Το μνημόσηνο της ελπίδας στα γενέθλια ενός χρόνου κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ


Θεόδωρος Κατσανέβας                                            
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/01/2016 

Απόψε 24 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ «γιορτάζει» ένα χρόνο κυβερνητικής παρουσίας. Πιο κάτω,περισσότερο σαν μνημόσυνο, παρά γιορτή, παρουσιάζουμε συνοπτικά το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με το οποίο, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέκλεψε την ψήφο του Ελληνικού λαού ως μεγαλέμπορος της ελπίδας.Της ελπίδας που για άλλη μια φορά υπήρξε η αναβολή της απογοήτευσης. Της ελπίδας που πέθανε τελευταία.Η Πρώτη Φορά Αριστερά αποδείχτηκε περισσότερη ανάλγητη κοινωνικά από τη δεξιά και περισσότερη ανίκανη και καρεκλολάγνα από όλους. Η καρέκλα αναδείχτηκε ως ισχυρότερο ελιξίριο από τις αριστερές αρχές.Και η υποταγή στο ελληνοκτόνο ευρώ, το αναγκαίο μέσο για την προσκόλληση στην καρέκλα της εξουσίας.
Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι, αφού η εξουσιολαγνία και η οσφυοκαμψία στους ξένους επιβουλείς νίκησαν το πάθος για το δίκηο. Ο σκοπός άγιασε τα μέσα.Ο Αλέξης δυστυχώς για τον ίδιο και ακόμα περισσότερα για τους Έλληνες πολίτες, λησμόνησε ότι,η κυβερνητική καρέκλα είναι προσωρινή. Και ότι θα λογοδοτήσει περισσότερο ίσως και απο τους προκατόχους του, στους ιστορικούς του μέλλοντος.Το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει θριαμβευτικά, ηρωϊκά και λεβέντικα στη Θεσσαλονίκη, η «κόκκινη γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγε τότε η ΠΦΑ, περιλαμβάνει τα ακόλουθα 10 σημεία. Θαυμάστε τα :
1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου με δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.
2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
Το πρόγραμμά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό – έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τμ.
5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
«Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες».
6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
Ειδική κάρτα μετακίνησης με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.
7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
«Επαναφέρουμε τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90€ ανά λίτρο. Η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο επίπεδο πριν από την εξίσωση με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δε θα έχει κόστος αλλά θα έχει και δημοσιονομικό όφελος, διότι θα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση. «Γιατί οι άνθρωποι θα ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
8. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) και αναπροσαρμόζονται άμεσα οι αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% εώς 35%. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, ούτε και τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
9. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους
10. Επαναφορά κατώτατου μισθού
Ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751€ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με το οικονομετρικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ «επαναφορά του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει από μόνη της και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Μόνον τον πρώτο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας»

Αρχική
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/mnimosino-tis-elpidas-sta-genethlia-enos-hronoy-kyvernontos-syriza#sthash.pPMEU9ik.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: