Ασφαλιστικό: είναι η ανεργία ανόητοι ...


Ασφαλιστικό: είναι η ανεργία ανόητοι ...
Του Γιάννη Περάκη
«Εντονη» αντιπαράθεση στη βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν για να σωθεί το ασφαλιστικό, κλπ είναι οι χαρακτηριστικοί τίτλοι της συζήτησης στη βουλή για το ασφαλιστικό.
Ο πολίτης αυτής της χώρας αισθάνεται ότι έχει την δυνατότητα «επιλογής». Η πρώτη επιλογή είναι να του κατακρεουργήσουν την σύνταξη με το αριστερό χέρι, η δεύτερη με το δεξί και οι «κεντρώοι» μαζί με τον  Λεβέντη να προσφέρουν το απαραίτητο back-up και στις δύο επιλογές. Για το αύριο τσιμουδιά.  
Αυτή είναι η άποψη παίζει στα κανάλια για τις συντάξεις.
Συγκλονιστικά1 είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των εργαζόμενων στην Ελλάδα αλλά και εκείνων που δεν εργάζονται. Ο πληθυσμός της Ελλάδας, ο οποίος δεν εργάζεται υπερβαίνει αυτή την στιγμή τα 7 εκατομμύρια!.
«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικό-τητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικο-νομικού σχηματισμού».
Ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. Έως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

Ο αριθμός των ανέργων κινείται στα 1.196.736 άτομα. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%.

Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% όταν κάθε άνεργος είναι περισσότερο από δυόμισι έτη άνεργος. Σήμερα καταγράφεται ένα παρατεταμένο υψηλό επίπεδο ανεργίας (25% φέτος -9,5% το 2009) από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών). 

Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία 
απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.296.280 άτομα.

Το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Ο μέσος καθαρός  μισθός σήμερα είναι κάτω από τα 815 ευρώ ενώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολείται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενων. Παράλληλα ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 έως 5 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.   
Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας.
Το κυρίαρχο στο ασφαλιστικό είναι η αναλογία των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Υπάρχει εναλλακτική πρόταση;
Στο κείμενο2 κωδικοποιούνται τα βασικά σημεία ενός προγράμματος οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάταξη και, εν συνεχεία, ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της κοινωνικής παραγωγής, με γνώμονα τα γενικά εθνικά συμφέροντα, αλλά δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα των μισθωτών.Eπικεντρώνεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στο ζήτημα της ανάπτυξης και στην ΟΝΕ. Υποστηρίζει ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη είναι ασυμβίβαστη με την υλοποίηση προγράμματος απελευθέρωσης από τον βρόχο των Μνημονίων.
Για να αρχίζει να μειώνεται η ανεργία πρέπει να σημειωθούν ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ άνω του 2%. Ενδεικτικά, η εντός περιόδου 5 ετών συμπίεση της ανεργίας στο ποσοστό του 10% προαπαιτεί μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 5.4% και δημιουργία 181 χιλ. θέσεων εργασίας ανά έτος.
Πολλαπλασιάζοντας τους 181.000 (εργαζόμενους)  Χ 700 (μηνιαίο μισθό) Χ 14 (μήνες) Χ 40,56% (ποσοστό εισφορών) = 720 εκατομ. ευρώ ετησίως, επι 5 έτη περίπου 3,5 δις. ευρώ.  Μήπως αυτό δεν είναι το έλλειμα στις συντάξεις ;
Αμάν πια, η ανοησία έχει και τα όρια της.
Γιάννης  Περάκης
Οικονομολόγος
1. Τα Νέα (09-11-2015) : Σάββας Ρομπόλης ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.
2. Σχέδιο Β-Θεόδωρος Μαριόλης:  Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο,  και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών  Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης.
http://sxedio-b.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: