ΠΕΡΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ

 «ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ» ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ


Εκτύπωση
11-11-2016  
Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΟΥΜΙΛΑ*  
---000_xristoforossoumilasΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ειλικρινής η συγκινησιακή φόρτιση του Νίκου Φίλη κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του από το Υπουργείο Παιδείας. Σίγουρα ένιωθε αδικιμένος, ένιωθε ότι ο «γαλαντόμος καθηγητής» Τσίπρας τον χρησιμοποίησε αλλά, στην πρώτη δυσκολία, τον άδειασε κανονικά και τον πέταξε στα σκυλιά.
Δικαιολογείται αυτό το συναίσθημα του κυρίου Φίλη από την άποψη ότι το σκηνικό σύγκρουσης με την εκκλησία δεν το έστησε μόνος του. Εκτελούσε ένα οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου που είχε σαν στόχο, αφενός να «πουλήσει» αριστερφροσύνη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την εφαρμογή των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μέτρων του 3ουμνημονίου. Ωστόσο, μόλις ζορίσανε τα πράγματα εκ μέρους του ιερατείου και του Καμμένου, ο εξουσιομανής Τσίπρας άφησε εκτεθειμένο το Φίλη, του έριξε την ευθύνη και τον απέπεμψε όπως κάνουν όλοι οι «καλοί» πρωθυπουργοί. Εδώ ο Τσίπρας δε δίστασε πέρυσι ν’ αδειάσει έναν ολόκληρο λαό και να μετατρέψει το μεγαλειώδες όχι σε ναι, στο Φίλη θα κόλλαγε... 
Παρόλα αυτά, μόλις αποφορτιστεί συναισθηματικά ο κ. Φίλης θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι καθόλου αδικημένος, ότι η ζωή και η πολιτική του έδωσαν αυτό ακριβώς που του άξιζε. Αυτό που αξίζει σε όλους όσοι προδίδουν τις αρχές και τις αξίες τους για μια καρέκλα.
Αν η μνήμη του κυρίου Φίλη δεν είναι πολύ κοντή και επιλεκτική, πριν αναρωτηθεί πώς το «Άριστα 20» μετατράπηκε σε «μη προβιβάσιμο βαθμό», θα πρέπει να θυμηθεί και να αναρωτηθεί πώς ο «γαλαντομός καθηγητής» και ο “σύλλογος καθηγητών” του Μαξίμου τον βαθμολόγησαν πριν από 13 μήνες με Άριστα 20 και τον αντάμειψαν με την υπουργοποίησή του. Μήπως γιατι στο παρελθόν είχε διακριθεί με την ενασχόλησή του για τα θέματα της παιδείας; Όχι βέβαια. Ο υπουργικός θώκος ήταν η ανταμοιβή του κυρίου Φίλη για το γεγονός ότι μετά την κωλοτούμπα Τσίπρα είχε μετατραπεί στο ματρόσκυλό του μέσα κι έξω από τη Βουλή προκειμένου να υπερψησφιστεί το 3ο μνημόνιο.
Ανέφερε ο κ. Φίλης ότι βίωσε “ένα κλίμα χυδαίων επιθέσεων που άγγιξαν αυτό που ονομάζεται «δολοφονία χαρακτήρα»” και ότι με τη συνέντευξη Ιερώνυμου στον ΣΚΑΪ “οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος” του. Μ’ άλλα λόγια, βίωσε όλα όσα έκανε ο ίδιος το καλοκαίρι του ’15 στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έμειναν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο λαό και την αριστερά και καταψήφισαν το 3ο μνημόνιο.
Ήταν πρωταγωνιστικός ο ρόλος του κυρίου Φίλη στις “αυριανικού” τύπου χυδαίες, ανήθικες και συκοφαντικές επιθέσεις κατά των μετέπειτα στελεχών της ΛΑΕ και της τότε προέδρου της Βουλής. Ήταν τέτοιο το θράσος του που τη στιγμή που ψήφιζε μαζί με τη ΝΔ του Μπαλτάκου το 3ο μνημόνιο, κατηγορούσε τη Ζωή Κωνταντοπούλου για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Τόσο ηθική, τόσο αριστερή ήταν η στάση του!
Τότε, πάνω στον οίστρο του, ούτε που διανοούταν ότι σύντομα θα έπεφτε ο ίδιος θύμα αυτών των μεθοδεύσεων. Τώρα το συνειδητοποιήσε με δάκρυα. Έτσι ακριβώς όπως θα το συνειδητοποιήσουν όλοι οι «χρήσιμοι αναλώσιμοι» συνοδοιπόροι του, ακόμη και ο Τσίπρας. «Χρήσιμοι αναλώσιμοι» για το γερμανικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο που, αφού κάνουν τη βρώμικη δουλειά, θα τους πετάξει στα σκυλιά ενώ το καραβάνι θα προχωρεί πιο βαθιά στη μνημονιακή έρημο, πιθανόν με άλλον, πρόθυμο καμηλιέρη.
Υπάρχει βέβαια και ο λαϊκός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει όλα αυτά τα σχέδια, να βάλει τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα και να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή φιλολαϊκών, φιλεργατικών πολιτικών.  
*Καθηγητής Ισπανικής Γλώσσας, Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας  
http://www.iskra.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: