ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ!



Εκτύπωση
19-2-2016
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ  
Μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί η κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας πετύχει μέσα σε λίγους μήνες ένα μοναδικό “επίτευγμα”: να προσθέσει μεγάλα φορολογικά βάρη σε έναν ήδη καθημαγμένο λαό, για να εισπράξει στο τέλος όχι περισσότερα, αλλά... λιγότερα δημόσια έσοδα!
Την τραγελαφική αυτή εξέλιξη αποτυπώνει η έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015. Όπως προκύπτει από την εν λόγω έκθεση, μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα συνήθη υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού, πλήρωσαν την περασμένη χρονιά 11,2% περισσότερο φόρο εισοδήματος μέσω της αύξησης στις μηνιαίες παρακρατήσεις των απολαβών τους. (Τι κρίμα που οι ψυχροί αριθμοί δεν συγκινούνται από το “ταξικό πρόσημο” και το “παράλληλο πρόγραμμα” αυτής της κυβέρνησης...). Πάνω σ' αυτά, ήρθε η πρόσθετη ληστεία των εισοδημάτων τους μέσω της αύξησης του ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, τα συνολικά δημόσια έσοδα του 2015 από άμεση και έμμεση φορολογία... μειώθηκαν κατά 610 εκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται, βέβαια, για ένα απολύτως προβλέψιμο αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου, καθώς η υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων μειώνει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, κλείνει μαγαζιά και επιτείνει την υφεσιακή καταστολή της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα δημόσια έσοδα. Ο παραλογισμός φτάνει στα άκρα, καθώς οι τροϊκανοί, προκειμένου να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που προκαλεί η ίδια η μνημονιακή πολιτική, αξιώνουν, αυτή την περίοδο, πρόσθετα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά και αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης- μέτρα που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερα “δημοσιονομικά κενά”. Κι ο σκύλος θα συνεχίσει να κυνηγάει την ουρά του...
Μια άλλη πτυχή του μνημονιακού αδιεξόδου αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται για 35ο συνεχόμενο μήνα σε αποπληθωρισμό (με τον γενικό δείκτη να αυξάνεται μόλις κατά 0,7% σε ένα χρόνο), γεγονός που συντηρεί την αποεπένδυση και την ύφεση. Παρόλα αυτά, και παρά τη δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όλα τα βασικά είδη που μπαίνουν στο “καλάθι της νοικοκυράς” εμφανίζουν σοβαρή αύξηση, κυρίως λόγω των αυξήσεων στον ΦΠΑ. Μια οικονομία σε κώμα, ένας πληθωρισμός γύρω στο μηδέν, οι τιμές της ενέργειας διεθνώς να καταρρέουν- κι όμως, τα βασικά είδη και οι βασικές υπηρεσίες που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια εκτοξεύονται στα ουράνια! Σκεφτείτε και να μην είχαμε μια κυβέρνηση με τόση... “ταξική μεροληψία” τι θα γινότανε.  
Α.Θ.
http://www.iskra.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: