιωτικού και των κερδοσκόπων που ελπίζουν να αρπάξουν φθηνά τη δημό­σια περιουσία».
Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά με αφορμή την επιβεβαίωση – άλλη μια φορά- της φύσης του ΔΝΤ: Βλέπει μισθούς και συντάξεις και μοιάζει με λευκό καρχαρία που συναντά φώ­κια. Ας θυμηθούμε κάτι ακόμη: Πως τίποτε απ’ όσα συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρό­νια στην ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν ήταν εκτροπή από τα προδιαγεγραμμένα.
Δεν επωμίζονται λοιπόν την ευθύνη οι… απατηλοί «πολλαπλασιαστές», ασχέτως εάν το μέγεθος του ολέθρου και της βαρβα­ρότητας καθιστούν, ενίοτε, αναγκαία την επί­κληση κάποιου «σφάλματος». Συμβαίνουν στους οικονομικούς και κοινωνικούς πολέ­μους, όπως περίπου και στους «κανονικούς»: Όταν καταρρέουν -ομού- ΑΕΠ, ζήτηση, εργα­σία, παραγωγή, κοινωνικές δομές, τότε το «ε, καλά, κάναμε ένα λάθος» αποδεικνύεται τό­σο αναγκαίο για το ΔΝΤ, όσο και για την κυ­βέρνηση του Ισραήλ, αφ’ ης στιγμής δεν κρύ­βονται πτώματα παιδιών που «γαζώθηκαν» στην παραλία της Γάζας. Εκτός εάν πιστεύ­ει κανείς ότι ο Μπέκερ και ο Χάτσον το 2010 ήταν …μέντιουμ και μάντευαν ότι οι «πολλα­πλασιαστές» θα ξέφευγαν…
Να όμως που το ΔΝΤ, ο (κατά Χά­τσον) καταστροφέας των οικονομιών και κοι­νωνιών του Τρίτου Κόσμου, είναι απαραίτη­τος στην …εκλαμπρότατη «άσπονδη φίλη του», την Ευρώπη…
Ναι, είναι απαραίτητο το ΔΝΤ, για να μην φαίνεται ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας ένα δικό τους πόλεμο, εναντίον της Αθήνας. Είναι, διότι έτσι η πολυθρύλητη διαπραγμάτευση καταλή­γει σε ένα «μπετόν αρμέ»: Πάνω στο πρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, ο συρφετός των τοκογλύφων «κολλάει» ένα άθροισμα από τις χειρότερες, ανατριχιαστικότερες αξιώσεις των «συνιστωσών» του. Κατόπιν άρχεται η βυζα­ντινολογία για το ποιος ήθελε το «άλφα» ή το «βήτα» στοιχείο τούτου του …«best of».
Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι απαραίτητο το ΔΝΤ για να μπορεί ο (κάθε) Μπάμπης Πα­παδημητρίουνα φωνάζει «ευτυχώς!» που κά­ποιος από το πεφωτισμένο μπλοκ των δανει­στών δεν κάνει ρούπι πίσω στα εργασιακά, προτού το σώμα ή το πνεύμα του βρεθεί σε κάποια συγκέντρωση μνημονιακών – ευρω­παϊστών.
Τέλος πάντων, αν ο Ράις επέλεξε την ημέ­ρα των γενεθλίων της «Άμστελ» για να επιβε­βαιώσει τη ρήση του Μπέκερ περί ΔΝΤ και μέθης, οι μνημονιακοί – ευρωπαϊστές διάλε­ξαν την επέτειο του Βατερλό (18 Ιουνίου) για να κατηφορίσουν πάλι προς το Σύνταγμα. Αυ­τή τη φορά, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν ήταν ισάριθμοι των γκρουπ των Γιαπωνέζων του­ριστών. Εν προκειμένω, λοιπόν, δεν βίωσαν κάποιο Βατερλό. Μόνο που ένα σλόγκαν τους ηχεί κάπως …τρελό. Αν, φυσικά, ληφθεί υπό­ψη ποιοι το σκαρφίστηκαν.
Έγραψαν οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο: «Στόχος μας είναι να διατρανώσουμε την προσήλωσή μας στην ευρω­παϊκή πορεία της χώρας και την προστασία των κατακτή­σεων δύο γενεών».
Τι λέτε, ωρέ «νεοφιλε­λέδες»;; Εσείς θέλετε «προ­στασία κεκτημένων»; Από πότε πάψατε να μισείτε αυ­τόν τον όρο; ΟΚ, καταλάβα­με, αναφέρεστε μόνο στα κε­κτημένα των δυο τελευταί­ων γενεών… Τα κάπως πα­λιότερα, όπως πχ να λαμβά­νεις μισθό και όχι χαρτζιλί­κι και στο τέλος του εργάσι­μου βίου σου να σου χορη­γείται σύνταξη κι όχι επίδο­μα κηδείας, ή το να δουλεύ­εις όπως ορίζουν τα ωρα­ριά σου κι όχι όσο κάθε φο­ρά αποφασίζουν τα αφεντι­κά σου, όλα τούτα έχουν πα­ραγραφεί.
Πείτε μου και μένα, τί έχουν και στο Σύ­νταγμα τραβάνε τα καημένα; Του Μπάμπη και του Άδωνι φυλάν τα κεκτημένα… Ας μας επι­τραπεί, πάντως, να εκφράσουμε διαφωνία με το χαρακτηρισμό της συγκέντρωσης ως «δι­αδήλωσης κατσαρόλας». Δεν ήταν κυρίως αυτό. Η συγκέντρωση των «νεοφιλελέδων» ήταν κατά βάση η «διαδήλωση των Ρόλεξ» και δευτερευόντως το …άλλο. Μόνο που το δευτε­ρεύον αφορά τους ποσοτικούς υπολογισμούς, όχι την αποτίμηση της απειλής: Εάν αυτή η κοινωνία υποστεί και τρίτο μνημόνιο, τότε οι ενδεχόμενες «αντι- αριστερές» κινητοποιή­σεις του μέλλοντος δεν θα χρωματίζονται τό­σο από τους ενσυνείδητους «ταγμένους» της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων, αλλά από τον θυμό όσων δεν θα αντέχουν άλλον ΕΝΦΙΑ, άλλες περικοπές, άλλη ανεργία.
Και τότε; Τότε, πόση διεισδυτικότητα θα έχουν άραγε οι αμήχανες ενστάσεις της κυ­βερνώσας Αριστεράς πως «αυτά ήταν τα απο­τελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που προηγήθηκαν» και τις οποίες δεν κατόρθω­σε η ίδια να ανακόψει, συν τοις άλλοις επει­δή οι «κατσαρολάδηκες» κατέβαιναν παρέα με τα εγχώρια πεκινουά των δανειστών; Πό­ση διεισδυτικότητα θα έχει άραγε και η προ­σπάθεια της «εκτός των τειχών» Αριστεράς να δείξει και να πείσει ότι η γραμμή που απέτυχε ήταν η πολιτική του συμβιβασμού;
Ο χρόνος είναι αμείλικτος. Κι αν δεν τον μετρήσουν καίρια ραντεβού για δράση σήμε­ρα, θα τον μετρούν τα «Ρόλεξ» των χαρούμε­νων «νεοφιλελέδων» αύριο. Υπό μία έννοια, με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έβαλαν το χρονόμετρο να «γράφει»…
*Πηγή: prin.gr

Γιατί το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλουν να καταστρέψουν τις όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων ;


ΚΥΡΙΑΚΉ 21/06/2015 
Μια από της ερωτήσεις που εγείρονται επίμονα το τελευταίο καιρό, είναι γιατί αυτή η επιμονή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ να καταστρέψει τις οποίες κατακτήσεις των εργαζομένων, να διαλύσει όλο το σύστημα της ιεραρχίας των μισθών και των ημερομισθίων, και μαζί με αυτά να απαλείψει και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι όλα αυτά δόθηκαν στους εργαζόμενους, και ταυτόχρονα, σχετικώς κατακτήθηκαν από αυτούς, μέσα στο πλαίσιο του Δυτικού Κεϋνσιανού Κράτους που αναπτύχτηκε στη Δύση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πράγμα που είχε ως αιτία επίσης, την διεύρυνση της Δημοκρατίας με την σύσταση του κοινωνικού κράτους.
Αλλά αυτό, παρά είχε ενοχλήσει τις ανά τον κόσμο ελίτ και άρχισε το ξήλωμα του Κράτους Πρόνοιας, που συνεχίζεται. Προεξάρχει στην προσπάθεια αυτή η Πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.Η θεμελιώδης αιτία λοιπόν αυτής της επιμονής της Τρόικας, στηρίζεται στην προσπάθεια να εγγυηθεί την αξία του ευρώ ως νομίσματος αποθεματικού, είναι ο σύγχρονος ‘χρυσός’, και κατά συνέπεια στην διατηρήσει της πολίτικης επικυριαρχίας του Τραπεζικού Κεφαλαίου στην ΕΕ, που εκφράζεται με τους πολιτικούς του σε κάθε χώρα, και στον περιορισμό της Δημοκρατίας, που συνεπάγεται λαούς σε άγνοια, απαιδευσία και φόβο.
Ας το δούμε αναλυτικότερα το θέμα. Το ευρώ από την κατασκευή του είναι περιορισμένο, δηλαδή η ποσότητα του είναι δεδομένη. Υποτίθεται ότι η προσφορά του ελέγχεται από την ΕΚΤ.Αν κάποιος λοιπόν συντελεστής της παραγωγής αυξηθεί, σε κάποιο κλάδο της οικονομίας, θα αυξηθεί και η τιμή του τελικού προϊόντος αυτού του κλάδου.Δεδομένου όμως ότι η ποσότητα του χρήματος είναι σταθερή, κατ’ ανάγκη σε κάποιο άλλο κλάδο της οικονομίας, η τιμή κάποιου αλλού προϊόντος, θα πρέπει να πέσει.
Αυτό συνεπάγεται σταθερότητα της αξίας του ευρώ, ένα κόσμο χωρίς πληθωρισμό. Αυτή είναι η ονομαστική πλευρά της οικονομίας, όπου καθορίζονται οι τιμές και το επίπεδο των μισθών μέσω της ελεγχομένης προσφοράς χρήματος.Αυτό όμως απαιτεί από την πλευρά της πραγματικής οικονομίας την ανάγκη οι μισθοί να είναι ευέλικτοι, με άλλα λόγια να καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά, χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους, χωρίς εμπόδια της νομοθεσίας, μακριά από κεκτημένα δικαιώματα.
Γιατί αυτό;Οι νεοφιλελεύθεροι φωστήρες της ΕΕ, ισχυρίζονται ότι η ζήτηση της εργασίας εξαρτάται από το επίπεδο της γνώσης και της τεχνολογίας που είναι ενσωματωμένη στην παραγωγή, ενώ η προσφορά εργασίας εξαρτάται από την επιθυμία των εργαζομένων να μην εργαστούν κάτω από ένα επίπεδο μισθού.Ο πραγματικός μισθός λοιπόν είναι η τιμή που πουλάει ο εργαζόμενος τον ελεύθερο χρόνο του.
Κατά συνέπεια είναι αδύνατον να υπάρχει ανεργία, και αν υπάρχει επιμένουσα ανεργία, υφίσταται επειδή ακριβώς οι πραγματικοί μισθοί δεν είναι εύκαμπτοι και προστατεύονται από το κράτος, από τα συνδικάτα, από νομοθεσίες.Οι πραγματικές μεταβλητές της οικονομίας που είναι οι πραγματικοί μισθοί, η απασχόληση, το πραγματικό ΑΕΠ και το επιτόκιο δεν μπορούν να ισορροπήσουν στο καλύτερο δυνατό σημείο για την οικονομία, επειδή ακριβώς οι μισθοί δεν είναι εύκαμπτοι.
Αν οι μισθοί αφεθούν ελεύθεροι να προσδιοριστούν στην ελεύθερη αγορά τότε θα έχουμε και αύξηση του ΑΕΠ, και αύξηση της απασχόλησης.Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, οι εύκαμπτοι μισθοί αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της ΕΕ, και για αυτό έχουν λυσσάξει να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και δικαιώματα για ευπρεπείς συντάξεις.
Και όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, το ξήλωμα του Ελληνικού Κράτους θα τελειώσει, όταν η Κυβέρνηση θα μπορεί να διαβεβαιώσει τους εταίρους μας ότι πράγματα μπορεί να επιβάλει στην αγορά εργασίας τους εύκαμπτους μισθούς και η Τράπεζα της Ελλάδος να διαβεβαιώσει, ότι η ροη χρήματος δεν είναι υπερβολική. Τότε μπορεί να γίνει και ένα κούρεμα γενναίο του χρέους. Τα παραπάνω έχουν αποδεδειχθεί επιστημονικά ή ιστορικά; Ποτέ, αντίθετα η εφαρμογή αυτών των ιδεών υπήρξε καταστροφική στον 19ο αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Παραμένει να διαφωτίσουμε τον γρίφο πως η ΕΕ στηρίχτηκε, για την οικοδόμηση της, σε τέτοιες βαρβαρικές αρχές.
Το γεγονός ότι οι τιμές και οι μισθοί καθορίζονται από την προσφορά με βάση το κόστος της παραγωγής, ενώ η ενεργός ζήτηση καθορίζει το ύψος της απασχόλησης και το ΑΕΠ μέσω της ενεργού ζήτησης, είναι κάτι που είναι μακριά από την σκέψη των νεοφιλελευθέρων της ΕΕ και της ελληνικής μνημονιακής ελίτ.Με άλλα λόγια είναι μακριά από την σκέψη τους, είναι ανύπαρκτο το γεγονός. ότι είναι δυνατόν να ζητάνε δουλειά Ελληνόπουλα και Ελληνίδες με μισθό εξευτελιστικό και να μην βρίσκουν.Εκείνο που μένει να δούμε είναι κατά πόσο οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης θα αντέξουν στην επίθεση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Φυσικά δεν θα αντέξουν, αφού ο Ελληνικός Λαός θέλει το ευρώ, ανεργία και οπισθοδρόμηση.Ο κάθε Λαός αναλαμβάνει και τις ευθύνες του
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/giati-dnt-kai-i-ee-theloyn-na-katastrepsoyn-tis-opoies-kataktiseis-ton-ergazomenon#sthash.rqavBinI.dpuf

Επίθεση Χωρίς Έλεος από τα Διαπλεκόμενα ΜΜΕ!!

Αείθης επίθεση στον Παναγιώτη Ρουμελιώτη από συστημικά ΜΜΕ γιατί αποκάλυψε τις σχέσεις ΔΝΤ και μεγαλοδημοσιογράφων-παπαγάλων

ΚυρΙΑΚΉ 21/06/2015 
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκτός από το "ολίσθημά" του  να αποκαλύψει τις υπόγειες δοιασυνδέσεις του ΔΝΤ με Έλληνες μεγαλοδημοσιογράφους-παπαγάλους, υπέπεσε και στο "αδίκημα" να καταγγείλει το ίδιο το ΔΝΤ στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος της Βουλής,αποκαλύπτοντας τα εγκληματικά λάθη και σκοπιμότητες της περιόδου του πρώτου Μνημονίου.
Αμετροεπή και χωρίς στοιχεία επίθεση στον Παναγιώτη Ρουμελιώτη εξαπέλυσαν συστημικά ΜΜΕ, ακολουθούμενα από ελεγχόμενες ή αφελείς ιστοσελίδες,  ύστερα από τις αποκαλύψεις του για τις σχέσεις μεγαλοδημοσιογράφων-παπαγάλων με το ΔΝΤ, οι οποίοι θήτευσαν σε "σεμινάρια" για το πως θα ψεκάζουν τον ελληνικό λαό με Γκεμπελικά ψέματα,όπως και κάνουν ανενδοίαστα μέχρι σήμερα.
Αφού οι μεγαλοδημοσιογράφοι-παπαγάλοι απείλησαν τον Ρουμελιώτη με μηνύσεις,τα συστημικά μέσα εξαπέλυσαν οχετό δημοσιευμάτων εναντίον του, αφηνοντας άθλια υπονοούμενα εναντίον του για το πως έγινε Υπουργός από τον Ανδρεά Παπανδρέου. Ένα άλλο δήθεν "τρανταχτό" επιχείρημα εναντίον του ήταν, οι παχυλές αμοιβές του στο ΔΝΤ όπως και σε άλλους φορείς όπου υπηρέτησε ο ίδιος. Λες και οι αμοιβές αυτές καθ΄εαυτές, να αποτελούν κόλαφο για κάποιον με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του συγκεκριμένου υψηλόβαθμου στελέχους και καθηγητή Πανεπιστημίου. Ο οποίος αν μη τι άλλο, πληρώνει στο ακέραιο τους φόρους που του αναλογούν, κάτι το οποίο πολύ αμφιβάλλουν αν το κάνουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι-παπαγάλοι, μέσα απο τα γνωστά κόλπα των εταιριών μαίμούδων που χρησιμοποιούν για να εισπράτουν τις παχυλότατες αμαρτωλές αμοιβές τους.Και για τις οποίες είναι καιρός να επέμβει ο Εισαγγελέας.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκτός από το "ολίσθημά" του  να αποκαλύψει τις υπόγειες δοιασυνδέσεις του ΔΝΤ με Έλληνες μεγαλοδημοσιογράφους-παπαγάλους, υπέπεσε και στο "αδίκημα" να καταγγείλει το ίδιο το ΔΝΤ στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος της Βουλής,αποκαλύπτοντας τα εγκληματικά λάθη και σκοπιμότητες της περιόδου του πρώτου Μνημονίου.
Εάν είχε αποφασιστεί αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, ανέφερε χαρακτηριστικά, το «κούρεμα» που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνον 30%.Οι καθυστερήσεις άφησαν χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «τοξικά»ελληνικά ομόλογα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν έκθεση τους στο χρέος από τα 76 δις ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 σε 38 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.
Παράλληλα ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αποκάλυψε ότι πριν το πρώτο μνημόνιο το 2010 έγιναν κρυφά ραντεβού ανάμεσα σε Γερμανούς και Γάλλους προκειμένου να μην υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου βρισκόταν σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. 
Όπως τόνισε «υπάρχουν ευθύνες των εταίρων μας» επειδή α) «άργησαν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Και εμείς έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει εξαρχής» και β) στην αρχή επέβαλαν υπέρμετρα υψηλά επιτόκια δανεισμού στο 5,3% έχοντας μία «τιμωρητική στάση». 
«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με βάση την ανάπτυξη. «Πρέπει να γίνει τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, μαζί με τη συμφωνία» τόνισε και συμπλήρωσε: «χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς παραγωγή δεν γίνεται τίποτα, χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος».
Μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης τόνισε ότι οι προτάσεις των δανειστών για μείωση των συντάξεων αλλά και για τα εργασιακά είναι λάθος. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους για να μην μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει αποκατάσταση των ζημιών. 
«Το λάθος που έκαναν οι εταίροι είναι ότι έδωσαν έμφαση στα δημοσιονομικά και στους υψηλούς φόρους και συνεχίζουν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ύφεση» πρόσθεσε και κάλεσε τους εταίρους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Αλλά όλα αυτά που ο Π. Ρουμελιώτης τα έχει αναφέρει σε βιβλίο του και ειδικότερα οι αποκαλύψεις του για τις σχέσεις του ΔΝΤ με τους σαλονάτους μεγαλοδημοσιογράφους - παπαγάλους, τον έβαλαν στο εδώλειο του κατηγορούμενου χωρίς ουσιώδες κατηγορητήριο.
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/aeithis-epithesi-ston-panagioti-roymelioti-apo-systimika-mme-giati-apokalypse-tis-sheseis-dnt#sthash.pA04XZi0.dpuf