ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ…Το ψέμα που ζούμε! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ…

Όπως είπαμε είναι ένα από τα καλύτερα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Σκοπός του «παιχνιδιού» είναι να αφυπνιστεί αυτός που ΔΕΝ είναι αφυπνισμένος, γι’αυτό ζητάμε να προωθήσετε το βίντεο με όποιον τρόπο μπορείτε ώστε να βάλετε τον συνάνθρωπό σας, είτε αυτός είναι φίλος, είτε γνωστός, να σκεφτεί και να αναρωτηθεί σε τι κόσμο ζει και ποιος είναι ο ρόλος του.

Το ταγκό των γελοίων και η αξεπέραστη βλακεία των Ελλήνων

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016


Το 2015 άνοιξε με το δίδυμο Τσίπρας-Βαρουφάκης και κλείνει με το δίδυμο Τσίπρας-Λεβέντης! Όπως τότε καθημερινά βλέπαμε τον Βαρουφάκη στα «κανάλια», σήμερα βλέπουμε τον Λεβέντη. Και ο βαθμός έκπτωσης αυτής της χώρας προσμετράται ακριβώς από το δίλημμα που θέτουν οι «αναλυτές», αλλά δυστυχώς και η πραγματικότητα:... 
tsipras-leventis
Άραγε, το πρώτο δίδυμο, το «ηρωικό» ή το δεύτερο, το «κωμικό», είναι  χειρότερο! Και η απάντηση είναι προφανής: το πρώτοΤο δίδυμο Τσίπρας-Βαρουφάκης κατέστρεψε τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες, μας φόρτωσε ένα...
ανυπολόγιστε κόστος, 80 ή 90 δισεκατομμύρια ευρώ, άνοιξε διάπλατα την μεγάλη πληγή του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μας έφερε μια παρέα Φλαμπουράρηδων που στρογγυλοκάθισαν στο σβέρκο του ελληνικού λαού. Το δεύτερο, το κωμικό είναι μάλλον θεραπευτικό για τη βλακεία των Ελλήνων. Διότι αποκαλύπτει την πραγματική φύση του πρώτου συνθετικού του διδύμου: «΄Ομοιος-ομοίω, αεί πελάζει». Και επί τέλους μπορεί να προκαλέσει και ολίγο γέλιο στο πικρό χειλάκι των Ελλήνων.
Μέσα στα τόσα και τα τόσα που είδαν τα μάτια μας σε αυτό το αξέχαστο 2015, δίπλα στη Ζωή ως πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον Καμμένο στα τέσσερα, την Τασία Χριστοδουλοπούλου να ηλιάζεται στην πλατεία Βικτωρίας, την Σία Αναγνωστοπούλου να χειρουργεί την ελληνική ιστορία, τον Κατρούγκαλο, τον Αλέξη Μητρόπουλο και τόσα άλλα αξιοθέατα, προφανώς πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Γιάνης· ήταν πράγματι ο δεύτερος πρωταγωνιστής του θιάσου, με διεθνή αναγνώριση, και τα κορίτσια να σφάζονται στο πέρασμά του, τόσο που κάποτε να επισκιάζει και τον πρωταγωνιστή. Ανήκω σε κείνους που τον θεωρούσαν πάντοτε γελοίο, εδώ και μερικά χρόνια, από τότε που εμφανιζόταν σε κανάλια και εκδηλώσεις. Κρατούσα όμως και μία επιφύλαξη, ίσως από μειωμένη αυτοπεποίθηση, ίσως από υπερβολική μετριοπάθεια (sic!) και κυρίως γιατί πολλοί, κατά τεκμήριο σοβαροί άνθρωποι, με διαβεβαίωναν για τη «σοβαρότητα» του ανδρός. Όμως το 2013, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ξενοφώντος 4, στην Αθήνα, στον χώρο του Άρδην, ήταν ομιλητής και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι εάν διαχειριζόταν τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία εβδομάδα θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της… Ευρώπης. Έτσι ο Γιάνης με ένα «ουάου» θα τρόμαζε τους… Κινέζους και θα ανέστρεφε τη ρότα της παγκόσμιας οικονομίας που οδηγεί στη μεταφορά του κέντρου βάρους της στην Ανατολή και στην αποβιομηχάνιση και την κρίση στην Ευρώπη. Ανώτερος από όλους τους υποψήφιους πρωθυπουργούς των ελληνικών καφενείων, μάγος της παγκόσμιας οικονομίας.
Και όμως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έπιναν νερό στ’ όνομά του και ο Τσίπρας «γοητεύτηκε» από τις απόψεις του. Τη συνέχεια τη ζήσαμε, και εκείνοι που τον έφεραν και τον ψήφισαν και δυστυχώς και εγώ που τον θεωρούσα απλώς έναν άθλιο καμποτίνο – όμως σύμφωνα με μια πασίγνωστη Ελληνική παροιμία «ο τρελός με την τρελάρα του γεμίζει την κοιλάρα του».
Μετά από τόσες περιπέτειες και καταστροφές του annus mirabilis 2015, οι Έλληνες ανέδειξαν από τις κάλπες έναν νέο ρυθμιστή του πολιτικού βίου της χώρας, που ήρθε να προστεθεί και να υπερακοντίσει τους Θεοδωράκη Καμμένο, κ.ά.  Το όνομα αυτού Βασίλης Λεβέντης! Και παρά την γελοιοποίηση του στο παρελθόν, ως ενός επίμονου περιθωριακού «προέδρου» της πολιτικής ζωής, που πολλοί τον παρουσίαζαν ως σύγχρονο Δελαπατρίδη– κατόρθωσε εν τέλει να αναδειχτεί σε υπαρκτή πολιτική δύναμη. Επιπλέον δε κατόρθωσε να φαντάζει «σοφός» σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, δηλαδή τον «Γιάνη». Βαρουφάκης-Λεβέντης, 0-1, κατά τον ίδιο τρόπο που πριν 22  χρόνια είχε γελοιοποιηθεί ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, όταν προσπάθησε να κάνει «πλάκα» με τον «πρόεδρο» στην περιβόητη εκπομπή με τις πίτσες. Και εδώ όντως ισχύει και μια άλλη παροιμία του «κάποτε» ελληνικού λαού: «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Με τη διαφορά ότι απλώς «μαθαίνεις την αλήθεια», δεν μπορείς όμως και να τους αναθέτεις τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πάντως πάλι καλά να λέμε. Η χρονιά τελειώνει με Λεβέντη και όχι με Βαρουφάκη! Είναι προφανές λοιπόν πως το μεγάλο πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στο πρώτο συνθετικό και των δύο διδύμων. Εκείνου που πέρυσι επέλεξε τον Βαρουφάκη, για να καταστρέψει τη χώρα και φέτος κατέληξε στον Λεβέντη για να σώσει το τομάρι του.
Ένας απαίδευτος αμοραλιστής νεο-γιάπης μπορεί να είναι εκλεκτός των ξένων καγκελαριών, γιατί κάποιος πρέπει να περάσει τα μνημόνια στη χώρα, να επιβάλει ένα νέο σχέδιο Ανάν και να παραχωρήσει στην τόσο αναγκαία για τη «συμμαχία» Τουρκία την Κύπρο, να υπογράψει με τα Σκόπια και να κάνει την Ελλάδα αποθήκη προσφύγων και μεταναστών. Είναι κατανοητό, όσο χαμηλότερο και ευκαιριακότερο είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τόσο πιο εύκολα θα περάσουν τα σχέδια τους. Το πρόβλημα «θέτεται» (sic!) για τους άλλους, για εμάς τους Έλληνες· που τον θεωρήσαμε «χαρισματικό», «ηγέτη», «νέο Ανδρέα» και ανάμεσά τους  τόσοι  πολλοί  διακεκριμένοι Έλληνες που τον επέλεξαν. Αυτόν που ασύγγνωστα μας έφερε ο Αλέκος Αλαβάνος –και τώρα βαράει το κεφάλι του–, προώθησε ο Μανόλης Γλέζος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο Φώτης Κουβέλης· έσπρωξε υποδορίως, ως μη όφειλε, ο Κώστας Καραμανλής· εκθειάζει επί έναν ολόκληρο χρόνο, –προσωπικό ρεκόρ– ο Χρήστος Γιανναράς· αυτόν που ψήφισαν επανειλημμένα οι Έλληνες, με το γελοίο επιχείρημα πως δεν έχουν άλλη επιλογή, λες και ήταν δυνατό να υπάρξει καταστροφικότερη  επιλογή από τον Τσίπρα.
Το πρόβλημα δηλαδή είμαστε εμείς αδελφέ μου. Το ότι επιλέξαμε έναν τέτοιο θίασο και έναν τέτοιο θιασάρχη αποκαλύπτει το μέγεθός της δικής μας παρακμής. Και ακόμα χειρότερα όταν ακόμα χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες παριστάνουν ακόμα τον έκπληκτο, ακριβώς γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν αυτά που οι ίδιοι παρήγαγαν. Ποιος άραγε εξέλεξε πρώτο βουλευτή τον Γιάνη στην Αθήνα; Ποιοι ακολούθησαν σαν πρόβατα τον Γιάνη τη Ζωή και τον Αλέξη στο αισχρότερο, παραπλανητικότερο και καταστροφικότερο εγχείρημα που έγινε ποτέ, με το δημοψήφισμα του Ιουλίου, ποιος άραγε επέλεξε ως μοναδική ανανέωση της πολιτικής σκηνής τον Βασίλη Λεβέντη και επανεξέλεξε  τον θιασάρχη;
Τις τελευταίες ημέρες προσπαθώ να συγκροτήσω τις σκέψεις μου και να αρθρώσω μερικά λόγια για τον χρόνο που έρχεται. Που όντως πιστεύω πως ίσως ανοίξει το δρόμο για κάτι αυθεντικά νέο. Για να γίνει όμως αυτό προηγείται η κάθαρση και ίσως είναι προτιμότερο, τελευταία ημέρα μιας απίστευτης χρονιάς, να γελάσουμε λίγο. Να γελάσουμε λίγο με τον εαυτό μας. Μήπως και απαλλαγούμε, με μια σαρκαστική και αυτοκριτική γελωτοθεραπεία, από κάποιες, πολύ βαριές, αυταπάτες, μήπως αποφασίσουμε πως όντως αξίζει να σκύψουμε σοβαρά και αυτοκριτικά πάνω στην παρακμή μας. –Μήπως όπως οι προγονοί μας «Αλεξανδρινοί» του Καβάφη σοβαρέψουμε και πάρουμε επί τέλους στο ψιλό τους γελοίους που μας κυβερνούν.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ

Τελειώνουν με "αριστερό" πρόσημο όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων


Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016


2016 θα είναι...οι ώρες μας - Ετοιμάζουν τη νέα κοινωνική τάξη των φτωχών πριν το Μνημόνιο 4...


Κατερίνα Γκαράνη-Μαρία Τσολακίδη

Το 2016 θα είναι η αρχή του τέλους της εποχής της ελπίδας. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι για την πραγματοποίηση όλων των μνημονιακών υποχρεώσεων των τριών μνημονιακών συμβάσεων το πρώτο εξάμηνο του 2016 και να ετοιμάζονται για... ένα νέο μνημόνιο που θα έρθει ως "σωτηρία" αφού για πολλοστή φορά ο λογαριασμός δεν θα βγαίνει.
Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε την παλιά τακτική της Άνοιξης του 2015 και στην πρώτη συνέντευξή του για το 2016 δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει το πρόγραμμα αλλά δεν θα δεχθεί αδικίες από τους δανειστές. Οι λεονταρισμοί είναι ένα παιχνίδι του νηπίου της πολιτικής αλλά στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή απλά προετοιμάζει τους Έλληνες ότι οι αδικίες είναι το μόνο σίγουρο που θα δουν στην από εδώ και πέρα ζωή τους. Οι αδικίες για τις οποίες μιλά ο κ. Τσίπρας δεν είναι τίποτε άλλο από την υλοποίηση όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα από το 2010 και οι πολίτες έχουν πάρει μέχρι στιγμής μόνο μία γεύση και όχι το κυρίως πιάτο του τεράστιου πάρτι δις ευρώ στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά δανειστές και κυβερνώντες.

Αποχαιρέτα την σύνταξη που ήξερες
Το συνταξιοδοτικό που λύνεται άμεσα απλά θα είναι η αρχή του τέλους των συντάξεων εφόσον θα στηρίζεται αποκλειστικά στην εθνική σύνταξη (πρόκειται για ένα επίδομα) το οποίο θα αναπροσαρμόζεται βάση της ρήτρας ανάπτυξης της χώρας. Οι κυβερνητικοί το παρουσιάζουν ως την τέλεια λύση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας από το 2016 θα ανεβαίνουν με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το ποσό των 384 ευρώ (ποσό που υπόσχεται η κυβέρνηση ως "εθνική σύνταξη"). Δηλαδή, η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει ως σίγουρο ποσό το περίπου 1 δις για την σύνταξη των 2,656,007 (αριθμός συνταξιούχων τον Ιούνιο του 2015) το μήνα. Θέλει να πείσει πως το πτωχευμένο και χρεοκοπημένο κράτος θα καταφέρει να εισπράττει από φόρους πάνω από 12 δις ευρώ το χρόνο για να καλύπτει το κατώτατο ποσό συντάξεων διαχωρίζοντας τα δανεικά των μνημονίων για την πληρωμή τους.
Οι δανειστές θέλουν να τελειώνουν το θέμα των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων τάχιστα και να μπει η χώρα σε μια νέα πραγματικότητα, αυτή της ιδιωτικής ασφάλισης για τις επόμενες γενιές και όχι όπως λέει ο κ. Τσίπρας ότι φτιάχνει ένα ασφαλιστικό που να καλύψει τους συνταξιούχους του αύριο. Από την ρήση του "αν δεν αλλάξουμε το ασφαλιστικό σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν συντάξεις" και από την τελευταία δήλωση του Γ.Γ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη ότι "αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό του χρόνου δεν θα υπάρχουν συντάξεις", ας κρατήσουμε ότι τελικά δεν θα υπάρχουν συντάξεις από του χρόνου μέσω ασφαλιστικών φορέων όπως μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

Το τέλος του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού έρχεται από την στιγμή που όλοι οι πολίτες θα πληρώνουμε φόρο σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέσω των τραπεζικών συναλλαγών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα που έχει σκεφτεί τεχνοκρατικός νους. Η ασφάλεια και η σύνταξη των πολιτών θα είναι αλληλένδετα με την τραπεζική συναλλαγή και οι Τράπεζες θα είναι ένας νέος φορέας μεταφοράς του ασφαλιστικού φόρου προς το κράτος. Αν μιλούσαμε για εθνικές τράπεζες ή για τράπεζες που ελέγχονταν από το κράτος ίσως αυτό να ήταν μια λύση. Όμως από την στιγμή που όλες πλέον οι Τράπεζες είναι κράτος εν κράτη στην χώρα και έχουν ως μητρικές εταιρείες ασφαλιστικές τότε το πράγμα αρχίζει να βρωμάει πολύ άσχημα.

Η κυβέρνηση σπρώχνει το θέμα του ασφαλιστικού σε ιδιωτικούς φορείς με την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι βάση του εισοδήματός σου, που πλέον μέσω αποκλειστικά της χρήσης τραπεζικής κάρτας για τους κάτω των 75 χρόνων ελέγχεται και χρησιμοποιείται, θα έχεις και την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη. Αυτή είναι η "δίκαιη" λύση που θέλει η σημερινή κυβέρνηση. Έχεις εισόδημα μεγάλο θα έχεις μεγάλη ασφαλιστική κάλυψη, έχεις εισόδημα φτωχού θα έχεις φτωχή κάλυψη η οποία θα σού παρέχεται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών που στηρίζονται αποκλειστικά από τράπεζες. Η εθνική σύνταξη δεν θα είναι τίποτε παραπάνω από το επίδομα φτωχού ή με μνημονιακή ορολογία "επίδομα ελάχιστου εισοδήματος" που αυτή την στιγμή φτάνει έως τα 370 ευρώ. Πρόκειται για μια λύση για τα εκατομμύρια ανέργων και αναξιοπαθούντων. Ένας μισθός για να μην κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια και να μην εξαθλιώνεσαι από την πείνα.  Αν "κάτσει η μπίλια" της εθνικής σύνταξης στα 370 ευρώ τότε τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ και η αρχή του τέλους θα έχει ξεκινήσει.

Το εργασιακό είναι ο πραγματικός εφιάλτης
Όμως το 2016 δεν θα είναι η λύση του ασφαλιστικού αλλά του σημαντικότερου τομέα ενός κράτους που δεν είναι άλλο από το εργασιακό. Καθόλου τυχαία οι κυβερνήσεις δεν έβαλαν αντίστροφα τις λύσεις των προβλημάτων της χώρας. Πρώτα έκαναν  ισχυρές και ανεξάρτητες τις τράπεζες, επέβαλλαν την χρήση πλαστικού χρήματος, λύνουν το συνταξιοδοτικό το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις τράπεζες και τελευταίο έβαλαν το εργασιακό.
Η κυβέρνηση στηρίζει όλο το μέλλον της εργασίας στην χώρα μόνο σε ξένες επενδύσεις και μόνο σε επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, δηλαδή μέσω τραπεζών και πάλι.  Με την ανεργία να κινείται από το 26% με 28% στα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα των μεγάλων ευκαιριών για φθηνά εργατικά χέρια με την προϋπόθεση οι επενδυτές να έχουν τα κεφάλι τους ήσυχο από όλους τους εργασιακούς νόμους που κατοχύρωναν τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Ο μνημονιακός νόμος που ο Λοβέρδος ξεκίνησε με την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για ομαδικές απολύσεις και για τον κατώτατο μισθό μέσα στο 2016 πρέπει να γίνουν καθεστώς. Οι δανειστές έχουν στρώσει όλο το έδαφος για την μεγαλύτερη αλλαγή που θα έρθει στην ζωή των Ελλήνων πολιτών. Ξεκαθαρίζουν ότι ανάπτυξη, επενδύσεις και μικρό ποσοστό ανεργίας σημαίνει ότι το δικαίωμα για εργασία θα στερήσει πολλά από τα εργασιακά δικαιώματα που είναι συμβεβλημένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν συμφέρουν ούτε τα ταμεία ανεργίας, ούτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όταν μπορούν να έχουν δούλους που θα παίρνουν λίγο παραπάνω από τα 370 ευρώ (ως κατώτατο μισθό) και θα παράγουν χωρίς το δικαίωμα απεργιών και όλων των ασφαλιστικών δικλείδων που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος. Το απίστευτο στα χρονικά για μια λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση είναι ότι βάζει ως δίκαιο αίτημα της στις διαπραγματεύσεις ότι οι συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων θα είναι είναι αλληλένδετες με τις εισφορές τους για την ασφάλεια και την σύνταξή τους. Από την στιγμή που ο εργοδότης-επενδυτής θα έχει την εξουσία του μισθού τότε ο εργαζόμενος θα δουλεύει μόνο και μόνο για να μπορεί στα 70 του να μην ζει στον δρόμο ενώ για την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη τον πρώτο λόγο θα έχει το ποσό που δίνει στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και όχι η αξία της ζωής του. Πάμε ολοταχώς για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και για Υγεία δύο ταχυτήτων.

Το Μνημόνιο 4 θα αφορά την Πολιτεία της Ελλάδας
Παρόλα αυτά τα μέτρα οι στόχοι δεν βγαίνουν. Μπορεί η κυβέρνηση με το αριστερό πρόσημο (όπως λέει και η κυβερνητική εκπρόσωπος) να δίνει μάχες για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα αλλά η αλήθεια είναι ότι η νυν κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων θέλει το 80% του ελληνικού λαού να καταστεί το χαμηλότερο κοινωνικό στρώμα. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία του λαού να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση για στόχους και για για αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών της. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα πέφτουν και οι υποχρεώσεις θα ανεβαίνουν. Αυτή την στιγμή δημιουργείται  η νέα μεγάλη κοινωνική τάξη της χώρας αλλά παράλληλα φορτώνει με χρέος την χώρα απαιτώντας από την νέα χαμηλή τάξη να πληρώσει από το  2022 μέχρι το 2024 μαζεμένους λογαριασμούς που φτάνουν τα 86,33 δις μόνο σε τοκοχρεολύσια. Στα έξι αυτά χρόνια ακόμα και επενδύσεις να γίνουν, ακόμα κι αν ξεκινήσει η οικονομία να παίρνει μπροστά δεν θα προλάβει την αλήθεια των αριθμών. Η κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξή της σε ξένους επενδύτες που τους ζητά εμμέσως ότι θα πρέπει να πληρώσουν τα δάνεια των δικών της πολιτικών λαθών. Οι επενδυτές θα έρθουν αλλά έχοντας την διασφάλιση των Ευρωπαϊκών Θεσμών ότι θα αρμέγουν την Ελλάδα αλλά το χρέος θα πρέπει να το φορτώνονται οι Έλληνες και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι η χώρα να μπει, αφού ολοκληρωθεί το ασφαλιστικό και εργασιακό, σε ένα άλλο μνημόνιο το οποίο δεν θα είναι απλά δανειοδότηση της χώρας αλλά αποκλειστική διαχείριση της χώρας από τους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε την προαναγγελία σε αυτό που έρχεται και το Μνημόνιο 3 που "αναγκάστηκε"  να υπογράψει ο κ. Τσίπρας με την στήριξη όλων των φιλοευρωπαϊκών ελληνικών κομμάτων θα μοιάζει μια πολύ όμορφη ανάμνηση σε αυτό θα υπογραφεί όταν ο λογαριασμός για πολλοστή φορά δεν θα βγαίνει:
«Μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία. Τα προβλήματα θα εμφανιστούν στο τραπεζικό σύστημα, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να ενταθούν αντί να χαλαρώσουν, η μείωση της εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου θα οδηγήσουν εκ νέου σε πρακτικές συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και, τελικά, σε όξυνση των συνθηκών ύφεσης". 

Η φιλοσοφία του κ. Στουρνάρα δεν απέχει καθόλου από την γραμμή του κ. Σόιμπλε ο οποίος αναμένει την στιγμή στην οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει από το αδιέξοδο με καμία κυβέρνηση και οικονομικό πρόγραμμα βάζοντας την χώρα σε κατάσταση πλήρους εποπτείας με μία χρεοκοπία εντός του ευρώ δίνοντας λύση στις απαιτήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων για μείωση του χρέους προσφέροντας όμως ως εγγύηση όχι μόνο την χώρα αλλά και τις ζωές των ίδιων των Ελλήνων εις το διηνεκές.

ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΤΡΥΚ ΚΑΙ ΔΥΟ ...ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΙΣ!



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΔΕΥΤΕΡΑ 4/1/16 
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*    
Θα θυμάστε το γνωστό, της παπανδρεϊκής δημαγωγίας, …. «φεύγουν οι βάσεις …που μένουν».!! Αυτές τις πρακτικές φιλοδοξεί να επαναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελπίζοντας να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και να ανακόψει το κύμα δυσαρέσκειας και κατακραυγής που απλώνεται ακόμα και στις γραμμές της. Πρόσφατα ο κ.Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί (ΔραγασάκηςΦλαμπουράρηςΣταθάκηςΚατρούγκαλος), διαβεβαίωσαν σε όλους του τόνους, ότι «οι κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ δίνεται μάχη να μην κοπούν οι επικουρικές». Μάλιστα κάνουν λόγο για αναζήτηση …«ισοδύναμων», ώστε να τηρηθούν ταυτόχρονα οι δεσμεύσεις του Γ’ Μνημονίου που προβλέπει μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης 1,8 δις το 2016. Όσο για το 2017….βλέπουμε.!
ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΦ' ΑΠΑΞ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ!
Θα θυμάστε επίσης φαντάζομαι την αριθμητική του πρώην πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη0+0=14%αυξήσεις στους μισθούς.! Εδώ η συγκυβέρνηση ανακάλυψε πιο προωθημένη «εξίσωση». Διατήρηση κύριων συντάξεων = αύξηση εισφορών – μείωση μισθών – περικοπές εφ’ άπαξ – μείον επικουρικές.! Τελικό αποτέλεσμα: «Μάζεμα» 1,8 δις, οι συνταξιούχοι «ευχαριστημένοι», ενώ δόθηκε και «μάχη» για τις επικουρικές, αλλά λόγω υπέρτερων δυνάμεων δεν κατέστη εφικτή η νίκη.!! Έτσι σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση (ΚΥΣΟΙΠ), υπολογίζονται πρόσθετα έσοδα 570 εκατ. από την αύξηση της εισφοράς 2% στο κλάδο υγείας από 2,6 εκατκύριες συντάξεις. Άλλα 180 εκατ. θα προέλθουν από αύξηση της εισφοράς 6% σε 1,6 εκατ. επικουρικές συντάξεις (κατά τα άλλα οι συντάξεις …δεν κόβονται). Επίσης προβλέπονται έσοδα 350 εκατ. € προς το ΙΚΑ-ΕΤΕΑ, από την αύξηση κατά 2%των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων-εργοδοτών (0,5%+1,5%), ενώ θα αποδοθούν 130 εκατ. € στο υπουργείο Εργασίας, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από επικουρικές συντάξεις. Από την άλλη με τη χρήση της «δαμόκλειας σπάθης» θα προκύψουν 350 εκατ. από περικοπές του ΕΚΑΣ σε 72.000 δικαιούχους και του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων σε 320.000 συνταξιούχους. Τέλος άλλα 500 εκατ. € θα προκύψουν από μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς και από το «τσεκούρι» στα εφ’ άπαξ, των ταμείων πρόνοιας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Τέλος καλά, όλα καλά. Παρά τη «σπαζοκεφαλιά» …η εξίσωση λύθηκε.!! Συνολικά …«με τούτα και με τάλλα», η συρρίκνωση του εισοδήματος κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, φθάνει τα 2 δις.! Πρόκειται για «αιματηρό απολογισμό» με την ανακατανομή εισοδήματος εντός των γραμμών της μισθωτής εργασίας. Όμως για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για έλλειψη ευαισθησίας, πετάει στον αέρα και την περίπτωση του «φόρου Tobin» προς το …ελληνικότερο. Δηλαδή επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, παρ’ ότι η αρχική ιδέα του φόρου Tobin αναφερόταν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.! Όμως εδώ πλησιάζουμε σε απαγορευμένα χωράφια, διότι παιγνίδι πλέον κάνουν επίσης εκπρόσωποι επίσης του τραπεζικού και γενικότερα του χρηματιστικού κεφαλαίου. Το αν και πως θα εφαρμοστεί ο φόρος «επί των συναλλαγών» δεν είναι γνωστό, αλλά κάτι μας λέει ότι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι ….«συνήθεις ύποπτοι».! Όσον αφορά στους τραπεζίτες, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που άρπαξαν τον έλεγχο των τραπεζών μόνο με 5 δις, ενώ το ελληνικό δημόσιο και ο ελληνικός λαός πλήρωσαν για τη «σωτηρία» τους πάνω από 40 δις.!!  
ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ''ΔΙΣ'' ΚΑΙ ΤΑ ...ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ''ΠΕΝΗΝΤΑΡΑΚΙ''.!
Παρ’ όλα αυτά ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η «άσκηση» δεν λύνεται. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ το 2016, θα προκύψει έλλειμμα 2,1 δις. Άρα χρειάζονται νέα «ισοδύναμα».! Από πού θα βρεθούν; Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υποστεί διαχρονικά μια απίστευτη λεηλασία από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τελευταία από τη κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παλαιότερα είχαμε την κρίση του Χρηματιστηρίου και των «δομημένων» ομολόγων, τα τελευταία χρόνια τη «σωτηρία» των τραπεζών με αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που αποσιωπάται συστηματικά σε βάρος των Ταμείων. Σήμερα όλα τα «παπαγαλάκια» του κατεστημένου βαράνε τον «ταμπουρά» των υψηλών τάχα συντάξεων. Θυμίζουμε ότι με το γνωστό PSI τα Ταμεία έχασαν 12-13 δις, ενώ με την γ’ ανακεφαλαιοποιήση έχασαν πάνω από 2 δις με «εξαέρωση» της αξίας των τραπεζικών μετοχών που κατείχαν (δηλαδή όσο περίπου το έλλειμμα του ΙΚΑ το 2016). Αυτή είναι η ιστορία των κλεμμένων «δις» και όχι …«τα ρέστα από το πενηνταράκι». Από την άλλη τα «κόκκινα χρέη» επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία αυξάνουν (εκτιμώνται σε 22 δις από τα οποία μόνο σε 5-6 δις έγινε ρύθμιση). Δυστυχώς η ρύθμιση των 100 δόσεων της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έδωσε μια ανάσα αποπληρωμής τους, πάρθηκε πίσω με απαίτηση των «θεσμών».!
ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ...''ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ'' ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Το πρόβλημα που συζητάμε έχει και μια άλλη ουσιαστική πτυχή που εκκωφαντικά αποσιωπάται από την κυβέρνηση και όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, «Ένωση Κεντρώων», ΔΗΜΑΡ, κά). Πρόκειται για το γεγονός ότι τα Μνημόνια και η λιτότητα, δεν αποτελούν όχημα εξόδου από την κρίση, αλλά όχημα διαιώνισης του φαύλου κύκλου της ύφεσης, ανεργίας, παραγωγικής παρακμής, φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και εξανδραποδισμού της νεολαίας. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα του χρέους δεν επιλύεται με λιτότητα και μνημονιακές πολιτικές που γιγαντώνουν μεταξύ άλλων και το ιδιωτικό χρέος. Αφετηριακό βήμα για μια βιώσιμη διέξοδο από την κρίση, είναι η αναστολή πληρωμών τουδημόσιου χρέους, με στόχο τη βαθιά διαγραφή του και όχι «ευχέλαια» προς τις ελίτ των Βρυξελών και Βερολίνου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και σε αυτόν το δρόμο πρέπει αποφασιστικά να παραμεριστούν τα ψευτοδιλλήματα της παραμονής ή μη στο ευρώ.
Έχει πλέον αποκαλυφθεί ακόμα και από συστημικούς αναλυτές, ότι η επιλογή ένταξης στην ευρωζώνη ήταν καταστροφική και καταστρεπτικότερη είναι η πολιτική της «πάση θυσία» παραμονή σε αυτήν. Αντίθετα η αναστολή πληρωμής του χρέους, η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, η κατάργηση της λιτότητας, η παραγωγική ανασυγκρότηση κά, αποτελούν τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική στρατηγική για προοδευτική έξοδο από την κρίση σε όφελος του ελληνικού λαού και συνολικά της χώρας. Αυτήν την επιλογή εκφράζουν με τον έναν ή άλλον τρόπο, οι δράσεις αντίστασης των κοινωνικών κινημάτων κατά του Γ’ Μνημονίου, τις οποίες στηρίζει δραστήρια και συμμετέχει η «Λαϊκή Ενότητα». Είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος και παρά τις δυσκολίες θα γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον.
*Ο Γιαν. Τόλιος, είναι διδάκτωρ οικονομικών, πρώην Γ.Γ.Βιομηχανίας του υπουργείου «Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ)
http://www.iskra.gr/index.php

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!



Εκτύπωση
ΔΕΥΤΕΡΑ 4/1/16 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*    
Θυμόσαστε τι έλεγε ο Τσίπρας στις 25 Γενάρη το βράδυ, όταν πανηγύριζε τη νίκη του στα Προπύλαια, έχοντας θριαμβεύσει στις βουλευτικές εκλογές επί της ΝΔ με οκτώμισι εκατοστιαίες μονάδες διαφορά – 36,34% ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 27,81% η ΝΔ: ''ψήφος του ελληνικού λαού ακυρώνει σήμερα με τρόπο αδιαμφησβήτητο τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής! Καθιστά την τρόικα παρελθόν!'' διακήρυσσε μεγαλόστομα. ''Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και γι' αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους'', πρόσθετε.  
''Παρελθόν'' η τρόικα. ''Ακύρωση των Μνημονίων. Κούφια λόγια του αέρα! Μπούρδες! Πολιτικά φληναφήματα. Πριν περάσουν έξι μήνες, ο δήθεν αριστερός πρωθυπουργός είχε υπογράψει το Μνημόνιο Τσίπρα! Για να ''υπηρετήσει μέχρι τέλους τον ελληνικό λαό'', προφανώς! Εξομοιώθηκε έτσι με τον κατάπτυστο Γιωργάκη Παπανδρέου και τον επονείδιστο ''κωλοτούμπα'' Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός αφού εγκατέλειψε την αρχική αντιμνημονιακή του στάση. Ο σοσιαλδημοκράτης Παπανδρέου, ο δεξιός Σαμαράς, ο αριστερός Τσίπρας – όλοι τους ακολούθησαν τελικά την ίδια πολιτική. Μόνο που ο Τσίπρας προσπάθησε να προσδώσει μελοδραματικές διαστάσεις στην απόφαση του να μεταπηδήσει στο μνημονιακό στρατόπεδο των Γερμανών. Τι να κάνει ο άνθρωπος, πρέπει να σώσει την εκλογική πελατεία του! ''Αν έφευγα από τη διαπραγμάτευση εκείνο το βράδυ της 12ης Ιουλίου 2015, θα γινόμουν ήρωας για ένα βράδυ, ίσως και για δυο ή τρία, αλλά αυτό θα ήτα η καταστροφή όχι μόνο για εμένα, αλλά για τον ελληνικό λαό'', δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στον Βρετανό δημοσιογράφο Πολ Μέισον, ο οποίος έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση με τίτλο ''Αυτό είναι πραξικόπημα!''. '' Το δίλημμα ήταν σκληρό'' συνεχίζει το μελόδραμα ο Τσίπρας:  
''Η καρδιά μου, μου έλεγε να φύγω, αλλά το μυαλό μου, μου έλεγε ότι πρέπει να βρω μια λύση'' προσθέτει. Γι' αυτό και βρήκε την ...''πρωτότυπη'' και πρωτοφανή λύση να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δανειστών – για να αποφύγει την ''καταστροφή του ελληνικού λαού'', βεβαίως! Μας θεωρεί και ηλίθιους δηλαδή όλους του Έλληνες ώστε να χάψουμε τα παραμύθια του! ''Δεν ήταν τόσο εύκολο να διώξουμε την τρόικα...'' ομολογεί. ''Στο τέλος ξεμείναμε από δυνάμεις και από χρήματα'' προσθέτει. Έτσι, ο ...''πτωχός πλην τίμιος΄΄ Τσίπρας σκηνοθετεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.  
''Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή της 25ης Γενάρη'', λέει ο Αλέξης Τσίπρας στον ελληνικό λαό στο διάγγελμα του με το οποίο προκηρύσσει το δημοψήφισμα και τον καλεί να ψηφίσει ''Όχι''. Ενδόμυχα ελπίζει να νικήσει το ''Ναι'' για να του λύσει τα προβλήματα υποχώρησης του στη ''λαϊκή βούληση''!
      Δεν του βγαίνει όμως το αποτέλεσμα που ήθελε. Ο ελληνικός λαός αίρεται στο ύψος των δραματικών περιστάσεων και παρά την τρομοκρατία των συστημικών μέσων ενημέρωσης ψηφίζει ένα υπερήφανο ''Όχι'' σε ποσοστό 61,31%, παρά το πρωτοφανές γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξάγεται με κλειστές τράπεζες και με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων! Οι Έλληνες στέκονται στο ύψος τους. Όχι όμως και ο Τσίπρας. Με κατάπτυστο τρόπο ποδοπατά την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση του λαού μας – από την ...ίδια την ημέρα του δημοψηφίσματος! Του δημοψηφίσματος που αποφάσισε ο ίδιος και δεν του επιβλήθηκε από κάποιον άλλο παράγοντα! Το βράδυ της νίκης καλεί σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με τους ηττημένους του δημοψηφίσματος για να ..αποδεχθεί τους όρους τους! Δεν περνάει παρά μια εβδομάδα (!) και ο Τσίπραςυπογράφει το Μνημόνιο Τσίπρα, ένα κατάπτυστο κείμενο αποδοχής όλων των όρων των Γερμανών! Έχει ήδη μετατρέψει το ''όχι'' του ελληνικού λαού μέσα στην εβδομάδα αυτή , σε ένα άνευ όρων ''Ναι'' στην παράδοση στους οικονομικούς κατακτητές της πατρίδας μας! Έχει όμως την πολιτική εξυπνάδα να μεταθέσει στο λαό την πολιτική ευθύνη για τη φιλομνημονιακή του κωλοτούμπα, προκηρύσσοντας τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αφού έχει ήδη υπογράψει το Μνημόνιο Τσίπρα. Εύκολα μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Τσίπρα για εξαπάτηση των ψηφοφόρων του κόμματος του στη διάρκεια της πρώτης κυβέρνηση του.
Από τις 20 Σεπτεμβρίου και έπειτα όμως, όταν παρουσίασε στις εκλογές των αμιγώς μνημονιακό ΣΥΙΡΖΑ και μάλιστα εκκαθαρισμένο από όλους του αριστερούληδες ή αριστερούς βουλευτές του, κάθε τέτοια κατηγορία είναι άδικη. Ο λαός σίγουρα δεν είχε εναλλακτική κυβερνητική εκλογή αντιμνημονιακού χαρακτήρα, αλλά δεν είναι φυσικά άμοιρος ευθυνών, όταν αποφασίζει κυρίαρχα να στείλει στη Βουλή τον Βασίλη Λεβέντη και όχι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τη ΛΑ.Ε. Θα υποστεί επομένως τις συνέπειες των επιλογών που έκανε, όσο και αν αυτό καθόλου δεν αρέσει στους πραγματικούς αριστερούς.  
*Δημοσιεύθυκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2015       

ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


E-mailΕκτύπωσηPDF
4/1/16 
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ  
Νέα  Στρατηγική  Εθνικής Ασφάλειας, η οποία εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ομοσπονδίας, υπογράφτηκε στη Μόσχα. Οι εξελίξεις στη περιοχή μας αλλά και παγκόσμια,  αποτυπώνονται σε ένα κείμενο που έχει αξία, για πολλούς λόγους, να μελετηθεί.    
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ  
Εθνική προτεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι «... η παγίωση του καθεστώτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις, των οποίων οι ενέργειες έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας στο πλαίσιο ενός πολυπολικού κόσμου» , αναφέρει το έγγραφο. Στις  προτεραιότητες, τονίζετε ιδιαίτερα  η  ενίσχυση της άμυνας της χώρας, η εθνική  κυριαρχία και η  εδαφική ακεραιότητα, σε συνδυασμό  με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού.
Εντύπωση προκαλεί ότι στα στρατηγικά καθήκοντα που αναφέρονται στο έγγραφο ιεραρχείται υψηλά η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσω της «διασφάλιση της ανεξαρτησίας των τροφίμων της Ρωσίας.  Απευθύνει μάλιστα ιδιαίτερη έκκληση για επιτάχυνση της ανάπτυξης της γεωργίας τηςΡωσίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών ενισχύσεων στις  γεωργικές επιχειρήσεις, (εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ΓΤΟ τροφίμων), καθώς και τη κατάρτιση στελεχών υψηλής  ειδίκευσης στον τομέα της γεωργίας.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  
Σύμφωνα με το νέο δόγμα η «Στρατηγική αποτροπής και πρόληψης στρατιωτικής σύγκρουσης επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης της  αποτρεπτικής  δυναμικής  σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και εξασφαλίζοντας το  καθορισμένο επίπεδο ετοιμότητας μάχης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας»
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της οικονομικής κρίσης. «Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αύξηση του δημόσιου χρέους και την αστάθεια της αγοράς ενέργειας, ο κίνδυνος επανάληψης της τεράστιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει το έγγραφο, ενώ τονίζει «ότι οι  προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να χρησιμοποιούν οικονομικές μεθόδους, …για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων αποδυναμώνει την ανθεκτικότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος».
Στα πλαίσια αυτά  καλείται το κράτος να ενισχύσει τη κοινωνικο-οικονομική του  πολιτική, παράλληλα με «.... την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου  και τη μείωση των επιτοκίων ...»  
Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ρωσίας μέσω  της «…αύξηση της αποτελεσματικότητας του κρατικού ελέγχου επί της ενέργειας και της βιομηχανίας καυσίμων»      
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  
Η ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της ΚΑΚ, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.  Η νέα στρατηγική τονίζει επίσης τη σημασία των σχέσεων με την Κίνα, την Ινδία, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Η σχέση με την ΛΔΚ θεωρείται «ως βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας» ενώ αποδίδει επίσης «ένα σημαντικό ρόλο στην προνομιακή συνεργασία με την Ινδία και τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και περιφερειακές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες αυτές».
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
«Η Ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκαλεί αντι-δράσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, οι οποίες επιδιώκουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις».
Τονίζεται ιδιαίτερα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζεται « απειλή για την εθνική ασφάλεια», μαζί με τη προσπάθεια δημιουργίας «πορτοκαλί» επαναστάσεων.
Ως εκ τούτου σημαντική απειλή χαρακτηρίζεται  «η δραστηριότητα οργανώσεων που χρησιμοποιούν εθνικιστική και εξτρεμιστική θρησκευτική ιδεολογία, των  διεθνών ΜΚΟ και των χρηματοοικονομικών και οικονομικών οργανισμών, με στόχο την  αποσταθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας».
Δεν  παραλείπει να αναφερθεί και στη στρατηγική του Χάους, του ΝΑΤΟ. «Η πρακτική της ανατροπής των  νόμιμα πολιτικών  καθεστώτων , προκαλώντας εσωτερική αστάθεια και συγκρούσεις, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Εκτός από τις περιοχές που ήδη εφαρμόστηκε η πολιτική αυτή -στη Μέση και την Άπω Ανατολή, την Αφρική, τη Νότια Ασία,και τη Χερσόνησο της Κορέας-, νέα σημεία έχουν εμφανιστεί και το έδαφος που δεν ελέγχεται από οποιαδήποτε κρατική αρχή έχει επεκταθεί».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Δε θα μπορούσε να λείπει ιδιαίτερη αναφορά στην ουκρανική κρίση αλλά κα τα πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ΗΠΑ και ΕΕ υποστήριξαν  το πραξικόπημα στην Ουκρανία και «την  εδραίωση της ακροδεξιάς  εθνικιστικής ιδεολογία».  
Το κείμενο τελειώνει με την υπενθύμιση της στρατηγικής της πυρηνικής αποτροπής. «Η Στρατηγική αποτροπής και πρόληψης των διεθνών στρατιωτικών συγκρούσεων επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης  του δυναμικού της πυρηνικής αποτροπής  σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Την ίδια στιγμή, η Ρωσία είναι έτοιμη για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων «…βάσει των διμερών συμφωνιών».
Το νέο Δόγμα Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτυπώνει τη στροφή που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική πολιτική της χώρας, σαν απάντηση στην ολοένα και περισσότερο επιθετική πολιτική του ευρωατλαντισμού. Σε τι βαθμό μένει να απαντηθεί. Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική ανοχής και υποχωρήσεων μιας ολόκληρης περιόδου, έχει τελειώσει.  
http://www.iskra.gr/index.php