ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΝ





01/02/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Με βαλλιστικούς πυραύλους Tochka χτύπησαν οι αντάρτες της Υεμένης τη βάση “Αλ Ανάντ” σκοτώνοντας περισσότερους από 200 Αμερικανούς μισθοφόρους της Blackwater και Σαουδάραβες στρατιωτικούς, αλλά και καταστρέφοντας πολύ μεγάλο εξοπλισμό και αποθήκες πυρομαχικών της Σαουδικής Αραβίας.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Tochka έχουν βεληνεκές μέχρι 300 χιλιόμετρα, μπορούν να φέρουν συμβατικές ή και πυρηνικές κεφαλές και έχουν ακρίβεια χτυπήματος έως και 160 μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο φαίνεται πώς βρήκαν τον απόλυτο στόχο, αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
Εκτιμάται πώς δεν εκτοξεύτηκε μόνο ένας πύραυλος αλλά περισσότεροι και αυτός είναι ο λόγος των καταστροφικών αποτελεσμάτων. Όπως ειπώθηκε περισσότεροι από 200 στρατιωτικοί, Αμερικανοί κατά κύριο λόγο μισθοφόροι της Blackwater αλλά και Σουδανοί, όπως και Σαουδάραβες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν.
Το χτύπημα, όπως φαίνεται αιφνιδίασε τις στρατιωτικές δυνάμεις της βάσης, Σαουδάραβες και Αμερικανούς αφού δεν έγινε καμία προσπάθεια αποτροπής. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αντάρτες της Υεμένης τους έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο αφού κατάφεραν να καταστρέψουν και ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και μαχητικών αεροσκαφών Typhoon Eurofighter.
Από το τρομακτικό χτύπημα καταστράφηκαν επίσης τεθωρακισμένα οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, βυτιοφόρα οχήματα και εγκαταστάσεις. Εκτιμάται πώς οι αντάρτες της Υεμένης είχαν πολύ καλή πληροφόρηση αφού γνώριζαν και που ακριβώς βρίσκονται τα καταλύματα των Αμερικανών μισθοφόρων της Blackwater, τα οποία και κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Η επίθεση πάντως αυτή δείχνει πώς θα υπάρξουν αντίποινα και δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν στον πόλεμο της Υεμένης.
Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της εκτόξευσης των βαλλιστικών πυραύλων:

Δεν υπάρχουν σχόλια: