«ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΜΕ. ΑΛΛΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΟΧΘΗ»



Εκτύπωση
Παρ. 18/9/15 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΝ REAL FM ΚΑΙ ΣΤΟ Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ  
-ΕΡ.Είπατε χθες στη Θεσσαλονίκη ότι η Λαϊκή Ενότητα θα είναι μια μεγάλη θετική έκπληξη των εκλογών. Βλέπουμε όμως ταυτόχρονα όλες τις  δημοσκοπήσεις ότι δείχνουν ποσοστά γύρω στο 3% και λίγο παραπάνω. Που βασίζεται την αισιοδοξία σας ;  
- Π. Λαφαζανης: Εγώ τις δημοσκοπήσεις δεν τις υπολογίζω εδώ κα καιρό διότι δεν μπορούν να αποτυπώσουν τα μεγάλα ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας , ιδιαίτερα της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και γιατί παίζουν άσχημα πολιτικά παιχνίδια. Υπηρετούν συγκεκριμένες συστημικές σκοπιμότητες.    
-ΕΡ. Και γιατί γίνεται αυτό στη Λαϊκή Ενότητα ;  
-Π. Λαφαζανης: Γιατί η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη η οποία έχει ένα ρεαλιστικό εφαρμόσιμο εναλλακτικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα. Γι αυτό ενοχλεί . Τα εγχώρια και τα ευρωπαϊκά κατεστημένα θέλουν σώνει και καλά να επιβάλλουν μια απαρασάλευτη μνημονιακή  τάξη πραγμάτων στη χώρα μας. Και εμπόδιο σε αυτό είναι η Λαϊκή Ενότητα. Αν η Λαϊκή Ενότητα έχει μια ισχυρή δυναμική τα μνημόνια και  η μνημονιακή συναίνεση θα πέσουν  στο κενό.  

---ΕΡ. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες στον κ. Χατζηνικολαόυ  ότι υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα εννοώντας εσάς. Και προσέθεσε ότι εσείς και όσοι βουλευτές αποχωρήσατε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλατε καμία συμφωνία, θέλατε έξοδο από το ευρώ και κατέληξε « Μια αριστερά που δραπετεύει δεν είναι χρήσιμη για τα λαϊκά στρώματα» , θέλω την απάντηση σας.  
-Π. Λαφαζάνης: Η απάντηση μου είναι απλή. Εμείς δεν δραπετεύσαμε από πουθενά.  Εμείς είμαστε συνεπείς και σταθεροί στο πρόγραμμα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας δραπέτευσε και πέρασε στην απέναντι όχθη, στην όχθη των μνημονιακών πολιτικων και αυτών που έχουν υπογράψει μνημόνιο. Αυτό είναι απλό, ξεκάθαρο, το βλέπει τώρα όλος ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν ήμασταν κόμμα μέσα σε ένα άλλο κόμμα , μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και μια ομάδα περί αυτόν απεδείχθη ότι ήταν το κόμμα μέσα στο κόμμα. Ήταν μια ομάδα η οποία παραβίασε και την λαϊκή εντολή και τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές μας εξαγγελίες. Και από το αντιμνημονικό μέτωπο το οποίο προσπαθούσαμε να διαμορφώσουμε, πέρασε στη μνημονιακή συναινεση και μπήκε σε μια πεντακομματική μνημονιακή παρέα, η οποία από κοινοί ψήφισε το μνημόνιο και φαίνεται κιόλας ότι από κοινού θα το εφαρμόσει μετεκλογικά σε μια συγκυβέρνση μνημονιακής λεηλασίας της χώρας μας , η οποία θα είναι εφιάλτης .  
ΕΡ. Συζητήθηκε πολύ το πρώτο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας που εμφάνιζε εσάς σε ταξί να λέτε στον οδηγό ότι πάμε στο Νομισματοκοπείο . Ήταν προφανής πρόθεση σας να αυτοσαρκαστείτε για τα όσα είχαν λεχθεί νωρίτερα για την πρόθεση σας να κάνετε έφοδο στο Νομισματοκοπείο. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Ωραίος ο αυτοσαρκασμός....
Π. Λαφαζάνης: Δεν είναι αυτοσαρκασμός. Διακωμωδούσα αυτούς που σκόπιμα μου απέδιδαν την πρόθεση να εισβάλλω και να καταλάβω το Νομισματοκοπείο και να αφαιρέσω από εκεί τα δις ευρω που υπάρχουν.  
ΕΡ. Θέλω να σας ρωτήσω, αν η Λαϊκή Ενότητα έχει επαρκώς ενημερώσει τους πολίτες τι θα σημαίνει πιθανή έξοδος από το ευρώ την οποία δεν αποκλείετε.  Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι , ειδικοί και πολιτικοί σας αντίπαλοι που υποστηρίζουν ότι αυτό θα ήταν καταστροφή για τη χώρα.  
Π. Λαφαζάνης: Καταστροφή υπάρχει τώρα για τη χώρα και τη ζούμε . Τη ζούμε πέντε χρόνια τώρα με τα μνημόνια και θα τη ζήσουμε άλλα τρία χρόνια με το 3ο μνημόνιο και δεν ξέρω πόσα αλλά θα ακολουθήσουν . Επομένως δεν πρέπει να μιλάνε για «σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, που ξεκινάει από την εθνικοποίηση των τραπεζών , την στήριξη μισθών και συντάξεων, τον τερματισμό της λιτότητας, από τον τερματισμό της  φορολεηλασίας, κυρίως στα μικρομεσαία εισοδήματα , το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τον τερματισμό της εθνικής υποτέλειας. Αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα σε βασικές γραμμές και αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε. Αυτό το πρόγραμμα θεωρούμε ότι μέσα στη ευρωζώνη δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τι η ευρωζώνη είναι μια γερμανική οικονομική και κοινωνική φυλακή , γιατί η ευρωζώνη είναι συνώνυμο της λιτότητας και της κοινωνικής λεηλασίας.Το βλέπουμε σε όλες τις χώρες με αποκορύφωμα την Ελλάδα. Γι αυτό λέμε , αυτό το πρόγραμμα της προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας και της νέας προοπτικής με ελπίδα και μέλλον για τη νεολαία μας,  χρειάζεται ένα εθνικό νόμισμα για αν εφαρμοστεί. Και αυτό το εθνικό νόμισμα μπορεί να στηρίξει την οικονομία μας και την παραγωγική μας βάση και δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αυτή είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση . Άλλωστε, στις χώρες της ΕΕ υπάρχουν δέκα νομίσματα και δεν πιστεύω ότι όλες οι χώρες που είναι εκτός ευρώ και έχουν εθνικό νόμισμα δυστυχούν. Δεν πιστεύω ότι η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν πρώτες ύλες…  
ΕΡ. Οι χώρες αυτές δεν ήταν ποτέ μέσα στο ευρώ και βγήκαν και δεν έχουν μνημόνια. Επομένως καταλαβαίνετε πως σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση αυτό που λέτε.  
Π. Λαφαζάνης: Μνημόνια έχουμε ακριβώς  επειδή είμαστε στην ευρωζώνη και όχι επειδή είμαστε εκτός…Δεν έχω δει πολλές χώρες εκτός ευρωζώνης να έχουν μνημόνια και να έχουν υποστεί αυτή τη λεηλασία που υφιστάμεθα εμείς.
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015
 

BOMBA!! TOY STEFANOY XIOY!!

Φλαμπουράρης Kαι διαπλεκόμενος και κατεργαράκος


Από ΒΑΘΥ , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 Σεπτεμβρίου 2015 

Γράφαμε προχτές για τον κυρ-Αλέκο τον Φλαμπουράρη, τον μέντορα του Τσίπρα και υπουργό Επικρατείας στην κυβέρνησή του, που καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι δίπλα στον γνωστό μεγαλοκαπιταλιστή Μελισσανίδη. Και τι απάντησε ο κυρ-Αλέκος; Οτι λασπολογούμε σε βάρος του. Διότι αυτός είναι αεκάρα κι όποτε μπορεί πάει στο γήπεδο. Ετυχε λοιπόν να πάει και στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα και να βρεθεί –όλως τυχαίως- να κάθεται δίπλα στον Μελισσανίδη στις θέσεις VIP του ΟΑΚΑ.

Και κάποιοι από εμάς τυχαίνει να είναι αεκτζήδες, κυρ-Αλέκο, αλλά όχι μόνο δεν μας κάνει παρέα ο Μελισσανίδης, αλλά έστειλε και τους μπράβους του να μας ξυλοκοπήσουν (στέλνοντας καμπόσους στο νοσοκομείο, άνδρες και γυναίκες αδιακρίτως), επειδή πάνω από την όποια οπαδική προτίμηση βάζουμε το συμφέρον αυτού του τόπου κι αυτού του λαού και γι’ αυτό προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας από τα αρπακτικά του σχέδια.

Τι έκανες εσύ τότε, κυρ-Αλέκο; Αυτό που δεν τολμάς να πεις στη συνέντευξή σου. Εκανες κρυφές συναντήσεις με τον Μελισσανίδη στα γραφεία του ομίλου του, συνοδευόμενος από τον Στρατούλη (γκεσέμι της ΛΑΕ σήμερα) κι εκείνον τον Πάντζα, που μάλλον τον είχατε επειδή σας αρέσουν τα αστεία του.Κλείσατε και συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Μελισσανίδη. Εσείς θα υποστηρίζατε στη Βουλή το καταστροφικό του σχέδιο (παρέα με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ). Τι αντάλλαγμα θα σας έδινε αυτός δεν το ξέρουμε, αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα, μπορούμε να το μαντέψουμε.

Βγήκε, όμως, στο δρόμο κόσμος, προέταξε τα στήθη του μπροστά στους μπράβους, έγινε ντόρος μέγας κι αναγκαστήκατε να πάρετε πίσω την υποστήριξή σας στο έκτρωμα. Δεν το καταργήσατε, όμως, όταν γίνατε κυβέρνηση. Απλώς αφήσατε την υλοποίησή του για ευθετότερο χρόνο (άλλωστε, και ο διαπλεκόμενος μαζί σας Μελισσανίδης δεν έχει λεφτά για να φτιάξει γήπεδο, φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάει στους αεκτζήδες).

Ολ’ αυτά δεν έγιναν σε κάποια μακρινή εποχή. Το Μάη του 2014 έγιναν οι συναντήσεις της διαπλοκής στα γραφεία του ομίλου Μελισσανίδη και κλείστηκε το «ντιλ» (όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί ν’ ανατρέξει εδώ).

Μη μας παριστάνεις, λοιπόν, τον αγνό και άδολο αεκτζή, κυρ-Αλέκο, που πήγε για να δει τον Μπουονανότε και κατά τύχη έπεσε πάνω στον «Τίγρη». Ψηφαλάκια αεκτζίδικα πήγες να μαζέψεις, κατεργαράκο, γι’ αυτό και διαβεβαίωσες τους οπαδούς ότι μετά τις εκλογές το θέμα θα κανονιστεί (κι ας πάει στα κομμάτια η νομιμότητα, στην οποία κατά τα άλλα ομνύετε όλοι σας). Γι’ αυτό πανηγύριζαν τα υπαλληλικά Μέσα του «Γατούλη».

Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο κυρ-Αλέκος είναι κατεργαράκος που δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε επίπεδο συνοικιακού καφενείου (για το κολωνακιώτικο στέκι που σύχναζε για χρόνια, παρέα με τους άλλους αστέρες της «ανανεωτικής αριστεράς», δεν ξέρουμε, μπορεί εκεί να ισχύει άλλο «σαβουάρ βιβρ»).

Τον έπιασαν στα πράσα με την υπόθεση της εργολαβικής του εταιρίας. Την Τρίτη βγήκε φουριόζος στα κανάλια (ούτε τον αγαπημένο του φρέντο εσπρέσο δεν πρόλαβε να παραγγείλει), για να πει: «Εγώ, έχω αποχωρήσει από την εταιρία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο, και υπέβαλα τα χαρτιά μου για σύνταξη». Καμιά αντίρρηση, σε πιστεύουμε σε όλα. Λείπει, όμως, η… ταμπακιέρα: τι έγινε με τις μετοχές της εταιρίας, η οποία είναι ΑΕ; «Κάθε Ελληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρίες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρίες ούτε ο υπουργός», είπε ο κυρ-Αλέκος, ομολογώντας πως ναι μεν παρέδωσε το πτυχίο του, έκλεισε το ατομικό του επάγγελμα και υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης, όμως κράτησε τις μετοχές της ανθηρότατης (μεσαίου επιπέδο) εταιρίας του.

Την έκανε τη γκάφα του (γι’ αυτό μιλάμε για κατεργαριές που σε συνοικιακό καφενείο δεν περνάνε), την πήραν χαμπάρι οι γνωρίζοντες τα θεσμικά, οπότε μπήκε μπροστά η επιχείρηση συγκάλυψης. Την Τετάρτη, ο κυρ-Αλέκος εμφανίστηκε με νέα εκδοχή: Πούλησα και τις μετοχές στον συνεταίρο μου, να και το ιδιωτικό συμφωνητικό, με ημερομηνία 26 Γενάρη, θεωρημένο μάλιστα και για το γνήσιο της υπογραφής από την αστυνομία, για να μην λέτε ότι το έφτιαξα εκ των υστέρων.

Και τι φαίνεται από το ιδιωτικό συμφωνητικό που έδωσε στη δημοσιότητα; Οτι ο κυρ-Αλέκος και ο συνεταίρος του δεν πήγαν στο ΚΕΠ ή στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς τους για να θεωρήσουν το γνήσιο των υπογραφών τους, αλλά μια και δυο τράβηξαν για την Κατεχάκη, όπου εδρεύει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Εκεί βρήκαν τον ανθυπαστυνόμο Πανταζή Βασίλειο, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Οικονομικών, του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής, του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, και τον παρακάλεσαν να θεωρήσει το γνήσιο των υπογραφών τους!

Κι εμείς πρέπει να πιστέψουμε ότι ακριβώς έτσι έγιναν τα πράγματα και δεν υπάρχει τίποτα το σάπιο στα βασίλειο της Συριζίας! Η διαπλοκή είναι ελάττωμα των άλλων αστικών κομμάτων, όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Το λέει κι ο κυρ-Αλέκος: «Η ιστορία μου, 50 χρόνια στην Αριστερά και 40 χρόνια στο επάγγελμα, είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει απολύτως τίποτα».

Και για να το σοβαρέψουμε. Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο Φλαμπουράρης 40 χρόνια μάζευε λεφτά ως εργολάβος. 1.100.000 ευρώ κάνουν μόνο οι μετοχές που με βάση το μουσαντένιο ιδιωτικό συμφωνητικό φέρεται να πούλησε στον συνεταίρο και διάδοχό του στις μπίζνες. Μαγκιά του, που λένε και στην πιάτσα. Ενας εργολάβος, όμως, δεν τρέχει σαν λιγούρης να γίνει υπουργός, και μάλιστα χωρίς να ρυθμίσει ούτε τα τυπικά, δηλαδή να «ξεφορτωθεί» τις μετοχές του.

Ακόμα, όμως, και αν είχε ρυθμίσει στην εντέλεια τα τυπικά, το ουσιαστικό ζήτημα θα παρέμενε. Ενας πρώην εργολάβος, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και κουμανταδόρος μιας εταιρίας που παίρνει εργολαβίες από το Δημόσιο, έγινε υπουργός στα γεράματά του, αφού την παραμονή της υπουργοποίησής του μεταβίβασε τις μετοχές του στο συνεταίρο του! Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια…

Οταν όμως είσαι επί μισό αιώνα ευρωρεβιζιονιστής του κερατά, το ‘χεις απωθημένο να γίνεις υπουργός. Κι όταν σου δίνεται αυτή η ευκαιρία, την οποία δεν γεύτηκαν οι κορυφές του ευρωρεβιζιονισμού, ο Μπερλίνγκουερ, ο Καρίγιο, ο Κύρκος, δε λογαριάζεις τίποτα. Βουρ στον πατσά, χωρίς να σκεφτείς ότι κάποια στιγμή θα σε ψάξουν και θα βρουν τους σκελετούς που κρύβεις στη ντουλάπα σου. Και θα είναι και προεκλογική περίοδος…

Και μια και το έφερε η κουβέντα γι’ αυτά τα 50 χρόνια. Πενήντα χρόνια στον οπορτουνισμό του Δρακόπουλου, του Κύρκου και των άλλων αστέρων του ευρωρεβιζιονισμού, με παράλληλη κονόμα ως εργολάβος δημοσίων έργων, δεν σου επιτρέπει να μιλάς για αριστερά, κύριε Φλαμπουράρη. Αν είχες λίγη τσίπα, θα σεβόσουν τουλάχιστον την ιστορία εκείνων που έζησαν σε συνθήκες ανείπωτης φτώχειας, με μοναδικό τους μέλημα την προσφορά στο κίνημα, συχνά κρυπτόμενοι, κυνηγημένοι, βασανιζόμενοι σε φυλακές και εξορίες.

Αν είχες λίγη τσίπα, κύριε εργολάβε, θα θυμόσουν ότι του Μαρξ του πέθαιναν τα παιδιά από την πείνα στο Σόχο του Λονδίνου…

Πηγή: "ΚΟΝΤΑ

(Να διαβαστεί από όλους!) Ο φράχτης της Ελευθερίας


Την επόμενη ημέρα θα σε δω σκυφτό στην πόρτα με το χαρτί της κατάσχεσης στο χέρι. Θα σε δω στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων να παρακαλάς να εισαχθείς και θα παίρνεις ως απάντηση “δεν έχεις ασφαλιστική κάλυψη”. Θα σε δω στα σκαλιά της εφορίας να κρατάς τους φακέλους που δικαιολογούν το “δεν έχω” αλλά δεν θα δικαιολογούν πώς έχεις το δικαίωμα να αναπνέεις αφορολόγητα.
Θα σε δω στην αναμονή της εισόδου των δικαστικών αιθουσών να περιμένεις να απολογηθείς με δικηγόρους τραπεζών απέναντί σου γιατί είχες το όνειρο κάποτε να στεγάσεις την ζωή σου είτε σε σπίτι, είτε σε μια δουλειά κάνοντας τα χέρια σου χρήσιμα. Θα  δω να σου κόβουν τα χέρια και την γλώσσα στο εδώλιο του δικαστηρίου καταντώντας σε άχρηστο και ακίνδυνο.
Θα σε δω στους δρόμους να παραπατάς και να μην λες “καλημέρα” σε κανέναν. Θα σε δω να ψάχνεις τον εχθρό στον διπλανό σου και θα δω τον διπλανό σου να σε προσπερνά ως αόρατο. Ακόμα αυτός έχει να εισπράττει από το καθήκον του υπέρ Προδοσίας.
Ξέρω τι θα δω γιατί το έχω ξαναδεί, γιατί με έχω δει έτσι όπως θα δω εσένα. Ξένο ανάμεσα στους συμπατριώτες σου να ψάχνεις το γιατί σε πρόδωσαν πάλι τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” που ξεστομίστηκαν με άνεση και άνευ αιδούς πάνω σε προεκλογικές εξέδρες από ανθρωπάρια του κερατά. Θα βρίζεις τον εαυτό σου που πάλι πιάστηκες στα δίχτυα των λόγων και όχι των πράξεων. Που άκουγες αλλά δεν έβλεπες τι έκρυβε το βλέμμα τους όταν ξεστόμιζαν "πατρίδα", "Ελλάδα", "ελπίδα", "αξιοπρέπεια" και "ΟΧΙ".
Την επόμενη ημέρα θα ανοίξεις το παράθυρο και δεν θα σε συγκινεί πια ο ελληνικός ήλιος. Θα κλείνεις τα παντζούρια μη και σταματήσει η φασαρία των “Γιατί” που ουρλιάζουν μέσα στο κεφάλι σου. 
Στα μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου δεν θα κολλάς πια το “Να μην ξεχάσω να ζήσω” αλλά το “Δεν πάει άλλο”. Θα φθάσεις στο σημείο να συρρικνωθείς τόσο ψυχολογικά που θα νομίζεις ότι το μυρμήγκι που τρύπωσε στο κουτί με την λιγοστή σου ζάχαρη μπορεί να σε καταπιεί.
Θα δω το περήφανο παράστημά σου να γίνεται φιγούρα με τους ώμους σκυφτούς. 
Θα σε δω να σταματάς στην πλατεία της πόλης σου και να κοιτάς την ελληνική σημαία που κρέμεται στα κατοχικά κτήρια δημοσίων υπηρεσιών και θα αναρωτιέσαι ποιας χώρας σημαία είναι τούτη. Της δικής σου ή των προδοτών; Θα νιώσεις ότι σου πήραν την σημαία από τα χέρια ύπουλα και μεθοδικά χωρίς να έχουν τον ανδρισμό να σε απειλήσουν.
Την επόμενη ημέρα που τα έδρανα της Βουλής θα έχουν τακτοποιήσει τους κατοχικούς υπαλλήλους τους να ξεκινήσουν το νέο θέατρο της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μέσα στο παλάτι του Συντάγματος, εσύ θα στέκεις  μπροστά από το δέντρο του Χρίστουλα ψάχνοντας να βρεις μία ξεραμένη στάλα αίματος να σου θυμίζει ότι το Σύνταγμα υπερασπίζεται ελεύθερους ανθρώπους και όχι  σκλάβους.
Την επόμενη ημέρα δεν θα με ξέρεις, ούτε θα σε ξέρω. Σίγουρα όμως θα ξέρουμε και οι δυο ότι ο φράχτης που χώριζε τα χωράφια μας πριν την επόμενη ημέρα μπήκε ανάμεσα σε εμάς και σε αυτούς. 
Η μοναξιά στην Ελλάδα ήταν πάντα ζυγού αριθμού, προδομένε συνάνθρωπε. 
Την επόμενη ημέρα μετά την τέλεση του δημοκρατικού σου καθήκοντος θα σταθείς στο πλάι αυτού που είδε νωρίτερα αυτά που θα δεις εσύ την επόμενη ημέρα. 
Το καθήκον σου δεν ορίζεται από την ψήφο, αλλά από την ανάγκη σου για ελευθερία. Εκεί θα μπει το σύνορο του φράχτη και εκεί θα δεις ότι Ελλάδα είμαι εγώ, είσαι Εσύ, είναι ο κάθε αντιρρησίας μισθωμένης συνείδησης. 

Η ΝΕΑ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


E-mailΕκτύπωσηPDF
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/9/15 
rasmusΤου ΤΖΑΚ ΡΑΣΜΟΥΣ 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Παραθέτουμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο του Αμερικανού οικονομολόγου και Καθηγητή στο St. Mary's College της Καλλιφόρνια των ΗΠΑ, Jack Rasmus, ο οποίος συνδέει δύο περιπτώσεις χωρών-«αποικιών χρέους» στην Ευρώπη, της Ελλάδας και της Ουκρανίας, καταδεικνύει τις σημαντικές ομοιότητές τους και επισημαίνει τον κίνδυνο η νέα αυτή μορφή αποικιοκρατίας (μέσω της απευθείας άσκησης διοίκησης και εποπτείας προς τις αποικίες από τις χώρες-αποικιοκράτες) να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο υποφαινόμενος ευχαριστεί τον καλό φίλο και σύντροφο (εν τη ευρεία εννοία) Δημήτρη Πατέλη, επίκουρο καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΤΕΙ Χανίων, που «αλίευσε» το άρθρο από τη ρωσική αριστερή-μαρξιστική ιστοσελίδα Rabkor.ru και μου έδωσε τη δυνατότητα να το διαβάσω, να το μεταφράσω και να το παρουσιάσω στο κοινό.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Ακολουθεί ολόκληρο το αρθρο του Τζακ Ράσμος, το οποίο εχει ως εξής:

Η ΝΕΑ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Του ΤΖΑΚ ΡΑΣΜΟΥΣ
Στην Ευρώπη εμφανίζεται μία νέα μορφή αποικιοκρατίας. Όχι αυτής που επιτυγχανόταν με μια στρατιωτική κατάληψη ή κατοχή, όπως τον 19ο αιώνα, ούτε και οικονομικής, αυτής που επεξεργάστηκαν οι ΗΠΑ την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δαπάνες της απευθείας διοίκησης και της στρατιωτικής κατοχής αντικαταστάθηκαν από πολιτικές αποφάσεις: η διοίκηση πραγματοποιείτο από την υπάκουη τοπική ελίτ, η οποία διένειμε τον τοπικό πλούτο με βάση τα συμφέροντα των αποικιοκρατών.
Η αποικιοκρατία του 21ου αιώνα είναι αποικιοκρατία, που λειτουργεί μέσω της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Είναι η καταλήστευση μιας χώρας από τους διοικούντες το κράτος, οι οποίοι είναι απευθείας διορισμένοι από τους αποικιοκράτες, ώστε να κατευθύνουν τις διαδικασίες επιτόπου, με αντάλλαγμα τη μεταφορά στην αποικούμενη χώρα ορισμένων κεφαλαίων.
Αυτή η νέα μορφή αποικιοκρατίας εξασφαλίζεται μέσω του μηχανισμού δανειοδότησης και υπάρχει την παρούσα στιγμή στην Ελλάδα και στην Ουκρανία.
Πίσω από την πρόσοψη της πρόσφατης ελληνικής συμφωνίας για το χρέος κρύβονται τα πρακτικά συμφέροντα των Ευρωπαίων τραπεζιτών και των θεσμών τους: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), τα οποία σύντομα θα διοικούν απευθείας τις οικονομικές πράξεις σύμφωνα με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφτηκε στις 14 Αυγούστου 2015 από την Ελλάδα και την «Τρόικα». Το Μνημόνιο καθιερώνει την απευθείας διοίκηση με διάφορους τρόπους. Στην περίπτωση της Ουκρανίας αυτό γίνεται με πιο ευθύ τρόπο. Το Δεκέμβριο του 2014 οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τραπεζίτες τοποθετήθηκαν στην ηγεσία της χώρας ως Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Ουκρανίας. Και συνεχίζουν να διοικούν μέχρι σήμερα.
Η νέα αποικιοκρατία ως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνει διάφορες πρακτικές μορφές: ως μεταβίβαση πλούτου με τη μορφή πληρωμής τόκων σε ένα διαρκώς αυξανόμενο χρέος, ως άμεσο ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του κράτους απευθείας στους επενδυτές και τους τραπεζίτες του αποικιοκράτη, (ή) με τη μορφή της ουσιαστικής απορρόφησης του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζικών κεφαλαίων της αποικίας, ώστε να ο πλούτος αυτός να μεταβιβαστεί στους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών και τους επενδυτές από τη χώρα-αποικιοκράτη.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πρόσφατη 3η Συμφωνία (στμ: Μνημόνιο), που υπογράφτηκε στις 14 Αυγούστου 2015 ανάμεσα στην Ελλάδα και την «Τρόικα» των ευρωπαϊκών οικονομικών Θεσμών, προσθέτει ακόμη 98 δισ. δολάρια (86 δισ. ευρώ) στο χρέος της Ελλάδας, αυξάνοντας το συνολικό ποσό του χρέους της Ελλάδας σε περισσότερα από 400 δισ. δολάρια (350 δισ. ευρώ). Σχεδόν το σύνολο των 98 δισ. δολαρίων προορίζονται για την αποπληρωμή χρεών και για την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών. Το κέρδος βγαίνει χάρη στο ότι, στο μέτρο που αυξάνεται το ελληνικό ΑΕΠ ή μειώνονται οι δαπάνες και αυξάνονται οι φόροι, δημιουργείται αυτό, που μπορεί να ονομαστεί «πρωτογενές πλεόνασμα».
Οι Έλληνες δεν πρόκειται να παράγουν και να πωλούν τα προϊόντα τους φθηνότερα για τη Γερμανία, ώστε αυτή να μπορεί να τα επανεξαγάγει με υψηλότερη τιμή και κέρδος. Έτσι λειτουργούσε η αποικιοκρατία κατά τον 19ο αιώνα. Αλλά και οι πολυεθνικές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να μεταφερθούν στην Ελλάδα, ώστε να περικόψουν τους μισθούς, να μειώσουν τις δαπάνες και μετά να επανεξαγάγουν τα προϊόντα τους σε άλλες γωνιές του πλανήτη για την εξαγωγή κέρδους, όπως κατά την αμερικανική αποικιοκρατία του 20ου αιώνα. Οι Έλληνες τώρα θα πρέπει οι ίδιοι να εργάζονται περισσότερο για μικρότερες απολαβές, μόνο για να παράγουν το πλεόνασμα, το οποίο θα επιστραφεί στους Θεσμούς της «Τρόικας» με τη μορφή αποπληρωμής επιτοκίων ενός διαρκώς αυξανόμενου χρέους. Η «Τρόικα» είναι διαμεσολαβητές, φοροεισπράκτορες, εκπρόσωποι του κρατικού συστήματος τραπεζών και επενδυτών, εξ ονόματος του οποίου συλλέγουν τις αποπληρωμές των χρεών. Είναι ανώτατα κρατικά όργανα και οι νέοι αντιπρόσωποι της εξαγωγής πλούτου και της μεταβίβασής του.
Το Μνημόνιο Αλληλοκατανόησης καθορίζει αναλυτικά την απευθείας διοίκηση, όπως και το ποιες μορφές πλούτου θα εξαχθούν και θα μεταβιβαστούν. Το Μνημόνιο δηλώνει, ότι κανένα Νομοσχέδιο ή άλλη πράξη, ακόμη και με ελάχιστη σημασία, των πολιτικών θεσμών της Ελλάδας δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς την έγκριση της «Τρόικας».
Η «Τρόικα» με αυτόν τον τρόπο έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο ουσιαστικά σε όλα τα πολιτικά μέτρα στην Ελλάδα, σε όλες τις αποφάσεις των νομοθετικών ή εκτελεστικών οργάνων όλων των επιπέδων του συστήματος διοίκησής της.
Επιπλέον, η Ελλάδα δεν θα διαθέτει πλέον φορολογική πολιτική. Η «Τρόικα» θα καθορίζει τον προϋπολογισμό. Θα επιβλέπει την συγγραφή του προϋπολογισμού. Το Μνημόνιο καλεί σε πλήρη αναδιάρθρωση των φορολογικών δαπανών της Ελλάδας, τα οποία θα συμπεριληφθούν στον νέο προϋπολογισμό. Η Ελλάδα μπορεί να επεξεργαστεί τον προϋπολογισμό της μόνη της, αλλά μόνο εάν ο προϋπολογισμός είναι αυτός που αρέσει στην «Τρόικα». Και οι εκπρόσωποι της «Τρόικας» θα ελέγχουν την εφαρμογή, ώστε να εγγυώνται, ότι η Ελλάδα τηρεί τον προϋπολογισμό της. Έτσι κάθε ελληνικό όργανο εξουσίας, το Κοινοβούλιο και κάθε ελληνική νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα έχουν τον Επίτροπό τους από την «Τρόικα», που θα επιβλέπει πίσω από την πλάτη τους σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Το Μνημόνιο Αλληλοκατανόησης δηλώνει, ότι η «Τρόικα» έχει επίσης την εξουσία να διορίσει «ανεξάρτητους συμβούλους» ως Επιτροπή για τις ελληνικές τράπεζες. Πολλά από τα παλαιά μέλη της διοίκησης των τραπεζών θα απομακρυνθούν. Με άλλα λόγια, οι διορισμένοι της «Τρόικας» τώρα θα διοικούν τις ελληνικές τράπεζες σε καθημερινή βάση. Τα ελληνικά υποκαταστήματα των τραπεζών και τα υποκαταστήματα εκτός Ελλάδας θα «ιδιωτικοποιηθούν», δηλαδή θα ξεπουληθούν σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ελληνικές μόνο στο όνομα. Θα μετατραπούν στην πράξη σε παραρτήματα των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών, που λειτουργούν υπό την κάλυψη της «Τρόικας». Αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν χορηγηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα βρίσκονται σε τράπεζες του Λουξεμβούργου και όχι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον νομισματική πολιτική, σε αντίθεση από την «Τρόικα».
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα επανασχεδιάσει το ελληνικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας και θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα κοινωνικής προστασίας. Οι νέοι διορισμένοι μετά από την έγκριση της «Τρόικας» «θα εξορθολογικοποιήσουν το σύστημα Παιδείας», ώστε να ελέγξουν το Υπουργείο Εργασίας (δηλαδή θα προβούν σε απολύσεις εκπαιδευτικών και μείωση των μισθών). Αφού ελέγξει τον Υπουργό Εργασίας, η «Τρόικα» θα κάνει πρόταση για «ανεξάρτητους συμβούλους», ώστε να περιορίσει τις απεργίες και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μετά από τις συστάσεις των συμβούλων θα θεσπίσει νέους κανόνες για τις ομαδικές απολύσεις. Οι συντάξεις θα μειωθούν, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί,  οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων προς το Σύστημα Υγείας θα αυξηθούν, οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνουν «πιο αποτελεσματικές» (και πάλι μέσω των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των μισθών), και όλο το Δικαιικό Σύστημα θα αναμορφωθεί ριζικά.
Ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. Ευρώ, το οποίο υποθετικά θα αποκομισθεί από την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, θα παραμείνει στην Ελλάδα. Ωστόσο (το ποσό αυτό) θα λειτουργεί «υπό την εποπτεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών Θεσμών», σύμφωνα με το Μνημόνιο.
Η «Τρόικα» θα αποφασίσει, τι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και με τι έκπτωση θα πωληθεί σε κάποιον από τους προνομιούχους επενδυτές.
Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις θα επιταχυνθούν.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, μόλις οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες διορίστηκαν Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας το Δεκέμβριο του 2014, η Δύση υποσχέθηκε να δανειοδοτήσει την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έδωσαν 4 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, ενώ το ΔΝΤ σύντομα ανακοίνωσε τη νέα Συμφωνία για 40 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Μετά από αυτό, το χρέος της Ουκρανίας αυξήθηκε από τα 12 δισ. δολάρια το 2007 στα 100 δισ. δολάρια το 2015. Το νέο χρέος, ύψους 100 δισ. Δολαρίων σημαίνει μια τεράστια αύξηση της εξαγωγής πλούτου με τη μορφή της αποπληρωμής των τόκων για αυτά τα 100 δισ.
Μια άλλη μορφή μεταφοράς (πλούτου) θα συμβεί με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Περισσότερες από 342 πρώην κρατικών επιχειρήσεων είναι προορισμένες για πώληση μέσα στο 2015, συμπεριλαμβανομένων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανθρακωρυχείων, 13 λιμένων, ακόμη και αγροικιών.
Οι πωλήσεις, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνουν με έκπτωση, φέρνοντας κέρδη στους αλλοδαπούς «φίλους» των νέων Αμερικανών και Ευρωπαίων Υπουργών. Επίσης οι νέοι Υπουργοί θα εγκρίνουν την πώληση ιδιωτικών εταιρειών. Πολλές από αυτές θα πτωχεύσουν και θα συγκεντρωθούν στα χέρια των παρατραπεζιτών των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και των πολυεθνικών εταιρειών.
Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Ουκρανία αποτελούν την εξέλιξη ενός νέου, πιο άμεσου τρόπου ελέγχου της εξαγωγής πλούτου και της μεταβίβασής του με τη μορφή κεφαλαίων. Στα προηγούμενα κρατικά δάνεια με τη μορφή χρέους, το ΔΝΤ και οι άλλοι Θεσμοί θέσπισαν τις παραμέτρους ως προς το τι πρέπει να κάνει η «διασωζόμενη» από αυτούς χώρα. Όμως εμπιστεύονταν στην ίδια τη χώρα την υλοποίηση αυτού του σχεδίου στην πράξη. Τώρα έχει απομείνει μόνο η απευθείας διοίκηση, η οποία εγγυάται, ότι η αποικία δεν θα αποκλίνει από την υλοποίηση των προδιαγεγραμμένων γι' αυτήν σχεδίων και δεν θα εμποδίσει τη μεταβίβαση των κεφαλαίων, τα οποία θα είναι υποχρεωμένη να αποδίδει χρόνο με το χρόνο στους ιδιοκτήτες τους, εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου χρέους.

.ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ.......................................................

Μετάφραση-επιμέλεια: Βασίλης Μακρίδης. Ο Βασίλης Μακρίδης είναι δημοσιογράφος και μεταφραστής ρωσικής γλώσσας, απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας του πρώην Κρατικού Πανεπιστημίου του Ροστόβ-να-Ντονού, νυν Νοτίου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ρωσίας.

ΟΣΚΑΡ ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ : “Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ” !


E-mailΕκτύπωσηPDF
"ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ"!
''Χαιρετίζω όλους τους Έλληνες που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία της Τρόικα και στην καταστροφή της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους. Χαιρετίζω ιδιαίτερα τον φίλο μου Μανώλη Γλέζο που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στον αγώνα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Όταν το 60% και πλέον του ελληνικού λαού είπε στο δημοψήφισμα «ΟΧΙ» στη συνέχιση του εξευτελισμού και της λεηλασίας της Ελλάδας αυτό αποτέλεσε ένα σημάδι ελπίδαςγια τον καθένα που θέλει μια ελεύθερη κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη. Και αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.
Θέλω να χαιρετίσω όλους και όλες εσάς και σας καλώ να εμπνευστείτε από τα λόγια του Γερμανού ποιητήΜπερτολτ Μπρέχτ : " Αυτός που αγωνίζεται μπορεί και να χάσει αλλά αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη ηττηθεί».
Όσκαρ Λαφονταίν"  
* Ο Όσκαρ Λαφονταίν είναι ιστορικός ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ! ΠΩΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που απέδειξε πώς είναι να μην αισθάνεσαι λίγη ντροπή λέγοντας τόσα πολλά ψέματα, πώς να μην …

 
αντιλαμβάνεσαι πόσο κακό έκανες στο ΕΘΝΟΣ το οποίο σε τίμησε με το να σε κάνει πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά λαϊκή εντολή. Ποιο είναι όμως το διακύβευμα των εκλογών; Μήπως κάνοντας άρον άρον τις εκλογές, πριν να πληρώνει ο κόσμος φόρους και χαράτσια και πριν δει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, πιστεύει ότι θα μας ξεγελάσει;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού λέγοντας ότι δεν πιστεύει στο μνημόνιο που υπέγραψε. Είναι εξοργιστικός και ταυτόχρονα προκλητικός.
Ο κύριος Τσίπρας έταξε τα πάντα και δεν εφάρμοσε ούτε χιλιοστό από τις περίφημες εξαγγελίες του. ΕΝΦΙΑ, βασικός μισθός, 13η σύνταξη και τόσα άλλα που ακούγονται μάλλον σαν ουτοπία πλέον. Ο κ. Τσίπρας είχε πει καθαρά στη ΔΕΘ ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν βελτιώνεται, παρά μόνον καταργείται.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει «Go back κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, όπως σωστά έλεγε πριν μήνες ο αντιμνημονιακός Α. Τσίπρας». Ομως το «Go back» δυστυχώς για την Ελλάδα έγινε «Ευχαριστούμε για το νέο Μνημόνιο»!
Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτά τα λόγια, που έκανε έναν ολόκληρο λαό να τον ψηφίσει: «Θα σκίσουμε τα μνημόνια μέρα μεσημέρι» και «Το μνημόνιο τελειώνει την πρώτη μέρα της κυβέρνησης της Αριστεράς». «Είμαστε κυρίαρχη χώρα, θα βάλουμε τέλος στην τρόικα!» «Η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα!» «Δεν θέλουμε νέα δάνεια διάσωσης».
Η ιστορία θα γράψει με τα πιο μελανά χρώματα αυτή την περίοδο της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ
[ithesis.gr]

Λαϊκή Ενότητα: «Η εξουσία στα χέρια του Λαού»

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας