Πολεμικό μήνυμα Μόσχας σε Άγκυρα:

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ... ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

03/02/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Αξιωματούχοι της Μόσχας προειδοποιούν την Τουρκία ότι αν υπάρξει έστω και ένας Ρώσος στρατιωτικός νεκρός στη Συρία από τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού τότε “πάμε σε γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή”. Το αυστηρό-πολεμικό μήνυμα έχει να κάνει με τις ενέργειες της Άγκυρας να συγκεντρώνει συνεχώς δυνάμεις στα σύνορα με στόχο εισβολή στη Συρία για να προασπίσει δήθεν τους Τουρκομάνους, αλλά επί της ουσίας το Ισλαμικό Κράτος και τις δοσοληψίες που έχει μαζί του.
Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Ρωσίας (sputnik κ.α.) αξιωματούχοι που έχουν κρατήσει την ανωνυμία τους, προφανώς ωστόσο απηχώντας τις θέσεις του Κρεμλίνου, δήλωσαν ότι δεν μπορεί η Μόσχα να δεχθεί να χάσει έναν ακόμη στρατιωτικό (μετά την κατάρριψη του Su-24 και το θάνατο του ενός πιλότου) από τουρκικά πυρά στην περιοχή της Συρίας.
Αν συμβεί αυτό τότε η απάντηση θα είναι αστραπιαία και είναι πιθανή ακόμη μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή”, επισήμαναν, στοχοποιώντας με τον πιο επίσημο και δεικτικό τρόπο την Τουρκία που εξακολουθεί όπως φαίνεται να μην λαμβάνει το μήνυμα πώς η Ρωσία έχει αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή.
Η μεταφορά άλλωστε του ρωσικού “υπερόπλου” στη Συρία, συγκεκριμένα του Su-35S κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς έχουν ήδη μεταφερθεί περισσότερα από τέσσερα αεροσκάφη του τύπου αυτού στη Συρία (πιθανόν οκτώ) και είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση αν πάσα στιγμή.
Τα Su-35S είναι μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς, πολλαπλού ρόλου, με προηγμένα ραντάρ και συστήματα αεράμυνας και μπορούν να πλήξουν τα εχθρικά αεροσκάφη πριν ακόμη αυτά αντιληφθούν την παρουσία τους. Σε συνδυασμό με τα S-400 που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή της Λαττάκειας αντιλαμβάνεται κανείς πώς τα τουρκικά μαχητικά δεν έχουν καμία απολύτως τύχη. Όπως θα απογειωθούν έτσι και θα καταρριφθούν.
Οι προειδοποιήσεις της Μόσχας έχουν να κάνουν με τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, αφού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μεγάλη συγκέντρωση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων, με τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, όπως και δυνάμεις πυροβολικού, κάτι που δείχνει εισβολή.
Και μπορεί έως τώρα να το έχει πράξει η Άγκυρα (την εισβολή) σε περιορισμένη κλίμακα, παίζει με τη “φωτιά” όμως αν πιστεύει ότι μπορεί να προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Συρίας με τη Ρωσία παρούσα.
Είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια του Ρ.Τ. Ερντογάν να δείξει πώς δεν έχει νικηθεί, τα σχέδια του να υπερασπιστεί του Τουρκομάνους, να απωθήσει τους Κούρδους από την περιοχή και να “μεγαλώσει” την Τουρκία παραμένουν ενεργά και μπορούν να γίνουν πράξη. Αυτά όμως μπορεί να έχουν απήχηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Όλοι πιστεύουν πώς αν ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου προκαλέσουν ξανά τη Μόσχα τότε το χτύπημα θα είναι ολέθριο για την Τουρκία. Ήδη, το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των δύο χωρών είναι άκρως πολεμικό.



Η ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ ΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016


ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 




Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ ΔΕΛΙΒΑΝΗ*

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αρνητική αντιμετώπιση του εθνικού μας νομίσματος από την  πλειονοψηφία των Ελλήνων,  μπορεί να δικαιολογηθεί, μόνο,   αν πιστεύουν πρώτον, ότι  η σωτηρία μας είναι εντός των Μνημονίων και δεύτερον ότι οι δανειστές μας πασκίζουν για τη σωτηρία μας, την ανάπτυξή μας και την ταχεία έξοδό μας από την κρίση.


Θεωρώ και τις δύο αυτές υποθέσεις αυταπόδεικτα αστήρικτες και θα πρόσθετα και παρανοϊκές. Αλλά, αν έτσι είναι τότε η  μοναδική λύση στο ελληνικό δράμα βρίσκεται εκτός Μνημονίων και τότε  το εθνικό μας νόμισμα εμφανίζεται, πράγματι, ως μονόδρομος.

Την παράλογη απέχθεια των Ελλήνων  προς το εθνικό τους νόμισμα, θα την αποδώσω  στην απεριόριστη  εξουσία των  ΜΜΕ, και στη δυνατότητά τους να μεταβάλλουν την πραγματικότητα,   δημιουργώντας μέσω της επανάληψης,   εσφαλμένες εντυπώσεις και πεποιθήσεις. Ωστόσο, αυτή φαίνεται να τελειώνει, αφού η τελευταία ευρωπαϊκή έρευνα δίνει 44% υπέρ της δραχμής και μόνον 42% υπέρ του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα περισσότερο από 60% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα του ευρώ ήταν βλαβερά για την Ελλάδα.

ΜΕΡΟΣ Ι. Στον μνημονιακό αστερισμό δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας

Το πόσο ουτοπική είναι η υπόθεση προσμονής θετικών αποτελεσμάτων, από την εφαρμογή των Μνημονίων τώρα και στο διηνεκές, προκύπτει  από την μέχρι σήμερα τραυματική  εξαετή  εμπειρία από αυτά, αλλά και από το σύνολο των  λογικών προβλέψεων για το μέλλον.

Α. Οι συνέπειες των Μνημονίων  μέχρι σήμερα

Η εφαρμογή των Μνημονίων επιδείνωσε όλους ανεξαιρέτως τους βασικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς δείκτες, έτσι που να είναι αυτόχρημα φαιδρές όλες οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις  κυβερνητικών, που  δήθεν διαπιστώνουν success stories, άμεση έξοδο στις αγορές, καταγραφή θετικών αναπτυξιακών ρυθμών και άλλα παρόμοια.

Ενδεικτικά θα υπενθυμίσω κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις  καθολικής επιδείνωσης  στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα αναφερθώ σε προβλέψεις για τις εξελίξεις στο μέλλον.  Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτει, αναμφίβολα, ότι  οι μαχαιριές στην οικονομία και κοινωνία της χώρας στόχευσαν με ακρίβεια στο σύνολο των ζωτικών διαρθρώσεων και λειτουργιών της, έτσι που η ανόρθωσή της να αποτελεί όνειρο θερινής  νυκτός.  Σε πρόσφατη δήλωση ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων είπε  ότι θα χρειαστούν  γύρω στα100δις ευρώ για να ξανασταθεί στα πόδια της η οικονομία. Τα θεωρώ ανεπαρκή, γιατί η οικονομία μας έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Αυτή η καταστροφή που συνεχίζεται, και μάλιστα με εντεινόμενους ρυθμούς, είναι παρανοϊκό να υποστηρίζεται ότι αποβλέπει  στη σωτηρία μας.

*Μακροοικονομικά δεδομένα1.

Στην αρχή της κρίσης το χρέος  αντιπροσώπευε περίπου 100%  του τότε ΑΕΠ, και ήταν βιώσιμο.  Σήμερα, και παρά το αποτυχημένο, επειδή ανεπίτρεπτα αργοπορημένο "κούρεμα", το ποσοστό  του χρέους  έχει περίπου διπλασιαστεί, στο  ΑΕΠ. Και συνεχίζει να σκαρφαλώνει  ακάθεκτο έτσι που  σε απόλυτους αριθμούς, από 324 δις ευρώ το 2014,  θα  φθάσει το 2016 στα 337,6  αντίστοιχα.  Για την περίοδο  2007-2015 διαπιστώνεται δραματική και χωρίς προηγούμενο, για οικονομία σε ειρήνη, πτώση του κατά κεφαλή ΑΕΠ κατά 27,6%, που αντιστοιχεί σε 70 δις ευρώ και  σε απώλεια εισοδήματος, για κάθε Έλληνα πολίτη, ίση με 6.100 ευρώ το χρόνο. Το ελληνικό κατά κεφαλή ΑΕΠ αναλογούσε στο 84,4% του αντίστοιχου Μ.Ο. των κρατών-μελών της ΕΕ, και τώρα εκτιμάται μόνο στο 53,6%2. Η επίσημη  ανεργία  έφθασε στο 27%, ενώ  η ανεπίσημη  αγγίζει εφιαλτικά ύψη, αν ληφθεί υπόψη και η σημαντική υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης προς όφελος αβέβαιων και ανασφαλών μορφών της. 

Πριν από την έναρξη της κρίσης η ανεργία ήταν μόνον 7.8%. Η ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης έχει δραματικά συρρικνωθεί  κατά περίπου 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτε και οι φετινές γιορτές  μπόρεσαν να την ανακάμψουν,  αφού ο τζίρος έπεσε κατά 8% σε σχέση με  τον αντίστοιχο περυσινό, και σε σύγκριση με την έναρξη της κρίσης κατά περίπου 50%3.  Εικόνα πανωλεθρίας εμφανίζει η επένδυση, δημόσια και ιδιωτική, αφού οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από 57,2 δις ευρώ πριν από την κρίση,  ελαχιστοποιήθηκαν  στα 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μισθοί και συντάξεις έχουν καταποντιστεί. Και στον χώρο των επιχειρήσεων η τελευταία έκθεση της Price Water House Coopers (PwC) που αφορά σε 2.824 ελληνικές επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ, καταλήγει στο εφιαλτικό συμπέρασμα ότι  το 40%, περίπου, από  αυτές είναι υπερδανεισμένες, χωρίς καμιά  πιθανότητα επιβίωσης.  

Ο δείκτης των αυτοκτονιών4, έχει  αυξηθεί, από 3,35 ανά 100.000 για την περίοδο 2003-2010 σε 4,56 το 2012 αντίστοιχα. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, το 44% των Ελλήνων κατακλύζονται  από αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο, ανασφάλεια, αγωνία, απογοήτευση, αγανάκτηση  και θυμό. Αλλά  και η υγεία των Ελλήνων με  χαμηλά εισοδήματα  εμφανίζει τάση επιδείνωσης, αφού το  25% αδυνατεί να εξασφαλίσει  τα φάρμακα και τη θεραπεία που  έχει ανάγκη. 42% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα5. Η πιο καταστρεπτική, γιατί γενικά μη αντιστρέψιμη εξέλιξη της κρίσης είναι, αναμφίβολα, η μαζική φυγή εγκεφάλων, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το κόστος αυτής της φυγής εκτιμάται στο αστρονομικό ποσό των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ6.

*Δημοσιονομικά.και χρηματοπιστωτικά

Η φοροκαταιγίδα, στην οποίαν κατέφυγαν οι προηγούμενες και η παρούσα κυβέρνηση, απέβλεπε στην ικανοποίηση των ολοένα πιο απάνθρωπων απαιτήσεων των δανειστών. Λησμόνησαν, ωστόσο, ότι σε περίοδο  συνεχώς μειούμενων εισοδημάτων, η φοροκαταιγίδα είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε αποτελέσματα διαμετρικά αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, καθώς  ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των  υποχρεώσεών του. 

Έτσι, ενώ το 2009 τα δηλωθέντα εισοδήματα φυσικών προσώπων  ήταν 100,3 δις ευρώ,  το 2014 δεν ήταν παρά μόνο 73 αντίστοιχα. Αναφορικά, με το σύνολο των φορολογικών εσόδων της χώρας, αυτά  ήταν το 2009 51.266 δις ευρώ και το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μόνο 43.162 αντίστοιχα. Το κράτος αδυνατεί   να εκπληρώσει  τις υποχρεώσεις του. Και σε αυτόν  τον κρανίου τόπο, κάποιοι αναζητούν πρωτογενές πλεόνασμα, που  για το 2015 αναγγέλλεται της τάξεως  του 4,3 δις ευρώ7 και, φυσικά, βουτηγμένο στο αίμα. Ωστόσο, ο τραγικός τρόπος δημιουργίας του, ουδόλως εμποδίζει το κουαρτέτο, αλλά  και την Κυβέρνηση να το εξαγγέλλει θριαμβευτικά. 

  Οι φόροι, που πληρώθηκαν το 2014 έφθασαν στο, όντως, αδιανόητο ποσοστό του 53,3% των εισοδημάτων των πολιτών. Κάτω από αυτές τις δραματικά ανθυγιεινές συνθήκες πως  να υποστηριχθεί, σοβαρά, η ανάκαμψη της οικονομίας; Να πάμε και στην τραγωδία των καταθέσεων, που τελικά οδήγησε στα capital controls8. Το διαθέσιμο χρήμα  έχει μειωθεί από 262 δις  ευρώ το 2009  σε  153 τώρα. Ακόμη, η  Ελλάδα  έχει, ουσιαστικά, μείνει χωρίς τράπεζες. Πράγματι, αφού από την αρχή της κρίσης χάθηκαν 3.500 καταστήματα και 50.000 θέσεις εργασίας εντός και εκτός της χώρας, τελικά η  αξία τους μηδενίστηκε, και από περίπου 215 δις ευρώ σταθμισμένο ενεργητικό, τελικά,  καταληστεύτηκαν  από ξένα funds, που τις  άρπαξαν για το εξευτελιστικό ποσό των 750 εκατομμυρίων ευρώ, και έτσι χάθηκαν και τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν οι Έλληνες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Β. Οι προοπτικές για το μέλλον

Παρά  τα συντρίμμια, που έφερε η  εσφαλμένη πολιτική των Μνημονίων, οι αρμόδιοι τολμούν να υπόσχονται  ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο. Δυστυχώς, όμως, θα είναι χειρότερο, και μάλιστα στο διηνεκές. Ιδού μερικά συντριπτικά στοιχεία όχι μόνο για την παρούσα, αλλά και για τις επερχόμενες γενιές αρχίζοντας με  τις  προβλέψεις   της παγκόσμιας έκθεσης του 2015 από την εταιρία PROGNOS ΑG9. Σύμφωνα με αυτές, και με την υπόθεση ότι  η Ελλάδα θα παραμείνει  στην Ευρωζώνη, το χρέος στο ΑΕΠ, αναμένεται να αναρριχηθεί στο 245%  του ΑΕΠ το 2022,  ενώ παράλληλα και μέχρι το 2020 η οικονομία θα συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 0,8%. 

Υπολογίζεται, εξάλλου ότι η ανεργία θα χρειασθεί 25 χρόνια για να πέσει κάτω από το 10% του ενεργού πληθυσμού και μόνο το 2034 η Ελλάδα θα επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση. Για το 2016 προβλέπεται, ακόμη, συνέχιση της πτώσης των εσόδων του Κράτους, κυρίως από την άμεση φορολογία, αλλά και πτώση  δραματική των εσόδων κοινωνικής ασφάλισης που θα περιοριστούν στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ από 26 που ήταν αντίστοιχα πριν από την κρίση. Δεκάδες  πολίτες, που έπρεπε να είναι στην εντατική,  δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κρεβάτι στα νοσοκομεία. 

Για το 2016 αναμένεται περαιτέρω πτώση του κατά κεφαλή εισοδήματος, που θα φθάσει συνολικά στο 30% και η επίσημη ανεργία θα ανέλθει  σε 30% επίσης. Σε πείσμα της αφανισμένης οικονομίας μας, οι δανειστές απαιτούν μέχρι το 2018,   επιπλέον 7,5 δις ευρώ. Τέλος, συχνά, ακούμε διαβεβαιώσεις της μορφής, ότι αξίζει να υποστούμε και αυτήν την τελευταία θυσία, για να βγούμε από την επιτήρηση. Αυτές είναι εντελώς παραπειστικές, εφόσον η αλήθεια είναι ότι  θα είμαστε, αναγκαστικά,  υπό  επιτήρηση ώσπου να  αποπληρώσουμε το 75% του χρέους.

Β. Παντελώς αδικαιολόγητες  οι υποθέσεις ότι τα Μνημόνια θα σώσουν την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι τελειωμένη αν παραμείνει στη φαρμακερή αγκαλιά του κουαρτέτου. Η πραγματικότητα αυτή, αναγνωρίζεται εδώ και καιρό από εκπροσώπους  διεθνών οργανισμών, αλλά και  από πολυάριθμους οικονομολόγους-ερευνητές, όχι όμως από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Πράγματι, η αποτελεσματικότητα  προγραμμάτων, που περιστρέφονται γύρω από την  εσωτερική υποτίμηση, την ελαχιστοποίηση των μισθών, και τον ανθυγιεινό πανικό εναντίον του πληθωρισμού,  αμφισβητήθηκε, σχεδόν από την αρχή της εφαρμογής τους. Εντελώς, ενδεικτικά  αναφέρομαι στις επόμενες δηλώσεις/αναγνωρίσεις  σφαλμάτων:

-Η πιο σημαντική ομολογία του ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν, εξαρχής, εσφαλμένο και ανίκανο να έχει θετική έκβαση, προέρχεται από τον, κατά κάποιο τρόπο πατέρα του, τον πρ. επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Olivier Blanchard, που στις αρχές του 2013,  δήλωσε ότι "η εκτίμηση των πολλαπλασιαστών δεν ήταν ορθή, με αποτέλεσμα να αναμένεται πολλαπλάσια  ύφεση  αυτής που αρχικά επιδιωκόταν"10. 

Αλλά, υπάρχει και δεύτερη πρόσφατη και συντριπτική έκθεση του ΔΝΤ 11 στην οποία αναγνωρίζεται  το έγκλημα, που διαπράχθηκε  εναντίον της Ελλάδας, με την  ομολογία:"Δεν υπολογίσαμε την αναδιάρθρωση χρέους-Παραβιάσαμε το καταστατικό".  Είχαν προηγηθεί ανάλογες αντιδράσεις, από την κυρία Christine Lagarde, τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn,  τον καθηγητή Assoka Monti, το γνωστό οικονομολόγο Martin Wolf και εντελώς πρόσφατα με επιστολή τους  προς ΗΠΑ και ΕΕ, 15 Η έκθεση αφήνει αιχμές για το εσφαλμένο πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από  την Τρόϊκα.  

Νομπελίστ  ζητούν να εφαρμοστούν πολιτικές που να εξασφαλίσουν ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πως αντέδρασαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τότε και τώρα; Η απάντηση, όσο απίστευτη και αν είναι, είναι  ότι απλώς δεν αντέδρασαν, αλλά δέχθηκαν πειθήνια την περιφρονητική δήλωση/προτροπή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι   "το πρόγραμμα είναι άριστο, αλλά οι ανίκανοι Έλληνες δεν το εφαρμόζουν σωστά, και δεν έχουν παρά να εξακολουθήσουν τις μεταρρυθμίσεις". Ένα ειδεχθές έγκλημα που κατάστρεψε ένα ολόκληρο έθνος, και παραμένει χωρίς τιμωρία, αλλά και χωρίς αλλαγή της εξαρχής λανθασμένης πολιτικής.

Έγινε, τελικά, πιστευτή   αυτή η  εκδοχή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, που διαψεύδει το ΔΝΤ; Μα φυσικά  όχι, και μια από τις πολλές αποδείξεις είναι η απάντηση του  ίδιου υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας στον πρ. Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη,  όταν   του επέστησε την προσοχή ότι  "αυτό το πρόγραμμα  δεν θα επιτύχει",  απάντησε με κυνισμό; " Το γνωρίζω"12.

Και να συνεχίσω με τον γνωστό Γερμανό οικονομολόγο Hans Werner Sinn του Ινστιτούτου ΙFO και σύμβουλο του Wolfgang Schäuble , ο οποίος   δήλωσε :13 "Η Ελλάδα θα επανέλθει σε δύο χρόνια στη σημερινή κατάσταση, και τότε θα βγει από την Ευρωζώνη με διπλό νόμισμα", δεδομένου ότι "το συμφωνημένο πρόγραμμα θα ναυαγήσει, και θα χρειαστεί και τέταρτο Μνημόνιο". Και  εμείς, ως "πρόβατα για σφάξιμο" τι άραγε περιμένουμε;

* Οι  δανειστές, φυσικά, δεν θέλουν το καλό μας,  και αν και αυταπόδεικτο, ιδού μερικές κραυγαλέες αποδείξεις:

α) Αφού εξόντωσαν μισθωτούς και συνταξιούχους, οι δανειστές προχωρούν αδίστακτα στον αφανισμό των αγροτών και των επιχειρηματιών, που κατόρθωσαν, μέχρι στιγμής να επιβιώσουν. Η χαριστική βολή στην οικονομία μας που πνέει τα λοίσθια.

β)Απελευθερώνεται η πρόσβαση  των λεγόμενων funds (άλλως, κοράκια ), που θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών, που δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν στο 5%-50% της αξίας τους. Εξανεμίζονται, έτσι,  περιουσίες της τάξεως των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ , που εκπροσωπούν τους  κόπους και τα όνειρα  ζωής περίπου 420.000 νοικοκυριών, και πολλά  από αυτά θα πυκνώσουν τις τάξεις των αστέγων.

γ) Με  συνοπτικές διαδικασίες προχωρεί το αναίσχυντο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. 14 αεροδρόμια, ουσιαστικά, χαρίστηκαν σε Γερμανούς, και αγνοήθηκε πολυτελώς το 72% του ΟΧΙ των Επτανησίων σε σχετικό δημοψήφισμα. Είναι, παράλληλα, έκδηλη η ανυπομονησία των δανειστών για την επιτάχυνση της εκποίησης της χώρας, προτού καταρρεύσει πλήρως η χώρα.   Τι είδους ανάπτυξη μπορεί, άραγε, να γίνει όταν δεν θα υπάρχει πια τίποτε για να αναπτυχθεί;

δ) Οι δανειστές έχουν το θράσος (και γιατί όχι, αφού γίνονται ασμένως αποδεκτά όσα παράλογα μας ζητούν )  να απαιτήσουν  από τη Γενική Γραμματεία εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών την πλήρη καταγραφή  με κάθε λεπτομέρεια, κάθε στοιχείου που βρίσκεται στην κατοχή των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων. Και αυτά για αρπαγή.

Συμπέρασμα Μέρους Ι

Παρανοϊκό να πιστεύει κανείς  ότι το περιεχόμενο των Μνημονίων αποβλέπει στη σωτηρία μας. Πού είναι λοιπόν το αίσθημα αυτοσυντήρησής  μας;

Μέρος ΙΙ. Υπάρχει ελπίδα μόνον αν επανέλθουμε στο εθνικό μας νόμισμα

Δεν θα επεκταθώ σε τεχνητής φύσης λεπτομέρειες για το πως θα πρέπει να γίνει αυτή η μετάβαση, αλλά θα παραπέμψω στην πράγματι εξαιρετική εισήγηση του καλεσμένου μας καθηγητή Gerard Lafay με τίτλο "Έξοδος από το ευρώ", που πιστεύω ότι πρέπει να έχει μια όσο γίνεται  ευρύτερη κυκλοφορία. Να σας πληροφορήσω ακόμη ότι ο  καθηγητής  Gerard Lafay  έχει εκδώσει ένα βιβλίο για την Ελλάδα, που μόλις κυκλοφόρησε στο Παρίσι, με άρθρα Ελλήνων και Γάλλων υπέρ της επανόδου στο εθνικό μας νόμισμα, είναι αυτό και το συνιστώ σε  όσους διαβάζουν γαλλικά. Θα  αναφ, αναφερθώ απλώς,  στο  τι σημαίνει κυρίαρχο εθνικό νόμισμα και τι μπορούμε λογικά να αναμένουμε από την πιθανότητα εισαγωγής του.

Α. Που έγκειται η σπουδαιότητά του

Συχνά, όσοι είναι εναντίον μιας νέας δραχμής αμφισβητούν τις  δυνατότητές της με το επιχείρημα "τι περισσότερο θα κάνει η δραχμή που δεν το κατορθώνει το ευρώ"; Είναι, φυσικά, τραγικά λανθασμένη αυτή η άποψη. "Όχι μόνο επειδή το ευρώ είναι δανειζόμενο χρήμα, που μας δίνεται με το σταγονόμετρο, και συνεπώς δεν μπορεί να στηρίξει τις αναπτυξιακές ανάγκες μιας κατεστραμμένης οικονομίας, όχι μόνο γιατί η ΕΚΤ μπορεί να διακόψει  την παροχή του όποτε και για οποιανδήποτε αιτία το αποφασίσει, προκαλώντας μας ασφυξία, όπως το βιώσαμε ήδη. Αλλά, και επειδή  το χρήμα, εκτός από το ότι  είναι μέτρο αξίας, μέσο ανταλλαγής και μέσο εξόφλησης υποχρεώσεων, αποτελεί επιπλέον και  ισχυρότατο μέσο κατεύθυνσης  της οικονομίας. 

Το ευρώ κατασκευάστηκε ως  ουδέτερο νόμισμα, ως  νόμισμα φάντασμα ή νόμισμα ατελές και γι’ αυτό δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τα πραγματικά μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Είναι, απλώς, προγραμματισμένο για να εξασφαλίζει στα κράτη-μέλη της ΕΕ νομισματική ισορροπία, αδιαφορώντας για την πορεία των πραγματικών οικονομικών μεγεθών. 

 Οι σχετικές προδιαγραφές των εμπνευστών του, που ήταν πανικόβλητοι στη σκέψη  του πληθωρισμού, στους κόλπους της Ευρωζώνης, κατασκεύασαν  ένα νόμισμα   απολύτως  θωρακισμένο εναντίον του πληθωρισμού, αλλά φευ όχι και εναντίον της ύφεσης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας  απαιτεί από τα κράτη-μέλη την τήρηση όρων, όχι μόνον εξωπραγματικών, αλλά και βλαβερών, δεδομένου ότι καταλήγουν σε στραγγαλιστική λιτότητα,  σε μόνιμο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, σε  υψηλή ανεργία, αλλά και σε κραυγαλέες ανισότητες. Πρόκειται για τους  μη παρεμβατικούς  οικονομολόγους, που πιστεύουν στην αυτορρύθμιση των αγορών κτλ., σε αντίθεση με τούς  παρεμβατικούς που επικρατούν το 1936 με τον  J.M. Keynes.  Οι παρεμβατικοί, λοιπόν, οικονομολόγοι αναγνωρίζουν, ως τον  κυρίαρχο ρόλο του χρήματος, τη δυνατότητα επηρεασμού της οικονομίας.

  Κάθε μορφή ή βαθμός  οικονομικού προγραμματισμού,  για  να καταλήξει σε συνθήκες  ισορροπίας  οφείλει να εξασφαλίσει   κατευθυντήριο ρόλο στο χρήμα, καθώς και στη νομισματική πολιτική.  Π.χ. η αναπτυξιακή προσπάθεια χρειάζεται  κατάλληλη νομισματική πολιτική, με  επαρκή ρευστότητα, ακόμη και  κάποιο ποσοστό ελεγχόμενου πληθωρισμού, μέχρι το σημείο που η  επιπλέον προσθήκη ποσότητας χρήματος   δεν επηρεάζει το επίπεδο  των τιμών, διότι εξαντλείται στη σταδιακή απορρόφηση της ανεργίας. Η πραγματοποίηση της πλήρους απασχόλησης σηματοδοτεί το σημείο, πέραν του οποίου η προσθήκη ποσότητας χρήματος αυξάνει τις τιμές, σύμφωνα με τη θεωρία του J.M. Keynes, αλλά όχι πριν. 


Εξάλλου, στις ιδιότητες του χρήματος, ο Keynes προσθέτει και αυτήν της προφύλαξης, αναμένοντας στο μέλλον καλύτερες ευκαιρίες. Η σπουδαιότητα του χρήματος έγκειται στο γεγονός ότι από την ποσότητά του εξαρτάται η ένταση της οικονομικής δραστηριότητας, ο ρυθμός ανάπτυξης, ο τρόπος κατανομής του εισοδήματος  και ο όγκος της απασχόλησης. Είναι, συνεπώς, σαφές ότι η ισχύς ανήκει σε αυτούς που δημιουργούν το χρήμα και σε αυτούς που το ελέγχουν. Το χρήμα είναι δύναμις. Και  αναφέρω  τη σχετική ρήση του M.A. Rothschild׃ "Αφήστε με ελεύθερο να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιού".

Β. Τι μπορούμε να επιτύχουμε με τη νέα δραχμή

Από αυτές τις απεριόριστες  δυνατότητες του χρήματος έχει δραματική ανάγκη η κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, για να αρχίσει σχεδόν από το μηδέν την ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, για να αναγεννήσει το διαλυμένο κράτος Πρόνοιας, για να περιορίσει τις χωρίς προηγούμενο ανισότητες κατανομής της, για να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις από τις οποίες έχει  πράγματι ανάγκη και όχι σε αυτές που συνίστανται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και στη δημιουργία συνθηκών ζούγκλας στην αγορά εργασίας, για να αποκτήσουν και πάλι οι Έλληνες αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια, για να ξαναγίνουν κυρίαρχοι  της χώρας τους. Και, τελικά, για   να πληρώσουν το χρέος τους, μέσω της ανάπτυξης και όχι της συρρίκνωσης της οικονομίας τους, όταν αυτό πάψει να είναι λερναία Υδρα, και βέβαια αφού  συμψηφιστεί με τα χρέη των Γερμανών από το κατοχικό δάνειο και από τις καταστροφές  της κατοχής.

Με την εκτύπωση  του εθνικού μας νομίσματος, και χωρίς πανικό απέναντι σε έναν ελεγχόμενο  πληθωρισμό, που  περιορίζει το  χρέος και είναι επιθυμητός,  θα αρχίσει η ανασυγκρότηση.  Και  ας  εγκαταλείψουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται,  τις ουτοπίες, που άλλοτε οραματίζονται συρροή ξένων επενδύσεων, που δήθεν εξασφαλίζουν  την ανάπτυξη και άλλοτε διαπιστώνουν δήθεν την έναρξή της. Στο σημείο μηδέν που βρίσκεται η Ελλάδα, οι ξένοι προσελκύονται μόνον για να συμμετάσχουν στο γενικό ξεπούλημα.

Να επισημάνω, ακόμη,  την άμεση ανάγκη μιας κυβέρνησης, οικουμενικής ή σωτηρίας, που να θέσει τέρμα στην εφαρμογή της κατά συρρ οή  εγκλημάτων εναντίον του ελληνικού λαού και να επικεντρωθεί  στην προσπάθεια εξεύρεσης του λιγότερου οδυνηρού τρόπου, για τη μετάβαση της χώρας στο εθνικό της νόμισμα.

Το τελικό συμπέρασμα της εισήγησής μου είναι μια  ευχή: δηλαδή, αυτό το τόσο ηθελημένα παρεξηγημένο GREXIT, που χρησιμοποιείται, ως Αρμαγεδδών, να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αρχή της αναγέννησης της Ελλάδας.

*Από το Συνέδριο του ΜΑΧΩΜΕ 15-17/1.2016 στην πρ.ΑΣΟΕΕ



http://oimos-athina.blogspot.gr/

Όταν θέλεις να είσαι αρεστός στα κυρίαρχα περιβάλλοντα…



ΤΕΤΑΡΤΗ 3-2-2015

Η «δημοσιογραφική φιλοσοφία» έχει δύο χαρακτηριστικά τα οποία την εντάσσουν και την ενσωματώνουν στο κυρίαρχο καθεστώς: 
α). Την τυπική, στατική και φορμαλιστική λογική: Αυτή εξ ορισμού είναι η λογική του αστικού καθεστώτος. 
β). Το χαρακτηριστικό των δημοσίων σχέσεων, δηλαδή της «ατομικής προβολής» που υλοποιείται πρακτικά στο να γίνω αρεστός στο περιβάλλον μου…


Ο συμβιβασμός ενός ανθρώπου και η ενσωμάτωσή του στο κυρίαρχο περιβάλλον ξεκινάει με το να προσπαθεί να γίνει αρεστός σε αυτό το κυρίαρχο (καθεστωτικό) περιβάλλον. 

Το κυρίαρχο, βεβαίως, περιβάλλον δεν είναι μονοσήμαντο, δηλαδή μόνο των καθαρόαιμων καπιταλιστών, των κυρίαρχων «νταβάδων» και των δεξιών πολιτικών τους εκφραστών… 

Το κυρίαρχο περιβάλλον είναι πολυεδρικό: στους κόλπους του υπάρχουν όλα τα χρώματα της ίριδας και ιδιαίτερα τα χρώματα της σημερινής «αριστεράς», η οποία αποτελεί τον «οργανικό διανοούμενο» των νεοταξικών ιδεολογημάτων και «αξιών».
 

Και αυτό το «αριστερό περιβάλλον» σε επίπεδο ιδεών, προπαγανδιστικών μύθων και ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ είναι πολλαπλά δόλιο και κυρίαρχο, διότι είναι μασκαρεμένο και λειτουργεί με αντικαπιταλιστικές και αντικαθεστωτικές ομοβροντίες (κούφιες). 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πιο κραυγαλέα απόδειξη τού τι εστί αυτό το «αριστερό περιβάλλον»… 

Εδώ δοκιμάστηκε κυβερνητικά η «αριστερά» και έδειξε το πρόσωπό της. 

Αποτελεί, όμως, θανάσιμη αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι και τα «αριστερά περιβάλλοντα» ΕΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικά: Απλώς έχουν το πλεονέκτημα της ΜΗ δοκιμασίας… 

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δεν διαφέρουν. Στα σοβαρότερα ζητήματα (εθνικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.λπ) έχουν ΚΟΙΝΕΣ Ιδέες και «Αξίες». Αυτές που παράγει και επιβάλλει η πλανητική, χρηματιστηριακή εξουσία: Η Νέα Τάξη… 

Το να θέλουμε, συνεπώς, να είμαστε αρεστοί 
σ’ αυτά τα κυρίαρχα και πολυεδρικά αστικά περιβάλλοντα (και της «αριστερής» ΑΠΑΤΗΣ), αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα και της δικής μας ενσωμάτωσης. 

Να γιατί πολλοί αριστεροί γραφιάδες δεν καταπιάνονται ΠΟΤΕ με τα πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ προβλήματα της Παγκοσμιοποίησης. Μιλούνε γενικά και αφηρημένα εναντίον του καπιταλισμού και της εξουσίας των αστικών κομμάτων, εναντίον των Μνημονίων και της «αριστερής» αλητείας που μας κυβερνά, αλλά καταπίνουν κορυφαία και συγκεκριμένα ζητήματα: Τον «προσφυγικό» εφιάλτη, τα παιχνίδια της «τρομοκρατίας», τα «Σύμφωνα Συμβίωσης», τα προπαγανδιστικά νοσήματα της Νέας Τάξης («αντιρατσισμούς» και CIA), το εμπόριο «ανθρωπισμού» και «φιλαμθρωπίας», όλο αυτό το «αριστερό» παρακμιακό τέλμα και πολλά άλλα… 

Οι αριστεροί αρθρογράφοι για να μην γίνουν δυσάρεστοι στα «αριστερά» τους περιβάλλοντα τα καταπίνουν ΟΛΑ αυτά και σιγά-σιγά ασπάζονται τις κυρίαρχες «αριστερές» ιδέες: Τις νεοταξικές… 

Θα εξαιρέσουμε μόνο το Στάθη. Αυτός ως ανοικτό, καλλιτεχνικό και ατίθασο πνεύμα που είναι, έστω δειλά και διακριτικά θίγει και αυτά τα ζητήματα: Γι αυτό έχει κατηγορηθεί και ως «εθνικιστής»… 

Ο Στάθης ρίχνει συχνά κάποιες τουφεκιές και στα «εθνικά» ζητήματα και στα «Σύμφωνα Συμβίωσης» και στο «Προσφυγικό»: «Το προσφυγικό – ένα πρόβλημα που, αν δεν αντιμετωπισθεί αμέσως, θα οδηγήσει την κοινωνία σε διάλυση και την πατρίδα σε διαμελισμό». 

Όταν, λοιπόν, καθορίζεσαι από το περιβάλλον σου, μοιραία ασπάζεσαι και την κυρίαρχη ιδεολογία, τα «αξιώματα» και τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ αυτού του περιβάλλοντος… 

Οι παλιές σου ανατρεπτικές Ιδέες και Αξίες αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να γίνονται ενοχλητικές, ενοχικά απωθητικές. Στην αρχή νιώθεις ένοχος γι αυτό, αλλά σιγά-σιγά εξοικειώνεσαι και ξεπερνάς τις ενοχές σου: Έχεις ήδη ενσωματωθεί… 

Είναι να μη βρέξεις τα παπούτσια σου…

ΡΕΣΑΛΤΟ - Περιοδικό Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης

Έλληνα? Διάλεξε πλευρά!

Simple Man
Η ουδετερότητα και η σιωπή είναι συνενοχή σε όποια εποχή τα δικαιώματα και οι αξίες εκβιάζονται. Σε όποια περίοδο άνθρωποι γίνονται στόχος κρατών, ομάδων και κυβερνήσεων. Η ουδετερότητα είναι, από όπου και να την πιάσεις, δειλία. Φόβος μη χάσεις τα κεκτημένα σου, την βόλεψή σου, την ζωή σου και την ησυχία σου. 
Βλέποντας την φωτογραφία αυτής της ετοιμόρροπης γιαγιάς, σκέφτομαι ότι η επιλογή καθορίζει τον άνθρωπο, το κράτος και το βασικότερο την ίδια σου την πορεία. 
Το 1931 ανθρακωρύχοι του Χάρλαν Κάουντι του Κεντάκυ κατεβαίνουν σε απεργία αντιδρώντας για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Το Συνδικάτο που οργανώθηκε από τον Sam Reece αποφάσισε να φθάσει την αντίσταση στα άκρα. Δεν έμειναν όμως άπραγοι οι ιδιοκτήτες των ανθρακορυχείων της περιοχής, οι οποίοι με μισθοφόρους οπλισμένους και με την αστυνομία ξεκίνησαν ένα ανθρωποκυνηγητό πρωτοφανές για τα χρονικά. 
Οι ανθρακωρύχοι πήραν τα βουνά με όπλα. Μάχες έγιναν, το Χάρλαν Κάουντι αιματοκυλίστηκε κυριολεκτικά, και έμεινε στην ιστορία ως Ματωμένο Χάρλαν. 
Ο ορκισμένος εχθρός του Συνδικάτου ήταν ο σερίφης J.H. Blair, ο οποίος ήξερε ότι για να βάλει τάξη έπρεπε να “κόψει το κεφάλι” της οργάνωσης, δηλαδή του Sam. Κάνει λοιπόν επιδρομή στο σπίτι του αρχηγού του Συνδικάτου τρομοκρατώντας την γυναίκα του Florence και τα επτά παιδιά τους με το όπλο στον κρόταφο. Κάνει επίσης, κατάληψη στο σπίτι με άλλους κουμπουροφόρους, περιμένοντας τον Sam να επιστρέψει ανησυχώντας για την οικογένειά του και έτσι να τον εκτελέσουν. 
Η Florence βρήκε τρόπο να ενημερώσει τον άντρα της να μην ανησυχεί και να μην γυρίσει σπίτι. Μία από τις ημέρες της τρομοκρατίας, βλέποντας τους αστυνομικούς αλλά και τους μισθοφόρους να βρίσκονται ακροβολισμένοι στο σπίτι της και τα παιδιά της νηστικά και τρομοκρατημένα, παίρνει μία σελίδα από το επιτοίχιο ημερολόγιο και γράφει τον πρώτο στίχο: 
«Με ποια πλευρά είστε, αγόρια;» 
Το Συνδικάτο νίκησε, το ποίημα μελοποιήθηκε και έχει μείνει στην ιστορία της Αμερικής ως ο Ύμνος των Εργατών. 
Η Florence μέχρι το τέλος της ζωής της γύρισε όλη την Αμερική μιλώντας για τους καταπιεσμένους και για την δικαιοσύνη. Είχε επιλέξει με ποια πλευρά θα είναι, αφού έμεινε δίπλα στον Sam 64 χρόνια. Έφυγε με το λευκό της κεφάλι ψηλά το 1986 στα 86 της. 
Το τραγούδι πρωτοτραγουδήθηκε από τους Almanac Brothers, αλλά η διασκευή της Natalie Merchant το κάνει τόσο καινούργιο σαν να γράφτηκε από κάποια Florence των δικών μας εποχών....

στον Τοίχο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι και αντιμέτωποι με έναν δίδυμο εφιάλτη


Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που επιχειρούν να εμφανίσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ως μια κλιμακούμενη κοινωνική εξέγερση, και η ευκολόπιστη κοινωνία που πάντα αναζητά έναν κόκορα για να φορτώσει επάνω του τη δική της απάθεια, θεωρεί πως αυτός ο πολύ σημαντικός αγώνας, αρκεί για να της αλλάξει τη ζωή. Ουδέν ψευδέστερον και τραγικότερον αυτής της αυταπάτης...


ΤΕΤΑΡΤΗ 3-2-2016


Αυτοί που προσδίδουν χαρακτηριστικά κοινωνικής εξέγερσης στον αγώνα των αγροτών, είναι κατά κανόνα και πρωτίστως εκείνοι που αντιμετωπίζουν με αλλεργία την ιδέα της πραγματικής κοινωνικής εξέγερσης, και αυτήν ακριβώς την ιδέα είναι που επιχειρούν να ευνουχήσουν στη συνείδηση των πολιτών.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι σημαντικές και αξιόλογες, καταδεικνύουν πως ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να πονέσει τα ανδρείκελα της Κατοχής, είναι ο δρόμος της μαζικής συμμετοχής σε πολιτικό ακτιβισμό και αγώνες, αξίζουν την απερίφραστη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων μας γιατί πρόκειται για δίκαιους αγώνες, αλλά δεν αποτελούν κοινωνική εξέγερση και ας μη βαυκαλιζόμαστε με ανάλογες αυταπάτες. Δεν αποτελούν κοινωνική εξέγερση…

Πρώτον: Γιατί εξαντλούν το πολιτικό τους φορτίο στην δικαιολογημένη τους αντίθεση με το ασφαλιστικό – φορολογικό, και δεν εμφορούνται από μια δέσμη αιτημάτων πολιτικής ανατροπής, που...
να θέτει αίτημα συνολικής αποκαθήλωσης του κατοχικού κεκτημένου.

Δεύτερον: Γιατί δε συνδυάζονται με ένα πολύμορφο και κλιμακούμενο κίνημα πολιτικού ακτιβισμού μέσα στις πόλεις, που να είναι ικανό να μπλοκάρει, και στην πράξη να ακυρώσει τη λειτουργία του κατοχικού μηχανισμού, εμπνέοντας και συμπαρασύροντας την κοινωνία σε στοχευμένη πολιτική δράση, ικανή να τροφοδοτήσει και τον πολιτικό της ριζοσπαστισμό.

Τρίτον: Γιατί αυτός ο αγώνας, στην κατεύθυνση που εγκλωβίζει τα πολιτικά του αιτήματα, αδυνατεί να δραπετεύσει από έναν δίδυμο κίνδυνο με δυο εκδοχές.
  • Η πρώτη εκδοχή, είναι να εκφυλιστεί στη διαδρομή του, και να εκποιηθεί από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, στο βαθμό που ένα ισχυρό, παράλληλο και πολιτικά προσανατολισμένο κίνημα, δεν υπάρχει για να λειτουργεί αποτρεπτικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Και η εκποίηση γενικώς είναι μια εύκολη διαδικασία αν παραχωρηθούν από την κυβέρνηση των ανδρεικέλων ορισμένα δευτερεύουσας σημασίας συντεχνιακά ανταλλάγματα. Αν συμβεί αυτό, θα καταγραφεί ως ένας όμορφος αλλά χαμένος αγώνας που αυτό που θ αφήσει πίσω του θα είναι σύγχυση, απογοήτευση και αγωνιστική αποστράτευση των ανώνυμων πρωταγωνιστών.
  • Η δεύτερη εκδοχή, είναι να κερδηθεί. Και το νομοσχέδιο να αποσυρθεί η να αποσυρθούν σημαντικά επιβαρυντικές διατάξεις που να εξασφαλίσουν ψευδαίσθηση ανακούφισης στον αγροτικό πληθυσμό. Το πρόβλημα όμως δε θα έχει λυθεί αν δεν τεθεί σε συνολική αμφισβήτηση το κατοχικό κεκτημένο. Τα χρήματα που δε θα εισπραχθούν από τη φορολόγηση των αγροτών, θα υπεξαιρεθούν με εναλλακτικούς τρόπους από ολόκληρη την κοινωνία (άρα και από τους αγρότες).
Σε αυτή την περίπτωση η φαινομενική νίκη λοιπόν, στο βαθμό που δε θα ακυρώνει το δικαίωμα των δανειστών να απαιτούν και την προδιάθεση των ανδρεικέλων να υποκύπτουν, επί της ουσίας δε θα συνιστά νίκη αλλά θρίαμβο της κατοχικής παντοδυναμίας και πανωλεθρία για την κοινωνία ολόκληρη.

Μια τέτοια «νίκη» επομένως, που δε συνδυάζεται με ανατροπή του κατοχικού κεκτημένου, θα αποτελέσει στην πράξη τη χρυσή ευκαιρία και ένα πρώτης τάξεως πρόσχημα, για να μπει και ένα τέταρτο ακόμη πια βαρύ και εφιαλτικό μνημόνιο στη ζωή μας.

Καταλάβατε λοιπόν γιατί όλοι αυτοί επιχειρούν να εμφανίσουν αυτό τον αγώνα ως δήθεν κοινωνική εξέγερση???

Γιατί και η «νικηφόρα» έκβασή του, και η ήττα του, αποτελούν στην ουσία νίκη για τους δυνάστες, με απόλυτα διαχειρίσιμη εξέλιξη.

Έτσι πετυχαίνουν όλοι τούτοι που ξαφνικά αγάπησαν την «κοινωνική εξέγερση» να κρατήσουν σε λήθαργο την κοινωνία των αφελών, και ταυτόχρονα να ευνουχίσουν την ιδέα της πραγματικής κοινωνικής εξέγερσης στη συνείδηση όλων, ως χαμένη υπόθεση.

Αυτό το πράμα όμως είναι υπουργός!!

Για να κάνει κάποιος « κρα – κρα», πρέπει να είναι ή παξιμάδι ή κόρακας - 

«Μη κορακιστί φθέγγεσθε, ω ανόητοι, καθάπερ παιδία», έγραφε ο Ιωάννης Χρυσόστομος. Το απόφθεγμά του ήχησε στο μυαλό μας ακούγοντας την γνωστή βαρβαρική φράση που εκστόμισε ο επί των οικονομικών μας Υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος... 

ΤΕΤΑΡΤΗ 3-2-2016
tsak
Ανήρ τιτλοφόρος αλλοδαπών πανεπιστημίων, πασίγνωστος «διαπραγματευτής» με τους τοκογλύφους, διαβόητος «μαρξιστής» και περιβόητος διαφημιστής της υποταγής του λαού στις αποφάσεις του κουαρτέτου των αρπακτικών. 

Ας ακούσουμε την φράση που δραπέτευσε από τα προτειχίσματα των δοντιών του. Φράση αλαβανδιακή (1) που θα την ζήλευε και ο πιο αμόρφωτος κάτοικος της ομώνυμης πόλης της Μικράς Ασίας, και ο πλέον αδαής υπήκοος της αρχαίας Αλαλίας (2) και πλέον αγράμματος «βυρσοδέψης» της πόλης των Σόλων (3).
Μιλώντας, με τη γνωστή έλλειψη επίγνωσης που χαρακτηρίζει τα παιδάρια -χωρίς όμως το χαριτωμένο στοιχείο εκείνων-, προς δημοσιογράφους και πατώντας γερά στα θεμέλια της γλωσσικής του απαιδευσίας είπε τα εξής:... 
«Κάποιοι από εσάς που με συμπαθούν με λένε φειδωλό, και άλλοι που με συμπαθούν λιγότερο με λένε ακριβοθόρυβο!!»
Ήθελε, προφανώς, αυτός ο δραστήριος γλωσσοχαράκτης Υπουργός να φέρει στο φως μιαν ολοκαίνουργια λέξη. Μια λέξη αποδίδουσα με ακρίβεια το αντίθετο της έννοιας της λέξης φειδωλός (τσιγκούνης), δηλαδή της λέξης σπάταλος. Και έπλασε την λέξη «ακριβοθόρυβος», που ως σύνθετη, παράγεται από τις λέξεις ακριβός + θόρυβος.
Θα πει κανείς : «Μα βγαίνει νόημα?»
Απάντηση : «Βεβαίως»
Ακριβοθόρυβος είναι εκείνος που θορυβεί με ακρίβεια! Ή εκείνος που αγοράζει ακριβά τον θόρυβο! Ή ο άλλος που πληρώνει με κόστος μεγάλο τον θόρυβο που ο ίδιος προκαλεί. Με λίγα λόγια, ο γενναίος, ο απλοχέρης. Να τη, λοιπόν, η έννοια!
Στο κάτω κάτω, ακόμη και αν η λέξη δε βγάζει σήμερα νόημα, αύριο μπορεί να κοσμεί το λεξιλόγιο μορφωμένων ανθρώπων, άνθος να ίσταται στο πέτο των ποιητών!
Μήπως όμως ο κ. Υπουργός υπέπεσε σε κάποιο, σύνηθες κατά την εκφορά του προφορικού λόγου, σαρδάμ; Όχι! Σαρδάμ είναι το μπέρδεμα των συλλαβών, ο αναγραμματισμός του προφορικού λόγου, σύνηθες φαινόμενο στα νήπια και σε άτομα που τα χαρακτηρίζει η επίμονη έλλειψη συγκέντρωσης. Επομένως, δεν ήταν σαρδάμ. Προφανώς ο κ. Υπουργός δεν πάσχει από το σύνδρομο του σαρδάμ. Απλώς χαρακτηρίζεται από το σύνδρομο της γλωσσικής ανεπάρκειας. Με άλλα λόγια φθέγγεται κορακιστί. Κοινώς διατυπώνει τα νοήματά του ηχομιμητικά.
Σύμφωνα με την ατάκα του αμίμητου κωμικού Νίκου Σταυρίδη, για να κάνει κάποιος « κρα – κρα», πρέπει να είναι ή παξιμάδι ή κόρακας. Εμείς θα προσθέταμε και «Υπουργός μνημονιακής κυβέρνησης και δη «αριστερής» τοιαύτης».
Άλλωστε, η ανάρρηση (τοποθέτηση) κάποιου ως Υπουργού στο Νομαρχιακό κρατίδιο της Ελλάδας, πολύ περισσότερο ως Πρωθυπουργού, ορίζεται με τη συνήθη έκφραση «τον ντύσανε Υπουργό ή Πρωθυπουργό». Όπως λέμε τον ντύσανε μάγο, πειρατή, αρχαίο έλληνα στρατιώτη, κολομπίνο. Άρα η υπουργοποίηση, στην Ελλάδα τουλάχιστον, πραγματοποιείται με όρους καρναβαλιού, δηλαδή διά μεταμφιέσεως.
Η γλώσσα, ως φθόγγος, ξεκίνησε από την κραυγή και με την κοινωνική συμβίωση έγινε λόγος. Χρειάστηκε ο συν – λόγος, ο σύλλογος, για να φθάσουμε στον Λόγο, δηλαδή στη λογική. Τα τελευταία χρόνια με τα σπουδαία προγράμματα των κυβερνήσεων, ιδία δε των μνημονιακών, έχουμε βάσιμες ελπίδες να επανέλθουμε στην κραυγή.
«Ο κορακισμός» είναι συνώνυμος της αγραμματοσύνης, της αμορφωσιάς, της αμάθειας. Της μόνιμης γλωσσικής αγρανάπαυσης, της απόλυτης εγκατάλειψης, συνεπώς του συνειδητού θράσους ή έστω της ανεπίγνωστης θρασύτητας.
«Ο κορακισμός» είναι ανάγλυφος στον λόγο, στη σκέψη, ακόμα και στο βλέμμα του «Κόρακα». Και τούτο γιατί η σκέψη είναι ανύπαρκτη χωρίς τη γλώσσα, καθώς σκεφτόμαστε σε γλώσσα. Άνθρωπος ανεπαρκής κατά την παιδεία ανεπαρκώς διατυπώνει. Αδύνατο ο επαρκής να διατυπώνει σαν χάννος και αντιστρόφως είναι αδύνατο ο έχων ομίχλη στο κρανίο του να διαθέτει πλούσια και σαφή έκφραση σκέψης.
Επομένως, «κορακιστής» είναι ο απαίδευτος που αγνοεί ή περιφρονεί τη γλώσσα της μάνας του, κρυπτόμενος τάχα πίσω από την γνώση ξένων γλωσσών.
Είναι εκείνος ο βάρβαρος που ανοίγοντας το στόμα του προκαλεί άγχος ή γέλιο, που, τέλος πάντων, έχει όλα τα προσόντα να φορέσει την αποκριάτικη στολή του Υπουργού ή ακόμα και του Πρωθυπουργού.
Με αυτήν τη στολή με τα βάρβαρα ελληνικά του, ο αξιότιμος επί των οικονομικών Υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να υποταχθεί στους δημίους του.
Κάποτε, στα αρχαία χρόνια οι Έλληνες έριξαν στο βάραθρο τους απεσταλμένους των Περσών, όχι μόνο γιατί απαίτησαν υποταγή, αλλά και για το γεγονός ότι τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική γλώσσα («ελληνίδα γλώσσα») για να διατυπώσουν τους όρους της υποταγής.
Αν τέτοια ήταν η σκληρή τύχη που επιφύλαξαν οι αρχαίοι σε εκείνους, (που τουλάχιστον τη μίλησαν σωστά), ποια πρέπει να είναι η τύχη που αξίζει σε εκείνους που μας προτρέπουν να υποταχθούμε, κακοποιώντας ταυτόχρονα τη γλώσσα μας;
(1) Αλάβανδα : Πόλη της Μικράς Ασίας που οι κάτοικοί της κακοποιούσαν την Ελληνική. Εξ ου και ο όρος «Αλαβανδιακός σολοικισμός.
(2) Αλαλία : Αποικία των Φωκαέων στην Κορσική.
(3) Σόλοι :Πόλη της Κιλικίας, όπου οι Αθηναίοι άποικοι μιλούσαν ελληνικά με επιδράσεις από άλλες γλώσσες / εξ ου και «σολοικισμός»

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΘ' ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΥΦΕΣΗ;

Ή ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΚΡΙΣΗ;


Εκτύπωση
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/2/2016 
ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΟΡΙΖΟΥΝ, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΤΟ 25% ΤΟΥ ΑΕΠ!
Σήμα κινδύνου ότι έρχεται νέα παγκόσμια οικονομική κρίση «στέλνει» η Societe Generale.
Ειδικότερα, «μια παγκόσμια ύφεση είναι καθοδόν σημειώνει ο Albert Edwards, ανώτερο στέλεχος της γαλλικής τράπεζας, σε κείμενό τους στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, απαντώντας στο ερώτημα «Οδηγούμαστε σε μία κατάρρευση;».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) να υιοθετήσει πολιτική νομισματικής χαλάρωσης μετά την κρίση του 2009 ήταν μία μη συνετή προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω του πληθωρισμού, ωστόσο τώρα θα θερίσει θύελλες.

Εξίσου αρνητικά θα είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που ασκούν και οι ΕΚΤ, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Τράπεζα της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τον Edwards ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση της Fed, ωστόσο έχει αποδείξει ότι έχει έλλειψη κατανόησης του καταστροφικού αντίκτυπου που έχουν τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.
«Ακόμα και εκ των υστέρων παραμένει σε άρνηση», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Edwards.
Και συνεχίζει: «Η Fed και το “επιπόλαιο αδελφάτο των κεντρικών τραπεζών” έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμα μία καταστροφή, τόσο μεγάλη, όσο αυτή του 2008», ενώ προειδοποιεί: «Πιστεύω πως τα γεγονότα που βλέπουμε τώρα να συντελούνται θα μας οδηγήσουν πίσω στην παγκόσμια ύφεση».
Ακόμα χειρότερα, προσθέτει, ενδεχομένως να δούμε έναν εμπορικό πόλεμο, παρόμοιο με αυτό της δεκαετίας του 1930, ενώ «υπάρχουν ήδη οι ενδείξεις» επισημαίνει.
«Μπορούν οι επενδυτές πραγματικά να είναι σίγουροι ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής δεν θα επαναλάβουν τα λάθη της δεκαετίας του 1930 και θα αποφύγουν έναν παγκόσμιο αποπληθωρισμό που θα συνοδεύεται από έναν εμπορικό πόλεμο;», διερωτάται καταλήγοντας, με τις απόψεις του να υποδηλώνουν ότι η δική του απάντηση είναι «Όχι».
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016