Η Ελλάδα του μαρτυρίου: Από αιμορραγία σε αιμορραγία





Πηγή: Στέλιος Ελληνιάδης 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Δρόμος της Αριστεράς»
12-11-2016
Oι φωτογραφίες από τους σταθμούς των τρένων και τις προκυμαίες των λιμανιών είναι συγκλονιστικές. Ειδικά οι φωτογραφίες με τις γυναίκες που στέλνονται νύφες στους μετανάστες. Πλοία γεμάτα με νέα κορίτσια απ’ όλη την Ελλάδα που πάνε να συναντήσουν τους άγνωστους άντρες που θα παντρευτούν. Όποιος τους λάχει, στα τυφλά, χωρίς δικαίωμα επιλογής, πόσο μάλλον για αγάπες και έρωτες. Εκατομμύρια δράματα, ανέκφραστα, από τα οποία πολλές γυναίκες δεν θα συνέλθουν ποτέ, ίσως και άντρες που δεν τους έτυχε η σύντροφος που ήθελαν και φαντάζονταν.
Πάντως, η φωτογραφία στην προκυμαία της Μελβούρνης, όπου πίσω από τα κάγκελα περιμένουν γραβατωμένοι οι γαμπροί, κάθε ηλικίας , μαζί με την επόμενη φωτογραφία που οι λιμενικοί ανοίγουν τη φαρδιά καγκελόπορτα και οι άντρες εφορμούν προς τις νύφες από τα ελληνικά χωριά που κατεβαίνουν διατακτικά από το πλοίο στη μακρινή και άγνωστη Αυστραλία, μετά από ένα ταξίδι είκοσι ημερών, είναι από τις πιο συγκλονιστικές που έχω δει στη ζωή μου.
Και μπορεί σήμερα να μην είναι τόσο ζόρικη η μετανάστευση για τους ‘Ελληνες και τις Ελληνίδες, αλλά σαν συμβάν, χωρίς την προοπτική του γρήγορου επαναπατρισμού, κρύβει μια τραγωδία της οποίας οι πληγές δεν κλείνουν ποτέ, ακόμα κι αν η ζωή εξελιχθεί καλά στο νέο τόπο εγκατάστασης. Τραγικό συμβάν για τις οικογένειες, αλλά και πληγή μεγάλη για τη χώρα και το λαό.
Ποτέ, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν ανέκαμψε απ’ αυτή την αιμορραγία, κι ας καρπώθηκε τα εμβάσματα των μεταναστών. Όποια δολάρια δεν μπορούν να εξισορροπήσουν την απώλεια των πιο νέων και δυναμικών ανθρώπων της κοινωνίας. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το αποτιμήσει κανείς σε χρήμα, πέρα από όλες τις άλλες αρνητικές παραμέτρους, είναι πλέον φανερό ότι ο τόπος ακόμα πληρώνει ακριβά τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Από μια τόσο μικρή και υπανάπτυκτη χώρα, από το 1946 μέχρι το 1977, έφυγαν για το εξωτερικό κοντά 1.500.000 νέοι άνθρωποι. Τα χωριά ερήμωσαν απ’ άκρη σ’ άκρη.


Το πλεονέκτημα της μαζικής εισροής των προσφύγων από τη Μικρά Ασία είχε μόνο εν μέρει αξιοποιηθεί, αφού η μετανάστευση από την αρχή του 20ου αιώνα συνεχιζόταν. Αν συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες στην καταστροφική δεκαετία του 1940, με τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, αντιλαμβάνεται ότι το μεταπολεμικό μεταναστευτικό ρεύμα ολοκλήρωνε αυτή την εκκένωση του τόπου και επιδείνωνε τη δημογραφική του ανισορροπία.
Και με τους ‘Έλληνες εργάτες, η Ευρώπη, αυτή που ρήμαξε τους πάντες και τα πάντα με τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι μισοί Ευρωπαίοι εναντίον των άλλων μισών, ξανάπαιρνε τα πάνω της, με χαμηλές αμοιβές και χωρίς δικαιώματα. Μόνο στα γκάστχαουζ της Γερμανίας, από το 1960 μέχρι το 1976, στριμώχτηκαν 623.000’Ελληνες! Εξωφρενικός αριθμός για την Ελλάδα των 8 εκατομμυρίων. Πάνω από το 20% του εργατικού της δυναμικού έφυγε για να προσφέρει τη δύναμή του στους νικητές και τους ηττημένους του μεγάλου πολέμου, σε βάρος της Ελλάδας. Στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και στα περισσότερα νησιά κοντά στις ακτές, της Μικρασίας, από τη Ρόδο μέχρι τη Λήμνο, κατά την περίοδο 1950-1976, η μετανάστευση κυμαίνεται από το 20% έως το 40% του πληθυσμού τους. Σαν γενοκτονία, δηλαδή. Βέβαια, αυτό βόλευε αφάνταστα την καταπιεστική εξουσία που με αυτή τη φυγή εκτόνωνε την κοινωνική δυσφορία και αντίσταση που συσσωρευόταν και εκδηλωνόταν συχνά με διάφορους τρόπους από τη δεκαετία του 1940.
Άλλοι μέσα, άλλοι έξω


Η απογραφή του 1961 ξεκαθάρισε αρκετά το δημογραφικό τοπίο, παρ’ όλο που δεν μπορούσε να αποτυπώσει την κινητικότητα μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Για παράδειγμα, πολλοί εσωτερικοί μετανάστες ήθελαν να καταγραφούν στον τόπο καταγωγής τους, για να μην ξεκοπούν από τα πατρικά τους, να μην φανούν αποδυναμωμένες οι κοινότητές τους και για να ασκούν εκεί τα εκλογικά τους δικαιώματα, παρ’ όλο που η απογραφή δεν άλλαζε τους εκλογικούς καταλόγους.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 8.450-671 άνθρωποι. Και θα ήταν πιο μικρός εάν στη δεκαετία του 1950, ο κόσμος δεν το έριχνε στο σεξ και δεν γεννιόντουσαν τετραπλάσια από το προηγούμενο διάστημα παιδιά. Ορισμένοι μετανάστες χαρακτήρισαν θετική τη μετάγγιση πληθυσμών από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα. Ιδίως εκείνοι που έφευγαν από αποστραγγισμένα χωριά που παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το 1960 ή το 1970, χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς σχολεία ή με μονοτάξια, χωρίς γιατρό, χωρίς άσφαλτο, χωρίς μέτρα ευεργετικά για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Όμως, ο ξεριζωμός και η μετανάστευση στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό δεν ήταν ούτε αυθόρμητα ούτε αυτόβουλα φαινόμενα. Η μετανάστευση στην Ευρώπη υπηρέτησε μια μεγάλη σκοπιμότητα. Η Αμερική είχε μεγάλο κέρδος από τον πόλεμο, (μικρές απώλειες σε ανθρώπους, μηδενικές σε υλικό επίπεδο και υποδομές), και έγινε η ατμομηχανή του δυτικού κόσμου έχοντας αναπτύξει με γοργότατους ρυθμούς τη δική της βιομηχανία λόγω του πολέμου. Οι λόγοι γι’ αυτή τη «βοήθεια» δεν ήταν οικονομικοί. Ήταν άκρως γεωπολιτικοί, για να δημιουργηθεί μια καπιταλιστική και φιλοαμερικάνικη υποήπειρος σαν αντίβαρο στο υπό την ηγεμονία της ΕΣΣΔ ανατολικό μπλοκ.
Αλλά πώς θα αναπτυσσόταν με ταχύτατους ρυθμούς η Ευρώπη στην οποία, με εξαίρεση την Αγγλία, δεν είχε μείνει όρθιο ούτε κολυμπηθρόξυλο; Ειδικά στη Γερμανία, που λόγω της γειτνίασής της με το ανατολικό μπλοκ θα σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος της αντιπαράθεσης με το σοβιετικό μοντέλο, πολλά εκατομμύρια αντρών είχαν θαφτεί κάτω από τα ερείπια του πολέμου ή είχαν δραπετεύσει εκτός Ευρώπης για να σωθούν. Σύμφωνα με το Hie National WWII Museum, η Γερμανία είχε χάσει κοντά 9 εκατ. ανθρώπους, κυρίως νέους και είχε άλλα 6 εκατομμύρια τραυματίες και ανάπηρους.
Όχι χέρια για να ξαναχτίσουν τη Γερμανία, ούτε άντρες για να κάνουν παιδιά οι Γερμανίδες δεν είχαν. Τα πρώτα χρόνια, δύο, τρεις και τέσσερις γυναίκες μοιράζονταν έναν άντρα, στη συντηρητική γερμανική κοινωνία. Έπρεπε, λοιπόν, να μεταφέρουν με δολώματα και με το ζόρι εργάτες από τις χώρες του Νότου, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των νικητών ή είχαν καθεστώτα φιλικά, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και η Γιουγκοσλαβία. Οι χώρες του Νότου, λοιπόν, δεν μπορούσαν να κρατήσουν ένα σημαντικό μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους για τη δική τους ανάπτυξη.
Πόλεις χαβούζες



Στην Ελλάδα, όμως, έγινε κάτι επιπλέον που σε καμία άλλη χώρα δεν έγινε στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο. Ούτε στις μητροπόλεις ούτε στην περιφέρεια. Ένα μέρος του αγροτικού πληθυσμού διοχετεύτηκε στο εξωτερικό για να κάνει τις πιο βαριές δουλειές στην ανοικοδόμηση της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και ένα μέρος διοχετεύτηκε στα αστικά κέντρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας, χωρίς να κρατηθεί ένα μέρος του πληθυσμού για τη συνέχιση της ζωής στα χωριά και ιδίως τα ορεινά και τα νησιωτικά. Δικαιολογίες του τύπου «ο κόσμος έφευγε από μόνος του» δεν ισχύουν.
Το ξερίζωμα είχε αρχίσει από πολύ νωρίτερα. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940, η εκκένωση των χωριών, μιλάμε μέχρι και για 100 χιλιάδες ανθρώπους, έγινε οργανωμένα και βίαια από την λεγάμενη εθνική κυβέρνηση. Αυτό ρήμαξε ολόκληρες περιοχές και άνοιξε το δρόμο για το φευγιό και των υπολοίπων στις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Το νεοσύστατο μετεμφυλιακό καθεστώς, που. στηριζόταν σε μια τάξη-συνονθύλευμα, ήθελε να πλουτίσει γρήγορα, άκοπα και ανέξοδα. Ο Καραμανλής, της πρώτης του οκταετίας, 1955-1963. εγκαινίαζε το 1962 τις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, έβαζε τα θεμέλια του ανατολικού αεροδρομίου και συνέχισε να χτίζει με σπουδαίους αρχιτέκτονες τα περίφημα Ξενία (τα οποία οι διάδοχοί του στην εξουσία άφησαν να ερειπώσουν), και άλλα τουριστικά συγκροτήματα, όπως το Μον Παρνές στην Πάρνηθα, αλλά ταυτόχρονα κάλυπτε όλες τις αγριότητες που διαμόρφωναν το μελλοντικό σαθρό πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό τοπίο της χώρας. Μιλάει από μόνη της η φωτογραφία του κοστουμαρισμένου αρχοντοχωριάτη που ξηλώνει ο ίδιος με κομπρεσέρ τις γραμμές του τραμ επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιζητούν αγορές για να πουλήσουν τα «κάρα» τους.

ΠΛ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 1930

Από το 1941, τη χρονιά που αρχίζει η γερμανοϊταλική κατοχή μέχρι το 1961, οι συνοικίες Αθηνών και Πειραιώς παρουσιάζουν μια εκρηκτική μεγέθυνση. Οι κάτοικοι του Κορυδαλλού από 9,6 χιλιάδες γίνονται 30 χιλ., του Ζωγράφου από 6,5 χιλ. 27 χιλ., του Χαϊδαρίου από 3 χιλ. 20 χιλ., του Νέου Ηρακλείου από 3,5 χιλ. 12 χιλ. και των Αγίων Αναργύρων από 4,6 χιλ. γίνονται 18 χιλ. Το ίδιο περίπου γίνεται και στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, στις συνοικίες των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, έχουμε από τριπλασιασμό μέχρι 10πλασιασμό των κατοίκων τους, όπως στις περιπτώσεις του Αγίου Δη μητριού, από 2,5 χιλ. σε 21 χιλ., του Περάματος, από 1,4 σε 14χιλ., του Χολαργού, από χίλιους σε 13 χιλ., των Νέων Λιοσίων από 3,5 σε 31 χιλ. και της Ηλιούπολης από 3,9 χιλ. σε 27 χιλιάδες κατοίκους, μέσα σε μια εικοσαετία!
ΑΘΗΝΑ 1950

Ξαφνικά, η Αθήνα, πηγαίνει από 1.125.000 στα 1.850.000 άτομα. Ολόκληρες περιοχές της χώρας χάνουν μέχρι και το 1/4 του πληθυσμού τους, όπως η Αρκαδία, η Λακωνία, η Ευρυτανία, η Φωκίδα και τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Μέσα σε μια δεκαετία η Κέα, η γνωστή μας Τζια, χάνει το μισό της πληθυσμό και η Σύρος το 30%. Μόνο λίγες πόλεις, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν κάποια αύξηση των κατοίκων τους, όπως η Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης. Η Μακεδονία και η Θράκη είχαν πάθει τέτοια ζημιά στη δεκαετία του ’40, που καταφέρνουν κάπως να αποκαταστήσουν τις απώλειες, προσωρινά, όμως.
Η Ελλάδα που γύρω στο 1930 είχε 54% αγροτικό πληθυσμό, 14% ημιαστικό και 31% αστικό, αστικοποιείται πολύ έντονα και απότομα. Το 1961, ο αστικός πληθυσμός έχει ανέβει στο 43% και ο αγροτικός έχει μειωθεί στο άλλο 43%·
Μέχρι το 2001, ο αγροτικός πληθυσμός έχει πέσει στο 27% και ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας έχει συγκεντρωθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και η απώλεια της διατροφικής επάρκειας της χώρας ολοκληρώνεται στην εποχή μας. Οι ιθύνοντες ούτε νοιάζονταν για το μέλλον της χώρας, ούτε είχαν κανένα στρατηγικό σχέδιο. Η αρπαγή του υπάρχοντος και του παραγόμενου πλούτου, πάση θυσία, ήταν το πιστεύω -με λίγες διακριτές εκλάμψεις-πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το ελληνικό κράτος στην μεταπολεμική περίοδο. Κι αυτό αναπόφευκτα θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην πτώχευση, αλλά και στην παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους ξένους. Ό,τι δεν χάθηκε στους πολέμους, έμελλε να χαθεί εν καιρώ ειρήνης.
Επενδύσεις μηδενικές, κέρδη μεγάλα


Στην καρδιά της Αθήνας, βλέπαμε από χρονιά σε χρονιά, τα νεοκλασικά και τα μοντέρνα δίπατα του μεσοπολέμου να κατεδαφίζονται και στη θέση τους να χτίζονται οι πενταώροφες τυποποιημένης αισθητικής και δομής πολυκατοικίες, που κατακλύζονται από οικογένειες από τα προάστια και την επαρχία. Αν το 1960 υπάρχουν γύρω από την πλατεία Καλλιγά 10 μονοκατοικίες και άχτιστα οικόπεδα, δέκα χρόνια αργότερα έχουν μείνει μόνο δύο. Οι δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν το 1960.
Πρώτα χτίστηκαν βιαστικά οι πιο πολλές πολυκατοικίες και μετά φτιάχτηκε ο χωματόδρομος μπροστά στο σπίτι μας. τόσο βιαστικά που κάθε λίγο και λιγάκι, ξήλωναν το οδόστρωμα για να περάσουν τις γραμμές του ΟΤΕ, το δίκτυο αποχέτευσης και ό,τι άλλο απαιτούσε σκάψιμο της νέας ακόμη ασφάλτου. Όλα γίνονταν ανάποδα, όχι με τη λογική σειρά, γιατί για τους κερδοσκόπους προείχε να ρίξουν τα θεμέλια, να πάρουν προκαταβολές, να χτίσουν την πολυκατοικία. Το τι θα γινόταν μετά, ήταν άλλου παπά ευαγγέλιο.
Έτσι χτίστηκε η σύγχρονη Αθήνα, μέσα σε λίγα χρόνια παίρνοντας σβάρνα τα πάντα, τσαπατσούλικα και ασφυκτικά, χωρίς ελεύθερους χώρους, χωρίς φαρδιούς δρόμους, χωρίς σχολεία με αυλές, χωρίς πράσινο, χιλιάδες χωρίς που όλα θα μπορούσαν να γίνουν όμορφα και σωστά σε μια καινούργια πόλη που χτιζόταν από την αρχή.
Εάν σε όλες τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, από την Κυψέλη μέχρι το Παγκράτι, κι από τους Αμπελόκηπους μέχρι τα Σεπόλια, ο οικοδομικός οργασμός συνοδεύεται από αύξηση του πληθυσμού κατά 11,1%, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τι γίνεται σε όλες τις γύρω συνοικίες-δήμους, που η αύξηση του πληθυσμού τους είναι από 300 έως 700%. Και τo χρήμα μάζευαν οι εργολάβοι που πουλούσαν ακόμα και τις τρύπες στα δεύτερα υπόγεια. Όσο, όμως, γέμιζε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, άδειαζαν όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Πάνω σ’ αυτή τη βάση, κονόμησαν όσοι συνδέονταν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την καθεστηκυία τάξη. Ουσιαστικά, έχτιζαν και πλούτιζαν χωρίς λεφτά, με μηδενική επένδυση . Με το κόλπο της αντιπαροχής έχτιζες σε οικόπεδο που δεν χρειαζόταν να έχεις λεφτά για να το αγοράσεις, αφού το αντάλλασες με διαμερίσματα που θα έχτιζες, και τα έξοδα της οικοδόμησης, υλικά, εργατικές αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές, τα κάλυπτες εισπράττοντας τα απαραίτητα κεφάλαια από την προπώληση των διαμερισμάτων, πριν καν πέσουν τα τσιμέντα, ακόμα από τα σχέδια.
Όλος αυτός ο κόσμος όχι μόνο δεν εμποδιζόταν να μεταναστεύσει στις πόλεις, αλλά ενθαρρυνόταν κιόλας όταν έβλεπε ότι τα χωριά παρέμεναν εγκαταλειμμένα από την κυβερνητική μέριμνα, με σκοπό να αποκτήσουν οι πόλεις πλεονάζον εργατικό δυναμικό που θα κρατούσε πολύ χαμηλά τα μεροκάματα στα εργοστάσια και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα προς όφελος των επιχειρηματιών που αποτελούσαν τον κορμό και το στήριγμα της πολιτικής εξουσίας.
(Τα περισσότερα στοιχεία είναι από την απογραφή του 1961 και από μία ειδική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή)
Φασόλια Περού και ντομάτες Ολλανδίας
Εάν αυτό το φαινόμενο ήταν πανευρωπαϊκό, θα ήταν δύσκολο να αποδώσει κανείς σκοπιμότητα στους εξουσιαστές αυτής της χώρας. Αλλά επειδή όλες οι χώρες ήταν, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, κατεστραμμένες από τον πόλεμο, το γεγονός ότι αυτό το φαινόμενο της μαζικής αστυφιλίας, σε τέτοια κλίμακα, συνέβη μόνο στην Ελλάδα, μας βάζει σε υποψίες.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, ανατολική και δυτική, Βόρεια και νότια, άλλη χώρα, λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένη και πλούσια από την Ελλάδα, που να έχει συγκεντρωθεί ο μισός πληθυσμός της σε μία και μόνο πόλη. Καμία, ούτε στην Αγγλία και το Βερολίνο, ούτε στη Στοκχόλμη και τη Φινλανδία, ούτε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία.
Το έγκλημα αυτό οδήγησε σε μια τόσο στρεβλή ανάπτυξη που πιο στρεβλή δεν γινόταν. Με τρομακτικές συνέπειες κοντοπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σε βάρος της χώρας, σε βάρος της ζωής των ανθρώπων, ακόμα και της ύπαρξή της χώρας σαν οντότητα. Ξεκινώντας από το οικονομικό επίπεδο και μην αφήνοντας κανένα άλλο επίπεδο αβλαβές. Όσο ανυψώνονταν οι οικοδομές οι τετραώροφες και πενταώροφες γίνονταν εξαώροφες, επταώροφες και οκταώροφες, στους ίδιους στενούς δρόμους που ήταν χαραγμένοι για μονοκατοικίες χωρίς αυτοκίνητα, με πεζοδρόμια όχι πιο φαρδιά από 120 εκατοστά, τόσο κατεδαφιζόταν η αγροτική οικονομία που τελικά οδήγησε στο καθεστώς που ζούμε σήμερα να τρώμε λεμόνια Τουρκίας, πατάτες Αίγυπτου, κρεμμύδια Πολωνίας και σκόρδα Kίνας!
Εξίσου καταστροφικές ήταν αυτές οι πολιτικές της μετανάστευσης με αποκλειστικό σκοπό το γρήγορο και ασύστολο κέρδος των κερδοσκόπων και της πολιτικής νομενκλατούρας, στις κοινωνικές σχέσεις και στο πλούσιο και ανεκτίμητο πολιτισμικό απόθεμα με τις αμέτρητες ποικιλίες του, πιο πολλές κι από των αμπελιών, που κακοποιήθηκε από την άγρια συγκεντροποίηση και μαζικοποίηση του πληθυσμού όλης της χώρας.
Ανατριχιάζει, τρελαίνεται κανείς και μόνο να σκεφτεί, πέρα από τους αρχέγονους τοπικούς πολιτισμούς από χωριό σε χωριό κι από νησί σε νησί που κουρελιάστηκαν, τα αρχαία που καταχωνιάστηκαν κάτω από τις πολυκατοικίες και τις ασφαλτοστρώσεις, αλλά και τα εκατοντάδες νεοκλασικά που ενώ θα αποτελούσαν ένα εξαιρετικό υπόδειγμα, ένα μοντέλο, ένα πρότυπο πόλης στο σύγχρονο κόσμο, γκρεμίστηκαν από τα κομπρεσέρ των εργολάβων υπό την προστασία των νόμων που θέσπιζαν και εφάρμοζαν οι κυβερνώντες. Και γι’ αυτά τα εγκλήματα, κανένας δεν λογοδότησε, από κανέναν δεν ζητήθηκε ευθύνη, ούτε καν κάποιος ζήτησε συγγνώμη. Για την ερήμωση της υπαίθρου, τις γιγαντοπόλεις, τον ξεριζωμό της μετανάστευσης, τη χούντα, την καταπλάκωση των αρχαίων και Βυζαντινών μνημείων, την κατεδάφιση των νεοκλασικών σπιτιών, τη λεηλασία του τόπου. Κανείς και για τίποτα. Και το Βιολί Βιολάκι.
Δυστυχώς ούτε η Αριστερά μπόρεσε να χτίσει ένα πλέγμα ασφαλείας και υπεράσπισή της κοινωνίας και του πολιτισμού, με αντοχή και διάρκεια στο χρόνο. Και το κακό συνεχίζεται. Η ύπαιθρος ψυχορραγεί, οι πόλεις γκετοποιούνται, οι νέοι φεύγουν τρέχοντας…
Σήμερα, θα έπρεπε να τα ξαναδούμε όλα, γιατί ακόμα κάτι αντέχει, αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες περιττές πολυτέλειες. Και ποιος συνειδητοποιεί ότι καμία προοπτική δεν υπάρχει εάν η κοινωνία χάσει τα συστατικά της στοιχεία που δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης;

ΟΙ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



12-11-2016

Του ΣΤΑΘΗ*
Ενα νέο κόμμα γεννιέται. Δεν είμαι καλός στις ονοματοδοσίες, αλλά για την οικονομία της συζήτησης και ώσπου κάτι πιο εύστοχο μπορέσει να αποδώσει το νόημα αυτού του νέου σχήματος, ας το ονομάσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ του Καπιτωλίου.
Συνήθως τα κόμματα γεννώνται, ανδρώνονται καθ’ οδόν και, αν καταλήξουν να ανέλθουν στην εξουσία, ή παραμένουν τα ίδια ή προσαρμόζονται ή αναδιαμορφώνονται - σπανίως όμως πεθαίνουν και την ίδια στιγμή αναγεννώνται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τέτοιο κόμμα. Ανέβηκε στην εξουσία αριστερό, πέθανε επιτόπου και αναγεννήθηκε αμέσως ως ένα κόμμα πορφυρογέννητο.Αναγεννήθηκε, όχι από τις στάχτες του ως άλλος φοίνικας, αλλά από τα αποκαΐδια μιας χώρας που συνεχίζει και ο ίδιος να πυρπολεί, ακριβώς όπως έκαναν προηγουμένως οι εμπρηστές που διαδέχθηκε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα νέο κόμμα. Διατηρεί βεβαίως ορισμένες από τις κωμικές παραμέτρους του (να είναι, λόγου χάριν, ο κ. Τσακαλώτος το απόλυτο γιέσμαν των δανειστών και ταυτοχρόνως να είναι ο επικεφαλής της «αριστεράς» των 53), αλλά προχωρεί σε μια νέα μορφολογία με νέο περιεχόμενο. Ο Τσίπρας περιβάλλεται πλέον από τη γενιά του, ΠαππάςΤζανακόπουλοςΛιάκοςΑχτσιόγλουΧαρίτσηςΒασιλειάδης, και λίγους μόνον από τους παλαιότερους, όπως ο κ. Πιτσιόρλας. Για
τους νεοδαμώδεις αυτούς στην όψιμη εποχή της Αριστεράς, ο κ. Δραγασάκης, φέρ’ ειπείν, είναι ένας βαρετός δεινόσαυρος, ενώ τα βογγητά του κ. Φίλη απ’ το υπόγειο ένας απόηχος που σε μερικά απογεύματα θα σβήσει.
Τα παιδιά αυτά αποτελούν τον «νέο θαυμαστό κόσμο» μιας Αριστεράς που έχει αναφορές μόνον στον ακτιβισμό, διαθέτοντας ταυτοχρόνως το στυλ και τις φιλοδοξίες ενός χίπστερ. Στο πλαίσιοτης γενιάς αυτής, ό,τι αριστερό κουβαλάει ακόμα στις πλάτες της η Αριστερά που Γονάτισε, θα βρει τα πιράνχας που θα το φάνε.
Ο Τσίπρας καθ’ οδόν προς το Καπιτώλιο έφαγε πολλών ειδών αριστερούς, από τον κ. Αλαβάνο έως τον κ. Κουβέλη, και από τον κ. Λαφαζάνη ως την κυρία Κωνσταντοπούλου, η γενιά όμως που τον περιβάλλει τώρα στο Καπιτώλιο (και που το αντιλαμβάνεται ως Πραιτώριο) θα φάει και θα κατασπαράξει ό,τι δεν της μοιάζει. Και δεν πρόκειται για δίκη προθέσεων, διότι όλοι έχουν δώσει δείγμα γραφής - και είναι αυτό το δείγμα αποτρόπαιο, όσον, για παράδειγμα, της κυρίας Αχτσιόγλου όταν έκοβε συντάξεις χωρίς να παίξει το βλέφαρό της. Είναι εκπρόσωποι όλοι αυτοί της άθλιας πολιτικής που προτάσσει ως μπαμπούλα το χείριστο για να κάνει το χειρότερο. Για να αποφύγουμε, επί παραδείγματι, τις ομαδικές απολύσεις, δεχόμαστε την ευέλικτη εργασία.
Και όταν καθιερώσουμε το χειρότερο, οπωσδήποτε το επόμενο βήμα μας θα είναι το χείριστο(που τάχα θελήσαμε να αποφύγουμε). Τα πρόσωπα αυτά (εύκολα
θα μπορούσε κανείς να τα ονομάσει άτομα) δεν έχουν τα κρατήματα της ιστορικής Αριστεράς, αλλά έχουν γαλουχηθεί με τα νάματα του «εκσυγχρονισμού» και τον κυνισμό εκείνης της ελίτ που αποστρέφεται τον λαϊκισμό του... λαού.
Με καλές σπουδές οι περισσότεροι αλλά εν τέλει «άνθρωποι του ενός βιβλίου», έχουν συν τοις άλλοις και κακούς δασκάλους. Από το πιο αμφιλεγόμενο παρελθόν της Αριστεράς. Οπως ο αρθρογράφος της «Αυγής» που με το θράσος της ανωνυμίας έγραψε ό,τι δεν θα έγραφε ποτέ με το θάρρος του ονόματός του. Οτι δηλαδή
ο κ. Φίλης φαγώθηκε ύστερα από εκβιασμό του Ιερώνυμου στον Τσίπρα. Βεβαίως έτσι ο αρθρογράφος, που έχει μετάσχει στη βαριά -καλή και κακή- ιστορία της Αριστεράς, παραδέχεταιότι ο Τσίπρας υποκύπτει σε εκβιασμούςΜπράβο!
Ομως η αλήθεια είναι ότι εν τέλει ο παλιός αρθρογράφος έχει δίκιο! Ο Τσίπρας δεν έχει αφήσει εκβιασμό (του Σόιμπλε, του ΔΝΤ ή οπουδήποτε αλλού) χωρίς να υποκύπτει. Μπράβο! Κι έτσι
υποκύψας ο Τσίπρας απέκτεινε Φίλην. Και αποκεφαλισθείς ο κ. Φίλης, εδάκρυσε! Στην τελετή παράδοσης της κεφαλής του και της καρέκλας του στον επόμενο. Εδάκρυσε ο κ. Φίλης! Αδακρυς για τα μνημόνια, δάκρυσε για την τύχη του. Ο άνθρωπος που δεν δάκρυσε
για τα κλειστά μαγαζιά, τις αυτοκτονίες, την ανεργία και τη μετανάστευση, αλλά αντιθέτως με μεγάλες φωνές διακήρυττε το «ηθικό του πλεονέκτημα» στους τρόπους της σφαγής,
εδάκρυσε.
Και δακρύσας, εδίδαξε. Δυο τινά: ή ότι ο Τσίπρας υπέκυψε στον εκβιασμό Ιερώνυμου και κατέκοψε τον παλιό του σύντροφο, ή ότι ο Ιερώνυμος δεν έκαμε κανέναν εκβιασμό κι απλώς χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα απ’ τον Τσίπρα για να κατακόψει τον παλιό του συμμαχητή.
Τέτοια μαθαίνοντας και σε τέτοια ενδιατριβόμενη η ομήγυρις του πρωινού καφέ ανδρώνεται.
Δεν γνωρίζω για πόσον καιρό θα κρατήσει αυτή η ομάδα των γαζήδων, άμα τε και σωματοφυλάκων, την εξουσία στα χέρια της, αν κρίνω όμως πώς έσυρε ο Παππάς τη λογική και το ήθος στης Αριστεράς πίσω από την πορτοφόλα των υπερθεματιστών,
τα πράγματα σύντομα θα γίνουν πολύ πιο τραγικά από τις επιστολές που έκατσε κι έγραψε ο Κατρούγκαλος στους συνταξιούχους εις μνήμην των συντάξεών τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα νέο κόμμα. Η σχέση του με την Αριστερά είναι αυτή που προείπαμε. Του κ. Τσακαλώτου. Που το πρωί τις τρώει απ’ τον Σόιμπλε και το βράδυ κάνει τον αριστερό στους 53 που κάνουν τον αριστερό ο ένας στον άλλον στα μπαράκια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Καπιτωλίου έχει υπουργούς φυτεμένους από τους Αμερικανούς, πλην όμως τόσον ουτιδανούς κι αυτούς, ώστε να ομολογούν ότι γράφαμε και καμιά αρλούμπα για να περνάει η ώρα,
αλλά τώρα σοβαρέψαμε: έχουμε αξιολογήσεις να περάσουμε, σε νέα μνημόνια να φθάσουμε και την τελική μορφή του προτεκτοράτου να σμιλέψουμε.
Αυτή είναι η Ιθάκη μας, το προτεκτοράτο.
Οι αριστεροί παλαιάς κοπής που χάνονται, όπως ο κ. Δρίτσας ή ο κ. Μπαλτάς, χάνονται από το χέρι των γενίτσαρων που οι αμαρτίες τους εξέθρεψαν. Ομως
οι απερχόμενοι είναι αρνιά (έστω αμαρτωλά αρνιά) μπροστά στους επερχόμενους.
Ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Αριστεράς σε κόμμα υποτελέςστα Μνημόνια και στους δυνατούς (εγχώριους και ξένους) ήταν το πρώτο βήμα, ήταν
«η τροφή των θεών», για να βγει στον αφρό μια ομάδα στελεχών, που παίρνει τη χώρα στα χέρια της, χωρίς να έχει η ίδια εθνικές φιλοδοξίες ή φιλολαϊκές ευαισθησίες. Και αυτό
είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα. Αυτή η ομάδα των φίλων του Κατιλίνα ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικόνα της στα ίδια της τα μάτια, παρά για οτιδήποτε άλλο. Είναι μια ομάδα αυτοαναφορική
που θα θύμιζε νεοταξίτες της παγκοσμιοποίησης, αν η Αριστερά διέθετε τέτοιους. Διαθέτει όμως ο «εκσυγχρονισμός». Συγκοινωνούντα δοχεία. Κάτι σαν γιάπηδες με κονκάρδες χίπστερ. Αυτοί οι δορυφόροι του Τσίπρα
είναι κάτι σαν «κεντρώοι» μιας Αριστεράς που εκφυλίσθηκε αλά Τόνυ Μπλαιρ, με ένα όμως προσέτι διδακτορικό: Οσο οι αστέρες αυτοί θα ασκούνται
ασκώντας εξουσία, θα μαθαίνουν παραλλήλως και πώς θα είναι έτοιμοι να ανέβουν σε άλλες βάρκες, όταν η σκαμπαβία του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να ψάχνει τον βυθό της...
Πηγή: enikos.gr

http://www.iskra.gr/index.php

Σταύρος Λυγερός: Η ήττα της Clinton είναι εξέγερση κατά των ελιτ και της ΝΤΠ (βίντεο)

12-11-2016

Σταύρος Λυγερός-Η ήττα της Clinton είναι εξέγερση κατά των ελιτ και της ΝΤΠ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ανάλυση του Στ.Λυγερού "Η ήττα της Clinton είναι η εξέγερση των μικρομεσαίων ενάντια στις ελιτ-Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι πολιτικές επιλογές των ελιτ"

Γιατί η Ε.Ε. τρέμει τον Τραμπ



11-11-2016


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Ούτε ο Στάλιν να είχε σηκωθεί από τον τάφο δεν θα είχε σκορπίσει τέτοιο φόβο στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ ψήφισαν για πρόεδρο, όμως, πρωτοφανής είναι ο πανικός που έχει καταλάβει διάφορα συστήματα εξουσίας (όχι τους λαούς) στη Γηραιά Ήπειρο.

Και δεν μπορούσε να υπάρξει πιο ξεκάθαρη έκφραση του φόβου από τα κρύα και γεμάτα αστερίσκους μηνύματα υποδοχής του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα διάφορα… αναγκαστικά «συγχαρητήρια» που, με βαριά καρδιά και με πολύ λίγη σκέψη, του έστειλαν οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών της Ε.Ε. αλλά και οι ίδιες οι Βρυξέλλες.

Η ουσία όλων αυτών είναι μία: η Ευρώπη τρέμει τον Τραμπ και μάλιστα πολύ και για πολλούς και ποικίλους λόγους, στην καρδιά των οποίων βρίσκεται η αποτυχία αυτής της πλευράς του Ατλαντικού να καταστεί εκείνο που οι λαοί της κάποτε ονειρεύτηκαν.

Τι είναι εκείνο που ανησυχεί τη Γηραιά Ήπειρο; Είναι το ισχυρό ενδεχόμενο ο Τραμπ να κάνει πράξη όσα έχει πει. Όμως προσοχή: αυτό δεν αφορά τα σημεία του πολιτικού του λόγου για τα οποία επικρίθηκε στις ΗΠΑ, σε σχέση λ.χ. με το τείχος στο Μεξικό, τους μουσουλμάνους και όλα τα συναφή – οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν δίνουν πεντάρα για όλα αυτά, απλώς κρύβονται πίσω τους. Αντίθετα, πολύ θα ήθελαν να μπορούσαν να τον αντιγράψουν…

Το θέμα είναι ότι η γερμανική σημερινή Ευρώπη όχι απλώς μένει πλέον πίσω, αλλά δεν ξέρει καν που θέλει και που μπορεί να πάει. Πληρώνει τώρα ακριβά την εσωτερική της διάσπαση που έχει φέρει ο ηγεμονισμός του Βερολίνου και τα αδιέξοδα που έχει γεννήσει η συνακόλουθη πολιτική της άγριας λιτότητας.

Εκείνα που έχουν τρομοκρατήσει την Ε.Ε. έχουν να κάνουν με τον φόβο τους μήπως και ο Τραμπ καταφέρει να κάνει πράξη το κεντρικό σύνθημά του, το οποίο ήταν και σύνθημα του Ρήγκαν ο οποίος τελείωσε τον Ψυχρό Πόλεμο: το να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, την ώρα που η Ευρώπη περίπου θα διαλύεται πριν καν ολοκληρωθεί ως ενιαία οντότητα...

Η Αμερική ουδέποτε έπαψε να είναι η ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά χώρα της γης. Όμως, ο ρόλος της στα διεθνή πράγματα είχε σταδιακά υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνον με την κακή τροπή που πήρε η Αραβική Άνοιξη ή η σύγκρουση στην Κριμαία, αλλά και με την αλλαγή των μεταπολεμικών ισορροπιών στις σχέσεις της με το Βερολίνο και την Ένωση που εκείνο επί της ουσίας διευθύνει.

Όμως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, όπως και ο Γκάμπριελ ξέρουν πολύ καλά ότι στον Τραμπ δεν θα μπορεί κανείς να μιλάει όπως έχουν τα τελευταία χρόνια συνηθίσει, ενίοτε από θέση προκλητικής υπεροψίας. Αυτό, απλά δεν γίνεται. Σε κανένα ζήτημα. Όχι μόνον στα πολιτικά, αλλά και στα εμπορικά, όπως στη γιγάντια εμπορική συμφωνία για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που τώρα θα καταστεί μια δύσκολη υπόθεση...

Ταυτόχρονα, μετά τη νίκη Τραμπ, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit αποκτούν άλλη δυναμική, όπως και η ίδια η σημασία της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως ήδη έδειξε η ευτυχέστατη με το αποτέλεσμα Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, οι αμυντικές και εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών θα ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο κάτι που αποτελεί διπλό πρόβλημα για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες: όχι μόνον θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο με τη Βρετανία, αλλά, θα βρεθούν αναγκασμένοι να ανακτήσουν χαμένο έδαφος στα ζητήματα εμπορίου και ασφάλειας, με μεγάλο κόστος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε σύντομο χρόνο ένας ισχυρός οικονομικός και αμυντικός ατλαντικός άξονας θα έχει συγκροτηθεί πέρα από την Ε.Ε., η οποία θα κοιτάει, πάλι, αμήχανη, έτσι όπως τα έχει καταφέρει το Βερολίνο.

Στη Γερμανία ξέρουν επίσης ότι η οικονομική πολιτική του Τραμπ, ιδίως ο παρεμβατισμός έναντι της Κίνας, η πτώση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και κυρίως οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις τύπου Ρούζβελτ, θα φέρουν γρήγορα πολύ σημαντικά, απτά αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία και κοινωνία. Και αυτό τους ενοχλεί διπλά: πρώτον επειδή η Γερμανία χτίζει όλη της την πολιτική των τελευταίων χρόνων πάνω στις οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο και, δεύτερον, επειδή οι πάντες θα δουν τη διαφορά των δύο μοντέλων στην πράξη με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Αυτό είναι που οδηγεί και στον πιο μεγάλο κίνδυνο, τον πολιτικό: η επιτυχία του Τραμπ απειλεί τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες και τις πολιτικές τους με αφανισμό, καθώς το παράδειγμα θα περάσει στους λαούς της Ευρώπης πολύ ηχηρά και πολύ γρήγορα. Και τότε, όλοι θα δουν τη διαφορά ανάμεσα στο δρόμο που δείχνει η πυξίδα της γερμανικής Ευρώπης με εκείνον που θα ζει η Αμερική, η οποία δεν δίστασε να αποτινάξει το κατεστημένο της, ακόμα και με τον κίνδυνο κάποιων ακραίων πολιτικών, οι οποίες, πάντως, κατά το μεγαλύτερο μέρους τους φαίνεται ήδη να έχουν μαζευτεί.

Σε αυτή την απογύμνωση και την πιθανή αποτίναξη αποτυχόντων ευρωπαϊκών συστημάτων έγκειται ο πιο βαθύς φόβος των μεγάλων της Ευρώπης, που δεν έχουν καν μια Lady Gaga ή μια Madonna να ρίξουν στις μάχες τους... Και στον «κίνδυνο» ο Τραμπ να καταφέρει να κρατήσει την υπόσχεσή του για την Αμερική, που θα κάνει την Ευρώπη ξανά μια μάλλον ασήμαντη παρένθεση ανάμεσα στους δύο μεγάλους παίκτες του κόσμου – γιατί η πιθανή συνεννόηση των ΗΠΑ με τη Ρωσία επίσης κάνει το Βερολίνο και τρέμει.

Για την ευρωπαϊκή αποτυχία, όμως, ο μόνος που δεν θα φταίει, είναι ο ίδιος ο Τραμπ…


Πηγή "Το Βήμα"
https://3.bp.blogspot.com/-Y2pBsqwzc3I/V_BlYEt5FBI/AAAAAAAAAaM/sJSb_9e75von5dSB4qV56Zqf1SuDdkeYwCLcB/s1600/logo_ame.png

ΣΥΡΙΖΑ: Κακουργήματα πολιτικής ΑΠΑΤΗΣ

11-11-2016

Του Θύμιου Παπανικολάου

Πολλοί φίλοι απορούνε για τη δραματική μείωση των γραφτών μας… Πράγματι, είναι τέτοια η ΦΡΙΚΗ που ζούμε, κυρίως τέτοια η ισοπέδωση και η αβυσσαλέα πτώση της Σκέψης, τόσο κονιορτοποιημένη η Λογική και τόσο κυρίαρχο το Ψεύδος και ο Παραλογισμός, που μας αφαιρεί κάθε κίνητρο για παραγωγικό γράψιμο…

Τα όρια της νηφαλιότητας έχουν ξεπεραστεί και το μόνο που κυριαρχεί καταιγιστικά είναι η τυφλή ΟΡΓΗ, δηλαδή το εκτονωτικό βρίσιμο… 

Αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ και η μοχθηρή αλητεία του τιποτένιου Τσίπρα, δεν δολοφονούν, απλώς, ανενόχλητοι, τον ελληνικό λαό, δεν αποτεφρώνουν, σαν πωρωμένοι Νέρωνες, την ελληνική κοινωνία, δεν αφυδατώνουν, εξατμίζουν και κατατροπώνουν κάθε έννοια και γεύση Αριστεράς, αλλά διαπράττουν και ένα ακόμα θηριώδες ΕΓΚΛΗΜΑ, έγκλημα τεραστίων ιστορικών διαστάσεων: ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ και ΑΠΟΤΕΦΡΩΝΟΥΝ τη Σκέψη και τη Λογική, το μυαλό και την ψυχή, τον Άνθρωπο... 

Αυτή η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απλώς το ένα από τα πρόσωπα (το «αριστερό») της νέας βαρβαρότητας (της νεοταξικής), αλλά το πρόσωπο εκείνο το φαιό, το χυδαίο, το μοχθηρό και γκανγκστερικό… 

 Το φαιό και μοχθηρό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το υποπροϊόν της ιμπεριαλιστικής αχρειότητας, σήψης και βαρβαρότητας, το προϊόν της κοπριάς της Νέας Τάξης, ενώ ο σταλινισμός αποτελεί την «κοπριά» μιας άλλης κοινωνικής κατάστασης: Του εκφυλισμού μιας Επανάστασης σε μια χώρα καθυστερημένη και ασφυκτικά περικυκλωμένη από τον ιμπεριαλισμό… 

Ο Σταλινισμός είναι το τέρας της εργατικής γραφειοκρατίας που αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε ως άμυνα εναντίον του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, αποτελεί την επιθετική αιχμή της νεοταξικής μοχθηρίας και βαρβαρότητας, το εκτελεστικό όργανο της πλανητικής επιθετικότητας, της επιθετικότητας του 4ου Ράιχ… 


ΟΙ απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία κοινωνική, ιδιαίτερα Αριστερή, υπόσταση. Μια συμμορία εκτελεστών συμβολαίων θανάτου είναι: Εκτελεστές- δωσίλογοι του 4ου Ράιχ και των νέων αποικιοκρατών… 

Γι αυτό και εκφράζουν όλα τα πολιτικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά της εγκληματικής ΑΠΑΤΗΣ, πώρωσης, οίησης και αυθάδειας των αμερικανών γκάνγκστερ… 

Η αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε την ασυδοσία του χρήματος, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ και μάλιστα με όρους μαφιόζικης κερδοσκοπίας, την Ενημέρωση, τον Πολιτισμό και την Ψυχαγωγία, τις ίδιες τις λειτουργικές αρχές της αστικής δημοκρατίας (νεοταξική επιταγή) και μας μιλάει για «εξυγίανση» του τηλεοπτικού τοπίου, για «διαφάνεια», για «κανόνες», για κτύπημα της «διαπλοκής»…  

Μπροστά σε τέτοια αποτρόπαια κακουργήματα πολιτικής ΑΠΑΤΗΣ και αυθάδους πολιτικού παραλογισμού το μόνο που σου μένει είναι να φωνάξεις: Άι σιχτίρ αλήτες και «αριστερά» τέρατα του σύγχρονου φασισμού… 

Τέρατα πιο αιμοβόρα και από αυτά της δεξιάς κεφαλής του 4ου Ράιχ… 

 Μια κεφαλή που σηκώνεται ξανά και επελαύνει με το ψυχρό και «ξεπλυμένο» πρόσωπο του νέου εκτελεστή: Του Κυριάκου Μητσοτάκη… 


Άθλος κι αυτός του ΣΥΡΙΖΑ…

http://resaltomag.blogspot.gr/

Ο «καυγάς» της κυβέρνησης με τους δημοσιογράφους…

11-11-2016



















Τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ δεν συμψηφίζονται!!!  Και όμως η διεστραμμένη δολιότητα της «αριστερής» κυβέρνησης γκρεμίζει και αυτό το ιστορικό και ηθικό αξίωμα: Επιχειρεί να συμψηφίσει και να ξεπλύνει τα δικά της ΜΕΓΑΛΑ εγκλήματα με τα εγκλήματα των δημοσιογράφων… 
Ο Πολάκης μάλιστα, από τους πλέον δόλιους, κυνικούς, χυδαίους και διεστραμμένους εγκεφάλους της «αριστερής» κυβέρνησης, θυμήθηκε και το γνωστό κλισέ εναντίον του Τσίμα
 

(κλισέ που αποτυπώνει και το γενικό κανόνα της δημοσιογραφικής πορνείας): «Το πάθος για το χρήμα σε κάνει Παύλο Τσίμα»!!! 

Η κυβέρνηση επιχειρεί, με ακόρεστη κουτοπονηριά και κακοήθεια, να εμπορευτεί τα εγκλήματα της δημοσιογραφικής πορνείας και την αηδία που νιώθει ο ελληνικός λαός γι αυτά τα ιερατικά κέντρα της καθεστωτικής προπαγάνδας. Με ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη, την επικάλυψη και την απόκρυψη των δικών της ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ, το δικό της «ξέπλυμα»… 

Φυσικά ματαιοπονεί.
 Κανένα ΕΓΚΛΗΜΑ των προπαγανδιστικών «μπράβων» του καθεστώτος και του 4ου Ράιχ (προπαγανδιστικά ιερατεία των ΜΜΕ), δεν μπορεί να συγκαλύψει και να ξεπλύνει τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ των κυβερνητικών ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ του καθεστώτος και του 4ου Ράιχ: Στην προκειμένη περίπτωση του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ… 

Και όλη αυτή η «σύγκρουση» (μεταξύ της αποικιοκρατικής κυβέρνησης και των ιερατείων προπαγάνδας της αποικίας), από μια πρώτη επιπόλαια ματιά, φαντάζει σαν παραλογισμός: Σύγκρουση ανάμεσα στους εκτελεστές συμβολαίων θανάτου (κυβέρνηση), με κέντρα ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ που σταθερά και συστηματικά εξωράιζαν, στήριζαν και νομιμοποιούσαν, στην «κοινή γνώμη», τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ όλων των κατοχικών ανδρεικέλων και δωσίλογων κυβερνήσεων… 

Κανένας παραλογισμός δεν υπάρχει. Η «σύγκρουση», απλώς είναι μια οφθαλμαπάτη, μια κακόγουστη θεατρική παράσταση που …ξετυλίγεται στη «φλούδα» των πραγμάτων και όχι στον καρπό τους. 

Είναι μια «σύγκρουση» που δεν αναιρεί τα ΟΥΣΙΩΔΗ και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ζητήματα της αποικιοκρατικής ΥΠΟΤΑΓΗΣ μας στους διεθνείς τοκογλύφους και στο 4ο Ράιχ, αλλά περιορίζεται και εξαντλείται σε επί μέρους ζητήματα, σε ζητήματα ειδικά, τα οποία προκύπτουν από τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό συμφερόντων ανάμεσα σε κάποια αρπακτικά και «νταβάδες». 

Οι δημοσιογράφοι το παίζον ξαφνικά «αντιστασιακοί».«Αντιστασιακοί» ΟΧΙ, όμως, εναντίον του 4ου Ράιχ, των Μνημονίων και της ΦΡΙΚΗΣ που έσπειραν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις, «αντιστασιακοί» ΟΧΙ εναντίον και των ίδιων των ΜΜΕ που στήριζαν με πανηγυρισμούς, αλαλαγμούς και ασύστολα ψεύδη τα αποικιοκρατικά μνημόνια, αλλά «αντιστασιακοί», επιλεκτικά, εναντίον μόνο του ενός ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ, που μέσα στον ανταγωνισμό μεταξύ των «κακούργων» και «νταβάδων», συμμάχησε με νέους «νταβάδες» εναντίον των δικών τους αφεντικών… 

Μπορεί, λοιπόν,
 η κυβέρνηση να ενεργεί δολίως και με διεστραμμένη κουτοπονηριά, εμπορευόμενοι τα εγκλήματα των προπαγανδιστών του καθεστώτος, αλλά το ίδιο δόλια και κουτοπόνηρα ενεργούν και τα προπαγανδιστικά όργανα του καθεστώτος… 

ΤΩΡΑ, θυμήθηκαν, ξαφνικά, ότι η κυβέρνηση τους απολύει!!! 

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ΟΛΕΣ, έχουν απολύσει εκατομμύρια, έχουν λεηλατήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, έχουν ρίξει στον καιάδα δεκάδες εκατομμύρια, έχουν αποτεφρώσει την Ελλάδα μετατρέποντάς της σε ΑΠΟΙΚΙΑ, αυτά και πολλά άλλα οι δημοσιογράφοι, όλα αυτά τα χρόνια ΟΧΙ μόνο δεν τα έβλεπαν, αλλά και τα χειροκροτούσαν… 

Και σήμερα που καίγεται και το δικό τους σπίτι πάλι δεν θέλουν να δούνε πέρα από τον αφαλό τους: Τους νέους αποικιοκράτες, τα αρπακτικά των τοκογλύφων, τα Μνημόνια, τους δυνάστες της ΕΕ, τη γενοκτονία του ελληνικού λαού και πολλά άλλα… 

Φυσικά, ξένη σε μας η δόλια μέθοδος του συμψηφισμού των εγκλημάτων. Σε καμία περίπτωση τα εγκλήματα της δημοσιογραφικής πορνείας δεν αποτελούν «άλλοθι» για τα αποτρόπαια και κτηνώδη ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ των «αριστερών» ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ… 

Ωστόσο, όσο και αν από θέση αρχής είμαστε ενάντια σε κάθε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ σκότους, ενάντια σε κάθε κυβερνητικό κυνισμό που σπέρνει ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, δεν μπορεί να μην επισημάνουμε και τις ταχυδακτυλουργίες της δημοσιογραφικής αχρειότητας… 

Μια «αχρειότητα» που εμφανίζεται «αντιστασιακή» εναντίον της κυβέρνησης σε επιμέρους και επουσιώδη ζητήματα που προκύπτουν από τις «ειδικές» και τακτικές διαμάχες των ποικίλων αρπακτικών, των ποικίλων αφεντικών… 

Αυτά τα αφεντικά και οι δημοσιογράφοι τους, στα ΟΥΣΙΩΔΗ και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ζητήματα, δεν διαφωνούν με την κυβέρνηση. Αντιθέτως βρίσκονται αγκαλιά στο ίδιο στρατόπεδο: Σ’ αυτό της ΕΕ, του ευρώ και των νέων αποικιοκρατών, στο στρατόπεδο της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, της ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ του Ανθρώπου… 
Ας μην ξεχνάμε, συνεπώς, το ρόλο τους και ας μην παραμυθιαζόμαστε από την «επανάσταση» των επαγγελματιών του ψεύδους και της παραπληροφόρησης…

http://resaltomag.blogspot.gr/