Οι δανειστές και το σχέδιο του Τσίπρα


Παρ, 15/01/2016 
Η λογική με την οποία βαδίζει η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα είναι απλή: Υλοποιούμε όλες τις δεσμεύσεις μας, άρα ολοκληρώνουμε επιτυχώς την αξιολόγηση και αναμένουμε τα ανταλλάγματα με την ένταξη της χώρας στη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης και την ελάφρυνση του χρέους, εξασφαλίζοντας επιτέλους μια κανονικότητα στη ρευστότητα και οδηγώντας τη χώρα προς μια διέξοδο από το σπιράλ της ύφεσης.

Η αδυναμία του εν λόγω σχεδίου είναι προφανής καθότι η επιτυχία του δεν εξαρτάται τελικά απ’ αυτά που είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά από την διάθεση, την καλή θέληση και εν τέλει τα συμφέροντα των δανειστών. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει τα πάντα κι ακόμη περισσότερα απ’ αυτά που της ζητούν, τίποτε δεν αποκλείει οι εντιμότατοι εταίροι και δανειστές να απαιτήσουν κάτι παραπάνω. Κι όχι απλώς να το απαιτήσουν, αλλά να το επιβάλλουν.

Η δύναμη επιβολής των δανειστών βασίζεται σε μια αδιαμφισβήτητη, όπως έχει διαμορφωθεί –και με το τρίτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-πραγματικότητα:

Η χώρα για το 2016 και τα επόμενα 2-3 χρόνια καλείται να καταβάλλει για αποπληρωμή δανείων και τόκων περί τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόκειται για χρήματα τα οποία όπως διαμορφώνονται τα δημόσια οικονομικά προκύπτουν μόνο μέσα από νέο δανεισμό και τις συνεπακόλουθες τριμηνιαίες «αξιολογήσεις».

Για να έχουμε κατά νου τι ακριβώς σημαίνει αξιολόγηση, απαιτείται μια διευκρίνιση ορολογίας: πρόκειται για την εξέταση- από τους δανειστές- της υλοποίησης (από την κυβέρνηση) των όρων που έχουν επιβληθεί για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας με νέα δανεικά. Για την επόμενη τριετία λοιπόν, και με δεδομένη την ανάγκη της χώρας να εξασφαλίζει ετησίως 13 δις για τα τοκογλυφικά πανωτόκια, οι δανειστές θα επανέρχονται ανά τρίμηνο, να αξιολογούν (δηλαδή να απαιτούν) το κάτι παραπάνω και η κυβέρνηση θα το υλοποιεί- προκειμένου η χώρα να παραμείνει στον παράδεισο της ευρωζώνης.

Είναι ακριβώς το ίδιο έργο που παίζεται από το 2010 και έχει ρουφήξει την οικονομία, την κοινωνία, αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι οι αξιολογήσεις που πιστοποιούν ότι :
  • ξεπουλήθηκαν οικόπεδα φιλέτα του δημοσίου
  • ξεπουλήθηκαν τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μια περίοδο μάλιστα που η τουριστική κίνηση στη χώρα βαδίζει με άλματα
  • ξεπουλιούνται τα λιμάνια
  • παραδίδεται ο μηχανισμός εσόδων της χώρας στους δανειστές
Τώρα, αυτήν ακριβώς την περίοδο και προκειμένου η χώρα να αξιολογηθεί θετικά και να πάρει τη δόση της για να την επιστρέψει ως τοκοχρεολύσιο στους δανειστές, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να επιλύσει το ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, με την οικονομία τιναγμένη στον αέρα και την ανεργία στην στρατόσφαιρα.

Τώρα, αυτήν ακριβώς την περίοδο και προκειμένου η χώρα να πάρει τη δόση της, η κυβέρνηση διευθετεί την παράδοση του «οργανισμού» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στα χέρια των δανειστών, γιατί αυτοί προφανώς γνωρίζουν πώς να αξιοποιούν για πάρτη τους τις περιουσίες των θυμάτων τους.

Και σε μια επόμενη φάση, στην αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου, η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τη δόση της για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, θα συζητήσει (γιατί όχι;) την ελάφρυνση του κράτους από την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτων της χώρας, αναζητώντας την τεχνογνωσία της Σουέζ ή κάποιων άλλων…

Είναι, έχουμε την εντύπωση, προφανές ότι το σχέδιο Τσίπρα, μοιάζει με ζωγραφιά παιδιού του νηπιαγωγείου αν συγκριθεί με το πλάνο και τη μέθοδο των δανειστών, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει «αιωνίως» τη διαχείριση:
  • της ελληνικής οικονομίας
  • του πολιτικού συστήματος
  • της ανασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας
Η «απλή λογική», λοιπόν, με την οποία βαδίζει η δεύτερη –δεμένη με το τρίτο μνημόνιο-  κυβέρνηση της αριστεράς του κυρίου Τσίπρα οδηγεί εκεί ακριβώς που οδήγησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις των κυρίων Παπανδρέου- Σαμαρά- Βενιζέλου και λοιπών υποστυλωμάτων: Στον τοίχο…

- See more at: http://www.drachmi5.gr/oikonomia/oi-daneistes-kai-shedio-toy-tsipra#sthash.YyRcR9OK.dpuf

Ο Πούτιν προς τους Αμερικανούς και τους Δυτικο Ευρωπαίους: Δεν είμαι Φίλος και δεν είμαι Νύφη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-1-2015

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην
Γερμανική έκδοση της Bild

Γκεβόργκ Mirzayan
Γιατί ο Πούτιν δεν θα ταξιδεψει στο Μόναχο;
Οι Ρωσο-δυτικές  σχέσεις  τώρα σιγά-σιγά βγαίνουν από το προσκήνιο. Το  Συριακό πρόβλημα  προκαλεί  την κούραση της  Ευρώπης  και για την Ουκρανία έχει συνειδητοποιήσει  την ματαιότητα  της πολιτικής    των κυρώσεων  κατά της Ρωσίας -  και όλο αυτό κάνει τους Ευρωπαίους, και εν μέρει, τους Αμερικανούς  να αναζητήσουν  ένα νέο modus vivendi  με τη Μόσχα. Σε αυτή την περίπτωση  από το Κρεμλίνο, απαιτείται σαφώς και κατηγορηματικά να αρθρώσει τη θέση του σχετικά με τα βασικά ζητήματα της παγκόσμιας τάξης , και να ορίσει τις  κόκκινες γραμμές.


 Ουσιαστικά  από την Ρωσική ηγεσία αυτό  μπορεί να επιτευχθεί  από δυο  ανθρώπους  - από τον  Πρόεδρο  Βλαντιμίρ Πούτιν και τον  Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Και σε αυτή την κατάσταση, φαινομενικά, ο ίδιος ο Πούτιν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει  όλες τις πιθανές σημαντικές εμφανίσεις (όπως είχε κάνει με επιτυχία, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του  στη σύνοδο του ιωβηλαίου της Γενικής Συνέλευσης  των Ηνωμένων ΕΘΝΏΝ το 2015). Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος αντίθετα, απέρριψε την πρόσκληση να παραστεί  το Φεβρουάριο στο  Μόναχο  προκειμένου να πάρει μέρος στο Φόρουμ Ασφαλείας, και αντί αυτού στέλνει τον  Σεργκέι Λαβρόφ.

 Λίγες μέρες πριν από την επίσημη άρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, δήλωσε σχετικά με την πρόσκληση που εστάλη στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι λυπήθηκε διότι , παρά του ότι η  ημερομηνία πλησίαζε, η επίσημη απάντηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την εποχή εκείνη δεν είχε φτάσει.

 Το γεγονός της πρόσκλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάσκεψη του Μονάχου, οι διοργανωτές της οποίας- σύμφωνα με τους ίδιους- περίμεναν την  ομιλία του Πούτιν στο Μόναχο σαν  ένα σημάδι της εμφανούς επιθυμίας από την πλευρά της Γερμανίας να τερματίσει μια άγραφη διπλωματική αποστασιοποίηση από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα Ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, βέβαια, έγραψαν  ότι ο Πούτιν φοβάται να πάει στο Μόναχο γιατί  το κύριο θέμα του φόρουμ θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν φοβάται  κανέναν ο Ρώσος πρόεδρος για να  συζητήσει με τους  ηγέτες του κόσμου  και δεν θα ενοχληθεί με τα κλαψουρίσματα  της διαφθοράς της Ουκρανίας  διότι υπάρχουν  πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, ιδίως στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Σαουδική Αραβία). Τα πραγματικά κίνητρα της απόφασης του Ρώσου προέδρου θα αποσαφηνιστούν  αργότερα, αλλά προς το παρόν δεν είναι δυνατό, για αυτό, θα αναλύσουμε λοιπόν  την  μεγάλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα  Bild.

"Κάθισαν στο θρόνο. Και τώρα τι γίνεται;"

 Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Πούτιν έκανε για άλλη μια φορά σαφές ότι, κατά τη γνώμη του, η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν οφείλεται σε  ευκαιριακούς  λόγους, αλλά  στην άρνηση της ΕΕ και των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Μόσχα ως ισότιμο  εταίρο, μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας.

Πριν από 25 χρόνια το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά η διαίρεση της Ευρώπης δεν  ξεπεράστηκε, τα  αόρατα τείχη  απλά μετακινήθηκαν  προς τα ανατολικά. Αυτό άνοιξε το δρόμο για το μέλλον για  αλληλοκατηγορίες, παρεξηγήσεις και επικρίσεις », - δήλωσε ο Πούτιν. Έκανε  σαφές ότι για να διορθωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί η σύγκρουση στο μέλλον, η Δύση θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγιση το ίδιο και  το ΝΑΤΟ.  Για παράδειγμα, σε εθελοντική βάση, να αρνηθεί να δεχθεί νέα μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η καθολική διεθνής ασφάλεια» και «το μέλλον της Ευρώπης», και να μην επαναλάβει το λάθος- κατά τη γνώμη του- του  ρυθμού  επέκτασης του κατά την  δεκαετία του 90.
Αν υπήρχε η  πολιτική βούληση, τα πάντα θα ήταν σε θέση λυθούν  αν ήθελαν βέβαια να τα κάνουν. Δεν θέλουν τα  εύκολο. Ήθελαν να βασιλεύουν . Κάθισαν λοιπόν  στο θρόνο. Και μετά τι; Τώρα συζητούν για την κρίση », - δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν θέλουμε τον   ρόλο  της υπερδύναμης 

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος εξήγησε ότι στην περίπτωση μιας κανονικής σχέσης η Ρωσία δεν έχει την αναίδεια να  ζητήσει   από τη Δύση κάτι που είναι  αδύνατο να γίνει. Ναι, η Ρωσία  εξ ορισμού  δεν μπορεί να είναι μια περιφερειακή δύναμη - στην περίπτωσή της, είναι ταυτόσημη με την έννοια της  «παγκόσμιας δύναμης».

Πρέπει να εξετάσουμε τον  χάρτη και να πούμε τι είναι αυτό, το ευρωπαϊκό τμήμα; ή το ανατολικό τμήμα; όπου έχουμε  γείτονες, την  Ιαπωνία και τις  Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας κατά νου την Αλάσκα και την Κίνα   είπε ο  Πούτιν.

 Αλλά την ίδια στιγμή, η Μόσχα δεν θέλει και δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση του βασιλιά του βουνού τις  ΗΠΑ  - είναι μια σοβαρή δύναμη  που απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση. «Δεν προσποιούμαστε ότι ο ρόλος μας είναι της υπερδύναμης. Αυτός ο ρόλος είναι ένα πολύ ακριβός και άχρηστος για μας », - δήλωσε ο Πούτιν. Στη Μόσχα για ένα τέτοιο ρόλο δεν έχουμε   αρκετούς πόρους, το κύρος και την προβολή των δυνατοτήτων της  υπερδύναμης.

Αντ αυτού, το Κρεμλίνο θέλει να ασχοληθεί μόνο με τις πιο σημαντικές περιοχές για τον εαυτό του -τις περιοχές της  πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής – και δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα όρια. Μετά από όλα, στην πραγματικότητα, όπως ορθώς επεσήμανε ο Πούτιν, τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή εν μέρει συμπίπτουν με της Δύσης. Τα πραγματικά  δυτικά συμφέροντα, και όχι ευκαιριακές φιλόδοξες  φαντασιώσεις των επιμέρους πολιτικών.

 Ο Πούτιν μίλησε για τον  αναγκαίο  νέο  Νάσερ

Μια  από τις  πιο σημαντικές  και  πιο απρόβλεπτες  στιγμές της  συνέντευξη ήταν, σίγουρα, ο ορισμός του  Πούτιν στην  προσέγγιση για το μέλλον της δομής  της Μέσης Ανατολής. Ναι, ο πρόεδρος είπε τυποποιημένες φράσεις για την "ενίσχυση της νόμιμης εξουσίας" και την ανάγκη "πολιτικών μεταρρυθμίσεων", ωστόσο εν παρόδω παρουσίασε τη θέση του σε πιο απλή γλώσσα. "Είπα στον Πρόεδρο Αλ-Σίσι στην Αίγυπτο, αν ο ίδιος δεν αναλάβει την ευθύνη, δεν δείξει το θάρρος και δεν  λάβει τον έλεγχο της χώρας στα χέρια του, και στην Αίγυπτο θα μπορούσε να συμβεί αυτό που έγινε στη Λιβύη", - είπε ο Πούτιν. Δεν είναι μόνο η υποστήριξη στον  πρόεδρο Αλ-Σίσι στην  σύγκρουση με τον πρώην πρόεδρο Μουρσί είναι η άμεση αντιπαράθεση των αυταρχικών καθεστώτων απέναντι στα δημοκρατικά καθεστώτα στην περιοχή αυτή.

Ο  εμπειρογνώμονας   Bližnevostočniki  ήδη έχει μιλήσει  ότι στη Μέση Ανατολή η Ευρωπαϊκή δημοκρατία μεσοπρόθεσμα δεν αξίζει να περιμένει εκεί τίποτα περισσότερο  από  αυτό που είναι δυνατόν να γίνει- δηλαδή μια ισλαμική επιλογή της Δημοκρατίας είτε σε μέτρια έκδοση (Αίγυπτος) είτε ριζοσπαστική (της Χαμας)
Και ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η περιοχή δεν χρειάζεται  αυτό το είδος της δημοκρατίας  και  ότι τα Μεσο Ανατολικά καθεστώτα  χρειάζονται  έναν  νέο  Nasser (Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ – προερχόμενο   από το στρατό,  όπως ο ηγέτης της Αιγύπτου κατά την περίοδο 1954 - 1970 , φίλος της  ΕΣΣΔ.).
Ουσιαστικά, πρέπει και η Δύση – δηλαδή οι ΗΠΑ και η  ΕΕ να έιναι απογοητευμένες  με το  δημοκρατικό  πείραμα στη Μέση Ανατολή, και συμφωνούν για την επιστροφή "στο αρχικό " status quo. Αλλά  το να βάλεις το τζίνι της ελευθερίας πίσω στο μπουκάλι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο


Δεν είμαι  φίλος, αλλά ούτε και  εχθρός


Συνολικά  η συνέντευξη ήταν πολύ ρεαλιστική . Ο πρόεδρος δίνει να καταλάβουμε, ότι στο μέλλον οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης πρέπει να οικοδομηθούν  όχι στο συναίσθημα και στη φιλία, αλλά για το εθνικό τους συμφέρον. "Δεν είμαι φίλος, δεν είμαστε  η νύφη και ο γαμπρός,  είπε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 146 εκατομμυρίων  ανθρώπων  – αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα συμφέροντά τους, και είμαι υποχρεωμένος να τα υπερασπιστώ", - δήλωσε ο Πούτιν.
 Και η σχέση αυτή πρέπει να γίνει, μεταξύ άλλων, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων του παιχνιδιού.
Όταν συμφωνηθούν οι εν λόγω κανόνες, όταν το Κρεμλίνο, οι  Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον θα ορίσουν  νηφάλια τις κόκκινες γραμμές  που  θα τις  δεσμεύουν να μην τις περάσουν, όταν δημιουργηθεί ένα κοινό σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη,  στη συνέχεια θα σταματήσει η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης
 Ωστόσο, σίγουρα  θα ήταν καλύτερα  ο Πούτιν όλα αυτά να μην  τα ανακοίνωνε από την  Μόσχα και το Μόναχο. Το ιδανικό θα ήταν να τα ανέπτυσσε στην ομιλία του στο Μόναχο το 2007 ,όταν διαπιστώθηκε η σύγκρουση, τότε να προέβαλε τις προτάσεις και τις αποφάσεις του.


http://expert.ru/

Λεβέντης: «Ο Μητσοτάκης παρακάλεσε το Σημίτη και έβαλαν σε τράπεζα τον Κυριάκο με μισθό 6 εκατ. δραχμές»

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016


(ΒΙΝΤΕΟ)



24:23 Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε απολαυστική αντιπαράθεση με τον Βασίλη Λεβέντη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης , η Έλενα Ράπτη, η Νίκη Κεραμέως, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Όμηρος Τσάπαλος στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ του MEGA με τον Γιάννη Πρετεντέρη (Τρίτη 12 Ιανουάριου 2016). 
19:41 Παρέμβαση Βασίλη Λεβέντη από την οικία του.


Δείτε το επίμαχο κομμάτι από το 28:00 και μετά:



Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στην Ελλάδα όταν ο «γέρος Μητσοτάκης» παρακάλεσε τον Σημίτη να τον βάλει σε τράπεζα με μισθό 6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα, είπε ο Βασίλης Λεβέντης.
Μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διευκρινίζοντας τα περί «γιού αποστάτη», υπογράμμισε πως δεν θεωρεί κεντρώα την οικογένεια Μητσοτάκη και συνεπώς ούτε τον Κυριάκο.
«Τη θεωρώ αποστάτη του κέντρου», είπε ο κ. Λεβέντης ενώ τόνισε - εν μέσω εντόνων αντιδράσεων από τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο – πως ο Κυριάκος ήρθε στην Ελλάδα χάρη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
«Το γιο του, τον Κυριάκο, τον έβαλε ο Σημίτης στην Τράπεζα. Θυμάστε πως ήρθε ο Κυριάκος στην Ελλάδα; Παρακάλεσε ο γέρος Μητσοτάκης τον Σημίτη και τον έβαλαν σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας με μισθό 6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις Γεωργιάδη και Παπαμιμίκου. ...

«Του οποιουδήποτε το παιδί τοποθετείται εντελώς άπειρος και άρτια αφιχθείς με 6 εκατομμύρια δραχμές μισθό το μήνα σε δημόσιο οργανισμό;», διερωτήθη.
Ο κ. Παπαμιμίκος, απευθυνόμενος στον κ. Λεβέντη έκανε λόγο για άγχος, φόβο και αγωνία του δεύτερου να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για προσπάθεια από πλευράς Λεβέντη να ρίξει λάσπη στο όνομα του νέου προέδρου της ΝΔ ενώ ταυτόχρονα τον κατηγόρησε για ανηθικότητα.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πριν έρθει στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, είχε αποφοιτήσει από δυο μεγάλα Πανεπιστήμια ενώ εργαζόταν σε μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού.
http://tinyurl.com/hecoubp
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ



E-mailΕκτύπωσηPDF
---000_tsipras-gstournarasΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/1/16 
ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ
Κατάπληξη και οργή προκαλούν σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτού του τόπου η ιταμή πολιτική παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με την πολύκροτη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και η πλήρης κάλυψή του από το Μαξίμου.  
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι, την κρίσιμη εβδομάδα του δημοψηφίσματος, ήταν ενήμερος σχεδίων (που, προφανώς εκπορεύονταν από την τότε κυβέρνηση) για “έφοδο στο Νομισματοκοπείο” και “διπλό νόμισμα” και ότι έφτιαξε “Τείχος” (του... Βερολίνου) για να μην περάσουν αυτά τα υποτιθέμενα “σχέδια” σε συνεργασία με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργούς.  
Τις δήθεν “αποκαλύψεις” Στουρνάρα έσπευσε να υιοθετήσουν οι εκπρόσωποι όλων των παλαιομνημονιακών δυνάμεων, ζητώντας μάλιστα ποινικά μέτρα εναντίον των “επικίνδυνων” πρώην κυβερνητικών στελεχών που στοχοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ. Η Νέα Δημοκρατία υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Χάρης Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ και ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ανεκδιήγητος Βασίλης Λεβέντης μίλησε για “έγκλημα, και μάλιστα κακούργημα”!  
Η συγχορδία της συμμορίας των παλαιομνημονιακών, που αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα τον τοπικό “γκαουλάιτερ” του ευρωσυστήματος, δεν προκαλεί έκπληξη. Εκείνο που προκαλεί έκπληξη και πραγματική θλίψη είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα. Κύκλοι του Μαξίμου, με δήλωσή τους, υιοθέτησαν απολύτως τα μυθεύματα του Στουρνάρα περί “ντου στο Νομισματοκοπείο” και “διπλού νομίσματος”, υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα ότι “κάποιοι το ονειρεύτηκαν, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πια εδώ”. Δηλαδή, δίκιο έχει ο Στουρνάρας, αλλά φροντίσαμε να διώξουμε έγκαιρα αυτούς τους “επικίνδυνους” τύπους από την κυβέρνηση!  
Πρόκειται για πραγματική πολιτική και ηθική κατάπτωση. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότιουδέποτε υπήρξε εισήγηση υπουργού σε κυβερνητικά ή κομματικά όργανα για “ντου στο Νομισματοκοπείο” ή για “παράλληλο νόμισμα”. Το μόνο που πραγματικά υπήρξε ήταν η εναγώνια αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων από το σύνολο των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, εν όψει της διαγραφόμενης ρήξης με το ευρωσύστημα, στην προοπτική της επικράτησης του ΟΧΙ. 
Με τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο Γ. Στουρνάρας ομολόγησε απροκάλυπτα ότι, την κρίσιμη εβδομάδα του δημοψηφίσματος, λειτούργησε ως επικεφαλής ενός ευρω- παρακρατικού μηχανισμού εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας και του ίδιου του πρωθυπουργού, που έδιναν τότε τη μάχη του δημοψηφίσματος. Από μόνο του, το γεγονός αυτό αποτελεί επαρκή λόγο για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής γύρω από τα έργα και τις ημέρες του κ. Στουρνάρα- στην οποία θα πρέπει να δώσει επίσης λόγο για τα οικονομικά σκάνδαλα που χρεώθηκε, με κορυφαία εκείνα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.  
Αντί γι αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας καλύπτει απολύτως τον Γιάννη Στουρνάρα και του επιτρέπει να εμφανίζεται ως τιμητής του συνόλου του πολιτικού κόσμου, ζητώντας την κεφαλήν αριστερών πρώην υπουργών επί πίνακι. Αυτός ο απόλυτος ξεπεσμός του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει στους ηττημένους του δημοψηφίσματος να εμφανίζονται ως οι πραγματικοί νικητές, απαιτώντας μάλιστα ρεβανσιστικά μέτρα εναντίον εκείνων που πρωτοστάτησαν στη μάχη του ΟΧΙ και αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την προδοσία της λαϊκής βούλησης.  
Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να συμπλεύσει με τον Γιάννη Στουρνάρα ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο διοικητής της ΤτΕ προαλείφεται για πρωθυπουργός οικουμενικής κυβέρνησης σε περίπτωση “ατυχήματος” στην προώθηση των σκληρότατων, μνημονιακών μέτρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι φοβάται, άραγε, ο πρωθυπουργός; Τόσο ανίσχυρος αισθάνεται απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ και στα κέντρα που τον υποστηρίζουν; Και πως θα δικαιολογήσει αυτή του την απωθητική σύμπλευση με τον τοποτηρητή της Μέρκελ στους βουλευτές, τα στελέχη και τους οπαδούς του;
http://www.iskra.gr/index.php

Η Eldorado είναι Θεσμός


Τους βόλεψε η παρανομία για να βάλουν λουκέτο-Θεσμικός επενδυτής εναντίον μιας χώρας

14-1-2016


Μπορεί η καναδική Eldorado να ήρθε με φόρα στην Αθήνα πουλώντας απειλές και τσαμπουκάδες  στην ελληνική νομοθεσία και στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ορθώς είναι αυστηρότατοι και που παραβιάστηκαν κατάφωρα από την εν λόγω επενδυτική εταιρεία, αλλά απ' ό,τι δείχνουν τα στοιχεία τα λουκέτα και η ημιαργία στα ορυχεία χρυσού ανά τον κόσμο οφείλεται στην πτώση τιμής του χρυσού και όχι στο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν αμείλικτες όσον αφορά την νομοθεσία.

Μία χρυσή κομπίνα είναι
Η κρίση για τους ιδιοκτήτες ορυχείων χρυσού στον κόσμο ξεκίνησε το 2014 και έκανε το πικ τον Ιούνιο του 2015. Ο χρυσός κατρακύλησε και συνέχισε να κατρακυλά με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η εξαγωγή του.
O Economist με ένα εκτενέστατο άρθρο τον Ιούλιο του 2015 ανέλυσε για ποιο λόγο ο χρυσός πέφτει κάθετα "χτυπώντας" στις 20 Ιουλίου το χαμηλότερο ρεκόρ της τελευταίας 5ετίας: "Ο πιο άμεσος λόγος για τα δεινά του χρυσού είναι το ισχυρό δολάριο. Ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια, οπότε αν το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει, το κίτρινο μέταλλο κατεβαίνει. Ένα επιπρόσθετο στοιχείο είναι ότι το δολάριο ανεβαίνει λόγω της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία φέρνει την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων. Αυτά είναι άσχημα νέα για το χρυσό. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας διακράτησης περιουσιακών στοιχείων μηδενικής απόδοσης: Τα χρήματα που είναι δεσμευμένα σε χρυσό θα μπορούσαν να φέρουν κέρδη εάν επενδύονταν σε έντοκα γραμμάτια ή άλλα χρέη. Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη έχουν παρόμοια επίδραση: όταν τα μερίσματα είναι γενναιόδωρα, πονάει περισσότερο να τα χάνετε".

 Αναστολή και λουκέτο ορυχείων παντού
Τα ορυχεία από το Μάλι μέχρι τον Καναδά εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας κάθε τρίμηνο του έτους για το αν ο χρυσός θα ανέβει κρατώντας τα ορυχεία με τις μηχανές αναμμένες αλλά σε υπολειτουργία. Μάλιστα η New Gold Corporation αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες δημιουργίας δύο νέων ορυχείων χρυσού στον Καναδά διότι δεν συμφέρει με τις τιμές που ολισθαίνουν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Πολ Ράιτ, μπορεί στην συνέντευξη τύπου που έδωσε εκτάκτως στην Αθήνα να κομπάζει ότι η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στην εξαγωγή χρυσού και να καυχήθηκε που η Κίνα εμπιστεύτηκε ορυχεία της στην καναδική εταιρεία, όμως ένα χρόνο πριν η Eldorado έψαχνε να βρει αγοραστή για τα ορυχεία της στην Κίνα έναντι 1,6 δις ευρώ. 
Μάλιστα σε ένα σχετικό περσινό άρθρο ο Economist τόνιζε για την Κίνα ως ελπίδα για την άνοδο του χρυσού: "Η μεγάλη ελπίδα για τους οπαδούς του χρυσού ήταν η Κίνα, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει το γουάν αποθεματικό νόμισμα. Η Κίνα θα αύξανε τα αποθέματα χρυσού της στα επίπεδα των δυτικών κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστη στα διεθνή μάτια. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Έχει αυξήσει ελάχιστα τα αποθέματα χρυσού της. Ο χρυσός θησαυρός της εξακολουθεί να είναι μικρός, και ως ποσοστό των συνολικών αποθεμάτων, τα αποθέματα του χρυσού της Κίνας βρίσκονται σε πτώση".

Η Eldorado Gold είναι ΘΕΣΜΟΣ
Το θέμα όμως δεν είναι αν θα κλείσει η επιχείρηση στην Χαλκιδική προσωρινά αλλά τι θα κάνει η νυν κυβέρνηση με τις απανωτές παρανομίες της καναδικής εταιρείας και την εγκληματική καταστροφή της περιοχής. Το να επιβάλλεις πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ και να μην το εισπράττεις, όπως αποφάσισε να κάνει ο υπουργός Σκουρλέτης, δεν είναι λύση. Η κυβέρνηση άλλωστε δεν τόλμησε να ανοίξει τον φάκελλο ξεπουλήματος των Ορυχείων Κασσάνδρας για τα 11 εκατ. ευρώ που ποτέ το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε. Οι κινήσεις ψευτομαγκιάς και λαϊκισμού είναι τσιρότο σε μια σηψαιμική κατάσταση με τους εθνικούς επενδυτές που έχουν μπει στην Ελλάδα και τους εκατοντάδες που είναι έτοιμοι να κάνουν γιουρούσι. 
Η απίστευτη απάντηση της Eldorado μετά την ανακοίνωση προστίμων από τον κ. Σκουρλέτη δείχνει το ποιόν των εν λόγω σοβαρών επενδυτών όχι απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά απέναντι στο σύνολο της χώρας: "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα". 
Σε αυτή την αποσπασματική παράγραφο της ανακοίνωσης παρατηρούμε ότι πρώτον οι επενδυτές από τον χαρακτηρισμό "στρατηγικοί" (που όλες οι κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν το πλιάτσικο επί της ελληνικής γης) γίνονται "ΘΕΣΜΙΚΟΙ". Δεύτερον, η εταιρεία απειλεί με δικαστικά μέσα μία χώρα για παρανομίες που έχει διαπράξει ένα κράτος. Η Eldorado υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραβήξει το θέμα του προσωρινού λουκέτου μέχρις ότου η Ε.Ε να κάνει θεσμό την συμφωνία ΤΤΡΙ (Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι διαιτητικά δικαστήρια θα δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες να ασκούν αγωγές δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση, όταν κρίνουν ότι τα κράτη παραβιάζουν τους κανόνες της TTIP. Η Διατλαντική αυτή εταιρική σχέση θα είναι ένα αντίγραφο του TTP σύμφωνα με την οποία αν μια κυβέρνηση κράτους πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στη χώρα, τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος σε διεθνή δικαστήρια, πετυχαίνοντας είτε αναίρεση της απόφασης είτε αποζημιώσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση που μια εταιρεία προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.  
Όταν λοιπόν η Eldorado αυτοχαρακτηρίζεται ως "θεσμικός επενδυτής" (καθόλου τυχαία) σημαίνει ότι το κράτος χτυπάει έναν θεσμό και όχι έναν ιδιώτη αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσει η χώρα τόσο χρηματικά όσο και εδαφικά (τα ορυχεία είναι πλέον ιδιωτική έκταση). Για το λόγο αυτό να μην αρχίσουμε να χειροκροτούμε ότι νικήθηκε το θηρίο διότι το θηρίο έκανε ένα βήμα πίσω αποκλειστικά για τα οικονομικά του οφέλη και παράλληλα έχει πάρει φόρα για την τελική επίθεση που σίγουρα δεν μπορεί να έχει νικητή ένα χρεοκοπημένο Κράτος υποχείριο της Ε.Ε με κυβερνήσεις μαριονέτες "θεσμικών επενδυτών" και έναν λαό που κοιτάζει την επιβίωση του χωρίς να σκεφτεί ότι αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από την εθνική κυριαρχία της χώρας του. 
ΠΗΓΗ http://www.stontoixo.com/

Με το ζαβό στο ρόλο της μαριονέτας προετοιμάζουν την τερατογένεση


Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Με αποστασιολογία, διαγραφές και προσαρτήσεις 

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε ήδη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον βουλευτή Λακωνίας Λ. Γρηγοράκο...

Αποτέλεσμα εικόνας για φρανκενσταινΤο "Ποτάμι" πελαγοδρομεί συνολικά, με τους βουλευτές του κατά μόνας να ετοιμάζονται να "πιάσουν στασίδι" στο ρευστό πολιτικό σκηνικό...

Τα απόνερα του ευρύτερου συντηρητικού χώρου, επανενεργοποιούνται για να δημιουργήσουν εικόνα "ρεύματος" στη μήτρα που τα ξεπέταξε...

Στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το συνεκτικό της εξουσίας, οι πρώτες αναταράξεις δε θ αργήσουν να πάρουν συγκεκριμένη μορφή.

Η ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος έχει πλέον δρομολογηθεί και τυπικά, και όλα δείχνουν πως το υπερ-κόμμα τέρας που έχει ανάγκη η Κατοχή, βρίσκεται ήδη στην πολιτική καλύμπρα.

Μα με το ζαβό??? Με το ζαβό... Ίσως γιατί οι κίνδυνοι κάτι να καεί στη δοκιμή, είναι...
το ίδιο ισχυροί με την επιθυμία για την βεβιασμένη τερατογένεση.

Μα με το ζαβό και τόσο βεβιασμένα??? Ναι με το ζαβό... Και ναι τόσο βεβιασμένα... Για κάποιο λόγο το σχέδιο επιταχύνεται. 

Οι απαιτήσεις πιέζουν???
Οι εφεδρείες εξαντλούνται???
Σε κάθε περίπτωση το ζαβό είναι και κατ εξοχήν πρόθυμο.

Ας ετοιμαζόμαστε...

Κ. Κυριακόπουλος

Ο δρόμος της ''ανανέωσης''..

14-1-2016

     Επιστήθιος φίλος του blog τού τηλεφώνησε προχθές και του ζήτησε να γράψει κάτι για όλους αυτούς τους καραγκιόζηδες, όπως τους χαρακτήρισε, που έχουν ταράξει τον κόσμο στην μπαρούφα της''νέας αρχής'', και της''ανανέωσης'', και του ''φρέσκου'' και του ''καινούργιου'', και της
''αναδιάρθρωσης'', και πάει λέγοντας.

     Το blog, αφού ενδόμυχα συγχώρεσε τον φίλο του για την μέχρι βλακείας αγαθοσύνη του, και την απέδωσε στον ψηλό πυρετό που για κάτι μέρες τώρα τον βασάνισε,
     ..καταπιάστηκε να σκέφτεται την ουσία αυτών που ο φίλος του του είχε υποδείξει.
     ΣυμπέρασμαΘοδωρή κάνεις λάθος!

     Όλοι αυτοί που εσύ αβασάνιστα ονόμασες καραγκιόζηδες, αλλά που είναι μόνον αισχροί προδότες,
     ..όχι μόνον ευαγγελίστηκαν το ''νέο'', την ''καινούργια αρχή'', την ''αναδιάρθρωση'', μιά  ''άλλη ζωή'', αλλά και τα έκαναν πράξη!

     Φανταζόταν κανείς π.Μ. (προ μνημονίων) ότι θα ψάχνει ο κόσμος στα σκουπίδια; Πώς θ'αυτοκτονούν από απελπισία κάθε μέρα;
     Πως θα μειωθούν οι συντάξεις έντεκα φορές, ώστε όπως είπε και ο κυβερνητικός ογκόλιθοςΜουνιός (ή κάπως έτσι) ''τί πειράζει να μειωθεί κι αλλη μία'';
     Ή όπως είπε ο έτερος κοπρόλιθος Συννεφούδης (ή κάπως έτσι) ''τί είναι 50 ευρώ λιγότερα στην σύνταξη των 870 ευρώ'';
     Περίμενες εσύ Θοδωρή ποτέ, πως τα παιδιά σου θα φύγουν μετανάστες στην χώρα των ναζί;
     Πώς καρκινοπαθείς θα πεθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία από έλλειψη φαρμάκων
     Έλεγες ποτέ πως οι τράπεζες με την εντολή της πολιτείας θα αντικαθιστούσαν την Δικαιοσύνη και θα σε έκριναν ως ''συνεργάσιμο'' ή μή;
     Πως δεν θα σου έδιναν όλο τον μσθό σου, παρά σταγόνα-σταγόνα, για να μη θιχτούν οιλαθρέμποροι καυσίμων, όπλων, και ιδεών;
     Πως θα πούλαγαν μπιρ-παρά το δάνειό σου στους τοκογλύφους, μαζί με το ένα και μοναδικό σου σπίτι και τα όνειρά σου;
     Περίμενες άραγε πως θα δουλεύεις ως τα 67 επειδή οι ορδές των πασόκων έπαιρναν σύνταξη απ' τα 40 (μαζί με την κυρία Φώφη);
     Έλπιζες πως έξη στους δέκα νέους θα περιφέρονται άνεργοι κοπρίζοντας απ' την καφετέρια στον καναπέ; Πως αυτοί δεν θάχουν ποτέ την ευκαιρία και την δυνατότητα να αποκτήσουν οικογένεια και παιδιά, και θα ψοφήσουν σαν το σκυλί στ' αμπέλι μόνοι κι έρημοι;
     Φοιτητάκια να πεθαίνουν από μαγκάλια επειδή το εγκληματικό Στουρνάρι είναι ανίκανο και βρωμερό;
     Ονειρεύτηκες ποτέ να μην έχεις όνειρα κι ελπίδα; 
     Να είσαι κατηφής και θλιμμένος μέχρι να πεθάνεις;

     Δεν είναι όλα αυτά μιά καινούργια ζωή;
     Γιατί είσαι τόσο αχάριστος; Τόσα καινούργια πράγματα έφεραν όλοι αυτοί! Τόσες αναδιαρθρώσεις στην ζωή μας.
     Ήρθε το ''νέο'' το ''καινούργιο'' και το ''φρέσκο''.

     Και γιατί τους λές καραγκιόζηδεςΟ καραγκιόζης ήταν ένας φτωχοπρόδρομος που απ' την πείνα και την ανέχεια αναγκαζόταν να κάνει και καμιά πονηριά.
     Τούτοι είναι πλούσιοι χαραμοφάηδες, 
     ..απατεώνες και αλήτες,
     ..που την βρωμιά και την απληστία και την αγυρτεία την έχουν στο αίμα τους,
     ..και που τον βόθρο της ψυχής τους τον έχουν διάπλατα ανοικτό,
     ..να δώσει τα αρώματα και την ευωδία σ' όλη την κοινωνία, σ' όλη την χώρα.

     Αν δεν μπορούμε εμείς να διακρίνουμε το ''νέο'', το ''καινούργιο'', και την ''ανανέωση'',
     ..πρόβλημά μας!
     Είμαστε άξιοι της μοίρας μας!..