ΟΥΤΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



E-mailΕκτύπωσηPDF
18-2-2016
ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: ΕΩΣ 50% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ – ΕΩΣ 23% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ – ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΩΣ 70%!!!
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*
Ο εκτροχιασμός την κυβέρνησης - με την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την προσχώρησή του στο νεοφιλελευθερισμό - δεν σώζεται, ούτε με απειλές εξόδου από το ευρώ, ούτε με το ψέμα, που το έκανε επιστήμη.  
Έχουν γίνει αδίστακτοι. Χρησιμοποιούν τη μαύρη προπαγάνδα, για να πείσουν ότι δήθεν προστατεύουν τους ποιο φτωχούς, και είναι αυτοί, που με το νομοσχέδιο αυτό, ρίχνονται στην πυρά.  
Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Η νέα «μεταρρύθμιση» φέρνει εξοντωτικές μειώσεις στις συντάξεις όλων των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών με πάνω από 1.050 ευρώ μισθό, ταυτόχρονα, φέρνει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, στα ποιο φτωχά λαϊκά στρώματα.  
Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε όλους τους συντελεστές συντάξεων, και των τριών περιπτώσεων χωριστά και για όλα τα έτη.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ  
Στην πρώτη στήλη είναι τα έτη ασφάλισης. Στην δεύτερη, τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία (στην μια των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και στην άλλη των υπολοίπων Ταμείων). Στην Τρίτη τα προβλεπόμενα του Νόμου Λοβέρδου, και στην τέταρτη του Νομοσχεδίου Κατρούγκαλου.


ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Ως συντάξιμος μισθός από την ισχύουσα νομοθεσία θεωρείται, ο μέσος μισθός της καλύτερης 5ετιας τη τελευταίας 10ετίας. Στον οποίο υπολογίζεται και η σύνταξη.
Ενώ, τόσο από τον Νόμο Λοβέρδου όσο από το νομοσχέδιου Κατρούγκαλου, ως συντάξιμος μισθός θεωρείται, ο μέσος μισθός των συνολικών αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται και ο συντάξιμος μισθός.  
ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Για το ΙΚΑ, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών είναι 2.432,25 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά (με κατηγορίας) κυμαίνονται και του ΟΑΕΕ, ενώ του ΟΓΑ έως τα 1.400 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν τα Ταμεία πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών που δεν υπάρχει πλαφόν, και οι (νέοι) του ΙΚΑ που ασφαλίζονται έως το ποσό των 5.543,55 ευρώ.  
Με το Νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, για όλους τους εργαζόμενους το πλαφόν ανεβαίνει στα 5.543,55 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματίες και αγρότες θα είναι χωρίς πλαφόν δηλαδή στο σύνολο αποδοχών.  
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Στην πρώτη στήλη είναι τα έτη ασφάλισης και στην δεύτερη ο τρέχον – τελευταίος μισθός. Στην Τρίτη στήλη είναι οι σημερινές συντάξεις, με συντάξιμο μισθό, βάση της καλύτερης 5ετιας στην τελευταία 10ετία.Στην τέταρτη, ο συντάξιμος μισθός με βάση όλον τον εργάσιμο βίο. Στην πέμπτη και την έκτη βλέπουμε την εξέλιξη των συντάξεων, στην μια του Νόμου Λοβέρδου και στην άλλη του Νομοσχεδίου Κατρούγκαλου. Τέλος στην έβδομη στήλη βλέπουμε και την εξέλιξη του ποσοστού αναπλήρωσης, με βάση την 35ετία και το 70% του μισθού που ισχύει για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία:
 
 
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ


ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ
Αντί για προστασία λοιπόν, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, έρχεται ο κόλαφος στα ποιο αδύναμα και ευάλωτα κοινωνικά στρώματαΜε την κατάργηση των κατωτάτων ορίων που προωθεί, οι συντάξεις αυτών μειώνονται έως και 70%. Και με την προσομοίωση της δήθεν «εθνικής σύνταξης» με τα κατώτατο όρια, μειώνονται έως και 1.432%!!!!  
Και για να δώσουμε την ανάλογη διάσταση, το 56% των συντάξεων του ΙΚΑ υπολογίζονται με τα κατώτατα όρια. Από τους νέους συνταξιούχους (αναπηρίας - θανάτου) του ΙΚΑ ποσοστά 48,17% και 29,08% αντίστοιχα συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από τα 15 έτη ασφάλισης. Το 25% των εργαζομένων αμείβεται κάτω από 500 ευρώ και το 40% κάτω από τα 700 ευρώ. Η μερική απασχόληση στο 28%. Για το 2015, επί του συνόλου των προσλήψεων, το 55,51% ήταν με μερική και εκ περιτροπής απασχόλησης και μόνο το 44,49% πλήρους απασχόλησης. Και δεν σταματάει εδώ.  
ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Οι άποροι αγρότες, οι οποίοι έπαιρναν την σύνταξη ανασφάλιστων υπερήλικων των 360 ευρώ, από το 1998, ασφαλίζονται υποχρεωτικά (ως αγρότες) στο ΟΓΑ, με εισφορές κατά 7%. Σε 7 διαφορετικές κατηγορίες σε ποσά, από 487 ως 1400 ευρώ. Το υπόλοιπο 14% το καταβάλει το κράτος. Όπως δηλαδή και στους εργαζόμενους, με το 6,67% ( για τον κλάδο σύνταξης) που το καταβάλουν οι ίδιοι και 13,33% οι εργοδότες. 
Με το Νομοσχέδιο, φορτώνεται και το 27% στους αγρότες (πλούσιους και φτωχούς), και σε νοητά εισοδήματα και τα όποια δεν υπάρχουν. Και είναι άλλο το 7% σε νοητές αποδοχές και άλλο με το27%.  
Δηλαδή σαν να αποσύρονται οι εργοδότες …..και το σύνολο των εισφορών 27% του κλάδου σύνταξης και υγείας…. θα τον καταβάλουν οι εργαζόμενοι!! Αλλά και όταν είναι άνεργοι ….θα χρεώνονται με εισφορές …..υπολογισμένες στον κατώτατο μισθό!!! Τι δεν καταλαβαίνουμε;;;  
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ  
Από την μια, ο κ. Κατρούγκαλος ως υπουργός εργασίας, συνεχίζει την ασυλία και το ελεύθερο στις επιχειρήσεις, να ασφαλίζουν του εργαζόμενους, για όσες ημέρες και για όσα ποσά αυτοί θέλουν. Ακόμα και να μην τους ασφαλίζουν εάν το επιθυμούν, πότε με αδήλωτη εργασία, ή με το λεγόμενο «μπλοκάκι» ή ακόμη και το «εργόσημο» έχουν να επιλέξουν.  
Και από την άλλη, υποχρεώνει με νόμο, όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες, να ασφαλίζονται στο σύνολο των αποδοχών όταν έχουν δουλειά, και σε νοητά – ανύπαρκτα εισοδήματα, όταν δεν έχουν. Οι λόγοι είναι προφανείς.  
ΕΧΘΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ  
Με την κατάργηση του πλαφόν, με συνυπολογισμό εισφορών έως τα 5.543,55 ευρώ και στο σύνολο των αποδοχών, και χωρίς καμία αναλογία στις συντάξεις για ποσά πάνω από τα 1050 ευρώ, σε συνδυασμό, με την κατάργηση των κατωτάτων ορίων, ως ελαχίστη προστασία των ποιο φτωχών ευάλωτων και ανήμπορων κοινωνικών στρωμάτων, εχθρεύεται τους πάντες. Αυτό δεν λέγεται ασφαλιστικό. Είναι φορομπηχτικό και τίποτα άλλο.  
ΘΕΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΡΟΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ  
Κανένας λόγος για νέο ασφαλιστικό. Μόνο από την μη τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χάνονται περί τα 10 δις ευρώ κάθε χρόνο.  
Τεράστια η περιουσία των Ταμείων, στα 120 δις ευρώ θα ήταν τα αποθεματικά δηλώνει ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος.  
Εμείς συμπληρώνουμε, τα αποθεματικά είναι εδώ. Αξιοποιήθηκαν, έγινα δημόσιος πλούτος, έγιναν περιουσία και των Ταμείων και ζητάμε να επιστρέψουν σε αυτά. Και υπενθυμίζουμε, πως 167 δις ευρώείναι οι συνολικές διαχρονικές οφειλές του κράτους και εργοδοτών σε αυτά.  
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση μεταλλάσσεται, συνεχίζει το ψέμα, ξεπουλά όσο-όσο δημόσιο πλούτο – περιουσία και των Ταμείων.    
Το ψέμα λοιπόν …όπως λέει και ο λαός …έχει κοντά ποδάρια!
Ή, ο ψεύτης και ο κλέφτης …τον πρώτο χρόνο χαίρονται!!  
*Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ - nikolaou@kepea.gr
http://www.iskra.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: