Σοκ και δέος στο Χαλέπι: Ρωσική προέλαση προς τα τουρκικά σύνορα

250 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑΒΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ - ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ

04/02/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Βασίλη Καπούλα
Mε τη Ρωσική Αεροπορία να εκτελεί κυριολεκτικά και μεταφορικά εκατοντάδες αποστολές βομβαρδισμού ρωσικές χερσαίες δυνάμεις που πλαισιώνουν το συριακό Στρατό με την υποστήριξη ρωσικού βαρέος πυροβολικού προελαύνουν στα βόρεια του Χαλεπίου προς τα τουρκικά σύνορα καταδιώκοντας Τούρκους και Αράβους ισλαμιστές.
 
Για πρώτη φορά από το 2012 ο συριακός Στρατός με μια κεραυνοβόλα προέλαση περικύκλωσε τους ισλαμιστές στο βόρειο τμήμα και απέκοψε τις γραμμές ανεφοδιασμού τους από το Azaz ως την Τουρκία ενώ πλέον μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις κινείται προς τα τουρκικά σύνορα.
 
Το πυροβολικό τους αποτέφρωσε ενώ τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν 250 επιδρομές σε μία ημέρα στο Χαλέπι!
 
Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας νίκη καθώς τώρα θα δημιουργηθεί η βάση για την επίθεση στο Al-Bab και Der Hafer.
 
Η πολιορκία των πόλεων Zahraa και Nubbl έσπασε μετά από τέσσερα χρόνια πολιορκίας στο Χαλέπι.
 
Την ίδια στιγμή κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το συριακό στην Γενεύη λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών με τους ισλαμιστές να...παραπονιούνται. Λέγεται ότι θα ξαναρχίσουν στις 25 Φεβρουαρίου αλλά μέχρι τότε....
 
Φεύγοντας ο Staffan de Mistura τόνισε ότι "πρέπει να γίνει πολύ δουλειά".
 
Από την πλευρά τους Συρίας και Ρωσία τόνισαν ότι "δεν θα δώσουμε στους ισλαμιστές ότι δεν κέρδισαν στο πεδίο της μάχης, θα έχουμε ειρήνη ακόμη και αν χρειαστεί να πολεμήσουμε"!
 
Για να ξεκινήσει η μεγάλη επίθεση στο Χαλέπι η Ρωσία έδωσε Τ-90 και βαλλιστικούς πυραύλους ΟTR-21 Tochka στην Χεζμπολάχ.
 
Στη Χομς η Συριακή Αεροπορία ρίχνει συνέχεια φυλλάδια με τα οποία καλεί τους ισλαμιστές να παραδοθούν πριν τις 4 Φεβρουαρίου
 
Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν T-55 και Τ-72 με σύστημα ενεργού προστασίας από αντιαρματικά όπλα ΑPS.
 
Πιο αναλυτικά, ο συριακός Στρατός και η Χεζμπολάχ προετοίμαζαν εδώ και ημέρες την τελική αντεπίθεση στο Χαλέπι. Στόχοι ήταν τα στρατηγικής σημασίας χωριά Rityan, Bayyanoun, Tal Mu’arasat από τους ισλαμιστές της Jabhat Al-Nusra, Jabhat Al-Shamiyah, Jaysh Al-Mujahiddeen και Harakat Ahrar Al-Sham.
 
Η Jabhat Al-Nusra έστειλε μεγάλες ενισχύσεις στα χωριά Rityan και Tal Mu’arasat για να απωθήσει την Χεζμπολάχ.
 
Η Χεζμπολάχ κατέλαβε γρήγορα το χωριό Hardatnin και το 75% του χωριού Rityan από την Jabhat al-Nusra, Jaish al-Mujahideen και Jabhat Al-Shamiyah ενώ σφυροκόπησε τα προάστια της της Bayanoun κόβοντας την τουρκική γραμμή ανεφοδιασμού από το Azaz στο Χαλέπι. 
 
Στα βόρεια οι ισλαμιστές είχαν εμπλακεί σε μάχες με κουρδικές ομάδες
 
Την επίσημη ανακοίνωση της άρσης του αποκλεισμό των σιιτικών χωριών την έκανε η Χεζμπολάχ από την τηλεόραση του Λιβάνου:"Τα χωριά Nubl και Zahra με 50.000 σιίτες έχουν σωθεί! O στρατός έκοψε την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού τους από την Τουρκία"!
 
Επιπλέον ο συριακός Στρατός κατέλαβε το χωριό Muarrasat al-Khan στο βόρειο Χαλέπι. Η απώλεια αυτή για τους ισλαμιστές σημαίνει ότι χάνουν την πιο σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού από την Τουρκία που περνούσε μέσω Azaz και πήγαινε βόρεια. Oι ισλαμιστές καταρρέουν στο νότιο-ανατολικό και βόρειο Χαλέπι.
 
Στο ανατολικό Χαλέπι με μια αιφνιδιαστική επίθεση οι ειδικές δυνάμεις "Τίγρης" του συριακού Στρατού κινήθηκαν δυτικά ενώ οι ισλαμιστές περίμεναν να κινηθούν προς το Al-Bab. Αυτό έφερε την απελευθέρωση του χωριού Al-Sin με τον συριακό Στρατοό να περικυκλώνει το ISIS γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.
 
Στο βόρειο Χαλέπι ο συριακός Στρατόε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους ισλαμιστές τηςJabhat Al-Nusra, Jaysh Al-Mujahiddeen και Jabhat Al-Shamiyah  σε δύο άξονες καταλαμβάνοντας τα χωριά Duwayr Al-Zeitoun και Tal Jibbin ενώ μπήκε στο Al-Malaah κοντά στο χωριό Handarat.

 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: