Το δημοψήφισμα που ξεβρακώνει Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι


Posted by Cassandra στο Ιουνίου 27, 2015

Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης της νέας Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αν και οι περισσότεροι τους είχαμε κατατάξει στο μνημονιακό μπλοκ, στο στρατόπεδο των δανειστών, έπαιζαν σε διπλό ταμπλό…

Από την μία έλεγαν ΝΑΙ στην Ευρώπη, και κατηγορούσαν τον Τσίπρα ότι στέλνει την χώρα στα βράχια, αλλά όταν ακουγόντουσαν οι ελληνικές υποχωρήσεις μιλούσαν για επαχθή μέτρα.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι θα καλέσουν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ, ερμηνεύοντας το ως ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…Αλλά το ερώτημα, το πραγματικό ερώτημα θα είναι αυτό του δημοψηφίσματος. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, θα καλέσουν τον λαό να ψηφίσουν ΝΑΙ, σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέους φόρους, κατασχέσεις!

Ήρθε η ώρα, και του επίσημου ξεβρακώματος τους!

anemosantistasis.blogspot.gr

Δημοψήφισμα: Κάτω τα χέρια από τους Έλληνες


Δημοψήφισμα: Κάτω τα χέρια από τους Έλληνες

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός σέβεται την απαίτηση του κυρίαρχου ελληνικού λαού και στάθηκε υπερήφανα απέναντι στους τοκογλύφους

Ο κύβος ερρίφθη... Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε από εκεί που ήρθαν τους τοκογλύφους δανειστές, άκουσε την οργή του ελληνικού λαού, τήρησε τη δέσμευσή του απέναντι στους Έλληνες που τον οδήγησαν στο Μέγαρο Μαξίμου και προάσπισε τα συμφέροντα της πατρίδας του, λέγοντας ΟΧΙ στην υπογραφή του μνημονίου υποταγής της Ελλάδας.
Γεγονός είναι, πως για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός σέβεται την απαίτηση του κυρίαρχου ελληνικού λαού και στάθηκε υπερήφανα απέναντι στους τοκογλύφους, υπερασπιζόμενος τη δυνατότητα ενός λαού να αποφασίζει για το μέλλον του, να ψηφίζει για την κυβέρνηση που θα ανεβεί στην εξουσία.
Τα τελευταία 24ωρα γίναμε όλοι μάρτυρες ενός βρώμικου σχεδίου που τέθηκε σε απόλυτη εφαρμογή από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, με... πιόνια τη Λαγκάρντ, τη Μέρκελ και τον Γιούνκεργια τον εξευτελισμό της αριστερής κυβέρνησης, ώστε μέσω της υποταγής της, αν τελικά υπέγραφε ο Τσίπρας το μνημόνιο, να οδηγούσαν στην ανατροπή της και την επιστροφή των... φαντασμάτων των μνημονιακών κυβερνήσεων στο προσκήνιο.
Σαμαράς και Θεοδωράκης περίμεναν στη... γωνία, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους έκανε το χατίρι και προτίμησε να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι πάνω απ' όλα βάζει τη λαϊκή βούληση και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Οι Έλληνες, λοιπόν, θα κληθούν στις 5 Ιουλίου να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Με κάθε επισημότητα και με την ελπίδα, μέσα στα επόμενα 24ωρα να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρη από την κυβέρνηση, η επίσημη αλληλογραφία με τους θεσμούς, ώστε άπαντες να γνωρίζουν τι σημαίνει η πρόταση... υποταγής της πατρίδας μας και ποιες είναι τελικά οι ελληνικές προτάσεις για να μπορέσει η χώρα μας να ορθοποδήσει, την επομένη του δημοψηφίσματος και εφόσον προκύψει ως αποτέλεσμα, αυτό που σήμερα μοιάζει πολύ πιθανό, η άρνηση δηλαδή, από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, της πρότασης των δανειστών.
Το Δημοψήφισμα, όπως και οι εκλογές αποτελούν μέγιστο δημοκρατικό δικαίωμα, αναφαίρετο για τον ελληνικό λαό και το αποτέλεσμά του πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές. Κυρίως, δε, από εκείνους που με μαθηματική ακρίβεια επιχείρησαν να χτυπήσουν με «χειρουργική« μαεστρία τη νέα ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να τη μετατρέψουν σε μια αριστερή παρένθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καμμένος: «Η ιστορία αυτού του έθνους γράφτηκε με ΌΧΙ...»

Καμμένος: «Η ιστορία αυτού του έθνους γράφτηκε με ΌΧΙ...»

Ήδη, το κλίμα που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, λόγω της σθεναρής, όπως αποδεικνύεται στην πράξη πια, αντίδρασης του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου και των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης έναντι των τοκογλύφων δανειστών και των συμφερόντων που εκπροσωπούν, είναι κάτι παραπάνω από θετικό.
Η απόρριψη του σχεδίου υποταγής της Ελλάδας, απώλειας των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών της και της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας αποτελεί μονόδρομο.
Ο ελληνικός λαός έχει μάθει να ζει ελεύθερος, να δίνει μάχες υπέρ της πατρίδας και όχι υπέρ των ξένων συμφερόντων και να τις κερδίζει. Ορθώνουμε, λοιπόν, το ανάστημά μας και υπερήφανα συμμετέχουμε στο δημοψήφισμα, όποτε και αν τελικά αυτό διεξαχθεί, αποφασίζοντας για το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Το μήνυμα είναι ένα και πρέπει να σταλεί όσο γίνεται με πιο ηχηρό τρόπο.
Κάτω τα χέρια από τους Έλληνες...
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ 
Newsbomb.gr

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ : ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΘΕΣΜΩΝ"



Εκτύπωση
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/6/15 
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ "ΘΕΣΜΩΝ" - ΠΙΣΤΩΤΩΝ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
To υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει σεδημοψήφισμα την απαράδεκτη πρότασηυποτέλειας και κατεδάφισης των λεγόμενων "Θεσμών"-πιστωτών, καλώντας τον ελληνικό λαό να πει με την ψήφο του ένα μεγάλο "ΟΧΙ" στους πιστωτές και τις προτάσεις τους.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το δημοψήφισμα να διαξαχθεί την μεθεπόμενη Κυριακή(5/7).
Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλ. Τσίπρας προέβη λίγο πρίν τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα σε διάγγελμα, όπου κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των δανειστών.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο λαός θα πει «όχι» στις «βάρβαρες πολιτικές των δανειστών».
«Θα κληθεί ο λαός να αποφασίσει αν θα πει όχι στις βάρβαρες πολιτικές των δανειστών. Όλοι θα ψηφίσουμε "όχι"» τόνισε.
Στελέχη της  ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι το δημοψήφισμα θα μετατραπεί σελαϊκή χιονοστιβάδα κατά των προτάσεων των "Θεσμών", οι οποίοι λειτουργούν ως όργανο των δανειστών. Στο δημοψήφισμα θα εκφρασθεί ένα παλλαϊκό πάνδημο "ΟΧΙ" στη λεηλασία που η πρότασή των "Θεσμών" θα επέφερε στην πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία.
Σήμερα, Σάββατο (27/6), στις 11 το πρωί συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών την πρόταση του Υπουργικού συμβουλίου για τη διαξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής :
«Ελληνίδες Έλληνες,
»Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.
»Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.
»Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.
»Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.
»Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.
»Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.
»Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.
»Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.
»Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.
»Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.
»Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.
»Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.
»Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει.
»Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
»Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την απόδοχη ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.
»Ήδη έχω ενημερώσει για την απόφασή μου το Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Καγκελάριο της Γερμανίας, το πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας.
Από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της απόρριψης της πρότασης των δανειστών.
«Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει.
»Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
»Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.
»Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό» δήλωσε.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
»Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της. Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.
»Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.
»Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν. Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας» κατέληξε.


Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠO ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ







27/06/2015
Προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού υπό την μορφή δημοψηφίσματος
 με θεωρητικό το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών, αλλά με 
πρακτικό ερώτημα "Ναι ή όχι στην εθνική κυριαρχία ήταν η απόφαση 
του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα προκειμένου να σπάσει την μέγγενη¨"
των δανειστών στην Ελλάδα.
Το δημοψήφισμα θα γίνει την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη
 Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς. Αύριο συγκαλεί την Ολομέλεια 
της Βουλής και το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι αν αποδέχεται ο λαός 
την ή όχι.
Προτιμήθηκε το δημοψήφισμα και όχι οι εθνικές εκλογές δημοψηφισματικού 
χαρακτήρα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, για έναν βασικό λόγο:
 Για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό και να μην "σέρνεται" 
η κατάσταση για έναν μήνα ακόμα.
Όπως είπε ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον
 Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα ζητηθεί παράταση λίγων ημερών 
του προγράμματος από την ΕΚΤ προκειμένου να πάει απρόσκοπτα ο λαός 
να ψηφίσει.
Σχετική συνάντηση θα έχει ο Γ.Δραγασάκης και ο Γ.Τσακαλώτος με τον διοικητή 
της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Σε δραματικούς τόνους ολοκληρώθηκε πρίν από λίγο το διάγγελμα του
 Αλέξη Τσίπρα. «Ούτε μία στιγμή δεν σκεφτήκαμε να προδώσουμε το ελληνικό λαό»,
 είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στους εταίρους και στους δανειστές
 που «δεν ήθελαν την ανάπτυξη, αλλά την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πώς πάμε σε δημοψήφισμα προκειμένου ο ελληνικός λαός
 να αποφασίσει κυρίαρχα και να απαντήσει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα και στον 
αυταρχισμό με δημοκρατία.
Κάλεσε τον ελληνικό λαό να προσέλθει στις κάλπες με ενότητα, ομοψυχία
 και ψυχραιμία και τόνισε πώς θα σεβαστεί απόλυτα το αποτέλεσμα.
Α.Τσίπρας:
Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι κατέληξαν σε μία
 πρόταση τελεσίγραφο.
Η κυβέρνηση δίνει μάχη εδώ και έξι μήνες, για να τερματιστεί η λιτότητα, για μία
 βιώσιμη συμφωνία
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. 
Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία είναι Ευρώπη χωρίς πυξίδα.
​Στον αυταρχισμό να απαντήσουμε κυρίαρχα και περήφανα. Δεσμεύομαι να
 σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό.
Αύριο θα συνεδριάσει η Βουλή, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου.
​Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση
 του ελληνικού λαού. Εισηγήθηκα στο υπουργικό συμβούλιο τη διεξαγωγή
δημοψηφίσματος.
Βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες
 του ελληνικου λαού.
Πρόκειται για μία πρόταση που διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Οι προτάσεις
 τους παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αποδεικνύουν ότι στόχος των θεσμών είναι ίσως η ταπείνωση ενός λαού.
Αρθρο 44: Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα
    Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης
 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού
 Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
    Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις
 του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους 
ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. 
Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν
 εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν 
να ισχύουν στο εξής.
    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα
για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του 
όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού 
Συμβουλίου.
    Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα
 και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός
 από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του
 συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου
 και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή
 της παραγράφου αυτής.
    Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο
 προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, 
η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή 
του δημοψηφίσματος.
    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί 
να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου
 της Kυβέρνησης. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό 
και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΜΕΝΟΥΜΕ «ΕΥΡΩΠΗ» ΕΙΠΑΤΕ; Ε, ΦΑΤΕ «ΕΥΡΩΠΗ» ΤΩΡΑ…



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/6/15 
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ*
«Πάγωσαν» μέχρι και οι... φιλοευρωπαίοι από τη συμφωνία που συζητά και η κυβέρνηση με τους δανειστές. Δεν είναι δυνατόν, λένε, να είναι τόσο «σκληρή» και τόσο «κακή».
Επιρρίπτουν βέβαια την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί καθυστέρησε τη συμφωνία, ή γιατί... νευρίασε τον Σόιμπλε, όταν του έστειλε τον Βαρουφάκη να συζητήσει μαζί του. Λες και οι προηγούμενες «συμφωνίες», που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων ήταν καλύτερες. Οι ίδιες και χειρότερες ήταν, παρότι τότε δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση – τουναντίον έτρεχαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις να υπακούσουν και να αποδεχθούν αμέσως τις απαιτήσεις των δανειστών – ούτε κυκλοφορούσε ο... Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες.
Η συζητούμενη συμφωνία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει να επιβάλλει στην Ευρώπη μία νεοφιλελεύθερη κάστα πολιτικών δυνάμεων – με την εκκωφαντική ανοχή ή και ενσωμάτωση της σοσιαλδημοκρατίας: Σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, λιτότητα, διάλυση του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποίηση των πάντων. Και όλα αυτά σε ένα καθεστώς ποδοπάτησης της εθνικής κυριαρχίας, εκβιασμών, προσβολών, και παγερής αδιαφορίας για τη δημοκρατία. «Δεν μας ενδιαφέρουν τι ψηφίζουν οι λαοί και τι μήνυμα στέλνουν», λέει το ιερατείο των Βρυξελλών – και μάλιστα το λένε αυτό πιο δυνατά όσοι δεν έχουν εκλεγεί ποτέ από το λαό, παρά είναι διορισμένοι «τεχνοκράτες».
Τα ίδια έκαναν και στον Παπανδρέου και στον Παπαδήμο και στον Σαμαρά – απλά υπήρχε τότε «δεκτικότητα» από τις προηγούμενες κυβέρνησης. Τα ίδια θέλησαν να κάνουν και τώρα και μάλιστα είχαν ένα λόγο παραπάνω, ότι έπρεπε να «τιμωρήσουν» την αριστερή επιλογή του ελληνικού λαού. «Να μάθει», θα λέει και στον ύπνο του ο Σόιμπλε.
Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα κατάφερε όπως θα ήθελε στις διαπραγματεύσεις. Προφανώς και καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο «μηδέν» - αυτή η συζήτηση που γίνεται τώρα θα έπρεπε να έχει γίνει τον Μάρτιο για παράδειγμα, ώστε να μην «σέρνεται» ασκόπως η οικονομία. Και όχι μόνο δεν πήγε με στρατηγική ρήξης, αλλά ούτε καν με λογική σύγκρουσης όπου αυτή θα ήταν αναγκαία - αυτή η συνειδητή επιλογή ή αφέλεια ήταν και το κύριο λάθος του, γιατί στους αδίστακτους δεν πας με τριαντάφυλλα και σοκολατάκια.
Αλλά και πάλι είναι σαφές: Και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και, φυσικά τώρα, η «Ευρώπη» ζητά την επανάληψη της ίδιας αδιέξοδης συνταγής, έστω κι αν η «θεραπεία» γίνεται, όσο περνά ο καιρός, όλο και πιο «βαριά»: Λιτότητα, απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ξεπούλημα των πάντων, διάλυση του κοινωνικού ιστού, ισοπέδωση των παραγωγικών δυνατοτήτων. Και βέβαια παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας από την εκλεγμένη κυβέρνηση στα «τεχνικά» κλιμάκια της τρόικας – ή μήπως δεν ζητάνε όλα αυτά πέντε μήνες τώρα, όπως τα είχαν "κατακτήσει" επί μία πενταετία;
Χωρίς μάλιστα να αναγνωρίζουν στο παραμικρό την ανάγκη κάποιων αλλαγών στη συνταγή: ότι δηλαδή χρειάζεται τουλάχιστον αναδιάρθρωση του χρέους για να έχει νόημα ένα σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Μάλιστα αυτοί οι φωστήρες και ορθολογιστές «Ευρωπαίοι» απορρίπτουν και το μοναδικό λογικό που τους λέει το ΔΝΤ, το οποίο έχει, αν μη τι άλλο, εμπειρία από τέτοια θέματα, ότι δηλαδή προηγείται των σκληρών προγραμμάτων η αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι άλλωστε πανθομολογούμενο ότι η Ευρώπη σαμποτάρισε το 2010 την αναδιάρθρωση του χρέους, δυστυχώς στηριζόμενη και στη θέση της τότε κυβέρνησης, ακριβώς για να σώσει τις γαλλογερμανικές τράπεζες και να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των κρατών και των λαών.
Η συζητούμενη συμφωνία δυστυχώς δεν αποτυπώνει την πολιτική και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνει όμως το χαρακτήρα και τις διαθέσεις της σημερινής Ευρώπης. Η οποία καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές και τις αξίες της αλληλεγγύης, της καταπολέμησης των ανισοτήτων, της δημοκρατίας.
Η Ευρώπη έχει μετατραπεί, έχοντας πλέον και το υπερόπλο του «ευρώ», σε ένα απεχθές, κυνικό μόρφωμα. Μία «ένωση» με αφεντικά και υπόδουλους.
Με τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα και βασανιστικά, άλυτα προβλήματα, όπως της ανεργίας. Που ζητάει διαρκώς «αίμα» και καθυποτάσσει κάθε διαφορετική φωνή.
Σε αυτή την Ευρώπη λοιπόν... μένουμε. Αφού θέλατε Ευρώπη μην φωνάζετε τώρα. Φάτε Ευρώπη...
*Πηγή: protothema.gr ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Αλέξη, αν υπογράψεις… πέφτεις!


Αλέξη, αν υπογράψεις… πέφτεις!

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Το βρώμικο σχέδιο της Μέρκελ, της Λαγκάρντ, του Γιούνκερ και των ξένων συμφερόντων που εκπροσωπούν, για να «κατακτήσουν» την πατρίδα μας, έχει πλέον ξεδιπλωθεί...
Στόχος τους;
Να διαλύσουν μέσα σε λίγα 24ωρα την κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα και να στείλουν ένα ηχηρότατο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, πως όποιος αντιστέκεται στην πολιτική της λιτότητας θα οδηγείται σε... πολιτικό θάνατο.
Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ο Έλληνας αριστερός πολιτικός που έχει στα χέρια του μια ιστορική ευκαιρία.
Μια ευκαιρία που σίγουρα δεν πρόκειται να του παρουσιαστεί ξανά...
Να προκαλέσει την απόλυτη ανατροπή, τιμώντας την ψήφο που έλαβε από τον ελληνικό λαό και την ξεκάθαρη εντολή για να βάλει τέλος στην Ελλάδα των μνημονίων και την υποταγή που είχαν δηλώσει ΠαπανδρέουΒενιζέλος και Σαμαράςστα ξένα συμφέροντα και τους τοκογλύφους του ΔΝΤ και της Μέρκελ.
Οι στιγμές που ζούμε άπαντες στην Ελλάδα είναι κρίσιμες. Πιο κρίσιμες, ωστόσο, είναι για τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της κυβέρνησής του, αφού γνωρίζουν καλά πως η υπογραφή τους σε ένα νέο μνημόνιο, ίσως το χειρότερο που μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει η χώρα και σίγουρα εξευτελιστικό για αριστερό κόμμα, θα σημάνει και το τέλος της παρουσίας τους στην εξουσία.
Αλέξη, έχεις πέσει ήδη στη... μαύρη τρύπα του χρέους και στην παγίδα που εδώ και μήνες σου έχουν στήσει οι δανειστές.
Τα κείμενα που εμφανίστηκαν στη διαπραγμάτευση, τόσο εκείνο των δανειστών, όσο και το ελληνικό, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα κείμενα τα δικά σας, για τα οποία σας δόθηκε η λαϊκή εντολή για να κυβερνήσετε την Ελλάδα.
Το γνωρίζεις καλά, όπως γνωρίζεις ακόμα καλύτερα πως αν βάλεις την υπογραφή σου σε αυτή τη συμφωνία, όποια και αν είναι στην τελική της μορφή, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει πια πως δεν τρώει κουτόχορτο. «Επένδυσε» πάνω σου τις τελευταίες ελπίδες του για να μπει ΤΕΛΟΣ στην υποταγή προς τους δανειστές, στην ανθρωπιστική κρίση, στο ξεπούλημα της πατρίδας, στη διάλυση των υγιών τομέων που αντέχουν και... αντιστέκονται στη φορολογική λαίλαπα.
Καμία λευκή επιταγή δεν έλαβες, Αλέξη Τσίπρα, από τον ελληνικό λαό, ώστε να υπογράψεις ένα τρίτο μνημόνιο που σε λίγους μήνες θα μετατραπεί σε ένα τέταρτο με ακόμη χειρότερους όρους.
Η εντολή που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρη. Προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, επένδυση στην Ελλάδα και πάνω απ’ όλα... ανατροπή! Θα θυμάσαι, προφανώς, τι έλεγες στις προεκλογικές σου συγκεντρώσεις και τις συνεντεύξεις Τύπου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Δεν μπορεί να έχεις ξεχάσει μέσα σε 5 μήνες, όσα έχτιζες πολλά χρόνια, απλά και μόνο για να προσθέσεις και εσύ το όνομά σου στη λίστα των πρωθυπουργών που... άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα τελικά έπραξαν μετεκλογικά, μέχρι –βέβαια- να οδηγηθούν στην αντιπολίτευση.
Γιατί, κακά τα ψέματα Αλέξη, στην αντιπολίτευση θα οδηγηθείς και με τον πιο ηχηρό τρόπο, έναντι των προκατόχων σου, αφού εκείνοι δεν είχαν καν το σθένος να κοιτάξουν στα μάτια τους δανειστές.
Οφείλεις, λοιπόν, τούτες τις κρίσιμες ώρες να γυρίσεις πίσω στο χρόνο, να θυμηθείς (αν κάτι έχεις ξεχάσει...) όσα έχεις υποσχεθεί στον ελληνικό λαό και να συνεχίσεις τον αγώνα...
Να μην προδώσεις την εμπιστοσύνη που σου έδειξαν οι Έλληνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρατούλης: Απόρριψη των θρασύτατων προτάσεων των δανειστών

Στρατούλης: Απόρριψη των θρασύτατων προτάσεων των δανειστών

Να στείλεις από εκεί που ήρθαν τους δανειστές και να πεις το περήφανο «ΟΧΙ» που θα σε κάνει να κυβερνάς αυτή τη χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια.
Αλέξη είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα...
Υπογράφεις συμφωνία υποταγής κι εσύ; Πέφτεις...
Αντιστέκεσαι; Εκπροσωπείς τα συμφέροντα ΜΟΝΟ των Ελλήνων και τιμάς την ψήφο του λαού; Γράφεις ιστορία...
Η τελική επιλογή είναι δική σου.
Μόνο που μας αφορά όλους... Και πάνω απ’ όλα το μέλλον των παιδιών μας!
Η αντίστροφη μέτρηση, μόλις άρχισε...
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ 


ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΣΤΟΝ GUARDIAN* Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι η διέξοδος.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΝ ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ»


Εκτύπωση

(Παρ. 26/06/15 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΣΤΟΝ GUARDIAN*  
Η Ελλάδα υφίσταται εκβιασμό. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι η διέξοδος. Αντί να υποχωρήσει στις καταστροφικές απαιτήσεις της τρόικας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαλλάξει τη χώρα από την παγίδα του κοινού νομίσματος, αν ο ελληνικός λαός συμφωνεί.
Πριν από λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε κατάλογο προτάσεων ελπίζοντας να σπάσει το αδιέξοδο με τα "θεσμούς" - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση βασικά συμφώνησε με σκληρά πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015 και 2% το 2016. Για την επίτευξη αυτών των στόχων η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί το ΦΠΑ σε μια σειρά εμπορευμάτων ευρείας κατανάλωσης, καθώς και την επιβολή φόρων για τις επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας και τις οικογένειες "υψηλών "εισοδημάτων. Πρότεινε επίσης σημαντική εξοικονόμηση για τις συντάξεις. Τα μέτρα αθροίζονται σε περίπου € 8 δις πάνω από 2015 - 16, και θα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως.
Το πακέτο είναι σίγουρα αποπληθωριστικό σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι στο κατώφλι της ύφεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συμβάλει στη συρρίκνωση της παραγωγής και στην αύξηση της ανεργίας στο 2015-16, ιδιαίτερα καθώς υπάρχει μικρή προοπτική αντισταθμίσης από ένα επενδυτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Πρόκειται για μια σημαντική υποχώρηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Προς γενική έκπληξη, η απάντηση των «θεσμών», υπό την ηγεσία του ΔΝΤ, ήταν να απαιτήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα για την επίτευξη των ίδιων στόχων. Αυτά περιλαμβάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις του ΦΠΑ, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων από το συνταξιοδοτικό. Εάν οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιηθούν, η κυβέρνηση δεν θα είναι καν σε θέση να ισχυριστεί ότι έχει μετατοπιστεί μέρος της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης μακριά από τους εργαζόμενους και τους φτωχούς.
Για την Ελλάδα συνολικά, η προοπτική επίτευξης μια ςσυμφωνίας σε αυτή τη βάση θα ήταν απλά φρικτή. Η χώρα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας υπαγορευμένα από τους δανειστές, χωρίς καμία ρεαλιστική πιθανότητα για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ή ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος. Οι «θεσμοί» για άλλη μια φορά προσπαθούν να επιβάλουν τις πολιτικές που έχουν αποτύχει παταγωδώς από το 2010, προκαλώντας τεράστια συρρίκνωση του ΑΕΠ, τεράστια ανεργία και μαζική πτώχευση. Θα ήταν μια εθνική καταστροφή συνοδευόμενη από την πλήρη ταπείνωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Για εκείνους που βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ροζ γυαλιά, δεν υπάρχει καμία έκπληξη σχετικά με τη στάση των δανειστών. Η ΕΕ και η ευρωζώνη συγκεκριμένα είναι δέσμιες της λιτότητας. Οι δανειστές έχουν αναπόφευκτα αντιρρήσεις για την άρση της λιτότητας στην Ελλάδα, και φαίνεται να πιστεύουν - ανόητα - ότι η λιτότητα «δουλεύει». Επιπλέον, είναι πρόθυμοι να επιβάλουν μια πολιτική ήττα στην αριστερή κυβέρνηση που τόλμησε να αμφισβητήσει το ευρωπαϊκό status quo. Η Ευρώπη έχει δείξει μια σκληρή και κυνική όψη προς την Ελλάδα, όποια κι αν είναι τα ελαττώματα της ίδιας Ελλάδας.
Το πραγματικό ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προσχωρήσει σε αυτές τις έξωφρενικές απαιτήσεις. Προτίθεται να υποκύψει στον εκβιάσμό; Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με μια στρατηγική που υποσχέθηκε να άρει τη λιτότητα και να φέρει ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα, με παραμονή εντός της ευρωζώνης. Πιστεψε ότι η ισχυρή δημοκρατική εντολή που έλαβε η κυβέρνηση του θα τη βοηθήσει να επιτύχει στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ διαφορετική καθώς οι δανειστές έχουν χρησιμοποιήσει το πλαίσιο της ευρωζώνης για να δημιουργήσουν μια έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης που έχουν παραλύσει την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, τόσο οι δανειστές και οι εγχώριες δυνάμεις που επιθυμούν να συνεχίσουν με τις πολιτικές της λιτότητας - συμπεριλαμβανομένων, ως επί το πλείστον, των πλούσιων και των οικονομικών ελίτ – κινδυνολογούν ξεδιάντροπα με το Grexit. Αντιμέτωποι με την δύναμη του «χρήματος», η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε τα όρια της .
Η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την αδίστακτη πραγματικότητα της ευρωζώνης. Για να κρατήσουν τη χώρα στη νομισματική ένωση, οι δανειστές εννοούν να υποβάλλουν την κυβέρνηση στον εκβιάσμό να αποδεχθεί πολιτικές που θα οδηγήσουν σε εθνική παρακμή. Η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, παγιωμένη φτώχεια και τη μετανάστευση της καταρτισμένης νεολαία της, όπως η εμπειρία των τελευταίων πέντε χρόνων έχει δείξει.
Υπάρχει μια εναλλακτική διαδρομή για την Ελλάδα, και θα περιλαμβάνει την έξοδο από την ευρωζώνη. Η έξοδος θα απαλλάξει τη χώρα από την παγίδα του κοινού νομίσματος, θα της επιτρέψει να εφαρμόσει πολιτικές που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την οικονομία και για την κοινωνία. Θα ανοίξει μια εφικτή προοπτική που θα μπορούσε να προσφέρει νέα ελπίδα, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής κατά την αρχική περίοδο.
Η επιλογή εναπόκειται εν τέλει με τον ελληνικό λαό. Παρά αναφερόμενα, συχνά, σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ισχυρή υποστήριξη του λαού για την ευρωζώνη, η ζώσα πραγματικότητα είναι ο θυμός και η απογοήτευση μεταξύ των εργαζομένων, των φτωχών και της ρημαγμένης μικρο-μεσαίας τάξη. Αυτά είναι τα κοινωνικά στρώματα που θα μπορούσε να θέσει τη χώρα σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, εναπόκειται στο ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη στρατηγική του και να προσφέρει μια νέα ηγεσία στον ελληνικό λαό. Μέσα στις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική παρέμβαση της ισχυρής αριστερής πτέρυγας του, της Αριστερής Πλατφόρμας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ταχεία δημόσια συζήτηση και την αναμόρφωση της πολιτικής. Η χώρα έχει τη δύναμη να επιβιώσει και θα επιβιώσει.
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ



Εκτύπωση
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 /06/15 
Του ΝΙΚΟΥ ΙΓΓΛΕΣΗ*
Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία ήταν μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων. Μετά τις εκλογές εμφανίστηκε μια τρίτη τάση, την οποία μπορούμε να την ονομάσουμε κρυφομνημονιακή.
Πρόκειται για πολιτικούς, συνδικαλιστές, διανοούμενους, επιστήμονες, δημοσιογράφους και άλλους, οι οποίοι ενώ περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που προκάλεσαν τα Μνημόνια δεν προτείνουν καμιά διέξοδο, αναζητούν συμβιβαστική λύση με τους δανειστές - δυνάστες, μέσα στην Ευρωζώνη. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν στο σημείο να μιλούν για ρήξη αλλά και πάλι δεν προσδιορίζουν το περιεχόμενό της: Αν υπάρξει ρήξη με την Τριαρχία των δανειστών (Τρόϊκα – Θεσμοί) ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ελληνικό λαό; Πως θα ζει αυτή η χώρα; Πώς θα κινείται η αγορά; Τι θα γίνει με τις τράπεζες, τις καταθέσεις, τις εισαγωγές;
Όσο δε δίνεται μια πειστική απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα, όσο δεν παρουσιάζεται μιααξιόπιστη εναλλακτική λύση, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα βρίσκεται σε σύγχυση, θα φοβάται για το αύριο και τελικά θα υποταχθεί στους άτεγκτους δανειστές και τους εγχώριους δωσίλογους.

Παράλληλα, όσοι από τους οπαδούς της ρήξης, χωρίς γνώση της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας, μιλούν για επιστροφή στη δραχμή, η οποία θα αφεθεί σε ελεύθερη διακύμανση στις χρηματαγορές και άρα θα υποστεί υποτίμηση σε σημαντικό ποσοστό, κάνουν έωλους υπολογισμούς για τον πληθωρισμό που θα δημιουργηθεί και προτείνουν την επιβολή ελέγχου στις εισαγωγές και καθιέρωση δελτίου σε καύσιμα, τρόφιμα κλπ., ουσιαστικά «ρίχνουν νερό στο μύλο» των δανειστών. Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν οι ξένοι επικυρίαρχοι και οι εγχώριοι μνημονιακοί για να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες και να αποδείξουν, όχι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά ότι ο άλλος δρόμος είναι χειρότερος και πιο επώδυνος από τον ευρωμονόδρομο.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Οι μνημονιακοί και οι περισσότεροι αντιμνημονιακοί έχουν πέσει στην παγίδα και επιδιώκουν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Βιωσιμότητα του χρέους σημαίνει να μπορεί η Ελλάδα να το εξυπηρετεί, δηλαδή να πληρώνει κάθε χρόνο τους τόκους και τα χρεολύσιά του. Η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων μπορεί να γίνεται είτε από το μηχανισμό Στήριξης της Τριαρχίας των δανειστών είτε από τις περίφημες αγορές. Το χρέος με τον τρόπο αυτό δεν αποπληρώνεται αλλά ανακυκλώνεται. Η χώρα παίρνει νέα δάνεια για να πληρώνει τα παλαιά, ακόμα παίρνει νέα δάνεια για να πληρώνει τους ετήσιους τόκους, γι’ αυτό το χρέος δε μειώνεται, αλλά αυξάνεται. Μόνο το 2014, ύστερα από πέντε χρόνια, η Ελλάδα κατάφερε να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 630 εκατ. ευρώ, το οποίο στο σύνολό του πήγε στην αποπληρωμή των τόκων του χρέους. Συγκεκριμένα το 2014 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 6,9 δις. ευρώ, τα 6,3 δις. προήλθαν από νέο δανεισμό και σ’ αυτά προστέθηκαν τα 630 εκατ. που περίσσεψαν από τον προϋπολογισμό (έσοδα μείον δαπάνες).
Βιωσιμότητα του χρέους σημαίνει βιωσιμότητα της δουλείας του λαού και βιωσιμότητα της ελληνικής αποικίας.
Ουσιαστικά για το χρέος η Ελλάδα δεν πληρώνει τίποτα, γιατί χρεολύσια και τόκοι ανακυκλώνονται. Γιατί λοιπόν είναι πρόβλημα το χρέος; Η απάντηση είναι απλή: το χρέος είναι ένα πολεμικό εργαλείο για το γεωπολιτικό έλεγχο της χώρας. Μπορεί να μην πληρώνουμε από τους φόρους τα τοκοχρεολύσια αλλά η πατρίδα μας εξαρτάται από τους δανειστές για την ανακύκλωση του χρέους. Αν δεν υπάρξει ανακύκλωση χρεοκοπούμε.
Απ’ όλα τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι όσοι λένε να διαγράψουμε το χρέος για να έχουμε λεφτά για μισθούς, συντάξεις, για τα νοσοκομεία, την παιδεία κλπ. κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Το χρέος όπως είπαμε δεν το πληρώνουμε με λεφτά που έχουμε αλλά με λεφτά που δανειζόμαστε. Γι’ αυτό οι δανειστές δε θα μας αφήσουν ποτέ να απαλλαγούμε από το χρέος. Επειδή το χρέος δε μπορούμε να το αποπληρώσουμε, πρέπει να το διαγράψουμε μονομερώς και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να μη χρειάζεται να δανείζεται στο μέλλον – αναφέρομαι σε εξωτερικό και όχι σε εσωτερικό χρέος. Πώς θα γίνει αυτό;
ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Πριν από οποιαδήποτε απόπειρα διαγραφής του χρέους πρέπει η Ελλάδα να θέσει σε κυκλοφορία το δικό της εθνικό νόμισμα, τη Νέα Δραχμή. Αν επιχειρηθεί διαγραφή του χρέους εντός του ευρώ θα είναι καταστροφή. Η χώρα θα καταρρεύσει από έλλειψη ρευστότητας, οι τράπεζες θα «στεγνώσουν» και η οικονομία θα πάψει να λειτουργεί. Θυμίζουμε ότι η ρευστότητα σήμερα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην οποία έχουμε παραχωρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα να κόβει και να κυκλοφορεί τα χαρτονομίσματα του ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες «αναπνέουν» μέσω της ρευστότητας που χορηγείται από το μηχανισμό ELA της ΕΚΤ. Η επιστροφή στη Νέα Δραχμή πρέπει να είναι εθνική επιλογή και να γίνει μ’ ένα σχέδιο καλά μελετημένο σ’ όλες τις λεπτομέρειές του.
Με το εθνικό νόμισμα:
  1. Θα αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία, δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόζει την πολιτική για την οποία ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό χωρίς να χρειάζεται να παίρνει την άδεια των δανειστών ή να βρίσκει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.
  2. Θα εξασφαλιστεί η απαραίτητα ρευστότητα για τη λειτουργία της οικονομίας και την ανακεφαλαιοποίηση, αν απαιτηθεί, του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  3. Θα μπορεί να εφαρμοστεί μια εθνική αναπτυξιακή πολιτική με τη χρηματοδότηση, μέσω αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας, ενός μεγάλου προγράμματος δημόσιων και ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων. Με το πρόγραμμα αυτό προοδευτικά θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εισοδήματα.
  4. Το όποιο τμήμα του χρέους αναγνωριστεί θα μπορεί να μετατραπεί από ευρώ σε δραχμές και να αποπληρωθεί σε δραχμές. Θυμίζουμε ότι το 2002 που μπήκαμε στο ευρώ το 75% του ελληνικού Δημόσιου Χρέους ήταν σε δραχμές και σε μια νύχτα μετατράπηκε σε ευρώ. Τα 36 τρισεκ. δραχμές του 2001 έγιναν 105 δις. ευρώ το 2002.
    Αφού η χώρα θα έχει θωρακίσει την οικονομία της με το εθνικό νόμισμά της, τότε θα προχωρήσει στην καταγγελία των δύο Δανειακών Συμβάσεων και την παύση πληρωμής των τοκοχρεολυσίων.
    ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ
    Τα βήματα για το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα είναι εν συντομία τα ακόλουθα:
    1. Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να πάψει να αποτελεί θυγατρική της ΕΚΤ και παραχώρηση σ’ αυτήν του εκδοτικού δικαιώματος.
    2. Τοποθέτηση κρατικού επιτρόπου σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα για έλεγχο νομισματικής πολιτικής. Σημειωτέον στις τρείς από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το κράτος διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών.
    3. Απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων για να μη βγαίνουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό.
    4. Εισαγωγή της Νέας Δραχμής με ισοτιμία ένα προς ένα σε σχέση με το ευρώ και στη συνέχεια «κλείδωμα» της ισοτιμίας αυτής, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες. Έτσι ένας μισθός 1000 ευρώ θα γίνει 1000 δραχμών, μια σύνταξη 700 ευρώ θα γίνει 700 δραχμών, μια τηλεόραση 300 ευρώ θα κοστίζει 300 δραχμές, ένα δάνειο 80.000 ευρώ θα γίνει 80.000 δραχμών κ.ο.κ.
    5. Έπειτα ένα μικρό μεταβατικό διάστημα, μέχρι να κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή το εθνικό νόμισμα, όλες οι συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας θα γίνονται μόνο σε δραχμές.
    6. Όλες οι καταθέσεις σε ευρώ ή άλλα νομίσματα θα παραμείνουν ως καταθέσεις σε συνάλλαγμα, για να μην υπάρχει καμιά ανησυχία για ενδεχόμενη υποτίμηση της δραχμής και θα είναι εγγυημένες στο σύνολό τους και ανεξαρτήτως ύψους από το κράτος. Όταν η ανάληψη των καταθέσεων γίνεται για δαπάνες του πολίτη στην εσωτερική αγορά το σχετικό ποσό θα μετατρέπεται σε δραχμές. Παράδειγμα: κάποιος θέλει να αγοράσει ένα ψυγείο που κοστίζει 800 δραχμές θα πηγαίνει στην τράπεζα και από το λογαριασμό του σε ευρώ θα «σηκώνει» 800 ευρώ κι η τράπεζα θα του δίνει 800 δραχμές, γιατί το ψυγείο θα αγοραστεί σε δραχμές.
    7. Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα μπορούν να παίρνουν συνάλλαγμα είτε απ’ αυτό που έχουν στο λογαριασμό τους, είτε μετατρέποντας δραχμές σε ευρώ λίρες, δολάρια κλπ. μέσω των τραπεζών. Το ίδιο θα συμβαίνει και για το σπουδαστικό συνάλλαγμα των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει ένα ανώτατο πλαφόν, όπως συνέβαινε πριν την καθιέρωση του ευρώ, για να μην καταστρατηγείται η απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.
    8. Η πληρωμή των υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων στο εξωτερικό π.χ. για την εισαγωγή προϊόντων, θα γίνεται σε συνάλλαγμα, είτε από αυτό που διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στους λογαριασμούς τους είτε από τη μετατροπή των Νέων Δραχμών σε ευρώ, δολάρια κλπ. μέσω των τραπεζών. Καμιά ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει για την επάρκεια συναλλάγματος και αυτό γιατί το Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών της χώρας είναι ήδη πλεονασματικό. Το Ισοζύγιο παρουσίαζε το 2009 έλλειμα 18 δις. ευρώ αλλά το 2014, λόγω της εσωτερικής υποτίμησης που μείωσε τα εισοδήματα άρα και τις εισαγωγές, εμφάνισε πλεόνασμα 1,8 δις. Οι εισπράξεις της Ελλάδας σε συνάλλαγμα από τις εξαγωγές αγαθών, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, καλύπτουν τις πληρωμές για όλες τις εισαγωγές που γίνονται σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν απαιτείται ούτε υποτίμηση της Νέας Δραχμής, ούτε δελτίο στα προϊόντα. Υποτίμηση ενός νομίσματος γίνεται μόνο για να ισοσκελίσει το Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών. Αν η πολιτική που θα ακολουθηθεί διαφυλάξει ισοσκελισμένο το ισοζύγιο τότε δε θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.
        *Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 25.6.2015
          Το παρόν κείμενο αποτελεί σύνοψη της ομιλίας του συντάκτη στη Διημερίδα για τη Διαγραφή του Χρέους (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 18-19 Ιουνίου 2015).
          Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015