Τα παράσιτα της Μεταπολίτευσης


13-6-2016
Kαταδικασμένοι στη λήθη
Του Γ.Κ., από τη Ρήξη, φ. 123, που κυκλοφορεί
Τα παράσιτα του ΣΥΡΙΖΑ το έκαναν και πάλι το θαύμα τους! Κολλημένα σαν βδέλλες στην εξουσία, απομυζούν την τελευταία ικμάδα του ελληνικού λαού, υπογράφοντας το πιο καταστροφικό μνημόνιο που μεταβάλλει τη χώρα, οριστικά, τελεσίδικα, σε προτεκτοράτο. Δεσμεύουν τις μελλοντικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό μέχρι τρίτης γενεάς τουλάχιστον. Παράλληλα, μέσα από την προσφυγική κρίση, επιταχύνουν την υποταγή της χώρας στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ, ενώ ανοίγουν τον δρόμο για την ισλαμοποίηση που ακολουθεί.
Τους ζούμε εδώ και σαράντα χρόνια σε όλη τη μεταπολίτευση. Πάντα παράσιτα. Ξεκίνησαν, εξαργυρώνοντας πανάκριβα την όποια συμμετοχή τους στο αντιδικτατορικό κίνημα –όπου και εκεί με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρονταν, βλέπε την καταγγελία του Πολυτεχνείου από τον Δρακόπουλο του ΚΚΕεσ. και την Πανσπουδαστική– και έγιναν ισόβιοι βουλευτές, αιώνιοι συνδικαλιστές, καθηγητές πανεπιστημίων, μεγαλοδημοσιογράφοι, επιχειρηματίες. Με τη συμβολή και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κατέστρεψαν τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση, στρέφοντας τους φοιτητές και τους νέους στη λογική του εύκολου πτυχίου (του «πολιτικού πέντε») και των αντιγραφών, ενώ υπονόμευσαν καθοριστικά την άμυνα της χώρας ως προς τη συμμετοχή του λαού στον στρατό.
Διείσδυσαν μέσα από διαφόρους διαύλους στη νέα εξουσία του ΠΑΣΟΚ – ποιος από τους παλιούς δεν θυμάται τον Λαλιώτη, τον Ευθυμίου και τη «Γραμματεία Νέας Γενιάς» όπου συνωστίζονταν οι «αριστεροί αγωνιστές»; Και έκτοτε λειτουργούσαν ως το think tank του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη μεταπολίτευση.
Η Σοβιετία, η… Ρουμανία και η Ανατολική Γερμανία έπαψαν να υπάρχουν, έμειναν όμως τα ορφανά τους… καθώς και ο Μπόμπολας ή ο Κόκκαλης – εξάλλου, ο τελευταίος, μαζί με τη Ζήμενς, φρόντισε να ανταμείψει και τους συντρόφους του ενιαίου Συνασπισμού στην περιβόητη διακομματική μοιρασιά της κυβέρνησης Τζαννετάκη.
Από το 1990 και μετά, ξεσάλωσαν, παίζοντας σε όλα τα ταμπλό. Παρασιτώντας σε όλα τα κινήματα, έγιναν και «αντιπαγκοσμιοποιητικοί», έχοντας προηγουμένως ψηφίσει το Μάαστριχτ, και τάχθηκαν «ενάντια» στους Ολυμπιακούς, αφού πρώτα, το 1996, είχαν συμμετάσχει στη διεκδίκησή τους. Πάντα δίπλα στον Σημίτη, –Λιάκος, Τσουκαλάς, Αναγνωστοπούλου–, έχοντας αλώσει όλα τα «ιδρύματα» των Τραπεζών και των εφοπλιστών, τασσόμενοι υπέρ του Σχεδίου Ανάν και της Ρεπούση, έφθασαν μέχρις εδώ.
Όταν ο παρασιτικός εκσυγχρονισμός μπήκε στην επιθανάτια κρίση του, ανέλαβαν τα κατεξοχήν παράσιτα της μεταπολίτευσης, που επιβίωσαν δολιχοδρομώντας μέσα από όλες τις κρίσεις και τις καταρρεύσεις, να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, το παρασιτιλίκι στην αποθέωσή του, ολοκληρώνοντας την καταστροφή της χώρας. Ως πρωταθλητές της παρασιτικής ενσωμάτωσης θα αναλάμβαναν και την τελευταία πινελιά στον πίνακα του δράματος.
Όμως νιώθουν κατά βάθος πως δεν έχει πλέον άλλες πιρουέτες διαφυγής, η Damnatio memoriae τους περιμένει. «Σκατόψυχοι»… σε απλά ελληνικά.
Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη

Ονειρα θερινής νυκτός (έως τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη)

13-6-2016

ΣΤΑΘΗΣ

Εντάξει, κάθε Κυριακή, ότε κυκλοφορεί το «Πρώτο Θέμα», ο κ.Μητσοτάκης λαμβάνει καθοδήγηση, τις εργάσιμες μέρες όμως από πού παίρνει γραμμή;
Καλημέρα σας! η κυβέρνησηΤσίπρα-Σόμπλε αλλάζει σελίδα. Ακούγεται ωραίο! όμως ό,τι έγραψε η προηγούμενη σελίδα θα μείνει χαραγμένο με πύρινα γράμματα στο σώμα της πατρίδας και στα μέτωπα των ανθρώπων,
αφήνοντας πάνω τους εγκαυματικά σημάδια,
όπως εκείνα που χάραζαν οι καουμπόηδες στα γελάδια τους και οι Ρωμαίοι στους σκλάβους τους.
Οσο για την επόμενη σελίδα που πρόκειται να γράψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να είναι συγκλονιστική. Ολοι περιμένουμε ο κ. Τσίπρας να διαγράψει με έναν νόμο κι ένα άρθρο όσα έκανε ως τώρα, αποδεικνύοντας ότι η Αριστερά υπάρχει ακριβώς επειδή μπορείνα κάνει αλλιώς κι όχι επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Και μη μου πείτε ότι τις καθημερινές ο κ. Μητσοτάκης παίρνει γραμμή από τα «Νέα», που προσπαθούν να δώσουν γραμμή στην Κεντροαριστερά, διότι εκεί τα πράγματα είναι κάπωςμπουρδουκλωμένα και βάζουν στον Κυριάκο δύσκολα - άντε να ξεχωρίσεις, φέρ’ ειπείν, τα δήγματα Βενιζέλου επί τη Φώφη μέσωΣημίτη, εν σχέσει με την κινητικότητα Σαμαρά και τη νίλα που έπαθε ο συμπατριώτης μου και φίλος Κώστας Τζαβάρας από το Mega λόγω Ζήμενς - η οποία
Ζήμενς, ειρήσθω εν παρόδω, έχει πέσει με τα μούτρα για να χαράξει τα επόμενα φιλολαϊκά βήματα του κ. Μητσοτάκη σταχνάρια του κ. Τσίπρα. Ολα αγγελικά στημένα, εκτός
κι αν συμβεί κανένα ατύχημα με τίποτε κασέτες, διότι αν υπάρχουν «αυτές» υπάρχουν κι «άλλες», όπως δήλωσε Υπουργός της κυβέρνησης, δίνοντας μιαν αύρα κυπατζήδων εναντίον μαφιόζων στην άσκηση της πολιτικής.
Κατά τα άλλα, απορώ που απορείτε: Ο Μεγαλέξανδρος ήταν Σκοπιανός. Ο Δίας (της Δωδώνης) ήταν Τσάμης (και του Ολύμπου ήταν Γκέκας) - πού είναι το πρόβλημα; Δεν λέει ο κ. Λιάκος ότι όλα αυτά είναι θέμα φαντασιακού; Δεν λέει ο κ. Μπαλτάς ότι όλα αυτά είναι θέμα αυτοπροσδιορισμού; Δεν είναι η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιασοφιά θέμα πολυπολιτισμού; Αν τώρα το φαντασιακό, οαυτοπροσδιορισμός και ο πολυπολιτισμός (όλα παρενδύσεις τωνεθνικισμών που καλλιεργεί η Νέα Τάξη) βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια, no problem, όσα απ’ τα παιδιά μας καούν, καήκανε! Μια ακόμα
Γενοκτονία απ’ αυτές που δεν έγιναν ποτέ, ένα ακόμαΟλοκαύτωμα που πάει κι αυτό για τη λήθη (την οποία ο φασισμός των επιγόνων κτίζει πάνω στους τάφους των προγόνων) - πού είναι το πρόβλημα;
Δεν πάνε τα πράγματα καλά - το δείχνουν ακόμα και τα πρατήρια βενζίνης στην Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο, όπου όλα μα όλα φέρουν πέντε σημαίες: Της Αλβανίας, του Κοσόβου, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - «συνωστισμός» σημαιών - πολλά χρόνια τώρα καλλιεργείται στη γειτονιά μας ο κήπος με τα άνθη του κακού. Και ασφαλής απόδειξη για την κατεύθυνση αυτού του οδικού χάρτη προς την ανάφλεξη
είναι και η σιωπή για τη στεντόρεια ανάγνωση του Κορανίου μέσα σε ένα Μουσείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. (Γιατί, λόγου χάριν, να μη γίνει κι ένα τρισάγιο στο Λούβρο ή μια βουδιστική τελετή στο Ερμιτάζ; - δεν θα ήταν πολυπολιτισμικό;)
Ομως, το πιο δυσοίωνο σημάδι για τα καμώματα του Ερντογάν είναι η σιωπή - εν πρώτοις των κρατών και κατά δεύτερον των εκκλησιών. Και το μεν Οικουμενικό Πατριαρχείο τι να πει;Εκκλησία εν αιχμαλωσία είναι. Το Πατριαρχείο της Μόσχας όμως; η Αρχιεπισκοπή Αθηνών; Το Πατριαρχείο της Σόφιας, των Ιεροσολύμων, η Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ; Εχουν, ως φαίνεται, για τους προκαθήμενους της Ορθοδοξίας μεγαλύτερη σημασία οι ενδοορθόδοξες έριδες για το προβάδισμα και τον μπεζαχτά, από όλα τα σημάδια που αμολάει ο Πόλεμος προαναγγέλλοντας την έλευσή του. Οσο για τα κράτη,
αυτά απλώς διαλέγουν πλευρά στους ακήρυχτους και στους κηρυγμένους πολέμους - ουδέποτε συγκροτούν μέτωπο εναντίον τους. Ρωτήστε και τον ΟΗΕ.
Οσο για τον κ. Ερντογάν, αν πιστεύει ότι οι προσευχές του Χότζα στην Αγιασοφιά και οι λοιπές προκλήσεις θα του λύσουν το πρόβλημα του Κουρδιστάν, μάλλον ζει κι αυτός στον κόσμο του, χωρίς να ακούει τις εκρήξεις στην Πόλη.
ΥΓ.: Η στήλη ευχαριστεί την κυρία Η.Κ. για το ευγενικό της γράμμα και τις ακόμα ευγενικότερες παρατηρήσεις της για τη μετάφραση που έκαμα προχθές στο παράθεμα από τα «Τακτικά» του Λέοντος του Σοφού. Ομως δεν έκαμα μετάφραση, ούτε φιλόλογος είμαι, ούτε καλύτερος του συνήθους γνώστης των ελληνικών. Απλώς το πνεύμα του κειμένου προσπάθησα να αποδώσω (κακώς, διότι το αποδίδουν άψογα ιστορικοί όπως οι Ζακυνθηνός, Καραγιαννόπουλος, Paul Lemerie, Μαλιγκούδης και πλήθος άλλων που πραγματεύονται ειδικώς το θέμα των Σλαύων στο Βυζάντιο), καθώς και να ενθαρρύνω την ανάγνωση (μάλιστα την εξωσχολική) παλαιότερων μορφών της γλώσσας μας, έστω και με τα λάθη μας. Λάθη που άλλωστε όλοι κάνουμε, μιλώντας και γράφοντας και στα τρέχοντα ελληνικά.
Με την ευκαιρία, όσοι ενδιαφέρεσθε για τη Βυζαντινή Γραμματολογία από τις πηγές, ώστε να σχηματίσετε ιδίαν αντίληψη (εκτός εκείνης των βυζαντινολόγων), μπορείτε να αναζητήσετε σειρά έργων που έχουν εκδοθεί απ’ τις εκδόσεις «Αγρωστις». Ψελλός, Ζωναράς, Γενέσιος, Διάκονος, Κεκαυμένος, Δούκας και πλήθος άλλων ιστορικών, λογίων και χρονογράφων.
Οι εκδόσεις αυτές παραθέτουν το στερεότυπο του κάθε έργου με αντικριστή τη μετάφρασή του (είναι ένας πολύ ωραίος και διαφωτιστικός τρόπος ανάγνωσης, κυρίως για τους ερασιτέχνες του αθλήματος).
Δεν γνωρίζω αν αυτά τα βιβλία βρίσκονται (ή πόσα απ’ αυτά) σε κυκλοφορία, θα γνωρίζει όμως ο βιβλιοπώλης της γειτονιάς σας.
Οπως θα γνωρίζει και για το πλήθος των βυζαντινολόγων, τα έργα των οποίων μπορούν να σας οδηγήσουν στη χιλιετή διαδρομή ενός κόσμου συστατικού και της εποχής μας.
ΥΓ.2: Η στήλη εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στον αγαπημένον μας Χάρρυ Κλυνν για την απώλεια του γιου του Νίκου Τριανταφυλλίδη, μια απώλεια όλων μας, βαριά για την καρδιά μας. Ξέρω ότι για τη μάνα Χαρίκλεια και για τον πατέρα Βασίλη δεν υπάρχουν λόγια, υπάρχει όμως το έργο του Νίκου, κι αυτό έκανε τα λόγια του κόσμου πιο όμορφα...

 ΠΗΓΗ: 
http://www.enikos.gr/stathis/393153,Oneira-8erinhs-nyktos-ews-th-melagxolia-toy-Septemvrh.html

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ

13-6-2016


BREXIT THE MOVIE 

2 ΒΙΝΤΕΟ: 1)15 λεπτά με  Ελληνικούς υποτίτλους
   2)FULL FILM (In English)Γιατί οι Βρετανοί πρέπει να ψηφίσουν έξοδο από ΕΕ, η γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών, οι παροχές και τα προνόμιά τους. Διδακτικό για όλους...

BREXIT THE MOVIE:

Εμείς ο λαός παραπλανημένοι και εκφοβισμένοι να παραδώσουμε την Δημοκρατία και την Ελευθερία μας.
Αυτό το φιλμ είναι ένα κάλεσμα και μια κραυγή.
Πρέπει να παλέψουμε για την ανεξαρτησία μας.
Για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και των νόμων υπό τους οποίους ζούμε και για την ελευθερία να ορίζουμε το μέλλον μας.


Αυτή είναι η σπουδαιότερη ψήφος για τον καθένα μας στη ζωή του.
Στις εκλογές δεν έχει σημασία αν θα ψηφίσεις για τους συντηρητικούς ή τους εργατικούς επειδή ξέρεις ότι σε 4 χρόνια μπορείς να αλλάξεις άποψη.
Αυτή τη φορά δεν μπορείς να αλλάξεις γνώμη. Αυτή τη φορά είναι για πάντα.

Σ' αυτό το φιλμ θα δούμε πως λειτουργεί η ΕΕ.

Είναι σαν παράδεισος για τον πολιτικό γραφειοκράτη γιατί είναι εξουσία χωρίς λογοδοσία.

Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι βέβαιο ότι η μεγάλη μάζα του λαού να μην μπορέσει να ελέγξει την κυβέρνηση ποτέ πια.

Η ΕΕ μετατρέπεται σε δικτατορία και αυτό δεν είναι υπερβολή.

Θα δούμε τι έκανε η ΕΕ στη Βρετανία. Η ΕΕ κατέστρεψε την βρετανική αλιεία.
Oi ευρωπαϊκές πολιτικές είναι η μεγαλύτερη απειλή στην ανταγωνιστικότητα μας.

Θα δούμε γιατί το "φρούριο-Ευρώπη" ήταν μια συμφορά για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ΕΕ απομονώνεται. Η ΕΕ έχει καταντήσει μια οικονομική τρέλα.
Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μείνουμε στην ΕΕ. Σε καμία περίπτωση.

Θα δούμε τα ρίσκα που δένουν το πεπρωμένο μας με μια ΕΕ που καταρρέει.

Ο εξτρεμισμός εκτρέφεται από την αντιδημοκρατική φύση της ΕΕ.

Το να ανήκουμε στην ΕΕ όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ασφάλεια αλλά σαν μέλη διατρέχουμε κινδύνους να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που δεν θέλουμε.


BREXIT THE MOVIE 15 Λεπτά με ελληνικούς υπότιτλους
BREXIT THE MOVIE FULL FILM (In English)
Φτου ξελευτερία

13-6-2016


Κρυφτείτε όσο θέλετε στην ασφάλεια που νομίζετε ότι σάς δίνουν τα 100 τ.μ τσιμεντένιων κλουβιών που αποκτήσατε με κόπο ή χωρίς. Κρυφτείτε όσο θέλετε στην ασφάλεια που σας δίνει το φτηνό μεροκάματο της επιβίωσης ή το πλούσιο μεροκάματο του γλειψίματος στις κατοχικές δυνάμεις. Κρυφτείτε όσο θέλετε στην εθελοτυφλία σας και στον ωχαδερφισμό σας. Κρυφτείτε κάτω από σημαίες κομματικές, σημαίες ευρωπαϊκές ή τις ευθυνοφοβικές απολιτίκ και ό,τι άλλο συνηθίζατε να κάνετε χρόνια τώρα. 
Το κρυφτό ήταν και είναι το εθνικό σπορ της χώρας. Μόνο που το μέτρημα μέχρι το "10" δεν ισχύει πια και δεν υπάρχει το αβάντζο να τρέξεις να βρεις την ασφαλή σου τρύπα και να κοροϊδέψεις αυτόν που τα "φυλάει". Καταλάβετέ το ότι όσοι σας πλήρωναν για να κρύβεστε τώρα έχουν αρχίσει το σαφάρι εναντίον σας. Θέλουν και το δικό σας τομάρι να διακοσμεί τα σαλόνια των Βρυξελλών.
Ως γνωστόν η πλειοψηφία ακόμη δεν θέλει να καταλάβει ότι αυτό το παιχνίδι θα είναι από εδώ και στο εξής αιματηρό. Ήταν αιματηρό και πριν αλλά σε αυτό έπαιζαν αποκλειστικά το ρόλο του θύματος τα εύκολα θύματα του οικονομοπολιτικού συστήματος. Οι αποκαλούμενοι από την πλειοψηφία ως "μαλάκες". 
Οι μαλάκες λοιπόν, όσοι κατάφεραν να βγουν έστω και ακρωτηριασμένοι από τις μάχες με το σύστημα (όχι μόνο το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό) έχουν γίνει πολύ κακά παιδιά. Έχουν φτάσει σε σημείο να βλέπουν να συντελείται αδικία εναντίον μιας ομάδας και να μην επεμβαίνουν συνειδητά γιατί γνωρίζουν ότι δεν αξίζει να κερδηθούν μάχες όπου οι "αδύναμοι" ήταν οι δυνατοί που το σύστημα εξουσίας τους χρησιμοποιούσε έναντι αντιτίμου να παίζουν το ρόλο των υπερασπιστών της δημοκρατίας των φιλοτομαριστών. Η συνέπειά τους σε ό,τι νόμιμο έφερε την Κατοχή.
"Θα χαθούν σπίτια", "θα μείνουν άστεγες οικογένειες" αναφωνούν οι ίδιοι που έπιναν τον φραπέ τους απολαμβάνοντας την έξωση του "μαλάκα" γείτονα, του "μαλάκα" άνεργου οικοδόμου, του "μαλάκα" που τα έβαζε πάντα με την γειτονιά όταν γινόταν της νεοπλουτίστικης άλωσης το κιγκλίδωμα. 
Λοιπόν, ας δούμε ποιανών τα σπίτια θα χαθούν για να ξέρουμε αν πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε. 
"Δεν θα υπάρχει ούτε ασπιρίνη", "πού θα κάνουμε εξετάσεις χωρίς ασφάλεια", μιξοκλαίγονται όσοι επί έξι χρόνια ενώ πήγαιναν για τα τσεκ απ τους ή για τις ενέσεις υαλουργικού για τις ρυτίδες στο πάνω χείλος, οι ουρές των ανασφαλίστων τα κοινωνικά ιατρεία όλο και μεγάλωναν με ανθρώπους που είχαν ακόμη και παιδιά στην αγκαλιά. Υπάρχουν τάφοι που δεν έχουν όνομα αλλά αριθμό λες και δεν ήταν άνθρωποι αλλά αναλώσιμα για την ησυχία των πολλών. 
Το ναζιστικό κατεχόμενο κράτος θα σώσει αρκετούς από αυτούς τους άψυχους αλλά όχι όλους. Και η ασπιρίνη που θα έχει κρατηθεί καβάντζα να είναι σίγουροι ότι δεν θα την πάρουν αυτοί. Οι ασπιρίνες φτάνουν μόνο για όσους αξίζει να μην υποφέρουν. 
Πολλά τα φοβερά ντοκουμέντα έξι χρόνων μαζεμένα για αυτούς που νομίζουν ότι θα σωθούν με το κρυφτό ή με το να κουνάνε ναζιστικές σημαιούλες για να πάρουν την κουραμάνα από τον γκεσταπίτη που εκπροσωπεί την εξουσία. 
Πολλά τα αποδεικτικά στοιχεία έξι ετών δίποδων σκουληκιών που έβγαλαν ό,τι πιο άρρωστο βίτσιο είχαν επάνω σε ο,τιδήποτε ανυπεράσπιστο. Πολλά τα βίτσια, μεγάλη η αρρώστεια που αντί να κοπάζει εν μέσω κατοχής όλο και αυξάνεται. 
Πολλοί πήραν τα μπογαλάκια τους και έφυγαν για άλλες χώρες μην αντέχοντας αυτό που συντελέστηκε και συντελείται εδώ στο νότο των Βαλκανίων. Καλά έκαναν. Μείναν όμως πίσω και  κάποιοι ελάχιστοι, που συνειδητά ή μη μπορώντας να αποχωριστούν αυτά που τώρα χάνονται ένα-ένα εξαιτίας της απίστευτης λαιμαργίας της πλειοψηφίας για χρήμα, για βλαχοεπίδειξη και για χωριατοξιπασμό, κάνουν τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια λογαριασμό.
Κρυφτείτε όσο ακόμη σάς παίρνει γιατί οι μάχες που θα δοθούν δεν θα είναι για καμία Ελευθερία και για καμία Ανατροπή. Στριμωχτήκατε από μόνοι σας στις γωνίες και όσο και να συσπειρωθείτε εναντίον των "κακών παιδιών" το παιχνίδι σύντομα αλλάζει και από κρυφτό γίνεται κυνηγητό. Οι όροι σε αυτή την βιτσιόζα ζούγκλα που συνειδητά και άνευ ελέους δημιουργήσατε είναι γραμμένοι από  όσους δεν έπαιξαν ποτέ στις απαλλοτριωμένες για φράγκα αλάνες που χαζοαλητεύατε. Για κάθε τετραγωνικό γης αυτής της χώρας που θα γίνεται επενδυτικό κεφάλαιο όσων σάς έτρεφαν με χρυσά κουτάλια θα έχετε την πλήρη ευθύνη εσείς. Για ό,τι έμψυχο πέθανε ή πεθάνει που αξίζει όσο εννέα γενιές από το κύτταρο που κουβαλάτε, την πλήρη ευθύνη την έχετε και πάλι εσείς. 
Σας δόθηκαν αμέτρητες ευκαιρίες και όχι απλά δεν τις αρπάξατε αλλά τις κάνατε προσανάμματα για την πυρκαγιά που μάς εγκλώβισε όλους. Όποιο βίτσιο και να γεννήσει το άρρωστο κεφάλι σας ως αντεπίθεση ή προειδοποίηση, έχουμε πάθει δυστυχώς για σας, ανοσία.
Τα είχαμε ξαναπεί όταν η πάρτη σας γεννούσε το πάρτι της Κατοχής που έφτασε μόλις....
Κάποια στιγμή θα τελειώσουν οι καλοί άνθρωποι που αυτοκτονούν.  
στον Τοίχο

ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ, Η ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣE-mailΕκτύπωσηPDF
12-6-2016
Του ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ
«Δεν υπάρχουν παρά μόνο δυο ειδών λαοί: αυτοί που πεινούν
και εκείνοι που υποφέρουν από αϋπνία. Τους δεύτερους δεν
τους αφήνει να κοιμηθούν ή έμμονη σκέψη των αιτίων
που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εισβολή των
πρώτων στο χώρο τους».
JOSUE DE CASTRO
Σε μια εποχή που η συνωμοσιολογία βρίσκεται στο απόγειο της και γοητεύει εκατοντάδες συγγραφείς, δημοσιογράφους και αναλυτές που ασχολούνται με σενάρια καταστροφής ή παγίδευσης της ανθρωπότητας σε μυστικά σχέδια σκοτεινών και άλλων δυνάμεων τα οποία πολλές φορές υπερβαίνουν τα εγκόσμια και κινούνται στο χώρο της μεταφυσικής, η πραγμάτευση ενός θέματος όπως η ΛέσχηΜπίλντερμπεργκ, είναι αρκετά παρακινδυνευμένη. Μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί ως μια ακόμη ευφάνταστη, σεναριολογική γραφικότητα και να ξεφύγει από τα όρια της αντικειμενικής δημοσιογραφικής παρουσίασης και έρευνας. Έτι περαιτέρω που η ίδια αυτή η Λέσχη που έχει ήδη κλείσει μισό και πλέον αιώνα ζωής, δίνει αρκετή τροφή για σενάρια συνωμοσίας και εικασίες γύρω από τον ρόλο και την δραστηριότητα της τα οποία καλύπτονται με ένα μόνιμο πέπλο μυστηρίου.
Και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην κεντρίζει την ανθρώπινη και μόνο περιέργεια η ετήσια συνάντηση μιας πλειάδας ανθρώπων από τους πιο ισχυρούς στον πλανήτη που διενεργείται με πάσα μυστικότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και που τα διαμειφθέντα μεταξύ των προσκεκλημένων, προστατεύονται από ένα παράδοξο όρκο σιωπής; Πως θα μπορούσε να αφήνει αδιάφορους τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές, τους πολίτες και πόσο μάλλον τους κακόπιστους συνωμοσιολόγους, η συνάντηση μεγαλοεπιχειρηματιών, πολιτικών, επιστημόνων, δηλαδή η αφρόκρεμα της πολιτικής, της οικονομίας και της διανόησης όπου συζητούνται θέματα που αφορούν την πορεία για την παγκόσμια κατάσταση; Γιατί όπως αναφέρει σε σχόλιο του το ειδησεογραφικό πρακτορεία BBC «αν οι συμμετέχοντες πραγματικά συζητούσαν για το καλό των ανθρώπων γιατί δεν το δημοσιοποιούν;»
Η ιστορία της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ξεκινά επισήμως στις 29 Μαΐου 1954 στο ομώνυμο ξενοδοχείο της πόλης Όστενμπεργκ στην Ολλανδία. Εκεί προσκλήθηκαν για πρώτη φορά από τον πρίγκιπα Βερνάρδο της Ολλανδίας και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης μια σειρά εξεχουσών προσωπικοτήτων από χώρες κυρίως της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι, βασιλιάδες, βασίλισσες, επιστήμονες και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οικονομικών κολοσσών του κόσμου, εγκαινίασαν την πρώτη αυτή συνάντηση, 50 χρόνια πριν όπου και δόθηκαν οι αρχικές κατευθυντήριες γραμμές. Ο πρίγκιπας Βερνάρδος, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο είχε έντονη φιλοναζιστική δραστηριότητα, πήρε το χρίσμα του προέδρου της Λέσχης που το διατήρησε για 22 χρόνια. Ωστόσο ιθύνων νους της δημιουργίας της Λέσχης θεωρείται ο Τζόζεφ Ρέτινγκερ ένας «κοινός θνητός», γιατρός πολωνικής καταγωγής που ωστόσο αποκλήθηκε ως ο «Ταλεϊράνδος» του μεσοπολέμου αλλά και της μεταπολεμικής εποχής, με διασυνδέσεις και επιρροή σε όλο τον διεθνή τότε χώρο. Ο Ρέτινγκερ επέδειξε ιδιαίτερη αντιναζιστική δράση τόσο κατά την διάρκεια του Πρώτου, όσο και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και συμμετείχε σε αντιστασιακές επιχειρήσεις στην πατρίδα του την Πολωνία παρότι είχε ακρωτηριαστεί λόγω πολιομυελίτιδας.
Το όραμα του Ρέτινγκερ ήταν η ένωση της Ευρώπης σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, πρόταση την οποία υπέβαλε πριν τον πόλεμο στον Γάλλο πρωθυπουργό Κλεμανσώ. Μάλιστα θεωρείται σφοδρός υποστηρικτής του τάγματος των Ιησουϊτών (μια από τις πιο συντηρητικές τάσεις στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας) γεγονός που οδήγησε τον Γάλλο πρωθυπουργό να απορρίψει τις προτάσεις του Ρέτινγκερ θεωρώντας τον πράκτορα του Βατικανού. Όμως η ιδέα του Ρέτινγκερ πήρε σάρκα και οστά αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την αλλαγή της διεθνούς κατάστασης και την άνοδο του κομμουνισμού. Η ψυχροπολεμική περίοδος ξεκινά με μια Ευρώπη διαλυμένη και μια ανερχόμενη υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, που συγκεντρώνει την αντιπάθεια των περισσότερων λαών αλλά και των προοδευτικών κινημάτων που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Η ιδέα του Ρέτινγκερ για την δημιουργία μιας μυστικής συνδιάσκεψης των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κομμουνιστικό κίνδυνο και τον διάχυτο αντιαμερικανισμό, βρήκε αντίκρισμα στον πρίγκιπα της Ολλανδίας που συνδεόταν με ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά τραστ. Την ίδια αποδοχή βρήκε και στον Ντέιβιντ Ροκφέλερ μεγιστάνα της διεθνούς οικονομίας που θεωρείται ένας από τους συνιδρυτές της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Το παρασκήνιο που προηγήθηκε του εναρκτήριου λακτίσματος της Λέσχης είναι μεγάλο και περιλαμβάνει συναντήσεις με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής που έκαναν οι Ρέτινγκερ και πρίγκιπας Βερνάρδος και περιλαμβάνουν και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ο οποίος έδωσε τις ευλογίες του για την δημιουργία του ελιτίστικου αυτού κλαμπ που θα ασχολείται από τούδε και στο εξής με την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η πρώτη συνάντηση έγινε λίγο αργότερα επί προεδρίας Αϊζενχάουερ και όπως αναφέρουν αρκετοί μελετητές του θέματος, υπό την εποπτεία και την χρηματοδότηση της CIA. Μερικές από τις προσωπικότητες που θα πλαισιώσουν αυτή την πρώτη συνάντηση είναι εκτός από τους τρεις προαναφερόμενους συνιδρυτές (Ρέτινγκερ, πρίγκιπας Βερνάρδος, Ροκφέλερ) ο διοικητής της CIA Ρόμπερτ Σμιθ, ο πρόεδρος της Unilever Πωλ Ρίλκεν, ο Τζόρτζ Μπολ πρόεδρος της έτερης πολυεθνικής εταιρίας Lehman Bros αλλά και ένας Έλληνας πολιτικός, ο Παναγιώτης Πιπινέλης.  
Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ”
Ο «καταστατικός χάρτης» της Μπίλντερμπεργκ θα διαμορφωθεί ως εξής: τα μέλη της οργάνωσης συναντιούνται μια φορά τον χρόνο σε διαφορετικό κάθε φορά μέρος και συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών για τρεις μέρες. Η δομή του κλαμπ αποτελείται από τον πρόεδρο, τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής, τα μέλη της Συμβουλευτικής επιτροπής και τους προσκεκλημένους που διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά. Τα μέσα ενημέρωσης απουσιάζουν πλήρως από την συνάντηση με εξαίρεση κάποιους ελάχιστους εκδότες ή δημοσιογράφους που καλούνται να παρακολουθήσουν την συνάντηση επιλεκτικά και υπό τον όρο ότι δεν θα διαρρεύσουν τα όσα συζητούνται. Ο ίδιος όρκος σιωπής δεσμεύει και όλους του υπόλοιπους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με μια από τις ελάχιστες ανακοινώσεις της Λέσχης που παρουσιάστηκε το 1989 «η λέσχη αναπτύχθηκε λόγω του ενδιαφέροντος πολλών ηγετικών προσωπικοτήτων και από τις δυο πλευρές του ατλαντικού για μια πιο στενή συνεργασία της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής σε θέματα υψίστης σημασίας. Έγινε φανερό ότι οι τακτές εμπιστευτικές συζητήσεις θα βοηθούσαν στην καλύτερη κατανόηση των διαφόρων ζητημάτων κατά τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο». Σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών της ετήσιας συνάντησης της Μπίλντερμπεργκ, η μυστικότητα και η απουσία δημοσιότητας γύρω από αυτά που συζητιούνται βοηθά τους προσκεκλημένους να εκφράζονται χωρίς φόβο και δισταγμό και να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους χωρίς τυχόν παρενέργειες, αφού πολλοί από αυτούς αντιπροσωπεύουν μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ δεν αλλάζει συχνά πρόεδρο καθώς όπως φαίνεται δεν είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά προσομοιάζει περισσότερο με ένα Τάγμα πιστών που διοικείται περισσότερο με εθιμικούς κανόνες. Τα πρώτα 22 χρόνια της ύπαρξης της όπως ήδη αναφέραμε τα ηνία της προεδρίας κατείχε ο πρίγκιπας της Ολλανδίας ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του το 1976, ύστερα από βαρύτατο σκάνδαλο που ξέσπασε εις βάρος του. Ο πρίγκιπας κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από την πολεμική βιομηχανία Λόκχιντ Μάρτιν για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών. Το σκάνδαλο έλαβε τέτοιες διαστάσεις που η χρονιά εκείνη είναι η μια και μοναδική που δεν πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση της Μπίλντερμπεργκ. Ο πρίγκιπαςΒερνάρδος παρέδωσε την προεδρία στον Λόρδο Ντάγκλας Χιούμ ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός στην Μεγάλη Βρετανία και παρέμεινε στο «αξίωμα» για τέσσερα χρόνια. Την σκυτάλη στην προεδρία παρέλαβε το 1980 ο Γουόλτερ Σήηλ πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 1985 ο Σήηλ παραιτήθηκε και τον διαδέχτηκε ο Λόρδος Ρόλ, ενώ το 1989 ανέλαβε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Λόρδος Κάρινγκτον. Ο Κάρινγκτον διατήρησε την θέση του μέχρι το 2000 όταν διορίστηκε πρόεδρος ο Βισκάουντ Ετιέν Ντ’αβινιόν, πρόεδρος του οικονομικού κολοσσού Societe Generale de Belgique.  
ΜΙΑ ΣΚΙΩΔΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Αυτό όμως που δίνει πραγματικά μυθικές διαστάσεις στην Μπίλντερμπεργκ δεν είναι ούτε η μυστικοπαθής στάση της, ούτε η δομή της, ούτε καν η θεματολογία της που κατά καιρούς έχει γενικόλογα ανακοινωθεί ή έχει διαρρεύσει. Αυτό που κάνεις αρκετούς να εικάζουν πως πρόκειται για μια παγκόσμια άτυπη κυβέρνηση είναι οι προσωπικότητες που έχουν συμμετάσχει κατά διαστήματα στις συναντήσεις. ΟΧένρυ Κίσσιγκερ, ο Ρομάνο Πρόντι, ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στάνλευ Φίσερ, ο Τζέημς Γούλφενσον πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ο νυν Πωλ Γούλφοβιτς, σειρά προέδρων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών, οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και Τζορτζ Ρομπερτσον, ο πρώην πρόεδρος της Φιατ Τζιοβάνι Ανιέλι, η Βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκαρ ντ’Εστέν, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Ρίτσαρντ Περλ, ο Μάικλ Λεντίν και βέβαια σειρά εν ενεργεία υπουργών, πρεσβευτών, προέδρων κομμάτων και παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Τα μέλη της Λέσχης είναι περίπου 130 με μια αναλογία που κατά τα 2/3 προέρχονται από την Ευρώπη και κατά το 1/3 από την βόρεια Αμερική.
Όμως η συνωμοσιολογία γύρω από την Μπίλντερμπεργκ και το σενάριο ότι αποτελεί ένα άτυπο ιερατείο ενισχύεται και από μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν μεν τυχαία αλλά σε συνδυασμό με σειρά γεγονότων γίνονται εξαιρετικά ύποπτα. Αρκετοί πολιτικοί που αργότερα ανέλαβαν υψηλά αξιώματα στην χώρα τους, είχαν προσκληθεί στην Μπίλντερμπεργκ όταν ακόμη ήταν άσημοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, ο Τόνυ Μπλερ, αλλά και ο Λιονέλ Ζοσπέν. Σύμφωνα με την άποψη που θεωρεί την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ μια «σκιώδη παγκόσμια κυβέρνηση» οι ανερχόμενοι πολιτικοί περνούν από ένα είδος crash test, σε μια από τις συναντήσεις που προηγούνται της εκλογής τους. Μάλιστα αρκετοί ισχυρίζονται πως στην Λέσχη παίρνονται αποφάσεις για σημαντικά θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, ο πόλεμος στην Βοσνία ενώ πιστεύουν πως αρκετές διεθνείς εξελίξεις κρίθηκαν σε αυτήν την συνάντηση. Ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι οι συνεδριάσεις γίνονται πάντα δυο εβδομάδες πριν την συνάντηση των G8, των οχτώ δηλαδή πλουσιότερων χωρών του πλανήτη που δίνει την εικόνα ότι υπάρχει κάποια διασύνδεση.
Σχετικά τα όσα λέγονται για την Μπίλντερμπεργκ ο Βρετανός δημοσιογράφος Τόνι Γκόσλινγκ που ασχολείται με το θέμα σε παλαιότερη σχετική ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσία του BBC για το ρόλο της Λέσχης είπε: “Λένε ότι δεν λαμβάνονται συγκεκριμένες και δεσμευτικές αποφάσεις στους κόλπους της Λέσχης, αλλά αυτό είναι ολίγον παραπλανητικό. Στη σύνοδο Μπίλντερμπεργκ διαμορφώνεται από ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων μια συναίνεση - ένα κονσένσους για το ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να απασχολήσουν τον κόσμο μας τα επόμενα χρόνια, σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο”. Και όπως είχε επισημάνει ο αρχισυντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Ομπζέρβερ, Γουίλ Χάτον, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει ως ομιλητής σε μια σύνοδο τη δεκαετία του '90, “η περιορισμένη κατά τη γνώμη μου συναίνεση που εξυφαίνεται στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, αποτελεί τη βάση για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα όπως οι ρυθμοί της παγκοσμιοποίησης και ο στρατιωτικός έλεγχος της Μέσης Ανατολής”.
Μερικοί ακόμη πιο τολμηροί μελετητές της Λέσχης διατυπώνουν την άποψη ότι η Μπίλντερμπεργκ διασυνδέεται και με οργανώσεις όπως η Τριμερής Επιτροπή, μια διεθνής οργάνωση μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας η οποία δημιουργήθηκε το 1973 και θεωρείται παρακλάδι της Μπίλντερμπεργκ καθώς αρκετά από τα σημαίνοντα μέλη της όπως ο Ροκφέλερ πρωτοστάτησαν στην συγκρότηση της. Άλλη κάνουν λόγο για διασύνδεση της Μπίλντερμπεργκ με μια οργάνωση με την ονομασία CFR η οποία δημιουργήθηκε το 1921 από μια ομάδα μεγαλοτραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Και σε αυτή την οργάνωση πρωταγωνιστεί το όνομα του Ροκφέλερ. Όλες αυτές οι οργανώσεις σύμφωνα με αυτή την εκδοχή έχουν σαν απώτερο στόχο την δημιουργία μιας παγκόσμια κυβέρνησης που διαμοιράζεται σε τρεις πόλους μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας και που στόχου έχουν τον απόλυτο έλεγχο των εθνών και τον πόρων στον πλανήτη.
Η Ελληνική παρουσία στην Λέσχη Μπίλντερμπεργκ αν και περιορισμένη δεν λείπει ποτέ από τις λίστες των συμμετεχόντων είτε με κάποια μόνιμα μέλη όπως ο Κώστας Καρράς πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων Καρράς, ή ο Γιώργος Δαυίδ πρόεδρος της Coca Cola Ελλάδας είτε με σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής που εναλλάσσονται κάθε χρόνο. Η μια και μοναδική φορά που διοργανώθηκε συνάντηση της Λέσχης στην χώρα μας ήταν το 1993 στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Η συνάντηση διοργανώθηκε επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τότε ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που η Ελλάδα συμμετείχε στην συνάντηση με περισσότερα μέλη.
Αρκετά μέλη της Μπίλντερμπεργκ έχουν υπερασπίσει κατά καιρούς την Λέσχη λέγοντας ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άτυπο διεθνές φόρουμ όπου διατυπώνονται σημαντικές απόψεις με μοναδικό σκοπό τους να προωθήσουν τον διάλογο και την συνεργασία στην διεθνή κοινότητα. Ωστόσο το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί όλη αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα διαδικασία γίνεται με τέτοια μυστικότητα; Το επιχείρημα της ελεύθερης διατύπωσης απόψεων από πλευράς των σημαινόντων προσκεκλημένων δεν επαρκεί σε μια εποχή μάλιστα που ο δυτικός κόσμος υπερθεματίζει για τις δημοκρατικές αρχές. Μια από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας είναι ο δημόσιος ανοιχτός διάλογος κι από όσο γνωρίζουμε ιστορικά η δημοκρατία δεν προστατεύεται πίσω από κλειστές πόρτες. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο διάλογος διενεργείται από επίσημους φορείς της εξουσίας αλλά και από σημαντικούς παράγοντες της κοινωνίας. Στην περίπτωση της Μπίλντερμπεργκ οι πολιτικοί που συμμετέχουν δεν έχουν καν το δικαίωμα να ενημερώσουν τα τοπικά κοινοβούλια για όσα συζητήθηκαν. Οι συνεδριάσεις μπορεί να είναι πράγματι τόσο αθώες όσο διατείνονται οι κατά καιρούς συμμετέχοντες αλλά η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται. Υπό τέτοιες συνθήκες και σε συνδυασμό με τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς αλλά και σε συνδυασμό θα έλεγε κανείς με τις σατανικές συμπτώσεις μεταξύ προσώπων και καταστάσεων που συνδέονται με την Μπίλντερμπεργκ, δικαίως αρκετοί αμφισβητούν τον ρόλο της και αντιμετωπίζουν την οργάνωση με καχυποψία. Σήμερα σε μια εποχή που η τεχνολογία της παγκοσμιοποίησης και η διάχυση της πληροφορίας φτάνει σε κάθε σημείο του πλανήτη κι ενώ οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι του Ατλαντικού μπλοκ απαιτούν την «άρση» του ιδιωτικού βίου κάθε πολίτη, είναι το λιγότερο ζήτημα ηθικής τάξης και πολιτικής δεοντολογίας οι μεγάλοι αυτού του κόσμου να συζητούν με διαφάνεια και ειλικρίνεια και να μας ενημερώνουν για τις όποιες αποφάσεις του. Μόνο τότε οι απλοί πολίτες θα αισθανθούν ασφάλεια και εμπιστοσύνη για όποια συζήτηση γίνεται στις πολυτελείς αίθουσες συνεδριάσεων και μόνο τότε θα προωθηθεί η δημοκρατία που ευαγγελίζονται διάφοροι.  
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ
Κώστας Καρράς – Διευθυντής εταιρειών Πόρτο Καρράς
Γεώργιος Δαυίδ – Πρόεδρος της 3Ε
Ανδρέας Ανδριανόπουλος – Βουλευτής
Στέλιος Αργυρός – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Βιομηχανιών
Γεράσιμος Αρσένης – Πρώην Υπουργός
Γιάννης Κωστόπουλος – Πρόεδρος Τράπεζας Πίστεως
Θόδωρος Κουλουμπής – Πρ. Ινστιτούτου Ελλ. Εξωτερικής Πολιτικής
Νικηφόρος Διαμαντούρος - Εθνικός OMBUDSMAN
Γρηγόριος Χατζηελευθεριάδης – Αντιπρόεδρος εταιρείας ELETSON
Κώστας Καραμανλής – Πρωθυπουργός
Γιάννος Κρανιδιώτης – Πρώην αναπληρωτής υπουργός
Γεώργιος Λιβανός – Εφοπλιστής
Γιάννης Λύρας– Αντιπρόεδρος Ελλήνων Εφοπλιστών
Στέφανος Μάνος – Πρώην υπουργός
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – πρώην πρωθυπουργός
Θεόδωρος Πάγκαλος – Πρώην υπουργός
Μιχάλης Παπακωνταντίνου – Πρώην υπουργός
Παπαλεξόπουλος Θεόδωρος – Αναπληρωτής πρόεδρος ΤΙΤΑΝ ΑΕ
Παπανδρέου Γεώργιος – Αρχηγός ΠΑΣΟΚ
Παπαχελάς Αλέξης - Δημοσιογράφος
Μιχαήλ Περατικός – Πρόεδρος PEGASUS OCEAN SERVICES
Σαμαράς Αντώνιος – Πρώην πρωθυπουργός
Λουκάς Τσούκαλης - Καθηγητής
Θάνος Βερεμής – Καθηγητής
Θεμιστοκλής Βώκος– Πρόεδρος SEATRADE ORGANISATION
Μίνως Ζομπανάκης – Πρόεδρος Διεθνούς Μελέτηες κι Εκτίμησης
Ντόρα Μπακογιάννη – Δήμαρχος Αθηνών
Άννα Διαμαντoπούλου – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Γιάγκος Πεσματζόγλου -τακτικό μέλος της Λέσχης
Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας  

ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗE-mailΕκτύπωσηPDF
12-6-2016         
ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΔΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ΕΝΩ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ  
ΤΟΥ ΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ  
Στο κλασσικό έργο του “Ο Ηγεμόνας”, ο Νικολό Μακιαβέλι θέτει το ερώτημα αν η πολιτική εξουσία πρέπει να εμπνέει φόβο ή αγάπη στους υπηκόους της. Το ιδανικό θα ήταν να συνδυάζει και τα δύο, αποφαίνεται ο Ιταλός στοχαστής. Αν όμως αναγκασθεί κάποια στιγμή να επιλέξει, θα πρέπει να στηριχτεί πρώτα απ' όλα στο φόβο, που συντηρείται πιο εύκολα, ενώ η αγάπη εξατμίζεται γρήγορα, προσθέτει.
Έχοντας γίνει αρκετά κυνικοί τον τελευταίο χρόνο, οι νεομνημονιακοί κυβερνήτες μας θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπνευσθούν από τον πραγματισμό του σπουδαίου Φλωρεντίνου, αν δεν είχαν χάσει από καιρό την ικανότητα να εμπνέουν είτε φόβο, είτε αγάπη στον οποιονδήποτε. Με κλειστές και τις δύο εναλλακτικές του Μακιαβέλι, ο Αλέξης Τσίπρας και το επικοινωνιακό επιτελείο του φαίνεται να αναζητούν ένα τρίτο δρόμο πολιτικής επιβίωσης, ποντάροντας στον... οίκτο! “Το ξέρουμε, όλα αυτά που κάνουμε είναι αθλιότητες, αλλά δεν φταίμε εμείς, μας τα επιβάλλουν, λυπηθείτε μας!” είναι το καινούργιο λάιτ μοτίβ του κυβερνητικού θιάσου.
Νάσου λοιπόν η Όλγα Γεροβασίλη, που εξομολογείται ότι η κυβέρνηση “υποχρεώθηκε να ακολουθήσει” μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει. Να κι ο “κομμουνιστής”, όπως μας διαβεβαιώνει, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, Γιώργος Κατρούγκαλος, που αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση “είναι νεοφιλελεύθερα, αναγκαστήκαμε όμως να τα περάσουμε τον Ιούλιο”. Από κοντά κι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, διεκτραγωδεί κι αυτός τα “δύσκολα” μέτρα που παίρνει αυτή η κυβέρνηση “κάτω από καθεστώς εκβιασμού”. Και τι να πει κανείς για τον Πάνο Καμμένο, που κάνει δημόσια χαρακίρι, αναγνωρίζοντας ότι είναι “αντισυνταγματική” η αύξηση τουΦΠΑ στα νησιά; Ή για τον Χρήστο Σπίρτζη, που κλαίει η καρδιά του για το γεγονός ότι ξεπουλήθηκε το Ελληνικό, χωρίς να... πιάσει τα λεφτά του; Τέτοια ανείπωτη τραγωδία, ούτε στο χειρότερο εχθρό του δεν εύχεται κανείς!
Προφανώς, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη σεβαστός αριθμός πολιτών, οι οποίοι πιστεύουν ακόμη ότι κάτω από τα κοστούμια των μνημονιακών υπουργών υπάρχουν ακόμη κατακόκκινες καρδιές που χτυπούν αριστερά κι ότι πίσω από τα διπλόφαρδα χαμόγελα τουΑλέξη Τσίπρα με τη Μέρκελ και τον Βαλς, κρύβεται ένας ποταμός πνιγμένων δακρύων για τους αναξιοπαθούντες Έλληνες. Υπάρχουν όμως βάσιμοι λόγοι να υποθέσει κανείς ότι το εν λόγω target group βαίνει ταχύτατα προς την εξαφάνιση.
Αίφνης, η Εφημερίδα των Συντακτών, που μάλλον δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αντικυβερνητικό μένος, μας πληροφορεί, σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι “Ο άνθρωπος του Βερολίνου” στην Ελλάδα! Στη σχετική ανταπόκριση διαβάζουμε: “Πολλοί είναι οι αξιωματούχοι που δηλώνουν στο Βερολίνο ότι τους έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το πώς μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα πέρασε τόσο σκληρά μέτρα και μάλιστα δίχως να υπάρξουν αντιδράσεις. Όσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εύχονται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα υπουργός Οικονομικών, λένε πως έχουν άριστη συνεργασία μαζί του, κυρίως επειδή ό,τι συμφωνούσε το εφαρμόζει”.
Θα θυμούνται οι παλιότεροι επισκέπτες της Iskra ότι στις 12 Αυγούστου του 2010, η γερμανική έκδοση των Financial Times είχε χαρίσει στον Γιώργο Παπανδρέου το φωτοστέφανο “Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα”. Τώρα ο έκπτωτος ΓΑΠ υποχρεώνεται να παραχωρήσει τον τιμητικό αυτό τίτλο στονεπικεφαλής των “53+”, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αλλά και αυτός ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πλέκει τοεγκώμιο της κυβέρνησης Τσίπρα, που “έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων” και “βρίσκεται σε δρόμο ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών”.
Κάπου κερδίζει κανείς, κάπου χάνει. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του μπορούν να επαίρονταιότι κέρδισαν την εύφημο μνεία των επικυρίαρχων αυτού του τόπου. Αλλά δεν μπορούν, την ίδια ώρα, να κλαψουρίζουν, ζητώντας οίκτο και ελαφρυντικά από τον ελληνικό λαό. Αν κάποιος δικαιούται οίκτο, είναι μόνο ο παλιός τους εαυτός, που δεν υπάρχει πια, έχοντας δώσει από καιρό τη θέση του στον υπερτροφικό κυνισμό της- ελέω τρόικα- εξουσίας.   

ΣΙΧΑΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ!Εκτύπωση
12-6-2016 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Μουτζώνουν την ΕΕ με χέρια και με πόδια οι λαοί της Ευρώπης, όπως δείχνει μια δημοσκοπική έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Πιου (Pew), η οποία διενεργήθηκε σε 10.500 πολίτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δέκα χώρες από τις αρχές Απριλίου ως τα μέσα Μαΐου του 2016. Οι δημοσκοπήσεις, το έχουμε γράψει πολλές φορές,  δεν αποτυπώνουν τίποτα περισσότερο από μια στιγμιαία εικόνα, και τα αποτελέσματα τους μπορεί να αλλάξουν άρδην. Αυτή η εικόνα πάντως της σημερινής ΕΕ παρουσιάζει ομολογουμένως μεγάλο ενδιαφέρον.  
Τη χειρότερη γνώμη για την ΕΕ την έχουν -ποιος άλλος  οι Έλληνες. Το 71% του δείγματος που χρησιμοποίησε η Πιού έχει πλέον αρνητική άποψη για την ΕΕ και μόνο το 27% του ελληνικού λαού συνεχίζει να έχει θετική. Με άλλα λόγια, οι τρεις στου τέσσερις Έλληνες έχουν επιτέλους αρνητική εικόνα για την ΕΕ. Χρειάστηκε μια τόσο μακροχρόνια κρίση, η οποία συνεχίζεται ακόμη, και μια βαθύτατα χυδαία και προσβλητική συμπεριφορά των Γερμανών του Τέταρτου Ράιχ που οικοδομείται με βάση το ευρώ για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν οι Έλληνες πως μας αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι. Το ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου -και αναφερόμαστε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και, φυσικά, στην Ελλάδα- σημειώνεται ραγδαία κατάρρευση της δημοφηλίας της ΕΕ., Αυτό είναι ταυτόχρονα παρήγορο φαινόμενο, που, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει αναπόδραστα στη διάλυση της ΕΕ, έστω και αν αυτή επέλθει από τη Δεξιά των μεγάλων χωρών της Ευρώπης και τα αντίστοιχα τμήματα των αστικών τάξεων που βρίσκονται πίσω τους. Εξαιρετικά ενθαρρυντικό είναι επιπροσθέτως το γεγονός ότι δεύτερη μετά την Ελλάδα στις αρνητικές γνώμες κατά της ΕΕ είναι απροσδόκητα η Γαλλία, χώρα ιδιαίτερα ωφελημένη από την εύνοια που επιδεικνύουν οι Γερμανοί απέναντι της.  
Από το 69% όπου βρίσκονταν το έτος 2004 οι θετικές απόψεις για την ΕΕ, τώρα έχουνκαταβαραθρωθεί στο ...38%! Ούτε λίγο ούτε πολύ έχασαν 31 εκατοστιαίες μονάδες, πέφτοντας σχεδόν στο μισό. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ακόμη μεγαλύτερη είναι η κατάρρευση της δημοτικότητας της ΕΕ στην Ισπανία, στην κοινωνία της οποίας είναι ευδιάκριτες οι δεξιέςτάσεις. Το έτος 2008, πριν δηλαδή η χώρα αυτή περιδινηθεί σε κρίση, θετική άποψη για την ΕΕ σε προηγούμενη δημοσκόπηση του αμερικάνικου Ινστιτούτου Ερευνών Πίου είχε εκφράσει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 80%. Ακόμη και στην Ισπανία όμως κατέρρευσαν τα πάντα. Εκείνο το 80% των Ισπανών έχασε ολόκληρες ...33(!) εκατοστιαίες μονάδες από τότε και μέσα σε οκτώ χρόνια καταποντίστηκε στο 47%. Ξεπέρασε δηλαδή προς τα κάτω το 50%. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι προφανώς και ο δεξιός πρωθυπουργός Ραχόι στη συνέχεια ακολούθησαν καθαρά μνημονιακές πολιτικές.  
Οι Έλληνες πρωτοστατούν και στην καταγγελία της οικονομικής διαχείρισης της κρίσης εκ μέρους της ΕΕ, με ποσοστό αρνητικών απόψεων που φτάνει στο ...92%!!! Είκοσι πέντε ολόκληρες σχεδόν μονάδες πίσω από τη χώρα μας βρίσκεται η-δεύτερη- Ιταλία, με το πολύ υψηλό ποσοστό απόρριψης των χειρισμών της ΕΕ στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 68%. Αναμενόμενο ίσως το ποσοστό αυτό, θα πει κανείς, σε μια χώρα όπου το δεξιό κόμμα Φόρτσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το επίσης δεξιό κόμμα της Λίγκας του Βορρά, μαζί με το κίνημα των Ιταλών ‘’αγανακτισμένων’’ του Μπέπε Γκρίλο έχουν ως κεντρικό σύνθημα το ...’’Έξω η Ιταλία από το Ευρώ!’’, που δεν τολμά πλέον να ξεστομίσει κανένας κυριολεκτικά υπουργός της κυβέρνησης ΤσίπραΤρίτη είναι η Γαλλία στο ίδιο περίπου ύψος, με τις αρνητικές κρίσεις να φτάνουν στο 66%, και τέταρτη η Ισπανία με ποσοστό 65%. Ακόμη και στην Ολλανδία, οι αρνητικές απόψεις για τους χειρισμούς στην οικονομία της ΕΕ με 49% υπερτερούντων θετικών που είναι στο 42% -και μην ξεχνάμε ότι ο οικονομικής υπεύθυνος της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι Ολλανδός! Μόνο στη Γερμανία, από τα κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ και συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, η οποία είναι και η μόνη χώρα που κερδίζει από τη χρήση του ευρώ, οι πολίτες βλέπουν θετικά σε ποσοστό 47% και αρνητικά σε ποσοστό 38%την οικονομική διαχείριση της κρίσης. Ακόμη πιο σφοδροί επικριτές της ΕΕ είναι όλοι λαοί της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού, Αρνητική άποψη έχει το... 94% (!!!) των Ελλήνων, το 88% των Σουηδών, το 77% των Ιταλών, το 75% των Ισπανών, το 70% των Γάλλων και των Βρετανών. Όσον αφορά δε το στόχο της ‘’όλο και στενότερης ένωσης’’, η απορριπτική διάθεση είναι κυριολεκτικά σαρωτική! Μόνο το ...19% (!) συμφωνεί ότι πρέπει να μεταβιβαστούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, το 42% ζητεί επιστροφή εξουσιών στα κράτη – μέλη και το 27% αρκείται με το υφιστάμενο καθεστώς.  
*Δημοσιεύθηκε στον Πριν την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016