Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή ούτως ή άλλως



 26/11/2015 
Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή ούτως ή άλλως. Με χρέος που πλησιάζει τα 400 δισ. και θα τα ξεπεράσει, με ύφεση που λειτουργεί πια σαν διαστημική μαύρη τρύπα με την Ελλάδα παγιδευμένη στη βαρύτητά της και με ένα ΑΕΠ που καταγράφει απώλειες κάθε χρόνο, σωτηρία εντός του ευρώ δεν υπάρχει. Όσο και να φορολογήσεις τους πολίτες κύριε Χάροντα υπουργέ των Οικονομικών, φτάνει κάποτε η στιγμή του «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»…
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι το πότε θα επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα αλλά το πώς θα γίνει αυτό. Τα σενάρια είναι τρία:
ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Είτε γιατί καταρρέει η ευρωζώνη, είτε γιατί μας εκτοπίζουν από αυτή, επειδή η διεθνής συμμορία που λεηλατεί χώρες με όπλο το ευρώ έχει τελειώσει τη «δουλειά» της, η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή. Κάτω όμως από τον έλεγχο των πιστωτών της που την έχουν δεμένη χειροπόδαρα με ευρωπαϊκές συνθήκες και αγγλικό δίκαιο, τα οποία μια εγχώρια κυβέρνηση υποτελών τα αποδέχεται ακόμη.
Πρόκειται για το πλέον απεχθές σενάριο δεδομένου ότι οι επικυρίαρχοι της οικονομίας μας θα το φέρουν στα μέτρα που ωφελούν τις χώρες τους και τις πολυεθνικές τους. Η κατευθυνόμενη υποτίμηση της δραχμής θα έχει σαν στόχο να θιγούν κι άλλο οι μισθοί, οι συντάξεις και ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος. Το συνάλλαγμα από τον αυξημένο τουρισμό και τις αυξημένες εξαγωγές θα το εισπράττουν οι ίδιοι «για την αποπληρωμή του χρέους» και θα μας δουλεύουν κι από πάνω: «Δραχμή δεν θέλατε; Καλά να πάθετε!»
ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Το σύστημα του παλαιοκομματισμού, μαζί με τις νέες, βελτιωμένες εκδοχές του, τους ροζ ευρώ-λιγούρηδες, τις ελιές, τα ποτάμια, τους «τσαντισμένους» πασόκους και νεοδημοκράτες που ανεξαρτητοποιήθηκαν, κάνει την ηρωική έξοδο από το ευρώ των μνημονίων ως ύστατη κίνηση για να σωθούν τα τομάρια τους.
Το μόνο όμως που ξέρουν να κάνουν είναι να μασουλάνε μίζες, να ταΐζουν τη διαπλοκή, να φουσκώνουν τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία, να διορίζουν ημέτερους εξαγοράζοντας ψήφους, να καταστρέφουν το κράτος χρησιμοποιώντας την παροιμιώδη ανικανότητά τους να κάνουν κάτι στοιχειωδώς σωστό…
Έτσι γινόμαστε πράγματι αυτό που ως μπαμπούλα επισείουν σήμερα οι προσκυνημένοι πολιτικοί και τα κανάλια της διαπλοκής: «Αλβανία του Χότζα»…
ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ: Αυτή η φορομπηχτική τετραετία υποτέλειας, εθνικής ξευτίλας, διάλυσης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, φτωχοποίησης του λαού και φυγής των νέων στο εξωτερικό, λειτουργεί σαν χαστούκι αφύπνισης για όλους μας.
Ο λαός ψάχνεται, ενημερώνεται, αποφασίζει, τολμά. Παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, θέτει στόχο για ένα ανεξάρτητο και υπερήφανο κράτος που λειτουργεί για την ευημερία των κατοίκων του και όχι σαν δομή καταπίεσης τους. Ορκίζεται να το πετύχει με κάθε τρόπο, αντιπαλεύοντας ό,τι στέκεται εμπόδιο.
Απαραίτητο εργαλείο γι αυτό είναι το εθνικό νόμισμα. Αν αυτοί που θα ορίσει να το χειριστούν έχουν ως γνώμονα τα παραπάνω, η Ελλάδα όχι μόνο θα βγει ταχύτατα από την κρίση αλλά θα μπορέσει εκμεταλλευόμενη το κλίμα, τη γεωγραφική της θέση, τον πολιτισμό και την ιστορία της να ξαναγίνει αυτό που ήταν κάποτε: Το διαμάντι της Μεσογείου και όχι μόνο…
Ακούγεται σαν όνειρο αλλά ακατόρθωτο δεν είναι. «Θέλει αρετήν και τόλμην». Αν δεν την έχουμε ας αποδεχτούμε το «τίτλο» του ραγιά κατεβάζοντας τα κάδρα του Λεωνίδα, του Θεμιστοκλή, του Παλαιολόγου, του Καραϊσκάκη, του Βελουχιώτη, του Λαμπράκη…
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/i-ellada-tha-epistrepsei-sti-drahmi-oytos-i-allos#sthash.EpZ79Luy.dpuf

Η ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Εκτύπωση
26-11-2015
Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΛΦΗ*
Έχω σε πολλές περιπτώσεις γράψει, όπως και άλλοι, ότι ένας από τους βασικούς στόχους των μνημονιακών πολιτικών υπήρξε εξ αρχής η συγκεντροποίηση της γης και της ακίνητης περιουσίας που έχει αποκτηθεί ως επί το πλείστον με προσωπική εργασία (παρελθούσα, τρέχουσα ή μελλοντική) δια της υφαρπαγής στα λίγα χέρια των ισχυρών του χρήματος με διάφορα τεχνικά «νομιμοποιητικά» μέσα, από μια νέα πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου, όπως την περιέγραφε και ο Μαρξ, ο οποίος ολοκληρώνοντας τον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου καταλήγει ως εξής: «Ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής και συσσώρευσης, επομένως και η ατομική κεφαλαιοκρατική ιδιοκτησία, προϋποθέτουν την καταστροφή της ατομικής ιδιοκτησίας που στηρίζεται στην προσωπική εργασία». Μόνο έτσι θα πραγματοποιηθεί το υπερσυσσωρευμένο σε χρηματικά μέσα και τίτλους κεφάλαιο.
Η υπερχρέωση των δανειοληπτών στο τραπεζικό σύστημα, όσο και των άλλων πολιτών στις φορολογικές αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής που τους οδήγησαν στην αδυναμία αποπληρωμής – όπως άλλωστε αποδεικνύεται δια γυμνού οφθαλμού από τα στοιχεία και έχει πολλάκις γραφτεί – που περιόρισαν το διαθέσιμο εισόδημα, με εισοδηματικές περικοπές και εξοντωτική φορολόγηση και επέφεραν πρωτοφανή ύφεση και μαζική κοινωνική φτωχοποίηση, όλα αυτά τα χρόνια και αποτέλεσαν το μέσον για την επίτευξη του στόχου αυτού. (βλέπε σχετικό Πίνακα για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του κειμένου). Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία, ειδικά μετά την εξοντωτική φορολόγηση των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων (από 30 δις ευρώ το 2009 σε 63 δις ευρώ το 2013 και 83 δις ευρώ το 2015, παρά την ένταξη πολλών στη ρύθμιση των 100 δόσεων που τώρα ανατρέπεται).
Από την άλλη πλευρά η λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση», οδήγησε στην κατάρρευση της κτηματαγοράς και μια σωρευτική μείωση των τιμών των ακινήτων κατά 40% κατά μέσο όρο μέχρι το Α΄ εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα συντηρητικά στοιχεία της Τ.Ε., ενώ σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50% με αποτέλεσμα όσοι θα ήθελαν να εκποιήσουν σε κάποιες «εύλογες» τιμές το ακίνητό τους για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους αδυνατούν παντελώς. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια, λοιπόν. Και όπου οι οικονομικοί μηχανισμοί της «ελεύθερης αγοράς» δεν αρκούν από μόνοι τους, έρχεται αρωγός το κράτος - και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα των «δανειστών» - δια της νομοθεσίας να τους υποβοηθήσει. Μέσα στα πλαίσια βέβαια των κοινωνικών συσχετισμών. Τα μνημόνια κατόρθωσαν να επιφέρουν μια ριζική μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών αυτών υπέρ του (μεγάλου και χρηματιστικού ιδίως) κεφαλαίου.
Μέχρι το τέλος του 2013 ίσχυε μια πολύ ικανοποιητική ρύθμιση με αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές έως 200.000 σε τράπεζες, που νομοθετήθηκε αρχικά την 17/09/2009 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον τότε ΥΠ.ΟΙΚ. Γ. Παπαθανασίου και συνέχισε να ισχύει με διαδοχικές παρατάσεις, προστατεύοντας όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά όλα τα ακίνητα του δανειολήπτη (βλ. ΦΕΚ τ. Α΄ 181/16-9-09, που κυκλοφόρησε στις 17-9-09, η οποία περιέχει μεταξύ άλλων και διατάξεις περί αναστολής πλειστηριασμών)
Ασπίδα προστασίας αποτέλεσε για πολλούς δανειολήπτες και ο νόμος 3869/10 (Νόμος Κατσέλη) που τροποποιήθηκε στη συνέχεια επί τα χείρω με το Ν. 4161/13.
Το 2014 υπήρξε ένα μεταβατικό στάδιο περιορισμένης μερικής προστασίας Α΄ κατοικίας υπό σειρά σωρευτικών δεσμευτικών, εισοδηματικών και περιουσιακών, προϋποθέσεων που ουσιαστικά άφηνε ακάλυπτη τη μεγάλη πλειονότητα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, για να φθάσουμε στο 2015 με ένα μεγάλο νομοθετικό κενό.
Όλο αυτό το διάστημα πολλές συλλογικότητες υπερασπίσθηκαν με σθένος και επιμονή στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, τα δικαιώματα των ελλήνων δανειοληπτών και προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό την ακίνητη περιουσία τους ματαιώνοντας πλειστηριασμούς*.
Το νέο νομικό πλαίσιο που τίθεται πλήρως σε εφαρμογή από 1/1/2016, μετά την υπογραφή του 3ουμνημονίου, αποτελείται από ένα φαρμακερό τρίπτυχο.
- Την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που τροποποιεί βάναυσα το νόμο Κατσέλη, με την καθιέρωση της απόλυτης τραπεζικής ισχύος μέσω της έννοιας του «συνεργάσιμου» (βλέπε: πλήρως υποταγμένου) δανειολήπτη.
- Την εγκαθίδρυση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με αναίρεση όλων των δικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών που προστάτευαν από τις αυθαιρεσίες του επισπεύδοντος, διαδικασίες εξπρές και την πλήρη απαξίωση στο τίμημα του εκπλειστηριάσματος.
- Το νέο νόμο (Ν. 4346/2015) που ενώ υποτίθεται πως προστατεύει τους «ευάλωτους» οικονομικά υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ουσιαστικά αποτελεί μέσο για βελτίωση της εισπραξιμότητας των καθυστερούμενων δανείων από τις τράπεζες υπό την απειλή του πλειστηριασμού ακόμη και της Α΄ κατοικίας.
- Ακόμη και τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά όρια των υπό προστασία, ισχύουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα θεωρηθούν «συνεργάσιμοι», θα προσφύγουν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη και θα πληρώνουν μια δόση που θα καθορισθεί δικαστικά από το «υστέρημά» τους και σε βάρος της διαβίωσής τους.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση που επιμένει να ισχυρίζεται, σε πείσμα και της ελάχιστης νοημοσύνης, μετά από όλα αυτά, όσα προηγήθηκαν και όσα έπονται σε εφαρμογή του 3ουεπαχθέστερου μνημονίου, ότι είναι της «αριστεράς», παρέδωσε στα πλαίσια της πρόσφατης σε εξέλιξη «ανακεφαλαιοποίησης» σκανδαλωδώς έναντι πινακίου φακής τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες στους διεθνείς κερδοσκόπους, μέσω μιας πρωτοφανούς υποτιμητικής χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος – και μαζί όλης της οικονομίας - στους μηχανισμούς της ευρωκρατίας. Μέσα στο αδιαφανές και ελεγχόμενο άνωθεν και έσωθεν αυτό σύστημα της έντονης διαπλοκής, διαγράφονται κατά περίπτωση οφειλές θαλασσοδανείων, με σκάνδαλα που ακόμη και αν έχουν δει το φως της δημοσιότητας τίθενται στο αρχείο.
Τι μπορεί να αναστρέψει αυτή τη χωρίς πάτο πορεία, στην οποία έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία; Φυσικά να ξαναβγεί ο λαός στο προσκήνιο. Με νέους, όμως, αυτή τη φορά, όρους, και χωρίς αναθέσεις σε επίδοξους, νέους σωτήρες.
Για την αναζωογόνηση των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών και τη δικτύωσή τους σε ένα ευρύ παλλαϊκό κίνημα που θα στηρίζεται σε μια κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων με τα πληττόμενα μικροαστικά στρώματα της υπαίθρου και της πόλης, χρειάζεται η διαμόρφωση ενός πλαισίου, που δεν θα οριοθετείται αμυντικά στο κατώτατο δυνατό σημείο υπεράσπισης των πλέον ευάλωτων για τα ελάχιστα της επιβίωσής του.
Το πλαίσιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει:
- Την υπεράσπιση όχι μόνο της Α΄ κατοικίας αλλά του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών με αναστολή όλων των πλειστηριασμών, μέχρι την αποκατάσταση των αξιών των ακινήτων και την υιοθέτηση μιας γενικευμένης ρύθμισης των δανείων με κοινωνικά κριτήρια που θα απαλλάξει από υπέρμετρα και άδικα βάρη τους δανειολήπτες και θα διευκολύνει την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου του υπολοίπου τους.
- Την υπεράσπιση των υπερχρεωμένων μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, τόσο απέναντι στις τράπεζες, όσο και στις φορολογικές αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία και της απόκρουσης των εκποιήσεων και αναδιαρθρώσεων υπό την αιγίδα των τραπεζών.
- Την υπεράσπιση της αγροτικής γης και την απόκρουση της εκποίησης και συγκεντροποίησής της, με μοχλό την εξοντωτική φορολογία και τις οφειλές τους στο τραπεζικό σύστημα.
- Τη ριζική άρνηση της γενικευμένης υποταγής όλων στις επιταγές του τραπεζικού κατεστημένου μέσω της επιβολής της «συνεργασιμότητας».
Μια ριζική, ασφαλώς, αντιμετώπιση του ζητήματος της υπερχρέωσης, θα πρέπει να κινείται σε μια λογική μακροπρόθεσμης γενικευμένης ρύθμισης των δανείων με σεισάχθεια μέσω διαφόρων παραμέτρων και με διαφανή τρόπο για όλα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί όλα αυτά τα χρόνια της μνημονιακής πολιτικής. Για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα άλλο τραπεζικό σύστημα, εθνικοποιημένο και με κοινωνικό έλεγχο που θα λειτουργεί στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών.
Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί ασφαλώς να υλοποιηθεί στα πλαίσια του μνημονιακού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας, ούτε στα πλαίσια της ευρωζώνης που αποτελεί τον έμπρακτο εγγυητή της, ούτε βέβαια και των μηχανισμών της Ε.Ε. και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εξυπηρέτησης ενός δυσθεώρητου, απεχθούς κρατικού χρέους.
Για να ανατραπούν όλα αυτά θα πρέπει να ανατραπεί και αυτή η νέο-μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά και να ξηλωθεί όλο το μνημονιακό καθεστώς, από μια άλλη, νέα λαϊκή κυβέρνηση - όχι κατ’ ανάθεση όπως με την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ - που θα προκύψει μέσα από την ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος που θα τη στηρίζει και θα την ελέγχει, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τους στόχους και τα μέσα που θα τα ενοποιεί σε ένα συνολικό αντιμνημονιακό αγώνα με γνώμονα τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας που έχει πληγεί.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα κάτω να διατυπώνουμε τις αξιώσεις αυτής της κοινωνίας για να ανακτήσει την αξιοπρεπή ζωή της και όχι την επιβίωση στο όριο που μας έχουν επιβάλει, ώστε ο νέος πολιτικός φορέας που απαιτείται να είναι ο εκφραστής μας και όχι το αποκούμπι που ενδέχεται να μας «προδώσει». Ελπίζω πως με το παρόν κείμενο συμβάλλω σε ένα διάλογο για τα δίκαια των αξιώσεων αυτών στο συγκεκριμένο τομέα.
Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 είχε καταθέσει νομοσχέδιο για τη διαγραφή εκ των τραπεζικών οφειλών των δανειοληπτών ποσών ανάλογων με τις εισοδηματικές περικοπές από το 2010, ενώ στη συνέχεια και προ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 είχε υποσχεθεί ένα πιο αφηρημένο, αλλά «κοινωνικά δίκαιο» πρόγραμμα ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων που θα ανακούφιζε πραγματικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παράλληλα με την προστασία της Α΄ μόνο κατοικίας. Από τις συνεχείς διολισθήσεις φτάσαμε, υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, στην τελευταία, την απόλυτη μνημονιακή μετάλλαξη και την ανοιχτή επιλογή της υπεράσπισης της απέναντι στην κοινωνία όχθης.
Υ.Γ.: Δυστυχώς η φιλολογία περί προστασίας της πρώτης μόνο κατοικίας, που εφάρμοσε και νομοθετικά υπό προϋποθέσεις το καθεστώς από την 1/1/2014, εμπεδώθηκε και από όλες τις επιμέρους οργανωμένες εκφάνσεις της υπαρκτής αριστεράς, χωρίς αυτές να αντιλαμβάνονται την οπισθοχώρηση που συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε μια φάση κατάρρευσης των εμπράγματων αξιών και της εργασιακής δύναμης ταυτόχρονα, λόγω «εσωτερικής υποτίμησης» και αποπληθωρισμού για τη βίαιη ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου, που δεν αποτελεί (στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων) «κεφάλαιο».

---000___

*Γιάννης Δουλφής, οικονομολόγος, πρώην τραπεζικός, μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού της ΛΑ.Ε. και της Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί Στοπ.

http://www.iskra.gr/index.php

"ΤΣΟΥΝΑΜΙ" ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ



Εκτύπωση
26-11-2015
ΜΕΤΡΑ "ΦΩΤΙΑ" ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με τρεις «καυτούς» φακέλους ανοίγει από αύριο ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δανειστές, καθώς επί τάπητος τίθενται οι ανατροπές σεασφαλιστικό και φορολογία, αλλά και το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα.
Η τελευταία και δυσκολότερη «στροφή» πριν από την τελική ευθεία προς την αξιολόγηση κρίνεται -όπως είναι φυσικό- ως η κρισιμότερη από την κυβερνητική συμμαχία, καθώς θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία εκ νέου τις αντοχές της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μπορεί το ασφαλιστικό να έχει απεμπλακεί από το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, όμως παραμένει βασική προϋπόθεση η υλοποίηση των αλλαγών στο ισχύον σύστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μεταρρύθμιση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Θα πρέπει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι οι ανατροπές που έρχονται στο ασφαλιστικό είναι μεγάλες και μάλιστα επώδυνες για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, εάν ληφθεί υπόψη ότι ήδη υπάρχει δέσμευση για νέα περικοπή δαπανών το 2016 ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού είναι και οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, όπως έχει επισημάνει η «Ν», με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να λάβει σύντομα τη μορφή σχεδίου νόμου, ώστε να κατατεθεί το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή, προβλέπεται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που θα χορηγούνται, όποτε φυσικά «ξεπαγώσουν» οι μισθοί, θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τον βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.
Με τις αλλαγές που προωθούνται ουσιαστικά η κυβέρνηση σχεδιάζει την επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους, ενώ προτίθεται να διατηρήσει και τα τέσσερα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους και αφορούν την οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στους «κερδισμένους» αναμένεται να είναι οι υπάλληλοι που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού που έχουν καταταχθεί, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποδώσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις που δικαιούνται με βάση το νέο μισθολόγιο, ενώ στους μεγάλους «χαμένους» θα είναι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς θα δουν τις αποδοχές τους να «παγώνουν» για τα επόμενα χρόνια λόγω της διατήρησης της προσωπικής δια- φοράς.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ύστερα από απαίτηση και των δανειστών οι επικείμενες αλλαγές θα επιτύχουν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ υπαλλήλων με υψηλά προσόντα και εργαζομένων με χαμηλότερα, μέσω της διαφοράς ωρίμανσης των μισθών.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο -μεταξύ άλλων- προβλέπει ότι για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υπάρχουν 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία, ενώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.
Κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει για φυσικά και νομικά πρόσωπα, νέες φορολογικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς και την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «πακέτο» της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Οι αλλαγές, που δεν αποκλείεται να έρθουν σε δύο «δόσεις», προκειμένου να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να πλήξουν για μια ακόμη φορά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, ενώ εάν ικανοποιηθεί και η απαίτηση των δανειστών που αποτελεί μάλιστα μνημονιακή δέσμευση για ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, τότε θα προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους.
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με βάση το σχέδιο που καταρτίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το οποίο θα τεθεί υπόψη του κουαρτέτου προς έγκριση πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή, προβλέπονται τα εξής:
Φοροαπαλλαγές: Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει οι 716 φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει και «κοστίζουν» περίπου 2,5 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε προκύπτει και από το κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει «μαχαίρι» στις περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις θα δεσμευτεί για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και αυτές θα εγκριθούν από τους δανειστές. Επισημαίνεται ότι με βάση τον τόμο των φοροαπαλλαγών που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, αυτές που έχουν απομείνει είναι οι εξής:
123 φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν ακόμη τα φυσικά πρόσωπα και αφορούν ιατρικές δαπάνες, δωρεές κ.λπ. και κοστίζουν περίπου 275,29 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τις ιατρικές δαπάνες, που «επιβαρύνουν» 85,2 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό, εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο αυτές που υπερβαίνουν τα 100 ευρώ και γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
109 φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα και ανέρχονται στο ποσό των13,75 εκατ. ευρώ.
19 φοροαπαλλαγές που εφαρ- μόζονται στον ΕΝΦΙΑ με «κόστος» 426,24 εκατ. ευρώ.
79 φοροαπαλλαγές που ισχύουν στον ΦΠΑ και κοστίζουν 1,26 δισ. ευρώ.
Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους ΕΦΚ και υπολογίζονται στα 972,4 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζουν 200 εκατ.
Μετά την απόσυρση της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στη φορολόγηση των ενοικίων, από το 11% στο 15% για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο και από 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 και άνω, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση όποιο σχέδιο κι αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Προτάσεις ΥΠΟΙΚ
Φορολογική κλίμακα: Περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, από 5% έως και 50%, αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει η νέα φορολογική κλίμακα για μισθούς και συντάξεις. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το νέο όριο του αφορολόγητου ορίου, αφού υπάρχουν προτάσεις για μείωσή του στο ύψος του ορίου της φτώχειας, αλλά και διατήρησής του στις 9.500 ευρώ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα «χτίζεται» μόνο με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Εισφορά αλληλεγγύης: Από το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει, βάσει των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου, να ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Η εν λόγω κίνηση, πάντως, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αφού οι συντελεστές θα είναι υψηλοί, λόγος για τον οποίο αναζητούνται τρό- ποι, εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο, να επιβαρυνθούν οι υψηλότερες εισοδηματικά τάξεις. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το οικονομικό επιτελείο το όριο πάνω από το οποίο κάποιος φορολογούμενος θα θεωρείται ότι ανήκει στους «έχοντες».
Αγρότες: Το επόμενο έτος αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο20%, ενώ από το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί περαιτέρω στο 26%. Λόγω των αντιδράσεων πάντως που προκαλούν οι συγκεκριμένες αλλαγές στον αγροτικό κόσμο της χώρας, η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως ελαφρύνσεις για τους κατ' επάγγελμα αγρότες ή διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Γ.ΚΟΥΡΟΣ

ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

 Δείτε τον Τσίπρα σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ – Όλα τα ξέχασε ο Αλέξης, εμέις όμως ΟΧΙ!

τσιπρασ
Ήταν 22/07/2014. Φοροούσε στους ώμους του ένα παλαιστινιακό μαντήλι («καφίγια»), και διαδήλωνε κατά της  εισβολής στη Γάζα και τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων με κεντρικό σύνθημα «Κάτω η δολοφονική πολιτική του Ισραήλ».
τσιπρασ
Όλα αυτά έξω από την αμερικανική πρεσβεία μαζί με 2.500 άτομα ενώ τότε έκαναν και  πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Ο Τσίπρας τόνιζε τότε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει άμεσα η θηριωδία στην Παλαιστίνη: «Η Παλαιστίνη είναι σε διαρκή πόλεμο και ο πόλεμος πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Η θηριωδία αυτή δεν είναι ανεκτή όταν σκοτώνονται άμαχοι, παιδιά σε παραλίες. Δε μπορούμε να μένουμε απαθείς. Αν αυτό συμβαίνει σήμερα στη μια πλευρά της Μεσογείου, αύριο μπορεί να συμβεί στη δική μας πλευρά. Ένα σημαντικό κομμάτι του ισραηλινού λαού εναντιώνεται στη θηριωδία και ζητά άμεση, δίκαιη και βιώσιμη λύση με τη δημιουργία ενός δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ».
Στην πορεία βρίσκονταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.
Όλα αυτά είναι παρελθόν. Τώρα ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωθυπουργός και προσκυνά φορώντας στο κεφάλι Κιπά. Πλέον δεν μιλά για τις θηριωδήες του Ισραήλ, ενώ ο Στρατούλης και ο Λαφαζάνης αναγκάστηκαν να φύγουν μετά την δεξίοστροφη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ.
Καμαρώστε τον!
tsipras

 http://hellasforce.com/

Βόμβες οι «τρομοκράτες» γκιλοτίνες ο Κατρούγκαλος

26-11-2015

ΕΚΑΣ τέλος - ενιαίος φορέας ασφάλισης

Γιάννης Λαζάρου
Ενώ όλα τα ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή των Ελλήνων στα "τρομοκρατικά" χτυπήματα και τις βόμβες, στην Ελλάδα τα πραγματικά θύματα της τρομοκρατίας των εκλεγμένων συνεχίζουν να σκοτώνουν χωρίς αντίσταση από κανέναν.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να προστατέψει από τις περικοπές τις χαμηλές συντάξεις, με εξαίρεση τις πρόωρες, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπου πρόθεση αν βάλεις εντολή της ΕΕ θα είναι η πραγματική είδηση.
Το ασφαλιστικό, που αποτελεί κομβικό θέμα του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου. Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων, τόσο θα μετατίθεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος. Οι συζητήσεις φυσικά είναι προπέτασμα καπνού διότι ουδείς ασχολείται με το πρόβλημα.
Δεσμεύεται, ωστόσο, ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις, με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή, ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός, με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, δείξει μικρότερα ποσά, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ή το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διασφάλιση δεν θα ισχύει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Προς το παρόν, δεν διευκρινίζεται σε τι βάθος χρόνου θα ελεγχθούν οι πρόωρες συντάξεις.  Όταν μιλάνε για δεσμεύσεις είναι σίγουρο πως δεν πείθουν κανέναν, απλά μπερδεύουν την κατάσταση για να έχουν κάτι να λένε οι συνδικαλιστές στους σφαγιασθέντες.
Το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού θα έχει άξονα τη βασική σύνταξη, η οποία θα συνδέεται με «ρήτρα ανάπτυξης» για όσους συμπληρώνουν 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κύριας ασφάλισης, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα Ταμεία. Όλα αυτά είναι παραμύθια διότι έχουν από καιρό υπογράψει και το ύψος της εθνικής σύνταξης αλλά και την δημιουργία ενιαίου φορέα ασφάλισης που θα φυτοζωεί από την αδυναμία οικονομικής στήριξης.
Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν όλα αυτά διότι ούτε υπάρχει αντιπολίτευση να αντιδράσει αλλά απ' οτι φαίνεται και ο λαός δείχνει αδυναμία κατανόησης των επερχομένων καταστάσεων αφού μπορεί να κλαίει για τους θανάτους στο Παρίσι αλλά για τον δικό του θάνατο δεν δίνει δεκάρα.

http://www.stontoixo.com/

Υπέρ πάντων το τομάρι μας


Η κυβέρνηση άφαντη, η αξιωματική αντιπολίτευση άφαντη, η αντιπολίτευση γενικώς άφαντη. Ο μόνος που είναι φανερός σε αυτόν τον τόπο είναι ο στόχος. Λέγεται και Έλληνας πολίτης. Αυτοί που πρέπει να σηκώσουν το βάρος όλων των ευθυνών για την κατάντια δεν είναι πουθενά. Κάνουν κάτι εμφανίσεις στα σκυλάδικα των πολιτικών εκπομπών με λαμέ κουβέντες και τσαλίμια ευρωτσέλιγκα και τέλος. 
Έχουν ρίξει όλο το βάρος των  ευθυνών στις πλάτες των πολιτών ως ατομικές οικονομικές ευθύνες και αυτοί είναι σε μόνιμες διακοπές. Οι της ΝΔ υποψήφιοι κάνουν σαν χήρες στο κρεββάτι την ώρα που τα νομοσχέδια φουσκώνουν με νέες ευρεσιτεχνίες του Τσακαλώτου. Αφήσαμε τη μοίρα της χώρας στο Τσακαλώτο που οι οικονομικές του γνώσεις είναι χειρότερες από τα ελληνικά του: "Το προσαυξημένο φόροι συν το πολλαπλασιαστικό το υποκείμενο επί της επιτόκιο european τραπεζικής θα είναι πολύ καλά".  Μην νομίζετε ότι και τα αγγλικά του είναι καλύτερα. Στα Eurogroup οι εταίροι "τραβάνε" σε βίντεο όσα λέει και τα παίζουν μετά στο σπίτι τους καλώντας όλη την γειτονιά για τα " Tsakaloto's funniest videos".
Κι ενώ το Τσακαλώτο δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται και γιατί βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, η ελληνική πραγματικότητα έχει γίνει βάλτος από τους Τσακαλώτους και η δημοσιογραφία παίζει ακόμη μια φορά τον ρόλο της για το μεγαλύτερο βούλιαγμα των Ελλήνων.
Η ροή των ειδήσεων που στέλνεται από τα γραφεία επικοινωνίας του κράτους και διοχετεύεται στα κρατικοϊδιωτικά ΜΜΕ και από εκεί αναπαράγεται με copy paste ή με παραλλαγές στο "ελεύθερο" διαδίκτυο έχει ως εξής: 
Πρώτα βάζουμε την τρομοκρατία του ISIS γιατί αυτές τις εντολές στέλνουν τα αφεντικά των Βρυξελλών επειδή από την εποχή των Σπηλαίων ο φόβος φυλάει τα έρημα. Μετά βάζουμε το μαλλιοτράβηγμα των σκυλούδων υποψηφίων για το λαϊκομάγαζο "ΝουΔου" και μετά αρχίζει το πατιρντί κατεβατό: 
"Φόροι με νέους φόρους συν τους φόρους από τους προηγούμενους φόρους". 
"Πρόστιμο στο πρόστιμο του προσαυξημένου προστίματος των προηγούμενων ετών".
"Κατάσχεση περιουσίας από την εφορία στην ήδη κατασχεμένη από την Τράπεζα και τούμπαλιν". 
"Αύξηση έμμεσων φόρων σε αυτούς που είχαν αυξηθεί και θα ξαναυξηθούν μετά την αύξησή τους". 
"Κυρώσεις από την Εφορία σε όσους είχαν κυρώσεις μέχρι τελική κίρρωση του εγκεφάλου".
Ασχολήσου λοιπόν αναγκαστικά με το φόρο του φόρου του Αλεξιάδη για να μην βλέπεις τι γίνεται τριγύρω γιατί θα αρχίσεις να γίνεσαι επικίνδυνος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως μάς είπε η Τζάκρη με την αριστερή χωρίστρα στο μαλλί ή να έχεις φασίζουσα συμπεριφορά άμα αστράψεις κανά σκαμπίλι στον εισβολέα ή γερμανοτσολιά, όπως μάς είπε η Γεροβασίλη (αυτή ως ανένταχτη αριστερή δεν έχει χωρίστρα, το μαλλί το έχει φλου για να μπερδεύει το πόπολο). 
Το βάρος των ευθυνών που έχουν φορτώσει στο λαό όλα τα "διαμάντια" της πολιτικής δεν είναι τα προσωπικά τους χρέη σε εφορίες, ταμεία και τράπεζες. Αυτά λειτουργούν για τις εξουσίες ως  προπέτασμα καπνού διότι οι εξουσίες όταν σε έχουν απασχολημένο με το προσωπικό σου ζόρι κάνουν με μεγάλη άνεση τις δουλειές για τις οποίες έχουν διοριστεί από τα ξένα αφεντικά τους. Είτε πληρώσεις τον φόρο είτε όχι το σοβαρό του θέματος είναι ότι το σύνορο της χώρας σου έχει έρθει 50 μίλια προς τα μέσα από όλες τις πλευρές. Από πάνω, από κάτω, από δίπλα από παντού. 
Είτε πληρώσεις είτε όχι τις 100 δόσεις για τις οφειλές στο Ταμείο σου κάμποι, λόγγοι, ποτάμια, θάλασσες οι πολιτικοί έχουν εκδώσει δελτίο αποστολής προς τους εντολείς τους ηγεμόνες των Βρυξελλών και όλων των χρεοκοπημένων επαρχιών της Ε.Ε.
Είτε αγχωθείς είτε όχι για τον ΕΝΦΙΑ ή για το στεγαστικό δάνειο το οικόπεδο στο οποίο στέκει το σπίτι σου είναι ήδη σε χέρια "αναπτυξιακών" funts. Θα μείνεις με το σωσμένο ντουβάρι και θα πληρώνεις ενοίκιο 100πλάσιο για το χώμα στο οποίο πατάει το ντουβάρι. 
Κατάφεραν να κάνουν την υπόθεση σωτηρίας του ατόμου κύριο μέλημα του πολίτη αλλά την υπόθεση σωτηρίας της χώρας που ζει το άτομο την έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα λαμόγια όλων των εποχών. Η θεωρία "σώζω το τομάρι μου" είναι η πολιτική γραμμή που εξαπολύει το κέντρο ελέγχου της δυτικής επικοινωνίας και δυστυχώς οι πολίτες ανάβουν κερί στην Παναγία την Τομαροσώστρα νομίζοντας ότι η τυπικότητα στα θέλω των τοκογλύφων θα σώσει το τομάρι τους. 
Σύσσωμη η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα είναι άδεια κουστούμια και η μηδαμινή παρουσία τους στην ελληνική πραγματικότητα και κοινωνία το αποδεικνύει περίτρανα. Αυτό το τσίρκο που περιφέρεται ως κυβέρνηση και ως σύσσωμη αντιπολίτευση είναι γιατί πρέπει να προσωποποιείς την οργή σου την ώρα που σε τρομοκρατεί ο Σόιμπλε και η παρέα του. Χέστηκαν οι ηγεμόνες των Βρυξελλών για το σπίτι σου και για την σύνταξή σου. Χέστηκαν για το χρέος αν είναι βιώσιμο ή είναι πεθαμένο. Αυτοί έχουν ρίξει γέφυρες πάνω από  Ελλάδα και οι πολίτες Έλληνες σαν τρομαγμένα ψάρια κρύβονται κάτω από χάρτινους βράχους μη και γλυτώσουν, χωρίς να τους γίνει μάθημα το επαναλαμβανόμενο τέχνασμα των αιωνίως νικητών ότι δεν ψαρεύει κανείς με δολώματα όταν υπάρχει η λύση του δυναμίτη.

http://www.stontoixo.com/

Δείτε τι σημαίνει η ανάπτυξη των S-400 στη Συρία