Γενική κατάρρευση των αυταπατών για «διαπραγμάτευση» και «χαλάρωση» λόγω προσφυγικού.
Το «μια φω­το­γρα­φία, χί­λιες λέ­ξεις» δεν ισχύ­ει πάντα. Όταν όμως ισχύ­ει, είναι τόσο εύ­γλωτ­το. Στην προ­κεί­με­νη πε­ρί­πτω­ση, η φω­το­γρα­φία των ηγε­τών της Ε.Ε. ύστε­ρα από την πρό­σφα­τη «μίνι Σύ­νο­δο» για το ζή­τη­μα των προ­σφύ­γων, με τον Αλέξη Τσί­πρα τε­λευ­ταίο και πα­ρα­γκω­νι­σμέ­νο στο αρι­στε­ρό άκρο της «πα­ρά­τα­ξης» των ηγε­τών, ήταν πράγ­μα­τι θλι­βε­ρή μέσα στην ευ­γλωτ­τία της: ένας πρω­θυ­πουρ­γός ανί­σχυ­ρος, που δεν τον παίρ­νει υπόψη του κα­νέ­νας… Οι δη­μό­σιες δη­λώ­σεις ύστε­ρα από τις συ­ζη­τή­σεις με τον αντι­πρό­ε­δρο της Κο­μι­σιόν Βάλ­ντις Ντο­μπρόφ­σκις, που επι­σκέ­φθη­κε το πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο αλλά και τα γρα­φεία κο­ρυ­φαί­ων υπουρ­γών, διέ­λυ­σαν κάθε αυ­τα­πά­τη περί «δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων» και «χα­λά­ρω­σης» του προ­γράμ­μα­τος. Τί­πο­τε από αυτά δεν υπάρ­χει, υπάρ­χει μόνο ο νόμος του ισχυ­ρού, και η μοίρα όλων όσοι πα­ρα­δί­δο­νται ελ­πί­ζο­ντας ότι θα ανα­κτή­σουν τη δύ­να­μή τους «αρ­γό­τε­ρα»: οι μοίρα της υπο­τα­γής και της τα­πεί­νω­σης.   
Πράγ­μα­τι, ο Βάλ­ντις Ντο­μπρόφ­σκις φρό­ντι­σε να ξε­κα­θα­ρί­σει τα πράγ­μα­τα με την απε­ρί­φρα­στη γλώσ­σα του ισχυ­ρού:
1. Δεν υπάρ­χει καμία ανοχή για κα­θυ­στε­ρή­σεις στην υλο­ποί­η­ση του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος όπως έχει συμ­φω­νη­θεί, είπε ο Ντο­μπρόφ­σκις, ούτε δυ­να­τό­τη­τα κά­ποιας «χα­λά­ρω­σης» του προ­γράμ­μα­τος λόγω του μα­ζι­κού προ­σφυ­γι­κού ρεύ­μα­τος που υπο­δέ­χε­ται η Ελ­λά­δα. Κυ­ρί­ως όμως, απέ­κλει­σε ρητά οποια­δή­πο­τε δυ­να­τό­τη­τα να απε­ξαρ­τη­θεί (χρο­νι­κά και ου­σια­στι­κά) η πρώτη αξιο­λό­γη­ση του προ­γράμ­μα­τος από την ανα­κε­φα­λαί­ω­ση των τρα­πε­ζών. Οι αυ­τα­πά­τες που «σκη­νο­θε­τή­θη­καν» με τη φιέ­στα για τον Ολάντ δια­λύ­θη­καν πολύ γρή­γο­ρα και ολο­σχε­ρώς.  
2. Ύστε­ρα, ο «ισχυ­ρός άν­δρας» της Κο­μι­σιόν… πε­ριέ­λα­βε τα ψελ­λί­σμα­τα του Έλ­λη­να υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­του περί «έντι­μου συμ­βι­βα­σμού» στο ζή­τη­μα των «κόκ­κι­νων δα­νεί­ων», δη­λώ­νο­ντας ευ­θέ­ως: «Έχου­με δια­φο­ρά ως προς το εύρος της προ­στα­σί­ας. Ο κ. Τσα­κα­λώ­τος μας είπε ότι υπάρ­χει πο­λι­τι­κή βού­λη­ση για ‘‘έντι­μο συμ­βι­βα­σμό­’’. Έχου­με αντι­με­τω­πί­σει το ίδιο πρό­βλη­μα και σε άλλες χώρες και η λύση που προ­κρί­νου­με είναι η στο­χευ­μέ­νη στή­ρι­ξη, για τα νοι­κο­κυ­ριά που έχουν με­γα­λύ­τε­ρη ανά­γκη». Πώς ερ­μη­νεύ­ει η Κο­μι­σιόν τη φράση «στο­χευ­μέ­νη στή­ρι­ξη για τα νοι­κο­κυ­ριά που έχουν ανά­γκη»; Ότι το πλα­φόν για την προ­στα­τευό­με­νη αξία θα πρέ­πει να είναι 100 - 120.000 ευρώ, αντί 300.000 ευρώ που πρό­τει­νε η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση και ότι το πλα­φόν του ει­σο­δή­μα­τος για να ισχύ­σει μια τέ­τοια προ­στα­σία για τε­τρα­με­λή οι­κο­γέ­νεια θα πρέ­πει να είναι  κάτω από το μισό όσων πρό­τει­νε η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση! (Αντί 35.000 ευρώ, 15.000 ευρώ) Ο ξέ­πνο­ος τόνος στις δη­λώ­σεις του κ. Τσα­κα­λώ­του για «έντι­μο συμ­βι­βα­σμό» δεν αφή­νει καμία δυ­να­τό­τη­τα πα­ρερ­μη­νεί­ας για το ποιος θα επι­βά­λει τους όρους του συμ­βι­βα­σμού»…
3. Τέλος, ο κ. Ντο­μπρόφ­σκις ξε­κα­θά­ρι­σε και το ζή­τη­μα με τον ΦΠΑ στην ιδιω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση, δη­λώ­νο­ντας: «Εί­χα­με πει στην διάρ­κεια των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων στην ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ότι αν αντι­με­τω­πί­ζει πρό­βλη­μα με κά­ποιο συ­γκε­κρι­μέ­νο μέτρο, μπο­ρεί να προ­τεί­νει δη­μο­σιο­νο­μι­κά ισο­δύ­να­μα, αρκεί αυτά να μην υπο­σκά­πτουν τους δη­μο­σιο­νο­μι­κούς στό­χους που έχουν τεθεί». Με­τα­φρά­ζο­ντας… από τα αγ­γλι­κά, αυτό ση­μαί­νει ότι η πρό­τα­ση της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης για κλι­μα­κω­τό ΦΠΑ σε τρεις βαθ­μί­δες, απλώς απορ­ρί­πτε­ται. Και ότι θα πρέ­πει να προ­τα­θούν «πραγ­μα­τι­κά ισο­δύ­να­μα», δη­λα­δή τέ­τοια ώστε να μην υπάρ­χει δη­μο­σιο­νο­μι­κή απώ­λεια. Και σε απλά ελ­λη­νι­κά: Μπο­ρεί­τε να δια­λέ­ξε­τε ποιο δά­χτυ­λο θα κό­ψε­τε, αλλά όχι να σώ­σε­τε όλα τα δά­χτυ­λα…       
Ο εκ­βια­σμός με τις τρά­πε­ζες και οι «εκ­κλή­σεις» Πα­πα­δη­μού­λη
Το «κουαρ­τέ­το» των δα­νει­στών, λοι­πόν, δια­μη­νύ­ει διά του κυ­ρί­ου Ντο­μπρόβ­σκις ότι η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να υλο­ποι­ή­σει τα συ­μπε­φω­νη­μέ­να και υπο­γε­γραμ­μέ­να. Και ότι η πρώτη αξιο­λό­γη­ση θα πρέ­πει να ολο­κλη­ρω­θεί «το αρ­γό­τε­ρο» μέχρι τα μέσα Νο­εμ­βρί­ου, ώστε να προ­λά­βει να ολο­κλη­ρω­θεί η ανα­κε­φα­λαί­ω­ση των τρα­πε­ζών με δια­δι­κα­σί­ες fast track - αλ­λιώς, από 1/1/2016 ενερ­γο­ποιεί­ται το bail-in, δη­λα­δή η «εξυ­γί­αν­ση», που θα την πλη­ρώ­σουν κατά σειρά οι μέ­το­χοι, οι κά­το­χοι τρα­πε­ζι­κών ομο­λό­γων και στο τέλος οι κα­τα­θέ­τες. Ο εκ­βια­σμός είναι ωμός και πιά­νει τόπο, καθώς οι τρα­πε­ζί­τες θα πά­θουν με­γά­λες ζη­μιές με το bail-in για με­τό­χους και ομο­λο­γιού­χους, ενώ η κυ­βέρ­νη­ση ξέρει ότι θα κιν­δυ­νεύ­σει ακόμη και την πτώση της έστω και αν μόνο απει­λη­θεί «κού­ρε­μα» κα­τα­θέ­σε­ων. Για να συ­ντη­ρή­σει και να δώσει υλική βάση στον εκ­βια­σμό, η Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα (ΕΚΤ) θα απο­τι­μή­σει πολύ ψηλά τις νέες κε­φα­λαια­κές ανά­γκες των τρα­πε­ζών (για την ακρί­βεια, δεν θα δε­χτεί για μία ακόμη φορά να τις απο­τι­μή­σει χα­μη­λά) ακρι­βώς για να δια­τη­ρεί­ται η απει­λή προς όλους: και με­τό­χους και ομο­λο­γιού­χους και κα­τα­θέ­τες…
Μπρο­στά στον κίν­δυ­νο να δη­μιουρ­γη­θεί κλίμα «εμπλο­κής», η κυ­βέρ­νη­ση, που δεν πιέ­ζε­ται μόνο από το «κουαρ­τέ­το» αλλά και από τους τρα­πε­ζί­τες, επι­λέ­γει να πει ξανά «Ναι σε όλα». Για να μη γίνει, ωστό­σο, κατά λάθος κά­ποιο «ατύ­χη­μα», ο φύ­λα­κας της μνη­μο­νια­κής ηθι­κής κ. Πα­πα­δη­μού­λης άρ­χι­σε τις γνω­στές του εκ­κλή­σεις να γί­νουν όλα όπως πρέ­πει και γρή­γο­ρα…  
Υπ’ αυ­τούς τους όρους, το μόνο που ελ­πί­ζει η κυ­βέρ­νη­ση, είναι να αυ­ξη­θεί κάπως το πλα­φόν για το προ­στα­τευό­με­νο ύψος της αξίας των ακι­νή­των και αντί­στοι­χα το ύψος του ει­σο­δή­μα­τος κάτω από το οποίο θα υπάρ­χει μια τέ­τοια προ­στα­σία. Ωστό­σο, σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες ακί­νη­τα θα βγουν στο «σφυρί», η πλειο­νό­τη­τα των οποί­ων θα αφορά πρώτη κα­τοι­κία… 
Ασφα­λι­στι­κό και αγρό­τες
Το ζή­τη­μα των νέων ρυθ­μί­σε­ων για τους αγρό­τες είναι εκτός κάθε συ­ζή­τη­σης, καθώς το τρίτο μνη­μό­νιο προ­βλέ­πει ρητά τα νέα μέτρα. Όσο για τις συ­ντά­ξεις, τα πράγ­μα­τα είναι τόσο άσχη­μα, ώστε η κυ­βέρ­νη­ση -σύμ­φω­να με το οι­κο­νο­μι­κό ρε­πορ­τάζ- προ­σπα­θεί να βρει ισο­δύ­να­μα ώστε να απο­φύ­γει τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση των συ­ντά­ξε­ων κάτω από 1.000 ευρώ… Ωστό­σο, οι ετή­σιες μειώ­σεις στη συ­ντα­ξιο­δο­τι­κή δα­πά­νη που έχουν συμ­φω­νη­θεί στο τρίτο μνη­μό­νιο (1% του ΑΕΠ) δεν επι­τρέ­πουν τέ­τοιες «πο­λυ­τέ­λειες».
Και, εν ολί­γοις, τώρα η κυ­βέρ­νη­ση αντι­λαμ­βά­νε­ται τι υπέ­γρα­ψε, πόσο «δε­μέ­νη χει­ρο­πό­δα­ρα» είναι και πόσο μά­ταιη είναι η υπό­θε­ση των «ισο­δυ­νά­μων». Αν και υπο­ψια­ζό­μα­στε ότι πολ­λοί το είχαν αντι­λη­φθεί από την αρχή, απλώς κατά τη συ­νή­θη τους πρα­κτι­κή αφή­νουν να απο­δει­χτεί σι­γά-σι­γά, ώστε να το αντι­με­τω­πί­σουν με νέες δρα­μα­το­ποι­ή­σεις: «πρέ­πει να πά­ρου­με και αυτά τα μέτρα, γιατί αλ­λιώς θα κα­ταρ­ρεύ­σουν οι τρά­πε­ζες», «πρέ­πει να πά­ρου­με τα μέτρα ώστε να γίνει η ανα­κε­φα­λαί­ω­ση των τρα­πε­ζών, για να έρθει η σειρά της ελά­φρυν­σης του χρέ­ους»…
Όμως, η απο­κά­λυ­ψη τέ­τοιων απα­τών έχει πλέον γίνει κτήμα της «συλ­λο­γι­κής ευ­φυ­ΐ­ας» - μπο­ρείς να εξα­πα­τή­σεις κά­ποιον μία, δύο ή τρεις φορές, αλλά όχι για πάντα…
Αρχή