Ρωσία-Κίνα-Ιράν: Το Γεωπολιτικό τρίγωνο που διαμορφώνει την νέα Μέση Ανατολή

24-11-2016

Στις 14 Νοεμβρίου ο ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσέιν Ντεχγκάν και ο κινέζος ομόλογος του Τσανγκ Βανκιουάν υπέγραψαν στην Τεχεράνη σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας. Στην αμυντική συμφωνία συμπεριλαμβάνονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αντιτρομοκρατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας.
Η συνεργασία Ιράν-Κίνας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία. Το 2014 για πρώτη φορά το ιρανικό και κινεζικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, ενώ το 2013 ιρανικά πολεμικά πλοία μεταξύ των οποίων και το ελικοπτεροφόρο Καργκ είχαν επισκεφτεί λιμάνια της κινεζικής επαρχίας Κιανγκσού.
Η στρατιωτική συνεργασία Ιράν-Κίνας έχει βαθιές ρίζες. Τις δεκαετίες 1980 και 1990 το Πεκίνο προμήθευσε στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς (Σαχάμπ), αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise, αντιπλοϊκές νάρκες και ταχύπλοα σκάφη (C-14) για το λιμενικό. Η Κίνα βοήθησε επίσης το Ιράν στην ανάπτυξη και κατασκευή του αντιπλοϊκού πυραύλου Νασρ. Το 2015 το Ιράν αγόρασε από την Κίνα 150 μαχητικά αεροσκάφη J-10, ενώ παρείχε στην Τεχεράνη την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας της χώρας.
Οι στρατιωτικές σχέσεις Ιράν-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια επίσης αναβαθμίζονται και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, πρόσφατα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα αξίας 10 δις δολαρίων. Στα οπλικά συστήματα συμπεριλαμβάνονται μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυροβόλα. Σε αυτό το πλαίσιο η ρωσική πλευρά έχει προτείνει στο Ιράν την μεταφορά τεχνογνωσίας για την κατασκευή του άρματος Τ-90S, ενώ μεταξύ των οπλικών συστημάτων που θα προμηθευτεί η Τεχεράνη είναι και το μαχητικό Sukhoi Su-30SM, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός αυτών. Ήδη είναι γνωστό ότι το Ιράν έχει παραλάβει και έχει εγκαταστήσει τα ρωσικά αντιβαλλιστικά-αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς S-300 PMU-2, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις για την προμήθεια και του υπερσύγχρονου συστήματος S-400 Triumph.
Μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί σύμφωνα με το ψήφισμα 1696 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το έτος 2006, η Τεχεράνη αναμένεται να κυριαρχήσει ως οικονομική, αλλά και στρατιωτική, δύναμη στην Αραβική Χερσόνησο. Υπενθυμίζουμε ότι η άρση των οικονομικών κυρώσεων συμπεριλαμβάνει και την πλήρη ακύρωση της απαγόρευσης πώλησης και αγοράς οπλικών συστημάτων. Οι εξελίξεις, οικονομικές και στρατηγικές, που προδιαγράφονται από τις προαναφερθείσες αμυντικές συμφωνίες θα έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις και εννοείται ότι θα αλλάξουν το τοπίο στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά την απόλυτη αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή, μια πολιτική που είχε ως στόχο τον κατακερματισμό της Συρίας και του Ιράκ με όπλο τους μισθοφόρους του Ισλαμικού Κράτους, και με δεδομένο τις διπλωματικές και στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας και του Ιράν, δημιουργούνται νέα γεωπολιτικά δεδομένα που αναθεωρούν εκ θεμελίων την ικανότητα του Ισραήλ, του ΝΑΤΟ και της σιωνιστικής Ουάσιγκτον να δρουν ανενόχλητα στην περιοχή.
Έτσι στην Μέση Ανατολή δημιουργούνται προοπτικές νέων συμμαχιών και στρατηγικών εξελίξεων στις οποίες το Ιράν μαζί με την Ρωσία και την Κίνα θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τις οποίες δεν πρέπει να αγνοήσει η χώρα μας. Το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει και δεν δύναται να υποτιμηθεί από την Ελλάδα. Είναι προφανής η δημιουργία ενός άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν που συμπεριλαμβάνει την Συρία και πιθανώς την Αίγυπτο. Τα ιρανικά στρατηγικά συμφέροντα συγκλίνουν περαιτέρω και τάχιστα με αυτά της Ρωσίας και της Κίνας και είναι βέβαιο ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει τις αμυντικές συμφωνίες με την Ρωσία και την Κίνα ως οικονομική και στρατηγική σφήνα στα σχέδια των ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.
Η στρατηγική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ιράν που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται δεν έχει ως στόχο μόνο την Μέση Ανατολή, αλλά στοχεύει και στην εξουδετέρωση των ηγεμονικών σχεδίων της Ουάσιγκτον στην Ευρασία, όπως τουλάχιστον αυτά είχαν διαμορφωθεί μέχρι πρότινος από το σιωνιστικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Εφόσον οι ηγεμονικές τάσεις των Αμερικανοσιωνιστών στην Ευρασία παραμείνουν απειλητικές τότε και η αντιστάθμιση αυτών των ηγεμονικών τάσεων από την κυοφορούμενη Ευρασιατική αμυντική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ιράν θα είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί ο κίνδυνος της υποταγής των λαών στην Νέα Παγκόσμια Τάξη.
http://grothia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: