Ο Συριακός Στρατός προελαύνει στο Χαλέπι

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ S-400 ΚΑΙ ΤΑ BUK-M2 ΝΑ "ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ" ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ


15/01/2016

Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Ο στρατός της Συρίας προελαύνει με τη βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών από τα ρωσικά μαχητικά και ανακτά συνεχώς εδάφη ακόμη και στο Χαλέπι εξοντώνοντας τους τζιχαντιστές. Η επιτυχία αυτή προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία η οποία δείχνει να ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο λάθος: Να εισβάλει στη Συρία ή να απογειώσει μαχητικά για αεροπορικά πλήγματα όταν οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει με κατάρριψη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε χθες πώς τουρκικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται τουλάχιστον στη Συρία. Έχει όντως μεταφέρει αρκετές δυνάμεις στα σύνορα αλλά μέχρι στιγμής εισβολή δεν φαίνεται να έχει γίνει.
Πιθανόν ο Νταβούτογλου να επιχείρησε να μετρήσει αντιδράσεις από την πλευρά των Ρώσων καθ' ότι βλέπει πώς η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τα μεγαλεπήβολα σχέδια της για επεκτατισμό μετά την παρέμβαση της Ρωσίας. Μόνο που η Μόσχα πήγε στη Συρία για να μείνει.
Ο συριακός Στρατός μετά από σφοδρές συγκρούσεις που είχε με τους τζιχαντιστές και με την αεροπορική υποστήριξη που του παρείχαν τα ρωσικά βομβαρδιστικά κατάφερε και ανακατέλαβε σημαντικά εδάφη στη βόρεια επαρχία στο Χαλέπι.
Τα στρατεύματα της Συρίας οδήγησαν τον ISIS να υποχωρήσει σημαντικά πίσω από το ανατολικά τμήμα της βόρειας επαρχίας στο Χαλέπι και συγκεκριμένα πίσω από το χωριό Ein al-Beida που απελευθερώθηκε”, ανέφερε ανακοίνωση του Συριακού Στρατού.
Παράλληλα, οι τζιχαντιστές δέχθηκαν μεγάλα πλήγματα και στις δυτικές συνοικίες στο Χαλέπι, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο ISIS μετρά βαριές απώλειες και σε πολλές άλλες πόλεις της Συρίας, όπως η Χόμς, η Νταραά, η Χάμα και η Δαμασκός.
Υπάρχει δηλαδή μία εικόνα που δείχνει πώς η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακτά τον έλεγχο της χώρας με τη βοήθεια βέβαια των Ρώσων. Εκείνο όμως που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι πώς οι Σύριοι έχουν καταφέρει, έχοντας στο πλευρό τους και τους Κούρδους να “κόψουν” τις γραμμές ενίσχυσης των τζιχαντιστών από την Τουρκία στα σύνορα και βεβαίως να γκρεμίσουν τα περάσματα του παράνομου πετρελαίου.
Αυτό είναι που έχει κάνει την Άγκυρα να “αφρίσει”, επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των Κούρδων και ετοιμάζεται κατά τον Αχμέτ Νταβούτογλου να εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ δήθεν για να πολεμήσει τον ISIS. Κάτι τέτοιο ενισχύει το ενδεχόμενο το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη να ήταν προβοκάτσια.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, η Τουρκία θα τολμήσει να εισβάλει στη Συρία ή να απογειώσει μαχητικά της να βομβαρδίσουν στόχους εντός της Συρίας όταν η Ρωσία από κάτω έχει αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M2 και βεβαίως το υπερόπλο S-400 που μπορεί να καταρρίψει τα τουρκικά μαχητικά πριν ακόμη απογειωθούν;
Πόσο μάλλον όταν η Μόσχα μετά την κατάρριψη του Su-24 έχει προειδοποιήσει ότι δεύτερο λάθος δεν θα επιτραπεί. Εισβολή στη Συρία σημαίνει πόλεμος με την Τουρκία.
Μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση στα λεγόμενα Νταβούτογλου από τη ρωσική πλευρά δεν υπάρχει. Ίσως και να μην υπάρξει και αυτή τη φορά να “μιλήσουν” τα όπλα...   
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: