Τρία επεισόδια αριστεροδέξιας διαχείρισης





Δημοσίευση: Φύλλο 334 -
25-11-2016Της εφημερίδας δρόμος της αριστεράς
       
Το δούλεμα του ΣΥΡΙΖΑ πάει σύννεφο και στη Βόρεια Ελλάδα

Θα αναφερθούμε σε τρία επεισόδια, δείγματα αριστεροδέξιας διαχείρισης που εξευτελίζουν και απαξιώνουν αγώνες και συμβάλλουν στην κατασυκοφάντηση της αριστεράς.

Η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας
Είναι γνωστοί οι αγώνες που δόθηκαν για να ανατραπεί η κατασκευή του φαραωνικού ΣΜΑ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Στον αγώνα αυτό, πρωτοστάτησαν νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν και εξέφρασαν τους αγωνιστικούς τους χαιρετισμούς υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο τότε γραμματέας και νυν υπουργός κ. Βίτσας. Κινητοποιήθηκε πολύς κόσμος, ο αγώνας απέκτησε κινηματικά χαρακτηριστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τον κεφαλαιοποιήσει πολιτικά. Δεκάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και εκκρεμούν ακόμα δίκες. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας όμως ουσιαστικά ξεκίνησε και τελικά ολοκληρώνεται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εντάχθηκε πρόσφατα στον νέο ΠΕΣΔΑ με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και πρόκειται βέβαια να επικυρωθεί από την κυβέρνηση. Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται η παράδοση του ΣΜΑ και πολλοί αναρωτιούνται ποιος κυβερνητικός παράγοντας άραγε θα εγκαινιάσει το έργο. Πιθανολογείται ότι αυτός θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Φάμελος που πάντα ήταν θερμός υποστηρικτής της κατασκευής του ΣΜΑ και τελικά βέβαια δικαιώθηκε. Κάποιοι πιο «ψύχραιμοι» συνιστούν να μη γίνουν πανηγυρικά εγκαίνια αλλά να προτιμηθεί η μουλωχτή παράδοση του έργου. Και επειδή «όλα εδώ πληρώνονται» ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και νυν βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Καλαφάτης έσπευσε να επισημάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Αλήθεια, δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι σημερινοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, η οποία υλοποιούσε το έργο, έβγαιναν στα κάγκελα και στήριζαν, με κάθε τρόπο, όσους στρέφονταν κατά του έργου βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τους ευρωπαϊκούς πόρους από τους οποίους χρηματοδοτήθηκε; Βαπτίστηκε και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ της πρώτης φορά Αριστερής κυβέρνησης και, πλέον, είναι ένα έργο υπέρ του πολίτη»; Θα απαντήσει κανείς στον κ. Καλαφάτη;
Άξιος ο μισθός σας. Στρώνετε το χαλί για να έρθει ο Κούλης…

ΟΛΘ και ΤΑΙΠΕΔ
Παρά τα γοερά δάκρυα του πρώην υπουργού κ. Δρίτσα και τις αυταπάτες όσων πίστευαν, και πιθανόν να πιστεύουν ακόμα, ότι θα διασώσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τους «επενδυτές του ΤΑΙΠΕΔ» το σχέδιο φαίνεται να φτάνει στο τελικό στάδιο. Μέχρι και ο ιδεολογικός υπέρμαχος του μνημονίου, δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, τα «πήρε στο κρανίο». Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε: «Μας ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Όλα δίνονται στον ΟΛΘ Α.Ε., στον δήμο δεν δίνεται τίποτα. Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι ανώτεροι από τον Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε άλλα στην ΔΕΘ, ότι παραχωρείται η 1η προβλήτα στην πόλη». Έξαλλος, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είπε ότι «αυτό είναι κοροϊδιλίκι». Και συνέχισε «που είναι οι βουλευτές, τα επιμελητήρια, η περιφέρεια;».
Βέβαια, επειδή όπως είπαμε και παραπάνω «όλα εδώ πληρώνονται», ήρθε η απάντηση πάλι από τον κ. Καλαφάτη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο: «Σας έπιασαν κορόιδο. Η διατύπωση του πρωθυπουργού ήταν προσεκτικά διατυπωμένη. Σας είχε δώσει καλά δείγματα; Θα έπρεπε να ήσασταν υποψιασμένος».

Σταθάκης και Σκουριές
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανασχηματιστεί ο υπουργός κ. Σκουρλέτης, υπέγραψε την απόρριψη της αίτησης θεραπείας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την μέθοδο μεταλλουργίας flash smelting. Μετά την αριστερή ντρίμπλα του κ. Σκουρλέτη ήρθε η δεξιά σέντρα του κ. Τσίπρα που πάσαρε την αρμοδιότητα στον κ. Σταθάκη (έχει υπογράψει την CETA). Στις 11/11/2016 με απόφαση του κ. Σταθάκη δόθηκε: Έγκριση Συμπληρωματικού – Τροποποιητικού Τεύχους του Προσαρτήματος 4: «Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλουργικές – Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.”, στο Δήμο Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Η απόφαση αυτή του κ. Σταθάκη ουσιαστικά αδειάζει την προηγούμενη του κ. Σκουρλέτη. Το επόμενο βήμα, μετά την απόφαση Σκουρλέτη, θα έπρεπε να ήταν η ανάκληση της ΑΕΠΟ από το υπουργείο με άμεσο αποτέλεσμα την διακοπή των εργασιών. Η απόφαση του κ. Σταθάκη έχει πολύ μεγάλη πολιτική βαρύτητα γιατί ουσιαστικά επιβεβαιώνει την κυβερνητική θέση ότι το έργο συνεχίζεται. Μας έχουν ταράξει στην νομιμότητα! Το ψέμα και το δούλεμα, βέβαια, έχουν κοντά ποδάρια! Το κακό όμως είναι, ότι η ζημιά είναι ήδη ανεπανόρθωτη και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για άλλο συριζοσανό.

Συριζόπληκτοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: