Η νύχτα που ο Τσίπρας μου είπε «Πρέπει να παραδοθούμε»

                          Ο Βαρουφάκης:  Ξαναχτυπά



 «Το δημοψήφισμα δεν έγινε για να κερδίσουμε, αλλά για να χάσουμε, για να βρούμε μια δικαιολογία απέναντι σε μια αναπόφευκτη υποταγή». Με αυτή τη φράση ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει στο γαλλικό περιοδικό «L' Observateur» τα όσα συνέβησαν τα βραδιά του δημοψηφίσματος, όταν το «Όχι» επικράτησε με ποσοστό 62%.
«Το σκέφτομαι στ' αλήθεια. Τη νύχτα του δημοψηφίσματος, όταν αυτό το μεγαλειώδες 62% για το «όχι» έφτασε, εγώ βρισκόμουν στον έβδομο ουρανό. Αλλά αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο Τσίπρας. Φαινόταν καθαρά γραμμένο στο πρόσωπό του. Λοιπόν, εκείνη τη νύχτα μου είπε: είναι καιρός να παραδοθούμε. Και του απάντησα: όχι για μένα. Ήταν πολύ φιλικό. Πολύ λυπηρό με πολλή στοργή αλλά και αγάπη (...) Σκεφτόταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστραφεί εάν συνεχίζαμε. Δεν συμμεριζόμουν αυτή την άποψη. Κι έφυγα».

Για τους Podemos 

Αναφερόμενος στο ρόλο των Podemos στην Ισπανία, ο Βαρουφάκης είπε: «Τους κάναμε μεγάλο κακό. Οι Podemos έχουν υποστεί πλέον μεγάλη ζημιά εξαιτίας μας. Όλα, όμως συνδέονται: ένας από τους λόγους για τους οποίους η επίσημη Ευρώπη εμφανιζόταν τόσο αποφασισμένη να μας λιώσει, ήταν η άνοδος του Podemos. Οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία κι αλλού φοβούνταν την επιτυχία μας. Εάν είχαμε πετύχει στο να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία, θα είχαν καταλήξει όπως το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, δηλαδή στο 4%. Επομένως, έπρεπε να μας διαλύσουν, όπερ και έπραξαν», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο Γιάνης Βαρουφάκης.


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

Εσύ είσαι πλέον για όλα υπεύθυνος... Σιώπα μη μιλάς...

 


71 χρόνια ανελευθερίας


Έξι ημέρες. Ούτε καν μία εβδομάδα δεν πρόλαβε αυτός ο τόπος να χαρεί την Ελευθερία του. Έξι ημέρες και πέντε νύχτες. 12 Οκτωβρίου του 1944 οι Έλληνες ανάσαναν και το ξημέρωμα της 6ης ημέρας ήρθε η νέα κατοχή. Σιγά μην άφηναν οι προστάτες και σύμμαχοι να περάσει εβδομάδα και να μην έχουν τον πλήρη έλεγχο που διήρκεσε μέχρι το 2010. Μετά άλλαξαν πάλι χέρια τα συμβόλαια της αποικιοκρατίας βάζοντας μέσα στο παιχνίδι όλο τον καλό κόσμο της Δύσης. 
Ήταν που ανέβηκε η ελληνική σημαία στην Ακρόπολη από έναν Γεώργιο Παπανδρέου και ξανακατέβηκε μαζί με τα βρακιά των Ελλήνων κατά τις μεγάλες ημέρες της τελευταίας διακυβέρνησης του κεντρώου δημοκρατικού (και πρώην σοσιαληστρικού) χώρου. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε το 1974, το ΠΑΣΟΚ ήρθε το 1944. Από ένα μπαλκόνι με έναν Παπανδρέου, συνθήματα για την Πατρίδα, την συμφιλίωση και την Λαοκρατία ξεκίνησε το πανηγύρι. 
Όπως ξαφνικά έγιναν εκατομμύρια οι οπαδοί του Ανδρέα, έτσι εκατομμύρια έγιναν και οι οπαδοί το 1944 του πατρός Γεωργίου. Η διαφορά προσέλκυσης οπαδών δεν ήταν μεγάλη. Από το 1944 μέχρι το 1949 για μία λίρα ή μια κονσέρβα πολεμούσες στο πλάι Άγγλων και αργότερα Αμερικάνων σκοτώνοντας όποιον απαιτούσε την ουσιαστική Ανεξαρτησία και μετά με ένα ρουσφέτι ή και διορισμό πολεμούσες στο πλάι όλων αυτών που μπήκαν το 2010 στην χώρα απαιτώντας την πλήρη εξαφάνιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Μεγάλη υπόθεση η λίρα! Με αυτή φτιάχνεις «πατριώτες», «εθνολάτρες» και «δημοκράτες». Μεγάλη υπόθεση και το ρουσφέτι! Με αυτό φτιάχνεις «εκσυγχρονιστές», «ευρωπαϊστές» και «δημοκρατολάγνους». 
Για την Ελλάδα ο Θεός απουσίαζε μη δίνοντάς της την 7η ημέρα ανάπαυσης και γαλήνης. Οι Παπανδρέιδες ήταν πιο γρήγοροι και από τον ίδιο τον Θεό. Τον πρόλαβαν την 6η ημέρα και είπαν στον λαό: «Σκύψε, μη σε ξαπλώσουν τα πολυβόλα». Βλέπετε, ήταν τόσο μεγάλη η λατρεία που είχε αυτός ο σακατεμένος λαός στον Μεσσία Γεώργιο Παπανδρέου που σε 53 ημέρες ο Γέρος της Τρομοκρατίας τούς ξάπλωσε με μυδράλια. 
Η αντιπολίτευση εκείνη την εποχή ήταν στον δρόμο δεν ήταν στα ζεστά δερμάτινα έδρανα της Βουλής. Εκεί τραβήχτηκε και η μεγάλη γραμμή μεταξύ της Αλήθειας και της Δημοκρατίας. Όποιος έχει εκπρόσωπο στην Βουλή δεν έχει να φοβηθεί καμία εξουσία, όποιος όμως αμφισβητεί τους λατρεμένους δημοκρατικούς εκπροσώπους της Βουλής να έχει το νου του. Πάντα θα είναι ο στόχος από τα φανερά ή κρυμμένα μυδράλια που στήνονται στις ταράτσες Υπουργείων, Υπηρεσιών ή και του ίδιου του Κοινοβουλίου. 
Διότι στην Ελλάδα από το 1944 η Δημοκρατία εκπροσωπείται και όποιος έχει άλλη άποψη τότε είναι «κατσαπλιάς», «συμμορίτης» και «εχθρός της πατρίδος». Ποιας πατρίδος; Της πατρίδος που έστησε ο Γεώργιος Α’ παρέα με τον Βρετανό Τσόρτσιλ και τον Βαυαρό Βασιλέα, με «Έλληνες» να δείχνουν στον Σκόμπυ τον «στρατό» του, με Παρθενώνες να χτίζονται σε ξερονήσια και όλα τα επακόλουθα. 
Το πρώτο διάγγελμα του Σκόμπυ προς τον Ελληνικό λαό το 1945: «εάν δεν επιτευχθούν οι σκοποί που μου ανέθεσε η κυβέρνησις μου ολοκληρωτικά, το νόμισμα θα αποσταθεροποιηθεί και ο λαός δεν θα τραφή». Το νόμισμα και η πείνα μπαμπούλας για να γίνουν όλα όπως ήθελαν οι νέοι κατακτητές. Υπάρχει καμιά διαφορά με τα λεγόμενα των σημερινών φερέφωνων των νέων κατακτητών από το 2010; Πάλι το νόμισμα, πάλι τα άδεια ράφια στα μαγαζιά. Γιατί ο λαός του αντιβασιλέα Δαμασκηνού και ο λαός του πρωθυπουργού Τσίπρα έκαναν και κάνουν πίσω στις ορέξεις των κατακτητών; 
Το τι ακολούθησε το διάγγελμα Σκόμπυ είναι γνωστό για να επιβάλουν την «τάξη» οι νομοταγείς, το τι ακολουθεί τα λόγια των φερέφωνων σήμερα είναι πάλι γνωστό μπουκώνοντας την ευταξία με μισθούς και παροχές. 
Όχι, λοιπόν 71 χρόνια από την Απελευθέρωση, αλλά 71 χρόνια από την απόδειξη ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα πάει αντάμα με την κουστουμαρισμένη νόμιμη τρομοκρατία.-

Φοβισμένος λαός - Προσκυνημένοι ηγέτες - Ζάλογγο ή κρεμάλες???


Αυτό είναι το μείγμα που χρειάζεται η Κατοχή για να εδραιώσει την επικυριαρχία της. Και δυστυχώς σ αυτή τη χορογραφία συμμετέχουν πρόθυμα τα ελληνόφωνα ανδρείκελα που αποκαλούνται «πολιτική ηγεσία του τόπου»…


Το πάρτι του τρόμου ξεκινά με τα πρωϊνάδικα και ολοκληρώνεται με τα μεταμεσονύχτια δελτία. Αυτό που άλλες εποχές θα ήταν αρκετό για να γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας αποφασισμένους διαδηλωτές, σήμερα δείχνει ν αποτελεί τη ρουτίνα των συμβιβασμένων, που εισβάλει  με βίαιο τρόπο και στο τελευταίο σπίτι αυτής της χώρας.

Τρόμος παντού. Και με το φορολογικό μηχανισμό να έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στην Κατοχική διοίκηση, αλλά και με τις ακριβοπληρωμένες τράπεζες στο ρόλο του δημίου, ο καθένας από μας αντιμετωπίζεται ως ο αδίστακτος εχθρός αυτής της πατρίδας, και είναι απλά θέμα χρόνου το πότε ακριβώς θα στοχοποιηθεί από τα κατοχικά αποσπάσματα.

Σ αυτό τον πλανήτη, δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Οι ηγέτες που τίμησες με την ελπίδα και με την ψήφο σου, το μοναδικό με το οποίο ασχολούνται καθημερινά, είναι ν ανακαλύπτουν τρόπους που θ αποδεκατίσουν το λαό τους.

Τώρα ξέρεις… Ανάμεσα στα ερπετά, δε μπορεί να υπάρξει μπέσα. Αυτοί που συνωμοτούσαν πίσω από την πλάτη σου ρίχνοντας στον Καιάδα την πατρίδα σου και τη ζωή σου, άρχισαν να ξερνούν όλη τη βρωμιά. Ο ένας δίνει τον άλλο, και όλη η βρωμιά για...
το πούστικο παιχνίδι που παίχτηκε, γεμίζει με τη μπόχα της το περιβάλλον.
  • Όσο εσύ πανηγύριζες την κίβδηλη αξιοπρέπειά σου, τα πολιτικά σκουλήκια που υποτίθεται ότι σου την εξασφάλιζαν, παράδερναν στη δουλοπρέπεια αλλά τότε αρνιόσουν να το δεις.
  • Όσο εσύ πίστευες πως ένα τσούρμο χαβαλετζήδων της εξουσίας διαπραγματευόταν για δικό σου λογαριασμό και για να υπηρετήσει την πατρίδα σου, αυτοί κιότευαν  και προσυπέγραφαν καινούρια μνημόνια, καινούριες ακόμη πιο ταπεινωτικές συμφωνίες, με τις πένες τους να στάζουν αίμα από το αίμα σου και πόνο από τις πληγές σου.
Τώρα, ο τρόμος που σπέρνουν για να σε καθηλώσουν στον καναπέ, ξεβρακώνει πρωτίστως τα αίσχη τους. Τώρα ξέρεις καλά τι ακριβώς έχουν υπογράψει. Ξέρεις καλά πως η περηφάνια που σου πούλησαν, ήταν ο φερετζές του προσκυνημένου. Τώρα ξέρεις καλά τι περιμένει εσένα και τη χώρα σου.

Το τσόγλαν boy που πίστεψες πως θα γινόταν ο ηγέτης για ν ανατρέψεις τη δυστυχία και τη μιζέρια που δρομολόγησαν όλοι οι προηγούμενοι, χτίζει καινούριες φυλακές για να στεγάσεις σ αυτές την ταπεινωμένη σου αξιοπρέπεια και τα ερείπια της χρεοκοπημένης σου ζωής.

Το προδοτικό έκτρωμα που μόλις αρχίζεις να γνωρίζεις ως «αριστερό μνημόνιο», το υπερψήφισε σύσσωμη η πολιτική τσογλαναρία μέσα στο κατοχικό κοινοβούλιο, και από κοινού θα το εφαρμόσουν στο μεγάλο πολιτικό συνασπισμό – έκτρωμα που ετοιμάζουν.

Τώρα ξέρεις τι ακριβώς υπέγραψε ο κορυφαίος της πολιτικής εξαπάτησης… Ξέρεις τι ακριβώς σε περιμένει την επόμενη μέρα. Τώρα ξέρεις πως το επόμενό σου ραντεβού, δε θα είναι στις πλατείες που πανηγύριζες για μια «ανάσα αξιοπρέπειας». Το επόμενό σου ραντεβού θα είναι…
  • Ή στο λογιστή που θα εκτυπώσεις τη θανατική σου επικήρυξη που ήδη ετοιμάζεται…
  • Ή στο γκισέ της τράπεζας για να παραδώσεις ότι απέμεινε από τη συμβιβασμένη σου ψυχή…
  • Ή στις φυλακές που ετοιμάζουν για να ταπεινώσουν μέσα σ αυτές ακόμη περισσότερο την ήδη δυστυχισμένη ζωή σου…
  • Ή στα γουναράδικα, στο δρόμο της εξέγερσης και της αξιοπρέπειας. Εκεί που θα τους ανατρέψεις και θα τους τιμωρήσεις παραδειγματικά για τις προδοτικές τους συμφωνίες και το δωσιλογικό τους ξεπεσμό.
Εσύ θα αποφασίσεις… Αυτοί για σένα αποφάσισαν ήδη.

ΣΥΡΙΑ:ΚΟΛΑΣΗ ΠΥΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 53 ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ISIS ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

12/10/2015

του Βασίλη Καπούλα
Σαρωτικά ήταν τα αποτελέσματα της μεγάλης χερσαίας επιχείρησης που ξεκίνησαν χτες από Ρώσους-Ιρανούς, Σύριους, Τσετσένους και Χεζμπολάχ με το συριακό Στρατό να ανακοινώνει επίσημα πως απέκτησε τον έλεγχο σε Χάμα, Λαττάκεια και στο μεγαλύτερο μέρος στο Χαλέπι ενώ χιλιάδες τρομοκράτες πέρασαν τα σύνορα με Τουρκία για να γλιτώσουν με εκατοντάδες να πεθαίνουν.
Su-24/25/34, Mi-24, BM-30 Smerch (με βόμβες διασποράς), Tos-1, BM-27 Uragan, BM-21 Grad δημιούργησαν μια κόλαση πυρός για τους ισλαμιστές.
Με αναπτερωμένο πλέον το ηθικό οι Σύριοι στρατιώτες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και φώναζαν "Ζήτω η Ρωσία και Ζήτω ο Β.Πούτιν"!
Ο Αρχηγός των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων σε επίσημη ενημέρωση του ανακοίνωσε ότι ο Στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απέκτησαν τον έλεγχο στην ελεύθερη ζώνη στο Χαλέπι και σε 13 πόλεις και χωριά σε Χάμα και Λαττάκεια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συριακός στρατός με την εναέρια κάλυψη και συγκεντρωμένα πυρά που εξαπέλυαν Mi-24, Su-24/25/34, πυροβολικό και πυραυλικές μονάδες έφεραν αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη Χάμα.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της Συρίας είπε ότι ο Στρατός ελέγχει τις πόλεις και χωριά Kafar Nabouda, Atshan, Qubeibat, Maarakaba, Oum Harten, Sekik, Tal Sekik, Tal al-Sakher, al-Bahsa στη βόρεια πλευρά της Χάμα.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές στα σύνορα Χάμα και Ιντλίμπ κατέληξαν στην εξόντωση χιλιάδων τρομοκρατών, καταστράφηκαν οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών σε al-Tamane’a, Sekik, και Tal Sekik, ενώ καταστράφηκαν πέντε οχήματα εξοπλισμένα με αμερικανικούς πυραύλους TOW στην Oum Harten.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις κατέστρεψαν διοικητικά κέντρα, αποθήκες οπλισμού σε Ma’aret al-Nu’man, Saraqeb, Haish, Muhambel, Tal Tera’I, ανατολικά και βόρεια της al-Tamane’a, δυτικά από το Sekik, νότια από Khan Sheikhoun, al-Latamneh, Habbit, και Kafar Nabouda, ενώ είκοσι οχήματα που μετέφεραν τρομοκράτες, όπλα και πυρομαχικά καταστράφηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού ανατολικά από το Tal Sekik.
Bόρεια της Λαττάκεια, ο Στρατός απέκτησε τον έλεγχο στις πόλεις Jub al-Ahmar και Kafar Delbe, επιπλέον από Katef Jouret al-Batikh και Ruwaiset Khandaq Jamo,και πρόσθεσε ότι ο Στρατός συνεχίζει την προέλαση του για να αποκτήσει τον έλεγχο και των νοτιοανατολικών προαστείων της Salma.
Ο Αρχηγός του Στρατού είπε, επίσης, ότι καταστράφηκαν διοικητικά κέντρα και "συγκεντρώσεις" τρομοκρατών σε Tal A’as, Ruwaiset al-Qubour, Sama και Melouhet Katef al-Ghadr στα περίχωρα της Λαττάκεια.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία, τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν 55 εξόδους τις τελευταίες 24 ώρες και έπληξαν 53 στόχους του ISIS σε τέσσερις πόλεις της Συρίας. Καταστράφηκαν διοικητηκά κέντρα, στρατόπεδα εκπαίδευσης και σημεία μεταφοράς.
Su-24M, Su-34 μαζί με Su-25SM τα οποίαν λάμβαναν δεδομένα από drones βομβάρδισαν στόχους του ISIS σε Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χομς, Χάμα είπε ο εκπρόσωπος του ρωικού ΥΠΑΜ Igor Konashenkov.
Οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν επτά διοικητικά κέντρα, έξι στρατόπεδα εκπαίδευσης, έξι αποθήκες οπλισμού και ένα καταφύγιο τρομοκρατών στη Salma κοντά στη Λαττάκεια.
Τα ρωσικά μαχητικά επιτέθηκαν σε 24 σημεία που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες ως καταφύγια και μαζί τους είχαν οπλισμό και οχήματα.
"Την τελευταία ημέρα τα ρωσικά μαχητικά κατέστρεψαν μια αυτοκινητοπομπή τρομοκρατών, μια ομάδα όλμων και τρία υπόγεια καταφύγια" είπε ο Konashenkov.
Ένα Su-25  χρησιμοποιώντας δεδομένα και πληροφορίες από UAV βομβάρδισε στοιχεία όλμων στη Χάμα και εξαφάνισε τρία SUV που χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές μαζί με όλμους και ένα φορτηγό με οπλισμό.
Επίσης στη Χάμα, ένα Su-24M χρησιμοποιώντας μία βόμβα KAB-500κατέστρεψε διοικητικό κέντρο του ISIS.
Η αυτοκινητοπομπή που καταστράφηκε κοντά στην πόλη Sukeyk βόρεια της Χάμα αποτελούνταν από τρία βυτιοφόρα βενζίνης, ένα μεγάλο φορτηγό και δύο SUV με βαρύ πυροβολικό.
Μαχητικά Su-24M χτύπησαν σημείο μεταφοράς του ISIS στη Λαττάκεια με υψηλής εκρηκτικότητας βόμβες με αποτέλεσμα ολόκληρη η εγκατάσταση να ανατιναχτεί.
"Ο στόχος καταστράφηκε εντελώς" είπε ο Konashenkov.
Μια αεροπορική επιδρομή κοντά στο χωριό Al-Mastumah  στη Συρία κοντά στην Ιντίμπ κατέστρεψε εγκατάσταση του ISIS. Στη συγκεκριμένη συγκετρώνονταν ισλαμιστές που μεταφέρονταν από άλλες χώρες στην Συρία.
Embedded image permalink

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Εκτύπωση
ΔΕΥΤΕΡΑ  12/10/15                  
Του ΙΟΡΔΑΝΗ ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ*
Κεντρική Επιτροπή τoυ ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο (10-11/10), έμοιαζε με ''νεκρό σώμα'', μου έλεγε παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολούθησε τις εργασίες της.'' Τίποτα'' μου ανέφρε, ''δεν θύμιζε τις παλιές Κεντρικές Επιτροπές με τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις, τις ζυμώσεις και την ένταση που τροφοδοτούσαν οι διαφορετικές απόψεις και τα διαφορετικά κείμενα''. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή, παρ' ότι αυτή η ΚΕ πραγματοποιήθηκε σε πολύ κρίσιμη περίοδο με το Κόμμα και την κυβέρνηση να είναι αντιμέτωπα με την χειρότερη φάση στην μνημονιακή κρίση που διανύει η χώρα. Και όμως στην Κ.Ε κυριάρχησε μνημονιακό σιωπητήριο και μια παγερή απολίτικη συναίνεση. Όλοι/ες ακολουθούν και παρακολουθούν το κυβερνητικό μνημονιακό τέρας και τρίβουν τα χέρια τους που απηλλάγησαν, επί τέλους, από τα ''αριστερίστικα'', τάχα, βαρίδια.
Είναι πρωτότυπο και καινοφανές ότι ΔραγασάκηςΤσακαλώτος και Μπαλτάς απεφασίσθη(!) να συμμετέχουν ex oficio(!), χωρίς να εκλεγούν(!), στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Αντί το Κόμμα να ελέγχει την κυβέρνηση, η κυβέρνηση και το κράτος θα ελέγχουν το κόμμα μέσω ''τοποτηρητών'',που εκφράζουν βασικές κομματικές ομάδες. Οι δύο εξ αυτών είναι εκ των ''αρχιτεκτόνων'' του ''αριστερού'' τρίτου μνημονίου και ο τρίτος μόνιμος ''Προεδρικός'', που από παλιότερα εξωραΐζει ''μαρξιστικά'' τη συνεχή αναδίπλωση και τώρα τη μνημονιακή μετάλλαξη.
Νέος Γραμματέας εξελέγη, χωρίς αντίπαλο(!) ο Παναγ. Ρήγας, κατορθώνοντας, έστω και μόνος υποψήφιος, να χάσει το 25% των ψήφων στην Κ.Ε. Καμιά έκπληξη. Ο Παν. Ρήγας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Μάλλον, μόνο αυτός, θα μπορούσε να είναι Γραμματέας σε ένα μνημονιακό, μεταλλαγμένο σχηματισμό, αφού είχε δώσει πολυετείς εμπαθείς εξετάσεις, αν και μέτριες σε επιδόσεις, ενάντια στην Αριστερή Πτέρυγα, όπως με πληροφορούν γνωρίζοντες από τα μέσα τα τεκταινόμενα.
Να μην ξεχάσω και μια όχι εντελώς ασήμαντη λεπτομέρεια. Στην Π.Γ εισήλθε μετά βαΐων και κλάδων, μαζί με πολλούς άλλους που διατυμπάνιζαν μέχρι πρότινος με ιδιαίτερη μισαλλοδοξία την αριστερή τους αδιαλλαξία και ο Αντώνης Κοτσακάς, γνωστός από τη διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την Κ.Ε και από το Κόμμα ένα νέο μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, πράγμα που υποτίθεται ότι τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, χωρίς, τα ''αριστερά'' βαρίδια που δεν επέτρεπαν στο Κόμμα να απογειωθεί!
Το άνοιγμα στην ''κοινωνία'' του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πράξη το γενικό προσκλητήριο εισβολής στο κράτος κάθε ''πικραμένου'' και πληττόμενου από τη νέα μνημονιακή λεηλασία.
Το άνοιγμα στην κοινωνία του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η χαριστική βολή στο παρελθόν του και η είσοδος στο ενιαίο και αδιαίρετο αμαρτωλό σύμπλεγμα κόμμα – κράτος- κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να περιθωριοποιήθηκε αλλά η Πασοκοποίηση καλά κρατεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο συνεχιστής της στην χειρότερη εκδοχή της. Το κράτος είναι το παν και η κρατικοποίηση του κόμματος και της κοινωνίας είναι το μέσο για μια εξουσία, η νομή της οποίας έχει καταστεί, πολύ γρήγορα και πρόωρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοσκοπός.
Σε λίγο θα ψάχνουν ποιοι στην Π.Γ και στην Κ.Ε δεν είναι στην κυβέρνηση, στη Βουλή ή το κράτος.
ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΣΚΡΑ"

Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ



 ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ...ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

12/10/2015
Μια ολοκληρωτική καταστροφή θα φέρουν τα προαπαιτούμενα που επιζητά να περάσει σήμερα η κυβέρνηση από την Βουλή, καθώς από τα μέτρα - σοκ του πολυνομοσχεδίου δεν ξεφεύγει κανείς, και ειδικότερα οι φτωχοί και τα μεσαία στρώματα θα απαιτηθεί να κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να επιβιώσουν πλέον βιολογικά στα χρόνια που έρχονται.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις και βαριά φορολόγηση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με καιρούς Τουρκοκρατίας. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι η Εφορία αποκτά εξουσίες "Δικαστή Ντρεντ" αντίθετα ο πολίτης δεν θα μπορεί να προστατευθεί από πουθενά.
Πάντως σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει πως θα έρθει ανάπτυξη εφαρμόζοντας τέτοια υφεσιακά μέτρα.
Φορολογία
1. Αύξηση των συντελεστών φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία αποκτήθηκαν ή πρόκειται να αποκτηθούν εντός του 2015.
Η αύξηση ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015.
Για ετήσιο ποσό μισθωμάτων μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 11% στο 15%, ενώ για κάθε ποσό μισθωμάτων πέραν των 12.000 ευρώ το χρόνο ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 33% στο 35%.
2. Επέκταση της φορολόγησης με τους νέους αυξημένους συντελεστές 15% και 35% και στα ποσά των μισθωμάτων που δεν καταφέρνουν να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές τους, καθώς καταργείται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια, οπότε οφείλουν κι αυτά να τα δηλώνουν στην εφορία και να φορολογούνται και γι' αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν τα έχουν εισπράξει. Αυτή η διάταξη επιβάλλει στους πολίτες να πληρώνουν εισοδήματα τα οποία ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ακριβώς όπως γίνεται και με τα τεκμήρια διαβίωσης.
3. Μείωση από τα 5 ευρώ στο 1 ευρώ του ορίου του ποσού του ΕΝΦΙΑ που δεν θα αναζητείται από το Δημόσιο για είσπραξη. Οποιοδήποτε ποσό άνω του 1 ευρώ του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβάλλεται στην εφορία, διαφορετικά θα καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος και οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
4. Άσκηση ποινικής δίωξης για μεγάλα αδικήματα φοροδιαφυγής ανεξαρτήτως του εάν ο φορολογούμενος έχει ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ή προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια! Ούτε το δικαστήριο θα σώζει λοιπόν τον φορολογούμενο, ο οποίος αντίθετα θα είναι εκτεθειμένος στις αποφάσεις των εφοριακών.
5. Κατάργηση των προστίμων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.
6. Κατάργηση των προστίμων που επιβάλλονται για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
7. Μείωση προστίμων που επιβάλλονται σε περίπτωση διαπίστωσης από τη φορολογική διοίκηση ότι ο φόρος που προέκυψε από τη φορολογική δήλωση είναι μικρότερος από τον φόρο που βεβαιώθηκε από τον φορολογικό έλεγχο. Αν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει από τον έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, το πρόστιμο επί της διαφοράς στο οποίο υπόκειται ο φορολογούμενος:
- μειώνεται από 30% σε 25% του ποσού της διαφοράς, αν το ποσό αυτής υπερβαίνει το 20% και φτάνει μέχρι το 50% του φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης,
- μειώνεται από 100% σε 50% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό αυτής υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.
Πως θα αποδεικνύεται αυτό; Θα περνάνε τον φορολογούμενο από "ανιχνευτή ψεύδους";
8. Επιβολή προστίμων για παραβάσεις που αφορούν στον ΦΠΑ και οι οποίες διαπιστώνονται κατόπιν ελέγχου, ως εξής:
- Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.
- Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται, κατόπιν ελέγχου, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή την μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
- Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.
- Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.
9. Μείωση του προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου.
Το πρόστιμο μειώνεται από το 100% στο 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.
10. Εκλογίκευση προστίμων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων.
Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενου φόρου από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση απόδοσης φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού 50%, από 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
11. Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών οφειλών.
Η αποπομπή οφειλέτη από τη ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις θα γίνεται εφόσον αυτός δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τρέχουσες φορολογικές οφειλές του εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους και όχι εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης καταβολής τους.
12. Ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία για τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους διαπράττουν αδικήματα φοροδιαφυγής.
Όποιος διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής  τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών:
- Αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία υπερβαίνει ανά φορολογικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση τις 100.000 ευρώ
- Αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, εφόσον αφορά σε ΦΠΑ ή τις 100.000 ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.
13. Επιβάλλεται κάθειρξη αν το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ εφόσον αφορά σε ΦΠΑ ή τις 150.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση φόρου, τέλους ή εισφοράς.
14. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών 3 μηνών - που μπορεί ωστόσο να φτάσει και τους 12 μήνες - για όποιον εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και για όποιον αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
15. Ακριβαίνει η εξαγορά της ποινής φυλάκισης σε περίπτωση υποτροπής, καθώς ημέρα φυλάκισης υπολογίζεται από 20 έως 100 ευρώ.
16. Αυστηροποίηση του πλαισίου για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με άμεση κατάσχεση.
17. Αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση που δεν αποδοθεί ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.
ΤΑΙΠΕΔ
18. Το πολυνομοσχέδιο απαλλάσσει τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ από τέλη και εισφορές.
Ασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού, με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, καθώς μπαίνουν στο στόχαστρο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο, καθώς και το ύψος των συντάξεων.
Ειδικότερα:
19. Αναδρομική αύξηση από τις 19 Αυγούστου του 2015 των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022.
20. Επιβολή προστίμου επιπλέον 10% σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από ό,τι προβλέπουν τα νέα όρια.
21. Το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης που ισχύει από τις 19 Αυγούστου 2015  παραμένει αμετάβλητο μέχρι και την 31η Αυγούστου 2021.
22. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.
23. Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής έως δύο κατώτερων ασφαλιστικών κλάσεων στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί).
24. Κατάργηση της δυνατότητας συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων χρεών - μελλοντικής σύνταξης ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
Το σφικτό χρονοδιάγραμμα
Το πολυνομοσχέδιο - σκούπα έχει τεθεί σε διαβούλευση από το βράδυ του Σαββάτου έως και σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί. Δηλαδή μιλάμε για ένα πολύ ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται στη βουλή.
Αύριο Τρίτη, θα συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, με στόχο την ψήφισή του, το αργότερο έως την Πέμπτη, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Πως κόπηκε ο φυσικός κύκλος διατροφικής επάρκειας

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, στη λεκάνη απορροής των νερών του όρους Κόζιακα και ανάμεσα στις αγροτικές κοινότητες Κόκκινου Πύργου, Αγίων Αποστόλων, Ρογγίων, Διπόταμου και Πυργετού βρίσκονται οι φλέβες (κανάλια) με τρεχούμενο νερό ήπιας ροής.
Οι φλέβες δημιουργήθηκαν κύρια από φυσικές πηγές (ανάβρες) που με τον καιρό διανοίχθηκαν από τους αγρότες, διοχετεύοντας σ’αυτές το νερό της βροχής και των αρτεσιανών. Ο μικρός αυτός υγροβιότοπος αποστραγγίζει το νερό της περιοχής, κάνοντας τη γη καλλιεργήσιμη, επικοινωνώντας με τον Κουμέρκη και τον Αγιαμονιώτη ποταμό, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με τους παραποτάμους του Πηνειού,Ανάποδο και Σαλαμπριά .
Ψάρια (αγάδες και μυλωνάκια), καραβίδες, καβούρια, χέλια, βίδρες και νερόκοτες ζούσαν στον υγροβιότοπο των φλεβών, ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Παράλληλα, υπήρχε μια τοπική διατροφική αυτάρκεια των αγροτών βασιζόμενη στα οικόσιτα ζώα (κότες, πάπιες, γουρούνια, αρνιά, κατσίκια και αγελάδες) και στους κήπους που όλοι μα όλοι καλλιεργούσαν, ενώ συμπλήρωναν τα γεύματα τους με ψάρια και καραβίδες που ψάρευαν στις φλέβες και στα ποτάμια.
Οι τοπικές αγροτικές κοινωνίες είχαν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής τους στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον, δίνοντας δείγματα ανακύκλωσης, κυκλικής εναλλαγής καλλιεργειών, αυτάρκειας, προστασίας της βιοποικιλότητας, οικολογίας, μέτρου, σεβασμού στο περιβάλλον, ανεξαρτησίας από εισροές, όλα αυτά, ενδεχομένως, χωρίς να γνωρίζουν καθόλου αυτές τις έννοιες.
Πέρα από την αυτάρκεια (οικονομική και διατροφική) που παρείχαν στους αγρότες τα κατοικίδια ζώα, οι κοπριές τους χρησίμευαν ως λίπασμα για τους κήπους. Με τα περισσεύματα των κήπων (από τα παζάρια) τάιζαν τα οικόσιτα ζώα τους. Παράλληλα, κρατούσαν και αντάλλασαν ντόπιους σπόρους φυτών, εξασφαλίζοντας ποικιλία γεύσεων.
Βοσκότοποι (λιβάδια), κήποι, καλλιέργειες (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι) εναλλάσσονταν κατά καιρούς στη καλλιέργεια διατηρώντας τη γη παραγωγική και υγιή. Με τα γέρικα ξύλα από τους φυσικούς φράχτες (λεύκες, αγριολεύκες, φτελιάδες, ιτιές) ζέσταιναν τα σπίτια τους τον χειμώνα, ενώ οι περισσότεροι φρόντιζαν και ένα μικρό αμπέλι για τις χαρές και τις λύπες της ζωής.
Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές τις δεκαετίας του ’80, εισβάλλει στην οικονομία της υπαίθρου η ονομαζόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη», έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο την υποταγή του περιβάλλοντος και των αγροτών στην εντατικοποίηση της παραγωγής και στο μύθο της συνεχούς μεγέθυνσης.
Μονοκαλλιέργειες καρπουζιών, καπνού, καλαμποκιού και κυρίως βάμβακος ισοπεδώνουν κάθε σπιθαμή της γης. Δένδρα κόβονται, ανεμοφράκτες γκρεμίζονται, μπροστά το τρακτέρ ψεκάζει με ζιζανιοκτόνα, ακολουθεί το χημικό λίπασμα και στη συνέχεια η σπορά με καινούργιους υβριδικούς σπόρους. Αργότερα ακολουθούν κι άλλοι ψεκασμοί με ζιζανιοκτόνα (για τα χορτάρια) και με εντομοκτόνα για «τα βλαβερά» έντομα.
Χιλιάδες τόνοι χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων, ρίχνονται στην αγροτική γη. Το νερό της βροχής και του ποτίσματος ξεπλένει τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Κιτρινίζουν οι φλέβες από τα ζιζανιοκτόνα, το νερό της φλέβας, λόγω της ήπιας ροής, «κρατάει» για μέρες τα φυτοφάρμακα.
Οι Αγάδες ψοφάνε, οι καραβίδες και τα χέλια εξαφανίζονται, η υπόλοιπη υδρόβια ζωή (νερόκοτες, βίδρες. νεροχελώνες) και τα πουλιά εγκαταλείπουν τις φλέβες λόγω έλλειψης τροφής. Ο υδροφόρος ορίζοντας γεμίζει νιτρικά. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Νικήτα Μυλόπουλο στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούνται 230.000 τόνοι λιπάσματα και 2.000 τόνοι φυτοφάρμακα σε ετήσια βάση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αγρότης να χάσει την επαφή με τον κύκλο ζωής της γης. Υιοθετεί τη γραμμική αντίληψη για την παραγωγή και χάνει την αυτάρκεια του.
Επιδοτήσεις ρέουν άφθονες, πολυεθνικές αγροχημικών, τράπεζες και εταιρείες παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων κάνουν χρυσές δουλείες. Η Ελλάδα από την ένταξή της στην Ε.Ε. έλαβε 120 δις Ευρώ σαν επιδοτήσεις. Από τα λεφτά αυτά τα 51,3 δις επέστρεψαν στις εταιρείες της Δ. Ευρώπης που προμηθεύουν τόσα χρόνια τη χώρα με εξοπλισμό, μηχανήματα και πρώτες ύλες. (εφημερίδα Ελευθεροτυπία 17/10/2010)
Το Α.Ε.Π. της χώρας μεγαλώνει, μεγαλώνοντας συγχρόνως και η εξάρτηση από τις πολυεθνικές αγροχημικών προϊόντων. Οι σπόροι κάθε χρόνο αγοράζονται, οι ίδιες πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν τους σπόρους – υβρίδια, παράγουν και τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα (στις μέρες μας είναι πάλι οι ίδιες οι εταιρείες που προωθούν τη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων).
Αγοράζονται μεγαλύτερα και βαρύτερα γεωργικά μηχανήματα, η γη οργώνεται όλο και πιο βαθιά, ρίχνονται περισσότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, η αγροτική παραγωγή αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει το χρέος των αγροτών στις τράπεζες. Με στοιχεία της Αγροτικής τράπεζας, το 70% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο.Κάποια στιγμή η ύβρις της διαρκούς μεγέθυνσης δείχνει τα όρια της. Η απόδοση της αγροτικής γης, παρ’όλο που διπλασιάζεται η ποσότητα του λιπάσματος, μένει η ίδια και μειώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, 55.000 στρέμματα στη Θεσσαλία βρίσκονται στο στάδιο της ερημοποίησης, που σημαίνει νεκρή γη, όσο και να τη λιπαίνεις δεν αποδίδει πια.
Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κατρακυλούν, τα προϊόντα μένουν απούλητα. Οι Γκουρού της διαρκούς ανάπτυξης προσπαθούν να στρέψουν τους αγρότες στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων(GMO) και ενεργειακών φυτών(βιοκαύσιμα), διατηρώντας ανέπαφο το ίδιο μοντέλο παραγωγής.
Στο μεταξύ οι αγρότες μετρούν απώλειες. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται, η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαφανίζεται ο πλούτος των ντόπιων ποικιλιών, φυτών και ζώων, τα ύδατα υπεραντλούνται και μολύνονται, ενώ σημειώνεται κατακόρυφη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα. Στις πεδιάδες της Θεσσαλίας οι γεωτρήσεις φτάνουν πια στα 350 μέτρα βάθος.
Την ίδια στιγμή, οι ποταμοί νεκρώνουν, υγροβιότοποι καταστρέφονται και ο Πηνειός, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται ο δεύτερος πιο μολυσμένος ποταμός στην Ευρώπη μετά τον Πάδο της Ιταλίας.
Η Λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε και μαζί της χάθηκε και ο παραλίμνιος πολιτισμός και το ευεργετικό για τη Θεσσαλία μικροκλίμα της. Σήμερα με την μερική της επανασύσταση, κάθε προσπάθεια για εμπλουτισμό της λίμνης με υδρόβια ζωή(ψάρια, ψαροπούλια κ.λπ) αποτυγχάνει λόγω του μολυσμένου με βαρέα μέταλλα νερού του Πηνειού, που μεταφέρονται στους ταμιευτήρες της.Οι αγρότες του παραδείγματος «αναπτύχθηκαν». Η ανάπτυξη τους εξαφάνισε τα ψάρια(τη τροφή τους) με τη χρήση των φυτοφαρμάκων, μόλυνε τους ποταμούς και αυτοί με τη σειρά τους μόλυναν τη θάλασσα. Έτσι οι αγρότες μας με τα κέρδη της ανάπτυξης αγοράζουν πια τα ψάρια τους, τα οποία έχουν μεγαλώσει με ένα μέρος των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν για να «αναπτυχθούν», φαύλος κύκλος δηλαδή.
Τo Ιερατείο της διαρκούς ανάπτυξης τους λέει να μην ανησυχούνε, θα «εκτρέψουμε» τον Αχελώο. Σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό του τόπου τάσσεται υπέρ της εκτροπής του Αχελώου και υπέρ της αέναης ανάπτυξης. Ο παραγωγισμός, ως συστημική υπερκομματική ιδεολογία, κυριαρχεί σχεδόν παντού.
Άνθρωποι που παράγουν με τον τρόπο των αγροτών του παραδείγματος μας, υιοθετούν – εν αγνοία τους άραγε; – και το ανάλογο νόημα ζωής που προβάλλει η διαρκής Καπιταλιστική Ανάπτυξη.Παρήγαγε με όποιον τρόπο μπορείς για να αυξήσεις την παραγωγή σου, μη νοιάζεσαι για το φυσικό περιβάλλον, μη δείχνεις καμία αλληλεγγύη για τις γενιές που θα έρθουν. Αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις στη υγεία των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που παράγεις. Η ηθική του Καπιταλισμού στα μεγαλείο της! Όσο για την πείνα στον τρίτο κόσμο μην ανησυχείτε. Οι εταιρείες των μεταλλαγμένων ετοίμασαν ένα ένζυμο που θα επιτρέπει τους φτωχούς να χωνεύουν το χορτάρι και τα φύλλα των δέντρων.
Την ίδια στιγμή, με δυο ευρώ, ημερησίως που είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χώρων του τρίτου κόσμου, επιδοτούνται ημερησίως τα βοοειδή στην Ευρώπη. Το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού (ΗΠΑ) καταναλώνει το 25% της παγκόσμιας παραγόμενης ενέργειας.
Αν όλες οι χώρες αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης, παραγωγής και κατανάλωσης με τις ΗΠΑ, χρειαζόμαστε 3 με 4 πλανήτες ακόμα. Ο δικός μας αγρότης έχασε τους Αγάδες του και την αυτάρκεια του, ο κάτοικος του βιομηχανικά ανεπτυγμένου βορρά κάθισε να αγναντέψει τα αστέρια και αντίκρισε έντρομος την τρύπα του όζοντος.
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ζίγκμουντ Μπάουμαν «ο Καπιταλισμός είναι ένα παρασιτικό σύστημα. Μπορεί να ευημερεί μόνον όταν βρίσκει έναν οργανισμό, τον οποίο δεν έχει ακόμα εκμεταλλευτεί, καταστρέφοντας τον». Επιβιώνει δημιουργώντας διαρκώς ανάγκες, στην περίπτωσή μας σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά μηχανήματα.
Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η αυτάρκεια των παραπάνω αγροτικών κοινοτήτων ήταν εμπόδιο στα σχέδια τους(είναι ενδεικτικό ότι καμία επιδότηση δε δίνεται στους αγρότες εάν δεν έχουν τα περίφημα καρτελάκια αγοράς υβριδικών σπόρων). Βασίζεται (ο Καπιταλισμός) στην υπερπαραγωγή και στην υπερκατανάλωση, καταστρέφοντας σύμφωνα με το Marx και τις δυο πηγές πλούτου, τη γη (καραβίδες, ψάρια και υγροβιότοποι όπως οι δικές μας φλέβες) και τους ανθρώπους (αγρότες και αγροτικές κοινότητες εν προκειμένω).
Εκτός αυτού, το οικολογικό όριο της περατότητας των φυσικών πόρων και η μόλυνση του περιβάλλοντος, δεν ήταν τόσο εμφανής στα χρόνια του Marx. Μια νέα αντίθεση πέρα της αντίθεσης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, (και λόγω της παγκοσμιοποίησης), γίνεται περισσότερο από ποτέ κυρίαρχα εμφανής. Είναι η αντίθεση ανθρώπου – φύσης.
Έτσι λοιπόν, εκτός από το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής (που παραμένει καθοριστικό) αυτός καθαυτός ο τρόπος παραγωγής (εκτατικός, γραμμικός, βιομηχανικός, καπιταλιστικός) όπως και να τον ονομάσει κανείς, εφόσον διέπεται από την αντίληψη της διαρκούς μεγέθυνσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, οδηγεί σε αδιέξοδο (εκτός και αν δεχτούμε ότι ο εποικισμός άλλων πλανητών από το ανθρώπινο είδος είναι εφικτός).Για μας «η οικολογία είναι ανατρεπτική, επειδή θέτει υπό ερώτηση το καπιταλιστικό φαντασιακό που εξουσιάζει τον πλανήτη. Απορρίπτει το κεντρικό κίνητρο, σύμφωνα με το οποίο η μοίρα μας είναι να αυξάνουμε ασταμάτητα την παραγωγή και την κατανάλωση. Δείχνει (η οικολογία) τον καταστροφικό αντίκτυπο της καπιταλιστικής λογικής πάνω στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπινων όντων».
Ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια ακόμα για να αποδομηθεί το κεντρικό φαντασιακό της διαρκούς μεγέθυνσης στον αγροτικό κόσμο και μια σειρά από αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν στους αγρότες κυρίως μέσω των επιδοτήσεων των Βρυξελών. Κυρίως χρειάζεται να γίνει εμφανής ένας άλλος τρόπος παραγωγής στους ίδιους τους αγρότες.
Η άρνηση των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων να επιτρέψουν την τερατώδη μεγέθυνση της πρώην ΕΛ.ΒΙ.Κ., η άρνηση της Ο.Α.Σ.Ε. (ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Ελλάδας) στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων και ο αγώνας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου είναι κοινά στοιχεία αντίστασης και αποδόμησης της διαρκούς Καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Κοινότητες, όπως το «Πελίτι» ή ο «Αιγίλοπας», που δραστηριοποιούνται στην εύρεση, συλλογή και διαφύλαξη ντόπιων σπόρων και φυτών και των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων και τα μικρά και μεσαία αγροκτήματα (κυρίως οικογενειακής δομής) που δημιουργούνται σιγά-σιγά παντού στον τόπο μας, παράγοντας τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, δείχνουν να ξαναπιάνουν το νήμα από το σημείο που κόπηκε…
​*Από το περιεχόμενο του βιβλίου Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης – τοπικοποίησης, του Γιώργου Κολέμπα και του Γιάννη Μπίλλα, Εκδόσεις των Συναδέλφων.
Πηγή:  ertopen

Εφιάλτες, προδότες του λαού 1941-1944.

ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Η απελευθέρωση της Αθήνας το 1944

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-ΒΙΝΤΕΟ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ