Ρωσική προειδοποίηση σε Ο.Η.Ε. και ΗΠΑ: Κάτω τα χέρια από την Κύπρο




     


    1-11-2016

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τον πλανήτη,

    κάλεσε τις ΗΠΑ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, να σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού.
    Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λαβρόφ  έκανε την δήλωση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τόνισε πως « η στάση της Ρωσίας είναι παρόμοια με τη δική μας ότι το σύστημα των εγγυήσεων θα πρέπει να καταργηθεί και όλα τα ξένα στρατεύματα να αποσυρθούν από την Κύπρο».
    «Επικοινωνούμε τακτικά σε διάφορα επίπεδα και αυτό καταδεικνύει ότι ο πολιτικός μας διάλογος είναι βασισμένος στην εμπιστοσύνη και πάνω σε ένα ειδικό χαρακτήρα. Πέρσι γιορτάσαμε 55 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και σε όλα αυτά τα χρόνια τονίσαμε ότι η συνεργασία και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων δεν εξαρτάται από το πολιτικό περιβάλλον», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ρωσία διατηρεί συμφέροντα στην Κύπρο από τα οποία δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
    Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιβάλουν το όραμά τους για λύση του Κυπριακού στους Κυπρίους, το ξεπούλημα δηλαδή του νησιού στις δυνάμεις της Νέας Τάξης.
    «Είμαστε δεσμευμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτές τις θέσεις», υπογράμμισε.
    Προειδοποίησε επίσης εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να επιβληθεί σκόπιμα στους Κυπρίους οποιαδήποτε λύση η οποία μπορεί να είναι επωφελής για τον ένα ή τον άλλο διεθνή παίκτη.
    «Σε αυτή τη φάση», τόνισε, «γνωρίζουμε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι αυτή η θέση θα πρέπει να ληφθεί δεόντως υπόψη».
    «Επιμένουμε όπως οι ΗΠΑ και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να φθάσουν σε λύση και να επιβάλουν λύσεις, οι οποίες θα απορριφθούν από οποιαδήποτε από τα μέρη σε μια λύση του Κυπριακού»,κατέληξε.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: