Τσίπρας: Με την πλάτη στο καναβάτσο

14-4-2016

 
Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές τα νταηλίκια του Τσίπρα είναι προμηνύματα νέων συμφορών… Πριν από λίγες ημέρες (διαβάστε το προηγούμενο κείμενό μας), αυτός ο τιτάνας της πολιτικής απατεωνιάς είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του ΔΝΤ: Ένα κακόγουστο σκηνοθετημένο νταηλίκι «κρότου και λάμψης»…

Η ψευτομαγκιά δεν κράτησε πολύ. Πετάχτηκε και αυτή στον κάλαθο των αχρήστων, όπως ΟΛΟΙ οι προηγούμενοι λεονταρισμοί… 

Μετά αυτό το φιάσκο των λεκτικών λεονταρισμών εναντίον του ΔΝΤ, φιάσκο που αποτυπώθηκε στην ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ του Τσίπρα, τώρα ο νταής, με την ουρά στα σκέλια, δίνει άλλες θεατρικές παραστάσεις: Τρέχει πανικόβλητος να βρει «συμμάχους» στο Παρίσι και στο Βερολίνο, για να …διαπραγματευτεί μονομερώς!!! 

Παράλληλα
 τα «αριστερά» κυβερνητικά ανδρείκελα ρίχνουν και κάποιες «ομοβροντίες» ψευτομαγκιάς: Απειλούν(!) με «μονομερείς» ενέργειες κατάθεσης νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του «κουαρτέτου»!!! 

Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή τους αρχίζουν να παίζουν το ίδιο φτηνό, γελοίο και ηλίθιο επικοινωνιακό παιχνίδι που έπαιξαν τον περασμένο Ιούλιο, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα… 

Αν αυτά δεν είναι κινήσεις πολιτικού αδιεξόδου και ΠΑΝΙΚΟΥ τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους… 

Και …ΔΙΕΞΟΔΟΣ στον πανικό είναι η ανώμαλη πτώση, με την πλάτη στο καναβάτσο: Δηλαδή ακόμα πιο αιματηρά μέτρα ή φυγή προς τις εκλογές…

ΡΕΣΑΛΤΟ - Περιοδικό Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης

Eθνικές εκλογές στη Συρία, τα ΜΜΕ κι η Δύση, που τις απαιτούσε, σιωπούν!

14-4-2016


Από το "PRESS-GR"
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας - http://nikosklitsikas.gr/

Σήμερα ο λαός της Συρίας στις κάλπες, για να εκλέξει τους 250 βουλευτές του "Λαϊκού Συμβουλίου" (Βουλή) της χώρας.
Οι δρόμοι της Δαμασκού κι όλων των πόλεων της μαρτυρικής Συρίας, γεμάτοι με αφίσες και προεκλογικό υλικό των υποψηφίων και των πολιτικών κομμάτων.
Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα σ' αυτές τις εκλογές, που δεν δίστασε καθόλου να τις προκηρύξει ο πρόεδρος Bashar Al Assad, όταν πιεστικά τις απαιτούσε η δύση, ακόμη κι από τη Ρωσία με τον ιδιαίτερο ρόλο της στην περιοχή, είναι ο πενταετής πόλεμος με δολοφόνους μισθοφόρους της "αραβικής άνοιξης" (2011) και οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Περισσότεροι από 12.000 υποψήφιοι, για μια θέση στα 250 έδρανα της Συριακής Βουλής (Λαϊκό Συμβούλιο), αναζητούν την ψήφο προτίμησης των πολιτών.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά σε όλη την επικράτεια της χώρας, με εξαίρεση την Ράκα (Καλλινίκη) και την Ιντλίμπ, που ακόμη είναι υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών.
Δύο είναι οι βασικοί πολιτικοί σχηματισμοί που θα αναμετρηθούν αύριο: το "Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο" και το "Λαϊκό Μέτωπο για την Αλλαγή κι Ελευθερία".
Στο "Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο" συμμετέχουν 10 κόμματα και διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί. Τα βασικά κόμματα είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ (του προέδρου Άσαντ), το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας και το Εθνικό Κόμμα Συρίας. Στις τελευταίες εκλογές κέρδισε 168 έδρες, από τις 250 και την απόλυτη πλειοψηφία.
Η πολιτική, ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο βασικών συνασπισμών, της πλειοψηφίας ("Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο") και της αντιπολίτευσης ("Λαϊκό Μέτωπο για την Αλλαγή κι Ελευθερία"),συνίσταται στο οικονομικό πρόγραμμα: σοσιαλιστική οικονομία (Άσαντ) κι ελεύθερη αγορά η αντιπολίτευση.
Συνοπτικά η Βουλή της Συρίας σήμερα:

Σύμφωνα με τις εκλογές του 2012:
     Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο
     Λαϊκό Μέτωπο για την Αλλαγή κι Ελευθερία
     Ανεξάρτητοι βουλευτές
* Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκλέγονται πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές στη Συρία (όπως η αντιπολιτευόμενη τον Άσαντ Maria Saadeh: Ο Άσαντ δεν είναι δικτάτορας...), κυρίως λόγω των μεμονωμένων υποψήφιων από θρησκευτικές (Ελληνορθόδοξοι, καθολικοί, ελληνοκαθολικοί...), αλλά και εθνικές μειονότητες, όπως αυτή των Αρμενίων. Αυτοί οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προτιμούν τις ψήφους των διαφόρων κοινοτήτων, από την ένταξή τους σε πολιτικά κόμματα.
** Κανένας βουλευτής της Συρίας, κυβερνητικός ή αντιπολιτευόμενος, δεν συμμετείχε στους στρατούς των "μετριοπαθών" ή "σκληρών" δολοφόνων-μισθοφόρων, που αιματοκύλισαν τη χώρα για πέντε (5) χρόνια.

Η ένοχη σιωπή της δύσης για την αυριανή εκλογική διαδικασία, είναι η ίδια ένοχη σιωπή μ' αυτή της απελευθέρωσης της Παλμύρας.
Πρόβαλαν, απαίτησαν εκλογικές διαδικασίες, αλλά δεν θα είναι παράξενο να επικοινωνήσουν πως δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές.
Ακόμη κι η πιο στενή σύμμαχος της "πολιτισμένης" δύσης, η Σαουδική Αραβία, εκεί όπου η "βουλή" διορίζεται από τον παιδόφιλο μονάρχη-δικτάτορα -με εξουσιοδότηση του Θεού-, εκεί όπου η γυναίκα είναι αντικείμενο κι απαγορεύεται να οδηγεί αυτοκίνητο ή να κυκλοφορεί χωρίς τον σύζυγό της, απαιτούσε να διεξαχθούν εκλογές στη Συρία...
Μια νέα ήττα για τη δύση των αποικιοκρατών...
Πως θα μπορούσε να είναι πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Άσαντ, ο εκλεκτός της Γαλλίας, ο ιμάμης της Αλ Κάιντα και καταζητούμενος Moaz al-Khatib, αλλά μόνιμος θαμώνας στο προεδρικό μέγαρο του πλασιέ εμπόρων όπλων Ολάντ;
(Νοέμβρης 2012), ανακοινωθέν της Γαλλικής Προεδρίας για τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, του "σοσιαλιστή" Ολάντ, με τον ιμάμη Moaz al-Khatib. Ο οποίος την περίοδο της ενδο-αραβικής σύγκρουσης Ιράκ-Κουβέιτ, ξεσπάθωσε με κηρύγματα εναντίον των δυτικών και υπέρ του Osama bin Laden και της Αλ Κάιντα, αλλά το “δικτατορικό καθεστώς Άσαντ” του έδωσε χάρη κι έφυγε από τη Συρία.
Ο ιμάμης της Αλ Κάιντα, Moaz al-Khatib, που στην επίσημη συνάντηση με τον Ολάντ, τα ΜΜΕ εμφάνιζαν ως σεΐχη Moaz al-Khatib, άνθρωπο της “συναίνεσης” και του “δημοκρατικού διαλόγου”, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον “δικτάτορα”, αλλά δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Συρίας. Σήμερα είναι στέλεχος των ομίλων Shell, με εργασιακό αντικείμενο το leasing πετρελαίου και φυσικού αερίου...
Ένας άλλος "άσσος" της δύσης, είναι ο πολέμαρχος Zahran Alloush.
1
Κωνσταντινούπολη, 17 Απρίλη 2015: Ο "πολέμαρχος" Zahran Alloush, μόνιμος θαμώνας του Ερντογάν...
Ο ανωτέρω κύριος Zahran Alloush (μην σαν "εντυπωσιάζει το κοστούμι χωρίς γραβάτα, όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω), προοριζόταν από τους "πολιτισμένους" ευρωπαίους ηγέτες, να ενοποίησει τους "μετριοπαθείς εξεγερμένους", με συντονισμό Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Τουρκίας, Ισραήλ...
 Ας τον δούμε στη μάχη "εκδημοκρατισμού" της Συρίας:

Ο "πολέμαρχος" Zahran Alloush, είναι και φανατικός αναγνώστης της "Hello Kitty", εκτός από "ισλαμιστής"...
Εδώ τον συναντάμε σε μια τυχαία συνάντηση με τον αρχηγό του ισλαμικού κράτους...


Το νέο πουλέν της δύσης, είναι ο "μετριοπαθής" Kamal Labwani, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε επισήμως το Ισραήλ (14 Φλεβάρη 2016:  "Jerusalem Post"), για συνομιλίες και προετοιμασία της μετά Άσαντ εποχής...

Πως θα μπορούσε να είναι αντίπαλος του Άσαντ, αυτός ο Kamal Labwani, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να βοηθήσει την πτώση του προέδρου Άσαντ;

Φωτορεπορτάζ από την προεκλογική καμπάνια στη Συρία, που κανένα ΜΜΕ δεν αναφέρει:

Οι 7 ανεξάρτητοι υποψήφιοι Αρμένιοι στο Χαλέπι...Οι τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι Αρμένιοι στη Δαμασκό...

Οι εκλογές στη Συρία αναδεικνύουν και το μεγαλείο της δημοσιογραφικής πορνείας!
Ποιος θα είναι ο νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;
Ο λαός της Συρίας, που δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση πέντε (5) χρόνια, Αντιστάθηκε και νίκησε!
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Εθνικό πρόγραμμα

14-4-2016


ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα
Προηγείται η αποδοχή του ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, πως η πολιτική της υποτέλειας δεν αποδίδει, ότι τα μνημόνια δεν είναι η λύση και πως πρέπει να υποστούμε σήμερα τις συνέπειες, αφού αύριο θα είναι πολύ πιο επώδυνες – ηχητικό
.
«Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αυτή η κυβέρνηση συνηθίζει πρώτα να υπογράφει μνημόνια και στη συνέχεια να διαπραγματεύεται – όταν όλοι οι υπόλοιποι στον πλανήτη κάνουν ακριβώς το αντίθετο.Εκτός αυτού, γιατί συνεχίζει το «παιχνίδι της όρνιθας», τη θεωρία των παιγνίων, αφού δεν έχει απολύτως κανένα όπλο στη διάθεση της, οπότε είναι καταδικασμένη να χάσει – επειδή σπάνια εκβιάζεις απειλώντας με τη δική σου αυτοκτονία» (πηγή).
.

Άποψη

Δυστυχώς συνηθίζουμε κάθε φορά, μετά από σωρεία λαθών που μας οδηγούν σε νέα αδιέξοδα, να ισχυριζόμαστε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν άλλες λύσεις – άρα αυτό που μας απομένει είναι η πιστή εφαρμογή των μνημονίων των δανειστών, τα οποία όμως ανέκαθεν διαστρεβλώνουμε.
Εν προκειμένω με την έννοια πως αποφεύγουμε συστηματικά τις σωστές διαρθρωτικές αλλαγές (εξυγίανση τωνΘεσμών, καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους, κατάργηση της γραφειοκρατίας, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, φιλικό επιχειρηματικό πλαίσιο κοκ.),επικεντρωνόμενοι στην υπερβολική άνοδο των φόρων – με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα δημόσια χρέη, καθώς επίσης τα ιδιωτικά (έχουν υπερβεί ήδη τα 330 δις € από σχεδόν αμελητέα πριν την κρίση), λόγω των οποίων δεν πρόκειται ποτέ να διενεργηθούν επενδύσεις, οπότε να ακολουθήσει η ανάπτυξη.
Εάν αναρωτιόμαστε τώρα γιατί δεν επενδύουν οι ξένοι, τότε αγνοούμε το βασικότερο επιχειρηματικό κανόνα – σύμφωνα με τον οποίο κανένας δεν τοποθετεί τα χρήματα του εκεί που προβλέπει με ασφάλεια ότι θα ζημιωθεί. Ειδικότερα, σε μία χώρα που δεν είναι πλέον ανταγωνιστική, οπότε δεν μπορεί να εξάγει, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση στο εσωτερικό της καταρρέει – αφού μειώνονται συνεχώς τα εισοδήματα, καθώς επίσης η αγοραστική τους αξία λόγω των φόρων. Πόσο μάλλον όταν προβλέπονται εσωτερικές αναταραχές και εξεγέρσεις, αλλαγή του νομίσματος, πολιτικό χάος, χρεοκοπία κοκ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμη και όταν μπορεί κάποιος να αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές επιχειρήσεις, ακίνητα ή οικόπεδα δεν το κάνει – αφενός μεν επειδή υπολογίζει πως θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία των τιμών, αφετέρου λόγω του ότι δεν προβλέπει κέρδη από την επένδυση του, αλλά ζημίες.
Όταν βέβαια οι τιμές φτάσουν στο ναδίρ, ενώ η χώρα θα έχει μετατραπεί σε μία ειδική οικονομική ζώνη χαμηλού εργατικού κόστους, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα ανάκτησης της εθνικής της κυριαρχίας,τότε οι ξένοι θα επενδύσουν – εκμεταλλευόμενοι το φυσικό, υπόγειο, ιστορικό και λοιπό πλούτο της πατρίδας μας, τον οποίο δεν μπορέσαμε ποτέ να εκτιμήσουμε.
Εάν το είχαμε κάνει, τότε δεν θα εκλέγαμε το 2009 αυτόν που μας υποσχέθηκε ότι «λεφτά υπάρχουν» – αλλά είτε θα μηδενίζαμε μόνοι μας το χρέος μας (ανάλυση), είτε θα επιλέγαμε τη χρεοκοπία, αντί να οδηγηθούμε στο ΔΝΤ. Το ίδιο ισχύει επίσης για τη σημερινή κυβερνητική επιλογή μας – για αυτούς που ενώ υποσχέθηκαν την εύρεση μίας ριζικής λύσης ή τη ρήξη, μας οδήγησαν στην παγίδα του δημοψηφίσματος, στο κλείσιμο των τραπεζών, στο χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών, καθώς επίσης στο ξεπούλημαολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω του οποίου θα λεηλατηθεί τελικά η ιδιωτική περιουσίατων Ελλήνων.
Περαιτέρω, πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα, αρκεί να εκπονηθεί ένα δικό της πρόγραμμα. Οι λύσεις βέβαια αυτές, όταν καθυστερούν και δεν υιοθετούνται έγκαιρα, είναι συνεχώς πιο επώδυνες – έχουν δηλαδή μεγαλύτερο υλικό και ανθρώπινο κόστος. Στα πλαίσια αυτά, η λιγότερο οδυνηρή λύση σήμερα για την Ελλάδα είναι εν πρώτοις η επίσημη αποδοχή της χρεοκοπίας της – η οποία είναι πλέον πέραν κάθε αμφιβολίας.
Ειδικότερα, τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό χρέος της πλησιάζουν έκαστο στο 200% του ΑΕΠ. Εάν δε συνυπολογίσει κανείς το ασφαλιστικό, το οποίο το 2012 υπολογιζόταν στο 475% του ΑΕΠ (πηγή), τις χρεοκοπημένες τράπεζες, την απώλεια των περιουσιακών μας στοιχείων (καταθέσεις, τιμές ακινήτων), καθώς επίσης την καταστροφή του παραγωγικού μας ιστού, τότε έχουμε καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ υπερχρέωσης και κυλιόμενης πτώχευσης στην παγκόσμια ιστορία.
Στη συνέχεια, αφού η χώρα μας αποδεχθεί επίσημα τη χρεοκοπία της, οφείλει να προβεί σε στάση πληρωμών εντός της Ευρωζώνης (ανάλυση) – αφενός μεν επειδή δεν μπορεί να την εγκαταλείψει μονομερώς (η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη, οπότε προϋποθέτει την έξοδο από την ΕΕ που θεωρείται πως διαρκεί δύο χρόνια), αφετέρου λόγω του ότι, αποκλεισμένη εντελώς από τις αγορές, θα αντιμετώπιζε θανατηφόρα προβλήματα (άρθρο μας).
Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα πιθανότατα θα εκβιαζόταν από την ΕΚΤ, με το σταμάτημα της παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα – παρά το ότι πρόκειται για μία άκρως παράνομη ενέργεια (άρθρο), όπως είχαμε τονίσει όταν έκλεισε τις τράπεζες μας. Εν τούτοις, δεν έχουμε άλλη λύση, από το να αναλάβουμε το ρίσκο, ειδικά αφού η ρευστότητα στη χώρα μας είναι ελάχιστη και οι καταθέσεις ανύπαρκτες – ενώ υπάρχει η δυνατότητα εθνικοποίησης των τραπεζών, για να είναι λιγότερο καταστροφικές οι συνέπειες του εκβιασμού της ΕΚΤ.
Η επόμενη ενέργεια μας είναι η διαπραγμάτευση μίας μεγάλης διαγραφής του δημοσίου χρέους με την ευρωπαϊκή Τρόικα – κάτι που είναι δυνατόν να συμβεί «αναίμακτα» μέσω της ΕΚΤ, εάν αγόραζε και πάγωνετα ομόλογα μας σταδιακά, κάθε φορά που κάποια θα καθίσταντο ληξιπρόθεσμα.
Αμέσως μετά η διαγραφή ή το πάγωμα μέσω κάποιας «κακής τράπεζας» (bad Bank) ενός αντίστοιχα μεγάλου μέρους εκείνου του ιδιωτικού χρέους που είναι αδύνατον να πληρωθεί – με την ταυτόχρονη μεταφορά των ενυπόθηκων κόκκινων δανείων στην ίδια ή σε κάποια άλλη επίσης κρατική τράπεζα, για να διακανονισθούν ορθολογικά, χωρίς να γίνουν βορά των κερδοσκόπων οι Έλληνες.
Έτσι θα μπορούσε να αποκατασταθεί η πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου και ιδιωτικού μας τομέα – οπότε να μπορούν να δανείζονται και οι δύο τομείς, να ακολουθήσει η ανάπτυξη, καθώς επίσης να εξυπηρετούνται τα εναπομείναντα χρέη.
Εάν βέβαια παραμείνει ανένδοτη η Τρόικα, παρά το ότι πλέον ακόμη και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της γενναίας διαγραφής χρέους (εμείς εννοούμε πάντοτε ονομαστική), τότε δεν μπορούμε παρά να υποστούμε τις όποιες συνέπειεςμένοντας σταθεροί στη θέση μας – έχοντας τη βεβαιότητα ότι κάνουμε το σωστό, πως δεν υπάρχει άλλη λύση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρεών μας, ειδικά τα ιδιωτικά, δεν οφείλονται σε εμάς, αλλά στην λανθασμένη (εάν όχι σκόπιμα) πολιτική των μνημονίων που μας επιβλήθηκε (ανάλυση).
Φυσικά θα πρέπει προετοιμασθεί άμεσα ένα αναλυτικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, για το χρονικό διάστημα μετά τη στάση πληρωμών – όπου με τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα μας θα διενεργούνταν δημόσιες επενδύσεις, αφού δεν θα πληρώναμε καθόλου τόκους και χρεολύσια, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας θα διατηρούταν θετικό, οι τράπεζες θα λειτουργούσαν μόνο με τα χρήματα που ήδη κυκλοφορούν, θα επιταχυνόντουσαν οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας κοκ.
Παράλληλα, απαιτείται επίσης ένα σχέδιο επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα, εάν μας αναγκάσουν με κάποιο τρόπο να το υιοθετήσουμε – σε καμία περίπτωση όμως η κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος ή υποσχετικών πληρωμής (IOU), παρά το ότι είναι η κρυφή επιθυμία της Γερμανίας (θέλει να διεξάγει το πείραμα), αφού αυτό θα σήμαινε πως θα συνεχίζαμε τα ίδια λάθη, επιλέγοντας «μεσοβέζικες» λύσεις που απλά καθυστερούν την καταστροφή επιδεινώνοντας την.
Ολοκληρώνοντας, φυσικά δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο στη μικρή έκταση ενός άρθρου. Εν τούτοις, σε γενικές γραμμές αυτό θα όφειλε να είναι το εθνικό μας πρόγραμμα, κυρίως όμως να βρούμε κάποια στιγμή το θάρρος να παραδεχτούμε το αυτονόητο: το ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, πως η πολιτική των υποκλίσεων και της υποτέλειας δεν αποδίδει, ότι τα μνημόνια δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα, καθώς επίσης πως πρέπει να υποστούμε σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες της πτώχευσης – αφού αύριο θα είναι πολύ πιο επώδυνες.
Μοναδική εξαίρεση θα ήταν ίσως ο μονεταρισμός των χρεών ολόκληρης της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, έτσι ώστε να ακολουθήσει η δημοσιονομική και πολιτική ένωση της – κάτι που δεν είναι απίθανο, οπότε δεν θα έπρεπε να λείπουμε, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Ακολουθεί η σημερινή συζήτηση του κ. Βιλιάρδου με τον κ. Σαχίνη, σχετικά με την επικαιρότητα – σε συνθήκες έντασης όμως, αφού η κυβέρνηση κάνει ξανά τα ίδια λάθη με το 2015, προσπαθώντας να εκβιάσει την Ευρώπη με την αυτοκτονία της χώρας και με το μεταναστευτικό.
.

ΡΩΣΣΙΑ: Η ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟτου Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Όταν το 2003, ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν διακήρυξε ότι η Νεοσυντηρητική Ιμπεριαλιστική Συμμαχία των ΗΠΑ είχε ήδη κατακτήσει το Ιράκ και ότι ήταν καιρός να βαδίσουν εναντίον της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράν... μάλλον λογάριαζε, βέβαια, χωρίς τον ξενοδόχο!

Κι αυτός δεν είναι άλλος από το αιώνιο φάντασμα της Ρωσσίας που πλανιέται πάλι πάνω από την κατεχόμενη Ευρώπη...
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η έννοια της Ρωσσίας και των Ρώσσων ως αντιπροσωπευτική του Άλλου - εκτός από «εμάς τους Δυτικούς», δηλαδή - ήταν ευρέως διαδεδομένη στην βικτωριανή Αγγλία του 19ο αιώνα.Ήταν η εποχή του «Μεγάλου Παιχνιδιού» -του ανταγωνισμού μεταξύ Βρετανίας και Ρωσσίας για την επιρροή και τα λάφυρα σε μια λωρίδα της Ασίας που εκτείνεται από την ινδική υπο-ήπειρο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.

Οι βρετανικές απόψεις, αναπόφευκτα, μετανάστευσαν και πέρα ​​από τον Ατλαντικό, στην Αμερική.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί άρχισαν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως «καλούς» σε έναν μανιχαϊστικό αγώνα απέναντι στους κακούς ​​Ρώσσους.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 –το τέλος του γιγαντιαίου ουτοπικού σχεδίου που διηύθυνε η Μόσχα τα τρία τέταρτα σχεδόν του αιώνα– φάνηκε να καθησυχάζει τα ψυχροπολεμικά αντανακλαστικά για την Ρωσσία. Καθώς το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, ώστε να περιλάβει τελικά τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής στα σύνορα της Ρωσίας, υπήρξε μέχρι και μια αποδεκτή εικόνα του μπεκρή Μπόρις Γιέλτσιν ως ...καλόκαρδου δημοκράτη αμερικανικού τύπου.

Όλοι πίστευαν ότι η Ρωσσία είναι «μια χώρα που καταρρέει», όπως το έθεταν πολλά πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ ανά τον κόσμο.
Δεκαπέντε χρόνια πριν, για παράδειγμα, το Atlantic δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ρωσσία έχει ξοφλήσει», που μιλούσε για την «ασταμάτητη κατρακύλα μιας κάποτε μεγάλης δύναμης προς την κοινωνική καταστροφή» και τελικά «την αφάνεια». 

Αυτές τις μέρες, η Ρωσία αποδεικνύει ότι καθόλου «ξοφλημένη» δεν είναι ως γεωπολιτικός παράγοντας, αφ' ότου κατέλαβε την Κριμαία και εξόπλισε τους φιλορώσσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Αντίθετα, η αποφασισμένη και μέχρι στιγμής επιτυχημένη υποστήριξη της Ρωσίας στον Μπασάρ αλ-Άσσαντ στη Συρία, και η διαμορφούμενη συμμαχία της με την Κίνα, που βασίζεται σε μια ιστορική ενεργειακή συμφωνία, υποδηλώνουν ένα έθνος που αποτελεί πλέον καθοριστικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή.

Ίσως η περίεργη ιδέα ότι «το δράμα φθάνει στο τέλος του», όπως συμπέραινε πρόωρα το ρεπορτάζ του Atlantic για την ρωσσική ιστορία, είναι στην πραγματικότητα μια επιθυμία του συλλογικού υποσυνείδητου των Δυτικών, ένας ευσεβής πόθος.

Η Δύση άρχισε να ανησυχεί ξανά με την άνοδο του ισχυρού Πούτιν –που τον είδε, ίσως δικαίως, ως συνδυασμό ηγέτη με αρετές του τσαρικού και του σοβιετικού παρελθόντος μαζί. Έτσι βγήκαν ξανά τα αισθήματα αποστροφής προς την Ρωσσία.
Και τώρα, ενάμιση αιώνα μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, η σύγκρουση που προέκυψε αναζωπύρωσε τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς αφορισμούς για τη Ρωσσία.

Όμως, η Ρωσσία, είναι κάτι παραπάνω από «μια σκοτεινή αντιδυτική δυναμη» ή ένα «βενζινάδικο», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Γερουσιαστής Μακέιν. Τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας είναι αναμφίβολα τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσσίας. Η Ρωσσία είναι ο σημαντικότερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και κατέχει τα μεγαλύτερα τέτοια αποδεδειγμένα αποθέματα στον πλανήτη. Αλλά το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί επιδέξια τον θησαυρό των ορυκτών καυσίμων για την επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων του, όπως στην πρόσφατη μεγάλη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Κίνα.

Η μετα-σοβιετική μείωση του πληθυσμού της Ρωσσίας έχει σταματήσει. Χάρη στη μετανάστευση από τα πρώην σοβιετικά κράτη, την αύξηση των γεννήσεων από το ναδίρ τους το 1999 και την πτώση του δείκτη θνησιμότητας, ο συνολικός πληθυσμός της Ρωσσίας σήμερα εκτιμάται επισήμως ότι έχει αυξηθεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο τα τελευταία πέντε χρόνια. Για πρώτη φορά στην μετα-σοβιετική εποχή, η Ρωσία βλέπει πλέον περισσότερες γεννήσεις από θανάτους». 

Η Συρία αποδείχθηκε μια εξαιρετικά ευνοϊκή αρένα για την Ρωσσία, στην οποία το Κρεμλίνο με υπομονή, σταθερότητα και έξυπνη αποτίμηση των αντιπάλων του ενίσχυσε την διαπραγματευτική του θέση απέναντι στην Δύση.
Ο Λευκός Οίκος αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται, αλλά βρέθηκε ελλιπώς προετοιμασμένος για να διαχειριστεί τον ρόλο της Ρωσσίας στις εξελίξεις και προτίμησε να συνεργαστεί.

Η Μόσχα δεν κρύβει ότι βομβάρδισε θέσεις ισλαμιστών που ενισχύει η Ουάσιγκτων, ούτε ότι στήριξε τους Κούρδους αντάρτες του YPG. Είναι ένα παλιό παιχνίδι για τους Ρώσσους. Η τσαρική κυβέρνηση έπαιζε το κουρδικό χαρτί συνεχώς για να εξασθενήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα τέλη του 19ου αιώνα.
«Αυτό που μπορεί να δώσει η Ρωσσία στους Κούρδους σήμερα είναι η υπόσχεση ενός ενιαίου Κουρδικού κράτους από την Ροζάβα στην Συρία έως το βόρειο Ιράκ. πράγματι, η στηριζόμενη από την Ρωσσία επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι έχει δώσει την δυνατότητα στο YPG να κινηθεί, πέραν της περιφέρειάς του στην βορειοδυτική Συρία, ανατολικά προς την Αζάζ κατά μήκος των τουρκικών συνόρων» (Ruthless and Sober inSyria, της Reva Bhalla, Geopolitical Weekly, 16/02/2016).
Και η Ρωσσία γνωρίζει όχι μόνο πώς να εκνευρίσει την Τουρκία, αλλά και να την κάνει να καταρρεύσει μόνο και μόνο στην προοπτική της κουρδικής απειλής.Ναύτες του ρωσσικού Στόλου της Βαλτικής παίζουν με την Λούσυ, ένα κοριτσάκι δύο χρονών, που έχασε τους γονείς του σε βομβαρδισμό από τους Ναζί το 1941. [Στιγμιότυπο από μια σειρά ανέκδοτων φωτογραφιών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που δημοσίευσε το 2011 το Ρωσσικό Πρακτορείο Ειδήσεων].

Πιθανόν, κανένα άλλο έθνος δεν έχουν επιχειρήσει τόσο πολύ οι Δυτικοί να παρουσιάσουν ως καρικατούρα, να υποτιμήσουν, να υπονομεύσουν, να πολεμήσουν, εν τέλει, όσο την Ρωσσία.
Ο λόγος για αυτή την μακραίωνη αγωνία απέναντι στην Ρωσσία είναι ότι παραμένει μια παγκόσμια δύναμη, που είναι αδύνατον να αγνοηθεί από τους Επικυρίαρχους.

Αλλά ένα έθνος δεν είναι κάτι που μπορούμε να υποτιμήσουμε, αν δεν μας αρέσει. Η θέση «η Ρωσσία είναι καταδικασμένη» είναι εξωπραγματική. Η Ρωσσία δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανισθεί, όσο κι αν οι επικριτές της προβάλλουν υπερβολικά τα προβλήματά της ή αδυνατούν να τα τοποθετήσουν στην σωστή τους διάσταση.

Η Ρωσσία θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική, είναι η άλλη Ευρώπη: η παλιά Μοσχοβία, η Αγία Ρωσσία των Τσάρων, η Σοβιετική Ένωση, η νέα Ρωσσική Ομοσπονδία του Πούτιν είναι πάντα το ίδιο πρόσωπο, έχει την ίδια εντελέχεια, όπως λέει ο Φερνάντ Μπρωντέλ, που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Είναι η χώρα της απεραντοσύνης που απέκρουε τους επιδρομείς της Ασίας, είναι η κόρη του Βυζαντίου που αγάπησε πραγματικά την ελληνορθόδοξη χριστιανική θρησκεία –και μισήθηκε γι' αυτό από την Δύση-, είναι η Μεγάλη Ρωσσία που γνώρισε την έκρηξη του πνεύματος του 19ουαιώνα και άναψε τον δαυλό της επερχόμενης Επανάστασης, είναι η χώρα που έκανε το μεγάλο επαναστατικό πείραμα των αιώνων χάρη στο τεράστιο ουμανιστικό θρησκευτικό της υπόβαθρο, που πραγματοποίησε την βιομηχανική της επανάσταση σε χρόνο ρεκόρ και που έστειλε πρώτη τον άνθρωπο στο διάστημα.

Η αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσσίας είναι κάτι παραπάνω από γεωπολιτικό ή οικονομικό ζήτημα. Πιο πολύ αντανακλά τις αντιθετικές κοσμοθεωρήσεις τους με βάση τον πνευματικό τους χαρακτήρα.

Με δεδομένο ότι μεγάλοι Ρώσσοι διανοητές όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Μπερντιάεφ και ο Σολζενίτσιν αναλύουν την διαφορά μεταξύ Δύσης και Ρωσσίας ως θεμελιωδώς «πνευματική», μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί η σύγκρουση αυτή θα συνεχιστεί και γιατί η αισιοδοξία μεταξύ των δυτικών πολιτικών κύκλων για την πιθανότητα μιας υπάκουης Ρωσσίας, πλήρως ενσωματωμένης στην «παγκόσμια κοινότητα», διήρκεσε τόσο λίγο.

Ο Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος Όσβαλντ Σπένγκλερ (OswaldSpengler, 1880-1936), στο χρησμοειδές έργο του «Η Παρακμή της Δύσης» θεωρεί τους Ρώσσους εγγενώς ανταγωνιστικούς της Μηχανής γιατί έχουν διαμορφωθεί από την απεραντοσύνη της γης τους.
Ο τύπος της ρωσσικής ψυχής συλλαμβάνει τον χαρακτήρα του απείρου διαφορετικά από την «Φαουστική» ψυχή των Δυτικών. Μια Υψηλή Κουλτούρα αντανακλά την ψυχή αυτή, είτε στις τέχνες είτε στις φυσικές επιστήμες.Η ψυχή του ρωσσικού λαού. Πίνακας του Ρώσσου ζωγράφου Μιχαήλ Νέστερωφ (1916)

Μέσα στην παρακμή της Δύσης –που σήμερα μεταφράζεται σε παρακμή των ΗΠΑ- ο Σπένγκλερ υπαινίσσεται ότι ο επόμενος παγκόσμιος πολιτισμός θα είναι ρωσσικός. Ο Νικολάϊ Μπερντιάεφ (Nikolay Berdyaev,1874-1948) στην μελέτη του The Russian Idea επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του Σπένγκλερ: «Υπάρχει κάτι στην ρωσσική ψυχή που αντιστοιχεί στο υπερφυσικό μέγεθος, το απροσδιόριστο, την απεραντοσύνη της ρωσσικής γης, μια πνευματική γεωγραφία που αντιστοιχεί στην φυσική. Στην ρωσσική ψυχή υπάρχει ένα είδος απεραντοσύνης, απροσδιόριστου, μιας προδιάθεσης για το άπειρο, όπως αυτό υποδηλώνεται από τις μεγάλες πεδιάδες της Ρωσσίας.

Ο δυτικός φιλελευθερισμός, ο ρασιοναλισμός, ακόμα και οι πιο επίμονες προσπάθειες του διαλεκτικού ματεριαλισμού των μπολσεβίκων, δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα να καταστρέψουν, μόνο να απωθήσουν, τις έννοιες αυτές –συνειδητές ή ασυνείδητες- που καθορίζουν τι σημαίνει να είσαι "Ρώσσος"».
Ο Σπένγκλερ μίλησε για την μεσσιανική αποστολή της Ρωσσίας, που ακόμα δεν έχει εκπληρώσει τον ιστορικό της ρόλο.
Όπως και να αποκαλείται προς τα έξω η Ρωσσία –μοναρχική, μπολσεβίκικη ή δημοκρατική-, υπάρχει μια εσωτερική –αιώνια- Ρωσσία που ξεδιπλώνεται και της οποίας ο πνευματικός χαρακτήρας την τοποθετεί σε μια πορεία αντίθετη προς εκείνη της Δύσης.

Αυτό που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν οι ρεβανσιστές, φανατικοί, νεοφιλελεύθεροι υποστηρικτές της χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης είναι ότι, το να υποτιμά κανείς το ιστορικό παρελθόν των κρατών-εθνών καταλήγει ιδεοληπτική φαντασίωση. Ο ρωσσικός πολιτισμός, αν και διαφορετικός, είναι αναντίρρητα ευρωπαϊκός και η πραγματική πρόκληση για την Δύση μετά το 1990 ήταν η συνεργασία μεταξύ όλων των ταυτοτήτων που σφυρηλάτησαν οι αιώνες του ευρωπαϊκού παρελθόντος. 

Αντί, όμως, να ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρωπαϊκή Πολιτεία από τον Ατλαντικό ώς τα Ουράλια, η Δύση επέλεξε σαν υπνωτισμένη να γίνει σπόνσορας των σιωνιστικών σχεδίων για την «νέα Μέση Ανατολή» και το Eretz Israel, υποταγμένη συγχρόνως στο νεοναζιστικό μονοκρατορικό όραμα της Γερμανικής Μπουμπαλάνδης. Υπέγραψε έτσι, με τα ίδια της τα χέρια, την ιστορική καταδίκη της για την οριστικοποίηση της οποίας ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα.