ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΝΤΙΑΡΧΕΣ

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016


Με την διαδικασία εκλογής του Πάπα οι τηλεοπτικές άδειες στους αδειούχους καναλάρχες: – Σκάι – Καλογρίτσας – Ant1 – Alter Ego, Βαγγέλης Μαρινάκης


Η εκλογή του νέου Πάπα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Ο μελλοντικός Πάπας πρέπει να υπερψηφιστεί από τα δύο τρία του κονκλαβίου συν ένα καρδινάλιο. Όταν ο νέος ποντίφικας εκλεγεί, η είδηση κοινοποιείται με λευκό καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το σώμα των καρδιναλίων δεν επιτρέπεται να εξέλθει από την Καπέλα Σιξτίνα, όπου συνεδριάζει.

Εάν κανένας από τους υποψήφιους για το θρόνο δεν λάβει τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό ψήφων, τότε από την καμινάδα βγαίνει μαύρος καπνός.



Κάθε εκλογή Πάπα είναι μείζον εκκλησιαστικό και κοσμικό γεγονός, με παγκόσμια σημασία, καθώς ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας είναι ο ποιμενάρχης 1,2 δισεκατομμυρίων ψυχών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η σχετική διαδικασία ξεκινά μετά παρέλευση τουλάχιστον 15 ημερών από την αποδημία ή την παραίτηση του κατόχου της Αγίας Έδρας. Ο νέος Πάπας εκλέγεται από το «Kολέγιο των καρδιναλίων», το λεγόμενο «Κονκλάβιο», δια μυστικής ψηφοφορίας. Οι καρδινάλιοι είναι οι ανώτατοι κληρικοί (συνήθως επίσκοποι) της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι διορίζονται από τον Πάπα. Τους διακρίνουμε από το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι, που φορούν. Όλοι οι καρδινάλιοι που δεν έχουν υπερβεί το 80o έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ δικαίωμα εκλογής έχει θεωρητικά κάθε χριστιανός. Στην πράξη, όμως, ο Πάπας προέρχεται από τους κόλπους των καρδιναλίων. Ο Ουρβανός ΣΤ' ήταν ο τελευταίος Πάπας, που εξελέγη το 1378 και δεν ήταν καρδινάλιος.
Την ημέρα της εκλογής οι καρδινάλιοι συγκεντρώνεται στο ιστορικό παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό. Η διαδικασία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και οι καρδινάλιοι-εκλέκτορες δεν βγαίνουν από το Βατικανό μέχρις ότου εκλέξουν Πάπα. Εξ ου και η λέξη «Κονκλάβιο», η οποία προέρχεται από τις λατινικές λέξεις cum clave (με ένα κλειδί), που παραπέμπει στην κλεισμένη με κλειδί αίθουσα όπου συνεδρίαζαν παλαιότερα οι καρδινάλιοι. Η απόφαση για το κλείδωμα των καρδινάλιων σε μία αίθουσα είχε ληφθεί για να επιταχυνθεί η εκλογή του νέου Πάπα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, η διαδικασία διαρκούσε για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, έπρεπε να προφυλαχθούν οι εκλέκτορες από τις εξωτερικές πιέσεις, ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Αφού τελέσουν λειτουργία και εξομολογηθούν, είναι έτοιμοι για την ψηφοφορία ή τη σειρά ψηφοφοριών για την εκλογή του Πάπα. Κάθε καρδινάλιος παίρνει από ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως σημειώνει το όνομα του εκλεκτού του. Πάπας εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων. Αν η ψηφοφορία αποβεί άκαρπη επαναλαμβάνεται με την ίδια διαδικασία, μέχρι την 30η, οπότε ο Πάπας εκλέγεται δι’ απλής πλειοψηφίας. Μετά από κάθε καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται και από το χρώμα του καπνού που αναθρώσκει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, οι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου πληροφορούνται για τα τεκταινόμενα. Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής συνεχίζεται, ενώ ο λευκός καπνός ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας.
Αμέσως μετά, ο Πρύτανης του «Κολεγίου των Καρδιναλίων» απευθύνει στον εκλεγέντα καρδινάλιο δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: «Αποδέχεσαι την εκλογή σου;». Εάν η απάντηση του είναι «Accepto» («Αποδέχομαι») αναλαμβάνει αμέσως τα καθήκοντά του. Η δεύτερη: «Με ποιο όνομα θέλεις να σε προσφωνούν» και με την απάντησή του ο νέος Πάπας ανακοινώνει το εκκλησιαστικό του όνομα. Στη συνέχεια ο πρύτανης του «Κολεγίου των Καρδιναλίων» εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακράζει λατινιστί προς το συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου: «Habemus Papam», δηλαδή «Έχουμε Πάπα».
Η διαδικασία εκλογής του Πάπα ισχύει με τροποποιήσεις από τις 7 Μαΐου του 1274, όταν καθιερώθηκε από τη Δεύτερη Σύνοδο της Λιόν. " (https://www.sansimera.gr/articles/80)
Ισχυροί επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες που πήραν τις τέσσερις άδειες για κανάλια.
Αναλυτικά:

Βαγγέλης Μαρινάκης:
Γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 30 Ιουλίου 1967. Είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή και πολιτικού, και της Ειρήνης Καρακατσάνη. Μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ο πατέρας του είχε αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική και πολιτική δράση ενώ συμμετείχε και στην χρηματοδότηση του Ολυμπιακού.
Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Διετέλεσε από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq:CPLP). Aπό το Μάρτιο του 2010 Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υορκης (NYSE:CRU) έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011.[Πέραν και άλλων στη ναυτιλία, σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate.
Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Η βρετανική έκδοση Lloyd's List "Power 100" σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση, το 2014 στην 67η θέση, το 2013 στην 73η θέση και το 2012 στην 84η θέση.
Το 2014 ο Μαρινάκης εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Το 2010 ανέλαβε τον Ολυμπιακό.

Χρ. Καλογρίτσας
Ο κατασκευαστής, είναι γνωστός και ως ο «εργολάβος της Αριστεράς» όπως τον αποκαλούν κάποιοι λόγω της στενής του σχέσης με το ΚΚΕ και γενικότερα την κοινοβουλευτική Αριστερά, έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον Τύπο.
Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας «Πρώτη» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1986. Φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με κυβερνητικά στελέχή ενώ δεν έχει αποκρυβεί ότι είναι κουμπάρος και με τον Π. Καμμένο και με τον Χρ. Σπίρτζη.
Η εφημερίδα “Πρώτη” εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1986 και κυκλοφόρησε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 1990.
Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα μέσα από διαφανείς διαγωνισμούς και κατάφερε σταδιακά να καθιερωθεί στο χώρο. Παράλληλα η εταιρία του συμμετέχει σε μια συγχώνευση εταιριών, μεταξύ των οποίων και η εταιρία Τοξότης που τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Η εταιρία Τοξότης εν συνεχεία εξαγοράζει μια άλλη κατασκευαστική εταιρία, την Μέδουσα με τον κόσμο των κατασκευών να γνωρίζει πως αυτό είναι το νέο όνομα της εταιρίας Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, απ’ όταν αυτός αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα.

Γιάννης Αλαφούζος
Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη της Καθημερινής Αριστείδη Αλαφούζου. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΙ που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο, τον Σκάι 103, τον Μελωδία και τον Σπορ ΦΜ 94,6.
To 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους. Τον Μάιο του 2012, ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και εξυγίανση του συλλόγου.
Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου.
Αιτία του μέτρου ήταν το γεγονός ότι όταν ο ιδιοκτήτης της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ κλήθηκε να τεκμηριώσει το πόθεν έσχες του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταρχάς ποσά λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.
Η υπόθεση Αλαφούζου εντάσσεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που αφορά στα 65 CD με στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ την περίοδο από το 2000 ως το 2012.

Θ. Κυριακού
Είναι γιος του εφοπλιστή Μ. Κυριακού ο οποίος ήταν από τους πρώτους καναλάρχες που πήραν άδεια και λειτουργεί εδώ και χρόνια ο ΑΝΤ1. Σήμερα ο Ομιλος ΑΝΤ1 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, σε 12 διαφορετικούς κλάδους. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 2.500.
Ο Μίνωας Κυριακού γεννήθηκε το 1942, είναι Έλληνας εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας από την Αθήνα. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται η ιδιοκτησία του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009).
Γόνος οικογένειας εφοπλιστών με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση να ιδρύεται το 1852. Ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία (17 ετών) και σε ηλικία 23 ετών (1965) ίδρυσε την Athenian Tankers Inc. Το 1976, ίδρυσε δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil Internationalκαι την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των media και της τηλεόρασης με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 (σήμερα Easy 97.2) στην Αθήνα[3]. Το 1989, ένα έτος μετά την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, εγκαινιάζεται η τηλεόραση του ΑΝΤ1 η οποία ως σήμερα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της τηλεόρασης. Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, σήμερα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Χωρίς άδεια μένουν STAR, ALPHA, Σαββίδης και η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων
Κιμπουρόπουλος: Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια και με το χαμηλότερο τίμημα από όλους
Η πρωτοφανής διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες ξεπέρασε 70 ώρες

Μετά τη δημοπρασία προέκυψε ότι οι τέσσερις που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής

1. Σκάι με ποσό 43, 6 εκατ. ευρώ
2. Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ
3. Ant1 έναντι 75,9 εκατ. ευρώ
4. Alter Ego, Βαγγέλης Μαρινάκης έναντι ποσού 73,9 εκατ. ευρώ

Δύο οι παλιοί και δυο οι καινούριοι

O Μαρινάκης έφυγε χωρίς δηλώσεις
Σε Σκάι, Καλογρίτσα, Ant1 και Βαγγέλη Μαρινάκη -Το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 246 εκατ. ευρώ

Έπειτα από σχεδόν 66 ώρες δημοπρασίας, βγήκε λευκός καπνός από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Μετά τη δημοπρασία προέκυψε ότι οι τέσσερις που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

– Σκάι
– Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
– Ant1
– Alter Ego, Βαγγέλης Μαρινάκης

ANAΛΥΤΙΚΑ:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκτός τηλεοπτικού τοπίου μένουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ALPHA του Δημήτρη Κοντομηνά και STAR, ενώ στους ηττημένους της διαδικασίας συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΌΣ ΠΑΡΟΧΟΣ” και DIMERA του Ιβάν Σαββίδη.

Το συνολικό τίμημα των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών αγγίζει τα 246 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερέβη ακόμη και την πιο αισιόδοξη προσδοκία της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει ριζικά πλέον καθώς έπειτα από ενενήντα μέρες δεν θα έχουν δικαίωμα εκπομπής τέσσερις από τους μεγαλύτερους τηλεπτικούς σταθμούς της χώρας (MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON).

Κώστας Κιμπουρόπουλος (Σκάι): Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος ο οποίος ήταν ο διεκδικητής που εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια.

«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας τόνισε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».

«Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» έκλεισε τις δηλώσεις του ο κ. Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι.

Ιβάν Σαββίδης: Συγχαρητήρια στους νικητές

Είμαι χαρούμενος για τα εσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους. Ρωτήθηκε γτο αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια. Σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια. Για τη διαδικασία: Πρωτότυπη, θύμιζε λίγο φυλακή. Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό. Για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε: Μέχρι εκεί που έπρεπε. Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Εκπλήρωσα την αποστολή μου.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: