Η αποικία χρέους κατά Νίκο Κοτζιά, που ευλαβικά πλέον υπηρετεί…


31.03.2016 | από Σύνταξη
Η αποικία χρέους κατά Νίκο Κοτζιά, που ευλαβικά πλέον υπηρετεί…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσίευση: Φύλλο 305 - 26/3/2016
       
 Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά Ελλάδα αποικία χρέους, ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία, Eκδόσεις Πατάκη, 2013. Τα όσα υποστήριζε τότε -αντιπολιτευόμενος την αποικία χρέους- σήμερα τα υπηρετεί χωρίς πολλές τσιριμόνιες. Τα όσα υποστήριζε τότε, αποδεικνύουν ότι ξέρει καλά τι κάνει και τι υπηρετεί. Πάντως όχι μιαν ανεξάρτητη ελληνική πολιτική. Εμβαθύνει το καθεστώς της αποικίας χρέους, του δίνει άλλες διαστάσεις, κι αν ήταν (που δεν είναι) αντιπολιτευόμενος στην τωρινή κυβέρνηση θα μπορούσε να αναπτύξει επαρκώς «από την σκοπιά της θεωρίας», την αποικία-γκέτο με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την αποικία των «νατοϊκών υδάτων» και «νήσων του Αιγαίου», της θάλασσάς «μας», του αβύθιστου αεροπλανοφόρου της Κρήτης για τις ΗΠΑ κ.λπ. κ.λπ. Αχ, αυτό το «είναι που καθορίζει την συνείδηση» πόσο κουραστικό γίνεται…
«Το απαύγασμα της παρούσας μελέτης από την σκοπιά της θεωρίας είναι ότι ως «αποικία χρέους» εντός της Ε.Ε. ορίζω, πρώτον, μια χώρα η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος της αλυσίδας των κρίκων της Ε.Ε. Ένα κράτος, δεύτερον, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, του οποίου η κυριαρχία έχει περιοριστεί δραστικά, σε μεγάλο βαθμό είναι μόνο τυπική, αλλά, ακόμη και από αυτή τη σκοπιά, ψαλιδισμένη. Το κράτος αυτό, τρίτον, υπόκειται στην άμεση εποπτεία τρίτων δυνάμεων. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται γι’ αυτό, τέταρτον, δεν προκύπτουν από τη δική του εσωτερική νόμιμη διαδικασία αποφάσεων. Οι εσωτερικοί θεσμοί καλούνται στην ουσία να επικυρώσουν, ακόμα και να υλοποιήσουν, αποφάσεις που λαμβάνονται από τρίτα μέρη που δρουν διεθνώς και χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό και οικονομικό εθνικισμό. Ισχυρές δυνάμεις, όπως το γερμανικό κράτος, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο παρεμβαίνουν, πέμπτον, στο εσωτερικό της αποικίας χρέους και «συνδιαμορφώνουν» την εσωτερική πολιτική ζωή και ημερήσια διάταξη.
Το αποικιακό κόστος της αποικίας χρέους, έκτον, δεν το καλύπτουν οι αποικιακές δυνάμεις, αλλά η ίδια η αποικία χρέους. Η οικονομία της αποικίας χρέους, έβδομον, βρίσκεται υπό τον έλεγχο τρίτων. Η δε ανάπτυξή της γίνεται με τρόπο που να συμπληρώνει τις ανάγκες τους και όχι τις ίδιες δυνατότητες. Στην αποικία χρέους, όγδοον, κλειδιά της αγοράς, του τραπεζικού συστήματος και του δημοσίου ελέγχονται και εποπτεύονται από τρίτους, κατά κανόνα τους δανειστές της. Τα μεγάλα δάνεια, η τοκογλυφία, οι ειδικού τύπου δανειακές συμβάσεις που όμοιες συναντάμε πριν έναν και δύο αιώνες, χρησιμοποιούνται, ένατον, ως εργαλεία μετατροπής ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., τυπικά ισότιμου με τα υπόλοιπα μέχρι πρότινος, σε μια τέτοια αποικία χρέους. Στην αποικία χρέους αμνηστεύονται οι πράξεις διαφθοράς εκ μέρους τρίτων, ιδιαίτερα των γερμανικών εταιριών στο παράδειγμα της Ελλάδας. Δίνεται σ’ αυτές άμεση πρόσβαση και έλεγχος του ορυκτού πλούτου της. Προτιμησιακό καθεστώς στις αποκρατικοποιήσεις. Προετοιμάζεται, αν χρειαστεί, η δημιουργία (ειδικών) οικονομικών ζωνών στα εδάφη της. Στην αποικία χρέους, δέκατο, επαναφέρονται μέθοδοι συσσώρευσης των κοινωνικών σχέσεων που παραπέμπουν στην περίοδο γέννησης του καπιταλισμού, του καπιταλισμού της πρωταρχικής συσσώρευσης. Τέλος, η αποικία χρέους είναι πιο συγκαλυμμένη από τις παραδοσιακές αποικίες χάρη στη συστηματική χρήση και κατάχρηση των ιδεολογικών μηχανισμών και συστηματικών στοιχείων οικονομικού και όχι μόνο ρατσισμού εκ μέρους των τρίτων μερών που ορίζουν την τύχη της». (Ελλάδα αποικία χρέους, σελ 15-16)
- See more at: http://www.e-dromos.gr/h-ellada-apoikia-xreous-kata-kotzia/#sthash.OfXR70QK.dpuf

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μνημόνια και η σοσιαλδημοκρατία


31.03.2016 | από Σύνταξη
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μνημόνια και η σοσιαλδημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσίευση: Φύλλο 305 - 25/3/2016
       

Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Εσχάτως αναπτύσσεται μια φιλολογία για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή όχι αριστερό κόμμα, αν πρόδωσε ή όχι την -εν γένει και αορίστως- Αριστερά, αν ετοιμάζεται να μετακομίσει τυπικά και πάντως ουσιαστικά από την ευρωπαϊκή ομάδα της Αριστεράς στους σοσιαλδημοκράτες, κ.λπ., κ.λπ. Συζήτηση χωρίς καμία απολύτως ουσία που μπορεί να ενδιαφέρει μόνο τους μπογιατζήδες που θα βάψουν τις καινούργιες ταμπέλες. Κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει ή να καταψηφίσει τον Τσίπρα και τους λοιπούς επειδή θα μείνουν με το ίδιο κοστούμι ή θα βγάλουν ένα άλλο από την ντουλάπα, ο Μανωλιός θα είναι Μανωλιός.
Ένας χρόνος κυβέρνηση ήταν αρκετός για να ξεθωριάσει το οραματικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά, αλλά και, γενικότερα, για να κλείσει τον κύκλο όπου η ιδεολογία έπαιζε σημαντικό, ενίοτε καθοριστικό, ρόλο στις επιλογές του κόσμου. Τα μνημόνια έχουν αποδείξει και στον τελευταίο ότι δεν αφήνουν περιθώρια και για τις πιο μικρές ανεξάρτητες επιλογές στις κυβερνήσεις και πάντως έχουν αποδείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε ξέρει ούτε καν επιχειρεί να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Για να το πούμε απλά: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει να δείξει ούτε μια πράξη, αλλά ούτε και μια κουβέντα που να θυμίζει Αριστερά, όπως και αν την πιστεύει ο καθένας. Το γιατί δεν ενδιαφέρει, επειδή ουδείς στην κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι η εξήγηση είναι το πρώτο βήμα για διόρθωση, επανόρθωση, κ.λπ., κ.λπ.
Εδώ που φτάσαμε οι υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον επειδή ΘΑ γίνει ετούτο ή εκείνο -για παράδειγμα θα μειωθεί το χρέος, θα ανακοπεί η ροή των προσφύγων και άλλα τέτοια- δεν έχουν πια σημασία. Όταν τα πράγματα πιάνουν πάτο, δεν πιάνουν οι υποσχέσεις. Πολύ περισσότερο όταν διαψεύδονται εκ των πραγμάτων ή όταν για να τηρηθούν οι υποσχέσεις έρχονται άλλες επιβαρύνσεις που εξανεμίζουν το κάθε όφελος. Τι να το κάνεις να μείνουν σταθερές οι συντάξεις, αν π.χ. χαθεί η προστασία για τις πρώτες κατοικίες, κ.λπ.
Δεν θα χαθούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μόνο και μόνο επειδή θα τα «πατήσουν» Τούρκοι αστυνομικοί, έστω και αν ανάμεσά τους θα είναι σίγουρα (αλλιώς οι Τούρκοι θα ήταν ηλίθιοι) και στελέχη της τουρκικής ΜΙΤ (η τουρκική ΕΥΠ). Για να ξεδιαλέγουν και να προφυλάσσουν τους δικούς τους βαλτούς μέσα στους πρόσφυγες και μετανάστες, να τους διευκολύνουν το κατά δύναμη. Αλλά: η κυβέρνηση αγνόησε τη στοιχειώδη αρχή της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας μεταξύ κρατών. Δηλαδή, να πάνε, αντίστοιχα, τόσοι Έλληνες αστυνομικοί στις τουρκικές ακτές όσοι ακριβώς Τούρκοι θα έρθουν εδώ, με τα ίδια καθορισμένα δικαιώματα κινήσεων και αρμοδιοτήτων. Στην κοινή ευρωπαϊκή απόφαση αναφέρεται ρητά το ποσό αποζημίωσης (3 δισ.) της Τουρκίας αλλά όχι πότε και ποιο ποσό θα πάρει η Ελλάδα, ούτε τι θα γίνουν όσοι πρόσφυγες/μετανάστες έφθασαν ήδη εδώ κ.λπ. Τι σημασία έχει αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει αυτά ως «Αριστερά», ως σοσιαλδημοκράτης, σοσιαλιστής και άλλα ηχηρά; Κυριολεκτικά ο κόσμος ενδιαφέρεται περί την πολιτική/ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ όσο τον ενδιαφέρει τι ακριβώς κάνει η φοράδα στο αλώνι. Πριν από μόλις ένα χρόνο κάτι τέτοια είχαν κάποια σημασία. Τώρα όχι.
Άλλωστε, τα περί σοσιαλδημοκρατίας έχουν νόημα αν αντιστοιχούν σε υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις και συμφέροντα. Ο κορμός της σοσιαλδημοκρατίας είναι ακριβώς οι κοινωνικές δυνάμεις, οι μικρομεσαίοι, που αποτελούν το στόχο των μνημονίων. Η καταστροφή τους είναι σταθερή επιδίωξη των δανειστών. Και μάλιστα όχι ειδικά στην Ελλάδα αλλά παντού, σε κάθε χώρα που αγγίζει το μαγικό ραβδί της παγκοσμιοποίησης με όργανο άλλοτε το ΔΝΤ άλλοτε κάτι άλλο. Ταξικά, ο δυτικός χώρος και όπου αυτός κυριαρχεί, γίνεται σπίτι με δυο πατώματα: τους πολύ λίγους επάνω και τους πάρα πολλούς από κάτω – το προβλέπει στο Μανιφέστο ο Μαρξ. Η άλλη εξίσου σημαντική πλευρά είναι ότι αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του κυρίαρχου έθνους-κράτους, τις ΗΠΑ, και όχι, γενικώς, από μια, απρόσωπη και ακαθόριστη, παγκόσμια «αστική τάξη». Εξ ου και ο ρόλος του κάθε έθνους-κράτους να αντισταθεί. Γι’ αυτό είναι λάθος, σήμερα, τα περί ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, παρά το ότι αντιμάχονται καπιταλιστικά έθνη-κράτη. Επειδή σημασία δεν έχει, τώρα, το κοινωνικό καθεστώς γενικώς, αλλά το ποιος αποδέχεται και μάχεται για την ανεξαρτησία ενός εκάστου (έθνους-κράτους) και ποιος επιδιώκει την παγκόσμια κυριαρχία, τη μονοκρατορία. Αυτό που λέμε μονοπολικός ή πολυπολικός κόσμος.
Η καταστροφή των μικρομεσαίων άρχισε από την εποχή Σημίτη. Οι αιωνίως χρήσιμοι ηλίθιοι τον υποστήριζαν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτοκτονούν. Και τα σημερινά κυβερνώντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον αποθέωναν, ως συνασπιστές. Τώρα ολοκληρώνουν το έργο του. Και ταξικά, καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει από τους μικρομεσαίους και εθνικά, όταν, π.χ. στο συμβολικό επίπεδο, ο σιωπηλός κ. Δραγασάκης (σε αναμονή πρωθυπουργός;) ευχαρίστησε τους Αμερικανούς όπως ο Σημίτης. Σε ποιους, λοιπόν, θα στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλδημοκράτης, σε αυτούς που καταστρέφει; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει εκεί που είναι, κόμμα μετέωρο, με τις πολλές μορφές, γλιστερό και διάχυτο, είναι η μόνη του σανίδα να διασωθεί, ξεγελώντας κάθε φορά για τη μορφή του, παραμυθιάζοντας. Αλλά και τα άσχημα πράγματα, όπως και τα ωραία, κάποτε τελειώνουν. Τι θα γίνει μετά; Ε! καλά να είμαστε θα το δούμε. Έως ότου, κάποια στιγμή, θα μπορούμε κιόλας να το φτιάξουμε.
- See more at: http://www.e-dromos.gr/o-syriza-ta-mnhmonia-kai-h-sosialdhmokratia/#sthash.onLHLwJi.dpuf

Ήταν μια χώρα: Γιουγκοσλαβία…

31-3-2016

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλος

Τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα το 1995 υπήρξαν από τα αιματηρότερα  του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου που υποκινήθηκε από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.
    Την περασμένη Παρασκευή, που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς σε ποινή 40 ετών με την κατηγορία του ενόχου για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το ημερολόγιο έδειχνε: 24 Μάρτη 2016. Τυχαίο; Η’ κίνηση συμβολισμού;

    Ανεξαρτήτως της… σύμπτωσης, ας πάμε σε μια άλλη 24η του Μάρτη. Ήταν 24 Μάρτη 1999, πριν δεκαεπτά χρόνια, όταν άρχιζε το μακελειό που κράτησε 78 μέρες. Ήταν η αρχή του τέλους για την Γιουγκοσλαβία. Μια χώρα που ο λαός της όρθωσε το ανάστημά του στις μεραρχίες του Χίτλερ, δεν υπάρχει πια. Τη διέλυσε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ.
    Οι χειροκροτητές της θηριωδίας των χιλιάδων νεκρών, των «παράπλευρων απωλειών», των ΝΑΤΟικών «λαθών», των εκτελέσεων αμάχων, του βομβαρδισμού νοσοκομείων, σχολείων, ΜΜΕ και νεκροταφείων (!), αυτοί που κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους το Διεθνές Δίκαιο, υποστήριζαν τότε ότι τα αμερικανικά «Στελθ» αποτελούσαν προάγγελο της «δημοκρατίας» και της «ειρήνης» στα Βαλκάνια και τον κόσμο.
    Η αλήθεια είναι ότι εκείνος ο πόλεμος, που έγινε με πρόσχημα τα «δικαιώματα των μειονοτήτων», εξελίχτηκε σε «προληπτικό πόλεμο» στο Αφγανιστάν και μετεξελίχτηκε σε «ανθρωπιστικό πόλεμο» στο Ιράκ.
    Στον έναν μόλις χρόνο από τη λήξη των βομβαρδισμών στο «απελευθερωμένο» Κοσσυφοπέδιο είχαν συμβεί τα εξής:
4.121 επιθέσεις εναντίον Σέρβων Κοσσοβάρων, 757 Σέρβοι δηλώνονταν αγνοούμενοι, είχαν καταστραφεί 1.134 εκκλησίες, 102 μοναστήρια, 6 οστεοφυλάκια, 96 πύργοι και άλλα ιστορικά μνημεία. Φυσικά πρέπει να προστεθούν και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες Σέρβοι από την περιοχή.
    Στις 78 μέρες της «ανθρωπιστικής» τους δράσης που ξεκίνησε στις 24/03/1999 λίγο πριν τις 9 το βράδυ όταν και ήχησαν οι σειρήνες στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα, στο Νόβισαντ, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν 35.788 μαχητικές αποστολές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. 
    Το Κοσσυφοπέδιο και όλη η Γιουγκοσλαβία έγινε στόχος ακόμα και απαγορευμένου τύπου βομβών με θύματα χιλιάδες αμάχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, η μία στις πέντε βόμβες που έπληξαν τη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή περίπου 500.000 βόμβες, περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. 
    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι επιδρομείς εξαπέλυσαν κατά της Γιουγκοσλαβίας 35.450 δέσμες βομβών διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες.
    Η επίθεση του ΝΑΤΟ έγινε με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Η αλήθεια είναι ότι όταν το 1999 αναπτύχθηκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή, καταγράφτηκαν 547 δολοφονίες και 932 απαγωγές Σέρβων, ενώ έως το 2009 και με σταθερή τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Κόσσοβο, οι αριθμοί ήταν: 1.192 δολοφονίες, 1.303 απαγωγές και 1.305 τραυματισμοί.
    Η Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε το πειραματικό εργαστήριο για την σε ευρωπαϊκό έδαφος εμπέδωση της παγκόσμιας «νέας τάξης» μέσω των βομβαρδιστικών. Αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς, είχε και μια ακόμα πρωτιά: Έγινε το πειραματικό εργαστήριο για την εφαρμογή της «νέας τάξης» και με τη μέθοδο της κάλπης, και με τη μέθοδο των εκλογών.

    Στη μετά τους βομβαρδισμούς Γιουγκοσλαβία «αναγεννήθηκε» μέχρι και ο «πρίγκιψ Καραγεώργεβιτς», ο τύπος που τον έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αθήνα και τον αποκαλούσε «υψηλότατο».
    Στη μετα-βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία το πολιτικό δολάριο είχε μεγάλη πέραση: Σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υπολόγιζε η «Ουάσιγκτον Ποστ» τα χρήματα που μέσω της CIA έπαιξαν το δικό τους ρόλο στις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία μετά την επιδρομή...
    Η «δημοκρατικότερη» εξέλιξη της επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ήταν φυσικά η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Μέχρι να φτάσουμε εδώ, είχαν προηγηθεί οι εκλογές - παρωδία στο Κοσσυφοπέδιο με απόντες βεβαίως τους Σέρβους, και με παρόντες τους δολοφόνους του UCK.   
    Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος ΝΑΤΟικός επίτροπος του Κοσσυφοπεδίου, ο κατοπινός υπουργός Εξωτερικών του Σαρκοζί, ο «σοσιαλιστής» Κουσνέρ, είχε δηλώσει ότι: «Οι εκλογές αυτές υπήρξαν οι καλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στα Βαλκάνια». Σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο δεσπόζει η μεγαλύτερη αμερικανοΝΑΤΟική βάση που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο...
    Με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, λύθηκαν πολλά στόματα. Ένα από αυτά ήταν του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, λόρδου Οουεν. Το άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ», την επομένη των βομβαρδισμών, είχε τον εξής εύγλωττο τίτλο: «Επανασχεδιάστε το χάρτη των Βαλκανίων».
    Τι έλεγε η τότε ελληνική κυβέρνηση για όλα αυτά; Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γ. Παπανδρέου, τα σύνορα στην περιοχή δε θα έπρεπε να αλλάξουν, αλλά (διότι υπάρχει και ένα «αλλά»), αν αλλάξουν με «βελούδινο διαζύγιο» τότε ο κ. Παπανδρέου δε θα είχε πρόβλημα! Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας νέος θεωρητικός είχε γεννηθεί. Ο θεωρητικός των «βελούδινων» πολέμων...
    Τα Βαλκάνια, η Γιουγκοσλαβία, δεν επελέγησαν τυχαία ως πεδίο θερμής εφαρμογής του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος. Τα Βαλκάνια, με την έννοια της γεωστρατηγικής τους θέσης, δεν είναι μια οποιαδήποτε περιοχή. Είναι η περιοχή που έγινε σταυροδρόμι δυο Παγκόσμιων Πολέμων. Είναι η περιοχή που το σχέδιο του Γ΄ Ράιχ για την προέλασή του στην Ανατολή προϋπέθετε την κατάτμησή της. Η επέλαση της «νέας τάξης», λοιπόν, στη γεωγραφική περιφέρεια που ο Μπρζεζίνσκι έχει βαφτίσει «Ευρασία», προϋπέθετε τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων.
    Πώς ενήργησε στις συνθήκες της ΝΑΤΟικής θηριωδίας η Ελλάδα;
Όπως θυμούνται οι πάντες, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόταν ότι «η Ελλάδα ΔΕΝ συμμετείχε στον πόλεμο»! Στα πλαίσια αυτής της «μη συμμετοχής», ήταν το ΠΑΣΟΚ των κ. κ. Σημίτη - Παπανδρέου που:
 • Μετέτρεψε την Ελλάδα σε διοικητικό κέντρο του πολέμου των 78 ημερών,
 • κατέστησε την Ελλάδα ένα παντός καιρού διαμετακομιστικό κέντρο των πεζοναυτών που «εξανθρώπιζαν» τα Βαλκάνια,
 • έστειλε το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» στην Αδριατική υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ,
 • παραχώρησε το Λιτόχωρο για την απόβαση των ΝΑΤΟικών,
 • παραχώρησε ακόμα και τις εθνικές οδούς της χώρας για να περνούν τα τανκς των «συμμάχων».
    Η κυβέρνηση που «δεν συμμετείχε» στο έγκλημα, ήταν η κυβέρνηση που, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, από την έναρξη του πολέμου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη 1999, έδωσε την άδεια να περάσει από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο η ακόλουθη ΝΑΤΟική δύναμη πυρός:
 • 1.000 αεροσκάφη,
 • 420 πλοία,
 • 510 σιδηροδρομικοί συρμοί με πολεμικό υλικό,
 • 1.400 φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων διαφόρων τύπων,
 • 60.000 στρατιώτες...
    Η κυβέρνηση - που «δεν συμμετείχε» - μετέτρεψε την Ελλάδα σε μόνιμο ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο.
    Όσα έγιναν το 1999 και όσα ακολούθησαν δεν εμπόδισαν τις «πατριωτικές φιέστες» πάνω στο πτώμα της Γιουγκοσλαβίας. Να θυμίσουμε μόνο τούτο: Μερικούς μήνες μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, ο τότε υπουργός Αμυνας, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, έστησε ειδική φιέστα στο Ουρόσεβατς (σσ: το Ουρόσεβατς είναι μία από τις περιοχές που ομολογημένα επλήγη με βόμβες ουρανίου και πλουτωνίου).
    Αλλά δεν ήταν μόνος του. Είχε στο πλευρό του τη ΝΔ και το ΣΥΝ. Σ' εκείνη τη φιέστα ήταν που έλαμψε το αστέρι της κ. Δαμανάκη, που για λογαριασμό του ΣΥΝ (τότε), απευθυνόμενη στους Έλληνες φαντάρους που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μας βγάζετε ασπροπρόσωπους και η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για σας»! 
    Ήταν υπερήφανη, δηλαδή, η κ. Δαμανάκη (του ΣΥΝ, τότε) επειδή Έλληνες φαντάροι λειτουργούσαν σαν μισθοφόροι του ΝΑΤΟ. Ένιωθε ότι βγαίνει ασπροπρόσωπη η κυρία Δαμανάκη (του ΣΥΝ τότε και επίτροπος της ΕΕ κατόπιν) από το γεγονός ότι Έλληνες φαντάροι βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας και εκτελούν τις διαταγές των Αμερικανών.
    Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν μια «πρόβα τζενεράλε» και για το «Διεθνές Δίκαιο» του 21ου αιώνα. Απόδειξη ότι η προσφυγή της Γιουγκοσλαβίας εναντίον εκείνων που τη βομβάρδισαν απορρίφθηκε.
    Όπως είχε ανακοινώσει η εισαγγελεύς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (στα κελιά του οποίου δολοφονήθηκε ο Μιλόσεβιτς), η διεθνής κοινότητα θεώρησε αβάσιμους τους λόγους που επικαλέστηκε η Γιουγκοσλαβία όταν ζήτησε να απαγγελθεί η κατηγορία της γενοκτονίας εναντίον του Κλίντον, του Μπλερ, του Σολάνα, του Κλαρκ και της υπόλοιπης παρέας.
    Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν η αρχή. Το είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει ο Κλίντον:
     «Αυτό που κάναμε στο Κοσσυφοπέδιο μπορούμε να το ξανακάνουμε τώρα, μπορούμε να το κάνουμε αύριο αν είναι αναγκαίο, είτε στην Αφρική, είτε στην Κεντρική Ευρώπη», ήταν τα λόγια του, τον Ιούνη του 1999.
    Το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν το τέλος των μύθων.
    Μύθος πρώτος: «Αν φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια θα γίνει σφαγή», μας έλεγαν.
    Με τι μας απειλούσαν δηλαδή; Μας απειλούσαν και μας απειλούν με κάτι που ήδη γίνεται, και γίνεται επειδή ακριβώς υπάρχει το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ «ήρθε να φέρει την ειρήνη» και στο μεταξύ οι Ουτσεκάδες σκοτώναν Σκοπιανούς, οι Σκοπιανοί καταδίωκαν Αλβανούς, οι Αλβανοί δολοφονούσαν Σέρβους, οι Σέρβοι της Βοσνίας εκτελούσαν Βόσνιους μουσουλμάνους, οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας ζητούσαν αυτονομία, οι πράκτορες της CIA αλώνιζαν και αλωνίζουν στο Μαυροβούνιο, και κατά τ' άλλα, το ΝΑΤΟ ...φέρνει την ειρήνη.
    Μύθος δεύτερος: «Να μη φύγουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια για να μην αλλάξουν τα σύνορα».
    Με τι μας απειλούσαν δηλαδή; Μας απειλούσαν και μας απειλούν με τα αποτελέσματα ενός εγκλήματος που ήδη διαπράττεται. Αρχής γενομένης από την απόφαση της ΕΕ το Δεκέμβρη του 1991, όλα αυτά τα χρόνια της ευρωενωσιακής και ευρωατλαντικής παρουσίας στα Βαλκάνια, τα Βαλκάνια γέμισαν προτεκτοράτα. Τα σύνορα έχουν ήδη αλλάξει.
    Κάτι ακόμα: Αυτοί που τότε διέλυσαν μια χώρα στο όνομα της προστασίας των μουσουλμανικών μειονοτήτων, είναι οι ίδιοι που σήμερα πνίγουν μουσουλμάνους πρόσφυγες στο Αιγαίο, είναι οι ίδιοι που αφού κατασκεύασαν τους ισλαμοφασίστες τύπου ISIS και έφεραν τον πόλεμο στα σπίτια μας,  ελεεινολογούν το Ισλάμ στο όνομα της δυτικής «ανεκτικότητας»…

 ΠΗΓΗ: 
http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/379584,Htan-mia-xwra-Gioygkoslavia-.html

Βρυξέλλες Δαμασκός, ένα Τσιγάρο Δρόμος

31-3-2016

Του Γ. Σιώζου
NATO-Turkey in Aegean
Δεν ελπίζω τίποτα. 
Φοβάμαι τα πάντα. 
Ναι, αλλά ... 
Είμαι Ευρωπαίος.
 
Στις συμπληγάδες του "Αριστερισμού των Διδύμων" του Προσφυγικού και της Τρομοκρατίας, η "Δημοκρατική" Ευρώπη.
 
Η "Γηραιά" Ήπειρος, διαθέτοντας "τεράστια" αποθέματα "Δημοκρατίας", δικαιολογημένα αποφάσισε πως πρέπει να τα εξάγει.


Μιά συμφέρουσα από οικονομική άποψη εξαγωγή, μιας και συνοδευόταν από αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς, τους Αμερικάνους. 

Χώρες εξαγωγής, η Λιβύη, η Συρία και ευρύτερα οι χώρες της Μ. Ανατολής. 

Η οσμή του πετρελαίου, "κινητοποιεί" άμεσα τη "Δημοκρατική" ευαισθησία. 

Η δε οσμή των πτωμάτων, δεν αποτελεί παρά μόνον απώλεια αμελητέα, μπροστά στα Ιδανικά της "Δημοκρατίας" που πρεσβεύει η Ε.Ε. 

Τα καθρεφτάκια, με την αμέριστη υποστήριξη των Μ.Μ.Ε., των κάθε λογής Μ.Κ.Ο. που λανσάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, έχουν ακόμη μεγάλη πέραση τόσο στους Ευρωπαίους Ιθαγενείς, όσο και στους Ιθαγενείς των υπό "Δημοκρατικοποίηση" Χωρών. 

Την αρχή την έκανε ο "Θείος Σαμ", εφαρμόζοντας στην πράξη το περίφημο Δόγμα της Σχολής του Σικάγου. 

Το Δημιουργικό Χάος, κάνοντας "λαμπόγυαλο" το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, ενώ μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας της παγκόσμιας ηγεμονίας, απειλεί να τινάξει στον Αέρα την Υδρόγειο. 

Ε.Ε. & ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο και πιο αιμοσταγές συνδικάτο του εγκλήματος που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα στην Ιστορία της η ανθρωπότητα, έχει βαλθεί να επιβάλει την Δικτατορία του Παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού με όλα τα Μέσα. 

Κράτη και Χώρες μετρατρέπονται σε χώρους και σε κρανίων τόπους. Ολόκληροι πληθυσμοί σε σύγχρονους τροφοσυλέκτες, προκαλώντας τρόμο στου Ευρωπαίους εργαζόμενους, πιστεύοντας πως το κύμα των προσφύγων, θα συμπαρασύρει και αυτούς στην απόλυτη εξαθλίωση. 

Της Γης οι Κολασμένοι, απελπισμένοι αφού τους διέλυσαν τις χώρες και αρκετοί από αυτούς πίστεψαν στα Ψεύτικα τα Λόγια τα Μεγάλα, βρίσκουν καταφύγιο στον Ισλαμοφασισμό - όπως άλλωστε και τα τρομοκρατημένα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης στα Ξενοφοβικά και Φασιστικά κόμματα - εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον "Θεό", ένα Θεό "τυφλό" και "τιμωρό". 

Τυφλό, γιατί οι πράξεις τους δεν τιμωρούν αυτούς που ευθύνονται για το δράμα που βιώνουν, αλλά ανυποψίαστους πολίτες, που η ευθύνη τους "περιορίζεται" στην αδιαφορία που επιδεικνύουν, για τα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις χώρες. 

Χώρες που στην περίοδο της Αποικιοκρατίας και του Ιμπεριαλισμού, καταληστεύτηκαν οι πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, σε αυτή τη ληστεία οικοδομήθηκε η "Ευημερία" των Δυτικών Χωρών, οδηγώντας τους κατοίκους τους στην εξαθλίωση και σήμερα στην προσφυγιά και σε "σκιάχτρα" για τους Προλετάριους των Δυτικών Χωρών. 

Το Τυφλό Χτύπημα στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης, στην έδρα του ΝΑΤΟ. 

Ξεκάθαρος ο Συμβολισμός. 

Η Ευρώπη εισπράττει τα επίχειρα των πολιτικών της. 

Με έκπληξη διαπιστώνει πόσο ευάλωτη είναι, παρά την Στρατιωτική υπεροπλία που διαθέτει μαζί με τους Αμερικάνους Συμμάχους της, στον λεγόμενο "ασύμμετρο" πόλεμο. 

Μέμφεται τους Τζιχαντιστές για την "ασυμετρία τους", ενώ η δική τους "συμμετρία" συνιστά "ανθρωπιστική" αποστολή, όταν μαζί με τους στρατιωτικούς στόχους που πλήττονται, προκαλούνται εκατόμβες αθώων θυμάτων, χαρακτηρίζοντάς τες κυνικά "παράπλευρες απώλειες".


Συχνά-πυκνά, τα Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν στο φιλοθεάμων και αποχαυνωμένο δυτικό κοινό την "βαρβαρότητα" των αποκεφαλισμών που διαπράττουν οι Ισλαμοφασίστες Τζιχαντιστές. 

Ταυτόχρονα όμως, εξυμνούν την πολεμική τεχνολογία και την αποτελεσματικότητά της, ως προς την εξόντωση χιλιάδων αμάχων. 

Να τί έχουν να επιδείξουν οι σύγχρονοι "πνευματικοί" Ταγοί τύπου Πρετεντέρη, Μπογνάνου και Σία, ως "πολιτισμένο" τρόπο θανάτου. 

Ο φόβος της "Τρομοκρατίας" αποτελεί Χρυσή Ευκαιρία για τις Άρχουσες Τάξεις των Καπιταλιστικών και Ιμπεριαλιστικών χωρών, για ψήφιση κατασταλτικών νόμων και την λήψη μέτρων που περιστέλουν τις Δημοκρατικές ελευθερίες και προετοιμάζουν το έδαφος για νέες Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 

Ούτε σκέψη για μεταφορά πόρων και δημιουργία προϋποθέσεων αξιοπρεπούς διαβίωσης στις λεηλατημένες χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Καμία συμμετοχή, των εκατομμυρίων κατοίκων των χωρών αυτών, στον παραγόμενο παγκόσμιο πλούτο. 

Μοίρα τους η προσφυγιά, το μέλλον τους τα σύγχρονα Νταχάου. 

Οι Γερμανοί που Ηγεμονεύουν στην Ευρώπη διαθέτουν αρκετή τεχνογνωσία. 

Αυτό που αναφέρει ο Μάρξ, ότι το Κεφάλαιο είναι κυριολεκτικά βουτηγμένο στο αίμα, επιβεβαιώνεται απολύτως στις μέρες μας, με τα ατέλειωτα καραβάνια των προσφύγων. 

Καραβάνια που συγκροτούν μιά τεράστια εργατική εφεδρεία, δίνοντας την δυνατότητα στο Κεφάλαιο να καταργεί τα εργατικά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο, θέτοντας σε διατίμηση την αξία της εργατικής Δύναμης. 

Ο πόνος και η δυστυχία για τον καπιταλισμό, αποτελεί πηγή νέα υψηλής κερδοφορίας. 

Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ευρώπη σε πεδίο συρράξεων μεταξύ Ευρωπαίων και Προσφύγων είναι υπαρκτός, ένας κίνδυνος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον. 

Άλλωστε η άνοδος και η επιρροή εθνικιστικών, ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων και οργανώσεων, σηματοδοτούν μιά τέτοια εξέλιξη. 

Ο Κίνδυνος αυτός για την χώρα μας είναι αρκετά αυξημένος,μιάς και η Χώρα με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης, έχει αποδεχτεί την απόφαση της Ε.Ε., να αποτελέσει μιά απέραντη χωματερή των "κοινωνικά απόβλητων" των παιδιών με τα πρησμένα πόδια, που τους έλεγαν αλήτες. 

Και αν η απόσταση μεταξύ Δαμασκού και Βρυξελλών είναι ένα τσιγάρο δρόμος, η καύτρα του τσιγάρου έχει αρχίσει να καίει ήδη τη Χώρα μας και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε πυρκαγιά. 

Η Τρομοκρατημένη Κυβέρνηση Τσίπρα, ενός ανεπαρκούς και με σπιθαμιαίο ανάστημα πολιτικού, αντί του ρόλου του Πυροσβέστη έχει αποδεχτεί τον ρόλο του Εμπρηστή. 

Η Παιδική Χαρά του Μεγάρου Μαξίμου που υποδύεται την Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στο "τρενάκι" του τρόμου, συνυπογράφοντας την απόφαση των Ηγεμόνων της Ε.Ε., ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, που σύντομα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Στην προσπάθειά της να διασωθεί, εκχωρεί την "φύλαξη" του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, εναποθέτει την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στον "φίλο του" Αχμέτ, παραβλέποντας τις αυξημένες απαιτήσεις της Τουρκίας, ενώ με "γαλιφιές" που συνοδεύονται από τριαντάφυλλα ως Άνθη του Κακού, του κλείνει πονηρά το μάτι, πως είναι πρόθυμος να τις ικανοποιήσει. 

 Ίσως ένα από τα επιτεύγματα αυτού του Μεγίστου πολιτικού Άνδρα, είναι να γράψει Ιστορία πως συντέλεσε ώστε να καταστεί η Ελλάδα Δορυφόρος της Τουρκίας. 

Απτόητος και με "καρφιτσωμένο" μονίμως το χαμόγελο στο πρόσωπό του, αντιμετωπίζει τα καψόνια του φίλου του "Αχμέτ" ως φιλοφρονήσεις. 

Καψόνι που υπέστη όταν αναγκάστηκε να κάνει το γύρω της Μεσογείου προκειμένου να μεταβεί στην Τεχεράνη. 

Το καψόνι αντιμετωπίζεται εκ μέρους του, προφανώς ως υγιεινός τουριστικός περίπατος. 

Είναι γνωστό
 ότι αυτοί που δεν διαθέτουν έστω και τον στοιχειώδη αυτοσεβασμό όταν τους φτύνουν, πιστεύουν ακράδαντα ότι πρόκειται για ψιχάλα. 

Δυστυχώς η πρωτο-δεύτερη Κυβέρνηση της "Αριστεράς" έχει μετατραπεί σε Θεομηνία για τη Χώρα. 

Επιβάλλεται η αφύπνιση του Λαϊκού Παράγοντα, έστω και αν είναι αργά. 

Η Πτώση της πιο θλιβερής, Αντιλαϊκής, Αντεργατικής και Εθνοενδοτικής Κυβέρνησης Τσίπρα, πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο καθήκον. 

Καθήκον που επιβάλλεται να αναλάβει ένα παλαϊκό Μέτωπο, Κοινωνικής και Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Γιατί η συνθηκολόγηση??? Είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος???

31-3-2016

Αναλύοντας από κριτική σκοπιά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του Χρέους από το 2010, ο Ερίκ Τουσέν εξηγεί πως η ελληνική κυβέρνηση έφτασε να υπογράψει την αποφράδα συμφωνία, στις 13 Ιουλίου 2015... 
Αποτέλεσμα εικόνας για συνθηκολόγησητου ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ
Το ότι, ως κυβέρνηση, δεν στηρίχθηκε στον λογιστικό έλεγχο του Χρέους, παρόλο που της έδινε τη δυνατότητα να μην υποκύψει στις «απαιτήσεις» των δανειστών - εφόσον θα είχε προβεί σε αναστολή πληρωμής του χρέους - είναι παράγοντας κεντρικής σημασίας στην παραπάνω εξέλιξη. Ο Ερίκ Τουσέν παρουσιάζει ένα σχέδιο Β που αφορά το Χρέος, τις τράπεζες, τη δημοσιονομική λιτότητα, το νόμισμα και τη φορολόγηση.  
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι απολύτως κεντρικό. Από τη στιγμή που επιβάλλεται το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2010, και συγκροτείται η Τρόικα, αυτός ο συνεταιρισμός μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, το ζήτημα του χρέους παραμένει απολύτως κεντρικό για τα επόμενα χρόνια[1].  
Επιτροπή οικονομικού ελέγχου των πολιτών : 2011
Τον Δεκέμβριο του 2010, η βουλευτής Σοφία Σακοράφα παρεμβαίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο λέγοντας πως θα πρέπει να...
δημιουργηθεί Επιτροπή λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους ακολουθώντας το παράδειγμα του Εκουαδόρ που είχε συγκροτήσει αντίστοιχη επιτροπή το 2007-08. Η ίδια αναφέρεται στην συμμετοχή μου στο παραπάνω εγχείρημα και λέει πως θα μπορούσε να ζητηθεί η βοήθειά μου[2].Ήταν σαφές πως το τότε Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούσαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, δεν είχε συμφέρον να διαλευκάνει το ζήτημα του χρέους ​και η πρόταση απορρίφτηκε.
Με ποικίλα κοινωνικά κινήματα και την βουλευτή Σοφία Σακοράφα, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας πολιτών για τον έλεγχο του χρέους[3]. Χρειάστηκαν κάποιοι μήνες για να στηθεί το όλο εγχείρημα. Επινοήσαμε έναν μηχανισμό συγκρότησης αυτής της πρωτοβουλίας, όπως για παράδειγμα στηριχτήκαμε στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, τη "Xρεοκρατία" του κινηματογραφικού παραγωγού Άρη Χατζηστεφάνου, το οποίο και έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο για την γνωστοποίηση της πρότασης λογιστικού ελέγχου του χρέους.Το ντοκιμαντέρ αυτό, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό, από τα τέλη του Μαρτίου 2011 και μετά, ανέβηκε στο Ιντερνετ στην Ελλάδα από περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα μέσα σε 6 εβδομάδες. Σε σύνολο πληθυσμού 10 εκατομμυρίων, η απήχησή του ήταν εξαιρετικά σημαντική. Εννοείται πως το ντοκιμαντέρ δεν προβλήθηκε σε δημόσια και ιδιωτικά κανάλια στην τηλεόραση, αλλά είχε απίστευτη απήχηση[4]. O κόσμος ο οποίος είχε συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό απεργιών, ακολούθησε αμέσως μετά το κίνημα των ισπανών αγανακτισμένων, καταλαμβάνοντας δημόσιες πλατείες σε μεγάλο αριθμό πόλεων, και μεταξύ άλλων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και σε πλατείες μεσαίων πόλεων τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2011. Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου των πολιτών συνάντησαν απίστευτη ανταπόκριση παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μέσα από τα οποία αμφισβητούσαν τα χρέη που οι δανειστές απαιτούσαν από την Ελλάδα, και εξηγώντας το πως η Ελλάδα είχε συσσωρεύσει παρόμοιο χρέος το οποίο μπορούσε να θεωρηθεί αθέμιτο.  
Οι θέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπή ελέγχου των πολιτών το 2011
Από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς υπήρχε πολύ λίγος ενθουσιασμός για την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας. Από την πλευρά της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, άτομα όπως ο Λαφαζάνης[5], ο οποίος έγινε υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα από τον Ιανουάριο του 2015, η Νάντια Βαλαβάνη[6], κι αυτή υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι άτομα τα οποία στρατεύτηκαν ευθύς εξ’ αρχής στηρίζοντας την επιτροπή από το 2011. Αλλά από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε ενθουσιασμός. Για παράδειγμα, ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015, ο Γιάννης Βαρουφάκης, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του το 2011 πριν γίνει υπουργός, μας είχε εξηγήσει πως δεν μπορούσε να στηρίξει την πρωτοβουλία λογιστικού ελέγχου των πολιτών εάν επρόκειτο να προταθεί αναστολή πληρωμής του χρέους στο πέρας του λογιστικού ελέγχου, διότι “αυτό θα γύρναγε την Ελλάδα στη λίθινη εποχή”, όπως είχε πει τότε σε δημόσια επιστολή του[7]. Τα λεγόμενα αυτά επιτρέπουν να κατανοήσει κανείς τα όσα εκτυλίχθηκαν το 2015 και τις θέσεις κάποιου σαν τον Βαρουφάκη.  
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις Βουλευτικές Εκλογές τον Μάιο-Ιούνιο 2012
Η Επιτροπή λογιστικού ελέγχου των πολιτών βρήκε επιτέλους ανταπόκριση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αρχικές δυσκολίες, και ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε τις προτάσεις της πρωτοβουλίας πολιτών στα πέντε σημεία[8] του πρόγραμματός του για τις εκλογές του Μαΐου - Ιουνίου 2012.  
Τα πέντε σημεία ήσαν:  
1, Η ακύρωση των μέτρων λιτότητας.  
2, Η αναστολή της πληρωμής του χρέους μέχρις ότου η Ελλάδα επιστρέψει σε ανάπτυξη - πράγμα που προϋπέθετε μια τελείως διαφορετική πολιτική - συνδέοντας την αναστολή πληρωμής του χρέους με την πραγματοποίηση του οικονομικού ελέγχου.  
3, Η κοινωνικοποίηση των τραπεζών.  
4, Η άρση της βουλευτικής ασυλίας.  
5, Σημαντικά φορολογικά μέτρα προκειμένου να υποχρεωθούν να πληρώσουν όσοι είχαν επωφεληθείαπό την κρίση και απαλλάσσονταν από άμεση φορολόγηση.  
Με αυτό το ριζοσπαστικό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ σημαντική άνοδο στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, περνώντας από το ποσοστό του 4 % στις εκλογές του 2009 σε ένα ποσοστό του 27 % τον Ιούνιο του 2012, και έγινε δεύτερο κόμμα μετά την Νέα Δημοκρατία με διαφορά μόνο δύο ποσοστιαίων μονάδων. Από τη στιγμή εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πολιτική δύναμη ικανή να φτάσει στην εξουσία τους επόμενους μήνες, ή μέσα στα επόμενα χρόνια.  
Τέλη 2012: η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετριάζει τις προτάσεις της
Προβληματίζει έντονα το γεγονός, πως ενώ αποδεικνύεται πως ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση στον ελληνικό λαό - ειδικά όσον αφορά την πρόταση αναστολής της πληρωμής του χρέους -οι επικεφαλείς του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστούν πιο μετριοπαθείς τις προτάσεις τους.Πιστεύουν - πράγμα το οποίο θεωρώ λάθος - πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει στην εξουσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Πως θα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στη πράξη.Όμως τα πέντε σημεία ήσαν πραγματικά «σημεία κλειδιά» για να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της κρίσης. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πως εγκαταλείπει πολιτικές λιτότητας χωρίς να λύσει ριζικά το ζήτημα του χρέους. Είναι αδύνατον να αρθούν μια σειρά από μέτρα χωρίς να υπάρξει δραστική μείωση του χρέους. Έπρεπε λοιπόν, να συνδυαστούν η κατάργηση μιας σειράς μέτρων που είχαν επιβληθεί από την Τρόικα, η αναστολή της πληρωμής του χρέους, η επίτευξη ριζικής μείωσης μέρους του χρέους, και να βρεθούν λύσεις για τις τράπεζες και την άμεση φορολογία. Κι ενώ τον Οκτώβριο του 2012, είμαι καλεσμένος για να δώσω διάλεξη στο πρώτο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ[9], συναντώ τον Αλέξη Τσίπρα, και συζητώντας μαζί του διαπιστώνω πως φαίνεται να απομακρύνεται από την πρόταση αναστολής της πληρωμής του χρέους,και από τον λογιστικό έλεγχο του. Δείχνει να αλλάζει γνώμη και να κατευθύνεται προς μια διαπραγμάτευση με σκοπό να πετύχει την μείωση του χρέους από την πλευρά των δανειστών - χωρίς όμως να προβεί σε αναστολή πληρωμών - και του γνωστοποιώ την έκπληξή μου. Και παρόλο που μου απαντάει πως το πρόγραμμα των 5 σημείων παραμένει σε ισχύ, συνειδητοποιώ πως αυτό το πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη από τον Τσίπρα.  
Οκτώβριος 2013 : ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί ευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος
Ένα χρόνο αργότερα, έχω νέα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Με προσκαλεί να συζητήσουμε,και μου ζητάει συνεργασία για την προετοιμασία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος. Ο προσανατολισμός του τη στιγμή εκείνη, ήταν να προωθήσει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης προκειμένου να πετύχει μείωση του ελληνικού χρέους, όπως αυτό είχε γίνει το 1953, όταν οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου είχαν συναινέσει στο να παραγραφεί σημαντικό μέρος του χρέους της Δυτικής Γερμανίας. Συζητήσαμε εκείνη τη μέρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Και του είπα πως έβρισκα απολύτως θεμιτή την πρόθεσή του να θέσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής σύσκεψης για το χρέος και τη μείωση του ελληνικού χρέους. Του είπα όμως, πως δεν υπήρχε περίπτωση να τελεσφορήσει αυτή η πρόταση. Πως έπρεπε οπωσδήποτε να συνδυαστεί με άλλες πρωτοβουλίες, και να τεθεί κεντρικά το θέμα του λογιστικού ελέγχου του χρέους και της αναστολής πληρωμής του. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε στο σημείο αυτό, και μου πρότεινε να συμμετάσχω στον πυρήνα προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2014. Στο ενδιάμεσο διάστημα η ευρωπαϊκή αριστερά στήριξε την παραπάνω πρόταση με διαφορετικό τρόπο, συγκαλώντας συνδιάσκεψη στις Βρυξέλες, την άνοιξη του 2014. Ήμουν καλεσμένος στην συνδιάσκεψη αυτή, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια της, επανέλαβα ξεκάθαρα πως χρειαζόταν σχέδιο Β. Πως αυτή η πρώτη πρόταση για ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη δεν επαρκούσε[10]. Βρέθηκα σε πάνελ όπου συζητήσαμε το θέμα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών αντικαθιστώντας τον Βαρουφάκη, και ήδη από κείνη τη στιγμή, άνοιξη του 2014, συνειδητοποίησα πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν υποστήριζε καθόλου τη συγκρότηση ενός σχεδίου Β το οποίο θα επικεντρωνόταν στο χρέος, τις τράπεζες, τη φορολογία. Το σχέδιο ήταν να διαπραγματευτεί οπωσδήποτε με τους ευρωπαίους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να πετύχει μείωση των μέτρων λιτότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πρώτο ελληνικό κόμμα στις Ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2014
Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και γίνεται το πρώτο ελληνικό κόμμα. Για όσους αγωνίζονταν για το ζήτημα του χρέους ήταν διπλή νίκη. Διότι, σε σύνολο έξι εκλεγμένων ευρωβουλευτών, οι πέντε υποστήριζαν ισχυρές πολιτικές σχετικά με το χρέος και τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Αναφέρομαι στον Μανώλη Γλέζο, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος έγινε υπουργός στη συνέχεια, στην Σοφία Σακοράφα που πρωτοστάτησε μαζί μου στη δημιουργία της επιτροπής ελέγχου των πολιτών το 2011, καθώς και στην Κούνεβα, και σε έναν ευρωβουλευτή που προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ. Κάναμε συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με βουλευτές του Podemos και του Izquierda Unida,για να προωθηθεί η ιδέα της μονόπλευρης δράσης και η αναστολή πληρωμής του χρέους. Όμως εκείνο το διάστημα αντιλήφθηκα πως η επίσημη γραμμή του Τσίπρα, που την υποστήριζαν άτομα όπως ο Κατρούγκαλος, ήταν να κατευθυνθεί προς τη διαπραγμάτευση[11], θεωρώντας βασική την ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο.  
H νίκη του Ιανουαρίου 2015
Τον Ιανουάριο του 2015, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου. Στις 2 Ιανουαρίου έρχεται σε επαφή μαζί μου εκπρόσωπος του Τσίπρα, και με ρωτάει εάν μπορώ να συμβουλέψω την κυβέρνηση σε ζητήματα χρέους. Δέχομαι αμέσως και καταθέτω μια σειρά προτάσεων, οι οποίες αποτελούσαν τη συνέχεια των πεπραγμένων μας από το 2011[12]. Μερικές μέρες πριν από τις εκλογές, και ενώ είχα κάνει μια σειρά προτάσεων μετά από αίτημά τους, η επαφή χάνεται. Πηγαίνω στην Αθήνα, μετά τον σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, στις 25 Ιανουαρίου. Συναντάω εκεί τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης, ο οποίος είχε υποστηρίξει πλήρως την Επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, και υποστήριζε κατά κάποιο τρόπο τις προτάσεις μου, όσο ήταν ευρωβουλευτής. Με φέρνει σε επαφή με τη νέα Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής,την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία αναπτύξαμε ευθύς εξ’αρχής ένθερμη επικοινωνία. Στο πέρας μιας μόνο ώρας, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της συζήτησης μας, ανακοινώνοντας πως ζητούσε επίσημα την συνδρομή μου προκειμένου να δημιουργηθεί Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας[13].  
Η αποφράδα συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 με τους θεσμικούς δανειστές
Μετά από 3 εβδομάδες διαπραγμάτευσης, μια πρώτη προκαταρτική συμφωνία προκύπτει στις 20 Φεβρουαρίου, μεταξύ δανειστών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σηματοδοτεί, κατά τη γνώμη μου,ένα πρώτο βήμα το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό[14]. Στα πλαίσια της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και να καλύψει τα ποσά τα οποία θα πρέπει να καταβάλει στον κάθε δανειστή. Γίνεται επίσης ​αναφορά στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει μια σειρά προτάσεων στο Eurogroup,το οποίο Eurogroup αντικαθιστά την Τρόικα όσον αφορά μεταρρυθμίσεις. Για το Eurogroup, βέβαια, επρόκειτο για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εντάσσονταν στο πνεύμα του ισχύοντος προγράμματος, η εφαρμογή του οποίου είχε αναβληθεί για τα τέλη του Ιουνίου 2015, και άρα θα συμπεριελάμβανε τα μέτρα λιτότητας τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Μια άλλη πολιτική ήταν επιθυμητή και εφικτή
Προσωπικά πιστεύω πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει μιαν άλλη πολιτική. Εφόσον, από τις 20 Φεβρουαρίου,είχε διαφανεί πως οι δανειστές δεν ήσαν διατεθειμένοι να επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δηλαδή να θέσει υπό αμφισβήτηση τα μέτρα λιτότητας​ ​και να πετύχει μείωση του χρέους, για να ασκήσει πίεση στους δανειστές ο Τσίπρας θα έπρεπε να είχε πει : « θέτω σε εφαρμογή τον ευρωπαϊκό κανονισμό που εγκρίθηκε στις 21 Μαΐου 2013, ο οποίος προβλέπει τη διενέργεια γενικού λογιστικού ελέγχου παρέχοντας τη δυνατότητα διερεύνησης των συνθηκών μέσω των οποίων σωρεύσαμε ένα χρέος που κατέστη μη βιώσιμο, και να εντοπίσουμε πιθανές παρατυπίες». Αναφέρομαι στην ακριβή διατύπωση του ευρωπαϊκού κανονισμού. Άρα να πει : «ως κυβέρνηση εφαρμόζω αυτό,και ενόσω θα διενεργώ γενικό λογιστικό έλεγχο του χρέους θα αναστήλω την πληρωμή του».
Διακόπτοντας την πληρωμή του χρέους, αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων με τους δανειστές. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με άρνηση πληρωμής, οι δανειστές γίνονται πλέον ενάγοντες και ζητούν διαπραγμάτευση με τη σειρά τους. Ενώ, μέχρι τη στιγμή εκείνη, η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ζητούσε τη διαπραγμάτευση ​και βρισκόταν αντιμέτωπη με πιστωτές που, στην πραγματικότητα, δεν θέλανε να διαπραγματευτούν,ή επιθυμούσαν διαπραγμάτευση με επιβολή των μέτρων που είχαν απο​ρριφθεί​ από τον ελληνικό λαό. Θα έπρεπε λοιπόν να είχαν ανασταλεί οι πληρωμές του χρέους, να είχε πραγματοποιηθεί γενικός λογιστικός έλεγχος, και να είχαν παρθεί ισχυρά μέτρα για τις τράπεζες, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των τραπεζών. Διότι στην ουσία δόθηκαν σε μόνιμη βάση δεκάδες Δις στις ελληνικές τράπεζες,αυξάνοντας το ελληνικό δημόσιο χρέος,δίχως να λυθεί το πρόβλημα των τραπεζών. Θα έπρεπε επίσης να είχαν παρθεί ισχυρά μέτρα όσον αφορά τη φορολογία, για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να είναι δυνατή η άσκηση πολιτικής ανάπτυξης. Πιστεύω​ ​πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε υπογράψει, στις 20 Φεβρουαρίου,αυτή την αποφράδα συμφωνία,θα είχε μπορέσει να προχωρήσει σε μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία για την Ελλάδα.
Αυτό το οποίο είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, είναι πως η πρόεδρος της Βουλής, μαζί με άλλους Υπουργούς όπως ο Λαφαζάνης,που ήταν από τους σημαντικότερους υπουργούς, είπαν στον Αλέξη Τσίπρα : « Δεν υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αρκετοί έλληνες βουλευτές δεν θα μπορέσουν να την επικυρώσουν όντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αντιτίθεται στην εντολή που πήραμε στις 25 Ιανουαρίου». Πράγματι η Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παρέμεινε Συμφωνία που υπογράφηκε μεν από την Κυβέρνηση, αλλά δεν επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο, και το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.  
Η δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος της Ελλάδος από την πρόεδρο της ελληνικής Βουλής
Στις 4 Απριλίου 2015, αρχίζουν πράγματι οι εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος. Η Επιτροπή συγκαλείται από την πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής και εγώ αναλαμβάνω τον συντονισμό των εργασιών. Στο ξεκίνημα των εργασιών της επιτροπής, γίνεται μια ολοήμερη ανοικτή συνεδρία στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των Υπουργών, πολλοί βουλευτές, ενώ υπάρχει μεγάλη συμμετοχή πολιτών και παρουσία ελληνικών κινημάτων[15] διότι η Επιτροπή λογιστικού ελέγχου είχε συσταθεί ως Επιτροπή με τη συμμετοχή των πολιτών. Ξεκινήσαν εργασίες για τις οποίες χρειάστηκε τεράστιος όγκος δουλειάς για δυόμιση μήνες. Για να προχωρήσουν, κάναμε ακροαµατικές διαδικασίες. Καλέσαμε τον έλληνα διαπραγματευτή στο Δ.Ν.Τ. για την περίοδο 2010-2011. Συναντηθήκαμε με τον τέος σύμβουλο του Barroso,o οποίος ήταν πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής το διάστημα 2010-2011-2012. Μελετήσαμε όλα τα χρέη που απαιτούν από την Ελλάδα οι σημερινοί δανειστές της,τους όρους υπό τους οποίους δημιουργήθηκανκαι προσδιορίσαμε τα κριτίρια που θα χρησιμοποιούσαμε προκειμένου να εντοπίσουμε τα αθέμιτα χρέη, τα παράνομα χρέη,τα μη βιώσιμα και τα επονείδιστα χρέη[16]. Βασιζόμενοι σε αυτά τα κριτήρια και σε αυστηρή ανάλυση των χρεών που απαιτούν οι δανειστές, εκπονήσαμε προκαταρ​κ​τική έκθεση την οποία παρουσιάσαμε στις 17 και 18 Ιουνίου[17]. Στα συμπεράσματά μας καταλήγουμε πως τα χρέη που απαιτούν οι δημόσιοι δανειστές - δηλαδή η τρόικα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. - είναι κατά τη γνώμη μας, αθέμιτα, παράνομα,μη βιώσιμα ή επονείδιστα. Όταν λέω « κατά τη γνώμη μας », εννοώ βεβαίως βάση επιστημονικών κριτηρίων και βασιζόμενοι σε αρχές του διεθνούς και του εσωτερικού δικαίου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν στηρίζεται στον λογιστικό έλεγχο
Eνώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε στηρίξει τις εργασίες της Επιτροπής, στην πραγματικότητα, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, δεν στηρίχθηκε με σαφή και συστηματικό τρόπο στις εργασίες της Επιτροπής. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης συνέχισαν με το δικό τους σχέδιο, στοχεύοντας να πετύχουν συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ανανεώνοντας ένα πρόγραμμα με τους ίδιους δανειστές, με όρους όμως που θα έθεταν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι. Χωρίς να ασκήσουν πίεση στους δανειστές, παραιτούμενοι από την αναστολή της πληρωμής του χρέους. Αυτό τους οδήγησε στο γνωστό αδιέξοδο. Οι δανειστές δεν κάνανε καμία παραχώρηση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ την παρουσίαζαν, στη διεθνή κοινή γνώμη, ως κυβέρνηση ανίκανη να παρουσιάσει σοβαρές προτάσεις. Aυτό αποκάλυψε βαθιά ανακολουθία μεταξύ της σημαντικής πρωτοβουλίας της διενέργειας λογιστικού ελέγχου, και μιας κατάστασης όπου η Ελληνική Κυβέρνηση συνέχιζε την διαπραγμάτευση, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους της για να πληρώσει τους δανειστές. Επτά Δις διέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει οφειλές στο Δ.Ν.Τ., την Ε.Κ.Τ. και σε ιδιώτες πιστωτές. Ενώ τα έξοδα που γίνανε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανθρωπιστικής κρίσης - τα προβλήματα υγείας, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι συνταξιούχοι, οι 300 000 οικογένειες που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα - τα έξοδα που γίνανε για να αντιμετωπιστούν τα ανθρωπιστικά προβλήματα, ανήλθαν σε 200 εκατομμύρια ευρώ. 200 εκατομμύρια ευρώ απέναντι σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι δανειστές ! Αντιλαμβάνεται κανείς το χάσμα. Εγώ ως συντονιστής της επιτροπής, και όλα τα μέλη της EπιτροπήςAλήθειας, έχουμε βυθιστεί σε βαθιά απογοήτευση, σε βαθιά ανησυχία. Πως είναι δυνατόν, τη στιγμή που είχαμε φτάσει να αποδείξουμε πως το χρέος είναι παράνομο, η Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τις πληρωμές του χρέους; Και αρχίζουμε τώρα να το λέμε δημόσια : υπάρχει πρόβλημα ! Συνάντησα τον υπεύθυνο υπουργό για τις συντάξεις, τον Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος ανακοίνωνε από πλευράς του πως δεν θα δεχόταν νέα μέτρα μείωσης των συντάξεων, και του προσέφερα δημόσια την στήριξή μου[18] λέγοντας : «ναι, πρέπει κανείς να αντιστέκεται στις απαιτήσεις των δανειστών». Για μας είναι θεμελιώδες να δείξουμε πως οι εργασίες μας συνδέονται άμεσα με τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον ελληνικό λαό. Μπόρεσα να διαπιστώσω πως έχουμε συναντήσει απίστευτη ανταπόκριση στον κόσμο. Προσωπικά, ως συντονιστής της Επιτροπής, η φωτογραφία μου και οι δηλώσεις μου εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Ενόσω κυκλοφορούσα στους δρόμους της Αθήνας, ή όταν έπαιρνα το μετρό ή το τραμ, με σταματούσαν συχνά Έλληνες πολίτες για να με ευχαριστήσουν για τις εργασίες της Επιτροπής και για την βοήθεια που παρείχα στη χώρα. Τη στιγμή που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης,τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% της τηλεθέασης, δυσφήμιζαν τις εργασίες της Επιτροπής, ο ελληνικός λαός αποκωδικοποιούσε την πολιτική δυσφήμισης που κατασκεύαζαν τα μέσα ενημέρωσης, και μας υποστήριζε. Έδειχνε να προσμένει πολλά από τις εργασίες μας.
Από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στην συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015
Μερικές μέρες μετά την δημόσια παρουσίαση των εργασιών της Επιτροπής, η Ελλάδα βρισκόταν σε « de facto » καθεστώς στάσης πληρωμών σε σχέση με το ΔΝΤ. Παρόλο που δεν ήταν ακόμα επίσημη η στάση πληρωμών, είχε σημαντική καθυστέρηση στις πληρωμές της. Βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές αποφάσισαν να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους από τον Αλέξη Τσίπρα. Οδηγήθηκε λοιπόν στο να προκηρύξει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015. Ενώ αντιμετώπιζε τεράστια πίεση από τους Δανειστές, και παρά την παρέμβαση του Junker που κάλεσε τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει τις προτάσεις που εκείνοι προτείνανε ως θεσμοί - και άρα να μην ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα - 62% των ελλήνων ψηφοφόρων είπε ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών! Αυτό άνοιγε εκ νέου μια προοπτική, όπου η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να στραφεί προς νέα κατεύθυνση, βασιζόμενη στην εντολή που είχε πάρει στις 25 Ιανουαρίου, και με τη νέα ενισχυμένη εντολή: 62% υπέρ του ΟΧΙ για τις απαιτήσεις των δανειστών. Να πει : «Κάναμε όλες τις δυνατές υποχωρήσεις, πληρώσαμε 7 δισεκατομμύρια, κι εσείς, οι Δανειστές, δεν κάνατε καμία υποχώρηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μέτρα αυτοπροστασίας. Προχωράμε σε στάση πληρωμών, διευθετούμε το πρόβλημα των τραπεζών πτωχεύοντας τις τράπεζες αλλά προστατεύοντας τις καταθέσεις των καταθετών, ορίζουμε ισχυρά φορολογικά μέτρα για να πληρώσουν οι πλούσιοι και όσοι ευθύνονται για την κρίση. Και κατευθυνόμαστε σε σχέδιο Β επειδή το σχέδιο A δεν είχε αποτέλεσμα».  
Παρόλο που είχε σαφή εντολή στις 5 Ιουλίου, η κυβέρνηση Τσίπρα, αντί να πράξει τα παραπάνω, συνάντησε τους προέδρους των τριών κομμάτων που είχαν στηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, και είχαν υποστεί τρομερή ήττα:​ ​το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ, και τη Νέα Δημοκρατία, και τους πρότεινε μια συμφωνία. Η παραπάνω συμφωνία η οποία είναι εξαιρετικά αρνητική, κατατέθηκε στο κοινοβούλιο στις 11 Ιουλίου[19]. Είναι πρόταση που προκ​ύ​πτει τρόπον τινά από μιαν «ιερή ένωση» μεταξύ του Τσίπρα και της Δεξιάς, η οποία είχε ηττηθεί στο δημοψήφισμα. Και ο Τσίπρας πηγαίνει με την πρόταση αυτή στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου. Οι δανειστές, οι οποίοι θέλουν να πετύχουν την ολοκληρωτική συνθηκολόγη​ση του Τσίπρα, του λένε : « Αυτό το οποίο μας προτείνετε δεν επαρκεί, σκληραίνουμε τις θέσεις μας». Και μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης, στις 13 Ιουλίου, ο Τσίπρας υπογράφει μιαν αποφράδα συμφωνία. Όχι μόνο νέα μέτρα τα οποία επιβάλλονται για μια ακόμα φορά στους συνταξιούχους, αλλά μέτρα που θα επιβληθούν και θα επ​ηρεάσουν το σύνολο του πληθυσμού, με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια σειρά προιόντων καθημερινής κατανάλωσης, και το περίφημο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων​ ​του οποίου η συγκρότηση επιταχύνεται για να καταλήξει σε πωλήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται στην πραγματικότητα για πλειστηριασμό όσων δεν είχαν ακόμα ιδιωτικοποιηθεί. Αυτή η συμφωνία είναι λοιπόν εξαιρετικά αρνητική. Υπογράφεται από τον Τσίπρα στις 13 Ιουλίου[20] και κατατ​ί​θεται στο κοινοβούλιο τη νύχτα της 15ης προς 16ης Ιουλίου[21]. Για μένα μπορούμε να μιλήσουμε καθαρά για συνθηκολόγηση.
Τα διδάγματα της συνθηκολόγησης της 13ης Ιουλίου 2015
Πρέπει να διδαχθούμε από τη συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου 2015[22]. Εάν δεν λάβουμε μονομερώς μέτρα αυτοπροστασίας έναντι στους δανειστές, ιδίως όσον αφορά την αναστολή της πληρωμής του χρέους, είναι αδύνατον να επιτευχθούν ισχυρές παραχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών. Πρέπει οι πολιτικές και κοινωνικές ευρωπαικές δυνάμεις να καταλάβουν πως διαπραγμάτευση στο σημερινό ευρωπαϊκό ​πλαίσιο, που να τηρεί τους κανόνες που επιβάλλουν η Ευρωπαική Κομισιόν, η Ε.Κ.Τ. ή το Δ.Ν.Τ., δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος. Πρέπει κανείς να δείξει ανυπακοή στους δανειστές. Μόνο δείχνοντας ανυπακοή στους δανειστές μπορεί κανείς να τους επιβάλει να κάνουν υποχωρήσεις. Βέβαια, δεν υπάρχει μόνο το θέμα του χρέους. Πρέπει να επαναλάβουμε πως υπάρχουν σήμερα εναλλακτικά μέτρα κλειδιά. Παράλληλα με την αναστολή πληρωμής του χρέους, χρειάζεται να εγκαταλειφθούν τα μέτρα λιτότητας. Να υιοθετηθούν νόμοι που θα προστατεύσουν τα άτομα εκείνα τα οποία έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας. Χρειάζεται επίσης να βρεθούν λύσεις για τις τράπεζες. Χρειάζεται να κοινωνικοποιηθεί ο τραπεζικός τομέας. Χρειάζεται οι ιδιωτικές τράπεζες να υπαχθούν σε καθεστώς εθνικοποίησης και να πληρούν κριτήρια δημόσιας υπηρεσίας προς όφελος των πολιτών. Χρειάζεται μια τελείως διαφορετική φορολογική πολιτική. Χρειάζεται το ποσοστό των πλουσιότερων, οι μεγάλες επιχειρήσεις, να πληρώνουν τους φόρους τους, και να μειωθούν οι φόροι που έχουν επιβληθεί στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ και να απαλ​λ​αγούν από συγκεκριμένους φόρους τα χαμηλά εισοδήματα. Είναι απολύτως σαφές ! Ο συνδυασμός μιας πολιτικής που να επικεντρώνεται στο χρέος, στις τράπεζες, στην φορολογία, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα θέσει τέλος στην λιτότητα, επιτρέπει την συγκρότηση μιας εναλλακτικης λύσης. Η εναλλακτική αυτή είναι εφικτή.
Ο λαός είναι έτοιμος να την στηρίξει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα καταλαβαίναμε γιατί το 62% των ελλήνων ψήφισε ΟΧΙ, ενώ τους φοβέριζαν πως θα έρθει το χάος, παρά το ξυλοκόπημα, τον εκβιασμό,παρόλο το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, για ποιό λόγο ψήφισαν εναντίον της πρότασης των δανειστών. Το συμπέρασμα είναι πως ένα κίνημα το οποίο προσδοκά να αναλάβει κυβερνητική εξουσία πρέπει να είναι προετοιμασμένο να σταθεί στο ύψος της λαϊκής​ ​στήριξης. Όταν προτείνει κανείς στον λαό να απο​ρ​ρίψει τις προτάσεις των δανειστών, κι όταν προτείνει κανείς την υλοποίηση ενός διαφορετικού προγράμματος, πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει εκείνα τα μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν την υλοποίηση του προγράμματος. Χρειαζόμαστε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι έτοιμες, στη πράξη, να έρθουν αντιμέτωπες με τους δανειστές και να δείξουν ανυπακοή στους δανειστές. Αυτό είναι το βασικό δίδαγμα της ιστορίας. Το δίδαγμα είναι πως η επίδειξη μετριοπάθειας δεν οδηγεί σε λύση. Πρέπει να στηριχθεί κανείς στο λαό και να πάρει πολύ ισχυρά μέτρα.
Συμπληρωματικό νόμισμα στα πλαίσια ενός σχεδίου B
Παράλληλα με ισχυρά μέτρα όπως η μονόπλευρη αναστολή του χρέους και η κοινωνικοποίηση των τραπεζών, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα όπως η δημιουργία ενός συμπληρωματικού νομίσματος που μπορούν να έχουν εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Για μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει ξαφνικό έλλειμμα σε ευρώ, διότι την οδηγεί σε νομισματική ασφυξία η Ε.Κ.Τ., είναι απολύτως εφικτή η δημιουργία συμπληρωματικού νομίσματος μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Είναι, για παράδειγμα, αυτό που έπραξε το Εκουαδόρ τα δύο τελευταία χρόνια. Η κεντρική τράπεζα της χώρας χρειάζεται να ανοίξει πιστώσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας, ύψους 100 ευρώ για παράδειγμα. Τα άτομα που θα λάβουν αυτή την πίστωση, όπως οι συνταξιούχοι ως μέρος της σύνταξής τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα άτομα που λαμβάνουν κρατικό επίδομα, με την πίστωση των 100 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, λογαριασμό νερού, εισιτήριο σε δημόσια συγκοινωνία... Θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή την πίστωση για να κάνουν αγορές σε ιδιωτικά σουπερμάρκετ. Διότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ακόμα κι αν τα ιδιωτικά σουπερμάρκετ δεν ενθουσιάζονταν με τη δημιουργία συμπληρωματικού νομίσματος, στο τέλος θα το δέχονταν, για να μην χάσουν τους πελάτες εκείνους που θα πηγαίνανε στα εμπορικά καταστήματα που θα δέχονταν τον παραπάνω τρόπο πληρωμής. Οι αρχές της χώρας θα ήσαν λοιπόν σε θέση να δώσουν αυξήσεις σε μισθούς ή και συντάξεις, χωρίς να εξαρτώνται από το επίσημο νόμισμα.
Η προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη
Σχετικά με το ευρώ, για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, για να πάρουμε δυο παραδείγματα, η έξοδος από το ευρώ διαφαίνεται ως μια αντικειμενική προοπτική. Για να τεθεί η οικονομία υπό έλεγχο και να εφαρμοστούν πολιτικές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της χώρας, θα πρέπει να είναι κανείς έτοιμος να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα. Κατά τη γνώμη μου όμως, αυτό είναι εφικτό μόνο εφόσον συνδυαστεί με την κοινωνικοποίηση των τραπεζών, με φορολογική μεταρρύθμιση εις όφελος των κοινωνικά ασθενέστερων, σε συνδυασμό με μια ριζοσπαστική λύση για το χρέος[23] . Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε στροφή προς τα δεξιά. Κι αυτός είναι βέβαια ο λόγος για τον οποίο μέρος της ακροδεξιάς στηρίζει την έξοδο από το ευρώ, με στόχο την εθνική αναδίπλωση και την κομματική κυριαρχία. Όμως αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ! Χρειάζεται μια προοδευτική έξοδος, μια έξοδος υπέρ του λαού της Ευρωζώνης. Για να ξαναβρεί τον έλεγχο του δικού του νομίσματος, για να ασκηθεί νομισματική πολιτική προς όφελος της τοπικής αγοράς, προς όφελος κυρίως των τοπικών παραγωγών οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι να εξάγει κανείς όσο γίνεται περισσότερο, βεβαίως θα εξάγει κανείς. Το ζήτημα για κράτος που επιστρέφει στο δικό του νόμισμα είναι να βασιστεί στις παραγωγικές του δυνάμεις και στους τοπικούς παραγωγούς, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής αγοράς, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μειώσει τις εισαγωγές του και τις ανάγκες του σε ισχυρό συνάλλαγμα.  
Mετάφραση Ελένη Πανούση  
Σημειώσεις  
[1]Το παρόν κείμενο περιέχει μεγάλο αριθμό υποσημειώσεων οι οποίες επιτρέπουν να εμβαθύνει κανείς στα ζητήματα τα οποία εξετάζονται και να ανατρέξει σε σχετικές πηγές.  
[2] Η Σοφία Σακοράφα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ όταν το κόμμα επικύρωσε την υπογραφή του Α’ μνημονίου το 2010, και επανεξελέγει βουλευτής τον Ιούνιο του 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάιο του 2014 εξελέγη​ ευρωβουλευτής. Στις 9 Ιανουαρίου 2011, έδωσα συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής – η τρίτη εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία εκείνη την περίοδο,100.000 αντίτυπα – η οποία κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ελέγχουν τους πιστωτές τους». Στη δημοσίευση αυτή επισημαίνεται πως : « Η βουλευτής Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις εργασίες της Επιτροπής του Eκουαδόρ».Η συνέντευξης της 9ης Ιανουαρίου 2011, στα ελληνικά : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=49752949. Στα γαλλικά : http://cadtm.org/Les-peuples-de-l-Europe-ont-aussi
[3] Μεταξύ των πρω​τεργατών της Ε.Λ.Ε. (Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου των πολιτών) ιδιαίτερα ενεργό ρόλο έπαιξαν ο Λεωνίδας Βατικιώτης : δημοσιογράφος και πολύ ενεργό μέλος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς - δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στο Νέο Αριστερό Ρεύμα (Ν.Α.Ρ.), ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας - ο οποίος δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2015 - ψήφισε κατά του 3ου μνημονίου και συμμετέχει σήμερα στην Λαϊκή Ενότητα, ο Γιώργος και η Σόνια Μητραλιά, οι οποίοι δημιούργησαν τον Ιούλιο του 2010 την «Ελληνική Επιτροπή ενάντια στο Χρέος», μέλος του δικτύου του C.A.D.T.M., κ.α.
Στα άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν τέλη 2010 και τα οποία πλαισίωσαν την συγκρότηση της Επιτροπής λογιστικού ελέγχου, συγκαταλέγεται συνέντευξη που έδωσα στις 10 Δεκεμβρίου 2010 : Ερίκ Τουσέν: «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»! Στα ελληνικά :https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2010/12/10/, στα γαλλικά: http://cadtm.org/Ouvrez-les-livres-de-compte-de-la  
Ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε ενεργά την αναγκαιότητα δημιουργίας επιτροπής λογιστικού ελέγχου : «Η ΕΛΕ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο συμβάλλοντας στην απαραίτητη διαφάνεια. Θα πρόκειται για μια διεθνή επιτροπή που θα απαρτίζεται από ειδικούς των αναδιαρθρώσεων, νομικούς, ειδικούς του δημοσιονομικού λογιστικού ελέγχου, οικονομολόγους, συνδικαλιστές, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και άλλους. Θα έχει, βεβαίως, απόλυτη ανεξαρτησία από κομματικούς φορείς. Από την άλλη, η ΕΛΕ θα στηρίζεται σε πλήθος άλλων επιτροπών και φορέων που θα μπορούν να κινητοποιήσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα και να πιέσουν για διαφάνεια με το δικό τους τρόπο. Θα αρχίσει έτσι να γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή συμμετοχή που είναι απαραίτητη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του χρέους»(άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2010 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία). Βλέπε ολόκληρο το άρθρο στα ελληνικά: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/12/2010&s=apoyh&c=oikonomia, και στα γαλλικά :http://cadtm.org/Commission-Internationale-d-audit)  
[4] Βλέπε σχετικά με το ντοκυμαντέρ «Χρεοκρατία», το άρθρο στα γαλλικά « Dette : lesGrecsetlaDebtocracy» : http://cadtm.org/Dette-les-grecs-et-la-Debtocracy, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2011.  
[5] Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - από τα ηγετικά στελέχη της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ - διετέλεσε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Αλέξης Τσίπρας τον «παραίτησε» διότι εναντιώθηκε στην συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ηγείται της Λαϊκής Ενότητας, το οποίο κόμμα συγκεντρώνει από της 21 Αυγούστου 2015 τους 25 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερή πλατφόρμα, και άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.  
[6] Η Νάντια Βαλαβάνη διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015,και υπέβαλε την παραίτησή της στις 15 Ιουλίου διότι ήταν αντίθετη με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015. Είναι γνωστή για το θάρρος της και την αντιδιδακτορική της δράση, την εποχή της χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974).