ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΡΕΗE-mailΕκτύπωσηPDF
---000_Solon_011-9-2016
ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΡΕΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο Σόλων (640 – 560 π.Χ.) υπήρξε μεγάλοςπολιτικός της Αρχαίας Αθήνας, γνήσιοςεπαναστάτης του καιρού του, βαθιά ριζοσπάστηςμεταρρυθμιστής – όχι με την δυσφημιστική έννοια που αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις και τους μεταρρυθμιστές οι τροϊκανοί και η εγχώρια μνημονιακή τάξη – αλλά και ποιητής και χάρη σε αυτές τις αρετές του, συγκαταλέγεται μεταξύ τωνΕπτά Σοφών της Αρχαίας Ελλάδας.
Ο Σόλων καταγράφηκε στην Ιστορία για πολλά σημαντικά και καινοτόμα νομοθετήματά του, αλλά κυρίως για τη μεγάλη, πρωτοποριακή και τολμηρή μεταρρύθμισή του που έχει καταγραφεί ιστορικά ως «σεισάχθεια» (σείω + άχθος «απόσειση βάρους»).
Με την σεισάχθεια ο Σόλων έλαβε την πρωτοποριακή νομοθετική πρωτοβουλία, στην Αρχαία Αθήνα, όπου οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι οικονομικά πιο αδύνατοι, πνίγονταν στα χρέη, να διαγράψει ουσιαστικά τα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες (κυρίως προς τους μεγαλογαιοκτήμονες) και προς το αθηναϊκόΔημόσιο, να καταργήσει τον δανεισμό «επί σώμασι», με εγγύηση το σώμα του υπόχρεου και την υποδούλωσή του, μαζί και την υποδούλωση της οικογένειάς του, ενώ απελευθερωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια την Αθήνα και επανέφερε στην πόλη όσους στο μεταξύ είχαν πωληθεί και μεταφερθεί εκτός Αθήνας.
Η σεισάχθεια του Σόλωνα υπήρξε τότε μια σωτήρια παρέμβαση στην Αθήνα, η οποία, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από τους τότε «τοκογλύφους», συντέλεσε αποφασιστικά στην μετέπειταοικονομική άνθηση και το μεγαλείο των Αθηνών.
Μπορεί από τη «σεισάχθεια» του Σόλωνα να έχουν παρέλθει πάνω από δυόμιση χιλιάδες χρόνιααλλά η ξεχασμένη έννοια της σεισάχθειας, τηρουμένων των αναλογιών, είναι ξανά εξαιρετικά επίκαιρηστη σημερινή Ελλάδα.
Οι σύγχρονοι «δούλοι» δανειολήπτες, στραγγαλισμένοι από τους πιστωτές, χρειάζεται νααπελευθερωθούν καi μαζί τους να απελευθερωθεί και η Ελλάδα!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΧΡΕΗ
Η μνημονιακή Ελλάδα του 2016 κάθεται πάνω σε ένα πανύψηλο βουνό από δημόσια και ιδιωτικά χρέη που δεν της επιτρέπουν να πάρει καμιά ανάσα.
Γίνεται και σωστά πολύ μεγάλη συζήτηση για το επαχθέστατο και αβίωτο δημόσιο χρέος, το οποίο είναιαδύνατο να αποπληρωθεί και για τούτο πρέπει να διαγραφεί.
Και όμως εξίσου μέγα πρόβλημα, αν όχι μεγαλύτερο και κατά τη γνώμη μου πολύ μεγαλύτερο, είναι το άχθος των ιδιωτικών, πάσης φύσεως, χρεών.
Και αναφέρομαι στα χρέη φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και πολύ μικρών, μικρών, μικρομεσαίων, μεσαίων αλλά και ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία πνίγουν στην κυριολεξία την κοινωνία, ιδιαίτερα τις κοινωνικά πιο αδύνατες κατηγορίες και την οικονομία ως σύνολο.
ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα ληξιπρόθεσμα («κόκκινα») δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ξεπερνάνε τα 110 δισ. ευρώ και συνεχώς καλπάζουν, ενώ ένας δύσκολα υπολογίσιμος αριθμός δανείων, τα οποία παρουσιάζονται ως ενήμερα, στην πραγματικότητα δεν αποπληρώνονται και δεν εμφανίζονται ως «κόκκινα» στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Οι τράπεζες, παρά την τρίτη και μέγα σκάνδαλο, ανακεφαλαιοποίησή τους, αντιμετωπίζουν εκ νέου πρόβλημα «μαύρης τρύπας», χωμένες σε έναν φαύλο κύκλο που δεν έχει τέλος, ενώ στραγγίζουν και απομυζούν όλη την οικονομία.
ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ: ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες η Τράπεζα της Ελλάδας σε συμφωνία με την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν δίνει καμιά απάντησηστο πρόβλημα των δανειοληπτών αλλά στο μόνο που εξυπηρετεί είναι να διευκολύνει το πέρασμα των «κόκκινων» δανείων από τις αρχές του φθινοπώρου στα κερδοσκοπικά fund, προκειμένου τα τελευταία να δώσουν αλύπητα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό την «τελική λύση» για τα σπίτια, τα ακίνητα των νοικοκυριών και στην ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.
ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Την ίδια ώρα με ρυθμό πάνω από 1,2 δισ. ευρώ αυξάνονται κάθε μήνα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, χώρια τα χρέη που κλιμακώνονται προς τις ΔΕΚΟ, κυρίως τηΔΕΗ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι νέες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο έφθασαν τα 6,9 δισ.!
Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων (φυσικών προσώπων + επιχειρήσεων) που έχουν οφειλές στην Εφορία ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια (!), ενώ σε έναν αριθμό που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι καταθέσεις τραπεζικών υπολοίπων και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.
Την ίδια ώρα οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (παλιές και νέες) φτάνουν τα 90 δισ., ένα ποσό ανατριχιαστικό, όσο και αν οι περισσότερες από τις πιο παλιές οφειλές δεν μπορούν να εισπραχθούν (επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, οφειλέτες που δεν ζουν κλπ) και παραμένουν τυπικάστα χαρτιά για να δείχνουν την γάγγραινα της ελληνικής γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας.
Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ
Εδώ, λοιπόν, που έχει φτάσει το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών στη χώρα δεν αντιμετωπίζεται μεημίμετρα και ασπιρίνες.
Ούτε πολύ περισσότερο το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών μπορεί να επιλυθεί με την επιλογή της μεταφοράς των «κόκκινων» δανείων στα fund, πράγμα που συνιστά πλήρη άλωση της οικονομίας απόξένα κέντρα και κυρίως υποθήκευση και εκποίηση των ιδιωτικών περιουσιών και τελειωτικό χτύπημαστην ελληνική οικονομία.
Τρόικα και υποδουλωμένο μνημονιακό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την οικονομική και κοινωνική γενοκτονία του τόπου.
Σήμερα όσο ποτέ γίνεται επίκαιρος στον ίδιο τόπο, μετά από χιλιάδες χρόνια, ο Σόλων και η σεισάχθειά του.
Αυτό που χρειάζεται για να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός στη χώρα είναι να κοπεί με το σπαθί μιας νέαςσεισάχθειας.
Η λύση βρίσκεται σε μια ευρύτατη, σχεδόν σαρωτική, διαγραφή χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλωντων ιδιωτικών χρεών που αφορούν τις οικονομικά αδύνατες τάξεις και στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και οι γενναίες κατά κατηγορία ρυθμίσεις για την αποπληρωμή εν όλω ή εν μέρει, ανάλογα με τις προϋποθέσεις, των υπόλοιπων δανείων. Η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί, κάτω απόσυγκεκριμένους όρους και με αυστηρό έλεγχο και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μια τέτοια λύση δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά πρώτα απ' όλα και κυρίως για λόγους διεξόδου από την κρίση και επανεκκίνησης της οικονομίας με τροχιά ανάπτυξης.
ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αυτή η λύση, την οποία παρουσιάζουμε μόνο σε γενικές γραμμές, για να μπορέσει να υλοποιηθεί, απαιτεί δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις.
- Την εθνικοποίηση των τραπεζών και
- Το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα.
Το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα, απόλυτα αναγκαίο, έτσι κι αλλιώς, για την απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας και τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας, είναι απαραίτητο γιατί μόνο μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα κάτω από τον έλεγχο μιας λαϊκής κυβέρνησης, θα μπορεί με την έκδοση εθνικού νομίσματος να ανακεφαλαιοποιήσει με μηδενικά επιτόκια τις τράπεζες (και αν χρειαστεί και τα ασφαλιστικά ταμεία), ώστε χάρη σε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση οι τελευταίες να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αναγκαία σεισάχθεια.
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες μετά από αυτές τις δημόσιες κεφαλαιακές ενέσεις θα γίνει δυνατό να περάσει το μετοχικό τους κεφάλαιο στα χέρια του Δημοσίου και έτσι εθνικοποιημένες και κάτω από κοινωνικό έλεγχο να αναλάβουν έναν νέο κεντρικό ρόλο για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη καιανασυγκρότηση της χώρας με καινοτόμαπρωτοποριακά χαρακτηριστικά και φυσικά με υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας, νέας ευθύνης, κινητικότητας, δημιουργίας και αποδοτικότητας του νέου οικονομικού προσανατολισμού.
Με δυο λόγια, η επιλογή της σεισάχθειας, που θα συνοδευτεί με την επανακεφαλαιοποίηση – εθνικοποίηση των τραπεζών, θα είναι στην ουσία μια επιλογή επανίδρυσης των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος και νέα αφετηρία για μια νέα πορεία τους, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.
Η πρόταση εθνικό νόμισμα – ανακεφαλαιοποίηση και εθνικοποίηση των τραπεζών – σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη – διακοπή αποπληρωμής στο δημόσιο χρέος με κατεύθυνση τη διαγραφή του, δεν είναι μια πρόταση βουνό για τη χώρα.
Αντίθετα είναι ο μόνος, τολμηρός βέβαια, αλλά άκρως ρεαλιστικός δρόμος για την επιβίωση και αναζωογόνηση του τόπου.
Αν ΕΕΔΝΤ και μνημονιακό ελληνικό κατεστημένο προτείνουν την αδύνατη επανεκκίνηση με την οικονομία ερείπιο και την κοινωνία «πεθαμένη», η δική μας πρόταση διεκδικεί την αναζωογόνηση του τόπου με σκληρή προσπάθεια, με την κοινωνία όρθια και τους πολίτες ζωντανούς και συμμέτοχους.
Η πρότασή μας είναι πρώτα απ' όλα πρόταση αξιώνπολιτισμού και αλληλεγγύης.
Κ.Μ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ!

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ


Εκτύπωση
-----0000plateiw1-9-2016          
ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ  ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ
''Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας που τρομάζει τις αγορές και θέτει την Ελλάδα ξανά στο στόχαστρο δεν είναι απαραίτητα τόσο απευκταία κατάσταση για τις χώρες που καταλήγουν στο «κόκκινο».''
Αυτό επιβεβαιώνει σχετική μελέτη δύο επιφανών οικονομολόγων της Κάρμεν Ράινχαρτ και του Κρίστοφερ Τράμπες, μελέτη που γίνεται ιδιαίτεραεπίκαιρη στις μέρες μας και πρώτα απ' όλα για την Ελλάδα και γι' αυτό την υπενθυμίζουμε.
Όπως ανέφερε και η Deutsche Welle όταν παρουσίαζε τη νέα αυτή επιστημονική μελέτη, οιεπερχόμενες γενιές δεν χάνονται από προσώπου γης, όταν μια χώρα έχει περάσει από τη στενωπό της χρεοκοπίαςΤο αντίθετο!
ΜΙΚΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ
Αναζητώντας διδάγματα για το παρόν, δύο οικονομολόγοι, η καθηγήτρια στο Χάρβαρντ Κάρμεν Ράινχαρτ και ο Γερμανός συνάδελφός της Κρίστοφ Τράμπες, καθηγητής του Πανεπιστημίουτου Μονάχου, ανέλυσαν μια σειρά από χρεοκοπίες του παρελθόντος θέτοντας το εξής βασικόερώτημα: πώς επιδρά μια απομείωση χρέους ή χρεοκοπία μιας χώρας στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού της; Η απάντηση υπάρχει σε μια ερευνητική μελέτη των δύο οικονομολόγων με τον τίτλο «A distant mirror of debt, default and relief», για την οποία έχει γίνει αναφορά σε παλιές εφημερίδες και περιοδικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποστηρίζουν οι δύο συγγραφείς, οι χρεοκοπίες επιφέρουν ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Χώρες που κηρύσσουν στάση πληρωμών και -με ή χωρίς τη συναίνεση των δανειστών τους-κουρεύουν τμήμα του χρέους τους, αναπτύσσονται στη συνέχεια με γρηγορότερο ρυθμό απ' ό,τι πριν.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Στη μελέτη τους οι Ράινχαρτ και Τρέμπες ανέλυσαν συνολικά 47 χρεοκοπίες χωρών, οι περισσότερες στο διάστημα του Μεσοπολέμου και στη Λατινική Αμερική των δεκαετιών του '80 και του '90. Από τα 47 κράτη, τα 39 κατέγραψαν γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την κήρυξη μερικής ή ολικής στάσης πληρωμών. Σε 6 περιπτώσεις παρατηρήθηκε στασιμότητα και μόνο σεδύο χώρες συρρικνώθηκε η οικονομία.
Τα αξιοπερίεργο είναι ότι η ανάπτυξη κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στα πρώτα 4 χρόνια μετά την χρεοκοπία στο διάστημα του μεσοπολέμου ο μέσος όρος ήταν της τάξης του16% και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής 9%. Οι δύο οικονομολόγοι αποδεικνύουν με βάση ιστορικά δεδομένα ότι η διαγραφή χρεών έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Το 1934 πολλές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άλλο ταδάνεια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έναντι της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Και ενώ για παράδειγμα το χρέος της Αυστρίας ήταν σχετικά μικρό, 23 εκ. δολάρια το 1934, η Γαλλίαεξοικονόμησε ποσό της τάξης των δισεκατομμυρίων, μειώνοντας το χρέος της κατά 50% μετά το1934.
«ΚΑΘΑΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ»
Μια συνηθισμένη αντίρρηση για τις διαγραφές χρεών είναι ότι ναι μεν οι βιομηχανικές χώρεςεξοικονομούν μικροπρόθεσμα χρήματα, μακροπρόθεσμα όμως «υποφέρουν» γιατί μετά τη χρεοκοπία κανείς δεν τις εμπιστεύεται, αφού έχουν διακινδυνεύσει την αξιοπιστία τους. Αλλά και αυτό φαίνεται να μην ισχύει, σύμφωνα με την μελέτη.
Μετά από μια χρεοκοπία το 1980 χρειάζονταν 4 χρόνια για να πάρει η χώρα νέα δάνεια. Την δεκαετία του '90 οι χώρες που κήρυξαν στάση πληρωμών πήραν σχεδόν αμέσως φρέσκο χρήμα. Για τους νέους δανειστές ήταν προφανώς αδιάφορο εάν οι προηγούμενοι «αιμορράγησαν».
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το συμπέρασμα της μελέτης των Ράινχαρντ και Τρέμπερ είναι σαφές: όταν οι χώρες είναι υπερχρεωμένες, εκείνο που χρειάζεται είναι ένα καθαρό κούρεμα και όχι μακροχρόνιοι πολιτικοί τακτικισμοί. Βέβαια, απέναντι σε όλα αυτά, έχει αρχίσει εδώ και καιρό μια αντεπίθεσηαπό το τραπεζικό κεφάλαιο πρώτα απ' όλα, με διάφορους οικονομολόγους και ινστιτούτα να προσπαθούν, ματαίως, να πλήξουν την επιστημονική αξιοπιστία των Ράινχαρτ και Τρέμπερ αλλά και ανάλογων μελετών της Ράινχαρτ σε συνεργασία με τον διάσημο οικονομολόγο, καθηγητή του ΧάρβαντΚένεθ Ρόγκοφ.

Γειά σου Μάνα Σαλονίκη


Του Γ. Σιώζου

1-9-2016


Για μιά ακόμη φορά η επονομαζόμενη και Νύμφη του Βορρά, ετοιμάζεται να υποστεί το Βιασμό της. 
Πρόκειται για μιά "Ιεροτελεστία" που συντελείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λαμβάνοντας "μεγαλοπρεπή" και πανηγυρικό χαρακτήρα. 
Τομή όμως στον εν λόγω Θεσμό, αποτέλεσε το περίφημο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.


Τομή, γιατί τα παραμύθια της Χαλιμάς, ανασύρθηκαν από το χρονοντούλαπο της Παραμυθολογίας και αποτέλεσαν το BEST SELLER, ενός ολόκληρου Λαού. 

Επιτέλους το Τζίνι, με μορφή νεανική και "άφθαρτη", απελευθερώνονταν από το μπουκάλι που για χρόνια το κρατούσαν κλεισμένο οι "αντιδραστικές" πολιτικές δυνάμεις. 

Το "φιλοθεάμον" κοινό,
 δεν ήταν ανάγκη να σηκωθεί από πολυθρόνες, ντιβάνια, καναπέδες. 

Αντίθετα, η "αφήγηση" απέβλεπε στο να καθηλώσει ολοκληρωτικά την κοινωνία, στη θαλπωρή της οικιακής επίπλωσης και το κατάφερε. 

Φύλλο δεν σαλεύει. 

Πλήρης κοινωνική άπνοια, με θερμοκρασίες υψικαμίνου. 

Κάμερα όχι σε μένα, REPLAY στον "Τιτάνα" που καταργούσε τα μνημόνια με ένα Νόμο και ένα άρθρο, έχοντας την ασφάλεια που του παρείχε το αντιπολιτευτικό Βήμα. 

 

Το Βήμα της Θεσσαλονίκης, μετατρεπόταν σε Μαγικό Χαλί που υπερίπτατο υπέρ άνω της Αλαζονικής Γερμανίας, βομβαρδίζοντας την Πύλη του Βραδενμβούργου, καταφέρνοντας ισχυρά πλήγματα στην προσπάθεια που κατέβαλε, για την οικοδόμηση του Δ΄ Ράιχ. 

Επιτέλους, οι Τεύτονες, οι Φράγκοι και λοιποί, κατατροπώνονται από τον Έλληνα αυτή τη φορά, "Σαλαντίν". 

Τα αισθήματα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας διάχυτα, όχι μόνον στον Ελληνικό Λαό, αλλά και στους Λαούς της Ευρώπης. 

Ηχήστε Σάλπιγγες, η Ευρώπη αλλάζει Ρότα. 

Ο "Μεγάλος Τιμονιέρης",
 την κατευθύνει στον ασφαλή Λιμένα της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και του Σοσιαλισμού. 

Έχει Έρμα ο Τιμονιέρης. 

Είναι η μόνη πραμάτεια που διαθέτει εν αφθονία το σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κάμερα πάλι σ' αυτόν, στην Θεσσαλονίκη Τώρα, το 2016. 

Ύφος "σοβαρό", η εξουσία μεστώνει τον "Ηγέτη", ακόμη και μέχρι "σαπίσματος". 

Στάση απολογητική, μιά υποψία "μελαγχολίας" διακρίνεται στο βλέμμα του. 

Δεν το θέλαμε, υποστήκαμε ένα βιασμό. 

Λύση; Χαλαρώνουμε προκειμένου να τον απολαύσουμε. 

Ως μυοχαλαρωτικά,
 μιά ελάχιστη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στα φτωχά νοικοκυριά, τα εξαγγελθέντα 50 εκ. προς τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που μετά την περικοπή του ως και την εξαφάνισή του, οι δικαιούχοι απώλεσαν 200 εκ. 

Ανακοίνωση μέτρων "κοινωνικής" οικονομίας, δηλαδή ενίσχυση και βελτίωση των Κακόφημων ΚΟΙΝΣΕΠ, απευθυνόμενος προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους. 

Πρόγραμμα 
τρίμηνης και οκτάμηνης απασχόλησης για τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, προς εξωραϊσμό της εξαθλίωσής τους και βέβαια η Μεγάλη Αλλαγή "Θεσμικού" χαρακτήρα!!! 

Η Αλλαγή του Τηλεοπτικού Τοπίου!!! 

Παρέχεται η δυνατότητα και σε άλλες "Δημοκρατικές" δυνάμεις όπως, ο κος Καλογρίτσας, ο κος Βρυώνης, ο κος Μαρινάκης, ο κος Ιβάν - όχι ο Τρομερός ηρεμήστε - ο Σαββίδης, να "διακονούν" τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και να μας ενημερώνουν αντικειμενικά. 

Ένας Σημαντικός Πυλώνας Δημοκρατίας ανεγέρθη επί ΣΥΡΙΖΑ και μερικά ψιλά - τα τριάκοντα αργύρια - από τους Ιδιοκτήτες των Τηλεοπτικών σταθμών, που θα οδεύσουν προς την αποπληρωμή του Χρέους. 

Ρήσεις του Τύπου: "Πιτσιόρλα ξεπούλησέ τα όλα" δεν θα ακουσθούν, καθότι περίπου ομόηχο αλλά τελείως διαφορετικού περιεχομένου με το περίφημο "Τσοβόλα δώστα όλα". 

Οι αυξήσεις στο Φ.Π.Α., η εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, η αύξηση του Δημοσίου Χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, η διατήρηση της υψηλής Ανεργίας, η διαρκής οικονομική ύφεση, η εργασιακή κόλαση, η φύλαξη του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ, η γενικευμένη απόγνωση και απελπισία που επικρατεί στην κοινωνία, επιμελώς θα αποσιωπηθούν. 

Και κάτι τέτοιο είναι ευνόητο. 

Η Κυβέρνηση
 της πρωτοδεύτερης "Αριστεράς" καλλιεργεί την εντύπωση ότι δημιουργεί ένα έργο Υψηλής Τέχνης. 

Η οποιαδήποτε αναφορά στά ως άνω ρηθέντα, μετατρέπει το "Αριστούργημα" σε Χυδαία Τσόντα. 

Κάμερα σε μένα. 

Όχι μην κάνετε τον κόπο να σηκωθείτε από πολυθρόνες, καναπέδες, ντιβάνια. 

Είναι σίγουρο ότι θα σας σηκώσουν Βιαίως,
 οι δικαστικοί επιμελητές λόγω των συσσωρευμένων Χρεών σας. 

Μην θρηνείτε για την μαζική φυγή των παιδιών σας στο εξωτερικό, γίνονται πολίτες του Κόσμου. 

Τί είναι σήμερα ο Πλανήτης; 

Ένα Παγκόσμιο Χωριό.
 

Αυτούς που φεύγουν είτε στο εξωτερικό, είτε από τον μάταιο τούτο κόσμο, θα τους αναπληρώσουν οι πρόσφυγες. Έτσι το ελλειμματικό ισοζύγιο μεταξύ αναχωρήσεων και αφίξεων, γεννήσεων και θανάτων, θα καλυφθεί επαρκώς. 

Άλλωστε αυτό ακριβώς ειπώθηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Ο Αφελληνισμός σε όλα τα επίπεδα. 

Κάμερα σ' εμένα, κοντινό πλάνο. 

Ως ελάχιστη πράξη Αντίστασης, προτείνω τις ημέρες των ομιλιών των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, οι τηλεοράσεις να βγουν στα μπαλκόνια και να παίζουν στο κενό. 

Κάτι ανάλογο είχαν κάνει και οι Πολωνοί επί του αλήστου μνήμης Γιαρουζέλσκι και ήταν αποτελεσματικό. 

Είχαν σπάσει τα νεύρα
 των ιθυνόντων του Δικτατορικού Καθεστώτος. 

Για φανταστείτε 
το σουρεαλιστικό Θέαμα χιλιάδων Τηλεοράσεων που θα προβάλουν στο πουθενά. 

Οθόνη και κάμερα μας τυραννάς. 

Το έργο ανήκει ολοκληρωτικά σ' εμάς.

Η τηλεόραση δεν είναι η αλήθεια!

Καληνύχτα κύριε Μάροου

Κατερίνα Γκαράνη
Γνωστός γιατί τα έβαλε κυριολεκτικά με τον διάβολο κηρύσσοντας ανοιχτό δημόσιο πόλεμο με τον κομμουνιστοφάγο Τζόσεφ Μακάρθυ θεμελιωτή της «μαύρης λίστας». Ο Έντουαρντ Μάροου, ένας από τα σημαντικότερα κεφάλαια της επικοινωνίας και γνώστης της τηλεόρασης κατάλαβε πολύ νωρίς την δύναμη που θα είχε αυτό το μέσο αλλά και πόσο θα αλλοτρίωνε τους πληθυσμούς αν χρησιμοποιούταν πάνω απ’ όλα για κέρδος και αποχαύνωση του τηλεοπτικού κοινού. 
Φυσικά το κέρδος νίκησε την ενημέρωση, η ενημέρωση κατέληξε ως ένα ακόμη προϊόν του ίδιου του συστήματος και η τηλεόραση από μέσο επικοινωνίας ένα όπλο κοινωνικοπολιτικής προπαγάνδας που στρίμωξε την ενημέρωση και τις διόδους σκέψης του τηλεοπτικού κοινού σε χαζοχαρούμενα προγράμματα, σε τηλεμάρκετινγκ, σε μασημένη τροφή και με την ισχύ που έχει χρησιμοποιείται ως όργανο προβολής αυτών που το σύστημα χρησιμοποιεί για κέρδος. 
Ο Μάροου ήξερε την δύναμη της οθόνης και ήλπιζε ότι αυτή μπορεί να διδάξει, να φωτίσει ακόμα και να εμπνεύσει για έναν καλύτερο κόσμο. Γνώριζε το μάρκετινγκ από μέσα όπως γνώριζε ότι οι εταιρείες δεν θα έχαναν αν έδιναν χρόνο σε μια τηλεόραση - παράθυρο στον κόσμο και στην γνώση. Θα έχανε όμως το σύστημα αν το κοινό άρχιζε να σκέφτεται από το να καταναλώνει γυαλιστερές εικόνες τρώγοντας πατατάκια και πίνοντας coca-cola σε μόνιμη καταστολή πάνω σε έναν καναπέ. Η τηλεόραση δίδαξε, φώτισε και ενέπνευσε (και συνεχίζει να το κάνει ) για έναν χειρότερο κόσμο. Ίσως τον χείριστο που έχει δει ποτέ η ανθρώπινη ιστορία. 
Το απόσπασμα του λόγου του την ημέρα της ίδρυσης της Ένωσης Ηλεκτρονικού Ραδιοτηλεοπτικού Τύπου της Αμερικής, στις 15 Οκτωβρίου του 1958 είναι ο καθρέπτης μιας κοινωνίας που η τηλεόραση είχε μπει για τα καλά στην ζωή της. Λίγες δεκαετίες αργότερα η εικόνα εκείνης της κοινωνίας έγινε παγκόσμια και το "Καληνύχτα και καλή τύχη" του Έντουαρντ Μάροου που έκλεινε τις εκπομπές του έμεινε μόνο στο καληνύχτα. 

Η πολύπλοκη δομή των καναλιών των διαφημιστικών εταιριών και των χορηγών δεν θα κλονιστεί, ούτε θα αλλάξει. Η ιστορία που θα αφήσουμε, είναι αυτή που μας αξίζει. Και αν υπάρχουν ιστορικοί σε 50 ή 100 εκατό χρόνια από τώρα και έχουν διατηρηθεί οι ταινίες μιας εβδομάδας από τα κανάλια θα βρουν καταγεγραμμένες ασπρόμαυρες και έγχρωμες αποδείξεις της παρακμής, των τάσεων φυγής και της απομόνωσης από την πραγματικότητα του κόσμου όπου ζούμε. 
Σήμερα είμαστε πλούσιοι, χοντροί, άνετοι και αδιάφοροι. Έχουμε αναπτύξει αλλεργία στις δυσάρεστες και ενοχλητικές πληροφορίες. Τα μέσα ενημέρωσης αντικατοπτρίζουν αυτή την κατάσταση. 
Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά είμαστε σε πολύ άσχημη θέση. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν ξέρει τίποτε άλλο εκτός από όσα βγαίνουν απ’ αυτό το κουτί! Αυτό το κουτί κάποιοι το έχουν Ευαγγέλιο, είναι η μοναδική συντροφιά τους. Όμως αυτό το κουτί είναι η πιο απίστευτη, διαολεμένη δύναμη αυτού του κόσμου και αλίμονό μας αν 2-3 οικογένειες ελέγχουν τα κανάλια, γιατί ποιος ξέρει τι περιττώματα θα πλασάρουν ως αλήθεια! 
Η τηλεόραση δεν είναι η αλήθεια! Η τηλεόραση, έτσι όπως την έχουν τα συμφέροντα και οι χορηγοί τους είναι ένα καταραμένο λούνα παρκ! Είναι ένα τσίρκο, ένα καρναβάλι, ένας περιοδεύων θίασος ακροβατών παραμυθάδων, χορευτών, τραγουδιστών, ζογκλέρ, φρικιών θηριοδαμαστών και ποδοσφαιριστών. Οπότε αν θέλετε την αλήθεια, πάτε στο Θεό. Πάτε στους γκουρού σας. Πάτε στους εαυτούς σας. Η TV θα σας πει αυτό που θέλετε να ακούσετε, συνέχεια ψέματα, σας λέει ό,τι σκατά θέλετε να ακούσετε, όλα αυταπάτες. Τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινά! 
Όμως εμείς καθόμαστε εκεί, μέρα με τη μέρα, νύχτα με τη νύχτα. Όλων των ηλικιών, των φυλών, της καταγωγής. Κάνουμε ό,τι μας πει το κουτί! Ντυνόμαστε όπως το κουτί, τρώμε όπως το κουτί μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και σκεφτόμαστε ακόμα όπως το κουτί. 
Μόνο αν αποτινάξουμε το πλεόνασμα λίπους και αναγνωρίσουμε ότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται κυρίως για να μας αποσπάσει, να μας αποπλανήσει, να μας διασκεδάσει και να μας απομονώσει τότε η τηλεόραση και αυτοί που την χρηματοδοτούν αυτοί που την παρακολουθούν και αυτοί που εργάζονται σε αυτήν σως δουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, πριν είναι πολύ αργά. 
Μερικές φορές πρέπει να εξυψώνουμε την αξία των ιδεών και της πληροφόρησης. 
Ας ονειρευτούμε ότι κάθε Κυριακή βράδυ ο χρόνος που κανονικά καταλαμβάνει το Χ τηλεοπτικό σόου θα δίνεται στην έρευνα της εκπαίδευσης. Και μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, ο χρόνος που κανονικά καταλαμβάνει το Υ τηλεοπτικό σόου θα αφιερώνεται στην εις βάθος μελέτη της Σύγχρονης Ιστορίας. 
Θα ζημιωνόταν η εταιρική εικόνα των χορηγών των εκπομπών; Θα ξεσηκωνόταν οι μέτοχοι με οργή και διαμαρτυρίες; Θα συνέβαινε τίποτα εκτός από το ότι μερικά εκατομμύρια ανθρώπων θα δεχόταν λίγη φώτιση για θέματα που μπορούν κάλλιστα να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας και επομένως το μέλλον των εταιρειών; 
Σε αυτούς που λένε, “Οι άνθρωποι δεν θα το έβλεπαν, δεν θα ενδιαφερόταν είναι πολύ αδιάφοροι, δεν ασχολούνται και είναι απομονωμένοι“… …μπορώ να πω μόνο αυτό: 
Υπάρχουν, σύμφωνα με τη γνώμη ενός δημοσιογράφου, σημαντικές ενδείξεις εναντίον αυτής της άποψης. Αλλά ακόμα κι αν έχουν δίκιο, τι έχουν να χάσουν; Γιατί, αν έχουν δίκιο και αυτό το εργαλείο δεν κάνει για τίποτα παρά μόνο για να διασκεδάζει, να ψυχαγωγεί και να απομονώνει τότε η οθόνη αναβοσβήνει τώρα και σύντομα θα δούμε ότι χάθηκε όλος ο αγώνας. 
Και όμως αυτό το εργαλείο μπορεί να διδάξει. Μπορεί να φωτίσει και μπορεί ακόμα και να εμπνεύσει. Αλλά μπορεί να τα κάνει μόνο όσο οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουν γι’ αυτούς τους σκοπούς. 
Διαφορετικά, είναι απλά και μόνο καλώδια και λαμπάκια μέσα σε ένα κουτί και αν συνεχίσουμε όπως είμαστε τότε η ιστορία θα πάρει την εκδίκησή της, και η ανταπόδοση δεν θα είναι αργή και θα μας προφτάσει.

στον Τοίχο

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ "ΦΟΡΙΕΤΑΙ" ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ...

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016


O TΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ JACOB ROTHSCHILD ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΧΡΥΣΟΈχουμε τονίσει ότι υπάρχει μια τάση των δισεκατομμυριούχων που κατέχουν όλο τον πλούτο να κατακτήσουν αυτό το καλοκαίρι εκτός από τη χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά χρυσού. Λοιπόν, τώρα είναι ένας τρισεκατομμυριούχος.


Φυσικά, αυτός δεν είναι "επίσημα" στην κορυφή της λίστας των «πιο πλούσιων"... αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι Ρότσιλντ έχουν γίνει δεξιοτέχνες στο να κρύβουν τον πλούτο τους για αιώνες.

Όταν ο προ-προ-προ-προπάππος του Jacob, Mayer Amschel Rothschild, πέθανε το 1812, στην διαθήκη του ανέφερε ρητά ότι καμία δημόσια απογραφή της περιουσίας του δεν έπρεπε να δημοσιευθεί και ότι καμία νομική δράση δεν έπρεπε να ληφθεί σε σχέση με την αξία της κληρονομίας. 

Είναι επίσης αναφερθεί ότι οι Ρότσιλντ χρησιμοποιούν ιδιωτικές, μη καταγεγραμμένες, ετερόρρυθμες εταιρίες για να συσσωρεύουν πλούτο (ξέρετε, όπως και όλα αυτά στα Panama Papers).

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, είχε εκτιμηθεί ότι η οικογένεια Rothschild ήλεγχε το μισό πλούτο του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει, φυσικά, αλλά φαίνεται πιθανό. Μπορείτε να δείτε τα ίχνη τους σε πολλά τρέχοντα γεγονότα. Στην πραγματικότητα, η οικογένειά αυτή έχει πιθανότατα προκαλέσει και χρηματοδοτήσει και τις δύο πλευρές σχεδόν σε κάθε πόλεμο και έχει τον έλεγχο σε κάθε κεντρική τράπεζα ( για να δείτε μια πλήρη λίστα με όλα τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας, κάντε κλικ εδώ ).

Και έτσι, όταν Jacob Rothschild λέει ότι αγοράζει χρυσό, επειδή οι κεντρικές τράπεζες είναι εκτός ελέγχου, θα πρέπει να γελάσουμε. Ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών του κόσμου για αιώνες.

Αλλά το έχει πει ωστόσοότι αγοράζει χρυσό. Σε του ημι-ετήσια ομιλία του προς τους μετόχους της RIT Capital Partners , ο Jacob Rothschild, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε μείωση της χρηματιστηριακής αγοράς και έκθεση του νομίσματος και γι αυτό αύξησαν τα διαθέσιμα τους σε χρυσό και προειδοποιεί ότι ο κόσμος είναι τώρα σε «αχαρτογράφητα νερά» και ότι οι συνέπειες είναι "αδύνατο" να προβλεφθούν.

Δήλωσε:

"Στους έξι μήνες υπό επιτήρηση  οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δει να επιβεβαιώνεται ότι αυτό είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πείραμα της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου.

Είμαστε λοιπόν σε αχαρτογράφητα νερά και είναι αδύνατο να προβλέψουμε τις ακούσιες συνέπειες των πολύ χαμηλών επιτοκίων, με περίπου το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους σε αρνητικές αποδόσεις, σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση σε μαζική κλίμακα. "

Αυτό που δεν είναι αδύνατο να προβλεφθεί, είναι ότι πρόκειται να συμβεί μια γιγαντιαία συντριβή.

Αυτό είναι που μας λέει ο Rothschild και μας αποκαλύπτουν η ανάλυσή μας Shemitah αφ ενός και η Jubilee 2016 αφ ετέρου. 
Οι οικονομικές καταστροφές ακολουθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα και Rothschild ξέρει τα πάντα γύρω από αυτα

Είναι ο καταληλότερος άνθρωπος για να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί γιατί ο ίδιος και οι άλλοι της ελίτ της παγκοσμιοποίησης  έχουν δημιουργήσει το χρονοδιάγραμμα της καταστροφής που έχουμε συχνά αναλύσει να προβλέψει.

Και αυτός έκανε σαφές ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα της καταστροφής προχωρεί. Για τους παρατηρητές σαν εμάς - και εσάς - ο ίδιος δηλώνει το προφανές. Και άλλοι το κάνουν σαφές επίσης. Με μόλις εναμισυ μήνα μέχρι το τέλος του Ιωβηλαίου έτους, με το οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένο το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι προειδοποιούν ότι τα πράγματα πάνε φρικτά  στραβά .

Δεν είναι τυχαίο ότι ο George Soros πριν από λίγους μήνες άρχισε να κινείται σε μεγάλο βαθμό πρός τον χρυσό και το ίδιο έκανε και ο φίλος του Crispin Odey. Και τώρα ο ίδιος ο Jacob Rothschild κινείται πρός τον χρυσό ... 

Είμαστε σίγουροι ότι κατέχουν ήδη τεράστια ποσά χρυσού... αλλά αγοράζουν ακόμη περισσότερα τώρα τις τελευταίες μέρες του Ιωβηλαίου 2016.

Ο Rothschild και οι άλλοι θέλουν να πιστεψουμε ότι ανησυχούν για την κατάσταση αυτή. Προσποιούνται ότι κάνουν την κίνησή του, γιατί ανησυχούν.

Δεν είναι ανήσυχος. Ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Το έχει σχεδιάσει.

Προσποιείται ότι ανησυχεί. Αλλά, αυτό είναι απλά μια θεατρική πράξη.

Ο Rothschild, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι, παρά την  εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα,  για ενίσχυση των χρηματιστηριακών αγορών, η αύξηση αυτή είναι αποκομμένη από την πραγματική οικονομία. Στην πραγματικότητα, αυτός προειδοποιεί ουσιαστικά ότι είναι τα χρόνια της επιτύπωσης και τα επιτόκια 0% που έχουν καταστρέψει οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό όπως το βλέπουμε εμείς δεν είναι μόνο κερδοσκοπία. Δεν είναι μια απλή υποθεση. Οι παγκοσμιοποίητικές οικονομικές ελίτ, και ακόμη και τώρα οι σούπερ ελίτ, σπεύδουν προς τον χρυσό. Έχουν τα μέσα για να το κάνουν, αλλά, δυστυχώς, οι υπόλοιποι όχι. Εκτιμάται ότι 0,5% του χαρτοφυλακίου του μέσου Αμερικανού έχει έκθεση σε πολύτιμα μέταλλα. Και, αυτό, είναι ίσως το μόνο που θα του έχει απομείνει εφ όσον οι Rothschild ετοιμάζονται να καταστρέψουν το σύστημα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει με σκοπό να αγοράσουν τα πάντα με πενταροδεκάρες δολάριου, όπως έκαναν το 1929.

Αν δεν έχετε αρχίσει να βγάζετε ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων σας έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα (τις τράπεζες, τρέχον νόμισμα και τη συνολική χρηματιστηριακή αγορά με εξαίρεση τα αποθέματα χρυσού), είστε προετοιμασμένει για να παίξετε το θύμα. Όταν ο Rothschild ανακοινώνει ότι το δικό του κεντρικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε "άγνωστα νερά" στο "μεγαλύτερο πείραμα της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου", και κινείται πρός τον χρυσό ... θα πρέπει να είστε ακριβώς πίσω του (ή ακριβώς μπροστά από αυτόν, όπως εμείς ήμασταν τα τελευταία χρόνια).


Είμαστε τώρα πολύ κοντά σε ένα μαζικό "γεγονός" Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους της παγκοσμιοποιητικής ελίτ δεν προειδοπούν μόνο γι 'αυτό, αλλά κινούνται πρός τα πολύτιμα μέταλλα και τα αποθέματα εξόρυξης ... και έξω από τις συνολικές αγορές μετοχών.

Ακόμα και μόλις πριν από λίγους μήνες, ο διαχειριστής ομολόγων από αυτό που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, είχε μια τρομερή πρόβλεψη για το τι επρόκειτο να συμβεί:

Süddeutsche Zeitung: Τσίπρας, o φίλος των εφοπλιστών

1-9-2016


ΑΛΕΞΗ, ΣΕ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΑΝΤΟΥ…


 Κύριε πρωθυπουργέ, ως πότε θα παρέχετε φορολογική ασυλία στους πλοιοκτήτες;

Από την έναρξη λειτουργίας του, το 2010, το Newsbomb.gr έχει παρουσιάσει μέσα από δεκάδες αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, το σκανδαλωδώς ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει -μόνο- για τους Έλληνες εφοπλιστές, με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, τις δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω off-shore και τα «φέσια» εκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία των Ελλήνων ναυτεργατών.

Με το μύθο της φιλοπατρίας των «ιερών αγελάδων» του εφοπλισμού να καταρρίπτεται από την πραγματικότητα, εύλογο ερώτημα αποτελεί γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολόγησης των εφοπλιστών, ακόμα και με τον κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρωθυπουργός της «Αριστερής» κυβέρνησης κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο ήταν στην αντιπολίτευση ξεστόμιζε κορώνες κατά των εφοπλιστών υποσχόμενος ότι θα τους φορολογήσει σκληρά και θα άρει τις αδικίες.
Όταν ήρθε όμως στην εξουσία προφανώς «ξέχασε» και αυτή την προεκλογική δέσμευση και όχι μόνο δεν φορολόγησε τους εφοπλιστές αλλά προσκύνησε στα συνέδρια και στις ημερίδες του εφοπλιστικού λόμπι.
Τον πήρανε... χαμπάρι!
Την μεταστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού πήραν... χαμπάρι και οι «φίλοι» του οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να έρθει σε καμία ρήξη με το κεφάλαιο, την ώρα που ο ελληνικός λαός βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια.
Με αφορμή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ζητά η Κομισιόν για τους έλληνες πλοιοκτήτες, η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί εκτενές άρθρο για το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των ελλήνων εφοπλιστών υπό τον τίτλο «Ο φίλος των εφοπλιστών».
2539760
Σχολιάζοντας την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», η SZ παρατηρεί:
«Μέχρι πρότινος το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τόσο αγαπητό στους κύκλους των ελλήνων εφοπλιστών όσο και μια αβαρία σε παγωμένα νερά. Πλέον όμως πνέει ένας διαφορετικός άνεμος. Στην έκθεση Ποσειδώνια στις αρχές Ιουνίου ο Τσίπρας επαίνεσε τους εφοπλιστές για τα ‘οράματα’ και τα ‘σχέδιά’ τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιαμής τον ευχαρίστησε λέγοντας ότι τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν “ό,τι καλύτερο”. Ένας άλλος πλοιοκτήτης μάλιστα χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση του αριστερού κόμματος και των δεξιών λαϊκιστών τη “φιλικότερη προς τους εφοπλιστές “ από την απαρχή της ευρωδιάσωσης πριν από έξι χρόνια».
Η παρέμβαση της Βεστάγκερ
Τι συνέβη, διερωτώνται οι αρθρογράφοι, προσπαθώντας να αναλύσουν και να εξηγήσουν τους λόγους αυτής της μεταστροφής. Στις αρχές του χρόνου, όπως αναφέρει η SZ, κατέφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιστολή της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
«Δημοσιοποίησε μάλιστα την επιστολή για να εντείνει προφανώς τις πιέσεις στην Αθήνα. Η Βεστάγκερ επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση ότι με τα φορολογικά προνόμια για εφοπλιστές συμβάλλει στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Κομισιόν, σύμφωνα με την ίδια, θέλει να διασφαλίσει ότι μελλοντικά η υποστήριξη της Αθήνας για τον ναυτιλιακό κλάδο θα συνάδει με τους "ευρωπαϊκούς κανόνες".
Ειδικότερα η επίτροπος επικρίνει το γεγονός ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τα ειδικά φορολογικά προνόμια -που προβλέπονται μάλιστα από το σύνταγμα- ακόμη και για οικονομικές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη ναυτιλία, όπως για την αγορά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Η Βεστάγκερ τονίζει ότι οι ενστάσεις της δεν αφορούν στην κύρια δραστηριότητα των εφοπλιστών που μπορεί να συνεχίσει να φορολογείται στη βάση του τονάζ, δηλαδή της χωρητικότητας των πλοίων και όχι του πραγματικού εισοδήματος».
Η απάντηση των εφοπλιστών
«Ο Σύνδεσμος των Εφοπλιστών ανέθεσε σε ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα ανταγωνισμού την επεξεργασία ενός φακέλου 150 σελίδων, ως απάντηση στην Βεστάγκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ η ελληνική κυβέρνηση προώθησε -πριν την εμφάνιση του Τσίπρα στην Ποσειδώνια- την επιστολή στις Βρυξέλλες χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές».
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα προχωρά σε μια σύντομη αναδρομή: «Το 2013 αρκετοί βουλευτές του αριστερού κόμματος, ανάμεσά τους και ο νυν υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ρωτούσαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πότε θα "καταργήσει την απαράδεκτη φορολογική πολιτική έναντι των εφοπλιστών"
Πριν την πρώτη της εκλογική νίκη τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να κάνει τα πάντα διαφορετικά από τους προκατόχους της. Ο επικεφαλής των εφοπλιστών Βενιαμής απειλούσε όμως ήδη τότε ότι η διατήρηση της ευνοϊκής νομοθεσίας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις τάξεις των εφοπλιστών υπάρχει όμως και μια μειοψηφούσα άποψη, που εκφράζεται μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος έλεγε ήδη το 2014 προς την Καθημερινή ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η φορολόγηση των πλουσίων, περιλαμβανομένων και των εφοπλιστών».

Newsbomb.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/724079/suddeutsche-zeitung-tsipras-o-filos-ton-efopliston#ixzz4IydsYxVu