Δύο νάρκες για χώρα και κυβέρνηση


by   ΚΥΡΙΑΚΗ 24-1-2016
makri-thumb-large
Αξιολόγηση-ασφαλιστικό αλλά και προσφυγικό θα καθορίσουν το πολιτικό κλίμα της συγκυρίας
Του Σταύρου Χριστακόπουλου* από τη Ρήξη φ. 119 
Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, από τώρα μέχρι την άνοιξη, αναμένεται να ηλεκτριστεί υπέρμετρα και δεν αποκλείεται το διάστημα αυτό να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο για τη σχέση της χώρας μας με το ευρωσύστημα.
Τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. στο εσωτερικό –για λόγους που έχουμε εξηγήσει προσφάτως– δεν αναμένεται να είναι σοβαρά, τουλάχιστον όσα πηγάζουν από το εγχώριο πολιτικό, οικονομικό, συνδικαλιστικό και μιντιακό σύστημα. Δεν είναι όμως ίδια η βεβαιότητα για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στα πολλά μέτωπα που έχουν ανοίξει στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο μεγάλες νάρκες που απειλούν με σοβαρές εμπλοκές τη χώρα και την κυβέρνηση είναι, πρώτον, η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου και όσα αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει και, δεύτερον, η εξέλιξη του μεταναστευτικού, το οποίο τους επόμενους μήνες αναμένεται να μετατραπεί σε βόμβα μεγατόνων για τη σταθερότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
«Πακέτο» η αξιολόγηση
Η αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου μόνο απλή υπόθεση δεν θα είναι. Για τους Ευρωπαίους, το σχέδιο Κατρούγκαλου έχει κενά τα οποία αφορούν την εξομάλυνση του χάους που δημιουργούν οι εκατοντάδες διαφορετικές ρυθμίσεις και καθεστώτα συνταξιοδότησης, αλλά και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Εκκρεμότητα αποτελεί και μια σοβαρή περικοπή συντάξεων, χωρίς την οποία εκτιμάται ότι η δημοσιονομική απόδοση της μεταρρύθμισης θα είναι ανεπαρκής.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι, η μέχρι τώρα φασαρία για το ασφαλιστικό, δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτήν που θα ακολουθήσει.
Ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η δυσκολία στα δημοσιονομικά, όπου νέα μέτρα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον ορίζοντα, πριν καν οριστικοποιηθούν οι νέοι φόροι για το 2016, εξαιτίας των εκτιμήσεων για δημοσιονομικό κενό μεταξύ 0,9 έως 1,8 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί ακόμη η έγκρισή τους στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει τη θετική αξιολόγηση, θα πρέπει πιθανότατα να φορτώσει πολλά ακόμη βάρη στους φορολογούμενους.
Πέραν αυτών, σοβαρές θεωρούνται και οι εκκρεμότητες στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και στη δημιουργία του υπερ-ταμείου για τη δημόσια περιουσία, θέμα στο οποίο υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη θετική αξιολόγηση, επιθυμώντας να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Αυτές οι εξελίξεις –αν όλα πάνε κατά τον σχεδιασμό– θα είναι ουσιαστικά το μόνο πολιτικά αξιοποιήσιμο αντίβαρο στις επαχθείς επιπτώσεις του μνημονίου, ακόμη και αν στο χρέος δεν έχουμε μία εφάπαξ ρύθμιση, αλλά μία τακτική ρύθμισης κατά στάδια, την οποία φαίνεται να προκρίνει ο Σόιμπλε.
Η εκλογή Μητσοτάκη
Η αλήθεια είναι ότι η εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ. δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση, αφού μπορεί μεν να στοιχίζονται πίσω του όσοι, κυρίως μιντιάρχες και επιχειρηματίες, βρίσκονται στο κυβερνητικό στόχαστρο, αλλά, για να καταφέρει ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. να βρει περπατησιά, θα πρέπει πρώτα να ελέγξει το κόμμα του.
Η διαδικασία αυτή δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα αποβεί επιτυχής και μάλιστα σύντομα, αφού η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη συγκράτησε τους σκληρούς κομματικούς μηχανισμούς, ενώ η συμμαχία μεταξύ των Μητσοτάκηδων, των ακροδεξιών προερχόμενων από τον ΛΑΟΣ και του αντάρτη Τζιτζικώστα πριμοδοτήθηκε και από κόσμο εκτός Ν.Δ., που ασπάζεται τον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του νέου προέδρου.
Μακροπρόθεσμα όμως –αν υποτεθεί ότι η ηγεσία Μητσοτάκη στη Ν.Δ. σταθεροποιείται–, η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταθεί στα πόδια της και μάλιστα θα επενδυθούν πάνω της, αν δεν έχουν επενδυθεί ήδη, πολλές προσδοκίες από την πλευρά των Γερμανών. Αν μάλιστα ο Τσίπρας συνεχίσει να μην αποδέχεται την «ιδιοκτησία» του μνημονίου και στο μέλλον προβάλει προσκόμματα στην πλήρη υλοποίησή του, τότε το «αντίπαλον δέος» θα στηριχθεί.
Είναι άλλωστε γνωστή η εγκατάλειψη του ΓΑΠ και του Σαμαρά από τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους, οι οποίοι τους είχαν αποδεχθεί στην πρώτη φάση της διακυβέρνησής τους. Για τους επόπτες είναι αποδεκτός μόνο όποιος αποδέχεται πλήρως τις συμφωνίες. Σε άλλη περίπτωση, «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές». Υπ’ αυτήν την έννοια, πράγματι είναι στο χέρι του Τσίπρα να μη χαλάσει τις σχέσεις του με τους δανειστές, αλλά είναι ερώτημα το αν θα καταφέρει να μην τις διαρρήξει με το ελληνικό εκλογικό σώμα.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η ρευστότητα που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα, μέχρι να παγιωθεί ο ανατέλλων νέος διπολισμός, θα επιφέρει σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές μετατοπίσεις στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής σκηνής και, εκτός από την αναμενόμενη διάλυση κομμάτων (π.χ. Ποτάμι), είναι άγνωστο αν θα έχουμε και τη γέννηση νέων.
Το μεταναστευτικό
Από την κρίση φοβούνταν οι Ευρωπαίοι την απειλή διάλυσης της Ευρώπης, αλλά από το μεταναστευτικό κινδυνεύουν να το βρουν. Όπως έχουμε σημειώσει και στο πρόσφατο παρελθόν, όλοι οι αρμοί της Ε.Ε. τρίζουν επικίνδυνα, από την τραπεζική ενοποίηση έως τη ζώνη Σένγκεν και την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων.
Οι τριγμοί αυτοί δεν αφήνουν την Ελλάδα αδιάφορη, καθώς ο φόβος που επικρατεί στην Αθήνα αφορά τη διαφαινόμενη επιστροφή στα εθνικά σύνορα με άμεσους και έμμεσους τρόπους, εξέλιξη που θα επιβαρύνει τη σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε., καθώς, ύστερα από το καθεστώς «υγειονομικής ζώνης» που μας έχει επιβληθεί λόγω της χρεοκοπίας, ένα ανάλογο καθεστώς είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι θα μας επιβληθεί μέσω του μεταναστευτικού.
Τα γεγονότα με τις σεξουαλικές επιθέσεις από μετανάστες και πρόσφυγες εις βάρος γυναικών στη Γερμανία και σε άλλες χώρες υποδοχής στην Ευρώπη δίνουν το έναυσμα για την αλλαγή πολιτικής στη χορήγηση ασύλου. Παρότι υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες και δεσμεύσεις που σχετίζονται με το πολιτικό άσυλο, ήδη αναζητούνται μέθοδοι περιορισμού της δυνατότητας παροχής του. Ήδη έχει προαναγγελθεί από τον Ντόναλντ Τουσκ, στο όνομα της πρόληψης της τρομοκρατίας, ότι οι διαδικασίες ταυτοποίησης προσφύγων στα ελληνικά σημεία πιστοποίησης στοιχείων (hotspots) μπορεί να διαρκούν έως και ενάμιση χρόνο.
Τώρα προστίθεται ο κίνδυνος να άρουν οι Ευρωπαίοι το καθεστώς μη επιστροφής μεταναστών από τις χώρες τους, το οποίο είχε επιβληθεί στην Ελλάδα την περίοδο Σαμαρά λόγω κακομεταχείρισης, με συνέπεια και η Γερμανία και άλλες χώρες να μας στέλνουν πίσω όλους τους «ανεπιθύμητους», ως υπόπτους για έκνομη συμπεριφορά.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η απαισιόδοξη εκτίμηση ότι στην Ελλάδα είναι δυνατόν τους επόμενους μήνες να εγκλωβιστούν από 150.000 έως 200.000 μετανάστες, μη δυνάμενοι να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι η Ελλάδα αντέχει να «φιλοξενήσει» έως 100.000, αλλά κανείς δεν εξηγεί σε ποιες υποδομές, όταν το (ένα!) επόμενο hotspot θα είναι έτοιμο στην αρχή της άνοιξης, όταν πιθανότατα ο καιρός θα επιτρέπει την αποστολή από την Τουρκία 8 και 10 χιλιάδων ανθρώπων ημερησίως.
Είναι κωμικοτραγική δε η εκτίμηση ότι, όταν κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, οι απελπισμένοι δεν θα μας προτιμούν, επειδή δεν θα έχουν δίοδο στην Ευρώπη, αλλά και η «διαπίστωση» ότι ήδη οι μαφιόζοι διακινητές ανθρώπων ψάχνουν εναλλακτικές διόδους. Ποιες ακριβώς, είναι προφανώς… άγνωστο.
Το μόνο σχετικά αισιόδοξο που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα είναι η διαπίστωση του Μουζάλα στην Αυγή προ ημερών, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να υποδεχθεί τη φτώχεια και την προσφυγιά όλου του κόσμου». Μόνο που η διαπίστωση αυτή έρχεται πολύ αργά και με το πρόβλημα να έχει ήδη αποκτήσει γιγαντιαία και ενδεχομένως μη διαχειρίσιμη διάσταση.
* Διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα Το Ποντίκι
Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη

Η πτώση αυτής της κυβέρνησης και τα εναλλακτικά σενάρια…


ΚΥΡΙΑΚΗ 24-1-2016

Βρισκόμαστε στο κατώφλι έντονων, αν όχι εκρηκτικών, πολιτικών εξελίξεων. 
Η αντίστροφη μέτρηση γι αυτήν την κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει και καλπάζει. Ο χρόνος της πτώσης της συρρικνώνεται θεαματικά… 
Ήδη αυτή η κυβέρνηση της «αριστερής» ΑΠΑΤΗΣ συνθλίβεται ανάμεσα στις μυλόπετρες: 
Της παλιρροϊκής λαϊκής ΟΡΓΗΣ από τη μια, και της ασφυκτικής πίεσης των μαφιόζων του χρήματος (δανειστών) από την άλλη.


Το Ασφαλιστικό δεν πυροδότησε απλώς πολλαπλασιαστικά την κοχλάζουσα λαϊκή οργή, αλλά και συνέδεσε πανελλαδικά όλα τα ρυάκια και τους χειμάρρους της οργής. 

Όλη η Ελλάδα έχει γίνει ένα ΜΕΤΩΠΟ αγώνα. Με αιχμή την αγροτική έκρηξη κατεβαίνουν στο δρόμο και κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα, άκρως συντηρητικά, που δεν είχαν ΠΟΤΕ κινητοποιηθεί κινηματικά (ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ). 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού έβγαλε, με το «αριστερό» της Μνημόνιο, το μεγάλο μέρος της «βρώμικης δουλειάς», κονιορτοποιώντας, παράλληλα, τις διαψευσμένες ελπίδες και ψευδαισθήσεις που σκόρπισε, τώρα βρίσκεται μπροστά στο γκρέμισμα και του δικού της μύθου: Στην πίστη της μνημονιακής, κυβερνητικής σταθερότητας, στην πίστη, δηλαδή, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία… 

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι κοινοβουλευτικοί δείκτες και τα εκλογικά ποσοστά αποτελούν μια ΑΠΑΤΗ. Μια Βουλή, σχεδόν, ΑΠΟΛΥΤΑ, μνημονιακή, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα πανελλαδικό ΜΕΤΩΠΟ αντιμνημονιακής ΟΡΓΗΣ που συνταράσσει συθέμελα το μνημονιακό, κατοχικό καθεστώς και συρρικνώνει, στο ελάχιστο, το χρόνο ζωής αυτής της άθλιας κυβέρνησης… 

Τα επιτελεία του καθεστώτος (εγχώρια και διεθνή) έχουν διαπιστώσει τους ταχείς ρυθμούς κατάρρευσης αυτής της κυβέρνησης και διαγνώσει τους κινδύνους από την κατάρρευσή της. Έτσι προετοιμάζουν πυρετωδώς εναλλακτικές λύσεις. 

 

Η εκλογή Μητσοτάκη και όλο αυτό το υστερικό τελετουργικό «φούσκωμα», σχετικά με την «ανανέωση» της ΝΔ, αποτελούν μια συνιστώσα της καθεστωτικής στρατηγικής των εναλλακτικών λύσεων… 

Μια άλλη συνιστώσα (εναλλακτικής λύσης) είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης να αντικατασταθεί με ένα άλλο συναινετικό σχήμα από αυτήν τη Βουλή. 

Οι εξευτελιστικές «ατάκες» του Σόιμπλε προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν. Είναι προειδοποιητικές βολές. Λένε στον Τσίπρα τούτο: «Μας έχεις τελειώσει. Για να μείνεις στη θέση σου πρέπει να εκτελέσεις αυτά που συμφώνησες». 

Τρέμουν οι δυνάστες μας την ΟΡΓΗ του κόσμου και τη διαβρωτική, διαλυτική πίεση αυτής της οργής πάνω στην κυβέρνηση. Τρέμουν μην προβεί ο Τσίπρας, κάτω από την καταλυτική επίθεση της λαϊκής ΟΡΓΗΣ, σε καμία νέα ανοησία, σαν κι αυτή του Δημοψηφίσματος. Και τότε η κατάσταση δεν …μαζεύεται… 

Και η συνέντευξη του Στουρνάρα ο οποίος ωμά και αλαζονικά αποκάλυπτε ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα, αν κινδύνευε η παραμονή μας στην ΕΕ και το ευρώ, προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο. 

Ο Στουρνάρας με πραξικοπηματική αυθάδεια προειδοποιούσε:«Προσέξτε, μη διανοηθείτε ξανά να παίξετε με δημοψηφίσματα ή άλλα κόλπα, διότι θα σας γκρεμίσουμε και θα σας αντικαταστήσουμε»!!! 

Και ο τρομαγμένος ραγιάς Τσίπρας αμέσως συμμορφώθηκε. Με απολογητική δήλωση νομιμοποίησε το πραξικόπημα Στουρνάρα και κατέδωσε, (ψευδώς όπως ο κοινός χαφιές), σαν ενορχηστρωτές του «πραξικοπήματος» τους πρώην συντρόφους του!!! 

Ο Τσίπρας τους έχει τελειώσει. Απλώς απαιτούν, αν οι συνθήκες φτάσουν σε εκρηκτικό αδιέξοδο (κάτω από το σφυροκόπημα των παλλαϊκών κινητοποιήσεων), να κηδεύσει ο ίδιος τον εαυτό του και να ανοίξει το δρόμο σε μια νέα συναινετική κυβέρνηση που θα τελειώσει τη «βρώμικη δουλειά» του Ασφαλιστικού. 

Αυτό που τρομάζει ιδιαίτερα τα επιτελεία του 4ου Ράιχ και τους «νταβάδες» (εγχώριους και διεθνείς) είναι η πολιτική αστάθεια: Κυρίως αυτή που προκαλείται από την κινητοποίηση και ΟΡΓΑΝΩΣΗ της λαϊκής ΟΡΓΗΣ. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις: Στη δημιουργία της πολιτικής ρευστότητας και ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ που θα συμβάλει στην ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ της λαϊκής ΟΡΓΗΣ… 

Οι αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές. Το καθεστώς, μέσα στα θανάσιμα αδιέξοδα της κρίσης και της ΠΑΡΑΚΜΗΣ του δεν μπορεί να βρει, ΣΤΑΘΕΡΑ και για πολύ, καμία κυβερνητική ισορροπία: Θα παράγει διαρκώς την πολιτική ρευστότητα και ΑΣΤΑΘΕΙΑ…

ΡΕΣΑΛΤΟ - Περιοδικό Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης

Δύο μαύρες κουκίδες στο Νταβός

ΚΥΡΙΑΚΗ 24-1-2016

Το βαρύ φορτίο του ΔΝΤ, για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, φορτώθηκε… πανηγυρικά στην πλάτη του ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά τις εμφανίσεις του στο Νταβός, κάτι βεβαίως που δεν ήταν ούτε στις προθέσεις του, ούτε στις επιδιώξεις του. Τουναντίον...

Δύο μαύρες κουκίδες στο Νταβόςτης ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Στο στρογγυλό τραπέζι χθες το μεσημέρι στο Νταβός, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ Σόιμπλε στην πρώτη δημόσια «σύγκρουσή του» με τον πρωθυπουργό, έβαλε ταφόπλακα στα σχέδια εκείνων των μελών του Μαξίμου που είχαν -για μικρό διάστημα είναι αλήθεια- ονειρευτεί ότι καθώς πλησίαζε η στιγμή της αξιολόγησης θα μπορούσαν να εγείρουν στον διεθνή περίγυρο θέμα απομάκρυνσης του ΔΝΤ, αφού το ελληνικό πρόγραμμα είναι «ευρωπαϊκή υπόθεση».
Χρειάστηκε η ταπεινωτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου σε γερμανική εφημερίδα, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον κ Σόιμπλε στο Βερολίνο, πριν από λίγες ημέρες, για να κλείσει όπως-όπως το θέμα της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Και χρειάστηκε η τοποθέτηση Σόιμπλε χθες για...
να κλείσει -με τρόπο ίσως και προσβλητικό, αν προς στιγμήν προσωποποιήσει κανείς τον χαρακτηρισμό «stupid»- η όψιμη επανάσταση του Μαξίμου εναντίον του ΔΝΤ, το οποίο έχει συνυπογράψει το 3ο Μνημόνιο.
Και μάλιστα κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αφού πλέον το ΔΝΤ και δια στόματος Σόιμπλε παίρνει στα χέρια του την τύχη της ακανθώδους διαπραγμάτευσης του Ασφαλιστικού με τους θεσμούς, για να ακολουθήσει η αναμενόμενη αξιολόγηση. Ό,τι το δυσκολότερο, δηλαδή, για την βαλλόμενη πανταχόθεν στο εσωτερικό κυβέρνηση Τσίπρα.

Αλλά και η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ δεν είχε καλύτερη τύχη, αφού η επικεφαλής του Ταμείου και με γραπτή ανακοίνωση επέμεινε στην αναγκαστική εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μεταξύ άλλων, που είναι και προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Το ίδιο ακριβώς μήνυμα-κλισέ, πρώτα μεταρρυθμίσεις μετά το χρέος, εισέπραξε ο κ Τσίπρας από τον άλλο μόνιμο «σύμμαχο» εναντίον της λιτότητας, Αμερικανό υπουργό οικονομικών κ Λιού.
Έτσι, σε ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο μικρές, μεσαίες και μεγάλες χώρες αγωνίζονται να παρουσιάσουν και να πείσουν για τη δυναμική της οικονομίας τους και τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζουν διάφοροι τομείς τους, η Ελλάδα εμφανίστηκε και πάλι σαν μικρή μαύρη κουκίδα μέσα στο γενικότερο πλάνο. Περιφέροντας μόνον τη δυσκολία της -που είναι υπαρκτή και εν μέρει δικαιολογημένη- να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί αναγκαστικά από τους δανειστές, η Ελλάδα δεν παρουσιάζει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον και επομένως μένει σταθερά στο περιθώριο.

Και επί τη ευκαιρία. Αλήθεια, πως πάνε οι επενδυτικές επαφές του υπουργού Επικρατείας κ. Παππά στο Νταβός μια και δεν υπάρχει ούτε ίχνος σχετικών ανακοινώσεων; Διότι το θέμα δεν είναι οι συζητήσεις επί της ουσίας, αλλά πρωτίστως ο αριθμός των ενδιαφερόμενων ξένων επενδυτών σε μια χώρα με πρόσφατη την υπόθεση στις Σκουριές, το κλείσιμο της Softex, αλλά και την επένδυση της COSCO στον ΟΛΠ, με τον ανεκδιήγητο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ Δρίτσα να δηλώνει ότι ουδεμία ενημέρωση είχε επί του θέματος…

Ένα δεύτερο μελανό σημείο -αν και λίγο ενδιαφέρει, δυστυχώς, το παραζαλισμένο ελληνικό ακροατήριο- αφορά στο Κυπριακό. Ο υπερκινητικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κ Άιντα μπορεί να μην πέτυχε τον στόχο του να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη (Ελλάδας, Τουρκίας, Ε/Κ, Τ/Κ και Βρετανίας). Πέτυχε όμως να αναβαθμίσει πλήρως τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί σε «ηγέτη της Κύπρου», υποβαθμίζοντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Αναστασιάδη στον έτερο «ηγέτη της Κύπρου». Τη «δουλειά» αυτή έφερε επιτυχώς εις πέρας ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ, κ. Σβαμπ, ο οποίος προλόγισε «τους δύο ηγέτες της Κύπρου» στην μικρής διάρκειας κοινή συνέντευξη, με στόχο μόνον την πολιτική αναβάθμιση διεθνώς του κ. Ακιντζί.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης στην παρέμβασή του, δασκαλεμένος απόλυτα για το διεθνές ακροατήριο του, επέμεινε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, οι οποίοι, με τη λύση του Κυπριακού, θα κατευθυνθούν προς την Τουρκία΄-την μόνη εφικτή οδό- όπως τόνισε, για τη δημιουργία μεγάλου ενεργειακού θύλακα της Ευρώπης στην Τουρκία. Περιττό να προστεθεί ότι και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ Νταβούτογλου, στην εντυπωσιακή ομολογουμένως ομιλία του στο Φόρουμ υπερθεμάτισε στο σημείο αυτό...

LIBERAL

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΞΙΟ “SUCCESS STORY” ΣΤΟ… ΑΡΙΣΤΕΡΟ “SURPRISE”!



Εκτύπωση
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/1/2016 
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Μετά τον Ιππόδρομο, μετά τα 14 αεροδρόμια, τώρα ξεπουλάνε με τρόπο ολοκληρωτικό και το λιμάνι του Πειραιά. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι σήμερα, στα θεωρεία του ξεπουλήματος το σφυρί της εκποίησης το κρατάει η «πρώτη φορά Αριστερά»…
Όπως οι προηγούμενοι έτσι και η ψευτοαριστερά αναμασά το παραμύθι πως άμα ξεπουληθούν τα πάντα θα έρθει «ανάπτυξη» και θα μειωθεί η ένταση της λιτότητας. Ισχυρίζονται ότι ξεπουλώντας στρατηγικούς τομείς θα μειώσουν το χρέος.
Πρόκειται για απάτη που αποδεικνύεται πολλαπλώς:
α) Εφόσον το ξεπούλημα είναι «αναπτυξιακό» και «φιλολαϊκό», γιατί η Ελλάδα δε γνώρισε καμία φιλολαϊκή ανάπτυξη, παρά τις Ούλεν, τις Πάουερ, τις Πεσινέ, τους Τομ Πάπας, τους Ωνάσηδες, τους εθνικούς εργολάβους, τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς «νταβατζήδες», που της πίνουν το αίμα από συστάσεώς της;
β) Λένε ότι το ξεπούλημα και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου,  που περιγράφονται με όλους τους δυνατούς ευφημισμούς (ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση, μετοχοποίηση, μισθώσεις παραχώρησης κ.λπ.), ενισχύουν, τάχα, τα δημόσια ταμεία και απαλλάσσουν τη χώρα από χρέη.
Αλλά, την τελευταία 30ετία, έχουν ξεπουλήσει: Τον Σκαραμαγκά και όλη σχεδόν την ναυπηγική βιομηχανία, την ΑΓΕΤτον ΟΤΕπάνω από το 90% του τραπεζικού τομέα, την Ολυμπιακή,το λιμάνι του Πειραιά, τους οδικούς άξονες της χώρας, τη διώρυγα της Κορίνθου.
Μόνο μέχρι το 2004 - μια ολόκληρη πενταετία πριν από την εκδήλωση της κρίση και αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να επικαλούνται προσχηματικά το χρέος για να κόβουν μισθούς και συντάξεις – είχαν ξεπούλησε το 48,5% της ΔΕΗ, το 38% της ΕΥΔΑΠτο 64% από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», το 49% του ΟΠΑΠτο 92% της Εθνικής Τράπεζαςτο αεροδρόμιο των Σπάτων, τη γέφυρα του Ρίου κ.ο.κ.
Όμως, παρά αυτό το διαρκές ξεπούλημα:
  • το 2000 το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 139,2 δισ. ευρώ,
  • το 2009 το δημόσιο χρέος έφτασε στα 298,5 δισ. ευρώ
  • και σήμερα το χρέος είναι στα 320 δισ. ευρώ.
Ερώτημα: Με βάση τα προηγούμενα, από πού προκύπτει έστω κι ένας κόκκος αλήθειας αυτής της απίστευτης εγχώριας και ευρωενωσιακής προπαγάνδας που κατακλύζει το δημόσιο βίο, ότι τάχα «η μείωση του δημόσιου χρέους περνάει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις του δημόσιου τομέα»;…
γ) Το καπιταλιστικό κράτος είναι παρακολούθημα των μονοπωλίων. Το καπιταλιστικό κράτος τα πιάνει από τις ιδιωτικές «Ζήμενς». Το καπιταλιστικό κράτος τα βάρη των ιδιωτικών «Λίμαν Μπράδερς» στις ΗΠΑ, των ιδιωτικών «Μπάνκια» στην Ισπανία, των ιδιωτικών τραπεζών στην Ελλάδα, τα φορτώνει στο δημόσιο ταμείο. Και από εκεί στην πλάτη των λαών.
Εφόσον, λοιπόν, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας του καπιταλιστικού κράτους δουλεύει για λογαριασμό των ιδιωτών, από πού προκύπτει ότι το ολικό ξεπούλημά του στους ιδιώτες θα είναι υπέρ του λαού και όχι εις βάρος του λαού, όπως συνέβαινε με το έως τώρα μερικό ξεπούλημά του;
Το συμπέρασμα είναι προφανές:
Εμφανίζουν σαν «σωτηρία» την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών και έχει εκτινάξει τα δημόσια χρέη.
Παρουσιάζουν σαν «φάρμακο» την ίδια εκείνη δηλητηριώδη πολιτική που έχει διαλύσει την Ελλάδα.
Αποκαλούν «φιλόδοξη» και «αναγκαία» την ίδια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει τους Έλληνες και τους έχει αποστερήσει το δημόσιο πλούτο τους.
Τα πράγματα είναι απλά και συγκεκριμένα:
Είτε περί δεξιών, είτε περί «αριστερών» πρόκειται, δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος ή τα ελλείμματα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Όσο περισσότερο ξεπουλούν, τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνει!
Δεν ξεπουλούν για να μειωθούν οι τιμές και για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες. Τίποτα απ΄ ό,τι ξεπούλησαν δεν φτήνυνε και δεν αναβαθμίστηκε ποιοτικά.
Δεν ξεπουλούν για να φέρουν «ανάπτυξη», «επενδύσεις» και «δουλειές». Ξεπουλούν με όρους πλιάτσικου τα τιμαλφή του λαού, παρέχοντας σε ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους εύκολα κέρδη πάνω στο έδαφος αποικιοκρατικών όρων και εργασιακής δουλείας.
Διαπράττουν πολιτικό και οικονομικό έγκλημα. Η καθολική παράδοση στους «ιδιώτες» μιας δημόσιας περιουσίας που ο λαός τη δημιούργησε με το αίμα και τον ιδρώτα του, είναι πολιτικό έγκλημα.
Οι προηγούμενοι αυτό το έγκλημα είχαν το θράσος να το αποκαλούν «εθνικό χρέος» και «σαξές στόρι». Οι σημερινοί έχουν το θράσος το ίδιο έγκλημα να το αποκαλούν «αριστερή ευθύνη» και – σύμφωνα με την χτεσινή ατάκα του Τσίπρα στο Νταβός – «σαρπράιζ»…  
*Δημοσιεύθηκε στο e-nikos.gr την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016
http://www.iskra.gr/index.php

''ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΗΛΙΘΙΕ''



Εκτύπωση
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/1/2016 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ξέσκισε σαν κότα στο Νταβός τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Είναι η εφαρμογή (του Μνημονίου), ηλίθιε!», είπε κατάμουτρα στον Τσίπρα ο Γερμαναράς! Το φρικτό στην υπόθεση είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έφαγε τη ροχάλα από τον Σόιμπλε και μόνο …ευχαριστώ που δεν του είπε! Πανηγύριζε η Μπιλντ: «Ο Τσίπρας πρέπει να καταπιαστεί τελικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις – και όχι να παίζει πόκερ πάλι με νέα δισεκατομμύρια», γράφει εξηγώντας τη στάση του Σόιμπλε.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντέδρασε καθόλου στη γερμανική πρόκληση. Έμεινε άφωνος και αμήχανος. Ούτε καν έφυγε, παρά την εξαιρετικά μεγάλη προσβολή. Εκεί που φρίξαμε εντελώς, πάντως, ήταν όταν διαβάσαμε την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, την Αυγή, την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί να προκλήθηκαν αρνητικές εντυπώσεις από την ατυχή αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών …στην πραγματικότητα όμως το Βερολίνο φέρεται ικανοποιημένο από την έως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης», γράφει η Αυγή στο σχετικό ρεπορτάζ της. «Για πρώτη φορά Τσίπρας και Σόιμπλε είπαν την ίδια ατάκα: «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης» πρόσθεσε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο κύριο άρθρο της. «Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απέκρουαν τα περί «αήθους επίθεσης» έγραφε και η προσκείμενη στην κυβέρνηση Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαιώνοντας ότι το γεγονός πως ο Σόιμπλε αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Αλέξη Τσίπρα υποβαθμίζεται όχι από αμέλεια των δημοσιογράφων, αλλά κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίμου. «Γελοίος είχε εμφανιστεί το προηγούμενο βράδυ ενώπιον της οικονομικής ελίτ στο Νταβός ο Τσίπρας», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ της σκληρής Δεξιάς.
«Σε μια συνέντευξή του με το οικονομικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο Τσίπρας ανακήρυξε το 2016 “έτος των Ελλήνων”. “Θα καταπλήξουμε τον κόσμο της οικονομίας” είπε. Κατάπληκτοι όντως έμειναν οι συμμετέχοντες, μάλλον όμως προς αρνητική κατεύθυνση» υπογραμμίζει η δεξιά γερμανική εφημερίδα.
Η Μπιλντ, η απίστευτα κίτρινη εφημερίδα για ηλίθιους δεξιούς που έχει την ασύγκριτη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία με εκατομμύρια αναγνώστες, ήταν πιο ωμή: «Οι απαιτήσεις του Τσίπρα τα πλούσια κράτη του ευρώ να πρέπει να υποστηρίξουν εκ νέου τις πιο αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα με εκπτώσεις επιτοκίων και περισσότερη βοήθεια για την αγορά εργασίας, απορρίφθηκαν καθαρά από τον Σόιμπλε: «Η συμβουλή μου είναι, αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, τότε πρέπει να υλοποιούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει» έγραψε, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή των Μνημονίων είναι αυτή που η Γερμανία απαιτεί κατά την «ειρηνική» οικοδόμηση του Τέταρτου Ράιχ μέσω ευρωζώνης.
Το κωμικοτραγικό είναι ότι και η χθεσινή Αυγή του Σαββάτου προσπάθησε να πείσει τους αναγνώστες της ότι …δεν ήταν καθόλου προσβολή το ότι ο Σόιμπλε είπε τον Τσίπρα ηλίθιο! «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών “άδειασε” όλους εκείνους που έσπευσαν να δουν στοχευμένη λεκτική επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Αλέξη Τσίπρα», έγραψε χθες η Αυγή, που παρουσίασε το πρωτοφανές επιχείρημα ότι αφού δεν τη θεωρούν προσβολή οι Γερμανοί, δεν είναι προσβολή!!! «Κατά δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του υπουργού Φριντερίκε φον Τισεχάουζεν «Δεν πρόκειται επ’ ουδενί για προσβολή»… προσθέτοντας ότι και η ίδια βρισκόταν στο Νταβός και δεν σχημάτισε τέτοια άποψη» γράφει με εθνική υπερηφάνεια η Αυγή, προφανώς αισθανόμενη η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατατροπώνει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης Τσίπρα. «Συγγνώμη για το “ανόητε” του Σόιμπλε ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών» αναγγέλλει πρωτοσέλιδος τίτλος της χθεσινής Αυγής, παραχαράζοντας ωμά και ασύστολα την πραγματικότητα για να περισώσει ό,τι μπορεί από το κύρος της κυβέρνησης Τσίπρα, αδιαφορώντας για την αλήθεια. Ποια «συγγνώμη» ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών; Ο ισχυρισμός της αναπληρώτριας του εκπροσώπου του Σόιμπλε ότι «δεν επρόκειτο επ’ ουδενί για προσβολή» ισοδυναμεί κατά τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ με… «συγγνώμη»; Αλήθεια;
Αν και, τότε έχουμε να κάνουμε μια πρόταση στον Τσίπρα: Να αποκαλέσει ο ίδιος τον Σόιμπλε ηλίθιο και έπειτα να βάλει τον (ανύπαρκτο) αναπληρωτή εκπρόσωπό του Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώσει ότι αυτό δεν αποτελεί προσβολή! Ε, ρε, γέλια που θα κάναμε καθώς ο Σόιμπλε θα …σούβλιζε τον Τσίπρα σαν αρνάκι της Λαμπρής!
*Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΙΝ την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016
http://www.iskra.gr/index.php

Ρώσοι πεζοναύτες με Τ-90 αναπτύχθηκαν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

MI-35M KAI KA-52 AΦΙΧΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ S-300, - 
ΔΥΟ ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΡΤΟΥΣ

24/01/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Βασίλη Καπούλα
Ρώσοι πεζοναύτες μαζί με άρματα μάχης Τ-90 αναπτύχθηκαν σε Σάλμα, Χαλέπι και σε περιοχές κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ταυτόχρονα η Μόσχα εγκατέστησε α/α συστήματα S-300, BUK-M2E και Pantsir S-1 στη βάση Κuweiress στο Χαλέπι ενώ επισκεύασε 7 MiG-29 της Συριακής Αεροπορίας και τα εξόπλισε με πύραυλο Vympel NPO R-77. Θέσεις μάχης έχει λάβει το αντιτορπιλικό κλάσης Udalon "Αντιναύαρχος Kulakov" και το καταδρομικό Varyag μετά τις τουρκικές απειλές.
 
Την εμφάνιση τους στο Χαλέπι έκαναν Μi-35M και KA-52 με το ηλεκτρονικό σύστημα KRET Vitebsk EW  το οποίο το προστατεύει από MANPADS δημιουργώντας "θόλο" προστασίας στην περιοχή. 
 
Οι Ρώσοι πεζοναύτες αναπτύχθηκαν στην Σάλμα και στο Χαλέπι. Στις εικόνες που θα δείτε φαίνονται καθαρά τουλάχιστον 3 Kamaz 5350, 1 Ural-4320 και ένα BTR-82a.
 
Πηγές του συριακού Στρατού ανέφεραν ότι οι Ρώσοι τεχνικοί επισκευάζουν και εξοπλίζουν και άλλες μοίρες της συριακής Αεροπορίας ενώ τα MiG-29 της Syaf θα πετούν πάντα μαζί με Su-24 και Su-25 κοντά στα σύνορα με Τουρκία.
 
Οι ρωσικές βάσεις σε Kuweiress και Qamishli θα δώσουν επιπλέον ικανότητες στην ρωσική και συριακή Αεροπορία ενώ θα αποτρέψουν περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής παρέμβασης στην Συρία. Ταυτόχρονα θα υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις των Κούρδων.
 
Οι Ρώσοι πεζοναύτες αφίχθησαν χτες στην βάση Kuweires μαζί με βαρύ οπλισμό ενώ οι S-300 εγκαταστάθηκαν προχτές παρά τις αρχικές πληροφορίες για ανάπτυξη τους στην Δαμασκό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι πεζοναύτες θα ενωθούν μαζί με τις δυνάμεις των Κούρδων YPG και τις υποστηριζόμενες υπό ΗΠΑ SDF για να ξεκινήσει η μεγάλη επιχείρηση κατά των ισλαμιστών του ISIS.
 
Και αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία. Οι Ρώσοι πεζοναύτες μεταφέρθηκαν από την βόρεια Λαττάκεια στην βόρεια Συρία και αυτό δείχνει ξεκάθαρα τον στόχο τους.
 
Το αντιτορπιλικό κλάσης Udaloy κατέπλευσε στο λιμάνι της Λαττάκεια στη Συρία. Φέρει και ένα ελικόπτερο Kamov Ka-27PS με καθήκοντα Α/Υ αγώνα και έρευνας και διάσωσης.
 
Tέλος τα αποβατικά πλοία "Azov" 151 και "Minsk" 127 με τόνους στρατιωτικού φορτίου πέρασαν τον Βόσπορο και κατευθύνονται σε Συρία
 
 
BUK M2E
 
Embedded image permalink
 
MI-35M
 
Embedded image permalink
 
 
 KA-52  Vitebsk EW.Vitebsk
 
 
Embedded image permalink
BTR-82A 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink