Τα διλήμματα του Ερντογάν και οι προσδοκίες των αφελών

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016


Η Τουρκία προβάλλει εξωφρενικές απαιτήσεις διαλαλούσαν τα ελληνικά ΜΜΕ μετά την, ατελέσφορη, Σύνοδο Κορυφής. Άραγε περισσότερο ή λιγότερο εξωφρενικές από την απαίτηση του Ομπάμα και του Ολάντ να φύγει ο Άσαντ, εκλεγμένος στο κάτω-κάτω από τους Σύριους;... 


του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν εξωφρενικές απαιτήσεις. Κάθε χώρα ζητάει αυτό που θεωρεί πως τη συμφέρει και κυρίως πιστεύει ότι μπορεί να πάρει επειδή νομίζει πως η συγκυρία το επιτρέπει. Χωρίς πολλά-πολλά η Τουρκία, προβλέπω, θα πάρει άφθονες υποσχέσεις αλλά στο χέρι θα της μείνουν μόνο μερικά κέρματα. Ο Ερντογάν το ξέρει και γι’ αυτό ελπίζει, είπε, ότι ο Νταβούτογλου θα γύριζε από τη Βιέννη με λεφτά, τα άλλα είναι «έπεα πτερόεντα». Πχ γιατί το ευρωιερατείο θα δώσει, όπως επιθυμεί η Άγκυρα, ελεύθερη είσοδο των Τούρκων στην ΕΕ όταν μαίνεται ο «εμφύλιος» Κούρδων-Τούρκων μέσα στην επικράτεια και όταν διατηρείται ζωντανή η πιθανότητα Ρωσο-τουρκικής αναμέτρησης; Η προβλεπτή συνέπεια θα είναι ένα ασύλληπτο κύμα  Τούρκων προσφύγων προς...
την ΕΕ που με την ταυτότητά τους θα περνάνε τα σύνορα. Δεν τρελάθηκαν ακόμα στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη μεριά τα απίστευτα γλυκόλογα στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, Τσίπρα και Νταβούτογλου, καταγράφονται στην κοινότοπη και ιστορικά επαναλαμβανόμενη κατηγορία των θερμών εναγκαλισμών όπου με το δεξί αγκαλιάζεις και με το αριστερό μαχαιρώνεις στην πλάτη, αν μπορείς. Αν δεν μπορείς, μένεις στα ίδια και περιμένεις καλύτερες μέρες. Τώρα εμείς έχουμε το πρόβλημα των προσφύγων και οι Τούρκοι έχουν πολλούς μπελάδες για να ανοίξουν μέτωπο και στο Αιγαίο. Η Τουρκία ζήτησε πολλά και έλαβε ελλιμενισμό στα Δωδεκάνησα  Νατοϊκών πλοίων και σήμα απομόνωσης αν εισβάλουν στη Συρία. Οι Δυτικοί, προσώρας τουλάχιστον, δεν θέλουν νέες πυρκαγιές αλλά να κρατήσουν στη θράκα τις παλιές.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να φανεί «μη φιλική»  προς την Τουρκία. Δουλεύουν, επιτέλους για μια φορά, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι δεν λέω για το καλό μας αλλά τουλάχιστον χωρίς να απεργάζονται κάτι που να μας βλάψει, για τους δικούς τους λόγους φυσικά. Με απλά λόγια η κυβέρνηση κινήθηκε στο δρόμο προηγούμενων κυβερνήσεων, στο μήκος κύματος που βρίσκεται και ο κόσμος εδώ και χρόνια, να μην πολύ-ενοχλούμε το «θηρίο» για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας.

Είναι η μοναδική φορά εδώ και εκατό χρόνια που η Τουρκία αισθάνεται ότι την πιάνουν στο δόκανο. Είναι η μοναδική φορά, εδώ και ένα αιώνα, που οι Κούρδοι νιώθουν ότι ήρθε η ώρα τους, να αποκτήσουν δική τους πατρίδα. Το ΡΚΚ, με είκοσι χρόνια αντάρτικο, αφύπνισε την εθνική τους συνείδηση και ο πόλεμος στη Συρία τους ξύπνησε για τα καλά. Η συγκυρία τους βοηθάει, είναι απαραίτητοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας των ισλαμιστών. Ένα πρόβλημα έχουν: Μόλις (όταν) νικήσουν θα πάψουν να είναι εντελώς απαραίτητοι. Ωστόσο, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή, ένα Κουρδικό Κράτος κάποιας μορφής-υπό αμερικανική επιρροή- είναι μάλλον αναπόφευκτο να γίνει, με πρόσβαση στη θάλασσα. 

Είναι δουλειά των Κούρδων να φροντίσουν να μην πάρουν ψίχουλα. Διότι αυτό προμηνύουν δυο τυχαίες ενδείξεις μεταξύ πολλών άλλων: 
Πρώτον ότι δεν προσκλήθηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Συριακό, με απαίτηση της Τουρκίας. 

Δεύτερον ότι τα διεθνή (και ελληνικά) ΜΜΕ ασχολούνται με το «κλείσιμο» της Ζαμάν, όργανο του Γκιουλέν, μουσουλμάνου αντίπαλου του Ερντογάν, αλλά καθόλου με τις εκκαθαρίσεις του τουρκικού στρατού στις αστικές κουρδικές περιοχές εντός Τουρκίας. 

Γιατί; Επειδή υπάρχουν ισχυρά κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ που μάχονται ώστε οι Κούρδοι της Τουρκίας, το ΡΚΚ, να μην αποτελέσουν παράγοντα της λύσης, η Τουρκία να μην διαμελιστεί και οι Κούρδοι της Συρίας να συγκροτήσουν μια ασθενή, ελεγχόμενη «οντότητα». Έτσι θα διαμελιστεί η Συρία  (και όχι η Τουρκία) ενώ η κουρδική οντότητα θα είναι αγκάθι στα τουρκικά πλευρά, ώστε να φρονιμέψει. Ακόμα κι έτσι, όμως, στο καλύτερο σενάριο για τον  Ερντογάν, βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη στρατηγική να μετατραπεί η Τουρκία σε γενικό δερβέναγα της Περιοχής (Περιφερειακή Δύναμη) όπως θα ήθελαν τα προαναφερθέντα κέντρα εξουσίας σε ΗΠΑ και ΕΕ. Όλα αυτά επί χάρτου. Στο έδαφος ο τουρκικός στρατός δεν καταφέρνει να κάμψει τους αγωνιστές του ΡΚΚ και οι τζιχαντιστές στη Συρία πάνε από νίλα σε νίλα. Αν πέσει η Ράκα (πρωτεύουσα των Τζιχαντιστών) και το Χαλέπι, τα σχέδια επί χάρτου μάλλον θα γίνουν κουρελόχαρτα.

Το δίλημμα για τον Ερντογάν είναι επιτακτικό. Αν δεν εισβάλει στη Συρία, οι αντίπαλοι, Ρώσοι, Κούρδοι κλπ κερδίζουν κατά κράτος και αυτός παίζει, προσωπικά, το κεφάλι του. Αν εισβάλει χωρίς στήριξη από (ΝΑΤΟ-ΗΠΑ) πάλι χάνει το κεφάλι του. Τώρα επιχειρεί να εξαναγκάσει τους Ευρωπαίους να τον στηρίξουν. Αλλά οι Ευρωπαίοι είναι ασθενής κρίκος, μόνο μερικά φραγκοδίφραγκα θα υποσχεθούν να δώσουν, σταγόνα-σταγόνα, όπως και σε μας, εφ’ όσον τηρεί όσα συμφώνησε. Για τα άλλα, είπαμε, έπεα πτερόεντα.

Το ερώτημα για τη στάση της Ρωσίας έχει απλή απάντηση. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα για να μείνει κραταιά στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Και θα θυσιάσει οτιδήποτε άλλο ή άλλους ώστε να επιτύχει την προσέγγιση με τις ΗΠΑ ή/και να επιτύχει διάσταση Ευρωπαίων-ΗΠΑ. Ο καθείς με τα όπλα του για τον εαυτό του. Και όποιος ονειρεύεται διάλυση της ΕΕ νομίζοντας ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματά μας μάλλον ξέχασε να βάλει ξυπνητήρι.

Μια φορά πεθαίνει κανείς - Και είναι τιμή να πεθαίνει για την Ελλάδα

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016


Ήταν μεσάνυχτα της 13ης προς 14ης Μαρτίου 1957. Οι συγκρατούμενοί του φώναζαν: «Θάρρος Παλληκαρίδη, θάρρος Παλληκαρίδη»... 



Όμως, ο εκ Τσάδας 18χρονος μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Πάφου, ο ποιητής, ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης τους αποστομώνει: «Θάρρος έχω πολύ. Αυτή τη στιγμή περνώ την είσοδο του ικριώματος». Κοντοστέκεται μπροστά στη μακάβρια θηλιά και ψέλνει τον Εθνικό Ύμνο. Οι δήμιοι τα χάνουν... Φωνάζει ξανά στους...
συναγωνιστές του: «Γεια σας αδέλφια! Γεια σας λεβέντες! Ελπίζω να’ μαι ο τελευταίος που εκτελούν. Αδέλφια συνεχίστε τον αγώνα. Εγώ βαδίζω στην αγχόνη γελαστός, αποφασιστικός και υπερήφανος». 


12:02 ανοίγει η καταπακτή της αγχόνης και ο Βαγορής ανεβαίνει την ανηφοριά της Αθανασίας... «Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου», γράφει στο τελευταίο του γράμμα και συνεχίζει: «Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τί σήμερα, τί αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. 

Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί». Κι όμως, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης καθόρισε ο ίδιος τη μοίρα του. Όταν στο «Ειδικό Δικαστήριο», την 25η Φεβρουαρίου 1957, απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο από το «δικαστή» Σω, ο 18χρονος μαθητής δήλωσε περήφανα ένοχος. Ερωτά ο αφελής Σω: «Έχεις να είπης τι διατί να μη σου επιβληθή ποινή;» 

Και η απάντηση του Βαγορή: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Εκείνο όμως το οποίον έχω να είπω είναι τούτο: Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.» Αυτή την ιστορία θα μάθουν τα παιδιά μας για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη! Γιατί θα τους την πούμε εμείς. Είτε τη γράψουν στα σχολικά βιβλία, είτε όχι! Η 14η Μαρτίου 1957 θα μπολιάζει, παντοτινά, τη μαθητιώσα νεολαία με Αρετή και Τόλμη. Διότι χρειάζεται Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Το τείχος της ντροπής και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Print Friendly
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ, που μας λένε μάλιστα ότι αισθάνονται και «Τούρκοι», πως χαρακτηρίζουν το τσιμεντένιο τείχος, ύψους τριών μέτρων που κατασκευάζει η Τουρκία στα σύνορά της με την Συρία στην επαρχία Κιλίς;
.
Οι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη, αρέσκονται στο να αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι» και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να υπηρετούν καλύτερα την επίσημη πολιτική της Άγκυρας, είτε μέσα είτε έξω από την Ελλάδα.
.
EXTRA - Χουσεΐν Ζειμπέκ, Αιχάν Καράγιουσούφ
Χουσεΐν Ζειμπέκ (αριστερά) & Αιχάν Καράγιουσούφ
.
Οι παραπάνω βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη τους στην μεγάλης κυκλοφορίας Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» όταν εξελέγησαν, εκφράζουν την  αισιοδοξία τους πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα λύσει τα μειονοτικά προβλήματα», «πως τρέφουν μεγάλη ελπίδα για τον Αλέξη Τσίπρα και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει στα θέματα των μειονοτήτων» τονίζοντας πως «Ο Τσίπρας γνωρίζει καλά τα προβλήματά μας. Μας έχει πει ότι οι διακρίσεις εις βάρος των Τούρκων πρέπει να σταματήσουν. Επίσης έστειλε μήνυμα λέγοντας πως θα κατεδαφίσει το τείχος του αίσχους που έχει μήκος 12,5 χιλιόμετρα».
Οι ίδιοι βέβαια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν «Τη δέσμευσή τους πως θα γκρεμιστεί το «τείχος της ντροπής» στα σύνορα της Ελλάδας στη Θράκη το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή για να αποτρέπει την είσοδο μεταναστών στο Ελληνικό έδαφος».
Αν οι Κύριοι Ζειμπέκ και Καραγιουσούφ πιστεύουν πως πραγματικά υπάρχουν «μειονοτικά προβλήματα» στην Ελλάδα, τι θα πρέπει να θεωρούμε εμείς οι Κωνσταντινουπολίτες που εξοντωθήκαμε μεθοδικά από το Τουρκικό Κράτος και το Τουρκικό  παρακράτος στο οποίο φαίνεται να υποκλίνονται δουλικά οι ίδιοι; Είδαν ποτέ οι μειονότητες στην Ελλάδα απαγορεύσεις άσκησης επαγγελμάτων, απελάσεις  με μια βαλίτσα στο χέρι,πογκρόμ με καταστροφές, νεκρούς και τραυματίες, αφανισμούς με φορολογίες που είχαν σαν αποκλειστικό κριτήριο το θρήσκευμα, μυστικά διατάγματα που να δεσμεύουν τις περιουσίες τους, σύληση τάφων, ιερών και οσίων τους, εξορίες με αναγκαστική στράτευση και καταναγκαστική εργασία; Είδαν ποτέ την Θεολογική Σχολήενός θρησκευτικού ιδρύματος ριζωμένου στον τόπο τους εδώ και 17 ολόκληρους αιώνες να φιμώνεται αιφνιδιαστικά και αυθαίρετα, με το «έτσι θέλω», εδώ και 45 χρόνια;
Ποια είναι λοιπόν τα προβλήματα τους; Μήπως το ντέρτι τους είναι να αποκαλούνται «Τούρκοι» όπως διατάζει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής για την εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδίων των σουλτάνων της Άγκυρας, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την Συνθήκη της Λωζάνης που επιβάλλει να αποκαλούνται «μουσουλμάνοι»; Ή μήπως το ντέρτι τους είναι το πραγματικά καινοφανές «αίτημα» να εκλέγουν μουφτή «από τον λαό» με τους ίδιους πάντα στόχους;
Δεν θα ήταν καλύτερα, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μελετήσουνε την μεταχείριση που επιφυλάσσει η Τουρκία στην μειονότητα των 25 εκατομμυρίων Κούρδων μέσα στην Τουρκία ή των Τουρκοκυπρίων που υποτίθεται ότι «απελευθέρωσαν»; Δεν θα ήταν μήπως καλύτερα να διαβάσουν προσεκτικά τι λέει ο Τουρκοκύπριος διανοούμενοςΣενέρ Λεβεντ μετά από 40 χρόνια «απελευθέρωσης» από τον «Ελληνοκυπριακό ζυγό»; Εκτός εάν το όνειρό τους είναι να πάθουν τα ίδια με τους Τουρκοκύπριους. Και άντε αυτοί, όπως και ο ψευτομουφτής τους, ας υποθέσουμε ότι «εργάζονται». Οι φιλήσυχοι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα τι τους φταίνε; Γιατί επιμένουν να τους κάνουν Τούρκους με το ζόρι; Τόσο πολύ θέλουν και αυτοί να έχουν την μοίρα των Κούρδων και των Τουρκοκυπρίων;
Είναι φανερό πως οι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας πιστεύοντας πως βρήκαν στο πρόσωπο του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού τον «χρήσιμο ηλίθιο» που το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας περιμένει υπομονετικά ολόκληρες δεκαετίες.
Σήμερα η Ελλάδα πλημμυρίζει από χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να βρουν διαφυγή προς την Ευρώπη. Οι ίδιοι άραγε θεωρούν ακόμα «τείχος της ντροπής» τον φράκτη του Έβρου;
Πιστεύουν δηλαδή ότι πρέπει να κατεδαφιστεί ώστε να μπορεί η Τουρκία να στέλνει ανενόχλητη τα εκατομμύρια των δυστυχισμένων ανθρώπων που έχει συσσωρεύσει στα Μικρασιατικά παράλια,  παράλληλα με αυτούς που προωθεί καθημερινά στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, θησαυρίζοντας και θυσιάζοντας εν ψυχρώ άντρες, γυναίκες και παιδιά που σχεδόν καθημερινά χάνονται στα νερά του Αιγαίου;
Αφού λοιπόν το τείχος του Έβρου είναι «τείχος της ντροπής» κατά τους Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ, που μας λένε μάλιστα ότι αισθάνονται και «Τούρκοι», πως χαρακτηρίζουν το   τσιμεντένιο τείχος, ύψους τριών μέτρων που κατασκευάζει η Τουρκία στα σύνορά της με την Συρία στην επαρχία Κιλίς;
.
ICON - Τείχος Τουρκία - Συρία
Τείχος ύψους τριών μέτρων από τσιμέντο στα Τουρκικά σύνορα προς την Συρία
.
Αν το δικό μας είναι «τείχος της ντροπής» τι είναι το Τουρκικό τείχος πίσω ακριβώς από το οποίο σκοτώνονται καθημερινά εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι από πραγματικό πόλεμο στον οποίο συμμετέχει και η Τουρκία; Αυτό λέγεται ανθρωπισμός; Ή μήπως η λέξη αυτή δεν υπάρχει καθόλου στο λεξιλόγιο που τόσο θαυμάζουν;
.
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Οι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ ας κάνουν μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αχαλίνωτο «θαυμασμό τους» για «Ένα κράτος που έκανε όνομα στον κόσμο η βαρβαρότητά του» και που «τάισε και στους δικούς του ανθρώπους σκατά», σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο Σενάρ Λεβέντ ο οποίος ζει και σήμερα «από πρώτο χέρι» τα «αγαθά» της Τούρκικης κατοχής, την οποία φαίνεται πως ονειρεύονται διακαώς οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα ήταν καλύτερα να ευχαριστούν τον Θεό που βρίσκονται και ζουν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα που δεν σφάζει ούτε κατακρεουργεί την μειονότητα της, δεν φιμώνει τα ΜΜΕ, δεν φυλακίζει τους διανοούμενους και τους δημοσιογράφους ούτε χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για την δίωξη όσων ασκούν ενοχλητικές «δραστηριότητες» για το κράτος, όπως διαχρονικά συμβαίνει στην Τουρκία;
Αν βέβαια επιμένουν να αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι» και να είναι τόσο μεγάλοι θαυμαστές της Τουρκικής «διοίκησης», δεν έχουν παρά να μετακομίσουν στην Τουρκία ώστε να ζήσουν και αυτοί από «πρώτο χέρι» όσα ζήσαμε εμείς οι Κωνσταντινουπολίτες και όσα ζουν σήμερα όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά και όσοι τολμούν να μιλήσουν κάπως δυνατά μέσα στην Τουρκία…
Analyst.gr
.

Η χώρα της Lidl


ΔΕΥΤΕΡΑ 14-3-2016
Print Friendly
ΕΙΚΟΝΑ---Πορτογαλία
Το ξεπούλημα της Πορτογαλίας άφησε πίσω του Πολίτες ερείπια, καθώς επίσης μία χώρα υπό την κατοχή των βιομηχανικών και λοιπών γερμανικών επιχειρήσεων – η κατάργηση των λαών και η αντικατάσταση τους, από τη δικτατορία των εκλεκτών   
Αρχείο – συλλογή διαχρονικών και εκπαιδευτικών αναλύσεων
.
«Ο νεοφιλελευθερισμός καθορίζει σταδιακά όλες τις δυτικές κοινωνίες – ενώ είναι κάτι περισσότερο από μία απλή οικονομική πολιτική. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ιδεολογία, η οποία ρυθμίζει εκ νέου τις σχέσεις του κράτους και της οικονομίας – με στόχο τον επανακαθορισμό της συνολικής σκέψης, η οποία αλλάζει ριζικά όλους τους τομείς της ζωής, καθώς επίσης τους ανθρώπους, με μοιραίες συνέπειες για τη Δημοκρατία.
Όλες οι σφαίρες και οι πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, εξετάζονται από την πλευρά της νεοφιλελεύθερης οικονομικής άποψης, μετρούμενες από αυτήν: η πολιτική, το Δίκαιο, η κουλτούρα, η παιδεία, η οικογένεια και οι ρόλοι των δύο φύλων.
Στα πλαίσια αυτά, το παλαιό ευρωπαϊκό ιδεώδες του πολιτικού ανθρώπου (homo politicus), αντικαθίσταται από τον οικονομικό άνθρωπο (homo economicus) – ο οποίος γίνεται κατανοητός ως ανθρώπινος πόρος, σαν «ανθρώπινο κεφάλαιο» καλύτερα, το οποίο πρέπει συνεχώς να καλυτερεύει την ανταγωνιστικότητα του.
Με τον τρόπο αυτό ο λαός, ως η συνένωση των Πολιτών και το θεμέλιο της Δημοκρατίας καταργείται,αντικαθιστάμενος από την κυριαρχία των εκλεκτών – κυρίως από τη δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Παρά τις συνεχείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις δε, εάν όχι με τη βοήθεια τους, η σταδιακή νεοφιλελεύθερη βαθιά διάβρωση των κοινωνιών μας συνεχίζεται ασταμάτητα – μεταξύ άλλων μέσω της αναπροσαρμογής του εργατικού Δικαίου, καθώς επίσης του εκπαιδευτικού συστήματος».
.

Άρθρο

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια, εντός ή εκτός της Ευρωζώνης, μετατρέπεται σταδιακά σε μία περιοχή χαμηλού εργατικού κόστους, με τους Πολίτες της σκλάβους χρέους – προς όφελος κυρίως των βιομηχανικών και λοιπών επιχειρήσεων της Γερμανίας.
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται εν πρώτοις από τη «διάσωση» της Πορτογαλίας, εκ μέρους της Τρόικας – από μία χώρα που η συντηρητική της κυβέρνηση εφάρμοσε με ακρίβεια, καθώς επίσης με απόλυτη συνέπεια το πρόγραμμα που της δόθηκε, ξεπουλώντας μεταξύ άλλων το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας της (άρθρο: Το ευρωπαϊκό monopoly).
Ειδικότερα η Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τήρησε πιστά τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, περιόρισε ριζικά τις δημόσιες δαπάνες, μεταρρύθμισε την αγορά εργασίας έτσι ώστε να καταστεί ευέλικτη, μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις, αύξησε κατακόρυφα τη φορολογία και ενίσχυσε σημαντικά τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της – χωρίς καμία αντίρρηση ή καθυστέρηση. Εύλογα λοιπόν ο σκιώδης γερμανός καγκελάριος εγκωμίαζε ανέκαθεν την κυβέρνηση της – ισχυριζόμενος πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ οι προσπάθειες των Πολιτών της αποδίδουν καρπούς.
Πράγματι, η Πορτογαλία εγκατέλειψε επίσημα το μηχανισμό στήριξης το 2014, ενώ το Φεβρουάριο του 2015 εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Εν τούτοις, οι μεγαλύτεροι εργοδότες της χώρας είναι πλέον οι γερμανικές επιχειρήσεις – γεγονός που αναγκάζει πολλούς να αναρωτηθούν, εάν οι Γερμανοί βρίσκουν καλύτερες συνθήκες στην Πορτογαλία ή εάν έχει κάποια σχέση με την πολιτική της Τρόικας.
Πόσο μάλλον όταν οι επικριτές της Τρόικας θεωρούν πως ο ισολογισμός των οικονομικών εξελίξεων στην Πορτογαλία είναι αρνητικός, θέτοντας την παρακάτω δυσάρεστη ερώτηση:
«Εάν το φάρμακο, το οποίο υποχρεώθηκαν να πιούν οι χώρες που βυθίστηκαν στην κρίση εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς επίσης της Τρόικας, έχει καταστροφικές παρενέργειες ακόμη και στον πιο υποδειγματικό μαθητή, στην Πορτογαλία, μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσει κανείς τη συνταγή;«.
Στα πλαίσια αυτά οι ίδιοι οι Γερμανοί, οι οποίοι συνδυάζουν με έναν απίστευτο τρόπο τόσο το καλό, όσο και το κακό στη συμπεριφορά τους, διενέργησαν μία τηλεοπτική έρευνα στην Πορτογαλία, αναζητώντας την αλήθεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνονται σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα, με τον τίτλο «Ξεπούλημα στην Πορτογαλία» (πηγή) – τεκμηριώνοντας πως η χώρα είναι πλέον υπό γερμανική κατοχή, κάτω από την πρωσική μπότα, χωρίς καμία δυνατότητα να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία.
.

Το ντοκιμαντέρ

Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έχουν εγκατασταθεί στην Πορτογαλία, όπως η Bosch και η Volkswagen,πληρώνοντας μισθούς πείνας, στο 1/4 των γερμανικών (περί τα 500-600 € μικτά) – παράγοντας μηχανήματα και αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια εξάγουν στη Γερμανία!
Φυσικά με τον τρόπο αυτό πιέζονται αντίστοιχα οι υψηλοί μισθοί των γερμανών εργαζομένων, οι οποίοι είναι πάντα μεγαλύτεροι από τους βασικούς, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική του νεοφιλελευθερισμού – καθώς επίσης τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την επιβολή του. Οι κατώτατοι μισθοί σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης φαίνονται στο επόμενο γράφημα – με την Πορτογαλία να ακολουθεί την Ελλάδα, τη συγκεκριμένη ημερομηνία (1.1.2015).
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - κατώτατοι μισθοί
Επεξήγηση γραφήματος: Ελάχιστες αμοιβές (κατώτατοι μισθοί) στις χώρες της Ευρωζώνης την 1 Ιανουαρίου του 2015, σε € μηνιαία.
.
Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι το ότι, η Πορτογαλία αποκαλείται ως «η χώρα της Lidl», αφού η αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης, διαθέτοντας περί τα 220 καταστήματα. Φυσικά δεν μπορεί να την ανταγωνισθεί κανείς, αφού διαθέτει συνολικά πάνω από 10.000 καταστήματα σε 28 χώρες – έχοντας τη δυνατότητα να υιοθετεί μία «τιμολογιακή πολιτική dumping» στα κράτη που πρωτοεισέρχεται, με αποτέλεσμα να χρεοκοπούν οι τοπικές αλυσίδες.
Η πολιτική τώρα που εφαρμόζει η επιχείρηση στην Πορτογαλία, σύμφωνα πάντοτε με το ντοκιμαντέρ, είναι κάτι περισσότερο από ληστρική, όσον αφορά τους εργαζομένους – οι οποίοι αρνούνταν ακόμη και να εμφανισθούν στην τηλεόραση, φοβούμενοι την απόλυση τους. Σε γενικές γραμμές δε απαγορεύεται να μιλούν για το χώρο ή μέσα στο χώρο εργασίας τους, εάν δεν θέλουν να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο – χωρίς αποζημίωση, καθώς επίσης με μία πολύ εύκολη διαδικασία.
Η εικόνα που ακολουθεί διακωμωδεί ακριβώς αυτές τις συνθήκες – τόσο τη σιωπή που επιβάλλεται στους εργαζομένους, όσο και τη θέση τους απέναντι στους Γερμανούς πλέον εργοδότες τους, στην κατεχόμενη Πορτογαλία. Σε μία χώρα λοιπόν που δεν αντιστάθηκε καθόλου στην Τρόικα, που οι κυβερνήσεις της λειτούργησαν συναινετικά, καθώς επίσης που λεηλατήθηκε όσο καμία άλλη στον πλανήτη, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση.
.
ICON - Lodl
.
Περαιτέρω η Lidl, από την οποία ψωνίζουν πλέον πάρα πολλοί Έλληνες, λόγω των φθηνών τιμών, καθώς επίσης των μεγάλων προβλημάτων των άλλων αλυσίδων (ιδίως της Βερόπουλος και της Μαρινόπουλος), αδιαφορώντας ουσιαστικά για τη γερμανική της προέλευση, έχει χωρίσει τους εργαζομένους της στην Πορτογαλία σε τρεις βασικές κατηγορίες: στην κόκκινη, στην πορτοκαλί και στην πράσινη (όπως τα φανάρια στους δρόμους).
Στην κόκκινη καταχωρούνται αυτοί που είναι προς άμεση απόλυση, στην πορτοκαλί οι επόμενοι υποψήφιοι, ενώ στην πράσινη όλοι οι υπόλοιποι – με κριτήριο το εάν μιλούν ή όχι, εάν διαμαρτύρονται, εάν δουλεύουν παραπάνω ώρες χωρίς υπερωρίες ή/και χωρίς διαλείμματα κοκ. Λέγεται δε πως παρακολουθούνται ακόμη και στα αποδυτήρια ή στις καντίνες φαγητού από κρυφές κάμερες, όπως είχε τεκμηριωθεί κάποτε στα γερμανικά καταστήματα αλυσίδων – έτσι ώστε να κρίνεται σωστά η συμπεριφορά τους.
.

Η Ελλάδα

Στον επόμενο πίνακα τώρα φαίνονται οι ελάχιστοι μισθοί σε διάφορες χώρες, σε € μηνιαία – το 2008, το 2014, καθώς επίσης το 2015 (τρείς πρώτες στήλες). Στην τέταρτη στήλη αναγράφεται η διαφορά τους το 2015, σε σχέση με το 2008 – όπου η μοναδική χώρα που έχουν μειωθεί (-14%) είναι η Ελλάδα! Στην τελευταία στήλη αναφέρεται το μερίδιο των εργαζομένων με τη βασική αμοιβή, στο σύνολο τους, το 2010 – στην Ελλάδα το 51% των συνολικών εργαζομένων αμειβόταν με τον ελάχιστο μισθό (σήμερα είναι πολύ περισσότερο).
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρώπη, κατώτατοι μισθοί
.
Περαιτέρω, οφείλει κανείς να εξάγει συμπεράσματα, σε σχέση με το τι θα είχε πράγματι συμβεί, εάν η Ελλάδα είχε εφαρμόσει επακριβώς όλα τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία – έτσι ώστε να μην κρίνει θεωρητικά, αλλά με βάση την υφιστάμενη εμπειρία.
Πρέπει βέβαια να λάβει υπ’ όψιν πως το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008 (από 71,7% του ΑΕΠ στο 130,2% το 2014) –  παρά το ότι ξεπούλησε τα πάντα, έκλεισαν οι δικές της επιχειρήσεις που δεν εξαγοράσθηκαν από Γερμανούς, ενώ εγκαταστάθηκαν παντού οι γερμανικές.
Εκτός αυτού, με κριτήριο την Πορτογαλία δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον της Ελλάδας που θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου – με το οποίο δρομολογούνται επίσης όλες οι αλλαγές που δεν έγιναν με τα δύο προηγούμενα.
Σημαντικότερος σταθμός δε θεωρείται η ψήφιση του ασφαλιστικού η οποία, εάν πράγματι συμβεί, θα επικυρώσει τη συμφωνία των Ελλήνων στη σκλαβιά και στην κατοχή της χώρας τους – οπότε προβλέπεται πως θα εκτιναχθούν οι τιμές των μετοχών των τραπεζών, αφού ακριβώς αυτό υποθέτω πως περιμένουν οι ξένοι κερδοσκόποι, για να εισβάλλουν μαζικά στην Ελλάδα.
.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, αυτή είναι η μοίρα όλων εκείνων των χωρών που δεν χρεοκοπούν, επιλέγοντας τη διάσωση τους από τους διεθνείς οργανισμούς – όπως στο παράδειγμα της Τουρκίας ή της Βραζιλίας, οι οικονομίες των οποίων άνθισαν για ένα χρονικό διάστημα μετά την εισβολή των ξένων, ενώ σήμερα καταρρέουν.
Βασικό οικονομικό κριτήριο εν προκειμένω είναι το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών το οποίο, αφού γίνει πλεονασματικό μετά τις αποκρατικοποιήσεις, ακολουθεί στη συνέχεια αρνητική πορεία – αφού τα κέρδη των ξένων επιχειρήσεων που κυριαρχούν φορολογούνται με διάφορα τεχνάσματα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, τα ξένα κεφάλαια φεύγουν κοκ.
Αυτό που παραμένει σε όλα αυτά τα κράτη είναι οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε συνθήκες πραγματικής σκλαβιάς, καθώς επίσης οι τυπικές «κυβερνήσεις πιόνια» – ενώ η μεσαία τάξη εξαφανίζεται εντελώς, με αποτέλεσμα οι κοινωνίες να χαρακτηρίζονται από μία πολύ μικρή εγχώρια ελίτ, καθώς επίσης από στρατιές δούλων, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς που τους εξασφαλίζουν την οριακή επιβίωση τους.
Οι μοίρα των άλλων θυμάτων του νεοφιλελευθερισμού βέβαια που επιλέγουν τη στάση πληρωμών όπως, για παράδειγμα, της Αργεντινής (άρθρο), δεν είναι ρόδινη, αφού τοποθετούνται στο στόχαστρο της διεθνούς συμμορίας – αν και ορισμένα, όπως η Ισλανδία, καταφέρνουν να διαφύγουν, διαθέτοντας έναν ώριμο και αποφασισμένο λαό, ο οποίος είναι πρόθυμος να υπομείνει τα πάντα, για να υπερασπίσει την ελευθερία, καθώς επίσης την εθνική του κυριαρχία.
Μπορεί αλήθεια η Ελλάδα; Ασφαλώς μπορεί, κατά την άποψη μου. Το πρόβλημα είναι μόνο εάν θέλει να το επιχειρήσει, να πολεμήσει δηλαδή, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες – οι οποίες είναι πράγματι εξαιρετικά επώδυνες, κάτι περισσότερο από οδυνηρές, για το πρώτο χρονικό διάστημα.
ΣυγγραφέαςΑλέξης ΖακυνθινόςSenior Analyst (Geopolitics)
Analyst.gr
.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Ο ΠΑΤΟΣ



E-mailΕκτύπωσηPDF
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/3/2016              
Του ΣΤΑΘΗ*
«Όμως εγώ δεν παραδέχθηκα την ήττα», είπε ο ποιητής. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε την ήττα (του) και την έκανε σημαία. Κι αν την έκανε σημαία του κόμματός του, ποσώς Φλαμπουράρης, Καρανίκας και Κατρούγκαλος, όμως την έκαμε σημαία της χώρας. Στα χέρια του κ. Τσίπρα η Ελλάδα «δεν μπορεί να κάνει αλλιώς», πάρεξ όσων έκανε στα χέρια του κ. Σαμαρά, του Γιωργάκη, του κ. Σημίτη κι άλλων εντεταλμένων.
Στα χέρια του κ. Τσίπρα, στη βάρδιά του, η Ελλάδα περνάει διαρκώς κάτω απ’ τα καυδιανά δίκρανα κι ύστερα στραγγαλίζεται στον αέναο θρίαμβο των Καισάρων στη Ρώμη, με τον κ. Τσίπρα να ψέλνει προς τιμήν της ψέματα.
Ψέματα είπε στους γεωργούς για να τους κατευνάσει, ήξερε τί είχε υπογράψει. Ψέματα είπε για τις συντάξεις! Και λέει ψέματα με σθένος. Είπε: δεν θα κοπεί άλλο καμιά σύνταξη. Μετά εξαίρεσε τις επικουρικές. Είπε ότι δεν θα κοπεί άλλο καμιά σύνταξη κάτω των 2.000 ευρώ μεικτά. Προφανώς εννοούσε τα 1.500 ευρω μεικτά, δηλαδή τα 1.200 με πλαφόν τα 1.000 (συν ό, τι έχει μείνει απ’ την επικουρική) για τα επόμενα δύο χρόνια – μετά βλέπουμε πόσα άλλα θα κόψουμε εμείς ή ο επόμενος.
Ο κ. Τσίπρας μετακινείται από ψέμα σε ψέμα όπως εκείνοι που προσπαθούν να διασχίσουν ένα ποτάμι πατώντας από πέτρα σε πέτρα. Η πέτρα, ο Πέτρος πάνω στον οποίον ο κ. Τσίπρας στεργιώνει το ευαγγέλιό του είναι το ψέμα.
Και πάνω σ’ αυτήν την πορεία κινούνται γελοιωδέστατοι οι δημοσιολογούντες που τον υποστηρίζουν, υποχρεούμενοι να ψέγουν τη μια μέρα όσα υποστήριζαν την προηγούμενη, αλλάζοντας θέσεις όπως τα φίδια τα πουκάμισα.
Τώρα ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να μπει στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών και καλά θα κάνει. Εκεί ανήκει. Κι εκεί πολιτικώς θα σβήσει. Όπως έσβησαν όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα που υπερψήφισαν μνημόνια. Κι όσα εξ αυτών αναγεννώνται απ’ την τέφρα τους, ως νεοφιλελεύθερα ζόμπι αναγεννώνται. Αλλά έως να συμβούν αυτά έχουμε ακόμα καιρό μπροστά μας – λίγο ίσως, αλλά έχουμε. Έως
τότε ο κ. Τσίπρας προφητεύει ανάσταση της οικονομίας το Πάσχα και διανομή αμέσως μετά των ωφελημάτων της ανάπτυξης στην οποία μπαίνει, μπήκε, η χώρα!
Θαυμάζω! Παίρνω ανύπαρκτα φάρμακα και δεν με πιάνουν κιόλας! Αισιοδοξώ! Με 371 ευρώ μισθό και τρεις ανέργους στην πλάτη μου ανακαλώ τις αυτοκτονίες μου. Από δω και πέρα θα τρώω γεμιστά με χρυσά κουτάλια (ως γέμιση). Γκοου μπακ, Μέρκελ, μη σου σκίσω τα μνημόνια και σε χαστουκίσω βάναυσα! «Σ’ ευχαριστώ,
ω εταιρεία» (εγώ ο βλαξ, που επί μακρόν εξέλαβα τον Ηγεμόνα εκ Δυτικής Λιβύης ως την παρακαταθήκη των Καπεταναίων. Απ’ αυτό το άγος ουδέποτε θα λυτρωθώ και μ’ αυτό θα πάω).
Αλλά, όσο ζω, την ήττα δεν θα την παραδεχθώ...
*Δημοσιεύθηκε στο enikos.gr το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016
http://www.iskra.gr/index.php