Ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ και το «επικοινωνιακό αντάρτικο»

Του Γιώργου Καραμπελιά 


Επειδή κάποιος φίλος έκανε δύο μάλλον σχετλιαστικά σχόλια για την εμφάνισή μου σε εκπομπή του Γ. Τράγκα, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, θέλησα με ένα εκτενές σχόλιο να πραγματευτώ το ζήτημα της εμφάνισης στα ΜΜΕ, το οποίο συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική και ιδεολογική πρακτική του Άρδην. Η ανάγκη μιας τέτοιας διευκρίνισης  καθίσταται επιτακτικότερη επειδή αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν το κίνημα Άρδην πολλοί νέοι φίλοι, ή νεαρότεροι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τα καθέκαστα μιας διαδρομής και μιας συμπεριφοράς.
Όπως, λοιπόν, γνωρίζουν πολλοί, οι απόψεις μου, οι απόψεις του Άρδην –και γενικότερα οι απόψεις του δημοκρατικού πατριωτισμού, τις οποίες εκφράζει– αποκλείονται συστηματικά και διά ροπάλου από τη δημόσια σφαίρα, επί δεκαετίες. Ο εθνομηδενισμός έχει κυριαρχήσει απόλυτα στην Αριστερά και την «κεντροαριστερά», που ελέγχουν προνομιακά τον χώρο των ΜΜΕ και αποκλείουν, με τις πλέον σταλινικές και φασιστικές μεθόδους, κάθε αντίθετη άποψη, κατ’ εξοχήν τις δικές μας.
Επί πλέον, ακόμα χειρότερα, η εθνομηδενιστική Αριστερά εξαφάνισε ή περιθωριοποίησε σταδιακώς, και από τα ίδια τα νεολαιίστικα και τα κοινωνικά κινήματα, τις πατριωτικές απόψεις, με κατάληξη οι νέοι «αγωνιστές του Πολυτεχνείου» να καίνε την ελληνική σημαία αντί την τουρκική ή την αμερικάνικη… Έτσι κατέστη δυσκολότερη και η άμεση επικοινωνία, προπαντός με τις νεώτερες γενιές  – για παράδειγμα, τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, ελάχιστες φορές οργανώθηκαν εκδηλώσεις του Άρδην σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και μόνο σε επαρχιακές πόλεις.
Ο αποκλεισμός και η συκοφαντία που αντιμετωπίζουμε, από τις αρχές της δεκαετίας του 90, ως «εθνικιστές» ξεπερνάει κατά πολύ την προηγούμενη περίοδο, όταν χαρακτηριζόμασταν αναρχικοί, τρομοκράτες ή «πράκτορες των Αμερικανών»  –  το τελευταίο από τους σταλινικούς του ΚΚΕ που, ως δούλοι και υποτακτικοί μιας υπερδύναμης, δεν μπορούσαν να φανταστούν τους αντιπάλους τους παρά μόνο ως ενεργούμενα της αντίπαλης υπερδύναμης.
Και όμως, το «εθνικιστής» σήμανε ακόμα μεγαλύτερο αποκλεισμό και απομόνωση, διότι το σύστημα ανέχεται την ύπαρξη ενός ακίνδυνου περιθωρίου, με παγκοσμιοποιητικές απόψεις, όπως οι Έλληνες αναρχικοί, αλλά βδελύσσεται και απεχθάνεται πριν από όλα τον πατριωτισμό και τις εθνικές ταυτότητες, που συνιστούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παγκοσμιοποίηση.
Απέναντι σε αυτή την απομόνωση, μία χούφτα άνθρωποι αντισταθήκαμε και αντέξαμε χρησιμοποιώντας μία τακτική που στηριζόταν σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος ήταν μια ασίγαστη θεωρητική και ιδεολογική δουλειά που εκφράζεται με τα δεκάδες βιβλία που έχουμε γράψει και τα εκατοντάδες που έχουμε εκδώσει, με τα τρία έντυπα που εκδίδουμε (Άρδην, Ρήξη, Λόγιος Ερμής), με τις εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα.
Ο δεύτερος πυλώνας ήταν η διαρκής μας προσπάθεια να μένουμε συνδεδεμένοι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα της χώρας, από τα εργοστάσια, στη δεκαετία του 1970, στο οικολογικό και το νεολαιίστικο κίνημα, στη δεκαετία του 1980· με τις κινητοποιήσεις ενάντια στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την παράδοση του Οτσαλάν, στη δεκαετία του 1990· με τους νικηφόρους αγώνες ενάντια στο σχέδιο Ανάν και το ανοσιούργημα της Ρεπούση, στα 2000· τέλος, με το αντιμνημονιακό κίνημα, τους αγανακτισμένους και την καταγγελία της απάτης ΣΥΡΙΖΑ στην τρέχουσα δεκαετία.
Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορούσε την αδιάκοπη προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε αυτές τις απόψεις μας στο ευρύτερο λαϊκό σώμα και, επομένως, να σπάσουμε με όλα τα μέσα τον κύκλο της απομόνωσης που προσπαθούσαν να επιβάλουν οι αντίπαλοί μας από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος (τρομοκράτες για τη Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ, εθνικιστές για την Αριστερά). Γι’ αυτό προσπαθούσαμε πάντοτε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε για πρόσβαση στον Τύπο, και ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά μέσα, μετά το 1990. Και αυτή η προσπάθεια καθίστατο πολύ πιο αναγκαία όσο τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα βυθίζονταν στην παρακμή, οι άνθρωποι καθηλώνονταν στις πολυθρόνες τους και η έμμεση επαφή γινόταν σχεδόν μονόδρομος.
Προφανώς δε, αυτές οι προσπάθειές μας αντιμετωπίστηκαν με δρακόντεια μέσα αποκλεισμού της άποψής μας. Όποτε μάλιστα, κατά καιρούς, ανάλογα με τη συγκυρία, κατόρθωνε να ακούγεται δυνατότερα η φωνή μας, η ανταπάντηση του συστήματος ήταν ένας ακόμα εντονότερος αποκλεισμός! Έτσι, για πάνω από δέκα χρόνια, δεν είχα εμφανιστεί σε κανένα από τα πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικά κανάλια διότι, όπως μου είχε εξομολογηθεί, ίσως την τελευταία φορά που με είχε καλέσει σε εκπομπή του, πριν δεκατρία χρόνια, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ήμουν «πρώτος στη λίστα των κομμένων» που κυκλοφορούσε σε όλα τα ΜΜΕ – εντολή κάποιων κυρίων, την οποία, προφανώς, φρόντισε και αυτός να ακολουθήσει, στη συνέχεια, κατά γράμμα!
Απέναντι σε αυτό τον συστηματικό πνιγμό μιας άποψης που ακουμπάει –είμαστε πεισμένοι γι’ αυτό– την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είχαμε τρεις δυνατότητες. Είτε να εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια δημοσιοποίησης των απόψεών μας στον ευρύτερο κόσμο, είτε, το ευκολότερο, να μεταβάλουμε απόψεις ή έστω να τις στρογγυλέψουμε ώστε να γίνουμε αποδεκτοί, είτε να προσπαθήσουμε παρ’ όλα ταύτα να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής.
Στην πρώτη περίπτωση, θα είμαστε καταδικασμένοι να περιοριστούμε σε μια δραστηριότητα «εσωτερικού χώρου» ή στη δραστηριότητα διανοουμένων χωρίς πολιτική παρέμβαση και πρακτική.
Στη δεύτερη εκδοχή, την οποία τόσοι και τόσοι ακολούθησαν προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί και να προβάλλονται από το σύστημα –χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο Ζουράρις ή ο Ράμφος–, προφανώς θα εγκαταλείπαμε σταδιακώς ή αιφνιδίως τις ίδιες τις ιδεολογικές και πολιτικές μας προτεραιότητες.
Μας έμενε λοιπόν μόνον ο τρίτος δρόμος. Να προσπαθούμε με κάθε μέσο να παρακάμψουμε τους φραγμούς στην επαφή μας με τον πλατύ κόσμο. Έτσι, εμφανιζόμαστε κατ’ εξοχήν σε επαρχιακά ή αθηναϊκά, μικρής εμβέλειας, ραδιόφωνα ή κανάλια (για ένα διάστημα εγώ διατηρούσα εκπομπή στο Seven ή στο «περιθωριακό» High tv), επιμέναμε ιδιαίτερα στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου, ενώ εμφανιζόμουν, αραιά και που σε πολιτικές εκπομπές στο Alter, το Κontra, το Blue Sky και αλλού.
Την τελευταία περίοδο, ιδιαίτερα μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις τραγικές της συνέπειες, όταν αρχίζουμε να μπαίνουμε σε έναν νέο ιστορικό κύκλο και να αναπτύσσεται το Άρδην και η πολιτική του επιρροή, πληθαίνουν και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μου εμφανίσεις, που αγγίζουν έστω και λίγο τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.
Και αίφνης εμφανίζονται και πάλι επικρίσεις, όπως το συγκεκριμένο σχόλιο, «ε όχι και στον Τράγκα». Σε κάθε περίοδο πύκνωσης των τηλεοπτικών μου εμφανίσεων αντιμετώπιζα το ίδιο πρόβλημα. «Έ όχι και στον Τριανταφυλλόπουλο», στα μέσα της δεκαετίας του 1990, «Έ όχι και στον Ει(Ευ)σαγγελάτο», όταν εμφανιζόμουν σχεδόν καθημερινά στα μεγάλα κανάλια την εποχή της σύλληψης της 17ης Νοέμβρη.
Όλοι αυτοί οι φίλοι, με θέλουν «αμόλυντο», ειδικά εμένα! Από μία πλευρά το κατανοώ και το εκτιμώ. Από την άλλη αναρωτιέμαι. Άραγε, είναι καλύτερα να μην ακούγονται καθόλου οι σχετικές απόψεις και να ακούγεται μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε δώσει αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα ( 4-10-11); Σταχυολογώντας τυχαία από το διαδίκτυο, είδα πως στην εκπομπή του έχουν εμφανιστεί ο Μανόλης Γλέζος και ο Αλέκος Αλαβάνος (π.χ. 24-3-2013), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21-3-2014), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (σε αναρίθμητες εκπομπές) ή ο Γιώργος Κοντογιώργης (30/1/2014, 20/12/2015, κ.ά).
Καθόλου «περιθωριακός» λοιπόν ο Γιώργος Τράγκας! Main stream! Εξάλλου, κάθε πρωί, επί πολλά χρόνια, διατηρεί ραδιοφωνική εκπομπή με την πρώτη ακροαματικότητα, στο πρώτο ραδιόφωνο της χώρας (Real fm) και έβαλε και αυτός το λιθαράκι του, μαζί με τον εργοδότη του, Χατζηνικολάου, για να εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας!
Έτσι λοιπόν ή επιλέγουμε να μην εμφανιζόμαστε ποτέ στην εκπομπή του Τράγκα και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, ή επιλέγουμε να πηγαίνουμε όταν και όποτε το επιθυμούμε, όσες φορές αυτός το επιθυμεί. Και αυτό ακριβώς κάνει και ο «Καραμπελιάς». Επειδή δεν θέλει να μένει αποκλεισμένος μονοδιάστατα στον κόσμο των ιδεών και επιθυμεί να συνδυάσει τη θεωρία με την πολιτική πρακτική, είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται και στα ΜΜΕ, εκών ή άκων – αποκλείοντας βέβαια εκείνες τις εκπομπές που έχουν ανοικτά φασιστικό, σεξιστικό ή κουτσομπολίστικο χαρακτήρα και το έχει κάνει αναρίθμητες φορές, και ίσως κάποτε καθ’ υπερβολήν και με ακριβό επικοινωνιακό τίμημα. Και επειδή  ερωτήθηκα «τι σχέση έχει ο Τράγκας με την ελληνικότητα;», θα ήθελα να απευθύνω ένα ερώτημα, με τη σειρά μου, «Τι σχέση έχει ο… Παύλος Τσίμας με την ελληνικότητα;»  Ή να μη βγαίνουμε και σε αυτόν;
Έχω παρατηρήσει μάλιστα, με μεγάλη μου λύπη, πολλούς φίλους που έχουν και υψηλό επίπεδο και σοβαρή πνευματική παραγωγή, αλλά θεωρούν μάταιη κάθε πολιτική προσπάθεια που γίνεται από τον χώρο μας, να συντάσσονται πολιτικά, όταν φθάνει η ώρα των επιλογών, με τον Σημίτη, τον ΓΑΠ, τον Τσίπρα και tuttti quanti. Ενοχλεί ο Καραμπελιάς στον Τράγκα, αλλά ανεχόμαστε τον Βαρουφάκη  και τον Τσίπρα και τους στηρίζουμε.
Εάν μάλιστα όλοι οι φίλοι, οι οποίοι κατά καιρούς διαφωνούν με τις τηλεοπτικές επιλογές μου, αποφάσιζαν να συμπαραταχθούμε σε ένα κίνημα ανατροπής της υπάρχουσας εθνομηδενιστικής τάξης πραγμάτων, ίσως και να μη χρειαζόταν να εμφανιζόμαστε σε τηλεοπτικές εκπομπές! Το έκανε ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, όταν είχε ήδη μαζί του εκατομμύρια συνοδοιπόρους. Στην Ελλάδα, όμως, το μόνο «αντισυστημικό κίνημα» που έχει εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο, είναι ο … Αρτέμης Σώρρας. Εάν, αγαπητοί φίλοι, είχαμε και εμείς του Άρδην 180 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, όπως ο Σώρρας, άλλη γλώσσα θα μιλάγαμε. Αλλά επειδή τα 180 γραφεία τα έχει ο Σώρρας και εμείς έχουμε μόλις… τρία, πράγμα που καταδεικνύει το επίπεδο της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε κάθε τρόπο για να έλθουμε σε επαφή με τους… υπνώττοντες φίλους μας. Είμαστε υποχρεωμένοι σε ένα διαρκές και μακρόχρονο επικοινωνιακό αντάρτικο.
http://ardin-rixi.gr/

Η πραγματική εικόνα μετά την επίσκεψη Ομπάμα

Από τη σπανακόπιτα στον ρεαλισμό


19-11-2016
Για να είναι ρεαλιστική μια αποτίμηση της επίσκεψης του απερχόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, θα έπρεπε να περιμένει κανείς την μετάβαση του στο Βερολίνο και τη συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Αυτό έγινε χθες...

A handout picture released by US Embassy in Athens, shows US President Barack Obama (R) and the head of Athens Antiquities Ephorate Eleni Banou (L) during his visit to the Acropolis and Parthenon, in Athens, Greece, 16 November 2016. President Obama was in Athens on a two-day official visit. EPA, US EMBASSY IN ATHENS

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΚΗ 

Imagine All The People… 
Ο κος Ομπάμα πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη επικοινωνιακά επίσκεψη στην Αθήνα, και μαγνητοσκόπησε ένα εκπληκτικό βίντεο στο Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο διαφήμισε την Ελλάδα διεθνώς με θετικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, έδωσε στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μια λεκτική, και τίποτα άλλο  «στήριξη», για μια, κάποια στιγμή και...
υπό ασαφείς όρους, διευθέτηση του χρέους. Η ομιλία του (μέσω teleprompter), στο Ίδρυμα Νιάρχος, από πλευράς ρητορικής ήταν πραγματικά ένα γεγονός πολύ εντυπωσιακό και για αυτούς που ασχολούνται με χαρισματικούς ομιλητές, τη ρητορική και την επικοινωνία, μια περίπτωση δια διδασκαλία. Την ίδια στιγμή, όντας χαρισματικός πολιτικός, έκανε ότι έπρεπε για να αγγίξει εμάς τους πεινασμένους, με βάση αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια, Έλληνες. Σπανακόπιτα, ούζο, δημοκρατία, Ευριπίδης, κλπ. Ταυτόχρονα, μίλησε για το όνειρο ενός κόσμου στον οποίο η παγκοσμιοποίηση έχει πετύχει και όλοι ζούμε  υπό τους ήχους του θρυλικού τραγουδιού του Τζόν Λένον, “Imagine All The People”. Μετά πήγε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και απογειώθηκε με κατεύθυνση το ρεαλισμό που ακούει στο όνομα Βερολίνο. Εκεί, όπως φάνηκε από την συνέντευξη τύπου, με την, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, διάδοχό του (στην ουτοπία) Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, και την πραγματική πολιτική δύναμη τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόϊμπλε, πέρα από το ταξίδι down memory lane (στο όμορφο παρελθόν), τα περί χρέους, όχι μόνο λιτότητα και τα άλλα όμορφα, τα έφαγαν τα κομπλιμέντα και τα σοβαρά θέματα όπως η Ρωσία, το ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη που τρίζει επικίνδυνα. Και πάνω από όλα, ο ελέφαντας που βρίσκεται προ των πυλών και ακούει στο όνομα, Ντόναλντ Τράμπ. 


Πίσω στο Ρεαλισμό…
Πίσω στο ρεαλισμό λοιπόν. Πέρα από τη σπανακόπιτα, τους Αρχαίους Έλληνες, και το Imagine All The People, η επίσκεψη Ομπάμα, είχε και το σοβαρό της παρασκήνιο, το οποίο μόνο ρόδινο δεν είναι. Δεν είναι ρόδινο λόγω των επικίνδυνων εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό και την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, δέχθηκε μια ερώτηση για το εθνικό θέμα του Κυπριακού από τον έγκριτο συνάδελφο, Μιχάλη Ιγνατίου, και πήρε μια απάντηση γενικού περιεχομένου. Ανταλλάσσοντας  απόψεις με έμπειρους παρατηρητές στο θέμα του Κυπριακού, με πολύχρονη εμπειρία στην Ουάσιγκτον, μετά την επίσκεψη Ομπάμα, οι ανησυχίες μου για το τι γίνεται στο παρασκήνιο μεγάλωσαν. Ο κος Ομπάμα, είναι βέβαιο ότι συζήτησε σοβαρά το Κυπριακό και επιθυμεί να δει μια λύση πριν από τις 20 Ιανουαρίου, 2017, οπότε και αποχωρεί από το Λευκό Οίκο. Ας εξετάσουμε τα πράγματα προσεκτικά για να δούμε τι πραγματικά προωθεί η Ουάσιγκτον, η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα, και η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Καταρχήν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια βιασύνη προς λύση και αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό. Φαίνεται ότι στο παρασκήνιο έχουν συζητηθεί πολλά τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο να είναι στα κάγκελα. Στην Ελλάδα δυστυχώς, συλλήβδην το πολιτικό σκηνικό, αγρόν αγοράζει. Το πλαίσιο των συνομιλιών μυρίζει προβληματικό και όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε κάτι πολύ χειρότερο από το σχέδιο Αννάν. Εκεί που για δεκαετίες μιλάμε για μια Ομοσπονδιακή λύση (σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ), όλα δείχνουν προς μια λύση Συνομοσπονδίας, με τους κινδύνους και τις επιπλοκές που αυτό ενέχει. Σε καμία περίπτωση μια λύση με άρωμα Συνομοσπονδίας δεν θα είναι δίκαιη για την ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα είναι και εφικτό διότι θα προκαλέσει συνεχή προβλήματα. Έχει σκεφτεί κανείς ότι η Άγκυρα και ο Ερντογάν θα καθοδηγεί το τουρκοκυπριακό μέρος της συνομοσπονδίας, μπαίνοντας την ουσία από την πίσω πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει βέτο σε αποφάσεις των Βρυξελλών. Επίσης, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιμείνει σε ένα σύστημα εγγυήσεων στο οποίο θα συμμετέχει, και το κόστος της όποιας συμφωνίας θα το σηκώσει στο μεγαλύτερο μέρος του η Ελληνοκυπριακή πλευρά, υποθηκεύοντας και παραχωρώντας σε ξένα συμφέροντα, τα πιθανά κέρδη από τους υδρογονάνθρακες – φυσικό αέριο. Είναι σαφές ότι η Τουρκία σε συνεργασία με την παραδοσιακά φιλοτουρκική γραφειοκρατία του Στέητ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση Ομπάμα, ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική. Η Στρατηγική της Άγκυρας…
Υποστηρίζει δημόσια τη διαδικασία του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν, ζητώντας σε αντίθετη περίπτωση αναγνώριση του ψευδοκράτους, και απειλώντας με προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών. Πιέζει για προβλέψεις στη συμφωνία που θα ικανοποιούν τις τουρκικές επιδιώξεις, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο για την Κυπριακή Δημοκρατίας να εγκαταλείψει τις συνομιλίες, και βγει το κακό παιδί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Πιέζει για μια συμφωνία που ακόμη και εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδεχθεί και την παρουσιάσει στο Κυπριακό λαό ως επίπονη, αλλά το καλύτερο δυνατό ανάλογα με τις περιστάσεις, θα απορριφθεί, δίνοντας το δικαίωμα στην Άγκυρα να επικαλεστεί αδιαλλαξία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας να υπάρξει τιμωρία. Και όλοι γνωρίζουμε τι ευελπιστεί η Τουρκία να περιλαμβάνει αυτή η τιμωρία. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία που θα περάσει στα δημοψηφίσματα, η Άγκυρα θα την εκμεταλλευτεί για να ρουφήξει εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει το τουρκοκυπριακό κομμάτι, θα επιδιώξει κέρδη από το φυσικό αέριο για την τουρκοκυπριακή πλευρά, δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης στο εσωτερικό της διακυβέρνησης με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο στα πλαίσια του μοντέλου της Τσεχοσλοβακίας. 

Πρόκειται για ιδέα που έχει ακουστεί συχνά πυκνά τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και από εγχώριους απολογητές. Το κέρδος για την Τουρκία σαφές. Παρουσία εντός της ΕΕ, χωρίς τους περιορισμούς του κράτους μέλους. Καθαρή Πέμπτη φάλαγγα εντός των Βρυξελλών. Αυτό το τελευταίο, η δυσκίνητη και χωρίς καμία στρατηγική θεώρηση γραφειοκρατία των Βρυξελλών, δεν δύναται να το αντιληφθεί από την εποχή του σχεδίου Αννάν, προσπαθώντας ακόμη και σήμερα να βρει τρόπο, χρησιμοποιώντας τα γνωστά νομικά ευφυολογήματα της ΕΕ, για να χαρακτηρίσει την λύση του ΟΗΕ ως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη στιγμή που από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να έχει καλέσει τον ΟΗΕ, χωρίς περιστροφές, να προσαρμόσει τη διαπραγματευτική διαδικασία και το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, στα αυστηρά πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Κάτι που επίσης διαφεύγει της προσοχής συνεχώς είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα όταν αναφέρεται στο Κυπριακό, το χαρακτηρίζει διακοινοτικό πρόβλημα, ποτέ δεν έπαψε, στην ουσία, να το θεωρεί πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι μεγάλες δυνάμεις και τα συμφέροντα ενδιαφέρονται για τον έλεγχο της στρατηγικής Κύπρου, και παίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το ένα έναντι του άλλου. Δυστυχώς, έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, και με το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση Ομπάμα, δεν φαίνεται στον ορίζοντα θετική εξέλιξη και εύκολος δρόμος. Παραδοσιακά από την εποχή του Προέδρου, Λίντον Τζόνσον, η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι ποτέ δεν θα προωθήσει – υποστηρίξει μια λύση στην Κύπρο που θα αντιβαίνει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Το Ζοφερό Μέλλον…
Τα πράγματα διαγράφονται ακόμη πιο σκούρα, διότι όπως όλα δείχνουν η έλευση του Ντόναλντ Τράμπ, στο Λευκό Οίκο, μόνο κακό δεν θα κάνει στην Τουρκία. Το αντίθετο. Όπως όλα δείχνουν, ο Στρατηγός Φλήν, δείχνει να έχει κλειδώσει ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, και αυτό ενισχύει την επιρροή της Άγκυρας. Για μια ακόμη φορά Ελλάδα και Κύπρος, απέτυχαν να δουλέψουν προκαταβολικά καλύπτοντας παν ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και πάλι εκτός γηπέδου, κάνοντας το μόνο πράγμα που ξέρουν καλά για δεκαετίες να γκρινιάζουν και να πυροβολούν την φιλοτουρκική Ουάσιγκτον και τους κακούς Ρεπουμπλικάνους. Μακάρι να κάνω λάθος και η παραφωνία μου στον εκστασιασμό που επικρατεί γύρω από το “Imagine All The People” , πέρασμα του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα, να οφείλεται στον κυνικό – ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο η επαφή μου για παρά πολλά χρόνια με την γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η εκπαίδευση μου στην Ουάσιγκτον, με κάνει να βλέπω και να αναλύω τα πράγματα. Μακάρι… Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
Σοκ για νέους συνταξιούχους

 Από την νέα Υπουργό κα ΑΧτσιόγλου ;


19-11-2016

Πριν μερικές εβδομάδες, τον περασμένο Οκτώβριο, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στις κερκίδες και κάθισε μαζί με την νεολαία.


Κανείς δεν έδωσε σημασία όταν τον είδε να κάθεται δίπλα σε μια νεαρή. Απόψε όμως, με τον ανασχηματισμό φαίνεται ότι η φωτογραφία αυτή ήταν προφητική. Η νεαρή που βλέπετε εξ αριστερών του Αλέξη Τσίπρα, είναι πλέον υπουργός: Είναι η Εφη Αχτσιόγλου, η νέα υπουργός Εργασίας και η νεότερη υπουργός στην νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ο Γιώργος Ρωμανιάς, που πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, έστρεψε τα πυρά του στη νέα υπουργό.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι έχει συνεργαστεί για μικρό διάστημα με την κ. Αχτσιόγλου στο υπουργείο και ότι του τη σύστησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Επεσήμανε ότι «ξέρει το εργατικό, αλλά δεν ξέρει καθόλου το Ασφαλιστικό». Μάλιστα επεσήμανε ότι η νέα υπουργός «δεν θα κάνει τίποτα χωρίς να ρωτήσει τον Γιώργο Κατρούγκαλο», ενώ υπογράμμισε ότι ήταν σκιά του υπουργού στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σοκ για νέους συνταξιούχους - Αρμαγεδδών η «προσωπική διαφορά»· Τερατούργημα ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016)
· Σοκ για νέους συνταξιούχους 
· Μειώσεις ακαθάριστων συντάξεων μέχρι και 900 ευρώ
· Αβεβαιότητα για παλαιούς συνταξιούχους, όσο πλησιάζει ο «κόφτης»


Καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως πολύ σωστά αναφέρει, στην από 6.9.2016:
ανακοίνωση, το Συντονιστικό Συμβούλιο των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, ότι η φιλοσοφία του ν.4387/2016,το δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, βασίζεται στην αποδέσμευση της σύνταξης από το μισθό των εν ενεργεία συναδέλφων μας και ότι ο νόμος αυτός αφορά άπαντες, αφού όλες πλέον οι συντάξεις θα ενταχθούν από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ. Όπως επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το τερατούργημα του νόμου Κατρούγκαλου, πέραν της εγκληματικής ενέργειας στις συντάξεις χηρείας έχει ήδη δημιουργήσει τουλάχιστον πέντε κατηγορίες συνταξιούχων. Μία για τους παλαιούς συνταξιούχους και τέσσερις για όσους συνταξιοδοτούνται από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και μετέπειτα.
Για τους παλαιούς συνταξιούχους θα επανυπολογισθούν όλες οι συντάξεις μέχρι 31.12.2018 και θα αναπροσαρμοσθούν την 1.1.2019. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, ο επανυπολογισμός διενεργείται σταδιακά, με έναρξη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης και ολοκλήρωση έως 30.09.2017 (Το 10% έπρεπε να είχε καταλογισθεί μέχρι 30.09.2016, το 40% μέχρι 31.12.2016 και το 70% μέχρι 31.03.2017). Αυτή θα αποτελείται από την «Εθνική Σύνταξη», την «Ανταποδοτική Σύνταξη» και αν απαιτείται την «Προσωπική Διαφορά». Σύμφωνα με το νόμο, μέχρι 31.12.2018 θα καταβάλλονται όπως είναι σήμερα. Από 1.1.2019 η διαφορά μεταξύ της παλαιάς και αναπροσαρμοσμένης σύνταξης θα  εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενη κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Ο καθένας μας μπορεί να υπολογίσει ποια θα είναι η νέα βασική - ακαθάριστη σύνταξη του. Για τον υπολογισμό χρειαζόμαστε μόνον την τελευταία συνταξιοδοτική πράξη. Πολλαπλασιάζουμε τις συντάξιμες αποδοχές (φαίνονται στη συνταξιοδοτική πράξη) με το ποσοστό αναπλήρωσης που προκύπτει από τις κλίμακες του πίνακα του άρθρου 8 του ν.4387/2016, που αναφέρεται σε έτη ασφάλισης και συντάξιμα χρόνια (φαίνονται στη συνταξιοδοτική πράξη). Αυτή είναι η αναλογική σύνταξη στην οποία προστίθεται η εθνική και έχουμε τη νέα μικτή σύνταξη. Συμβουλή: Να είμαστε καθιστοί και τα χάπια μας δίπλα. Διασώζονται μερικώς όσοι έχουν πολλά συντάξιμα χρόνια και υψηλές συντάξιμες αποδοχές, αν και αυτούς τους περιμένει ο κόφτης των 2.000 ευρώ για μία σύνταξη. 
Για να έχουμε μια εικόνα ο μισθολογικός βαθμός Υποστρατήγου με 35 συντάξιμα χρόνια, με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, είχε βασική (μικτή) σύνταξη 2.145 ευρώ. Με το νόμο Κατρούγκαλου η νέα βασική σύνταξη θα γίνει 1.291 ευρώ (384 ευρώ η Εθνική Σύνταξη και 907 η Αναλογική Σύνταξη). Το υπόλοιπο ποσό των (2.145-1.291=) 854 ευρώ βαφτίζεται «προσωπική διαφορά», ευάλωτο στον «κόφτη» εάν και όποτε ενεργοποιηθεί. Ήδη, όπως ακούμε, το ΔΝΤ απαιτεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης μικρότερη δαπάνη για συντάξεις. Οψόμεθα! 
Για τα παραπάνω υπήρξε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΠΟΣ, Ταξχο ε.α. Βασίλειο Νικολόπουλο, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι,  η ερμηνεία του πλαφόν των 2.000 ευρώ ακαθάριστα για μία σύνταξη, θα επιφέρει νέες μειώσεις σε συντάξεις και ότι θα πρέπει να νομοθετηθεί η κατάργηση των τριών μνημονιακών μειώσεων, στον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Συνεργασία υπήρξε και με τον Σμχο ε.α. Δημήτριο Σουφλή, ο οποίος συνέταξε, όπως και στο παρελθόν,excel-φυλλο στο ιστολόγιο του http://milpen.blogspot.gr/ για να μας βοηθήσει στον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης. Υπολογίστε [ΕΔΩ] τη νέα βασική σας σύνταξη.
Για τους νέους συνταξιούχους, όπως φαίνεται στον πίνακα που συντάχθηκε από τον συνάδελφο Νίκο Αντωνάκη απόφοιτο ΣΤΥΑ, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά. Χρησιμοποιήθηκαν οι υπολογιστικοί πίνακες του πάντα αξιόπιστου ιστολογίου enstoloi.net.
Τι βλέπουμε λοιπόν στον πίνακα; (1) Σύνταξη το 2015 και μέχρι εφαρμογής του ν.4387/2016, υπολογίζεται με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμό. Βασική (μικτή) σύνταξη 1.340 ευρώ. (2) Σύνταξη εντός του 2016 μετά την έναρξη ισχύος του νόμου: Σε περίπτωση κατά την οποία το ακαθάριστο ποσό της κανονιζόμενης σύνταξης υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20%, του ποσού της παλαιάς σύνταξης που θα ελάμβαναν με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31.12.2014, τότε το ήμισυ της διαφοράς αυτής καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Ήτοι, αντί για 1.484 ευρώ μικτή σύνταξη, αυτή θα γίνει 1.219 ευρώ [προσωπική διαφορά (551/2=)275 ευρώ]. (3) Σύνταξη το 2017: Η προσωπική διαφορά θα ανέρχεται στο 1/3 της διαφοράς. Ήτοι, αντί για 1.480 ευρώ θα γίνει 1.123 ευρώ [προσωπική διαφορά (537/3=)179 ευρώ]. (4) Σύνταξη το 2018: Η προσωπική διαφορά θα ανέρχεται στο 1/4 της διαφοράς. Ήτοι, αντί για 1.600 ευρώ θα γίνει 1.114 ευρώ [προσωπική διαφορά (648/4=)162 ευρώ]. (5)Σύνταξη από το 2019 και μετά: Δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά. Το 2019 αντί για 1.671 ευρώ θα γίνει 962 ευρώ [προσωπική διαφορά (708 ευρώ=)0 ευρώ]. Το 2020 αντί για 1.718 ευρώ θα γίνει 971 ευρώ [προσωπική διαφορά (748 ευρώ=)0 ευρώ].
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά αναφέρονται σε μικτές - ακαθάριστες αποδοχές. Το ΓΛΚ, 6 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δεν έχει ακόμη εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο αν και ποιοι μνημονιακοί νόμοι θα συνεχίζουν να ισχύουν, οπότε κάθε προσπάθεια να μαντέψουμε το πληρωτέο θα είναι ουτοπικό, αφού δεν γνωρίζουμε τι μειώσεις θα υποστεί η βασική (μικτή - ακαθάριστη) σύνταξη πλην βεβαίως της περίθαλψης και της εφορίας. 
Ερωτήσεις Κρίσεως: Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων; Αν όχι, πιστεύετε ότι θα αυξηθούν οι νέες συντάξεις ή ότι θα μειωθούν οι παλαιές; Τι επίδραση θα έχει στις παλαιές συντάξεις ο «κόφτης» αν και όποτε ενεργοποιηθεί; Τι θα γίνει με το υπόλοιπο 50% των αποφάσεων του ΣτΕ; Στον Καιάδα; 
Ουδείς επίσης γνωρίζει αν το νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έπρεπε να νομοθετηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2016, ως υποχρέωση του 3ου μνημονίου, βασιστεί στη φιλοσοφία της «προσωπικής διαφοράς» και πόσο θα επηρεάσει περαιτέρω τις νέες συντάξεις.

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τη συνεργασία τους συναδέλφους Βασίλειο Νικολόπουλο, Δημήτριο Σουφλή και Νίκο Αντωνάκη

http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

 ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΣΚΛΗΡΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ19-11-2016  
ΣΟΪΜΠΛΕ: 
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ


 ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΡΑ
Προκλητικός πέρα από κάθε όριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε τραπεζικό Συνέδριο την Παρασκευή στην Φραγκφούρτη, διαπιστώνει και στην ουσία καταγγέλλει, ότι «οι Έλληνες ζουν πέραν από τις δυνατότητές τους. Έχουν σημαντικά (!) υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές (!) σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία (!)».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενη δεκαετία», σύμφωνα με το Reuters. Εξέφρασε επίσης εκ νέου την εκτίμηση ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τα εργασιακά και την ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη.
Αυτό ήταν το τρίτο «όχι» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στα ελληνικά αιτήματα για το χρέος, μετά από την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.
«Όποιος μιλάει τώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποθαρρύνει εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στη Βιέννη την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει «ζημιά» στην Ελλάδα. «Όποιος λέει ότι “εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου” τότε κάνει κακό στην Ελλάδα» δήλωσε, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σε παλαιότερη παρέμβασή του, ο κ. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και είχε επισημάνει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος επιμένει να μετατεθεί μετά το τέλος του προγράμματος η όποια συζήτηση για το χρέος, καθώς θεωρεί ότι «εάν μιλήσουμε τώρα, θα εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης».
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι προκλητικότατες για τον ελληνικό λαό δηλώσεις Σόιμπλε, δεν δείχνουν μόνο περιφρόνησηκαι «φτύσιμο» σε μια χώρα και έναν λαό όπου τα μνημονιακά προγράμματα αλά Σόιμπλε έχουν αποτύχει, ενώ βιώνει 9 περίπου συνεχή χρόνια βαθιάς ύφεσης και άγριας πρωτοφανούς λιτότητας.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται να καταδείξουν την γελοιότητας της «Ομπαμάνια» που ξέσπασε στην εθελόδουλη Ελλάδα, αφού τα λεγόμενα του Ομπάμα για το χρέος αποδείχθηκαν ανούσιες δημόσιες σχέσεις που ξεχάστηκαν στη Γερμανία. Κυρίως, όμως, οι δηλώσεις Σόιμπλε συνιστούν εξαγγελίες για ένα νέο γύρο σκληρών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, μιας και οι Έλληνες έχουν παροχές μεγαλύτερες σε σχέση με τα όσα παράγουν και συγκριτικά μεγαλύτερες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σόιμπλε, της Γερμανίας!
Οι τοποθετήσεις Σόιμπλε έρχονται να εξευτελίσουν στην κυριολεξία την κυβέρνηση και όλη την εθελόδουλη μνημονιακή πολιτική τάξη της χώρας, υποδεικνύοντας, με απίστευτη αλαζονεία, ως άλλος αποικιοκράτης, το πρόγραμμα στερήσεων και φτωχοποίησης που θα πρέπει να εφαρμόσει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό το επόμενο διάστημα σε βάρος του δύστυχου ελληνικού λαού.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία από τους «φιλέλληνες» τύπου Ομπάμα ούτε από τους Γερμανούς νεοαποικιοκράτες, που από κοινού προσπαθούν να περισώσουν έναν αντικοινωνικό «ευρωπαϊσμό» και μια ληστρική φιλοπόλεμη «παγκοσμιοποίηση».
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να σταθεί στα πόδια της με μια εθνική στρατηγική ανασυγκρότησης και δικαιοσύνης η οποία θα απαντάει τόσο στο νεοφιλελεύθερο μνημονιακό μπλοκ όσο και στη νεοσυντηρητική αντιδραστική επίθεση.
http://www.iskra.gr/index.php
N.Z

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ

ΕκτύπωσηE-mailPDF
18-11-2016 
Του ΚΩΣΤΑ ΣΠΕΤΣΕΡΗ  
Μερες που ειναι δεν ηξερα τι να πω και τι να γραψω.  
Την πασα μου την εδωσε ο Τσιπρας και η ξεφτυλισμενη "πρωτη φορα αριστερα του".  
Γιε μου τετοιες μερες του "73 εγω αποφασιζα τι πρεπει να κανω.  
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973.  
Κλειστηκα με ολους τους αλλους να υπερασπιστω
την Δημοκρατια,την Εθνικη Ανεξαρτησια,την Λαικη Κυριαρχια.
Την Πατριδα και τον Λαο της.  
Αμερικανοδουλοι φασιστες"υπερασπιζονταν"τον λαο μην χασει τα σπιτια του απο τους κομμουνιστες.  
Ειρωνεια,τους τα παιρνει" η πρωτη φορα αριστερα" του Τσιπρα και της παρεας του.  
Γιε μου τετοια μερα και τις επομενες δυο εβρεχε σφαιρες απο το Ακροπολ.  
Εβρεχε χαλαζι σφαιρες απο το ελικοπτερο.  
Απεναντι μου ειχα ταγματαρχη Ντερτιλη να ριχνει στο ψαχνο και τανκς.  
Ειχα ομως καθε πρωι ζεστο ψωμι απο φουρναρεους,σοκολατες,ζαμπον και διαφορα τυρια στα σαντουιτς.  
Μεγαλεια ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για ενα επαρχιωτη φοιτητη της φτωχης αγροτιας.  
Γιε μου αυτοι οι επιμελως ατημελητοι κυβερνωντες αριστεροι ειναι
πολιτικοι απατεωνες.
Στην πλατη μου και χιλιαδων αλλων φτιαχνουν πολιτικη καρριερα,
οπως εφτιαξαν και οσοι εξαργυρωσαν το Πολυτεχνειο του "73.  
Ειναι δειλοι ,ανθρωπακια,αδειοι τενεκεδες, μονο για να κανουν θορυβο.  
Σκαντζοχοιροι μεσα σε αδειους τενεκεδες να διωχνουν αλεπουδες απο τα μποστανια του παππου σου.  
Μην τους φοβασαι εσυ και η γενια σου .  
Ξεσχιστε τους.  
Αθλιοι εραστες της εξουσιας και της ιδιοτελειας.  
Ακαπνοι ψευδοεπαναστατες των καιρων .  
Μπορειτε να τους ανατρεψετε.  
Μην τους ανεχεστε αλλο.  
ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ,  
ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ,  
ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.  
Η νεολαια μπροστα και μεις πισω κουρασμενοι,ψιλοαπογοητευμενοι,προβληματισμενοι μα οχι ηττημενοι.  
Εχουμε δρομο,μα παντα το ταξειδι εχει την δικη του γαληνη και γοητεια.  
Παληκαρια της Αριστερας του αγωνα ώρα να τελειώνει το παιχνίδι ποιος ειναι πολιτικα σοφοτερος,αμολυντος,συνεπεστερος.  
Βουλιαζει η πατριδα και ο λαος της.  
Χαμογελο στα χειλη,αμοιβαια εμπιστοσυνη,ενα ποτηρι κρασι και ξανα μαζι στον αγωνα.  
Α, ρε Λαφαζανη σε ζηλευω.  
Η φωτογραφια σου σημερα στο διαδικτυο σε δειχνει 30 χρονων.
Σου παει και το αμπεχωνο.
Μαζεψε και τους αλλους χωρις πρωτοκαθεδρειες για να μην εισαι μονος στη φωτογραφια.  
Στα 65 μας ξανα μποτακια,αμπεχωνα,σκουφοι,ταγαρια και στους δρομους.   

   http://www.iskra.gr/index.php

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

“ΨΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΩΡΕΥΟΥΝ ΑΔΙΚΙΑ ΕΠΙ ΑΔΙΚΙΑΣ...”


18/11/16 
Του ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΝΑΚΑΚΗ*
---000_kanakakixristianikiΤο κάρο της κυβερνητικής εξουσίας, εδώ και καιρό, είχε κολλήσει στις λάσπες, με αποτέλεσμα η δόλια, πατρίδα γονατισμένη να βυθίζεται σε ολοένα και μεγαλύτερη παρακμή και ανίατη στειρότητα.
Με τον ανασχηματισμό ο Τσίπρας επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, μήπως με κάποια ψιχία ελεημοσύνης των Δανειστών π.χ. μικρο-ρυθμίσεις στο δημόσιο χρέος, μπορέσει να αναστρέψει το κλίμα και να κρατηθεί στο πολιτικό παιχνίδι, βρίσκοντας καινούριο αφήγημα.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
Όσο, όμως, παραμένει ανοικτό το μαύρο κεφάλαιο των Μνημονίων. Όσο ο πολιτικός κόσμος και η Κυβέρνηση χορεύουν στους ρυθμούς του ζουρνά της Τρόικας και δεν βρίσκουν το κουράγιο και τη βούληση, να γράψουν τον επίλογο της σύγχρονης 6χρονης ελληνικής τραγωδίας λέγοντας, αυτό που ξεστομίζουν όλοι οι Έλληνες: «Φτάνει πια. Δεν πάει άλλο», η Ελλάδα θα αιωρείται στο γκρεμό καταπληγωμένη και αιμορραγούσα. Η Ελλάδα θα σύρεται από ήττα σε ήττα. Η Ελλάδα θα οδεύει από το κακό στο χειρότερο.
Ήδη διανύουμε τον 7ο χρόνο μίας άθλιας πολιτικής που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου, συνεχίστηκε με τον Παπαδήμο, ακολούθησε το δίδυμο Σαμαράς-Βενιζέλος και τώρα ο Τσίπρας. Και τι βλέπουμε; Είτε με «σοσιαλιστή» στο οιακοστρόφιο του κυβερνητικού πλεούμενου, που έχει μνημονιακή ρότα, είτε με τεχνοκράτη, με δεξιό ή «αριστερό», οι συνέπειες είναι ίδιες: εθνοδιάλυση, οικονομική κατρακύλα των πολιτών προς την ανέχεια και τη δυστυχία, μεταπολεμική εικόνα της κοινωνικής ζωής.

Κι ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα: οδυνηρή και αδιάψευστη, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να συσκοτισθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα και μπουρδολογίες περί αναπτύξεως, που ποτέ δεν έρχεται, οι πολιτικές ηγεσίες – κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών – επιδίδονται σε πολιτικές κοκορομαχίες και σκυλοκαυγάδες εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Αναλώνονται σε ανούσιες αναμετρήσεις και συγκρούσεις, προσωπικά καρφώματα, εξυπνακισμούς και ατάκες, λεκτικά πυροτεχνήματα, χυδαιολογίες και τσαμπουκάδες. Εγκιβωτισμένες στον κομματικό τους μικρόκοσμο θέτουν πάνω από τη σωτηρία της Χώρας την προσωπική πολιτική τους επιβίωση, τη διατήρηση των καρεκλών και προνομίων τους, την επιστροφή στην εξουσία.
Ευτυχώς που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αποδοκιμάζει και επιδεικτικά γυρίζει την πλάτη στην πόλωση, στο φανατισμό και τον διχασμό που καλλιεργούν.
Στην περίπτωσή τους ταιριάζει ο λόγος του προφήτη Ιεζεκιήλ (κεφ.34.3-4), ο οποίος απευθυνόμενος στους άρχοντες και στις αρχές της εποχής του, σε ελεύθερη απόδοση, τους κατηγορεί ότι: είναι αυτοί που κατέφαγαν το γάλα των παιδιών τους… είναι σύνδεσμος απατεώνων… ψεύτες που επισωρεύουν αδικία επί αδικίας και απάτη επί απάτης.
ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το ακατόρθωτο. Το θέμα της τακτοποίησης του μιντιακού τοπίου, που είχε αναγορεύσει σε κεντρικό στρατήγημα κατά της διαπλοκής, να καταλήξει, με την πολιτική διαχείρισή του, σε βατερλό. Η εξέλιξη αυτή ήταν νομοτελειακή, από τη στιγμή που προέκρινε να γίνει με όρους, που θα επέτρεπαν να μπει κι αυτός στο παιχνίδι και όχι με όρους καθαρότητας και πραγματικής εξυγίανσης.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση και οι δορυφόροι της και προσωπικά ο… φέρελπις και… πολλά υποσχόμενος αρχηγός της, την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά την ανέδειξε σε μείζον θέμα, της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Όμως, το ΣτΕ έκρινε και άλλες αποφάσεις μη σύννομες, όπως τον ΕΝΦΙΑ και τις μειώσεις των συντάξεων των ετών 2012 και 2013. Γιατί δεν συνέβη κανένας «χαμός»; Γιατί δεν γίνεται τσακωμός και σκοτωμός για ένα σωρό πραγματικών προβλημάτων, όπως είναι:
Η φτώχεια. Σύμφωνα με την Eurostat το 35,7% του ελληνικού πληθυσμού, ήτοι 4 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
2. Ο νέος φορέας-μαμούθ Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦ.ΚΑ), που ξεκινά τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2017 με φανερό έλλειμμα τουλάχιστον 1,1 δις ευρώ (εκτιμώμενα έσοδα 38 δις και έξοδα 39,1 δις) και κρυφό έλλειμμα 12 δις (οφειλές του ΙΚΑ προς ΟΑΕΔ, εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επικουρικών και κυρίων συντάξεων, οφειλές όλων των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, αποπληρωμή εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καταβολή των αναδρομικών ποσών για νέες συντάξεις). Αυτό απλοελληνικά οδηγεί σε νέο «κλάδεμα» των συντάξιμων αποδοχών, τη στιγμή που το 44,8% - σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – δηλαδή περίπου 1,2 εκατομμύρια λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.
3. Η ανεργία, που ανεπίσημα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια και εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα είναι μακροχρόνιοι και μόνον οι 100 χιλιάδες περίπου παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ.
4. Ο εργασιακός μεσαίωνας. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΕ η «μεταρρύθμιση» της αγοράς εργασίας έφερε τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπροστά, κατά πολύ, από την πλήρη απασχόληση και μηνιαίους μισθούς για χιλιάδες εργαζόμενους, εν έτει 2016, από 100 έως 400 ευρώ.
5. Η διάλυση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους. Αψευδής δείκτης η αλματώδης άνοδος, εν μέσω οικονομικής κρίσης, των ιδιωτικών προϊόντων ασφαλίσεων ζωής και των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Και πάνω απ’ όλα η δημογραφική συρρίκνωση, η οποία απειλεί την ύπαρξη της Χώρας ως ιστορικά προσδιορισμένης οντότητας.
Γι’ αυτά, όταν δεν σιωπούν, κατά το «απορία ψάλτου βηξ», ακούγονται λόγια τετριμμένα και γενικόλογα περί αναπτύξεως, επενδύσεων, νέου μίγματος πολιτικής κ.τ.τ. Ο λαός περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, να μάθει τι θα κάνει συγκεκριμένα, βήμα-βήμα. Ποιο είναι το εθνικό του σχέδιο, αναλυτικά, για να ορθοποδήσει η Χώρα και να βγει από το σημερινό σπιράλ θανάτου. Ποια είναι η δημογραφική στρατηγική του, που θα έχει ως στόχο την αναχαίτιση της απομείωσης και γήρανσης του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού. Η μεταναστευτική στρατηγική, που θα αποσκοπεί στην επαναφορά της ασφάλειας και στην αξιοποίηση του μεταναστευτικού φαινομένου.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
Η Ελλάδα, ασφαλέστατα, δεν πρόκειται να δει χαΐρι και προκοπή, κοινωνική και οικονομική πρόοδο ούτε με τον Κυριάκο, ο οποίος καίγεται να καταλάβει την εξουσία, όπως και ο Τσίπρας. Η διαφορά τους είναι ότι ο μεν Τσίπρας αποδείχτηκε τελείως ανέτοιμος και έμφορτος με αυταπάτες, χίμαιρες και αφέλειες. Αποκήρυξε το παρελθόν του και αποφεύγει να κοιταχτεί στον «καθρέπτη της αλήθειας», για να μην τρομάξει από τη μετάλλαξή του.
Ο δε αρχηγός της Ν.Δ. δεν χρειάζεται να προετοιμασθεί, γιατί όντας ταυτισμένος με την ιδεολογία και τις θέσεις των Δανειστών και των εκπροσώπων τους, θα τα βρίσκει έτοιμα προς υπογραφή, εφαρμογή και διεκπεραίωση.
Η ελπίδα, παρά ταύτα, που για έναν λαό είναι ότι η ρίζα για το δέντρο, το φως και το νερό για τη ζωή, θα επανέλθει στη Χώρα, όταν οι άνθρωποί της πειστούν ότι η διέξοδος βρίσκεται: στο ήθος της ολιγάρκειας, στη σκληρή δουλειά για να ξαναστηθεί η Χώρα στα πόδια της, χωρίς δανειο-εξάρτηση, στην καταδίκη και απόρριψη του σημερινού πολιτικού προσωπικού του μικροκομματισμού, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, της διαπλοκής και του διχασμού. Δηλαδή σε νέα πολιτικά υποκείμενα και ανθρώπους με άλλη συνείδηση.
*Πηγή: Χριστιανική, εφημερίδα Χριστιανικής Δημοκρατίας

Η μάχη των μετρητών

18-11-2016

Οι ελίτ θα κερδίσουν τον πόλεμο, παρά το ότι είναι μειοψηφία, επειδή είναι οργανωμένοι – έχοντας απέναντι τους μία απροστάτευτη αγέλη που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πως θα φυλακιστεί σε μία κοινωνία που θα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το 1984 του Orwell.  
.
«Το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη. Ένα χαρτονόμισμα είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι χαρτί χωρίς αντίκρισμα, το οποίο όμως δίνει το δικαίωμα στον κομιστή του, όσον αφορά μία τράπεζα, να το ανταλλάξει με ένα παρόμοιο χαρτί ή να το καταχωρήσει στον ηλεκτρονικό λογαριασμό του. Το σύστημα λειτουργεί επειδή πιστεύουμε πως αυτά τα κομμάτια χαρτιού θα γίνουν αποδεκτά από όλους τους άλλους – γεγονός που σημαίνει ότι, τα χρησιμοποιούμε ως μέσο συναλλαγής. Τι θα μπορούσε να συμβεί όμως εάν κλονισθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα χρήματα;«
.

Άρθρο

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της κυβέρνησης της Ινδίας στα μετρητά, η οποία έχει προκαλέσει ένα απίστευτο χάος στη χώρα  που φυσικά συνεχίζεται, ένα καινούργιο μέτωπο ανοίχθηκε από την Αυστραλία – όπου αυξάνονται οι φωνές υπέρ της κατάργησης των νομισμάτων αξίας 100 $ και 50$.
Πρόσφατα δε η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS ισχυρίσθηκε πως η απόσυρση τους από την κυκλοφορία, θα είναι θετική για την οικονομία και τις τράπεζες της Αυστραλίας – η οποία θέλει να μετατραπεί σε μία χώρα που όλες οι συναλλαγές της θα διενεργούνται χωρίς μετρητά (cashless society).
Το πιο εντυπωσιακό γεγονός όμως είναι το ότι, μερικές ημέρες πριν η Citibank, η οποία είναι γνωστή για το σκοτεινό ρόλο της στη χρηματοπιστωτική κρίση, έχοντας διασωθεί από τους αμερικανούς Πολίτες, ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τα μετρητά σε μερικά από τα υποκαταστήματα της στην Αυστραλία – ενώ οι Αρχές της χώρας θεωρούν πως η μετάβαση της σε μία «κοινωνία χωρίς μετρητά», θα της εξοικονομήσει πολλά δις $.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν καθεστωτικοί οικονομολόγοι, κυβερνήσεις, πολιτικοί, ΜΜΕ και τράπεζες έχουν δημιουργήσει μία συμπαγή ομάδα, με στόχο να πείσουν (χειραγωγήσουν) τους ανθρώπους πως η ιδέα της κατάργησης των μετρητών είναι θετική για όλους – κάτι που διαπιστώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την Ινδία στην Αυστραλία και από την ΕΕ στη Βόρεια Αμερική.
Περαιτέρω, η κατάργηση των χαρτονομισμάτων ασφαλώς θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα – αφού κοστίζει η εκτύπωση τους, η μεταφορά τους, η ασφάλεια τους κοκ. Ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες, θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό, αφού οι άνθρωποι θα αναγκασθούν να τοποθετήσουν όλα τα χρήματα τους στο τραπεζικό σύστημα – γεγονός που τεκμηριώθηκε ήδη στην Ινδία, όπου σχηματίζονται τεράστιες ουρές καταθετών, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.


.
Επομένως, οι καταθέσεις στις τράπεζες θα αυξηθούν, οπότε τα κέρδη τους – ενώ οι κυβερνήσεις των κρατών θα ωφεληθούν επίσης, αφού θα ελέγχουν τις αποταμιεύσεις των Πολιτών. Ως εκ τούτου, θα μπορούν πολύ εύκολα να επιβάλλουν ελέγχους κεφαλαίων και αρνητικά επιτόκια, να τις φορολογούν, να τις κουρεύουν κοκ. Ειδικά στην Ευρωζώνη, όπου έχει πλέον θεσμοθετηθεί η διάσωση των τραπεζών από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες τους, η κατάργηση των μετρητών θα ήταν ιδανική – πόσο μάλλον όταν έχει υπολογισθεί ότι, με τη βοήθεια των καταθέσεων θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης πολλών κρατών.
Συμπερασματικά λοιπόν, όλοι θα μπορούσαν να κερδίσουν από την «κοινωνία χωρίς μετρητά», εκτός από τους Πολίτες της – οι οποίοι θα ελέγχονταν πλέον από τους πάντες, όσον αφορά τις αγορές τους, τα ταξίδια τους, τις δαπάνες τους, τον τρόπο ζωής τους κοκ.
Εκτός αυτού θα ήταν έρμαιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αδυνατώντας εντελώς να περιορίσουν το ρίσκο τους, την έκθεση τους δηλαδή σε αυτό – όταν είναι γνωστά τα σκάνδαλα που έχουν σχέση με τις τράπεζες, όπως η χειραγώγηση των επιτοκίων, η διατήρηση πλαστών λογαριασμών, οι κρυφές χρεώσεις, η κερδοσκοπία τους κοκ.
Πόσο μάλλον όταν οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη και όχι μόνο είναι υπερχρεωμένες, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να χρεοκοπήσουν – ενώ όλοι γνωρίζουν πια πως όταν καταθέτει κανείς τα χρήματα του σε μία τράπεζα παύουν να του ανήκουν, αποτελώντας ουσιαστικά ένα δάνειο χωρίς εγγύηση .
Ολοκληρώνοντας, είναι φανερό το τι επιδιώκεται με την κατάργηση των μετρητών που ήδη ξεκίνησε σε ορισμένες χώρες (μεταξύ των οποίων η Σουηδία με τον υπερχρεωμένο ιδιωτικό της τομέα), με την επιβολή της καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων σε κάποιες άλλες, όπως είναι η Ελλάδα κοκ. Απλούστατα, η επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης με τις αποταμιεύσεις, καθώς επίσης με την ιδιοκτησία των Πολιτών – υπενθυμίζοντας πως δεν χρεοκοπούν ποτέ τα κράτη, αλλά οι Πολίτες τους, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί με το χειρότερο δυνατόν τρόπο στην πατρίδα μας.
Θεωρούμε πάντως πως οι ελίτ θα κερδίσουν και τον πόλεμο των μετρητών επειδή, παρά το ότι αποτελούν μία πολύ μικρή μειοψηφία, είναι εξαιρετικά οργανωμένοι – έχοντας απέναντι τους μία κατακερματισμένη πλειοψηφία, μία απροστάτευτη αγέλη καλύτερα που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πως θα φυλακιστεί σε μία κοινωνία που θα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το 1984 του Orwell.