Σχέδιο: πρόσφυγες για χρέος


by ΤΡΙΤΗ 26-1-2016



Του Γιάννη Ξένου
Σαν βόμβα έσκασε σήμερα το πρωί η είδηση ότι ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης 300-400.000 προσφύγων/μεταναστών. Τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκε μπαράζ δημοσιευμάτων ότι Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο προωθούν την έξωση της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις της αυστριακής ΥΠΕΣ, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπεμφθεί από τη Σένγκεν. Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά παριστάνει την έκπληκτη, ότι αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα που ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί. Η συνηθισμένη τακτική των Συριζαίων, αρχικά να παριστάνουν τους έκπληκτους με τα σχέδια των Ευρωπαίων, αλλά σταδιακά να αποκαλύπτεται ότι η ελληνική πλευρά συζητά πάνω σε αυτά.
Σήμερα δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς όπου παρουσιάζεται η «ευφυής» ιδέα που επωάζεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η Ελλάδα να δεχθεί να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορά της, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη και να δημιουργηθούν «κέντρα φιλοξενίας» εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Το αντάλλαγμα που θα δώσουν οι Γερμανοί είναι η ελάφρυνση του χρέους. Το δημοσίευμα πάει ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενο ότι η Γερμανία μπορεί να πείσει και τους άλλους δανειστές της Ελλάδας να δεχθούν μείωση του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα δεχθεί να μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων.
Τρίτο χτύπημα, δημοσιεύτηκε επιστολή του Γιουνκέρ στον Σλοβένο πρωθυπουργό στην οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασής του Σλοβένου πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα, ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός παρουσίασε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν εδώ, για να ανακουφιστούν οι χώρες διέλευσης και στην τελική η Αυστρία και η Γερμανία. Ο Γιουνκέρ προτείνει να προχωρήσουν οι διμερείς συμφωνίες με την ΠΓΔΜ, προκειμένου ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις να αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων Ελλάδος – ΠΓΔΜ.
Το τριπλό χτύπημα από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με την απαραίτητη συνδρομή του αγγλοσαξονικού παράγοντα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα προκειμένου να αποδεχτεί το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αποδέχτηκε ότι ο μόνος υπεύθυνος για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που καταφτάνουν στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά η Ελλάδα, που δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της. Αφήνεται στο απυρόβλητο η Μέρκελ που τους προσκάλεσε και η Τουρκία που, ενώ παίρνει ενισχύσεις δισεκατομμυρίων από την ΕΕ, παράλληλα έχει στήσει ένα χρυσοφόρο δίκτυο διακίνησης, το οποίο αποσταθεροποιεί πρώτα από όλους την Ελλάδα. Η Κομισιόν που εμφανίζεται τόσο αυστηρή έναντι της Ελλάδος, έχει ικανοποιήσει στο ελάχιστο τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα ότι θα την βοηθήσει για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της, αφού από τα 1.800 άτομα της Frontex που υποσχέθηκε έχει στείλει τα μισά και ούτε το ένα τρίτο από τα πλοία που είχαν συμφωνηθεί.
Με δόλωμα την ελάφρυνση του χρέους η ΕΕ μας στήνει μια παγίδα που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας το ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους ως μόνη σανίδα σωτηρίας της, ως τον μόνο στόχο που η επίτευξη του μπορεί μερικώς να χρυσώσει το χάπι των δεινών που έχει προκαλέσει αυτόν τον έναν χρόνο, γίνεται εξαιρετικά προβλέψιμη και διαχειρίσιμη από την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ο Τσίπρας, προκειμένου να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία, αποδέχεται ακόμα και τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο hot spot, αν του δοθεί σαν αντάλλαγμα μια μικρή ελάφρυνση του χρέους. Γι’ αυτό οι θεατρινισμοί των Συριζαίων ότι τάχα πέφτουν από τα σύννεφα από τη δημοσιοποίηση τέτοιων σχεδίων, δεν μας πείθουν. Οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά έχουν προχωρήσει, άλλωστε ο ίδιος ο Τσίπρας πριν από ζητούσε επιείκεια ως προς την εφαρμογή του μνημονίου μιας και το κύριο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού έχει πέσει στην Ελλάδα.
Και βέβαια όλη η καμπάνια για τους πρόσφυγες με τον τρόπο που διεξάγεται, τις παρεμβάσεις των μουσουλμανικών «μη κυβερνητικών οργανώσεων» στα νησιά και τα ελληνικά σύνορα ορθάνοιχτα, όπως και οι συχνές «επισκέψεις» της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο με αίτημα να «πέσει ο φράχτης», εντάσσονται στην ίδια λογική.
Το ζητούμενο λοιπόν για κυβέρνηση και ΕΕ είναι πως θα πλασαριστεί με τον κατάλληλο τρόπο (δηλαδή η σωστή η δοσολογία τρόμου ότι θα μας πετάξουν από την Ένωση σε συνδυασμό με κάποια δισ. ευρώ ελάφρυνσης χρέους και πρόσθετης βοήθειας) το σχέδιο «πρόσφυγες για χρέος», για να προκαλέσει τις μικρότερες αντιδράσεις στην ελληνική κοινή γνώμη και να μην αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής απέναντι στον Σύριζα.
Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη

Η ανάπτυξη της Ε.Ε λέγεται σκλαβοπάζαρο

ΤΡΙΤΗ 26-1-2016

Το ΔΝΤ ξεσκεπάζει την επιχείρηση "Πρόσφυγες"-Έρχεται το νέο μεσαιωνικό εργατικό δίκαιο της Ε.Ε 


Δεν βιάζονται να λύσουν το προσφυγικό διότι πρώτα πρέπει να φτιάξουν τους νόμους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε που να νομιμοποιούν το σκλαβοπάζαρο και ο εργασιακός μεσαίωνας να γίνει μια πραγματικότητα με το ιλουστρασιόν της ευρωπαϊκής προόδου χωρίς να θιχτεί η εικόνα της δημοκρατίας που δήθεν υπηρετεί.
Το ΔΝΤ, βεβαίως, δεν θα έμενε έξω από το τεράστιο κέρδος που μπορούν να φέρουν τα εργατικά χέρια προσφύγων και μεταναστών και γι' αυτό στην έκθεσή του "Το μεγάλο κύμα των προσφύγων στην Ευρώπη και οι οικονομικές προκλήσεις" ξεκάθαρα προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα εργατικά χέρια κατεστραμμένων ανθρώπων σε επιχειρήσεις που θα επιδοτούνται με μισθό, όμως χαμηλότερο από αυτόν που παίρνουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι.
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ ειδικά χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία μπορούν να δουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία τους αν βάλουν σε επιδοτούμενη εργασία τους μετανάστες και πρόσφυγες που εισρέουν κατά χιλιάδες στις εν λόγω χώρες. Το ΔΝΤ προτείνει ότι καλό θα είναι οι χώρες να βάλουν για δουλειά με χαμηλό μισθό ακόμα και κατά την διάρκεια που ο πρόσφυγας ή ο μετανάστης περιμένει την χορήγηση ασύλου του. Δηλαδή, θα είναι σε κατάσταση ομηρίας για το αν θα πάρει τα χαρτιά ασύλου αλλά από την άλλη θα εργάζεται για να μην πιάνει χώρο στο κράτος που θα φτάσει μετά την προσφυγική του οδύσσεια. Το κόλπο σε αυτή την πρόταση που συνδέει το άσυλο με την εργασία είναι ότι αν ο πρόσφυγας ή μετανάστης δεν παράγει τόσο όσο θέλει το ευρωπαϊκό κράτος ή είναι καταρτισμένος σε κάτι που δεν το έχει ανάγκη η χώρα, τότε η αίτηση χορήγησης ασύλου να μην επικυρωθεί και να τον απελάσουν νομίμως.
Η δεύτερη απίστευτη πρόταση του ΔΝΤ προς την Ε.Ε είναι ότι πρέπει να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες διότι όπως αναφέρει η έκθεση "τα χαρακτηριστικά των οικονομικών μεταναστών μπορεί να είναι διαφορετικά από εκείνα των προσφύγων, σε όρους δημογραφικούς αλλά και δεξιοτήτων, επιπλέον με τα κίνητρα που τους κάνουν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και τις πιθανότητες να θέλουν να μείνουν μακροπρόθεσμα στις χώρες όπου αναζητούν άσυλο". Εργατικά χέρια, δηλαδή, δύο ποιοτήτων: Με πτυχία και ειδικότητες που τις χρειάζονται οι ευρωπαϊκές χώρες και  από κατεστραμμένες πατρίδες που είναι αδύνατον να ξαναγυρίσουν σε αυτές όπως η Συρία,  και σε εργατικά χέρια φτωχών χωρών όπως το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, ο Σομαλία κ.λπ που μπορούν να τους επιστρέψουν πακέτο πίσω όταν πια δεν θα τους χρειάζονται.

Η Γερμανία πίσω από την κονόμα του προσφυγικού
Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται να συμπληρώσει την συμβουλή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Σόιμπλε, που έδωσε στους ομόλογούς του στο Γιουρογκρούπ της 9ης Νοεμβρίου του 2015. Είχε προτείνει τότε: "Αν έχετε προβλήματα με την ανάπτυξη, δεχθείτε απλώς περισσότερους πρόσφυγες" Εκτίμησε  τότε ότι η έλευση τριών εκατομμυρίων μεταναστών στην Ε.Ε. ως το 2017 θα έχει μια αδύναμη, αλλά θετική επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη. 
Πριν έρθει η έκθεση του ΔΝΤ ήταν ακατανόητη η πρόταση του Γερμανού υπουργού που συνέδεσε την υπερπληθώρα προσφύγων με την  οικονομική ανάπτυξη μέσω των προσφύγων. Μετά όμως από αυτή την έκθεση του ΔΝΤ αρχίζουν τα πράγματα να ξεδιαλύνουν διότι η έκθεση αναφέρει ότι ναι μεν οι μισθοί των προσφύγων και μεταναστών θα είναι χαμηλότεροι από των ντόπιων εργαζομένων, αλλά με τον καιρό θα κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς. Δεν αναφέρει πουθενά όμως αν η ψαλίδα θα κλείνει προς τα πάνω προς τους μισθούς των ντόπιων εργαζομένων ή προς τα κάτω προς τους μισθούς των προσφύγων-μεταναστών που μία πανευρωπαϊκή πολιτική απόφαση θα ορίσει το πλαφόν για τους νέους σκλάβους των πλουσίων κρατών της Ε.Ε. Εδώ έρχεται να κολλήσει και η πρόταση προ μηνών του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ, για έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό που πρέπει να θεσπιστεί μέσα στο 2016. 

Η Γερμανία λεηλατεί τους πρόσφυγες...για την διαμονή τους
Πάντως, η Γερμανία του κυρίου Σόιμπλε που βλέπει ανάπτυξη των κρατών που απορροφούν πρόσφυγες ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας και της Ελβετίας άρχισε να κατάσχει αντικείμενα αξίας, κοσμήματα και μετρητά από τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα έτσι ώστε να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα παραμονής τους.
Πρώτη η Βαυαρία αλλά και τα νότια κρατίδια της Γερμανίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυτή την ναζιστική τακτική ενώ ο Γιοαχίμ Χέρμαν, υπουργός εσωτερικών της Βαυαρίας, δήλωσε πως οτιδήποτε αξίζει πάνω από 750 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί νόμιμα ενώ τόνισε πως η νομοθεσία και η ιδέα είναι παρόμοιες με αυτές της Ελβετίας και της Δανίας. Στο γειτονικό κρατίδιο του Μπάντεν Γούτεμπεργκ, οι κατασχέσεις ξεκινούν σε όλα τα αντικείμενα αξίας άνω των 350 ευρώ. 
Η αναγκαστική  φτωχοποίηση και εξομοίωση οικονομικά προς τα κάτω όλων των προσφύγων αυτή την στιγμή γίνεται νόμος στα βόρεια κράτη της Ε.Ε έτσι ώστε να νομοθετήσουν το νέο μεσαιωνικό εργατικό "δίκαιο" που θα επιδοτείται από την Ε.Ε και θα πλουτίζει τόσο τις μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν τζάμπα εργατικά χέρια αλλά και τα δημοσιονομικά νούμερα αυτών των κρατών θα είναι πάντα υψηλά σε σχέση με κράτη που πρέπει να μείνουν στον πάτο του χάρτη ανάπτυξης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

στον Τοίχο

Τσίπρας: Αν δεν ήταν η τραγωδία μας θα ήταν ο γελωτοποιός μας…

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2016



Βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και βλέπει ρόδινα όνειρα: Τόσο αστείος είναι ο «αριστερός» μας πρωθυπουργός. 
Ο πολιτικός του χρόνος έχει συρρικνωθεί θεαματικά και αυτός κομπάζει με αυθάδεια: «θα εξαντλήσουμε όχι μόνο αυτήν την τετραετία, αλλά και την άλλη»!!! 
Τα πιστεύει αλήθεια ή είναι ο τρόμος από την επερχόμενη πτώση του που τον αναγκάζει να την εξορκίσει με την απελπισμένη κραυγή:

«Εδώ θα παραμείνουμε και την άλλη τετραετία»… 

Μάλλον είναι ο συνδυασμός του τρόμου με το ονειροπόλημα (το καταφύγιο των απελπισμένων), φορμαρισμένα με την επαρμένη γελοιότητα… 

Δεν είναι λίγο πράγμα να εκτοξεύεσαι, ξαφνικά, από το μηδέν στα κυβερνητικά ύψη. Και επειδή ο Τσίπρας δεν έχει ούτε ξεφυλλίσει το Μαρξ αγνοεί κάποιες βαθυστόχαστες ιστορικές του παρατηρήσεις:Συχνά δημιουργούνται μέσα στις κοινωνίες τέτοιες συνθήκες και τέτοιες καταστάσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε μέτρια και γελοία πρόσωπα να παίζουν το ρόλο του ήρωα… 

Πώς να αντιληφτεί ο Τσίπρας ότι οι σημερινές συνθήκες της μαζικής παραγωγής φελλών και ηλιθίων τον εκτόξευσαν στα ύψη και ότι τέτοιες εκτοξεύσεις γρήγορα προσγειώνονται ανώμαλα και με την ίδια ταχύτητα της …εκτόξευσης… 

Αυτός, μέσα στη μεθυστική του έπαρση όχι μόνο ονειρεύεται τετραετίες, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος να κερδοσκοπεί πρόστυχα πάνω στη ΦΡΙΚΗ που σπέρνει, εμφανίζοντας αυτή τη φρίκη σαν τον παράδεισο του μέλλοντος!!! 
Γι αυτό δεν προκαλεί μόνο την ΟΡΓΗ, αλλά και το γέλιο… 

Αυτός ο πολιτικός φελλός, αν δεν αποτελούσε την ΤΡΑΓΩΔΙΑ της καταστροφής μας και της κατοχικής ΦΡΙΚΗΣ, θα περνούσε στην ιστορία σαν ο μεγάλος γελωτοποιός της…

ΡΕΣΑΛΤΟ - Περιοδικό Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης

Αποκάλυψη σοκ από Μουζάλα

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016


Οι ευρωπαίοι ζήτησαν στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

Η Ελλάδα είναι στην γωνία και πάλι κάποιοι την χτυπούν αλύπητα! Η Αχίλλειος πτέρνα μας, δηλαδή η οικονομία είναι το όπλο των ευρωπαίων που "καίγονται" για το μεταναστευτικό και θέλουν να διώξουν από πάνω τους ό,τι θεωρούν ότι τους βαραίνει...

Αποτέλεσμα εικόνας για λαθρομεταναστεσ αθηνα
Αυτό που συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι η αποκάλυψη σοκ από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ότι οι υπουργοί Εσωτερικών έθεσαν χθες θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300 με 400.000 μεταναστών στην Αθήνα!

Το θέμα, όπως είπε ο κ. Μουζάλας το έθεσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία.  «Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής. «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό». Ο Γιάννης Μουζάλας είπε ακόμα ότι...

τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.


Την ίδια ώρα δημοσιεύματα των Financial Times αλλά και της FAZ κάνουν λόγο το μεν για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες και το δε για αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν!
Σύμφωνα με την FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».

Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.
Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει πάντως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από το Σένγκεν. Στα τέλη Νοεμβρίου ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε κάνει λόγο για μία ζώνη «μίνι Σένγκεν» με ασφαλή εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το μεσημέρι την τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της νομοθεσίας περί ασύλου. Εφεξής, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά ή περιουσιακά στοιχεία που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όταν αυτά ξεπερνούν σε αξία τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ). Τα σχετικά έσοδα θα «αξιοποιούνται» για να πληρωθεί η διαμονή και σίτιση των προσφύγων. Επιπλέον δυσχεραίνεται η επανένωση των οικογενειών μετά την παροχή ασύλου σε κάποιο από τα μέλη της, ενώ μειώνεται η διάρκεια ισχύος της προσωρινής άδειας παραμονής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Δανία.


Ένα χρόνο μετά, η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ελπίδα: Ο Αλέξης αγαπά την εξουσία

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016


Ένας χρόνος έχει περάσει από την εκλογή μιας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Τον περασμένο Γενάρη ο Αλέξης Τσίπρας, ο δυναμικός νέος πρωθυπουργός της χώρας, υπόσχονταν ένα αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στη λιτότητα...
Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρασ εξουσι
του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ
Ο αντισυμβατικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σύντομα κατέφτασε στο Λονδίνο και προκάλεσε αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης. Όλα έδειχναν πως στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που απέρριπτε τους πνιγηρούς αστικούς τύπους και ήταν έτοιμη για μάχη. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές.
Ένα χρόνο μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει πιστά τις πολιτικές λιτότητας που κάποτε επέκρινε. Έχει εκκαθαρίσει την αριστερή του πτέρυγα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει εγκαταλείψει τον ριζοσπαστισμό του προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος. Η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ελπίδα.
Γιατί όμως υπήρξε αυτή η κατάληξη; Ένας αστικός μύθος που διαδίδεται σε ορισμένους κύκλους των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζει ότι...

τους ριζοσπάστες σταμάτησε ένα πραξικόπημα που σχεδίασαν συντηρητικοί πολιτικοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να εξαλείψουν κάθε κίνδυνο μετάδοσης επικίνδυνων ιδεών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανικήθηκε από τα τέρατα του νεοφιλελευθερισμού και των προνομίων. Παρόλα αυτά, αγωνίστηκε καλά. Ίσως και να έσπειρε τους σπόρους της επανάστασης.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ένα χρόνο πριν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πεπεισμένη ότι εάν απέρριπτε ένα νέο σχέδιο «διάσωσης», οι ευρωπαίοι δανειστές θα υποχωρούσαν υπό τον φόβο μιας γενικευμένης οικονομικής και πολιτικής αναταραχής. Οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη ήταν, όπως υπέθεταν, μεγαλύτεροι από τους κινδύνους για την Ελλάδα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύονταν σκληρά, θα του προσφέρονταν ένας «έντιμος συμβιβασμός» με χαλάρωση της λιτότητας και ελάφρυνση του εθνικού χρέους. Ο ιθύνων νους αυτής της στρατηγικής ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά υιοθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλοπροαίρετοι επικριτές επεσήμαιναν επανειλημμένα ότι το ευρώ είχε από πίσω του ένα άκαμπτο σύνολο θεσμικών οργάνων με την δική τους εσωτερική λογική, που απλούστατα θα απέρριπταν κάθε αίτημα για εγκατάλειψη της λιτότητας και διαγραφή του χρέους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν έτοιμη να περιορίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, στραγγαλίζοντας την οικονομία – και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί της. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά χωρίς ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα συμπεριελάμβανε και το ενδεχόμενο εξόδου από την νομισματική ένωση, καθώς ο μόνος τρόπος να αποφύγει το αδιέξοδο της ΕΚΤ ήταν η δημιουργία της δικής της ρευστότητας. Κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν θα ήταν φυσικά, αλλά τουλάχιστον θα πρόσφερε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αντισταθεί στις καταστροφικές στρατηγικές διάσωσης των δανειστών.
Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ουτε καν να ακούσει κάτι τέτοιο.
Η απάντηση των ευρωπαίων πολιτικών ήταν απορία, απογοήτευση και κλιμακούμενη εχθρότητα.
Η καταστροφική φύση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ξεκάθαρη ήδη από την 20η Φεβρουαρίου 2015. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί εξανάγκασαν την νέα ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί νέους στόχους ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων», την πλήρη κάλυψη όλων των υποχρεώσεων του χρέους και την αποχή από την χρήση των κονδυλίων που ήδη υπήρχαν από προηγούμενα προγράμματα «διάσωσης» για οποιοδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη στήριξη των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε ήρεμα τη στρόφιγγα της ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αρνήθηκε να δώσει έστω και ένα ευρώ επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί.
Η απόγνωση στην χώρα αυξάνονταν ολοένα και περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση απορροφούσε και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας, οι τράπεζες στέρευαν και η οικονομία κινούνταν μόλις και μετά βίας. Τον Ιούνιο η Ελλάδα αναγκάστηκε να επιβάλλει ελέγχους στις κεφαλαιακές ροές και να κηρύξει τραπεζική αργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε μια τελευταία ζαριά τον Ιούλιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα για την έγκριση ενός νέου αυστηρού προγράμματος «διάσωσης». Προς μεγάλη κατάπληξη όλων, το 62% των Ελλήνων με μεγάλη γενναιότητα απέρριψε τις προτάσεις των δανειστών. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε υποστηρίξει το «Όχι», κατάλαβε ότι στην πράξη το αποτέλεσμα σήμαινε την έξοδο από το ευρώ, ενδεχόμενο για το οποίο η κυβέρνησή του δεν είχε κάνει καμία σοβαρή προετοιμασία.
Ασφαλώς και υπήρξαν πρόχειρα «σχέδια» για ένα παράλληλο νόμισμα ή ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, αλλά τέτοιες ερασιτεχνικές ιδέες δεν είχαν καμία χρησιμότητα στο παρά πέντε. Επιπλέον, ο ελληνικός λαός δεν ήταν προετοιμασμένος και ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό κόμμα μόλις που στέκονταν στα πόδια του. Πάνω απ’ όλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο κύκλος του είχαν δεσμευτεί προσωπικά για την παραμονή στο ευρώ. Αντιμέτωπος με τα καταστροφικά αποτελέσματα της στρατηγικής του, ο Τσίπρας παραδόθηκε απόλυτα στους δανειστές.
Έκτοτε έχει υιοθετήσει μια σκληρή πολιτική πλεονασματικών προϋπολογισμών, έχει αυξήσει τη φορολογία και έχει ξεπουλήσει τις ελληνικές τράπεζες σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, έχει ιδιωτικοποιήσει αεροδρόμια και λιμάνια και απειλεί να μειώσει τις συντάξεις. Το νέο μνημόνιο καταδίκασε την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη ύφεση καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης είναι κάκιστες, η μορφωμένη νεολαία μεταναστεύει και το εθνικό χρέος αυξάνει συνεχώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο παράδειγμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία όχι μόνο απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, αλλά υιοθέτησε και το πρόγραμμα του αντιπάλου. Η αποτυχία του έχει ενδυναμώσει στην Ευρώπη την αντίληψη ότι η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Οι συνέπειες είναι σοβαρές για αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, όπου οι Podemos χτυπούν την πόρτα της εξουσίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε όχι επειδή η λιτότητα είναι ανίκητη, ούτε επειδή η ριζοσπαστική αλλαγή είναι ανέφικτη, αλλά επειδή δυστυχώς ήταν απρόθυμος και ανέτοιμος να αμφισβητήσει ευθέως το ευρώ. Η ριζοσπαστική αλλαγή και η εγκατάλειψη της λιτότητας στην Ευρώπη απαιτούν ευθεία αντιπαράθεση με την ίδια τη νομισματική ένωση. Για τις μικρότερες χώρες αυτό σημαίνει προετοιμασία για «έξοδο». Για τις ισχυρές χώρες σημαίνει αποδοχή καθοριστικών αλλαγών στους δυσλειτουργικούς κανόνες της νομισματικής ένωσης. Αυτό έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Αυτό είναι και το μοναδικό μάθημα από την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ.