ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ



Εκτύπωση
20/1/16 
ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ
ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΚΡΙΔΗ
Αποκαλυπτική για το ψυχόδραμα της «διαπραγμάτευσης» και τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2015 ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε την έκπληξή του, τη νύχτα της Κυριακής του δημοψηφίσματος, όταν διαπίστωσε στο μέγαρο Μαξίμου «μια αίσθηση φόβου, μια αίσθηση παράδοσης», η οποία βρισκόταν σε διαμετρική αντίθεση με τον ενθουσιασμό του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας για τη θριαμβευτική νίκη του ΟΧΙ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη καταλήξει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση, εκμυστηρευόμενος ότι «μας έχουν εγκαταλείψει και σύντροφοί μας εντός της κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν μια οικουμενική κυβέρνηση». Με άλλα λόγια, υπήρχε στα σκαριά σχέδιο«Αποστασίας», ανατροπής της κυβέρνησης και σχηματισμού «οικουμενικής» με τη συμμετοχή «Τσιριμώκων» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διέβη τον Ρουβίκωνα – τουλάχιστον εσωτερικά, στη συζήτηση με τον εαυτό του – πρέπει να ήρθε τη μέρα που ο Ντράγκι αποφάσισε να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες, κόβοντας τη χρηματοδότηση του ELA, δηλαδή τη βδομάδα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά από πολλή και βασανιστική σκέψη, ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε να προσχωρήσει στη γνώμη του Γιάννη Δραγασάκη για άνευ όρων παράδοση, απορρίπτοντας την πρόταση του τότε υπουργού Οικονομικών για ενεργοποίηση του εναλλακτικού «Σχεδίου Χ» που φέρεται να είχε εκπονήσει ολιγάριθμη ομάδα συνεργατών του, με εντολή του πρωθυπουργού.
Από τα όσα είπε στον Αλέξη Παπαχελά ο Γιάνης Βαρουφάκης, το εν λόγω «Σχέδιο Χ» μάλλον δεν δικαιολογεί τον τίτλο του. Αντί για μια συνεκτικήστιβαρή απάντηση στα σκληρά διλήμματα που έθετε ο εκβιασμός των δανειστών μέσω της επιβεβλημένης από τα πράγματααποδέσμευσης από το ευρώ, επρόκειτο, απ’ ό,τι καταλάβαμε, για μια σπασμωδικήπροσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για περαιτέρω διαπραγμάτευση, με βάση δύο μόνο στοιχεία: τοκούρεμα ομολόγων της ΕΚΤ – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ταραχή στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές την κρίσιμη εβδομάδα του δημοψηφίσματος – και την καθιέρωση ενός παράλληλου συστήματος συναλλαγών με «χαρτιά» που θα εκδίδει το κράτος, τα λεγόμενα IOUs. Αλλά και αυτή ακόμη η μισή αντίσταση προσέκρουσε στο «Τείχος» του Γ. Δραγασάκη και των φίλων του, στους οποίους προσχώρησε τελικά ο πρωθυπουργός.
Τόσο στο ύφος όσο και στο περιεχόμενό της, η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη κάθε άλλο παρά αριστερό ριζοσπαστισμό απέπνεε. Εκμυστηρεύθηκε ότι θεωρούσε μάλλον «ακραίες» και πάντως «λαϊκιστικές» πολλές πλευρές του προγράμματος της... Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει μήνες προ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κόκκινες γραμμές που έβαλε αφορούσαν μόνο μια κάποια αναδιάρθρωση του χρέους και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο των υποχωρήσεων στους δανειστές σε όλα τα άλλα καίρια ζητήματα (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, αγορά εργασίας κλπ).
Επιπλέον, υπερασπίστηκε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου που αποτέλεσε το πρώτο βήμα εγκλωβισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο παιχνίδι των δανειστών, παρότι αναγνώρισε και ο ίδιος ότι από την πρώτη στιγμή ο Ντάισελμπλουμ τον είχε απειλήσει ανοιχτά «ή συνεχίζετε το μνημόνιο, ή σας κλείνω τις τράπεζες». Εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναζήτηση στηριγμάτων από τη Ρωσία, ενώ φάνηκε να ευνοεί ανάλογες προσπάθειες προς ΗΠΑ και Κίνα. Τέλος, δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί καν στον Γιάννη Στουρνάρα και στη χυδαία επίθεση περί «ντου στο Νομισματοκοπείο» που εξαπέλυσε, από το ίδιο κανάλι και την ίδια εκπομπή που φιλοξένησαν και τον Γιάνη Βαρουφάκη, εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ΛΑ.Ε.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Βαρουφάκη παρατίθενται στο παρακάτω ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:
http://www.iskra.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: